Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Στρατηγική ενημέρωσης για το ευρώ: τελευταία στάδια για την εφαρμογή της ΟΝΕ

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.

Στρατηγική ενημέρωσης για το ευρώ: τελευταία στάδια για την εφαρμογή της ΟΝΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναπροσαρμόζει τις προτεραιότητες και τις στρατηγικές της ενημερωτικής εκστρατείας για το ευρώ. Επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της σχετικά με αυτό.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, της 2ας Φεβρουαρίου 2000, σχετικά με την επικοινωνιακή στρατηγική που πρέπει να υιοθετηθεί για τα τελικά στάδια της ΟΝΕ [COM(2000) 57 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

ΣΥΝΟΨΗ

Την 1η Ιανουαρίου 1999, έντεκα κράτη μέλη κατέστησαν το ευρώ επίσημο νόμισμά τους, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που καθορίστηκε από τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μεταβατική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας το ευρώ παραμένει λογιστικό χρήμα θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2001, τα μεσάνυχτα. Από τη στιγμή αυτή, οι τράπεζες δεν θα δίνουν παρά μόνο κέρματα και χαρτονομίσματα σε ευρώ. Τα κράτη μέλη θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών σε μετρητά να μπορεί να πραγματοποιείται σε ευρώ πριν πέρας των δύο πρώτων εβδομάδων του 2002. Η περίοδος της διπλής κυκλοφορίας θα πρέπει να είναι σύντομη, ώστε η απόσυρση των εθνικών χαρτονομισμάτων και κερμάτων να ολοκληρωθεί κατά τις αρχές Μαρτίου του 2002.

Από το 1995, η Επιτροπή διεξάγει έντονη ενημερωτική εκστρατεία σχετικά με το ευρώ. Το 1998, δήλωσε τη δέσμευσή της έναντι της ενημερωτικής εκστρατείας, εκδίδοντας ανακοίνωση σχετικά με τη στρατηγική ενημέρωσης για το ευρώ. Σημαντικός προϋπολογισμός αφιερώθηκε στην εκστρατεία που διεξάχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος PRINCE (πρόγραμμα πληροφόρησης του ευρωπαίου πολίτη για την εσωτερική αγορά). Το Κοινοβούλιο υποστήριξε σταθερά τις προσπάθειες της Επιτροπής.

Η Επιτροπή έδωσε προτεραιότητα στις συνεργασίες με τους συνδεδεμένους οργανισμούς και προσπάθησε παράλληλα να υπευθυνοποιήσει τα κράτη μέλη ώστε να κάνουν τις δικές τους ενημερωτικές εκστρατείες. Ως αποτέλεσμα, δημιουργήθηκαν δωρεάν τηλεφωνικές γραμμές, ειδικές θέσεις Internet και εκθέσεις σε πολλά κράτη μέλη. Όλες αυτές οι πράξεις είχαν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν ορισμένες ομάδες στόχους.

Οι παρέχοντες πληροφορίες του ιδιωτικού τομέα επίσης κινητοποιήθηκαν ιδιαίτερα, προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜME).

Στο πλαίσιο του περάσματος στο ευρώ, διαπιστώθηκε ότι οι πολίτες δεν μπορούσαν να αφομοιώσουν τις πληροφορίες. Όσον αφορά τον τομέα των επιχειρήσεων, μικρός μόνον αριθμός υιοθέτησε ήδη το ευρώ στην λογιστική του και οι περισσότερες ΜΜΕ δεν έχουν ακόμη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη χρήση του ευρώ. Αντίθετα, η διπλή παρουσίαση των τιμών εφαρμόζεται συχνά στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Μετά από τις διαπιστώσεις αυτές, η Επιτροπή αποφάσισε να αναπροσδιορίσει την πολιτική της για τα έτη 2000 και 2001.

Για να μπορέσει η ενημερωτική αυτή εκστρατεία να επιτύχει, η Επιτροπή και οι υπεύθυνοι ενημέρωσης των κρατών μελών καθόρισαν ως αρχές που θα συμβάλουν στην επιτυχία του εγχειρήματος:

  • τον καθορισμό σαφών και ειδικών στόχων σε κάθε ομάδα στόχων·
  • την τήρηση της αρχής της επικουρικότητας και την προώθηση των δράσεων των κρατών μελών·
  • την επικουρικότητα που οδηγεί στην προσέγγιση. Οι πληροφορίες θα είναι πιο αξιόπιστες εάν προέρχονται από περιφερειακές και τοπικές αρχές παρά εάν προέρχονται από μακρινά θεσμικά όργανα. Αλλά η προσέγγιση αυτή συνεπάγεται τη δέσμευση ανθρώπινου δυναμικού που θα χρησιμεύσει ως σημείο επαφής·
  • τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων παραγόντων, τόσο εθνικών όσο και ευρωπαϊκών (Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, Επιτροπή Περιφερειών, Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή). Μια τέτοια συνεργασία απαιτεί εξαιρετικά στενό συντονισμό·
  • την απαραίτητη ευκαμψία ώστε να μπορούν να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα της ενημερωτικής εκστρατείας και να επανεξετασθούν οι διαδικασίες, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟΧΟΙ

Όλες οι επιχειρήσεις της ζώνης ευρώ θα υποχρεωθούν να χρησιμοποιήσουν το ευρώ για τις συναλλαγές τους από της 1ης Ιανουαρίου 2000. Σύμφωνα με τις μελέτες που εκπονήθηκαν, η πλειοψηφία των κοινοτικών επιχειρήσεων δεν έχει ακόμη υιοθετήσει μια συγκεκριμένη στρατηγική σχετικά με την ανατροπή αυτή. Ο κίνδυνος είναι ότι χιλιάδες επιχειρήσεις θα προσπαθήσουν να περάσουν στο ευρώ την τελευταία στιγμή, προκαλώντας αναταραχή στους καταναλωτές όπως εξάλλου και σε ολόκληρη την οικονομία της ζώνης ευρώ.

Ο στόχος είναι να πεισθούν οι επιχειρήσεις να θεσπίσουν ένα σχέδιο περάσματος στο ευρώ με χρονοδιάγραμμα, προβλέποντας τους απαραίτητους ανθρώπινους πόρους και θεσπίζοντας ένα προϋπολογισμό.

Ορισμένα είδη επιχειρήσεων χρειάζονται προσεκτικότερη παρακολούθηση, όπως οι επιχειρήσεις μικρού μεγέθους, οι μικροί λιανοπωλητές, οι επιχειρήσεις που βρίσκονται σε τουριστική ή περιφερειακή ζώνη και οι επιχειρήσεις των χωρών «pre-ins».

Οι τοπικές ή περιφερειακές αρχές μπορούν να κινητοποιήσουν τα κανάλια πληροφόρησης που είναι «πλησιέστερα» στις επιχειρήσεις, όπως τους συμβούλους, τους εμπειρογνώμονες λογιστές, τις μεγάλες επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τις ΜΜΕ.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, η ενημερωτική εκστρατεία θα είναι εντατική καθόλη τη διάρκεια του έτους 2000 και θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί για το 2001.

Μεγάλο κοινό

Το μεγάλο κοινό οφείλει επίσης να προετοιμαστεί καλά για το πέρασμα στο ευρώ. Πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τα διάφορα κέρματα και χαρτονομίσματα, να εξοικειωθεί με τις τιμές και τις αξίες που εκφράζονται σε ευρώ.

Από τις έρευνες απορρέει ότι οι πολίτες έχουν ήδη λησμονήσει ένα μέρος των πληροφοριών τις οποίες έλαβαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων ενημερωτικών εκστρατειών. Κατά συνέπεια φαίνεται απαραίτητο να:

  • υπενθυμιστεί στους καταναλωτές γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε το ευρώ·
  • να διασφαλίσουν οι καταναλωτές ότι ακόμη και μετά την περίοδο διπλής κυκλοφορίας, τα παλαιά χαρτονομίσματα θα διατηρήσουν την αξία τους·
  • να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες όπως το έμβλημα «δεκτές πληρωμές σε ευρώ» και να ελεγχθεί η διεξαγωγή τους·
  • να συσταθούν και να ενισχυθούν τα τοπικά παρατηρητήρια για το ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του έτους 2000, πρέπει να συνεχισθεί η ενημέρωση του μεγάλου κοινού και να προβληθούν όλα τα πλεονεκτήματα που θα προσφέρει το ευρώ στην οικονομική ζωή και στην καθημερινή τους ζωή. Πάντως, το 2001, η ενημερωτική εκστρατεία πρέπει να ενταθεί ώστε το κοινό να είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει το ευρώ.

Ομάδες που έχουν ανάγκη ειδικής βοήθειας

Η στρατηγική ενημέρωσης πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες ορισμένων ειδικών ομάδων του πληθυσμού, που δεν έχουν πρόσβαση στα παραδοσιακά κανάλια ενημέρωσης, όπως:

  • τα περιθωριοποιημένα από οικονομική και κοινωνική άποψη άτομα·
  • τα άτομα που βρίσκονται σε κοινωνική απομόνωση·
  • τα άτομα που υποφέρουν από φυσική αναπηρία (τυφλοί, με σοβαρά προβλήματα όρασης, κωφοί και βαρήκοοι) ή διανοητική αναπηρία·
  • οι αναλφάβητοι.

Τα μηνύματα που θα διαβιβασθούν στις ομάδες αυτές θα είναι τα ίδια με εκείνα που θα απευθυνθούν στο μεγάλο κοινό, αλλά η μορφή τους θα είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους.

Το 2000, οι δράσεις ενημέρωσης που ξεκίνησαν το 1999 θα συνεχισθούν και το έτος 2001 θα αποτελέσει το ύψιστο σημείο της εκστρατείας αυτής.

Σχολικός πληθυσμός

Από την έναρξη του εκπαιδευτικού έτους το Σεπτέμβριο του 1999, το ευρώ μπήκε στα σχολεία. Αυτή η ομάδα στόχος φαίνεται πολύ σημαντική, εφόσον μπορεί να χρησιμεύσει ως κανάλι ενημέρωσης. Οι νέοι μπορούν να χρησιμεύσουν ως σύνδεσμοι ενημέρωσης για το περιβάλλον τους (γονείς, ηλικιωμένα πρόσωπα κ.λ.π.). Το εκπαιδευτικό έτος 2000 θα είναι η τελευταία ευκαιρία για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών.

Χώρες «pre-ins» και τρίτες χώρες

Οι χώρες «pre-ins» που δεν έχουν ακόμα υιοθετήσει το ευρώ [η Δανία (es de en fr), το Ηνωμένο Βασίλειο (es de en fr) και η Σουηδία (es de en fr)] αποτελούν επίσης στόχο, δεδομένου ότι οι δεσμοί τους με τα κράτη μέλη τα οποία αποτελούν τμήμα της ζώνης ευρώ είναι εξαιρετικά στενοί.

Για τις τρίτες χώρες, οι εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές, καθώς και η παρουσία του ευρώ ως νομίσματος αναφοράς στις χρηματοπιστωτικές αγορές,αποτελούν ένα λόγο για τον οποίο η προσπάθεια επικοινωνίας για το ευρώ θα πρέπει να συνεχισθεί και να ενταθεί.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ

Η Επιτροπή προτείνει τη θέσπιση δεικτών και στόχων αναφοράς που θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να μετρήσουν τις προόδους που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο των ενημερωτικών τους δράσεων. Οι δείκτες αυτοί πρέπει να εναρμονισθούν μεταξύ των δημοσίων διοικήσεων και των ιδιωτικών φορέων.

ΡΟΛΟΙ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι βασικός στον ορισμό, την αξιολόγηση και την εφαρμογή της επικοινωνιακής στρατηγικής για το ευρώ, όπως εξάλλου για την παροχή πιστώσεων.

Η ενημέρωση για το ευρώ, τηρώντας την αρχή της επικουρικότητας, εμπίπτει ουσιαστικά στην αρμοδιότητα των κρατών μελών. Τα περισσότερα κράτη μέλη εκπόνησαν ήδη μια στρατηγική ενημέρωσης.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή θα συνεχίσει τη δράση ενημέρωσης προς τις επιχειρήσεις, το μεγάλο κοινό, τους τουρίστες και τις τρίτες χώρες, διασφαλίζοντας τον συντονισμό όλων των λοιπών παραγόντων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ξεκίνησε το 1999 μια μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία με τίτλο «Eυρώ 2002», που θα ανέλθει στο ύψιστο σημείο της στα τέλη του 2001. Η εκστρατεία αυτή απευθύνεται στο μεγάλο κοινό, τις επιχειρήσεις, τις δημόσιες αρχές και τους διάφορους συνδέσμους ενημέρωσης. Όσον αφορά το αντικείμενό της, στοχεύει:

  • στο να μάθει στο μεγάλο κοινό να αναγνωρίζει τα κέρματα και τα χαρτονομίσματα και να προετοιμασθεί όσον αφορά τη θέση τους στην κυκλοφορία·
  • στο να μάθει στους εμπόρους και τις τράπεζες να επισημαίνουν τις ενδεχόμενες παραποιήσεις.

Πράξη

Ημερομηνία έναρξης ισχύος

Τελευταία προθεσμία μετατροπής στα κράτη μέλη

COM (2000)57 τελικό

-

-

See also

Για συμπληρωματικές πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΓΔ Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις:

  • Το ευρώ (EN).

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 13.10.2005

Top