EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Σύστημα κοινωνικής ασφάλειας — Συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ

Σύστημα κοινωνικής ασφάλειας — Συνεργασία μεταξύ των χωρών της ΕΕ

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 987/2009 για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ;

  • Είναι ένας εκτελεστικός κανονισμός που συγχρονίζει και απλοποιεί τους κανόνες για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
  • Με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004, ο παρών κανονισμός καθιστά ευκολότερο για τους πολίτες να ασκούν το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ για σπουδές, αναψυχή ή για επαγγελματικούς λόγους και εγγυάται ότι δεν βρίσκονται σε μειονεκτική θέση όσον αφορά την κοινωνική ασφάλιση.
  • Καταργεί και αντικαθιστά τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 574/72.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Ο κανονισμός ενισχύει τη συνεργασία μεταξύ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης* των χωρών της ΕΕ και βελτιώνει τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για την κοινοποίηση πληροφοριών μεταξύ τους.

Ο κανονισμός χωρίζεται σε 5 τίτλους ορισμένοι από τους οποίους περιλαμβάνουν πολλά κεφάλαια:

Τίτλος I — Γενικές διατάξεις

Κεφάλαιο I — ορισμοί διάφορων όρων που χρησιμοποιούνται στον κανονισμό

Κεφάλαιο II — κανόνες για τη συνεργασία μεταξύ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης των χωρών της ΕΕ:

  • πώς οι φορείς κοινοποιούν δεδομένα·
  • πώς οι δικαιούχοι αλληλεπιδρούν με τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης·
  • η νομική αξία των εγγράφων και των δικαιολογητικών που εκδίδονται σε άλλη χώρα της ΕΕ·
  • η προσωρινή εφαρμογή της νομοθεσίας και η προσωρινή παροχή των εισφορών (όπου υπάρχει διαφορά απόψεων μεταξύ των φορέων σε διαφορετικές χώρες) και
  • ο προσωρινός υπολογισμός των παροχών και των εισφορών.

Κεφάλαιο III — ζητήματα όπως συμφωνίες μεταξύ 2 ή περισσότερων χωρών της ΕΕ:

  • πρόληψη της αλληλεπικάλυψης παροχών·
  • ορισμός τόπου κατοικίας·
  • συνυπολογισμός περιόδων ασφάλισης, μισθωτής δραστηριότητας, μη μισθωτής δραστηριότητας, ή κατοικίας που συμπληρώνονται σύμφωνα με τη νομοθεσία μιας χώρας της ΕΕ· και
  • πώς αυτές θα πρέπει να προστίθενται στις περιόδους που συμπληρώθηκαν σύμφωνα με τη νομοθεσία άλλης χώρας της ΕΕ (εάν απαιτείται).

Τίτλος II — Καθορισμός της εφαρμοστέας νομοθεσίας

Στο πλαίσιο του Τίτλου II, θεσπίζονται λεπτομερείς κανόνες ανάλογα με το άρθρο (δηλαδή στα άρθρα 12 έως 16) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 που εφαρμόζεται για τον δικαιούχο (για παράδειγμα, το άρθρο 13 εφαρμόζεται για άτομα που απασχολούνται σε 2 ή περισσότερες χώρες της ΕΕ).

Τίτλος III — Ειδικοί κανόνες σχετικά με τις διάφορες κατηγορίες παροχών

Κεφάλαιο I — Παροχές ασθένειας, παροχές μητρότητας και ισοδύναμες παροχές (για παράδειγμα, προϋποθέσεις κάλυψης των δαπανών που συνδέονται με παροχές ασθένειας σε είδος στο πλαίσιο «προγραμματισμένης περίθαλψης», δηλαδή περίθαλψης την οποία για να λάβει ένας ασφαλισμένος μεταβαίνει σε χώρα της ΕΕ διαφορετική από αυτή στην οποία είναι ασφαλισμένος ή κατοικεί.)

Κεφάλαιο II — Παροχές για εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες

Κεφάλαιο III — Επίδομα θανάτου

Κεφάλαιο IV — Παροχές αναπηρίας και συντάξεις γήρατος και επιζώντος

Κεφάλαιο V — Παροχές ανεργίας

Κεφάλαιο VI — Οικογενειακές παροχές

Τίτλος IV — Δημοσιονομικές διατάξεις

Κεφάλαιο I — Απόδοση του κόστους των παροχών σύμφωνα με το άρθρο 35 και το άρθρο 41 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 τα οποία αφορούν απόδοση δαπανών μεταξύ φορέων

Κεφάλαιο II — Απόδοση των παροχών ανεργίας σύμφωνα με το άρθρο 65 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004

Κεφάλαιο III — Ανάκτηση παροχών που έχουν εισπραχθεί αχρεωστήτως, ανάκτηση προσωρινών πληρωμών, συμψηφισμός, συνδρομή στον τομέα της είσπραξης

Τίτλος V — Διάφορες, μεταβατικές και τελικές διατάξεις

Ο Τίτλος V καλύπτει ζητήματα που κυμαίνονται από ιατρικούς ελέγχους και δαπάνες διοικητικού, σε περιπτώσεις που ένας δικαιούχος διαμένει σε χώρα της ΕΕ διαφορετική από τη χώρα όπου βρίσκεται ο φορέας που οφείλει τις παροχές, μέχρι την έναρξη ισχύος του κανονισμού.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Εφαρμόζεται από την 1η Μαΐου 2010.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:

Μετά την έκρηξη της επιδημίας του COVID-19 και τη θέσπιση μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε:

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Φορείς κοινωνικής ασφάλισης: σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται φορείς που είναι αρμόδιοι για παροχές ασθένειας, μητρότητας, αναπηρίας, συντάξεις, παροχές εργατικών ατυχημάτων, ανεργίας, οικογενειακές παροχές, καθώς και συστήματα πρόωρης συνταξιοδότησης.

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 987/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Σεπτεμβρίου 2009, για καθορισμό της διαδικασίας εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 883/2004 για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας (ΕΕ L 284 της 30.10.2009, σ. 1-42)

Οι διαδοχικές τροποποιήσεις του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 987/2009 έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Η παρούσα ενοποιημένη απόδοση έχει μόνο αξία τεκμηρίωσης.

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 883/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2004, για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλειας (ΕΕ L 166 της 30.4.2004, σ. 1-123). Αναδημοσιευμένο κείμενο σε διορθωτικό (ΕΕ L 200 της 7.6.2004, σ. 1-49)

Βλέπε την ενοποιημένη απόδοση.

τελευταία ενημέρωση 02.06.2020

Top