EUR-Lex Euroopan unionin oikeus ulottuvillasi

Takaisin EUR-Lexin etusivulle

Tämä asiakirja on ote EUR-Lex-verkkosivustolta

Ειδικά μέτρα για την ενίσχυση της ανάκαμψης της Ελλάδας

Asiakirjan oikeudellinen asema Tämä tiivistelmä on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä, koska kyseinen asiakirja ei ole enää voimassa tai se ei vastaa nykytilannetta.

Ειδικά μέτρα για την ενίσχυση της ανάκαμψης της Ελλάδας

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ:

Κανονισμός (EΕ) 2015/1839 — ειδικά μέτρα για την Ελλάδα χρηματοδοτούμενα από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

ΣΥΝΟΨΗ

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ;

Θεσπίζει μέτρα για την αύξηση της αρχικής προχρηματοδότησης* και των ποσοστών συγχρηματοδότησης* για ορισμένα προγράμματα στην Ελλάδα που στηρίζονται από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία —δηλ. το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το Ταμείο Συνοχής (ΤΣ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ)— για την περίοδο 2014-2020.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

  • Κατά τα έτη 2015 και 2016, ένα πρόσθετο (στο προηγούμενο ποσοστό 1 %) ποσοστό προχρηματοδότησης της τάξης του 3,5 % του συνολικού ποσού στήριξης από τα ταμεία για την περίοδο 2014-2020 θα καταβληθεί σε προγράμματα στο πλαίσιο του στόχου «Επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση», που χρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ και το ΤΣ καθώς και σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το ΕΤΘΑ.
  • Τα ποσοστά συγχρηματοδότησης για τα ελληνικά προγράμματα της περιόδου 2007-2013 για τους στόχους «Σύγκλιση» (για περιφέρειες όπου το κατά κεφαλή ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι χαμηλότερο του 75 % του μέσου όρου της ΕΕ) και «Περιφερειακή ανταγωνιστικότητα και απασχόληση» στην Ελλάδα αυξάνονται στο 100 %.
  • Το όριο για τις πληρωμές των εν λόγω προγραμμάτων πριν το τέλος της περιόδου προγραμματισμού αυξάνεται επίσης στο 100 %.
  • Η Ελλάδα θα δημιουργήσει μηχανισμό υποβολής εκθέσεων για να εξασφαλίσει ότι οι οικονομικοί πόροι χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά.

ΠΛΑΙΣΙΟ

Η χρηματοοικονομική κρίση οδήγησε σε σταθερά αρνητικά ποσοστά ανάπτυξης στην Ελλάδα καθώς και σε σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και έλλειψη διαθέσιμων δημόσιων πόρων για τις πολύ αναγκαίες δημόσιες επενδύσεις που απαιτούνται για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο κανονισμός θεσπίζει συγκεκριμένα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση χρησιμοποιείται αποτελεσματικά για επιτόπιες επενδύσεις και αποδίδεται στους δικαιούχους το ταχύτερο δυνατόν.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

* Προχρηματοδότηση: πρόκειται για πληρωμή που προορίζεται να παρέχει στις αρχές του προγράμματος ρευστότητα προκειμένου να ξεκινήσουν την υλοποίηση του προγράμματος.

* Συγχρηματοδότηση: αποτελεί την υποχρέωση η χρηματοδότηση της ΕΕ να συνδυάζεται με χρηματοδότηση από εθνικό και/ή περιφερειακό επίπεδο προκειμένου να αυξηθεί το αποτέλεσμα μόχλευσης και η κυριότητα των επενδύσεων.

ΠΡΑΞΗ

Κανονισμός (EΕ) αριθ. 2015/1839 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Οκτωβρίου 2015, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 όσον αφορά ειδικά μέτρα για την Ελλάδα (ΕΕ L 270 της 15.10.2015, σ. 1-3)

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1303/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2013, περί καθορισμού κοινών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και περί καθορισμού γενικών διατάξεων για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1083/2006 (ΕΕ L 347 της 20.12.2013, σ. 320-469)

τελευταία ενημέρωση 08.03.2016

Alkuun