Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2020/219/08

    Πρόσκληση υποβολής προτάσεων Το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προσφέρει μια νέα χορηγία EIBURS στο πλαίσιο του Προγράμματος για τη Γνώση 2020/C 219/08

    ΕΕ C 219 της 3.7.2020, p. 13–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    3.7.2020   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 219/13


    Πρόσκληση υποβολής προτάσεων

    Το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προσφέρει μια νέα χορηγία EIBURS στο πλαίσιο του Προγράμματος για τη Γνώση

    (2020/C 219/08)

    Το «Πρόγραμμα για τη Γνώση» του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων διοχετεύει τις χορηγίες του για την έρευνα μέσω διαφόρων προγραμμάτων, ένα εκ των οποίων είναι:

    το EIBURS, το Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Πανεπιστημιακής Έρευνας της ΕΤΕπ (EIB University Research Sponsorship Programme),

    Το πρόγραμμα EIBURS επιχορηγεί πανεπιστημιακά τμήματα ή ερευνητικά κέντρα συνδεόμενα με πανεπιστήμια στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις υποψήφιες ή δυνητικά υποψήφιες προς ένταξη στην ΕΕ χώρες τα οποία πραγματοποιούν έρευνα σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την Τράπεζα. Οι χορηγίες EIBURS, οι οποίες ανέρχονται σε ποσό μέχρι 100 000 ευρώ ετησίως και έχουν τριετή διάρκεια, απονέμονται κατόπιν διαγωνισμού σε ενδιαφερόμενα πανεπιστημιακά τμήματα ή ερευνητικά κέντρα τα οποία έχουν αναγνωρισμένη εξειδίκευση στον επιλεγέντα τομέα. Οι επιτυχόντες θα κληθούν να υποβάλουν ποικίλα παραδοτέα, τα οποία θα καθοριστούν σε σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

    Για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, το πρόγραμμα EIBURS καλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με ένα νέο ερευνητικό θέμα:

    «Ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη και ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων»

    1.   Αντικείμενο του ερευνητικού έργου

    Την τελευταία εικοσαετία η οικονομική ανάπτυξη με βάση την τάση έχει επιβραδυνθεί στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, και ιδίως σε πολλές οικονομίες της ΕΕ. Αυτή η επιβράδυνση αποδίδεται κατά ένα μέρος στο χαμηλό επίπεδο επενδύσεων κατά τη δεκαετία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Ωστόσο, οι κλασικές αναλύσεις των προσδιοριστικών παραγόντων της οικονομικής ανάπτυξης δείχνουν ότι η επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ οφείλεται πολύ περισσότερο στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της συνολικής παραγωγικότητας των συντελεστών παραγωγής από ό,τι στην κάμψη των επενδύσεων.

    Η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται από τις επιδόσεις της παραγωγικότητας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μελέτες, η αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας είναι το κύριο μέσο για την επίτευξη διαρκούς βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας, της οικονομικής μεγέθυνσης, της ευημερίας και του βιοτικού επιπέδου. Σε τελική ανάλυση, η συνολική παραγωγικότητα μιας οικονομίας είναι το άθροισμα των δεικτών παραγωγικότητας των εταιρειών και των επιχειρήσεων της. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κατανοηθούν καλύτερα οι παράγοντες που καθορίζουν την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

    Οι νέες τεχνολογίες προσφέρουν δυνατότητες για μεγάλα άλματα στην παραγωγικότητα και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην παραγωγικότητα στην ΕΕ. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι πιθανό να καταστούν σημαντικός μοχλός ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους. Η οργάνωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων με βάση ψηφιακές τεχνολογίες προσφέρει δυνατότητες για αύξηση του κύκλου εργασιών, ταχεία ανάπτυξη, κατάκτηση μεγάλων αγορών και ενίσχυση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.

    Η κλιματική αλλαγή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα πάγια περιουσιακά στοιχεία και στην παραγωγικότητα, προσθέτοντας έναν νέο αντίξοο παράγοντα για την παραγωγικότητα στους ήδη υπάρχοντες. Επιπλέον, οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μπορεί να οδηγήσουν στην απαξίωση περιουσιακών στοιχείων ή και ολόκληρων οικονομικών κλάδων. Συνεπώς, οι πολιτικές που αφορούν την κλιματική αλλαγή και τον μετριασμό της δημιουργούν πρόσθετες προκλήσεις για την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Ωστόσο, η επακόλουθη αναζήτηση νέων τεχνολογιών και καινοτόμων λύσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου (ΕΑΘ) και των υφιστάμενων αποθεμάτων ΕΑΘ, καθώς και για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας αναμένεται να δώσει ώθηση στην καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδο.

    Η κατανόηση των παραγόντων που επιβραδύνουν την αύξηση της παραγωγικότητας είναι καίριας σημασίας για τους φορείς χάραξης πολιτικής. Η ΕΤΕπ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη μελέτη των θεμάτων της ανταγωνιστικότητας, την ανάπτυξης των επιχειρήσεων, της καινοτομίας, της πρόσβασης σε χρηματοδότηση και των επενδύσεων. Οι περισσότερες από τις μελέτες που εκπονεί σχετικά με τα θέματα αυτά περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεσή της για τις επενδύσεις (EIB Investment Report). Επιπλέον, για να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην κατανόηση των επενδύσεων και της χρηματοδότησης των επενδύσεων, η ΕΤΕπ διεξάγει κάθε χρόνο μια μεγάλη έρευνα στην οποία συμμετέχουν μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και, από το 2018, στις ΗΠΑ.

    Η Έρευνα Επενδύσεων της ΕΤΕπ (EIB Investment Survey – EIBIS) συλλέγει ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία σχετικά με τις επενδυτικές δραστηριότητες μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και μεγαλύτερων εταιρειών, καθώς και σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Η έρευνα καλύπτει περίπου 12 000 επιχειρήσεις και περιλαμβάνει ευρύ φάσμα ερωτήσεων σχετικά με τις επιχειρηματικές επενδύσεις και τη χρηματοδότησή τους. Με βάση ένα δειγματοληπτικό πλαίσιο από τη βάση δεδομένων ORBIS της εταιρείας Bureau van Dijk’s, οι συμμετέχοντες στην έρευνα EIBIS συνδέονται με τα οικονομικά τους στοιχεία από την ORBIS και τα ανωνυμοποιημένα στοιχεία τίθενται στη διάθεση των ερευνητών που έχουν σαφώς καθορισμένα ερευνητικά σχέδια.

    2.   Προτεινόμενο σχέδιο δράσης

    Η ΕΤΕπ καλεί τους ενδιαφερομένους να υποβάλουν μια ολοκληρωμένη ερευνητική πρόταση για την ανάλυση αυτών των θεμάτων, χρησιμοποιώντας δεδομένα σε επίπεδο επιχείρησης και στοιχεία από την έρευνα EIBIS, σε συντονισμό και συνεργασία με την Υπηρεσία Οικονομικών Αναλύσεων και Μελετών της ΕΤΕπ. Το ερευνητικό έργο θα περιλαμβάνει διάφορες αναλύσεις και μελέτες που θα επικεντρώνονται στην ΕΕ ή σε συγκεκριμένα κράτη μέλη της ΕΕ και θα εξετάζουν τα ακόλουθα θέματα:

    Ποια είναι η σημασία των άυλων περιουσιακών στοιχείων για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Τα άυλα περιουσιακά στοιχεία είναι δύσκολο να μετρηθούν και να ποσοτικοποιηθούν και, ως εκ τούτου, η κατάδειξη της συμβολής τους στην αύξηση της παραγωγικότητας παραμένει δύσκολο, αλλά σημαντικό, έργο. Επιτρέπει να γίνει αντιληπτό πώς τα άυλα περιουσιακά στοιχεία αποκτώνται και συντηρούνται και να κατανοηθούν τα κίνητρα των επιχειρήσεων για επενδύσεις σε άυλα περιουσιακά στοιχεία, οι διαφορές αποδόσεων μεταξύ αυτών των στοιχείων και των υλικών περιουσιακών στοιχείων και η αβεβαιότητα την οποία ενέχουν οι επενδύσεις σε αυτά τα στοιχεία.

    Οι δυσκολίες ποσοτικοποίησης και αποτίμησης των άυλων περιουσιακών στοιχείων περιορίζουν την πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από τις τράπεζες. Υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει η περαιτέρω μελέτη των αναγκών και της δομής της χρηματοδότησης επιχειρήσεων σε μια περίοδο κατά την οποία το μερίδιο των άυλων περιουσιακών στοιχείων αυξάνεται.

    Εμπειρική και θεωρητική ανάλυση της σημασίας των κανονισμών και των θεσμών για τη μεγέθυνση και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

    Εμπειρική και θεωρητική ανάλυση της σημασίας των κανονισμών και των θεσμών για τη διάδοση των γνώσεων, της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

    Ποιος είναι ο ρόλος των πολιτικών και των προσπαθειών μετριασμού της κλιματικής αλλαγής όσον αφορά την τόνωση της καινοτομίας και, τελικά, της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

    Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, ιδίως του τομέα των υπηρεσιών, υστερούν έναντι των ομολόγων τους στον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Κατά πόσο οι επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό διαφέρουν από τις γενικές επενδύσεις; Με ποιον τρόπο το μέγεθος της αγοράς, η χρηματοδότηση, η εμπειρία στη διαχείριση έργων και η διαθεσιμότητα εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού καθορίζουν την ταχύτητα και τον βαθμό ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων σε μια οικονομία;

    Ανάλυση της σχέσης μεταξύ ψηφιακού μετασχηματισμού και παραγωγικότητας – κινητήριοι μοχλοί και σχέσεις αιτιότητας. Κατά πόσο ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι σημαντικός για την παραγωγικότητα;

    Λόγω της εγγενούς ικανότητας των ψηφιοποιημένων επιχειρήσεων να κλιμακώνονται με σχεδόν μηδενικό κόστος, ο ψηφιακός μετασχηματισμός οδηγεί συχνά σε αυξημένη συγκέντρωση της αγοράς και ισχύ στην αγορά. Η ισχύς στην αγορά στις ψηφιοποιημένες αγορές έχει τις επιζήμιες επιπτώσεις που παρατηρούνται στους παραδοσιακούς κλάδους; Ποιος είναι ο ρόλος των ρυθμιστικών αρχών;

    Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν στην αγγλική γλώσσα το αργότερο μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 24:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Οι προτάσεις που θα υποβληθούν μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα ληφθούν υπόψη. Οι προτάσεις πρέπει να αποσταλούν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση:

    Events.EIBInstitute@eib.org

    Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του προγράμματος EIBURS και το Ινστιτούτο της ΕΤΕπ είναι διαθέσιμες στη διεύθυνση: http://institute.eib.org/.


    Top