Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Διμερείς επενδυτικές συμφωνίες — ΕΕ και τρίτες χώρες

Διμερείς επενδυτικές συμφωνίες — ΕΕ και τρίτες χώρες

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1219/2012 που αφορά τη θέσπιση μεταβατικών ρυθμίσεων στο πλαίσιο διμερών επενδυτικών συμφωνιών μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΥ;

Αποσκοπεί να εξασφαλίσει ομαλή μετάβαση από το ισχύον σύστημα των διμερών επενδυτικών συνθηκών (ΔΕΣ) μεταξύ των χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών σε ένα σύστημα βάσει του οποίου η διαπραγμάτευση των ΔΕΣ θα πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτή η μετάβαση κρίνεται αναγκαία κατόπιν της κύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας. Το άρθρο 207 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεσπίζει τις άμεσες ξένες επενδύσεις ως αρμοδιότητα της ΕΕ στο πλαίσιο της κοινής εμπορικής πολιτικής της ΕΕ.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Τι είναι οι διμερείς επενδυτικές συνθήκες;

Καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για ιδιωτικές επενδύσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων από μια χώρα σε μια άλλη.

ΔΕΣ μεταξύ μιας χώρας της ΕΕ και τρίτης χώρας:

  • Οι ΔΕΣ που υπογράφηκαν πριν από την 1η Δεκεμβρίου 2009 μπορούν, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής:
    • να διατηρηθούν σε ισχύ ή να τεθούν σε ισχύ υπό τους όρους του κανονισμού μέχρι να τεθεί σε ισχύ μια ΔΕΣ μεταξύ της ΕΕ και τρίτης χώρας,
    • να τροποποιηθούν (συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της ασυμβατότητας μεταξύ της ΔΕΣ και της νομοθεσίας της ΕΕ) ή μπορεί να συναφθεί μια νέα συμφωνία υπό τους όρους που προβλέπονται στον κανονισμό.
  • Οι ΔΕΣ που υπογράφηκαν μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2009 και της 9ης Ιανουαρίου 2013 διατηρούνται ή τίθενται σε ισχύ εάν, κατά την άποψη της Επιτροπής, δεν αντιβαίνουν σε άλλη νομοθεσία της ΕΕ, δεν είναι ασύμβατες με τις αρχές της ΕΕ και δεν θεωρούνται περιττές ενόψει των διαπραγματεύσεων της Επιτροπής με αυτήν την τρίτη χώρα·
  • εάν πληρούνται οι όροι του κανονισμού, η Επιτροπή μπορεί να εξουσιοδοτήσει μια χώρα της ΕΕ να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τρίτη χώρα σχετικά με μια νέα ΔΕΣ ή να υπογράψει και να συνάψει νέα ΔΕΣ, αν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης συνάδει με τις απαιτήσεις του κανονισμού.

Επιτήρηση

Έχουν εκχωρηθεί εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή για τη διασφάλιση της ενιαίας εφαρμογής του κανονισμού, ενώ η Επιτροπή επικουρείται από την επιτροπή συμφωνιών επενδύσεων.

Η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει έκθεση για την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού έως τις 10 Ιανουαρίου 2020.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από τις 9 Ιανουαρίου 2013.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα εξής:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕE) αριθ. 1219/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2012, που αφορά τη θέσπιση μεταβατικών ρυθμίσεων στο πλαίσιο διμερών επενδυτικών συμφωνιών μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών (ΕΕ L 351 της 20.12.2012, σ. 40-46)

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕE) αριθ. 912/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 2014, για τη θέσπιση πλαισίου διαχείρισης της χρηματοδοτικής ευθύνης σε σχέση με δικαστήρια επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτή και κράτους που συστήνονται βάσει διεθνών συμφωνιών στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος (ΕΕ L 257 της 28.8.2014, σ. 121-134)

Κατάλογος των διμερών επενδυτικών συμφωνιών που αναφέρονται στο άρθρο 4 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1219/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2012, που αφορά τη θέσπιση μεταβατικών ρυθμίσεων στο πλαίσιο διμερών επενδυτικών συμφωνιών μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών (ΕΕ C 147 της 11.5.2017, σ. 1-105)

Κανονισμός (ΕE) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ L 55 της 28.2.2011, σ. 13-18)

τελευταία ενημέρωση 14.12.2017

Top