This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Fisheries and aquaculture measures in the General Fisheries Commission for the Mediterranean (GFCM) area
Μέτρα για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια στην περιοχή της συμφωνίας της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ)
Μέτρα για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια στην περιοχή της συμφωνίας της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ)
This summary has been archived and will not be updated. See 'Προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας στην περιοχή της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ)' for an updated information about the subject.
Μέτρα για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια στην περιοχή της συμφωνίας της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο (ΓΕΑΜ)
ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Απαγορευμένες περιοχές αλιείας
Υπάρχουν απαγορευμένες περιοχές αλιείας για την προστασία ουσιωδών οικοτόπων ιχθύων, ευπαθών θαλάσσιων οικοσυστημάτων και ευαίσθητων ενδιαιτημάτων βαθέων υδάτων.
Απαγορεύεται η αλιεία με συρόμενες δράγες και τράτες βυθού στις ακόλουθες περιοχές με περιορισμούς για την αλιεία βαθέων υδάτων:
Απαγορεύεται η αλιεία με τράτες βυθού στις ακόλουθες απαγορευμένες περιοχές του στενού της Σικελίας:
Πρόσθετοι περιορισμοί:
Περιορισμοί σχετικά με τα αλιευτικά εργαλεία
Ο κανονισμός καθορίζει περιορισμούς σχετικά με τα εξής:
Διατήρηση και βιώσιμη εκμετάλλευση των κόκκινων κοραλλιών
Ο κανονισμός καθορίζει κανόνες και περιορισμούς στους οποίους περιλαμβάνονται τα εξής:
Τυχαίες συλλήψεις
Σε περίπτωση τυχαίας σύλληψης, τα ακόλουθα είδη πρέπει να ελευθερώνονται ζωντανά και χωρίς τραυματισμούς, στο μέτρο του δυνατού:
Όλες οι τυχαίες συλλήψεις πρέπει να καταγράφονται σε ένα ημερολόγιο επί τους σκάφους με πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες, συμπεριλαμβανομένου του τύπου εργαλείων.
Διαχείριση μικρών πελαγικών αποθεμάτων στην Αδριατική θάλασσα
Η αλιευτική ικανότητα αναφοράς για τα μικρά πελαγικά αποθέματα καθορίζεται με βάση τον αριθμό των σκαφών που έχουν καταγραφεί επισήμως από τις ενδιαφερόμενες χώρες της ΕΕ. Οι εθνικές αρχές πρέπει να εξασφαλίζουν ότι η συνολική ικανότητα του στόλου δεν υπερβαίνει σε καμία στιγμή την εν λόγω αλιευτική ικανότητα αναφοράς.
Μητρώο αδειοδοτημένων σκαφών
Πριν από την 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους, κάθε χώρα της ΕΕ οφείλει να παρέχει κατάλογο των σκαφών μήκους άνω των 15 μέτρων τα οποία φέρουν τη σημαία της, είναι νηολογημένα στην επικράτειά της και στα οποία επιτρέπει να αλιεύουν στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ.
Άδειες αλιείας
Οι κατάλογοι των εν ενεργεία σκαφών με άδειες αλιείας πρέπει να κοινοποιούνται όσον αφορά τα εξής: λυθρίνι στο πέλαγος Αλμποράν, βενθοπελαγικά είδη στο στενό της Σικελίας, καλκάνι στον Εύξεινο Πόντο, κόκκινα κοράλλια, κυνηγοί, αλιεία στην περιοχή Jabuka/Pomo Pit.
Επιθεωρήσεις στο στενό της Σικελίας
Ο κανονισμός θεσπίζει διεθνές κοινό πρόγραμμα επιθεώρησης και επιτήρησης σε διεθνή ύδατα στο στενό της Σικελίας και περιγράφει λεπτομερώς τις ακολουθητέες διαδικασίες για τη διεξαγωγή των επιθεωρήσεων και τον εντοπισμό παραβάσεων.
Μη ενωσιακά σκάφη
Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να απαγορεύουν την πρόσβαση των μη ενωσιακών σκαφών σε λιμενικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου του ανεφοδιασμού σε καύσιμα και σε άλλα εφόδια, εφόσον το σκάφος δεν συμμορφώνεται με τον παρόντα κανονισμό ή δεν είναι αδειοδοτημένο.
Συνεργασία και ενημέρωση
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να ανταλλάσσουν πληροφορίες με τον εκτελεστικό γραμματέα της ΓΕΑΜ, ιδίως χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες βάσεις δεδομένων και ζητώντας και προσφέροντας συνεργασία για την προώθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής του κανονισμού.
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;
Ο αρχικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1343/2011 εφαρμόζεται από τις 19 Ιανουαρίου 2012.
Οι τροποποιημένοι κανόνες εφαρμόζονται από τις 28 Νοεμβρίου 2015 [κανονισμός (ΕΕ) 2015/2102 σχετικά με τη βιώσιμη εκμετάλλευση των κόκκινων κοραλλιών και τον περιορισμό της τυχαίας σύλληψης θαλάσσιων πτηνών, χελωνών, μεσογειακής φώκιας και κητοειδών] και από τις 10 Ιουλίου 2019 [κανονισμός (ΕΕ) 2019/982 για την ελαχιστοποίηση της τυχαίας σύλληψης ορισμένων ευαίσθητων θαλάσσιων ειδών και των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αλιείας στα θαλάσσια ενδιαιτήματα].
ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Δείτε επίσης:
ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1343/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Δεκεμβρίου 2011, σχετικά με ορισμένες διατάξεις περί αλιείας στην περιοχή της συμφωνίας ΓΕΑΜ (Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο) και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 του Συμβουλίου σχετικά με μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα (ΕΕ L 347 της 30.12.2011, σ. 44-61)
Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1343/2011 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Η παρούσα ενοποιημένη έκδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.
ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ
Κανονισμός (ΕΕ) 2019/982 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 5ης Ιουνίου 2019, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1343/2011 σχετικά με ορισμένες διατάξεις περί αλιείας στην περιοχή της συμφωνίας της ΓΕΑΜ (Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο) (ΕΕ L 164 της 20.6.2019, σ. 1-22)
Κανονισμός (ΕΕ) 2015/2102 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Οκτωβρίου 2015, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1343/2011 σχετικά με ορισμένες διατάξεις περί αλιείας στην περιοχή της συμφωνίας της ΓΕΑΜ (γενική επιτροπή αλιείας για τη Μεσόγειο) (ΕΕ L 308 της 25.11.2015, σ. 1-10)
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1967/2006 του Συμβουλίου, της 21ης Δεκεμβρίου 2006, σχετικά με μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα, την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1626/94 (ΕΕ L 409 της 30.12.2006, σ. 11-85). Αναδημοσιευμένο κείμενο σε διορθωτικό (ΕΕ L 36 της 8.2.2007, σ. 6-30)
Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.
τελευταία ενημέρωση 22.10.2019