Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E000669

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0669/02 υποβολή: Niall Andrews (UEN) προς την Επιτροπή. Χρήση των σημάτων ποιότητας ΕΚ στον εξοπλισμό για ηλεκτροσόκ.

    ΕΕ C 172E της 18.7.2002, p. 223–224 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92002E0669

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0669/02 υποβολή: Niall Andrews (UEN) προς την Επιτροπή. Χρήση των σημάτων ποιότητας ΕΚ στον εξοπλισμό για ηλεκτροσόκ.

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 172 E της 18/07/2002 σ. 0223 - 0224


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0669/02

    υποβολή: Niall Andrews (UEN) προς την Επιτροπή

    (11 Μαρτίου 2002)

    Θέμα: Χρήση των σημάτων ποιότητας ΕΚ στον εξοπλισμό για ηλεκτροσόκ

    Όπως θα θυμάται η Επιτροπή, τον Ιούνιο του 2000, και κατόπιν αιτήματος της ομάδας STOA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Αξιολόγηση Επιστημονικών και Τεχνικών Επιλογών), δημοσιεύθηκε η τελική μελέτη σχετικά με τα τεχνολογικά μέσα διατήρησης της τάξης. Η μελέτη περιελάμβανε μια αξιολόγηση των όπλων ηλεκτροσόκ και των αναισθητικών όπλων και επεσήμαινε ότι η ΕΕ έχει απονείμει το κοινοτικό σήμα ποιότητας σε τέτοιου είδους όπλα, το οποίο οι ξένοι κατασκευαστές όπλων χρησιμοποιούν ως επίσημη σφραγίδα έγκρισης για την προώθηση τωνπερατλαντικών τους πωλήσεων. Η έκθεση συνιστούσε είτε να σταματήσει αυτή η τακτική είτε, εναλλακτικά, να λάβουν τα κράτη μέλη τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αποφευχθεί η εξαγωγή ή η μεταφορά συσκευών που χρησιμοποιούνται για την πρόκληση ηλεκτροσόκ.

    Μπορεί να αναφέρει η Επιτροπή ποια μέτρα έλαβε για να εφαρμόσει τις συστάσεις της μελέτης αυτής σχετικά με τον εξοπλισμό για ηλεκτροσόκ·

    Μπορεί η Επιτροπή να δώσει πληροφορίες για τον αριθμό των εταιρειών που κατασκευάζουν αυτά τα όπλα, τα οποία λαμβάνουν το σήμα ΕΚ·

    Μπορεί η Επιτροπή να περιγράψει τη διαδικασία βάσει της οποίας αποδίδεται το σήμα ΕΚ σε αυτά τα προϊόντα·

    Λαμβάνονταςπόψη τις συνέπειες που, σύμφωνα με τη μελέτη STOA, έχουν τα όπλα αυτά, και οι οποίες είναι βραχυχρόνιες — π.χ. έντονος πόνος, απώλεια μυϊκού ελέγχου — αλλά και μακροχρόνιες — π.χ. δερματικές ουλές, σοβαρή κατάθλιψη και απώλεια μνήμης — μεριμνά η Επιτροπή ώστε, κατά την απονομή του σήματος ΕΚ, να λαμβάνεται δεόντωςπόψη η ασφάλεια του θύματος·

    Θα μπορούσε η Επιτροπή να περιγράψει τις ερευνητικές μεθόδους που χρησιμοποιεί προκειμένου να αξιολογηθούν τα συγκεκριμένα προϊόντα και να λάβουν το σήμα ποιότητας·

    Ποια είναι η νομική αξία, σε σχέση με τον εξοπλισμό για ηλεκτροσόκ, του Ευρωπαϊκού Κώδικα Εξαγωγών Όπλων του 1998, ο οποίος αναφέρει ότι δεν επιτρέπεται η έκδοση εξαγωγικής άδειας σε περίπτωση που το εξαγόμενο προϊόν ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή ή να οδηγήσει στην πρόκληση ή παράταση ένοπλων συγκρούσεων·

    Απάντηση του κ. Liikanen εξ ονόματος της Επιτροπής

    (5 Απριλίου 2002)

    Η σήμανση πιστότητας CE εισήχθη στην Κοινοτική Νομοθεσία με την Απόφαση του Συμβουλίου 93/465/ΕΟΚ της 22ας Ιουλίου 1993(1) για τις ενότητες που αφορούν τις διάφορες φάσεις των διαδικασιών αξιολόγησης της πιστότητας και τους κανόνες επίθεσης και χρήσης της σήμανσης πιστότητας CE που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στις οδηγίες τεχνικής εναρμόνισης και από την οδηγία 93/68/ΕΟΚ της 22ας Ιουλίου 1993(6). Η τελευταία εισήγαγε την σήμανση CE σε ορισμένες τομεακές οδηγίες τεχνικής εναρμόνισης.

    Η σήμανση πιστότητας CE θα πρέπει να ορίζεται σε κάθε προϊόν που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής μιας οδηγίας τεχνικής εναρμόνισης που προβλέπει τούτο. Αυτό επισημαίνει ότι το προϊόν συμμορφούται προς τις νομικά δεσμευτικές απαιτήσεις της (των) εφαρμοστέας (-ων) οδηγίας (οδηγιών)τεχνικής εναρμόνισης. Ο κατασκευαστής είναιπεύθυνος για την τοποθέτηση της σήμανσης πιστότητας CE, αν και οι οδηγίες συχνά απαιτούν την παρέμβαση τρίτου φορέα αξιολόγησης σήμανσης. Τα κράτη μέλη είναιπεύθυνα για τον ορισμό των φορέων αυτών σύμφωνα με τις εφαρμοστέες διατάξεις των οδηγιών.

    Διάφορεςπηρεσίες της Επιτροπής είναι αρμόδιες για οδηγίες τεχνικής εναρμόνισης που προβλέπουν τη σήμανση πιστότητας CE, αν και το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Επιχειρήσεις. Εντούτοις η Επιτροπή δεν παρεμβαίνει άμεσα στη διαδικασία αξιολόγησης της πιστότητας των προϊόντων ούτε στην απονομή της σήμανσης πιστότητας CE.

    Όλοι οι κατασκευαστές των όπλων αναισθητοποίησης που εμπίπτουν εντός του πεδίου εφαρμογής οδηγίας περί τεχνικής εναρμόνισης που προβλέπει η σήμανση πιστότητας CE, οφείλουν να τοποθετούν το σήμα αυτό στα εν λόγω προϊόντα. Η Επιτροπή δεν διαθέτει πληροφορίες ως προς τον αριθμό αυτών των κατασκευαστών.

    Σε προηγούμενη απάντηση στη γραπτή ερώτηση E-3259/97 της κυρίας Wemheuer(2), η Επιτροπή σημείωσε ότι μια ευρεία ποικιλία εξοπλισμού θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς βασανισμού. Επιπλέον δεν είναι πάντα δυνατό να προσδιοριστεί εκ των προτέρων για ποια χρήση προορίζεται οπόψη εξοπλισμός. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή είναι της γνώμης ότι δεν είναι εφικτή η εφαρμογή διαφορετικής μεταχείρισης, στο πλαίσιο των οδηγιών αυτών, σε εξοπλισμό που θα μπορούσε δυνητικά να χρησιμοποιηθεί ως όργανο βασανισμού.

    Πάντως, επιπλέον προηγουμένων απαντήσεών της επί του θέματος αυτού, ιδίως στις γραπτές ερωτήσεις Ε-0446/02 της κας Βanotti(3) και E-0470/02 της κας Scallon(4), και για να ληφθούνπόψη οι ανησυχίες του αξιότιμου μέλους, η Επιτροπή εκπονεί τη στιγμή αυτή πρόταση Κανονισμού του Συμβουλίου περί εμπορίας εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βασανιστήρια ή άλλες μορφές σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας. Ο στόχος του εν λόγω κανονισμού είναι, μεταξύ άλλων, η επιβολή ελέγχων στις εξαγωγές εξοπλισμού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τέτοιους σκοπούς σε μια τρίτη χώρα, στον οποίο εξοπλισμό καταρχήν συμπεριλαμβάνονται εξοπλισμός πρόκλησης ηλεκτροσόκ και όπλα αναισθητοποίησης.

    Τέλος, σε ότι αφορά την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κώδικα συμπεριφοράς αναφορικά με τις εξαγωγές όπλων σε σχέση με εξοπλισμό που δύναται να προκαλέσει ηλεκτροπληξία, ο κατάλογος των ειδών επί των οποίων πρέπει να εφαρμόζεται ο κώδικας αυτός περιέχεται στην Διακήρυξη του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2000(5) και δεν περιλαμβάνει τονπόψη εξοπλισμό.

    (1) ΕΕ L 220 της 30.8.1993.

    (2) ΕΕ C 158 της 25.5.1998.

    (3) ΕΕ C 160 E της 4.7.2002, σελ. 217.

    (4) ΕΕ C 160 Ε της 4.7.2002, σελ. 218.

    (5) ΕΕ C 191 της 8.7.2000.

    (6) ΕΕ L 220 της 30.8.1993.

    Top