This document is an excerpt from the EUR-Lex website
A competitive automotive regulatory framework for the 21st Century
Ένα ανταγωνιστικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τον τομέα του αυτοκινήτου στον 21ο αιώνα
Ένα ανταγωνιστικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τον τομέα του αυτοκινήτου στον 21ο αιώνα
This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.
Ένα ανταγωνιστικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τον τομέα του αυτοκινήτου στον 21ο αιώνα
Η στρατηγική που έχει εκπονηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηχώντας τα αποτελέσματα της ομάδας υψηλού επιπέδου «CARS 21» ορίζει ως στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η τόνωση της ανταγωνιστικότητας στην παγκόσμια σκηνή, μέσω της βελτίωσης του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και μιας ευρύτερης πρόσβασης στις ξένες αγορές, παραμένει έτσι στενά συνδεδεμένη με την επίτευξη προόδου στον τομέα της ασφάλειας και του σεβασμού του περιβάλλοντος.
ΠΡΑΞΗ
Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, της 7ης Φεβρουαρίου 2007, με τίτλο «Ένα ανταγωνιστικό κανονιστικό πλαίσιο για την αυτοκινητοβιομηχανία για τον 21ο αιώνα. Θέση της Επιτροπής σχετικά με την τελική έκθεση της ομάδας υψηλού επιπέδου CARS 21. Συνεισφορά στη στρατηγική της ΕΕ για την ανάπτυξη και την απασχόληση» [COM(2007) 22 τελικό - Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα]
ΣΥΝΟΨΗ
Η στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας θεσπίζει μια ισορροπία μεταξύ της τόνωσης της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού τομέα αυτοκινήτου σε παγκόσμιο επίπεδο και της διαρκούς προόδου στον τομέα της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι προκλήσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας
Η αυτοκινητοβιομηχανία αντιπροσωπεύει το 3% του ευρωπαϊκού ΑΕγχΠ και το 7% της απασχόλησης στον μεταποιητικό τομέα και επιβάλλεται ως ένας βασικός τομέας της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ένας πιο επιθετικός διεθνής ανταγωνισμός, σημαντικά σταθερά κόστη, ιδιαίτερα υψηλές τιμές για τις πρώτες ύλες και την ενέργεια, ένα διαρθρωτικό πλεόνασμα δυναμικού και οι αναδιαρθρώσεις και μετεγκαταστάσεις που προκύπτουν από αυτά, ανησυχούν κατασκευαστές, εργαζόμενους και καταναλωτές.
Έχει ουσιαστική σημασία η δημιουργία ενός ευνοϊκού πλαισίου για μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία ώστε αυτή να μπορέσει να προβλέψει και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του ανταγωνισμού και να απαντήσει κατά τρόπο κοινωνικά υπεύθυνο και καινοτόμο.
Στρατηγική για τη βιώσιμη ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας
Ο προσανατολισμός που η Επιτροπή προτίθεται να δώσει μελλοντικά στην αυτοκινητοβιομηχανία διαρθρώνεται γύρω από πολλούς βασικούς τομείς που προβάλλονται από την έκθεση της ομάδας υψηλού επιπέδου «CARS 21».
Σύμφωνα με το κοινοτικό σύστημα συνολικής έγκρισης τύπου οχημάτων (WVTA -Whole Vehicle Type-Approval), οι κατασκευαστές αυτοκινήτων υποβάλλουν έναν τύπο οχήματος στις αρχές ενός κράτους μέλους για να εξασφαλίσουν συνολική έγκριση, με την οποία πιστοποιείται η συμμόρφωσή του προς τις κοινοτικές τεχνικές απαιτήσεις, και δύνανται στη συνέχεια να διαθέσουν τα οχήματα του τύπου αυτού στην αγορά στο σύνολο της ΕΕ με βάση μόνο το πιστοποιητικό συμμόρφωσής τους.
Το εν λόγω σύστημα, που εφαρμόζεται για τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης, τις μοτοσικλέτες και τους ελκυστήρες, απέδειξε την αποτελεσματικότητά του και θα πρέπει όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να επεκταθεί στο σύνολο των κατηγοριών οχημάτων (ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, φορτηγά, τουριστικά και αστικά λεωφορεία) ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.
Τριάντα οκτώ κοινοτικές οδηγίες θα αντικατασταθούν από τους αντίστοιχους διεθνείς κανονισμούς της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (ΟΕΕ-OΗΕ). Το γεγονός ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα υπόκεινται σε ένα και μόνο σύνολο κανόνων θα επιτρέψει την εξάλειψη της αρνητικής επίδρασης του συσσωρευμένου κόστους της νομοθεσίας επί της ανταγωνιστικότητας που αυξάνει άσκοπα την τιμή των οχημάτων, χωρίς αυτό να επηρεάσει τις απαιτήσεις στον τομέα της ασφάλειας και του σεβασμού του περιβάλλοντος.
Οι αυτοδοκιμές και εικονικές δοκιμές θα εισαχθούν επίσης σε πολλές κοινοτικές οδηγίες και σε κανονισμούς προς ΟΕΕ-OΗΕ ώστε να μειωθούν τα κόστη και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες συμμόρφωσης προς τις ρυθμιστικές διατάξεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) επιφυλάσσεται πάντως της δυνατότητάς της να νομοθετεί ανεξάρτητα του συστήματος της ΟΕΕ-OΗΕ.
Τα μηχανοκίνητα οχήματα αποτελούν στην ΕΕ μια σημαντική πηγή ρυπαντικών εκπομπών. Είναι λοιπόν ουσιώδες να συμμορφωθεί η αυτοκινητοβιομηχανία με τους προσανατολισμούς της θεματικής στρατηγικής σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι κυριότερες ενέργειες για τη μείωση των ρυπαντικών εκπομπών των μηχανοκίνητων οχημάτων μεταφράζονται τη στιγμή αυτή στα όρια εκπομπών Euro 5 και 6 (es de en fr) και στην προαγωγή καθαρών οχημάτων οδικών μεταφορών μέσω των συμβάσεων δημόσιων προμηθειών.
Η ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μείωση των εκπομπών CO2 συμβάλλει στην επίτευξη του κοινοτικού στόχου για εκπομπές 120g/km CO2 μέχρι το 2012. Αν η τεχνολογία των κινητήρων συνεχίσει να βελτιώνεται προς την κατεύθυνση αυτή, άλλες τεχνολογικές βελτιώσεις (συστήματα κλιματισμού κ.λπ.) και η αυξημένη χρησιμοποίηση των βιοκαυσίμων (es de en fr) θα συμβάλουν επίσης στη μείωση των εκπομπών CO2.
Η ανακύκλωση των οχημάτων που τίθενται εκτός χρήσης και ο θόρυβος των μηχανοκίνητων οχημάτων θα πρέπει επίσης να αποτελέσουν αντικείμενο ιδιαίτερης προσοχής.
Εκτιμήσεις σχετικές με την ενέργεια, τόσο από πλευράς κόστους όσο και ανεφοδιασμού, είναι επίσης δυνατόν να επηρεάσουν, στο μέλλον, τις αποφάσεις σχετικά με το σχήμα και τον τρόπο λειτουργίας των μηχανοκίνητων οχημάτων.
Τα κράτη μέλη θα συμμετάσχουν στην προσπάθεια εγγύησης βιώσιμων οδικών μεταφορών μέσω μιας καλύτερης διαχείρισης της κυκλοφορίας, βελτίωσης της συμπεριφοράς των οδηγών ή ακόμη παροχής φορολογικών κινήτρων.
Μια αποτελεσματική στρατηγική υπέρ της οδικής ασφάλειας θα πρέπει να στηρίζεται στη συνέργεια των βελτιώσεων της τεχνολογίας των οχημάτων, της οδικής υποδομής, της συμπεριφοράς των οδηγών και της εφαρμογής των κανονισμών.
Μέτρα όπως η βελτίωση της ορατότητας των βαρέων οχημάτων επαγγελματικής χρήσης (es de en fr) ή ακόμη η εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών ασφαλείας (ευφυή οχήματα (es de en fr)) συμβάλλουν ήδη στην υλοποίηση του στόχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση στο μισό του αριθμού των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα μέχρι το 2010.
Σημαντικές προσπάθειες θα πρέπει να καταβληθούν αναφορικά με συστήματα ηλεκτρονικού ελέγχου σταθερότητας, διατάξεις ένδειξης μη πρόσδεσης της ζώνης ασφαλείας, υποχρεωτική χρήση φώτων κατά την ημέρα, βοηθητικά συστήματα πέδησης.
Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία θα πρέπει να μπορεί να επωφεληθεί ενός δίκαιου επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μπορεί μεν η παγκόσμια τεχνική εναρμόνιση των κανονισμών σχετικά με τα μηχανοκίνητα οχήματα στο πλαίσιο των συμφωνιών του 1958 και του 1998 της ΟΕΕ-OΗΕ συμβάλλει σε αυτό, ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει επίσης να δοθεί στη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές, μέσω της υπογραφής διμερών ή περιφερειακών εμπορικών συμφωνιών, ειδικότερα με τις χώρες της Νοτιανατολικής Ασίας, και στην εφαρμογή των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε παγκόσμια κλίμακα.
Ο τομέας του αυτοκινήτου, που παραδοσιακά στηρίζεται στη μεταποιητική βιομηχανία, στηρίζεται όλο και περισσότερο στη γνώση και είναι σήμερα ο πρώτος ευρωπαϊκός βιομηχανικός επενδυτής στην έρευνα και την ανάπτυξη (περίπου 5% του κύκλου εργασιών του τομέα).
Τόσο προς το συμφέρον της ανταγωνιστικότητας του τομέα όσο και προς το συμέρον της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, είναι κεφαλαιώδους σημασίας η ενθάρρυνση της βιομηχανικής έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της επίδειξης στους στρατηγικούς τομείς (ευφυή οχήματα, καθαρά οχήματα, δεύτερη γενιά βιοκαυσίμων, στοιχεία υδρογόνου και καυσίμων κ.λπ.).
Η υποστήριξη στην έρευνα και την ανάπτυξη θα στηριχτεί όλως ιδιαιτέρως στο 7ο πρόγραμμα -πλαίσιο αλλά επίσης στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά όργανα ή σε εταιρικές σχέσεις δημόσιων-ιδιωτικών φορέων.
Πρόοδος θα πρέπει εξάλλου να γίνει στον φορολογικό τομέα, ιδιαίτερα αναφορικά με τα τέλη που βαρύνουν τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορολογικά κίνητρα, καθώς και στο θέμα του ανταγωνισμού στην αγορά ανταλλακτικών, ώστε τα ανεξάρτητα συνεργεία επισκευών να έχουν πρόσβαση στις αναγκαίες τεχνικές πληροφορίες για την επισκευή και συντήρηση των οχημάτων.
Πλαίσιο
Η στρατηγική της Επιτροπής για τη βιομηχανία αυτοκινήτων στηρίζεται στα αποτελέσματα της ομάδας υψηλού επιπέδου «CARS 21», που θεσπίστηκε για να εκπονήσει ένα ανταγωνιστικό κανονιστικό σύστημα του κλάδου του αυτοκινήτου για τον 21ο αιώνα. Αυτή η ομάδα υψηλού επιπέδου συγκέντρωσε τα σημαντικότερα ενδιαφερόμενα μέρη (εκπροσώπους του κλάδου του αυτοκινήτου, κράτη μέλη, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ΜΚΟ, Επιτροπή) γύρω από κρίσιμα θέματα για το μέλλον του κλάδου και υπέβαλε τις συστάσεις της σε ένα φύλλο πορείας στο τέλος του 2005.
Η Επιτροπή ελπίζει ότι το έργο που επιτελέστηκε για τον κλάδο του αυτοκινήτου καθώς και ο ενδιάμεσος απολογισμός που προβλέπεται για το 2009 θα συμβάλουν, ως παράδειγμα, στη μεθοδολογία κατάρτισης βιομηχανικών πολιτικών.
Για περισσότερες πληροφορίες, συμβουλευθείτε τη σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα ρυθμιστικό πλαίσιο για μια ανταγωνιστική αυτοκινητοβιομηχανία τον 21ο αιώνα (CARS 21) (EN).
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 28.02.2007