Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά των κυβερνοεπιθέσεων

Περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά των κυβερνοεπιθέσεων

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2019/797 — Περιοριστικά μέτρα κατά κυβερνοεπιθέσεων που απειλούν την Ένωση ή τα κράτη μέλη της

Κανονισμός (ΕΕ) 2019/796 — Ππιβολή περιοριστικών μέτρων κατά των κυβερνοεπιθέσεων που απειλούν την Ένωση ή τα κράτη μέλη της

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

Θεσπίζουν πλαίσιο το οποίο επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να επιβάλλει κυρώσεις για την αποτροπή και την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων* που συνιστούν εξωτερική απειλή για την ΕΕ ή τα κράτη μέλη της. Οι κυβερνοεπιθέσεις αυτές περιλαμβάνουν όσες στοχοποιούν χώρες εκτός ΕΕ ή διεθνείς οργανισμού όπου η επίτευξη των στόχων της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας επιτάσσει την ανάληψη δράσεων.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Κυρώσεις για τα πρόσωπα και τις οντότητες που απαριθμούνται

  • Το εν λόγω πλαίσιο επιτρέπει στην ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις κατά προσώπων ή οντοτήτων υπεύθυνων για κυβερνοεπιθέσεις ή απόπειρες κυβερνοεπιθέσεων, τα οποία παρέχουν χρηματοδοτική, τεχνική ή υλική υποστήριξη για τις επιθέσεις αυτές ή τα οποία εμπλέκονται με άλλους τρόπους. Οι κυρώσεις αυτές μπορούν επίσης να επιβληθούν σε πρόσωπα ή οντότητες που συνδέονται μαζί τους. Τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγορεύσεις σε πρόσωπα που ταξιδεύουν στην ΕΕ και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
  • Τα πρόσωπα που υπόκεινται σε τέτοιες κυρώσεις θα συμπεριληφθούν στο παράρτημα I της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2019/797, όπως προσδιορισθούν από το Συμβούλιο· δεσμεύονται όλα τα κεφάλαια και οι οικονομικοί πόροι που βρίσκονται στην ιδιοκτησία, στην κατοχή ή υπό τον έλεγχο οποιουδήποτε από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οντότητες ή φορείς που απαριθμούνται στο παράρτημα I.
  • Οι χώρες της ΕΕ είναι υπεύθυνες για τον καθορισμό κανόνων αναφορικά με τις κυρώσεις που επιβάλλονται για τις παραβιάσεις.

Κυβερνοεπιθέσεις

Οι κυβερνοεπιθέσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αυτού του νέου καθεστώτος κυρώσεων είναι όσες έχουν σημαντικό αντίκτυπο καθώς και όσες:

  • προέρχονται ή πραγματοποιούνται από σημεία εκτός της ΕΕ· ή
  • χρησιμοποιούν υποδομές εκτός της ΕΕ· ή
  • πραγματοποιούνται από πρόσωπα ή οντότητες που είναι εγκατεστημένες ή λειτουργούν εκτός της ΕΕ· ή
  • πραγματοποιούνται με την υποστήριξη προσώπων ή οντοτήτων που λειτουργούν εκτός της ΕΕ.

Οι κυβερνοεπιθέσεις που αποτελούν απειλή στις χώρες της ΕΕ περιλαμβάνουν όσες επηρεάζουν πληροφοριακά συστήματα τα οποία σχετίζονται με:

  • υποδομές ζωτικής σημασίας, οι οποίες είναι ουσιώδεις για τη διατήρηση ζωτικών λειτουργιών της κοινωνίας, ή της υγείας, της ασφάλειας, της προστασίας και της οικονομικής ή κοινωνικής ευημερίας των πολιτών·
  • υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση ουσιωδών κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των τραπεζών· υποδομών χρηματοπιστωτικών αγορών, της υγείας, διανομής πόσιμου νερού, των ψηφιακών υποδομών·
  • κρατικές λειτουργίες ζωτικής σημασίας, ιδίως την άμυνα, τη διακυβέρνηση και τη λειτουργία των θεσμών, τις εκλογές, τις οικονομικές και μη στρατιωτικές υποδομές, την εσωτερική ασφάλεια και τις εξωτερικές σχέσεις, μεταξύ άλλων τις διπλωματικές αποστολές·
  • την αποθήκευση ή επεξεργασία διαβαθμισμένων πληροφοριών· ή
  • τις κυβερνητικές ομάδες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζονται από τις 18 Μαΐου 2019.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2018 επισημαίνεται ότι δραστηριότητες από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς όπως κυβερνοεπιθέσεις που διαταράσσουν την οικονομία και τις δημόσιες υπηρεσίες με στοχοθετημένες εκστρατείες παραπληροφόρησης, έως και εχθρικές στρατιωτικές ενέργειες, εξακολουθούν να συνιστούν σοβαρή και ανησυχητική απειλή για την ΕΕ και τις χώρες τις ΕΕ. Προσδιόρισε τους τομείς όπου είναι ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι ενέργειες ώστε να εκβαθυνθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω η συμβολή της ΕΕ στην αντιμετώπιση αυτών των απειλών, ενώ κάλεσε τις χώρες της ΕΕ και την Επιτροπή να διασφαλίσουν ταχεία αντίδραση.

Τον Οκτώβριο του 2018, μετά τις κυβερνοεπιθέσεις κατά του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα στα οποία ζητούσε τη λήψη μέτρων ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η αποτρεπτικότητα, η ανθεκτικότητα και η αντιμετώπιση εκ μέρους της ΕΕ υβριδικών απειλών, κυβερνοαπειλών καθώς και χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών. Το Συμβούλιο κλήθηκε να δημιουργήσει ένα καθεστώς κυρώσεων αποκλειστικά για τις κυβερνοεπιθέσειες.

Δείτε επίσης:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Κυβερνοεπιθέσεις: μη εγκεκριμένες ενέργειες οι οποίες περιλαμβάνουν πρόσβαση και παρεμβολή σε πληροφοριακά συστήματα, παρεμβολή σε δεδομένα ή υποκλοπή δεδομένων.

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Απόφαση (ΚΕΠΠΑ) 2019/797 του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 2019, σχετικά με περιοριστικά μέτρα κατά κυβερνοεπιθέσεων που απειλούν την Ένωση ή τα κράτη μέλη της (ΕΕ L 129I της 17.5.2019, σ. 13–19)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της απόφασης (ΚΕΠΠΑ) 2019/797 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

Κανονισμός (ΕΕ) 2019/796 του Συμβουλίου, της 17ης Μαΐου 2019, σχετικά με την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά των κυβερνοεπιθέσεων που απειλούν την Ένωση ή τα κράτη μέλη της (ΕΕ L 129I της 17.5.2019, σ. 1–12)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2019/796 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κοινή ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Συμβούλιο — Αύξηση της ανθεκτικότητας και ενίσχυση των ικανοτήτων για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών [JOIN(2018) 16 final της 13.6.2018]

τελευταία ενημέρωση 18.05.2022

Top