Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τελωνεία

Περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τελωνεία

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕE) 2022/2399 για τη θέσπιση περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τελωνεία

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

  • Θεσπίζει ένα περιβάλλον ενιαίας θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τα τελωνεία* (EU SWE-C) για την ενίσχυση της συνεργασίας και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των τελωνειακών και μη τελωνειακών τομέων όσον αφορά τον εξορθολογισμό της ηλεκτρονικής ανταλλαγής εγγράφων και πληροφοριών που απαιτούνται για τη διαδικασία τελωνισμού των εμπορευμάτων.
  • Θεσπίζει κανόνες για τη βελτίωση της ψηφιακής διοικητικής συνεργασίας και της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ τελωνειακών διοικητικών αρχών και άλλων κυβερνητικών αρχών (γνωστές ως «αρμόδιες αρχές-εταίροι»*) που είναι επιφορτισμένες με την εφαρμογή μη τελωνειακών διατυπώσεων της ΕΕ* στα σύνορα της ΕΕ σε διαφορετικούς τομείς αρμοδιότητας της ΕΕ με βάση τις Συνθήκες, όπως η υγεία και η ασφάλεια, η προστασία του περιβάλλοντος, η αλιεία, η γεωργία και η εποπτεία της αγοράς.
  • Θεσπίζει ένα κεντρικό σύστημα, γνωστό ως ηλεκτρονικό σύστημα ενιαίας τελωνειακής θυρίδας της ΕE για την ανταλλαγή πιστοποιητικών (EU CSW-CERTEX) για τη βελτίωση της ανταλλαγής και της επεξεργασίας δεδομένων που υποβάλλονται σε τελωνειακές και αρμόδιες αρχές-εταίρους από οικονομικούς φορείς, διασφαλίζοντας ότι οι εν λόγω αρχές λαμβάνουν τα πρωτότυπα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο.
  • Ο κανονισμός απαιτεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ να θεσπίσουν και να διαχειρίζεται ένα σύνολο υπηρεσιών και συστημάτων, γνωστά ως «εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία» προκειμένου να καθίσταται δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των ηλεκτρονικών συστημάτων της τελωνειακής αρχής τους, των αρμόδιων αρχών-εταίρων και των οικονομικών φορέων.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Συνιστώσες του EU SWE-C

Ο κανονισμός προβλέπει ένα πλαίσιο για ψηφιακή συνεργασία μεταξύ τελωνειακών και μη τελωνειακών αρχών μέσω τριών κύριων συνιστώσεων:

  • μη τελωνειακά συστήματα της ΕΕ*
  • εθνικά περιβάλλοντα ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία· και
  • EU CSW-CERTEX.

Το παρόν πλαίσιο καθιστά δυνατή την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών τελωνειακών συστημάτων και των μη τελωνειακών συστημάτων της ΕΕ μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX, προκειμένου να διευκολύνονται οι διοικητικοί έλεγχοι ηλεκτρονικά κατά τη διαδικασία τελωνισμού.

Διαλειτουργικότητα μεταξύ των συνιστώσεων του EU SWE-C

Η διαλειτουργικότητα μεταξύ των συνιστώσεων του EU SWE-C είναι δυνατή μέσω δύο πτυχών ψηφιακής και διοικητικής συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων (G2G) και μεταξύ επιχειρήσεων και κυβερνήσεων (B2G), για να είναι δυνατή η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τελωνείων, αρμόδιων αρχών-εταίρων και οικονομικών φορέων. Οι στόχοι του κανονισμού είναι οι εξής:

  • Η εφαρμογή ενός συστήματος G2G μέχρι το 2025 για την ενίσχυση και τον εξορθολογισμό της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ τελωνειακών αρχών και αρμόδιων αρχών-εταίρων για την αυτόματη ανταλλαγή και επαλήθευση των πληροφοριών που απαιτούνται για τη διαδικασία τελωνισμού. Η επαλήθευση αυτή θα διασφαλίσει περαιτέρω ότι οι ποσότητες εμπορευμάτων που εισάγονται ή εξάγονται σε επίπεδο ΕΕ θα παρακολουθούνται σωστά και θα ελέγχονται, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους απάτης και κενών κατά την επιβολή των μη τελωνειακών απαιτήσεων.
  • Η εφαρμογή ενός συστήματος B2G εννέα χρόνια μετά την εφαρμογή του κανονισμού για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών τελωνισμού για οικονομικούς φορείς κατά την κυκλοφορία εμπορευμάτων εντός και εκτός της ΕΕ. Αυτό το σύστημα θα επιτρέψει στους οικονομικούς φορείς να χρησιμοποιούν μια ενιαία πύλη σε ένα κράτος μέλος για την υποβολή όλων των απαιτούμενων δεδομένων για τον τελωνισμό εμπορευμάτων, αντί για την υποβολή των δεδομένων ξεχωριστά σε εθνικά τελωνειακά συστήματα και μη τελωνειακά συστήματα της ΕΕ.
  • Η διασφάλιση χρήσης του αριθμού καταχώρησης και αναγνώρισης οικονομικών φορέων ως κύριο στοιχείο ταυτοποίησης των οικονομικών φορέων για τις πληροφορίες που ανταλλάσσονται μέσω των συστημάτων G2G και B2G, συμπεριλαμβανομένων των ελέγχων που διεξάγονται από τις αρμόδιες αρχές-εταίρους.

Προστασία των δεδομένων

  • Το EU SWE-C έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η ιδιωτικότητα και η προστασία δεδομένων να βρίσκεται στο επίκεντρο.
  • Τα δεδομένα διατηρούνται στα πηγαία συστήματα (τελωνειακά ή μη τελωνειακά) και χρησιμοποιούνται μόνο για τους σκοπούς που θεσπίζονται ήδη από την τελωνειακή νομοθεσία και την τομεακή νομοθεσία.
  • Η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX δεν αποθηκεύει δεδομένα κατά τη διάρκεια πράξεων επεξεργασίας δεδομένων. Μάλιστα, όλες οι ανταλλαγές και οι μετατροπές γίνονται σε πραγματικό χρόνο, κάνοντας διαγραφή τυχόν σχετικών δεδομένων μετά την ολοκλήρωση των πράξεων επεξεργασίας.
  • Το μόνο δεδομένο που διατηρείται στο σύστημα είναι ένα αρχείο καταγραφής που υποδηλώνει ότι έχει γίνει διαβίβαση, παράλληλα με τους αριθμούς αναφοράς των σχετικών εγγράφων.

Μη τελωνειακές διατυπώσεις που καλύπτονται από το EU SWE-C

  • Το παράρτημα του κανονισμού περιλαμβάνει μη τελωνειακές διατυπώσεις που εκτελούνται σε μη τελωνειακά συστήματα της ΕΕ τα οποία χρησιμοποιούνται σε υποχρεωτική ή εθελοντική βάση, ανάλογα με τις απαιτήσεις της τομεακής νομοθεσίας της ΕΕ για κάθε σχετικό τομέα της πολιτικής.
  • Ο κανονισμός διασφαλίζει ότι η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX χρησιμοποιείται από όλα τα κράτη μέλη για την κάλυψη των ψηφιακών ανταλλαγών για πολλές μη τελωνειακές διατυπώσεις της ΕΕ από διάφορους τομείς πολιτικής. Κάθε μία από αυτές τις διατυπώσεις θα πρέπει να πληρεί ειδικές νομικές και τεχνικές απαιτήσεις που θα πρέπει να τίθενται σε εφαρμογή στο πλαίσιο του EU SWE-C.
  • Από το 2025, η ενιαία θυρίδα EU CSW-CERTEX θα καλύπτει υγειονομικές και φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις, κανόνες που διέπουν την εισαγωγή βιολογικών προϊόντων, ορισμένες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, και διατυπώσεις που συνδέονται με την εισαγωγή πολιτιστικών αγαθών.

Παρακολούθηση και υποβολή εκθέσεων

  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταρτίζει ετήσιες εκθέσεις προόδου για την αξιολόγηση της κατάστασης ψηφιοποίησης όλων των μη τελωνειακών διατυπώσεων στα σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των προβλεπόμενων μελλοντικών εξελίξεων και των ενδεχόμενων αλληλεπιδράσεων με τα τελωνεία.
  • Κάθε τρία χρόνια, οι ετήσιες εκθέσεις θα καλύπτουν επίσης την παρακολούθηση και την αξιολόγηση της λειτουργίας του EU SWE-C, και θα επικεντρώνονται ιδιαίτερα στον αντίκτυπό του σε οικονομικούς φορείς.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Ο κανονισμός εφαρμόζεται από τις 12 Δεκεμβρίου 2022, με εξαίρεση ορισμένα άρθρα τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 13 Δεκεμβρίου 2031:

  • Ενιαίος δίαυλος επικοινωνίας τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιούν οι οικονομικοί φορείς [άρθρο 8 παράγραφος 3 στοιχείο α)]
  • Μη τελωνειακές διατυπώσεις (άρθρο 11)
  • Εναρμόνιση και εξορθολογισμός των δεδομένων (άρθρο 13 παράγραφος 1, 2 και 3)
  • Υποβολή τελωνειακών και μη τελωνειακών δεδομένων από τους οικονομικούς φορείς (άρθρο 14) και
  • Συμπληρωματική ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων που διεκπεραιώνεται μέσω της ενιαίας θυρίδας EU CSW-CERTEX (άρθρο 15 παράγραφος 1 και 2).

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Η νομοθεσία είναι το πρώτο παραδοτέο από τις 17 δράσεις του σχεδίου δράσης για τα τελωνεία.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Περιβάλλον ενιαίας θυρίδας για τα τελωνεία. Ένα σύνολο ηλεκτρονικών υπηρεσιών για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ηλεκτρονικών συστημάτων των τελωνειακών αρχών, των αρμόδιων αρχών-εταίρων και των οικονομικών φορέων.
Αρμόδια αρχή-εταίρος. Κάθε αρχή κράτους μέλους, ή η Επιτροπή, λόγω των εξουσιών να διεξάγει μια εντεταλμένη λειτουργία όσον αφορά την εκπλήρωση σχετικών μη τελωνειακών διατυπώσεων της ΕΕ.
Μη τελωνειακές διατυπώσεις της ΕΕ. Όλες οι πράξεις που πρέπει να πραγματοποιούνται από έναν οικονομικό φορέα ή από μια αρμόδια αρχή-εταίρο για τη διεθνή κυκλοφορία των εμπορευμάτων, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία της ΕΕ πέρα από την τελωνειακή νομοθεσία.
Μη τελωνειακό σύστημα της ΕΕ. Ένα ηλεκτρονικό σύστημα της ΕΕ που θεσπίζεται από τη νομοθεσία της ΕΕ, χρησιμοποιείται για την επίτευξη των στόχων της νομοθεσίας της ΕΕ, ή που αναφέρεται στη νομοθεσία της ΕΕ για την αποθήκευση πληροφοριών σχετικά με την εκπλήρωση της αντίστοιχης μη τελωνειακής διατύπωσης της ΕΕ.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΕ) 2022/2399 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Νοεμβρίου 2022, για τη θέσπιση περιβάλλοντος ενιαίας θυρίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα τελωνεία και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 (ΕΕ L 317 της 9.12.2022, σ. 1-23).

τελευταία ενημέρωση 07.12.2022

Top