Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Επισήμανση βοείου κρέατος

Επισήμανση βοείου κρέατος

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1760/2000 — ενωσιακό σύστημα επισήμανσης του βοείου κρέατος και των προϊόντων με βάση το βόειο κρέας

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

  • Καθορίζει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την επισήμανση του βοείου κρέατος και των προϊόντων με βάση το βόειο κρέας.
  • Οι κανόνες οι οποίοι περιλαμβάνουν την υποχρεωτική επισήμανση αποσκοπούν στη δυνατότητα παρακολούθησης του βοείου κρέατος σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Οι ετικέτες σε όλα τα βόεια κρέατα που πωλούνται στην ΕΕ πρέπει να περιέχουν τις ακόλουθες πληροφορίες: κωδικό αναφοράς που καθιστά δυνατή την ταυτοποίηση της προέλευσής του, λεπτομέρειες για τον τόπο σφαγής (αριθμός έγκρισης του σφαγείου) και τεμαχισμού (αριθμός έγκρισης της μονάδας τεμαχισμού, στην οποία τεμαχίστηκε το σφάγιο ή η ομάδα σφαγίων) του ζώου.
  • Από την 1η Ιανουαρίου 2002, οι ετικέτες πρέπει επίσης να αναφέρουν το κράτος μέλος ή την τρίτη χώρα όπου πραγματοποιήθηκε η γέννηση, η πάχυνση και η σφαγή του ζώου.
  • Οι ετικέτες ενδέχεται να περιέχουν πρόσθετες προαιρετικές πληροφορίες σχετικά με το κρέας που πωλείται. Οι πληροφορίες πρέπει να είναι κατανοητές για τους καταναλωτές και να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία για την επισήμανση των τροφίμων, ιδίως με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 (βλ. σύνοψη).
  • Τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τον παρόντα κανονισμό στην επικράτειά τους. Τυχόν κυρώσεις που επιβάλλουν σε επιχειρηματίες ή οργανώσεις που εμπορεύονται βόειο κρέας πρέπει να είναι αποτελεσματικές, αποτρεπτικές και αναλογικές. Όταν οι επιχειρηματίες και οι οργανισμοί εμπορίας βοείου κρέατος έχουν επισημάνει το βόειο κρέας χωρίς να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους, τα κράτη μέλη μπορούν, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, να απαιτήσουν την απόσυρση του βοείου κρέατος από την αγορά.
  • Οι εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, έχουν αρμοδιότητες ως προς την:
    • επαλήθευση ότι τα κράτη μέλη συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις του κανονισμού·
    • πραγματοποίηση επιτόπιων ελέγχων ώστε να διασφαλιστεί ότι οι έλεγχοι διενεργούνται σύμφωνα με τον κανονισμό.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο κανονισμός εφαρμόζεται από τις 14 Αυγούστου 2000.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Οι κανόνες για την ταυτοποίηση και καταγραφή των βοοειδών καλύπτονταν προγενέστερα από τον παρόντα κανονισμό. Πλέον καλύπτονται από τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/429 («νόμος για την υγεία των ζώων» της ΕΕ — βλ. σύνοψη) και τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό (ΕΕ) 2019/2035 της Επιτροπής ο οποίος συμπληρώνει τον κανονισμό (ΕE) 2016/429.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1760/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Ιουλίου 2000, για τη θέσπιση συστήματος αναγνώρισης και καταγραφής των βοοειδών και την επισήμανση του βοείου κρέατος και των προϊόντων με βάση το βόειο κρέας, καθώς και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 820/97 του Συμβουλίου (ΕΕ L 204 της 11.8.2000, σ. 1-10).

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις και διορθώσεις του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1760/2000 έχουν ενσωματωθεί στο πρωτότυπο κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1825/2000 της Επιτροπής, της 25ης Αυγούστου 2000, για τη θέσπιση λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1760/2000 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά την επισήμανση του βοείου κρέατος και των προϊόντων με βάση το βόειο κρέας (ΕΕ L 216 της 26.8.2000, σ. 8-12).

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

τελευταία ενημέρωση 23.09.2022

Top