Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Το σώμα των Επιτρόπων

Το σώμα των Επιτρόπων

 

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

Απόφαση 2013/272/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τον αριθμό των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ;

Η απόφαση καθορίζει τον αριθμό των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και διασφαλίζει ότι η Επιτροπή περιλαμβάνει έναν υπήκοο από κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Το άρθρο 17 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) καθορίζει τις αρμοδιότητες της Επιτροπής.

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ

Στο ξεκίνημα της διαδικασίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει έναν υποψήφιο για Πρόεδρο της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια, ο/η Πρόεδρος εκλέγεται από την πλειοψηφία των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Για πρώτη φορά, το 2014, οι ηγέτες της ΕΕ έπρεπε να λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είχαν πραγματοποιηθεί τον Μάιο εκείνου του έτους για την επιλογή του Προέδρου της Επιτροπής. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο/η υποψήφιος/α έπρεπε να λάβει τη στήριξη της πλειοψηφίας στο Κοινοβούλιο όταν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν για τον ορισμό Προέδρου εκείνον τον Ιούλιο. Ο/η ορισθείς/ορισθείσα Πρόεδρος της Επιτροπής παρουσιάζει στο Κοινοβούλιο τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές για τη θητεία τους ώστε να μπορέσει να γίνει τεκμηριωμένη ανταλλαγή απόψεων πριν από την ψηφοφορία για την εκλογή του/της.

Σύνθεση του σώματος των Επιτρόπων

Αφού εκλεγεί, ο/η Πρόεδρος της Επιτροπής επικοινωνεί με τους κυβερνητικούς ηγέτες των κρατών μελών ώστε να συμβάλει στη σύνθεση του σώματος των Επιτρόπων. Τα μέλη του σώματος (Επίτροποι) επιλέγονται με βάση τα γενικά προσόντα τους και την προσήλωσή τους στην ΕΕ. Μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ του Προέδρου και των κυβερνητικών ηγετών, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμφωνία του/της εκλεγμένου/ης Προέδρου, εγκρίνει έναν κατάλογο ατόμων που προτείνονται να διοριστούν ως μέλη της Επιτροπής. Τα εν λόγω άτομα πρέπει να παρέχουν πλήρη εχέγγυα ανεξαρτησίας. Ο/η Πρόεδρος αποφασίζει σχετικά με την εσωτερική οργάνωση της Επιτροπής και κατανέμει τα διάφορα χαρτοφυλάκια πολιτικής, για παράδειγμα της ενέργειας, του περιβάλλοντος και του εμπορίου, στη νέα ομάδα. Πρόκειται για μια διαδικασία που απαιτεί μεγάλη πολιτική δεξιότητα προκειμένου να εξισορροπούνται οι αντικρουόμενες ανάγκες και προσδοκίες.

Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Όταν η ταυτότητα και οι αρμοδιότητες των υποψήφιων Επιτρόπων γίνουν γνωστές, καθένας από αυτούς εμφανίζεται ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιό τους για δημόσια ακρόαση. Εκεί, τους τίθενται διεξοδικές ερωτήσεις σχετικά με την καταλληλότητά τους για τη θέση και τις γνώσεις τους για το χαρτοφυλάκιό τους. Δεν πρόκειται για μια τυπική διαδικασία. Στο παρελθόν, ορισθέντες Επίτροποι αναγκάστηκαν να αποσυρθούν, καθώς δεν κατάφεραν να λάβουν έγκριση από την επιτροπή. Έπειτα, το σύνολο των μελών του Κοινοβουλίου ψηφίζει για τη νέα ομάδα της Επιτροπής, η οποία, αφού εγκριθεί, διορίζεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Το νέο σώμα συνήθως αναλαμβάνει τα καθήκοντά του την 1η Νοεμβρίου.

Η Επιτροπή, ως όργανο, λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το Κοινοβούλιο είναι το μοναδικό θεσμικό όργανο της ΕΕ που μπορεί να παύσει την Επιτροπή κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας της μέσω μιας πρότασης μομφής.

Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας

Σύμφωνα με το άρθρο 18 της ΣΕΕ, ένας Αντιπρόεδρος της Επιτροπής διορίζεται Ύπατος Εκπρόσωπος. Ο/η υποψήφιος/α επιλέγεται από τους ηγέτες της ΕΕ με τη συμφωνία του/της Προέδρου της Επιτροπής. Ο/η κάτοχος του αξιώματος δεν συμμετέχει μόνο στις συνεδριάσεις της Επιτροπής αλλά προεδρεύει και στις συσκέψεις των υπουργών εξωτερικών και είναι υπεύθυνος/η για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Ο/η Ύπατος/η Εκπρόσωπος κατευθύνει επίσης την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ, καθώς και την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας.

Αριθμός Επιτρόπων

Σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 5 της ΣΕΕ, από τον Νοέμβριο του 2014, ο αριθμός των Επιτρόπων έπρεπε να αντιστοιχεί στα δύο τρίτα του αριθμού των κρατών μελών, εκτός εάν οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσιζαν να τροποποιήσουν τον αριθμό αυτόν. Ωστόσο, τον Μάιο του 2013, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι ο αριθμός των Επιτρόπων θα συνεχίσει να ισούται με τον αριθμό των κρατών μελών.

ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ;

Η απόφαση εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου 2014.

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Το τρέχον σώμα Επιτρόπων, υπό την προεδρία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2019 για την περίοδο 2019-2024.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε:

ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Απόφαση 2013/272/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της 22ας Μαΐου 2013, σχετικά με τον αριθμό των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ L 165 της 18.6.2013, σ. 98).

ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ

Ενοποιημένη απόδοση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση — Τίτλος III — Διατάξεις περί των θεσμικών οργάνων — Άρθρο 17 (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 25-26).

Ενοποιημένη απόδοση της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση — Τίτλος III — Διατάξεις περί των θεσμικών οργάνων — Άρθρο 18 (ΕΕ C 202 της 7.6.2016, σ. 26-27).

τελευταία ενημέρωση 20.03.2024

Top