Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Οι καταδικαστικές αποφάσεις σε άλλες χώρες συνεκτιμώνται στη νέα ποινική διαδικασία

Οι καταδικαστικές αποφάσεις σε άλλες χώρες συνεκτιμώνται στη νέα ποινική διαδικασία

.

ΠΡΑΞΗ

Απόφαση-πλαίσιο 2008/675/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 24ης Ιουλίου 2008 για τη συνεκτίμηση των καταδικαστικών αποφάσεων μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επ’ ευκαιρία νέας ποινικής διαδικασίας

ΣΥΝΟΨΗ

Μια χώρα της ΕΕ πρέπει να αποδίδει την αντίστοιχη βαρύτητα σε καταδικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται σε άλλες χώρες της ΕΕ σε σχέση με αυτές που εκδίδονται από τα δικαστήρια της ιδίας.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ-ΠΛΑΙΣΙΟ;

Η παρούσα απόφαση-πλαίσιο θεσπίζει τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία πρότερες καταδικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν σε μια χώρα της ΕΕ συνεκτιμώνται σε ποινικές διαδικασίες που διεξάγονται σε άλλη χώρα της ΕΕ κατά του ίδιου προσώπου, αλλά για διαφορετικά πραγματικά περιστατικά.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Στο πλαίσιο της νέας ποινικής διαδικασίας, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζουν ότι πρότερες καταδικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν σε άλλη χώρα της ΕΕ συνεκτιμώνται υπό τους ίδιους όρους με τις πρότερες εγχώριες καταδικαστικές αποφάσεις.

Οι εν λόγω πρότερες καταδικαστικές αποφάσεις πρέπει να συνεκτιμώνται κατά την προδικασία και την ίδια την ποινική δίκη, καθώς και κατά τον χρόνο εκτέλεσης της κύρωσης. Πρέπει να συνυπολογίζονται δεόντως ιδίως σε σχέση με τους εφαρμοστέους δικονομικούς κανόνες που αφορούν:

  • την προσωρινή κράτηση·
  • τον χαρακτηρισμό της αξιόποινης πράξης·
  • το είδος και το επίπεδο της επαπειλούμενης ποινής·
  • τους κανόνες που διέπουν την εκτέλεση της απόφασης.

Η συνεκτίμηση των πρότερων καταδικαστικών αποφάσεων από χώρα της ΕΕ στην οποία διεξάγεται η νέα διαδικασία, δεν πρέπει να συνεπάγεται παρέμβαση στις πρότερες καταδικαστικές αποφάσεις, ανάκληση ή αναθεώρηση αυτών.

Εάν η αξιόποινη πράξη την οποία αφορά η νέα ποινική διαδικασία τελέσθηκε πριν από την έκδοση της πρότερης καταδικαστικής απόφασης ή την πλήρη εκτέλεσή της, το αποτέλεσμα της οδηγίας-πλαισίου μπορεί να είναι περιορισμένο. Οι χώρες της ΕΕ δεν είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν τους εθνικούς κανόνες τους για την επιβολή ποινών, εφόσον η εφαρμογή των εν λόγω κανόνων σε καταδικαστικές αποφάσεις της αλλοδαπής ενδέχεται να περιορίζει την επιβολή ποινής από τη δικαστική αρχή επ’ ευκαιρία νέας διαδικασίας. Ωστόσο, τα δικαστήρια πρέπει να διασφαλίζουν ότι συνεκτιμώνται οι εν λόγω πρότερες καταδικαστικές αποφάσεις για άλλους σκοπούς.

Μια έκθεση του 2014 σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας-πλαισίου επεσήμανε την αξία που προσθέτει στην προώθηση της εμπιστοσύνης στο ποινικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις στον ευρωπαϊκό χώρο δικαιοσύνης. Ωστόσο, διαπίστωσε σημαντικές διαφορές στη συμμόρφωση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που εφάρμοσαν την απόφαση. 13 από τις 22 χώρες της ΕΕ θεωρήθηκαν ότι διαθέτουν ικανοποιητικές διατάξεις εφαρμογής.

Την 1η Δεκεμβρίου 2014, το Ηνωμένο Βασίλειο (1) ειδοποίησε την Επιτροπή ότι επιθυμεί να συμμετάσχει στην απόφαση-πλαίσιο. Αυτό επιβεβαιώθηκε από την απόφαση 2014/858/ΕΕ της Επιτροπής.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Το 2012, συστάθηκε ένα μηχανοργανωμένο σύστημα, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS) με την απόφαση 2009/316/ΔΕΥ του Συμβουλίου. Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στις χώρες της ΕΕ να ανταλλάσσουν πληροφορίες για ποινικές καταδικαστικές αποφάσεις γρήγορα και εύκολα. Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου διασφαλίζει την πρακτική λειτουργία της απόφασης-πλαισίου.

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στον δικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Πράξη

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Απόφαση-πλαίσιο 2008/675/ΔΕΥ του Συμβουλίου

15.8.2008

15.8.2010

ΕΕ L 220 της 15.8.2008, σ. 32-34

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την εφαρμογή από τα κράτη μέλη της απόφασης-πλαισίου 2008/675/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 24ης Ιουλίου 2008, για τη συνεκτίμηση των καταδικαστικών αποφάσεων μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επ’ ευκαιρία νέας ποινικής διαδικασίας [COM(2014) 312 final της 2ας Ιουνίου 2014

Απόφαση 2014/858/ΕΕ της Επιτροπής, της 1ης Δεκεμβρίου 2014, σχετικά με την κοινοποίηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας ότι επιθυμούν να προσχωρήσουν σε πράξεις της Ένωσης στον τομέα της αστυνομικής συνεργασίας και της δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις που εγκρίθηκαν πριν από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας και δεν αποτελούν μέρος του κεκτημένου του Σένγκεν (Επίσημη Εφημερίδα L 345 της 1.12.2014, σ. 6-9).

τελευταία ενημέρωση 10.06.2015



(1) Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνεται τρίτη χώρα (χώρα εκτός ΕΕ) από την 1η Φεβρουαρίου 2020.

Top