Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Κίνδυνοι που προκύπτουν από ιοντίζουσες ακτινοβολίες (από το 2018)

Κίνδυνοι που προκύπτουν από ιοντίζουσες ακτινοβολίες (από το 2018)

Η νομοθετική πράξη συγκεντρώνει σε ένα κείμενο πέντε μεμονωμένες οδηγίες, και θεσπίζει βασικά πρότυπα ασφαλείας για την προστασία των ατόμων κατά κινδύνων που ενδέχεται να προκύπτουν από την έκθεση σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες.

ΠΡΆΞΗ

Οδηγία 2013/59/Ευρατόμ του Συμβουλίου, της 5ης Δεκεμβρίου 2013, για τον καθορισμό βασικών προτύπων ασφαλείας για την προστασία από τους κινδύνους που προκύπτουν από ιοντίζουσες ακτινοβολίες και την κατάργηση των οδηγιών 89/618/Ευρατόμ, 90/641/Ευρατόμ, 96/29/Ευρατόμ, 97/43/Ευρατόμ και 2003/122/Ευρατόμ.

ΣΎΝΟΨΗ

Κανονικά οι δόσεις των ιοντιζόντων ακτινοβολιών είναι τόσο χαμηλές ώστε να μην προκαλούνται δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, ορισμένες δυσμενείς επιπτώσεις, συγκεκριμένα ο καρκίνος, μπορεί να παρουσιαστούν αργότερα. Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος, μια οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), η οποία εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2013, προβλέπει νέα πρότυπα ασφαλείας.

Τα εν λόγω πρότυπα στηρίζονται σε διεθνή έρευνα για την ακτινοπροστασία, σχεδόν δύο δεκαετιών, η οποία διεξήχθη από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Αποτελούν σημαντική πρόοδο σε θέματα ακτινοπροστασίας σε ευρύ φάσμα τομέων: στον ιατρικό, βιομηχανικό τομέα, στον τομέα της παραγωγής ενέργειας και στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων.

Στόχος

Η νομοθεσία αποσκοπεί στην προστασία της υγείας των εργαζομένων, του ευρέως κοινού, των ασθενών και άλλων ατόμων, διασφαλίζοντας ομοιόμορφο κατώτατο όριο προστασίας. Αυτό ισχύει για οποιαδήποτε σχεδιασμένη, υφιστάμενη έκθεση, έκθεση λόγω ατυχήματος ή έκθεση έκτακτης ανάγκης. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν να εφαρμόσουν υψηλότερα βασικά πρότυπα, εάν το επιθυμούν.

Δημοσίευση μέγιστων δόσεων ή η περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Η οδηγία προβλέπει τη δημοσίευση των μέγιστων δόσεων ακτινοβολίας, ώστε το κοινό να μπορεί να ελέγχει εάν έχει δεχτεί, από διάφορες πηγές, περισσότερο από το νόμιμο όριο. Επίσης, υπάρχουν διατάξεις για την παροχή πληροφοριών όταν προκύψει έκτακτη ανάγκη. Οι εν λόγω διατάξεις καλύπτουν μετεωρολογικά δεδομένα και πρόγνωση καιρού, κινήσεις αερίων μαζών και εναποθέσεις εδάφους, ποσοστά περιβάλλουσας δόσης και επίπεδα ρύπανσης στα βασικά τρόφιμα.

Οι εθνικές αρχές πρέπει να ενημερώνουν όλους εκείνους που ζουν σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από επικίνδυνο εργοστάσιο, και οι οποίοι θα μπορούσαν να πληγούν, για τα μέτρα προστασίας της υγείας που θα πρέπει να λάβουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Διάθεση

Η οδηγία περιλαμβάνει μέτρα για τη διάθεση του ραδιενεργού υλικού και την προσωρινή, ή οριστική, αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων καθώς και την έκθεση των εργαζομένων στην κοσμική ακτινοβολία από αεροσκάφη, διαστημικά οχήματα και συχνές πτήσεις.

Εξαίρεση

Η ιοντίζουσα ακτινοβολία από ιατρικό εξοπλισμό δεν καλύπτεται από τη νομοθετική πράξη, αλλά από την οδηγία περί ιατροτεχνολογικών προϊόντων (93/42/EΟΚ).

Κατάργηση

Θα καταργηθούν οι οδηγίες 89/618/Ευρατόμ, 90/641/Ευρατόμ, 96/29/Ευρατόμ, 97/43/Ευρατόμ και 2003/122/Ευρατόμ με ισχύ από τις 6.2.2018.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΈΣ

Πράξη

Έναρξη ισχύος

Προθεσμία για μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οδηγία 2013/59/Ευρατόμ

6.2.2014

6.2.2018

ΕΕ L 13 της 17.1.2014.

Ημερομηνία τελευταίας τροποποίησης: 11.08.2014

Top