EUR-Lex Acces la dreptul Uniunii Europene

Înapoi la prima pagină EUR-Lex

Acest document este un extras de pe site-ul EUR-Lex

Προστασία από οργανισμούς επιβλαβείς για τα φυτά

Statutul juridic al documentului Acest rezumat a fost arhivat și nu va fi actualizat. Pentru informații actualizate, accesați 'Προστασία κατά των επιβλαβών για τα φυτά οργανισμών'

Προστασία από οργανισμούς επιβλαβείς για τα φυτά

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου περί μέτρων φυτοϋγειονομικής προστασίας στην ΕΕ

ΣΥΝΟΨΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ;

Η παρούσα οδηγία αποσκοπεί στην προστασία των φυτών από επιβλαβείς οργανισμούς* (εχθρούς και ασθένειες των φυτών) αποτρέποντας τόσο την είσοδό τους στην ΕΕ όσο και περιορίζοντας την εξάπλωσή τους σε περίπτωση εισόδου τους.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Κάθε χώρα της ΕΕ πρέπει να συγκροτήσει μια αρμόδια φυτοϋγειονομική αρχή και να απαγορεύσει την εισαγωγή οργανισμών και φυτών που θεωρούνται επιβλαβή.

Η νομοθεσία καλύπτει ζώντα μέρη φυτών και σπόρους, ιδίως καρπούς, λαχανικά, βολβούς, κομμένα άνθη, κλάδους, κομμένα δένδρα και φυτικούς ιστούς.

Οι παραγωγοί φυτών πρέπει να εγγράφονται σε επίσημο μητρώο.

Ορισμένα φυτά και φυτικά προϊόντα που καλλιεργούνται στην ΕΕ πρέπει να υποβάλλονται σε φυτοϋγειονομικό έλεγχο στις εγκαταστάσεις τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό χορηγείται σε φυτά που παρουσιάζουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα κατά τον έλεγχο. Τα φυτά φέρουν συμβατικό σήμα (φυτοϋγειονομικό διαβατήριο), το οποίο είναι απαραίτητο για φυτά που μεταφέρονται σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Τα φυτά που δεν πληρούν τους όρους του πιστοποιητικού υποβάλλονται σε επεξεργασία, μετακινούνται σε άλλες περιοχές για τις οποίες δεν αποτελούν κίνδυνο, αποστέλλονται για βιομηχανική μεταποίηση ή καταστρέφονται.

Οι εθνικές αρχές πρέπει να διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους στα φυτά εκεί όπου καλλιεργούνται, αποθηκεύονται, πωλούνται ή μεταφέρονται.

Οι εθνικές αρχές πρέπει να διενεργούν ελέγχους σε ορισμένα φυτά με προέλευση από τρίτες χώρες. Οι έλεγχοι αφορούν τη συσκευασία καθώς και τα οχήματα μεταφοράς των φυτών.

Τα εισαγόμενα φυτά πρέπει να διαθέτουν φυτοϋγειονομικό διαβατήριο, το οποίο δεν πρέπει να εκδίδεται περισσότερες από 14 ημέρες πριν την εξαγωγή τους. Υποβάλλονται επίσης σε ελέγχους ταυτότητας και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους.

Όταν τα εισαγόμενα φυτά δεν πληρούν τα απαιτούμενα πρότυπα, μπορεί να υποβληθούν σε επεξεργασία, να τεθούν σε καραντίνα, να καταστραφούν ή να αποσυρθούν τα μολυσμένα προϊόντα.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να κοινοποιούν μεταξύ τους καθώς και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον εντοπισμό τυχόν επιβλαβών οργανισμών και να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καταστροφή τους.

Τον Μάιο του 2013 η Επιτροπή πρότεινε ένα νέο φυτοϋγειονομικό κανονισμό για την ΕΕ.

ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;

Η οδηγία τέθηκε σε ισχύ στις 30 Ιουλίου 2000. Οι χώρες της ΕΕ έπρεπε να την ενσωματώσουν στο εθνικό δίκαιο έως τις 20 Ιανουαρίου 2002.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Υγεία των φυτών και βιοπροστασία

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

* Επιβλαβής οργανισμός: εχθροί των φυτών φυτικής ή ζωικής προέλευσης, όπως τα έντομα, τα ακάρεα, τα βακτήρια, οι μύκητες, οι ιοί και τα παράσιτα.

ΠΡΑΞΗ

Οδηγία 2000/29/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Μαΐου 2000, περί μέτρων κατά της εισαγωγής στην Κοινότητα οργανισμών επιβλαβών για τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα και κατά της εξάπλωσής τους στο εσωτερικό της Κοινότητας (ΕΕ L 169 της 10.7.2000, σ. 1-112)

Διαδοχικές τροποποιήσεις και διορθώσεις της οδηγίας 2000/29/ΕΚ έχουν ενσωματωθεί στο βασικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη έκδοση είναι μόνο για σκοπούς αναφοράς.

τελευταία ενημέρωση 29.11.2015

Sus