Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92000E004050

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-4050/00 υποβολή: Alexandros Alavanos (GUE/NGL) προς την Επιτροπή. Η πρόσθετη διδακτική στήριξη στα ελληνικά λύκεια.

    ΕΕ C 187E της 3.7.2001, p. 121–122 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92000E4050

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-4050/00 υποβολή: Alexandros Alavanos (GUE/NGL) προς την Επιτροπή. Η πρόσθετη διδακτική στήριξη στα ελληνικά λύκεια.

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 187 E της 03/07/2001 σ. 0121 - 0122


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-4050/00

    υποβολή: Alexandros Alavanos (GUE/NGL) προς την Επιτροπή

    (9 Ιανουαρίου 2001)

    Θέμα: Η πρόσθετη διδακτική στήριξη στα ελληνικά λύκεια

    Η πρόσθετη διδακτική στήριξη στις τελευταίες τάξεις του ελληνικού λυκείου περιλαμβάνει μαθήματα εν είδει φροντιστηρίου, εκτός ωρών διδασκαλίας, προκειμένου να καταπολεμηθεί η σχολική αποτυχία στο Ενιαίο

    Λύκειο και να είναι σε θέση να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν οι μαθητές τις σπουδές τους. Το έργο χρηματοδοτείται από την ενέργεια του Μέτρου 1.2 Ενιαίο Λύκειο του Υποπρογράμματος 1, Γενική και Τεχνική Εκπαίδευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Το πρόγραμμα παρουσιάζει φθίνουσα πορεία εάν ληφθείπόψη ο αριθμός των μαθητών που συμμετείχαν σ' αυτό αλλά και το ποσοστό απορρόφησης των χρηματοδοτήσεων. Δεν παύει όμως να ζητείται από τους μαθητές, ιδιαίτερα από όσους προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα ή απομακρυσμένες περιοχές.

    1. Γνωρίζει η Επιτροπή τους λόγους που οδήγησαν τους μαθητές να αποχωρήσουν από το πρόγραμμα και τι μέτρα προτείνει για να γίνει το πρόγραμμα ελκυστικότερο και αποδοτικότερο για τους μαθητές;

    2. Υπάρχουν παρόμοιες ενέργειες στήριξης των μαθητών για την καταπολέμηση της σχολικής αποτυχίας στα άλλα κράτη μέλη; Αν ναι με ποια μορφή, ποιοι διδάσκουν σε αυτά και ποια η σχέση τους με τους διδάσκοντες στα σχολεία; Θεωρεί η Επιτροπή ότι η ενέργεια αυτή μπορεί ταυτόχρονα να συμβάλει και στην καταπολέμηση της ανεργίας των καθηγητών;

    Απάντηση της κ. Διαμαντοπούλου εξ ονόματος της Επιτροπής

    (8 Μαρτίου 2001)

    Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος Εκπαίδευση και αρχική κατάρτιση του ελληνικού Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης 1994-1999, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο συγχρηματοδότησε μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές λυκείων (ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση).

    Τα μαθήματα θεσπίσθηκαν σε δοκιμαστική βάση το Μάρτιο του 1998 με σκοπό τηνποστήριξη της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης (δηλ. της δημιουργίας του ενιαίου λυκείου, της προοδευτικής κατάργησης των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση) και τον περιορισμό των ποσοστών σχολικής αποτυχίας και εγκατάλειψης. Κατά τα σχολικά έτη 1998-1999 και 1999-2000, το μέτρο επεκτάθηκε περιλαμβάνοντας περισσότερα μαθήματα και περισσότερες τάξεις και μαθητές, ενώ κάλυψε επίσης την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση.

    Κατά τηνπό εξέταση περίοδο και σύμφωνα με τις πληροφορίες του ελληνικούπουργείου Παιδείας, ο συνολικός αριθμός των μαθητών που επωφελήθηκαν από το μέτρο εκτιμάται σε 140 000, η συνολική δαπάνη σε 23 εκατομμύρια ευρώ και ο αριθμός των καθηγητών που έλαβαν μέρος σε 23 000.

    Όσον αφορά την ελκυστικότητα των μαθημάτων, εκτιμάται ότι κατά το σχολικό έτος 1999-2000 περίπου 8 % των μαθητών εγκατέλειψαν τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας. Το πρόβλημα επικεντρώνεται κυρίως στις μεγάλες αστικές περιοχές. Ωστόσο, ο αριθμός των συμμετεχόντων μαθητών δεν μειώθηκε στις νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές ή στα νυχτερινά σχολεία.

    Ο εξωτερικός αξιολογητής του επιχειρησιακού προγράμματος και η επιστημονική επιτροπή του σχεδίου αξιολόγησαν την εφαρμογή του μέτρου μέχρι τώρα και πρότειναν σειρά εκπαιδευτικών, διαχειριστικών και οργανωτικών βελτιώσεων. Οι βελτιώσεις αυτές θα ληφθούνπόψη στη νέα περίοδο προγραμματισμού 2000-2006. Επιπλέον, θα γίνει προσπάθεια να επικεντρωθούν καλύτερα τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας, έτσι ώστε να αποτρέπεται η σχολική αποτυχία και να μειωθούν τα ποσοστά εγκατάλειψης του σχολείου, ιδίως στις προβληματικές περιφέρειες. Για το σκοπό αυτόν, τοπουργείο Παιδείας σχεδιάζει την ανάπτυξη ειδικού εκπαιδευτικούλικού, καλύτερη κατάρτιση των διδασκόντων και καλύτερη χρήση των νέων τεχνολογιών του διαδικτύου. Τοπουργείο πιστεύει ότι τα μέτρα αυτά θα καταστήσουν τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας ελκυστικότερα για τους μαθητές, καθώς και αποδοτικότερα.

    Τα μέτρα που έχουν εφαρμοσθεί σε άλλα κράτη μέλη για την καταπολέμηση της σχολικής αποτυχίας καθώς και οι ιδιαιτερότητες των εκπαιδευτικών τους συστημάτων διαφέρουν από το ένα κράτος μέλος στο άλλο και δεν μπορούν να συγκριθούν εύκολα. Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με τα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα ενθαρρύνει την Ελλάδα να λάβειπόψη τηνφιστάμενη διεθνή εμπειρία και τις καλύτερες πρακτικές.

    Top