This document is an excerpt from the EUR-Lex website
European Globalisation Adjustment Fund
Ευρωπαϊκό Ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση
Ευρωπαϊκό Ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση
This summary has been archived and will not be updated, because the summarised document is no longer in force or does not reflect the current situation.
Ευρωπαϊκό Ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) έχει σκοπό τη στήριξη των απολυμένων εργαζομένων, κυρίως στις περιφέρειες και στους κλάδους που μειονεκτούν λόγω του ανοίγματος στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Χρηματοδοτείται από δυνητική ετήσια χορήγηση 500 εκατ. ευρώ που προορίζεται για την επαγγελματική επανένταξη των εργαζομένων.
ΠΡΑΞΗ
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1927/2006 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση [Πράξη (εις) τροποποίησης].
ΣΥΝΟΨΗ
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) στηρίζει την επανένταξη των ευρωπαίων εργαζομένων που πλήττονται από απολύσεις ως άμεσο αποτέλεσμα των βαθιών μετασχηματισμών στις διεθνείς εμπορικές ανταλλαγές. Αυτή η στήριξη χορηγείται ατομικά και για μικρό χρονικό διάστημα. Μακροπρόθεσμα, τα μέτρα που προβλέπονται από το Ταμείο έχουν στόχο να βοηθήσουν τους απολυμένους εργαζόμενους να βρουν μια νέα απασχόληση και να τη διατηρήσουν.
Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011, το Ταμείο προσφέρει επίσης βοήθεια στους εργαζόμενους που απολύθηκαν ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Κριτήρια παρέμβασης
Για να παρέμβει το ΕΤΠ, ένα κράτος μέλος θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση επιδότησης.
Η στήριξη μπορεί να χορηγείται στις περιπτώσεις που μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές στη μορφή του παγκόσμιου εμπορίου προκαλούν σοβαρή οικονομική αναστάτωση σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Αυτό μπορεί να σημαίνει σημαντική αύξηση των εισαγωγών, μείωση του μεριδίου αγοράς σε συγκεκριμένο κλάδο ή μετεγκατάσταση επιχειρήσεων σε τρίτες χώρες. Το ΕΤΠ δύναται να παρέμβει επίσης σε περίπτωση που οι απολύσεις προκύπτουν, κατά τρόπο άμεσο και αποδείξιμο, από τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Η κρίση και η οικονομική αναστάτωση πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα:
Χρηματοδοτούμενες ενέργειες
Συγκεκριμένα, το ΕΤΠ χρηματοδοτεί:
Τα παθητικά μέτρα κοινωνικής προστασίας, όπως τα επιδόματα ανεργίας, δεν χρηματοδοτούνται από το ΕΤΠ.
Λειτουργία
Ο ετήσιος αριθμός εργαζομένων δικαιούχων του Ταμείου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αυτοί μπορεί να είναι: οι εξελίξεις της αγοράς εργασίας, ο αριθμός επιλέξιμων αιτήσεων που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη ή οι διαθέσιμοι δημοσιονομικοί πόροι, παρότι, μέχρι σήμερα, το δυνητικό ετήσιο κεφάλαιο των 500 εκατομμυρίων ευρώ δεν έχει εξαντληθεί.
Οι εργαζόμενοι επωφελούνται της ενίσχυσης του ΕΤΠ μέσω των κρατών μελών. Η ενίσχυση δεν διανέμεται στις επιχειρήσεις. Εξάλλου, η διάρκεια παρέμβασης του Ταμείου περιορίζεται σε 24 μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
Το ΕΤΠ είναι ένα ταμείο αλληλεγγύης προοριζόμενο να αντιμετωπίσει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή κρίσης. Δεν χρηματοδοτεί αναδιάρθρωση επιχειρήσεων ή τομέων δραστηριότητας.
Πλαίσιο
Γενικώς, οι επιδράσεις του ανοίγματος των οικονομιών στο διεθνή ανταγωνισμό είναι θετικές. Η παγκοσμιοποίηση τονώνει την ανταγωνιστικότητα και προσφέρει νέες προοπτικές από πλευράς ανάπτυξης και θέσεων απασχόλησης.
Εντούτοις, συγχρόνως, το άνοιγμα αυτό στο παγκόσμιο εμπόριο μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε επίπεδο οικονομίας. Η εντατικοποίηση των εμπορικών ροών συνεπάγεται αυξημένο ανταγωνισμό για τα τοπικά, εθνικά και περιφερειακά κοινωνικοοικονομικά συστήματα. Αυτό καθιστά ευάλωτους τους λιγότερο ανταγωνιστικούς τομείς όπου το κόστος προσαρμογής (αναπροσαρμογή του εργατικού δυναμικού και των παραγωγικών δομών) είναι σημαντικό. Από τούτο προκύπτουν κυρίως απώλειες θέσεων εργασίας που ενίοτε είναι μαζικές.
Εκτός από τα διαρθρωτικά ταμεία ή την ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη και την απασχόληση που δίνουν ήδη μια συνολική απάντηση στο επίπεδο της διαχείρισης και της πρόβλεψης των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης, αυτό το ειδικό ταμείο είναι ουσιαστικής σημασίας για να αποτραπεί κάθε κίνδυνος μακροχρόνιας ατομικής φτώχειας.
Παραπομπες
Πράξη |
Έναρξη ισχύος |
Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών |
Επίσημη Εφημερίδα |
Κανονισμός (EΚ) αριθ. 1927/2006 |
19.1.2007 |
- |
ΕΕ L 406 της 30.12.2006 |
Πράξη(-εις) τροποποίησης |
Έναρξη ισχύος |
Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών |
Επίσημη Εφημερίδα |
Κανονισμός (EΚ) αριθ. 546/2009 |
2.7.2009 |
- |
ΕΕ L 167 της 29.6.2009 |
ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ
Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση το 2009 [COM(2010) 464 τελικό – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].
Έκθεση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τις δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Ταμείου προσαρμογής στην παγκοσμιοποίηση το 2008 [COM(2009) 394 τελικό – Δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].
Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της 2ας Ιουλίου 2008 με τίτλο « Η αλληλεγγύη αντιμέτωπη με την αλλαγή: Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) το 2007 – Απολογισμός και προοπτικές » [COM(2008) 421 τελικό – Δεν έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα]. Η Επιτροπή προβαίνει σε θετικό απολογισμό όσον αφορά τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) ένα χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας του. Η επίδοση, ωστόσο, του ταμείου μπορεί να βελτιωθεί βραχυπρόθεσμα, απλουστεύοντας τις διαδικασίες του, δίνοντας του μεγαλύτερη προβολή και ευνοώντας τις ανταλλαγές εμπειριών.
Η Επιτροπή μελετά το ενδεχόμενο της ενίσχυσης του αντίκτυπού του στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την κατάρτιση των εργαζομένων της Ευρώπης. Το ΕΤΠ μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για να ενισχυθεί η κινητικότητα των εργαζομένων, καθώς και για να αναλυθεί και να προβλεφθεί καλύτερα η εξέλιξη της οικονομικής συγκυρίας.
Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 17.01.2011