EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός

Επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός

Η Επιτροπή προτείνει τρόπους για την αντιμετώπιση των νομικών τεχνικών πτυχών και κενών που εκμεταλλεύονται ορισμένες εταιρείες προκειμένου να αποφύγουν να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί στους φόρους.

ΠΡΑΞΗ

Σύσταση 2012/772/ΕΕ της Επιτροπής, της 6ης Δεκεμβρίου 2012, σχετικά με τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό

ΣΥΝΟΨΗ

Η αντιμετώπιση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού είναι μία από τις πτυχές ενός διεξοδικού και περίπλοκου σχεδίου δράσης της Επιτροπής που καταρτίστηκε με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαπάτης.

Το σχέδιο δράσης θεσπίζει πρακτικούς τρόπους για τη βελτίωση της διοικητικής συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, καταπολεμά τις καταχρήσεις και τη διπλή μη φορολόγηση, καθώς και αντιμετωπίζει ζητήματα σχετικά με τους φορολογικούς παραδείσους και τα φορολογικά εγκλήματα.

Επί του παρόντος, οι φορολογούμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν περίπλοκες, ενίοτε τεχνητές, ρυθμίσεις για την επανεγκατάσταση της φορολογικής βάσης τους σε άλλες δικαιοδοσίες εντός ή εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πράττοντάς το αυτό, χρησιμοποιούν τις αναντιστοιχίες των εθνικών δικαίων για να εξασφαλίσουν ότι ορισμένα στοιχεία εισοδήματος θα παραμείνουν παντού αφορολόγητα ή για να εκμεταλλευτούν τις διαφορές των φορολογικών συντελεστών. Το εν λόγω πρόβλημα αποκαλείται επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός.

Η βασική δυσκολία έγκειται στο ότι ο ολοένα και πιο περίπλοκος φορολογικός σχεδιασμός μετατοπίζει τα φορολογητέα κέρδη σε κράτη με φορολογικά καθεστώτα πιο ευνοϊκά για τον φορολογούμενο. Αυτή η πρακτική μειώνει τη φορολογική υποχρέωση μέσω αυστηρά νομικών ρυθμίσεων οι οποίες όμως αντιβαίνουν στο πνεύμα του νόμου -νομικά κενά.

Ο φορολογικός επιθετικός σχεδιασμός λαμβάνει πολλές μορφές, και στις συνέπειές του συγκαταλέγονται οι διπλές εκπτώσεις (π.χ. η ίδια ζημία αφαιρείται τόσο στο κράτος προέλευσης του εισοδήματος όσο και στο κράτος διαμονής) και η διπλή μη φορολόγηση (π.χ. εισόδημα το οποίο δεν φορολογείται στο κράτος προέλευσης του εισοδήματος, απαλλάσσεται από φορολογία στο κράτος διαμονής).

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή ενθαρρύνει τις χώρες της ΕΕ να εξασφαλίζουν ότι οι συμβάσεις για την αποφυγή της διπλής φορολογίας τις οποίες έχουν συνάψει με άλλες χώρες εντός και εκτός της ΕΕ, συμπεριλαμβάνουν ρήτρα καταρτισμένη για να δίνεται λύση σε ειδικά αναγνωρισμένο είδος διπλής μη φορολόγησης.

Επίσης, συνιστά τη χρήση κοινού γενικού κανόνα απαγόρευσης των καταχρήσεων προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια για την εξασφάλιση της συνέπειας και αποτελεσματικότητας εκεί όπου οι πρακτικές διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Υπάρχουν και πολλές άλλες προτάσεις επί αυτού. Για παράδειγμα, έχει αναγνωριστεί ότι το παρόν σύστημα ΦΠΑ είναι ευάλωτο στην απάτη. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να δημιουργήσει ένα φόρουμ για τον ΦΠΑ της ΕΕ. Εκεί, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και φορολογικές αρχές μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις για πρακτικές πτυχές διαχείρισης του ΦΠΑ που ισχύουν σε συναλλαγές μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Επίσης, μπορούν να εντοπίσουν βέλτιστες πρακτικές και να τις συζητήσουν, πράγμα που θα βοηθήσει να καταστεί απλούστερη η διαχείριση του συστήματος του ΦΠΑ και να μειωθούν τα έξοδα συμμόρφωσης, ενώ παράλληλα διασφαλίζονται τα έσοδα από τον ΦΠΑ.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

Πράξη

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα

Σύσταση 2012/772/ΕΕ της Επιτροπής

-

-

ΕΕ L 338 της 12.12.2012

ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο: Σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της καταπολέμησης της φοροαπάτης και της φοροδιαφυγής. [COM(2012)722 final -δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/96/EΕ σχετικά με το κοινό φορολογικό καθεστώς το οποίο ισχύει για τις μητρικές και τις θυγατρικές εταιρείες διαφορετικών κρατών μελών. [COM(2013)814 final -δεν έχει δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα].

Η οδηγία «μητρικών-θυγατρικών» (οδηγία 2011/96/ΕΕ) είχε αρχικά σχεδιαστεί ώστε να αποφεύγεται να φορολογούνται δύο φορές για το ίδιο εισόδημα (διπλή φορολογία) οι εταιρείες του ίδιου ομίλου με έδρα σε διαφορετικές χώρες της ΕΕ. Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν διατάξεις της οδηγίας και αναντιστοιχίες μεταξύ εθνικών φορολογικών κανόνων προκειμένου να μην φορολογηθούν καθόλου σε καμία χώρα της ΕΕ (διπλή μη φορολόγηση).

Η προτεινόμενη τροποποίηση θα καταστήσει αυστηρότερη την οδηγία ούτως ώστε οι ειδικές ρυθμίσεις φορολογικού σχεδιασμού (ρυθμίσεις υβριδικού δανείου) να μην μπορούν να επωφελούνται από φορολογικές απαλλαγές. Δυνάμει της πρότασης, εάν πληρωμή που πραγματοποιείται στο πλαίσιο υβριδικών δανείων που είναι εκπεστέα στη χώρα της ΕΕ όπου έχει την έδρα της η θυγατρική, τότε πρέπει να φορολογηθεί στη χώρα της ΕΕ όπου έχει την έδρα της η μητρική εταιρεία. Αυτό θα αποτρέψει τις εταιρείες με υποκαταστήματα σε περισσότερες από μία χώρες της ΕΕ να προγραμματίζουν τις πληρωμές μεταξύ των υποκαταστημάτων σε διαφορετικές χώρες προκειμένου να επωφεληθούν από τη διπλή μη φορολόγηση.

τελευταία ενημέρωση 21.02.2014

Top