EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Συμφωνία της Βόννης — καταπολέμηση της ρύπανσης της Βόρειας Θάλασσας από τους υδρογονάνθρακες και άλλες επικίνδυνες ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τη ναυτιλία

Συμφωνία της Βόννης — καταπολέμηση της ρύπανσης της Βόρειας Θάλασσας από τους υδρογονάνθρακες και άλλες επικίνδυνες ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκαλείται από τη ναυτιλία

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Συμφωνία για τη συνεργασία για την καταπολέμηση της ρύπανσης της Βόρειας Θάλασσας από τους υδρογονάνθρακες και άλλες επικίνδυνες ουσίες (Συμφωνία της Βόννης)

Απόφαση 84/358/ΕΟΚ — σύναψη της Συμφωνίας της Βόννης

Απόφαση (ΕΕ) 2021/176 — σύναψη τροποποιήσεων της Συμφωνίας της Βόννης όσον αφορά την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της και σχετικά με την προσχώρηση της Ισπανίας στη συμφωνία

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ;

  • Η συμφωνία καθιερώνει ένα σύστημα συνεργασίας μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών για την καταπολέμηση της ρύπανσης της Βόρειας Θάλασσας από υδρογονάνθρακες και άλλες επικίνδυνες ουσίες.
  • Με την απόφαση 84/358/ΕΟΚ συνάπτεται η συμφωνία εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (πλέον ΕΕ).
  • Το 2019 τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν να γίνει προσχώρηση της Ισπανίας και για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της συμφωνίας όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση από πλοία όπως θεσπίστηκε στο πλαίσιο του παραρτήματος VI της Διεθνούς Σύμβασης για την Πρόληψη της Ρύπανσης από Πλοία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (σύμβαση MARPOL). Η απόφαση (ΕΕ) 2021/176 σηματοδοτεί τη σύναψη της συμφωνίας από την ΕΕ όσον αφορά την επέκταση του πεδίου εφαρμογής και την προσχώρηση της Ισπανίας.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Συμβαλλόμενα μέρη

Τα συμβαλλόμενα μέρη της Συμφωνίας της Βόννης, όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα το 2021, είναι οι κυβερνήσεις του Βελγίου, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θαλάσσιες περιοχές που καλύπτονται από τη συμφωνία

Η συμφωνία καλύπτει τη Βόρεια Θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή – μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες περιοχές στον κόσμο. Από την προσχώρηση της Ισπανίας στη συμφωνία, καλύπτει:

  • την καθαυτό Βόρεια Θάλασσα νοτίως του 61ου βορινού παραλλήλου·
  • το Skagerrak του οποίου το νότιο όριο ορίζεται ανατολικά της άκρας Skagen στο γεωγραφικό πλάτος 57° 44'43.00" N·
  • τον Βισκαϊκό Κόλπο, που οριοθετείται προς τα νοτιοδυτικά από τη γραμμή που ορίζεται στο μέρος I του παραρτήματος της συμφωνίας·
  • άλλα ύδατα, που περιλαμβάνουν την Ιρλανδική Θάλασσα, την Κελτική Θάλασσα, τη Θάλασσα του Malin, το Great Minch, το Little Minch, τμήμα της Νορβηγικής Θάλασσας, και τμήματα του Βορειοανατολικού Ατλαντικού, που οριοθετούνται προς τα βορειοδυτικά από τη γραμμή που ορίζεται στο μέρος II του παραρτήματος της συμφωνίας.

Πεδίο εφαρμογής

Με βάση μια προηγούμενη συμφωνία που υπογράφηκε το 1969 που κάλυπτε τη ρύπανση από διαρροές αργού πετρελαίου, η Συμφωνία της Βόννης του 1984 επίσης κάλυπτε τις διαρροές άλλων επικίνδυνων ουσιών που ρυπαίνουν ή που απειλούν να ρυπάνουν τη θάλασσα στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας.

Το 2019, τα συμβαλλόμενα μέρη αποφάσισαν να τροποποιήσουν τη συμφωνία για να καλύπτει τη συνεργασία σε ζητήματα εποπτείας όσον αφορά τις απαιτήσεις του παραρτήματος VI της Σύμβασης MARPOL. Το παράρτημα VI θεσπίζει αυστηρότερα όρια για την περιεκτικότητα των θαλάσσιων καυσίμων σε θείο σε περιοχές ελέγχου των εκπομπών οξειδίων του θείου (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η Βόρεια Θάλασσα). Η οδηγία (ΕΕ) 2016/802 σχετικά με τη μείωση της περιεκτικότητας ορισμένων υγρών καυσίμων σε θείο ενσωματώνει τις κύριες αλλαγές του διεθνούς δικαίου για την πρόληψη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από πλοία στο δίκαιο της ΕΕ (βλέπε σύνοψη).

Τομείς δραστηριοτήτων

Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν:

  • να συνεργάζονται ενεργά μεταξύ τους·
  • να αναπτύσσουν και να καθορίζουν κατευθυντήριες γραμμές από κοινού για τις πρακτικές, επιχειρησιακές και τεχνικές πτυχές της κοινής δράσης·
  • να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με
    • τον εθνικό οργανισμό που είναι αρμόδιος για το είδος της ρύπανσης που καλύπτεται από τη συμφωνία·
    • την αρμόδια αρχή που είναι αρμόδια να λαμβάνει και να αποστέλλει εκθέσεις για τέτοιου είδους ρύπανση και για τη διαχείριση ζητημάτων σχετικά με μέτρα αμοιβαίας συνδρομής·
    • τα εθνικά μέσα για την αποφυγή ή την αντιμετώπιση της ρύπανσης, που θα μπορούσαν να διαθέσουν για διεθνή συνδρομή·
    • νέους τρόπους με τους οποίους αυτή η ρύπανση μπορεί να αποφευχθεί και για νέα αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισής της·
    • συμβάντα μεγάλης ρύπανσης αυτού του είδους τα οποία αντιμετώπισαν.

Αναφορά συμβάντων και αμοιβαία συνδρομή

  • Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να ειδοποιούν ο ένας τον άλλον για τυχόν ατυχήματα ή για παρουσία υδρογονανθράκων ή άλλων επικίνδυνων ουσιών στη Βόρεια Θάλασσα που ενδέχεται να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την ακτή ή για άλλο σχετικό συμφέρον κάποιου άλλου συμβαλλόμενου μέρους. Μαζί, έχουν αναπτύξει μια πάγια μορφή προειδοποίησης για την αναφορά συμβάντων ρύπανσης.
  • Κάθε μέρος που αντιμετωπίζει ένα συμβάν ρύπανσης μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή των υπόλοιπων μερών. Ο γενικός κανόνας είναι ότι το συμβαλλόμενο μέρος που υποβάλλει το αίτημα αποζημιώνει τα μέρη που το συνδράμουν για τις δαπάνες των δράσεων που ανέλαβαν.

Εφαρμογή

Τα συμβαλλόμενα μέρη εφαρμόζουν τη συμφωνία:

  • διατηρώντας τις περιοχές για τις οποίες είναι αρμόδιοι υπό εποπτεία για απειλές θαλάσσιας ρύπανσης, συμπεριλαμβανομένης της συντονισμένης αέριας και δορυφορικής εποπτείας·
  • προειδοποιώντας ο ένας τον άλλον για τυχόν απειλές·
  • υιοθετώντας κοινές επιχειρησιακές προσεγγίσεις ώστε να μπορούν να βασίζονται ο ένας στον άλλον για την επίτευξη των απαραίτητων προτύπων πρόληψης και καθαρισμού·
  • στηρίζοντας ο ένας τον άλλον (όταν ζητείται) σε επιχειρήσεις αντιμετώπισης κρίσεων·
  • ανταλλαγή αποτελεσμάτων έρευνας και ανάπτυξης·
  • διεξαγωγή κοινών ασκήσεων.

Προϋπολογισμός και γραμματεία

Κάθε συμβαλλόμενο μέρος συνεισφέρει 2,5% για τις ετήσιες δαπάνες της συμφωνίας και το ισοζύγιο δαπανών μοιράζεται μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών (πέρα της ΕΕ) σύμφωνα με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν τους.

Η γραμματεία της συμφωνία έχει έδρα στο Λονδίνο.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

Η συμφωνία της Βόννης τέθηκε σε ισχύ στις 28 Ιουνίου 1984.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Συμφωνία για τη συνεργασία για την καταπολέμηση της ρύπανσης της Βόρειας Θάλασσας από τους υδρογονάνθρακες και άλλες επικίνδυνες ουσίες (Συμφωνία της Βόννης) (ΕΕ L 188 της 16.7.1984, σ. 9–16)

Απόφαση 84/358/ΕΟΚ του Συμβουλίου, της 28ης Ιουνίου 1984, σχετικά με τη σύναψη συμφωνίας για τη συνεργασία για την καταπολέμηση της ρύπανσης της Βόρειας Θάλασσας από τους υδρογονάνθρακες και άλλες επικίνδυνες ουσίες (ΕΕ L 188 της 16.7.1984, σ. 7–8)

Απόφαση (ΕΕ) 2021/176 του Συμβουλίου, της 5ης Φεβρουαρίου 2021, για τη σύναψη των τροποποιήσεων της συμφωνίας για τη συνεργασία για την καταπολέμηση της ρύπανσης της Βόρειας Θάλασσας από τους υδρογονάνθρακες και άλλες επικίνδυνες ουσίες (Συμφωνία της Βόννης) όσον αφορά την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της εν λόγω συμφωνίας και σχετικά με την προσχώρηση του Βασιλείου της Ισπανίας στην εν λόγω συμφωνία (ΕΕ L 54 της 16.2.2021, σ. 1–2)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Οδηγία (ΕΕ) 2016/802 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαΐου 2016, σχετικά με τη μείωση της περιεκτικότητας ορισμένων υγρών καυσίμων σε θείο (ΕΕ L 132 της 21.5.2016, σ. 58–78)

τελευταία ενημέρωση 26.04.2021

Top