Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Αλγερίας

Επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Αλγερίας

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ:

Συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Αλγερίας

Απόφαση 2012/184/ΕΕ — υπογραφή, εξ ονόματος της ΕΕ, και προσωρινή εφαρμογή, της συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Αλγερίας

Απόφαση 2012/645/ΕΕ — σύναψη της συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Αλγερίας

Πρωτόκολλο της ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της EE και της Αλγερίας για συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της EE και της Αλγερίας σχετικά με τις γενικές αρχές που διέπουν τη συμμετοχή της Αλγερίας σε προγράμματα της EE

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ, ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ;

  • Η συμφωνία θεσπίζει ένα επίσημο πλαίσιο και γενικούς κανόνες συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), και της Αλγερίας, με σκοπό την προαγωγή, την ανάπτυξη και τη διευκόλυνση δραστηριοτήτων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος στα πεδία της επιστήμης και της τεχνολογίας.
  • Με την απόφαση 2012/184/ΕΕ, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψε τη συμφωνία εξ ονόματος της ΕΕ.
  • Με την απόφαση 2012/645/ΕΕ, το Συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη της συμφωνίας εξ ονόματος της ΕΕ.
  • Λόγω της υποστήριξης του Συμβουλίου για την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιτρέπει τη συμμετοχή των χωρών εταίρων της ευρωπαϊκής πολιτικής γειτονίας στους οργανισμούς και τα προγράμματα της ΕΕ με βάση τις επιδόσεις τους, και εφόσον το επιτρέπουν οι νομικές βάσεις, το πρωτόκολλο καθορίζει ειδικούς όρους και προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδοτικής συνεισφοράς και των διαδικασιών υποβολής εκθέσεων και αξιολόγησης, όσον αφορά τη συμμετοχή της Αλγερίας σε κάθε συγκεκριμένο ενωσιακό πρόγραμμα.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Οι δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συμφωνίας βασίζονται στις ακόλουθες αρχές:

  • προώθηση της γνωσιοκεντρικής οικονομίας·
  • αμοιβαίο όφελος·
  • αμοιβαία πρόσβαση στις δραστηριότητες προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης που αναλαμβάνει κάθε μέρος·
  • έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών·
  • ανταλλαγή και προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας·
  • συμμετοχή και χρηματοδότηση με βάση τη νομοθεσία των συµβαλλοµένων µερών.

Συνεργασία

  • Αλγερινές νομικές οντότητες* μπορούν να συμμετέχουν σε έμμεσες δραστηριότητες συνεργασίας των προγραμμάτων-πλαίσιο της ΕΕ για δραστηριότητες έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης υπό τους όρους που καθορίζονται στα παραρτήματα Ι και ΙΙ της συμφωνίας.
  • Οι νομικές οντότητες που έχουν έδρα σε κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να συμμετέχουν σε ερευνητικά προγράμματα και έργα της Αλγερίας που καλύπτουν παρεμφερή πεδία με εκείνα των προγραμμάτων-πλαίσιο υπό τους ίδιους όρους που αναφέρονται στα παραρτήματα Ι και ΙΙ.

Δραστηριότητες

Οι δραστηριότητες συνεργασίας μπορούν ενδεικτικά να περιλαμβάνουν:

  • τακτικές συζητήσεις σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές και τις προτεραιότητες των πολιτικών και του προγραμματισμού ερευνών στην Αλγερία και στην ΕΕ·
  • συζητήσεις σχετικά με τη συνεργασία, τις εξελίξεις και τις μελλοντικές προοπτικές·
  • έγκαιρη παροχή πληροφοριών σχετικά με την υλοποίηση αντίστοιχων προγραμμάτων και ερευνητικών έργων·
  • κοινές συνεδριάσεις·
  • επισκέψεις και ανταλλαγές ερευνητών, μηχανικών και τεχνικών, μεταξύ άλλων και για σκοπούς κατάρτισης·
  • ανταλλαγές και κοινή χρήση εξοπλισμού, υλικών και υπηρεσιών δοκιμών·
  • επαφές μεταξύ διαχειριστών προγραμμάτων ή έργων από την Αλγερία και την ΕΕ·
  • συμμετοχή εμπειρογνωμόνων σε σεμινάρια, συμπόσια και εργαστήρια·
  • ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις πρακτικές, τις νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις και τα προγράμματα που σχετίζονται με τη συνεργασία βάσει της παρούσας συμφωνίας·
  • επιμόρφωση στην έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη·
  • λοιπές δραστηριότητες που αποφασίζονται από τη μεικτή επιτροπή επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας που συστάθηκε στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας.

Η ΕΕ και η Αλγερία συμφωνούν ότι θα επιτρέπουν την ελεύθερη διακίνηση και διαμονή ερευνητών στις αντίστοιχες επικράτειές τους και τη διακίνηση αγαθών που προορίζονται για χρήση στο πλαίσιο τέτοιων δραστηριοτήτων, δυνάμει της ισχύουσας νομοθεσίας τους.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, η Αλγερία πρέπει να συμβάλλει οικονομικά στον γενικό προϋπολογισμότης ΕΕ ανάλογα με τα συγκεκριμένα προγράμματα στα οποία συμμετέχει. Ένα μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ της Επιτροπής και των αλγερινών αρχών καθορίζει τους ειδικούς όρους και τις προϋποθέσεις, ιδίως την οικονομική συνεισφορά και τις διαδικασίες υποβολής εκθέσεων και αξιολόγησης, όσον αφορά τη συμμετοχή της Αλγερίας σε κάθε πρόγραμμα.

Η Αλγερία συμμετέχει στην πρωτοβουλία Εταιρική Σχέση στους Τομείς της Έρευνας και της Καινοτομίας στην Περιοχή της Μεσογείου (PRIMA), που θεσπίστηκε δυνάμει της απόφασης (ΕΕ) 2017/1324 (βλ. σύνοψη). Η PRIMA αποσκοπεί στη συγκέντρωση των γνώσεων και των χρηματοδοτικών πόρων της ΕΕ και των συμμετεχουσών χωρών προκειμένου να αναπτυχθούν ικανότητες έρευνας και καινοτομίας, καθώς και γνώσεις και κοινές καινοτόμες λύσεις για το νερό και τα αγροδιατροφικά συστήματα στην περιοχή της Μεσογείου. Η ΕΕ θα συνεισφέρει ποσό ύψους 220 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Ορίζων 2020 στην PRIMA.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

Η συμφωνία τέθηκε σε ισχύ στις 11 Ιουνίου 2013 για αόριστο χρονικό διάστημα. Μπορεί να τερματιστεί ανά πάσα στιγμή από οποιοδήποτε από τα μέρη με γραπτή προειδοποίηση 6 μηνών.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

  • Η Αλγερία είναι μία από τις χώρες που καλύπτονται από την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας.
  • Το 2005, τέθηκε σε ισχύ η ευρωμεσογειακή συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και της Αλγερίας, αφετέρου.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:

  • Αλγερία και ΕΕ (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης)
  • Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας — Αλγερία (Ευρωπαϊκή Επιτροπή).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συνεργασία με την Αλγερία στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης, δείτε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Νομικές οντότητες. Κάθε φυσικό πρόσωπο, ή κάθε νομικό πρόσωπο το οποίο έχει συσταθεί σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο που εφαρμόζεται στον τόπο εγκατάστασής του, ή το δίκαιο της ΕΕ ή το διεθνές δίκαιο, διαθέτει νομική προσωπικότητα και έχει την ικανότητα, ιδίω ονόματι, να είναι υποκείμενο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων οιασδήποτε φύσεως.

ΒΑΣΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας (ΕΕ L 99 της 5.4.2012, σ. 2-8).

Απόφαση 2012/184/EE του Συμβουλίου, της 19ης Δεκεμβρίου 2011, για την υπογραφή, και την προσωρινή εφαρμογή, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφενός, και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας, αφετέρου (ΕΕ L 99 της 5.4.2012, σ. 1).

Απόφαση 2012/645/ΕΕ του Συμβουλίου, της 10ης Οκτωβρίου 2012, σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας (ΕΕ L 287 της 18.10.2012, σ. 3).

Πρωτόκολλο της ευρωμεσογειακής συμφωνίας σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας, αφετέρου, για συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας σχετικά με τις γενικές αρχές που διέπουν τη συμμετοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας σε προγράμματα της Ένωσης (ΕΕ L 148 της 13.6.2015, σ. 3-6).

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Απόφαση (ΕE) 2017/1324 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Ιουλίου 2017, σχετικά με τη συμμετοχή της Ένωσης στην εταιρική σχέση στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας στην περιοχή της Μεσογείου (PRIMA), την υλοποίηση της οποίας αναλαμβάνουν από κοινού πλείονα κράτη μέλη (ΕΕ L 185 της 18.7.2017, σ. 1-15).

Ευρωμεσογειακή συμφωνία συνδέσεως μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και των κρατών μελών της, αφενός, και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας, αφετέρου — Παραρτήματα — Πρωτόκολλα — Τελική Πράξη — Δηλώσεις (ΕΕ L 265 της 10.10.2005, σ. 2-228).

τελευταία ενημέρωση 07.06.2024

Top