Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Ασφάλεια της αεροναυτιλίας: Συμβολή στην ανάπτυξη του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS)

Ασφάλεια της αεροναυτιλίας: Συμβολή στην ανάπτυξη του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS)

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας σχετικά με την ευρωπαϊκή συμβολή στην ανάπτυξη του παγκοσμίου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης

Απόφαση 98/434/ΕΚ για τη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας σχετικά με την ευρωπαϊκή συμβολή στην ανάπτυξη του παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης (GNSS)

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ;

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Οι μελέτες για την πλοήγηση μέσω δορυφόρου εξελίσσονται και έχουν φτάσει σε έναν επαρκή βαθμό ωριμότητας ώστε να επιτρέπουν την ευρωπαϊκή συμβολή στη δημιουργία ενός παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης, ανεξάρτητου από άλλα μέσα ραδιοναυσιπλοΐας και προσδιορισμού στίγματος, επιτρέποντας έτσι την αυξημένη συμμετοχή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε αυτό τον χώρο, μέσω έργων όπως τα δύο συστήματα δορυφορικής πλοήγησης της Ευρώπης, το Galileo και το EGNOS*, καθώς και η Αγορά GNSS.

Η συμφωνία καλύπτει:

  • την υλοποίηση της λειτουργικής ικανότητας της ευρωπαϊκής συμβολής στο GNSS 1*, με χρήση των υφιστάμενων δορυφορικών συστημάτων και οποιασδήποτε κατάλληλης επέκτασης των συστημάτων αυτών·
  • τον συντονισμό για την επίτευξη της μέγιστης λειτουργικής ικανότητας του GNSS 1·
  • την παράλληλη διεξαγωγή προπαρασκευαστικών εργασιών για το GNSS 2*.

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν τα ακόλουθα:

Κοινή τριμερής επιτροπή συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο προκειμένου να επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας, να διατυπώνει κατευθυντήριες γραμμές και να συντονίζει κοινές προσεγγίσεις για την εκπλήρωση των όρων της συμφωνίας. Η ΕΕ εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κάθε συμβαλλόμενο μέρος οφείλει:

  • να κοινοποιεί όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του·
  • να μην αποκαλύπτει τις πληροφορίες που έχουν ανταλλαγεί σε πρόσωπα άλλα από εκείνα που απασχολούνται από το ίδιο ή έχουν επισήμως δικαίωμα διαχείρισης τέτοιων πληροφοριών·
  • να μη χρησιμοποιεί τις πληροφορίες αυτές για εμπορική εκμετάλλευση.

Επιπλέον, η συμφωνία:

  • επισημαίνει τα δικαιώματα κυριότητας των τριών οργανισμών, οι οποίοι μεριμνούν για τη θέσπιση των αναγκαίων για την εφαρμογή της συμφωνίας χρηματοδοτικών ρυθμίσεων·
  • θεσπίζει μηχανισμό απόδοσης ευθυνών για τις δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πλαίσιο της συμφωνίας·
  • απαιτεί τον συντονισμό των δραστηριοτήτων δημοσίων σχέσεων μεταξύ των συμβαλλομένων, με σαφή κατανομή των ρόλων·
  • μπορεί να τροποποιείται μόνο με γραπτή ομόφωνη απόφαση·
  • είναι ανοιχτή στη συμμετοχή ενδιαφερόμενων τρίτων μερών.

Οι διαφορές μεταξύ των μερών:

  • παραπέμπονται για άμεσες διαπραγματεύσεις στην κοινή τριμερή επιτροπή ή
  • ρυθμίζονται από πέντε συνολικά διαιτητές — τρεις διορίζονται από τα μέρη και δύο από την επιτροπή αυτή.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

Η συμφωνία ισχύει από τις 18 Ιουνίου 1998.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Δείτε επίσης:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα πλοήγησης (GNSS): ένα παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα προσδιορισμού στίγματος, ταχύτητας και χρόνου, το οποίο ανταποκρίνεται σε μόνιμη βάση σε ενδεχόμενες απαιτήσεις χρηστών για εφαρμογές μη στρατιωτικού χαρακτήρα.
Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υπέρθεσης για τη Γεωστατική Πλοήγηση (EGNOS): Η ευρωπαϊκή επέκταση των υφιστάμενων δορυφορικών συστημάτων πλοήγησης και προσδιορισμού στίγματος, που χρησιμοποιεί γεωστατικούς δορυφόρους (δηλ. δορυφόρους που φαίνεται να παραμένουν στατικοί πάνω από ένα συγκεκριμένο σημείο της γης) επιδιώκοντας να ενισχύσει την απόδοσή τους στις ευρωπαϊκές ζώνες κάλυψης και να παράσχει ικανότητα κάλυψης του συνόλου των ζωνών γεωστατικής εκπομπής. Το EGNOS αποτελεί την ευρωπαϊκή συνιστώσα του GNSS 1.
GNSS 1: μια πρώτη εφαρμογή του GNSS, που βασίζεται στα υφιστάμενα στρατιωτικά συστήματα δορυφορικής πλοήγησης των ΗΠΑ και της Ρωσίας, περιλαμβάνει επιπλέον μη στρατιωτικά συστήματα και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρέχει στον χρήστη επαρκή και ανεξάρτητη εποπτεία του όλου συστήματος.
GNSS 2: ένα παγκόσμιο μη στρατιωτικό δορυφορικό σύστημα πλοήγησης, του οποίου ο έλεγχος και η διαχείριση γίνεται σε διεθνές επίπεδο και το οποίο ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις όλων των κατηγοριών χρηστών σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό του στίγματος, της ταχύτητας και του χρόνου.

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας σχετικά με την ευρωπαϊκή συμβολή στην ανάπτυξη του παγκοσμίου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης (GNSS) (ΕΕ L 194 της 10.7.1998, σ. 16-24)

Απόφαση 98/434/ΕΚ του Συμβουλίου, της 18ης Ιουνίου 1998, για τη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας, σχετικά με την ευρωπαϊκή συμβολή στην ανάπτυξη του παγκόσμιου δορυφορικού συστήματος πλοήγησης (GNSS) (ΕΕ L 194 της 10.7.1998, σ. 15)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1285/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, για την εφαρμογή και εκμετάλλευση των ευρωπαϊκών συστημάτων δορυφορικής πλοήγησης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 876/2002 του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 683/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (EE L 347 της 20.12.2013, σ. 1-24)

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 912/2010 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Σεπτεμβρίου 2010, για τη σύσταση Οργανισμού του ευρωπαϊκού GNSS, την ακύρωση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1321/2004 σχετικά με τη δημιουργία δομών διαχείρισης για τα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής ραδιοπλοήγησης και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 683/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (ΕΕ L 276 της 20.10.2010, σ. 11-21)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 912/2010 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη έκδοση έχει αξία ως τεκμήριο και μόνο.

τελευταία ενημέρωση 10.09.2020

Top