EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Τριτοβάθμια εκπαίδευση — συνεργασία μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών

Τριτοβάθμια εκπαίδευση — συνεργασία μεταξύ ΕΕ και τρίτων χωρών

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης — COM(2001) 385 τελικό

ΣΥΝΟΨΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ;

Η ανακοίνωση θεσπίζει στρατηγική και καθορίζει τους κανόνες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και των τρίτων χωρών στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στόχος της είναι:

  • η προώθηση της ΕΕ ως κέντρο εκπαίδευσης·
  • η στήριξη των χωρών-εταίρων εκτός της ΕΕ στις προσπάθειές τους για εκσυγχρονισμό·
  • η προαγωγή κοινών αξιών και κατανόησης μεταξύ πολιτισμών·
  • η στήριξη των χωρών της ΕΕ και των ιδρυμάτων τους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις προσπάθειές τους για διεθνοποίηση· και
  • η βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών και των ανθρωπίνων πόρων μέσα από την αμοιβαία μάθηση και τις ανταλλαγές καλών πρακτικών.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Η στρατηγική δημιουργεί, με την παρούσα ανακοίνωση, ελπίδες για τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των εμπειριών που έχουν αποκομιστεί από προγράμματα που έχουν εφαρμοστεί στην ΕΕ, όπως το πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο, μεταξύ άλλων, αποσκοπεί στην αύξηση της διεθνούς διάστασης της εκπαίδευσης και της κατάρτισης μέσα από εταιρικές σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην ΕΕ και τις τρίτες χώρες.
  • Η στρατηγική κάνει έκκληση για πολυμερή δίκτυα και εταιρικές σχέσεις όπου συμμετέχουν χώρες με τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα παρόμοια με τα ιδρύματα της ΕΕ, ώστε τα εν λόγω πανεπιστήμια να συμφωνήσουν σε θέματα όπως
    • το ακαδημαϊκό περιεχόμενο των μαθημάτων που διδάσκονται οι σπουδαστές των ανταλλαγών·
    • διευθετήσεις για την περίθαλψη των σπουδαστών των ανταλλαγών για όσο βρίσκονται στο εξωτερικό· ή
    • διευθετήσεις για την αναγνώριση της εργασίας που πραγματοποιείται στα πανεπιστήμια προέλευσης και υποδοχής, χρησιμοποιώντας το μοντέλο του ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς ακαδημαϊκών μονάδων*.
  • Η στρατηγική τονίζει ότι, προκειμένου να είναι πραγματικά αποτελεσματική η συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των τρίτων χωρών στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρέπει αυτή να αφορά περισσότερα από την ανταλλαγή σπουδαστών και μόνο. Χρειάζονται επίσης και ανταλλαγές διδακτικού προσωπικού και κοινά προγράμματα.
  • Για την προώθηση της ΕΕ ως κέντρου αριστείας στον τομέα της εκπαίδευσης παγκοσμίως, η στρατηγική προτείνει να αυξηθούν οι δυνατότητες ευρωπαϊκών σπουδών σε άλλες χώρες, διευρύνοντας το δίκτυο των κέντρων σπουδών για την ΕΕ και των εδρών Jean Monnet (θέσεις για καθηγητές που ειδικεύονται στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση παγκοσμίως).
  • Οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie, που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020» , συμπληρώνουν την παρούσα στρατηγική, προωθώντας τη διακρατική κινητικότητα ερευνητών και διδακτορικών σπουδαστών.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια διαθέτουν καλό ιστορικό διεθνών συνεργασιών, διευκολύνοντας την ανάπτυξη διεθνών προγραμμάτων σπουδών και κοινών πτυχίων, χρηματοδοτώντας τη διεθνή έρευνα καθώς και έργα καινοτομίας, και στηρίζοντας την ανταλλαγή σπουδαστών, διδακτικού προσωπικού και γνώσεων. Η εν λόγω συνεργασία δεν ενισχύει μόνο την ποιότητα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, τονώνει την καινοτομία και συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από την κινητικότητα, ενώ παράλληλα προσφέρει ευκαιρίες στο διδακτικό προσωπικό και τους σπουδαστές να διευρύνουν τους ορίζοντες τους.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

*Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς ακαδημαϊκών μονάδων: ένα σύστημα ακαδημαϊκών μονάδων, σχεδιασμένο για να διευκολύνει τους σπουδαστές να μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών χωρών. Έχει υιοθετηθεί από τις περισσότερες χώρες τού Ευρωπαϊκού χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πολλές χώρες εκτός αυτού.

ΠΡΑΞΗ

Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης [COM(2001) 385 τελικό της 18.7.2001]

τελευταία ενημέρωση 26.10.2015

Top