EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91996E000716

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αριθ. 716/96 του Michele LINDEPERG προς την Επιτροπή. Ορισμός του "πρόσφυγα" κατά τη Σύμβαση της Γενεύης - προσωρινή προστασία

ΕΕ C 280 της 25.9.1996, p. 67 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT)

European Parliament's website

91996E0716

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ αριθ. 716/96 του Michele LINDEPERG προς την Επιτροπή. Ορισμός του "πρόσφυγα" κατά τη Σύμβαση της Γενεύης - προσωρινή προστασία

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. C 280 της 25/09/1996 σ. 0067


ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ E-0716/96 υποβολή: Michθle Lindeperg (PSE) προς την Επιτροπή (26 Μαρτίου 1996)

Θέμα: Ορισμός του «πρόσφυγα» κατά τη Σύμβαση της Γενεύης - προσωρινή προστασία

Το Συμβούλιο ενέκρινε πρόσφατα κοινή θέση σχετικά με τον ορισμό του «πρόσφυγα» κατά το άρθρο 1Α της Σύμβασης της Γενεύης.

Η θέση αυτή επιλέγει μια περιοριστική ερμηνεία του διωγμού εκ μέρους τρίτων 7 δεν επιτρέπει την παροχή προστασίας στα άτομα που διώκονται από μη κρατικές ομάδες, όταν οι δημόσιες αρχές παραμένουν αδρανείς χωρίς η αδράνειά τους να έχει εκούσιο χαρακτήρα.

Σκοπεύει η Επιτροπή να εγκρίνει ένα κοινό όργανο προσωρινής προστασίας που θα παρέχει στα ανωτέρω άτομα ένα καθεστώς το οποίο θα τους επιτρέπει αφενός να είναι προστατευμένα και αφετέρου να μπορούν να ζουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας;

Απάντηση της κ. Gradin εξ ονόματος της Επιτροπής (13 Μαΐου 1996)

Το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου αναφέρεται στην κοινή θέση της 4ης Μαρτίου 1996 ((ΕΕ L 63 της 13.03.1996. )) που αφορά την εναρμονισμένη εφαρμογή του άρθρου 1α της Συνθήκης της Γενεύης του 1951 που αφορά ορισμό του «πρόσφυγα».

Η κοινή θέση θα πρέπει να θεωρηθεί ως μία προσπάθεια των 15 κρατών μελών να συμφωνήσουν σε κοινές αρχές για την εφαρμογή του άρθρου 1α κατά παρόμοιο τρόπο σε όλη την Ένωση. Το έγγραφο δεν προσπαθεί να αλλάξει τους όρους υπό τους οποίους τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέψουν ή να μην επιτρέψουν σε ένα πρόσωπο να παραμείνει εντός της επικράτειάς του.

Η συμφωνία αναφέρεται ειδικά στο δύσκολο θέμα της δίωξης εκ μέρους τρίτων, δηλαδή στην περίπτωση που κάποιος απειλείται όχι από τις κρατικές αρχές αλλά από τρίτους. Εάν σε μια τέτοια περίπτωση αδρανήσει σκοπίμως κάποια κυβέρνηση, η κοινή θέση αναφέρει σαφώς ότι θα μπορούσε να εξετασθεί το ενδεχόμενο να αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας το εν λόγω άτομο. Αντιθέτως, εάν ακουσίως παραμείνει αδρανής κάποια κυβέρνηση, τα κράτη μέλη θα αποφασίσουν σύμφωνα με την εθνική δικαστική πρακτική εάν στο πρόσωπο αυτό θα χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα ή όχι. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι αυτοί που ζητούν πολιτικό άσυλο ενδέχεται να πληρούν τις προϋποθέσεις και για άλλου είδους προστασία σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία. Αυτή η κοινή θέση συνεπώς δεν θα μειώσει κατά κανένα τρόπο το βαθμό προστασίας που παρέχεται προς το παρόν από τα κράτη μέλη στα θύματα διώξεων από τρίτους.

Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη να εξετασθεί το θέμα της χορήγησης προσωρινής προστασίας. Τα σχέδια προσωρινής προστασίας είχαν σπανίως χρησιμοποιηθεί στην Ένωση πριν την βοσνιακή σύγκρουση. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος αυτός καθορίστηκαν γρήγορα σε πολλά κράτη μέλη οι όροι χορήγησης προσωρινής προστασίας. Δεν υπήρχε όμως χρόνος για συντονισμό και διαβούλευση. Για το λόγο αυτό δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα υφιστάμενα συστήματα προσωρινής προστασίας διαφέρουν από το ένα κράτος μέλος στο άλλο. Η Επιτροπή πιστεύει ότι είναι πλέον καιρός να εξετασθεί η παρούσα κατάσταση και να ξεκινήσει μια συζήτηση σχετικά με τα μελλοντικά συστήματα προσωρινής προστασίας.

Top