Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92000E003718

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3718/00 υποβολή: Cristiana Muscardini (UEN) προς την Επιτροπή. Τρομοκρατία, βία και μαύρο χιούμορ στις ιστοσελίδες του Διαδικτύου.

    ΕΕ C 187E της 3.7.2001, p. 34–35 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92000E3718

    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3718/00 υποβολή: Cristiana Muscardini (UEN) προς την Επιτροπή. Τρομοκρατία, βία και μαύρο χιούμορ στις ιστοσελίδες του Διαδικτύου.

    Επίσημη Εφημερίδα αριθ. 187 E της 03/07/2001 σ. 0034 - 0035


    ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-3718/00

    υποβολή: Cristiana Muscardini (UEN) προς την Επιτροπή

    (30 Νοεμβρίου 2000)

    Θέμα: Τρομοκρατία, βία και μαύρο χιούμορ στις ιστοσελίδες του Διαδικτύου

    Το Διαδίκτυο καθίσταται ολοένα και περισσότερο τόπος συνάντησης κάθε είδους αχρειότητος. Δίπλα στις ιστοσελίδες που προβάλλουν παιδοφιλικές εικόνες και σκληρό πορνό,πάρχουν πάμπολλες ιστοσελίδες που παρουσιάζουν βάναυσες σκηνές από τρομοκρατικές ενέργειες και εκρήξεις που έχουν προκληθεί από διάφορες οργανώσεις της διεθνούς τρομοκρατίας, με φανερή προτίμηση για τις σκηνές με ιδεολογικό περιεχόμενο ή με θρησκευτικό φανατισμό. Μία άλλη σειρά από ιστοσελίδες προβάλλει κινούμενα σχέδια μαύρου χιούμορ σπάνιας βιαιότητας, με άτομα που εκτελούνται με μία σφαίρα στο μέτωπο, με κάποιο πρόσωπο ονομαζόμενο Ρίκυ Μάρτιν πουφίσταται βασανισμούς και διαμελίζεται, με παχουλά κλωσσόπουλα που χορεύουν μέχρι να εκραγούν και χαριτωμένα σκυλάκια που αποκεφαλίζονται με κλωτσιές.

    Με όλο το σεβασμό για το μέσον αυτό της επικοινωνίας όσον αφορά την ελεύθερη έκφραση της γνώμης,

    1. δεν θεωρεί η Επιτροπή ότι αυτή η συνεχής προβολή βίαιων σκηνών, η προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, και η απόλυτη περιφρόνηση και για έναν στοιχειώδη αυτοέλεγχο πρέπει ναπόκειται σε προδιαγραφές που πρέπει να αποφασισθούν σε διεθνές επίπεδο;

    2. δεν θεωρεί ότι είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί η ευκαιρία του προσεχούς παγκόσμιου Φόρουμ για την επικοινωνία που διοργανώνεται από τη Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να κατατεθούν προτάσεις σχετικά με την απαίτηση ναπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις για το Διαδίκτυο, με σκοπό να αποφεύγονται, μεταξύ των άλλων, δυσάρεστες καταστάσεις ανάλογες προς αυτές που προβάλλονται από την ιστοσελίδα unioneeuropea;

    Απάντηση του κ. Liikanen εξ ονόματος της Επιτροπής

    (31 Ιανουαρίου 2001)

    Η προσέγγιση της Επιτροπής όσον αφορά την αντιμετώπιση του παράνομου και βλαβερού περιεχομένου στο Internet έχει παραμείνει συνεπής, από τότε που εγκρίθηκε η ανακοίνωση για το παράνομο και βλαβερό περιεχόμενο στο Internet(1) και το πράσινο βιβλίο για την προστασία των ανηλίκων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, τον Οκτώβριο του 1996(2). Έχει επιτελεσθεί σημαντική πρόοδος, χάρη σε συντονισμένη προσέγγιση από τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της Ένωσης.

    Την πρωταρχική ευθύνη για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου έχουν οι αρμόδιες για την επιβολή του νόμου αρχές και οι δικαστικές αρχές. Ο κλάδος μπορεί να παράσχει βοήθεια για την επιβολή του νόμου, ιδίως με την απόσυρση του παράνομου περιεχομένου από την κυκλοφορία και με την παροχή πληροφοριών και εμπειρογνωμοσύνης, σύμφωνα με τους εφαρμοστέους νομικούς κανόνες.

    Ωστόσο, το Internet είναι ένα παγκόσμιο μέσο, που δεν γνωρίζει εθνικά σύνορα. Η διεθνής συνεργασία συνεπάγεται σύμπραξη για την επιβολή του νόμου με ενδεδειγμένους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων τωνφισταμένων κυκλωμάτων επικοινωνίας, όπως η Europol και η Interpol. Η συνεργασία ενισχύεται, κατόπιν των εργασιών στην ομάδα των οκτώ πλέον προηγμένων βιομηχανικά χωρών (G8) και του σχεδίου σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς.

    Ως βλαβερό περιεχόμενο θεωρείται τόσο περιεχόμενο το οποίο επιτρέπεται, αλλά η διανομή τουπόκειται σε περιορισμούς (μόνον για ενήλικες, παραδείγματος χάρη), όσο και περιεχόμενο το οποίο ενδέχεται να ενοχλήσει ορισμένους χρήστες ή το οποίο οιπεύθυνοι ενήλικες (γονείς και δάσκαλοι) κρίνουν ότι είναι ενδεχομένως βλαβερό για παιδιά που έχουνπό τη φροντίδα τους, αν και η δημοσίευσή του δενπόκειται σε περιορισμούς, λόγω της αρχής της ελευθερίας έκφρασης.

    Η δράση σε διεθνές επίπεδο χρειάζεται να λαμβάνειπόψη τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορες χώρες σχετικά με το τι είναι βλαβερό και μέχρι ποίου σημείου μπορεί να περιορισθεί η ελευθερία του λόγου. Δεν φαίνεται πιθανό ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία επί μιας ενιαίας σειράς κανόνων για το περιεχόμενο του Internet.

    Η καλύτερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του βλαβερού περιεχομένου είναι ένας συνδυασμός αυτορρύθμισης του κλάδου με ένα νομικό πλαίσιο, προώθηση της χρήσης τεχνικών εργαλείων για την προστασία των παιδιών καιπηρεσιών που προσφέρουν κατάλληλο περιεχόμενο για παιδιά, καθώς και εκπαίδευση και συνειδητοποίηση.

    Το πρόγραμμα δράσης για την προώθηση της ασφαλέστερης χρήσης του Ίντερνετ(3) προσφέρει στήριξη σε τέσσερα πεδία: ένα ευρωπαϊκό δίκτυο ανοικτών τηλεφωνικών γραμμών (στο οποίο θα αναφέρονται οι περιπτώσεις παράνομου περιεχομένου), αυτορρύθμιση της βιομηχανίας, εργαλεία φιλτραρίσματος και μηχανισμούς διαβάθμισης και εκπαίδευση και συνειδητοποίηση. Επί του παρόντος, βρίσκονται εν εξελίξει 20 έργα.

    Τα κράτη μέλη έχουν επίσης αναλάβει τη δέσμευση, βάσει της σύστασης για την προστασία των ανηλίκων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας(4), να παράσχουν το κατάλληλο πλαίσιο για αυτορρύθμιση.

    (1) COM(96)487 τελικό.http://europa.eu.int/ISPO/legal/en/internet/communic.html.

    (2) COM(96)483 τελικό.http://europa.eu.int/en/record/green/gp9610/protec.htm.

    (3) Απόφαση αριθ. 276/1999/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 25ης Ιανουαρίου 1999 για ένα πολυετές κοινοτικό πρόγραμμα δράσης για την προώθηση της ασφαλέστερης χρήσης του Ίντερνετ μέσω της καταπολέμησης του παράνομου και βλαβερού περιεχομένου στα παγκόσμια δίκτυα. ΕΕ L 33, 6.2.1999. http://europa.eu.int/ISPO/iap/decision/en.html.

    (4) Σύσταση 98/560/ΕΚ του Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου 1998 για την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας οπτικοακουστικώνπηρεσιών καιπηρεσιών πληροφόρησης μέσω της προώθησης εθνικών πλαισίων με σκοπό την επίτευξη συγκρίσιμου και αποτελεσματικού επιπέδου προστασίας των ανηλίκων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ΕΕ L 270 της 7.10.1998. http://europa.eu.int/comm/dg10/avpolicy/new_srv/recom-intro_en.html.

    Top