EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024DC0157

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1166/2008 και (ΕΕ) αριθ. 1337/2011

COM/2024/157 final

Βρυξέλλες, 9.4.2024

COM(2024) 157 final

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1166/2008 και (ΕΕ) αριθ. 1337/2011


1Ιστορικό

Η Επιτροπή (Eurostat) συλλέγει στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2018/1091 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 1 . Σύμφωνα με το άρθρο 18 του κανονισμού, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 η Επιτροπή, αφού ζητήσει τη γνώμη της επιτροπής ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος (ΕΕΣ), οφείλει να υποβάλει στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο έκθεση σχετικά με την εφαρμογή και την επίτευξη των στόχων του κανονισμού.

Ο κανονισμός εφαρμόζεται στα κράτη μέλη καθώς και στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν και στη Νορβηγία (παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ). Ωστόσο, το Λιχτενστάιν απαλλάσσεται από την υποχρέωση υποβολής στοιχείων βάσει του άρθρου 23 του παραρτήματος XXI (Στατιστικές) της συμφωνίας για τον ΕΟΧ. Η Ελβετία διαβίβασε επίσης στοιχεία και έκθεση ποιότητας στην Eurostat. Οι υποψήφιες χώρες προτίθενται να καταρτίσουν και να αποστείλουν στην Eurostat ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και εκθέσεις ποιότητας. Ωστόσο, καμία δεν το έχει πράξει μέχρι στιγμής.

Η παρούσα έκθεση βασίζεται κυρίως στην ανάλυση της Eurostat και στις εκθέσεις ποιότητας τις οποίες παρείχαν οι προαναφερθείσες χώρες που υπέβαλαν στοιχεία. Η Eurostat ανέλυσε τα στοιχεία της γεωργικής απογραφής του 2020 τα οποία παρείχαν οι χώρες που υπέβαλαν στοιχεία και αξιολόγησε την πληρότητα, την ικανοποίηση των χρηστών, την ακρίβεια και την αξιοπιστία, την έγκαιρη και εμπρόθεσμη υποβολή, τη συνοχή και τη συγκρισιμότητα, τον απόρρητο χαρακτήρα, την προσβασιμότητα και τη σαφήνεια, καθώς και το κόστος και την επιβάρυνση της διαδικασίας συλλογής στοιχείων.

Η παρούσα έκθεση καλύπτει τα στοιχεία και τα μεταδεδομένα των κρατών του ΕΟΧ και τις δηλωθείσες δαπάνες των κρατών μελών που αντιστοιχούν στη γεωργική απογραφή του 2020 2 .

2Βασικά πορίσματα

Οι χώρες που υποβάλλουν στοιχεία συλλέγουν πληροφορίες από μεμονωμένες γεωργικές εκμεταλλεύσεις και, τηρώντας αυστηρούς κανόνες απορρήτου, διαβιβάζουν τα στοιχεία στην Eurostat. Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν το 2020 επιτρέπουν τη δημοσίευση στοιχείων σχετικά με τα εξής:

·τον αριθμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων·

·τη χρήση γης και τη γαιοκτησία·

·τους αριθμούς των εκτρεφόμενων ζώων·

·τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης·

·τη διαχείριση γεωργικής εκμετάλλευσης και την εισροή γεωργικού εργατικού δυναμικού (συμπεριλαμβανομένων της ηλικίας και του επιπέδου κατάρτισης του/της κατόχου και του/της διαχειριστή/-ριας, του φύλου τους και της σχέσης των εργαζομένων με τον/την κάτοχο της γεωργικής εκμετάλλευσης)·

·άλλες επικερδείς δραστηριότητες· και

·τον σταβλισμό των ζώων και τη διαχείριση της κοπριάς.

Στη συνέχεια, τα στοιχεία μπορούν να ομαδοποιηθούν ανά διαφορετικά γεωγραφικά επίπεδα (χώρες, περιφέρειες) και να ταξινομηθούν ανά τάξη μεγέθους, νομικό καθεστώς της εκμετάλλευσης, κατηγορίες τυπικής απόδοσης και τύπο εκμετάλλευσης. Οι πληροφορίες διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο, είτε σε μορφή πίνακα (στην Eurobase ) είτε ως συμπλήρωμα δημοσιεύσεων όπως άρθρα στη σειρά Statistics Explained ή στις δημοσιεύσεις βασικών αριθμητικών στοιχείων (Key Figures) .

Η Eurostat καταβάλλει προσπάθειες για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας και της διαθεσιμότητας των ευρωπαϊκών στατιστικών. Έχει επίσης δεσμευθεί να μειώσει την επιβάρυνση στα κράτη μέλη και στους ερωτώμενους. Μέσω του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091, ελήφθησαν διάφορα μέτρα για τη μείωση της επιβάρυνσης στους ερωτώμενους στις στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις:

·χρήση της σπονδυλωτής προσέγγισης, σύμφωνα με την οποία οι μεταβλητές που πρόκειται να συλλεχθούν κατανέμονται σε διαφορετικές ομάδες συλλογής (βασικά στοιχεία και ενότητες) που ποικίλλουν ως προς τη συχνότητα ή την αντιπροσωπευτικότητα, ή και τα δύο·

·δυνατότητα συλλογής των βασικών στοιχείων για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις από το δείγμα κατά το έτος απογραφής 2020 και κατάργηση της απαίτησης στοιχείων ενότητας για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις κατά τα ενδιάμεσα έτη της έρευνας·

·προώθηση της χρήσης ήδη υφιστάμενων πηγών διοικητικών στοιχείων (κυρίως μητρώων) και καινοτόμων προσεγγίσεων.

Η συνολική ποιότητα της απογραφής είναι ικανοποιητική. Σε 22 κράτη μέλη και στην Ισλανδία εφαρμόζεται σύστημα διαχείρισης ποιότητας. 19 κράτη μέλη και η Ισλανδία ανέφεραν βελτιώσεις στις διαδικασίες ποιότητας, ενώ 25 κράτη μέλη, η Ισλανδία και η Νορβηγία ανέφεραν βελτίωση της αποτελεσματικότητας μετά την τελευταία διαβίβαση στοιχείων στην Eurostat. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η περαιτέρω αυτοματοποίηση, η αυξημένη χρήση διοικητικών στοιχείων, η χρήση διαδικτυακών ερευνών και η βελτίωση της κατάρτισης. Ωστόσο, η διάδοση συγκεντρωτικών πινάκων από την Eurostat προχωρά με αργούς ρυθμούς και, επί του παρόντος, αναλύονται τα υποκείμενα πληροφοριακά συστήματα για να βελτιωθεί η έγκαιρη υποβολή.

Η γεωργική απογραφή και οι σχετικές έρευνες για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων παρέχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ. Τα στοιχεία χρησιμοποιούνται συνήθως από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής για την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών της ΕΕ, όπως η κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ). Τα στοιχεία χρησιμοποιούνται επίσης για τον καθορισμό των δεικτών των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ τα ανωνυμοποιημένα μικροδεδομένα παρέχονται στους ερευνητές, σε συμφωνία με τους εθνικούς παρόχους δεδομένων, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 557/2013 της Επιτροπής 3 .

Οι συνολικές συνεισφορές της ΕΕ που καταβλήθηκαν στα κράτη μέλη ανήλθαν σε 35 495 889,00 EUR, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό χρηματοδότησης της τάξης του 13,25 % των εκτιμώμενων συνολικών επιλέξιμων δαπανών.

Συνάφεια

Η γεωργική απογραφή και οι σχετικές έρευνες για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων συγκροτούν τον βασικό άξονα του τρέχοντος ευρωπαϊκού γεωργικού στατιστικού συστήματος. Παρέχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της κατάστασης της γεωργίας και την παρακολούθηση των τάσεων. Από το 1966 τα στοιχεία για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων χρησιμοποιούνται ως σημείο αναφοράς και ως βάση (ιδίως ως βάση δειγματοληψίας) για άλλες γεωργικές στατιστικές, και χρησιμοποιούνται συνήθως από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής για την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών της ΕΕ, όπως η ΚΓΠ.

Τα στοιχεία για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων χρησιμοποιούνται επίσης για τον καθορισμό ορισμένων δεικτών των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης· στη συνέχεια, διαβιβάζονται στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Τα ανωνυμοποιημένα μικροδεδομένα παρέχονται στους ερευνητές, σε συμφωνία με τους εθνικούς παρόχους στοιχείων.

2.1.1Πληρότητα

Οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες επικύρωσης εγγυώνται την πληρότητα των συνόλων μικροδεδομένων που διαβιβάζονται στην Eurostat.

2.1.2Ικανοποίηση των χρηστών

Έρευνες σχετικά με την ικανοποίηση των χρηστών έχουν διεξαχθεί σε 8 κράτη μέλη. Από τις έρευνες αυτές διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες ήταν ικανοποιημένοι σε 7 κράτη μέλη και πολύ ικανοποιημένοι σε 1 κράτος μέλος.

Ακρίβεια και αξιοπιστία

Η πανδημία COVID-19 είχε σημαντικές επιπτώσεις στην απογραφή σε αρκετές χώρες της ΕΕ. Οι επιπτώσεις αυτές εκδηλώθηκαν κυρίως με τη μορφή καθυστερήσεων σε διάφορες δραστηριότητες, ιδίως στην εκτύπωση ερωτηματολογίων, στην κατάρτιση των απογραφέων και των εποπτών, στη σύναψη συμβάσεων, στη συλλογή στοιχείων και στην πρόσβαση στα διοικητικά μητρώα. Ως απάντηση, η ομάδα εργασίας του ευρωπαϊκού στατιστικού συστήματος για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων συγκρότησε ειδική ομάδα για να συζητήσει τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη για την ελαχιστοποίηση αυτών των δυσκολιών. Η ειδική ομάδα εκπόνησε έκθεση με τίτλο « Minimising the impact of COVID-19 on data quality in the agricultural census » (Ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 στην ποιότητα των δεδομένων στο πλαίσιο της γεωργικής απογραφής), η οποία παρουσιάζει τις βέλτιστες από αυτές τις πρακτικές. Μολονότι οι πρακτικές εφαρμόζονται στην πανδημία COVID-19, εφαρμόζονται επίσης σε οποιαδήποτε άλλη παρόμοια κατάσταση γενικών περιορισμών, ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες.

Η Eurostat συλλέγει εκθέσεις ποιότητας σχετικά με τις ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που αντιστοιχούν σε κάθε διαβίβαση στοιχείων. Οι εκθέσεις περιγράφουν τις μεθόδους και τις ποιοτικές πτυχές της συλλογής στοιχείων βάσει αυτοαξιολογήσεων των χωρών· καταρτίζονται βάσει του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2020/405 για τον προσδιορισμό των ρυθμίσεων και του περιεχομένου των εκθέσεων ποιότητας που διαβιβάζονται βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Η Eurostat χρησιμοποίησε τις εθνικές εκθέσεις ποιότητας για τη σύνταξη έκθεσης ποιότητας σε επίπεδο ΕΕ .

Σε 22 κράτη μέλη και στην Ισλανδία εφαρμόζεται σύστημα διαχείρισης ποιότητας. 19 κράτη μέλη και η Ισλανδία ανέφεραν βελτιώσεις στις διαδικασίες ποιότητας, ενώ 25 κράτη μέλη, η Ισλανδία και η Νορβηγία ανέφεραν βελτίωση της αποτελεσματικότητας μετά την τελευταία διαβίβαση στοιχείων στην Eurostat. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν η περαιτέρω αυτοματοποίηση και η αυξημένη χρήση πηγών διοικητικών στοιχείων, όπως το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου [κανονισμοί (ΕΕ) αριθ. 1306/2013 και (ΕΕ) 2021/2116], τα μητρώα ζώων, τα μητρώα βιολογικής γεωργίας ή τα αμπελουργικά μητρώα 4 . Η χρήση διαδικτυακών ερευνών και η περαιτέρω κατάρτιση αναφέρθηκαν επίσης ως βελτιώσεις. Οι περισσότερες χώρες του ΕΟΧ που υπέβαλαν εκθέσεις διαπίστωσαν ότι τα σφάλματα δειγματοληψίας δεν είχαν αντίκτυπο στην ποιότητα των δεδομένων και ότι ο αντίκτυπος των σφαλμάτων κάλυψης, των σφαλμάτων μη απάντησης, των σφαλμάτων μέτρησης και των σφαλμάτων επεξεργασίας στην ποιότητα των δεδομένων είναι χαμηλός ή μηδενικός.

21 κράτη μέλη, η Ισλανδία και η Νορβηγία συμμορφώθηκαν με όλες τις απαιτήσεις ακριβείας του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091, ενώ σε 6 κράτη μέλη το ποσοστό μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις ακριβείας ήταν χαμηλότερο από 10 %. Η συνολική ποιότητα της απογραφής είναι ικανοποιητική.

Έγκαιρη και εμπρόθεσμη υποβολή

Το άρθρο 12 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091 ορίζει προθεσμία 15 μηνών για τη διαβίβαση των στοιχείων και των εκθέσεων ποιότητας στην Eurostat, από το τέλος του έτους αναφοράς 2020.

Τα περισσότερα κράτη του ΕΟΧ τήρησαν τις προθεσμίες υποβολής των στοιχείων και των εκθέσεων ποιότητας.

·20 χώρες τήρησαν τις προθεσμίες υποβολής που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1091 και, για τα κράτη μέλη, στις συμφωνίες επιχορήγησης που υπέγραψαν με την Eurostat.

·Κατόπιν αιτήματος 3 κρατών μελών, οι συμφωνίες επιχορήγησης με την Eurostat τροποποιήθηκαν για λόγους ανωτέρας βίας στο πλαίσιο της πανδημίας COVID‑19 (βάσει ρητών διατάξεων που προβλέπονται στο άρθρο II.15 των συμφωνιών επιχορήγησης). Στις τροποποιημένες συμφωνίες επιχορήγησης παρατάθηκαν οι προθεσμίες για την υποβολή στοιχείων και εκθέσεων ποιότητας, οι οποίες υπερέβαιναν την προθεσμία του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091. Τα 3 κράτη μέλη τήρησαν τις παραταθείσες προθεσμίες που ορίζονται στις τροποποιημένες συμφωνίες επιχορήγησης. Η κρίση λόγω του κορονοϊού θεωρήθηκε έκτακτη κατάσταση που δικαιολογούσε την παράταση της προθεσμίας.

·Παρατηρήθηκαν μικρές καθυστερήσεις έως και 13 ημερών στη διαβίβαση των μικροδεδομένων (2 χώρες) ή της έκθεσης ποιότητας (2 χώρες) σε σύγκριση με τις προθεσμίες που ορίζονται είτε στις συμφωνίες επιχορήγησης είτε στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1091. Αυτές οι μικρές καθυστερήσεις είναι αποδεκτές δεδομένης της πολυπλοκότητας των συλλογών στοιχείων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, δεδομένων του σημαντικού αριθμού αρχείων και των εξαιρετικών περιστάσεων που προκλήθηκαν από την πανδημία. Οι καθυστερήσεις αυτές δεν επηρέασαν τη διάδοση των στοιχείων.

·1 κράτος μέλος παρέδωσε τα στοιχεία σχετικά με την ενότητα «σταβλισμός των ζώων και διαχείριση της κοπριάς» με καθυστέρηση 1 μηνός σε σύγκριση με την προθεσμία που προβλεπόταν στη συμφωνία επιχορήγησης. Η Eurostat αποδέχθηκε την καθυστέρηση λόγω ανωτέρας βίας που σχετιζόταν με την πανδημία COVID-19. Για τα στοιχεία (και την έκθεση ποιότητας) τηρήθηκε η προθεσμία που προβλέπεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1091 και η διάδοση των στοιχείων σχετικά με τον σταβλισμό των ζώων δεν επηρεάστηκε.

·1 χώρα τήρησε την προθεσμία που ορίζεται στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1091 για την έκθεση ποιότητας, αλλά όχι για τη διαβίβαση στοιχείων. Τα στοιχεία εστάλησαν στην Eurostat 2 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας.

Στα στοιχεία εφαρμόζεται αυτόματη επικύρωση της διάρθρωσης και του περιεχομένου και οι χώρες λαμβάνουν έκθεση που επισημαίνει ενδεχόμενα σφάλματα. Εάν χρειαστεί, οι χώρες υποβάλλουν εκ νέου τα στοιχεία έως ότου να μην υπάρχουν πλέον σφάλματα. Στο πλαίσιο της διαδικασίας μετά την επικύρωση, εάν η Eurostat εντοπίσει τυχόν ανακολουθίες, οι χώρες που υπέβαλαν τα στοιχεία και την έκθεση ποιότητας καλούνται να τα ελέγξουν και να υποβάλουν διορθωμένα σύνολα στοιχείων και εκθέσεις ποιότητας. Οι παρατηρήσεις και οι αναθεωρήσεις απεστάλησαν, ως επί το πλείστον, εντός κατάλληλου χρονικού πλαισίου.

Μετά τη διαβίβαση των μικροδεδομένων από τις χώρες, η Eurostat πρέπει να τα επεξεργαστεί και να εφαρμόσει μεθόδους προστασίας του απορρήτου πριν από τη δημοσίευση των συγκεντρωτικών πινάκων δεικτών στην Eurobase. Πρόκειται για πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετούς μήνες για καθένα από τα δημοσιευμένα σύνολα στοιχείων. Τα στοιχεία μπορούν να αναθεωρηθούν ανά πάσα στιγμή· στην τρέχουσα εκστρατεία, η Eurostat προσπαθεί να αναθεωρήσει δημοσιευμένα στοιχεία που χρονολογούνται από το 2005.

Από τους 250 υφιστάμενους πίνακες σχετικά με τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στη δημόσια βάση δεδομένων της Eurostat, επιλέχθηκαν 30 πίνακες προτεραιότητας για αναθεώρηση. Η επιλογή έγινε με βάση τη συνάφεια με τους χρήστες δεδομένων 5 . Ένα έτος μετά τη λήξη της επικύρωσης των στοιχείων, έχουν δημοσιευτεί μόνο 10 από τους πίνακες προτεραιότητας. Λόγω της ιδιαιτερότητας των συνόλων στοιχείων και ιδίως του όγκου των προς επεξεργασία στοιχείων, η υποκείμενη πληροφοριακή υποδομή δεν ήταν σε θέση να επεξεργαστεί τα στοιχεία και να εκτελέσει τους απαραίτητους υπολογισμούς σε εύλογο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να προκύψουν επιπλέον απρόβλεπτες καθυστερήσεις. Επιπροσθέτως, η αστάθεια των υπηρεσιών φιλοξενίας κέντρου δεδομένων που παρέχονται από τη ΓΔ DIGIT για το SAS (το πληροφοριακό σύστημα που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των υπολογισμών) προκάλεσε αρκετές διακοπές στη μακρά διαδικασία υπολογισμού, οδηγώντας σε αναγκαστικές επανεκκινήσεις και σε πρόσθετες καθυστερήσεις. Επί του παρόντος, η Eurostat και η DIGIT προσπαθούν να επιλύσουν την κατάσταση αυτή το συντομότερο δυνατόν. Διενεργείται λεπτομερής αξιολόγηση του πληροφοριακού συστήματος προκειμένου να διαμορφωθεί σχέδιο δράσης για τη βελτίωση των επιδόσεων και του χρόνου απόκρισης του συστήματος κατά τους προσεχείς μήνες.

Συνοχή και συγκρισιμότητα

Η Eurostat δημοσίευσε εγχειρίδιο για τις ενοποιημένες στατιστικές σχετικά με τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις του 2020 , το οποίο βελτίωσε περαιτέρω τη συνοχή και τη συγκρισιμότητα των στοιχείων μεταξύ των χωρών.

Για την περίοδο που καλύπτει η παρούσα έκθεση, τα βασικά στοιχεία μπορούν να θεωρηθούν συγκρίσιμα μεταξύ των χωρών. Ωστόσο, τα στοιχεία ενότητας δεν είναι πάντοτε συγκρίσιμα μεταξύ των χωρών, διότι ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1091 μείωσε την επιβάρυνση, καθώς δεν απαιτούνται στοιχεία ενότητας για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Στις χώρες στις οποίες το κύριο πλαίσιο δεν καλύπτει τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 98 % της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης (χωρίς οικογενειακούς κήπους) και τουλάχιστον το 98 % του συνόλου των μονάδων ζωικού κεφαλαίου της χώρας, ήταν δυνατή (αλλά όχι υποχρεωτική) η αποστολή στοιχείων ενότητας για τις εκμεταλλεύσεις, γνωστή ως «επέκταση πλαισίου».

Η διάρκεια των χρονοσειρών διάρθρωσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων ποικίλλει μεταξύ των χωρών. Σε ορισμένες χώρες, οι διαδικτυακές χρονοσειρές χρονολογούνται από το 1990, ενώ σε άλλες χώρες ξεκίνησαν μόλις το 2013. Τα βασικά στοιχεία είναι συγκρίσιμα στις χρονοσειρές κυρίως εφόσον η χώρα δεν μετέβαλε τα όρια κάλυψης μεταξύ των ετών. Όσον αφορά τα στοιχεία ενότητας, αυτά είναι συγκρίσιμα στις χρονοσειρές κυρίως εφόσον η χώρα δεν μετέβαλε τα όρια κάλυψης μεταξύ των ετών και εφόσον τα στοιχεία ενότητας του 2020 καλύπτουν γεωργικές εκμεταλλεύσεις που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 98 % της συνολικής χρησιμοποιούμενης γεωργικής έκτασης (χωρίς οικογενειακούς κήπους) και τουλάχιστον το 98 % των συνολικών μονάδων ζωικού κεφαλαίου της χώρας.

Η έκθεση ποιότητας σε επίπεδο ΕΕ περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την κάλυψη, τις δυνατότητες και τους περιορισμούς της συγκρισιμότητας μεταξύ των χωρών και της διαχρονικής συγκρισιμότητας για κάθε ομάδα χωρών.

Για τη συλλογή στοιχείων στο πλαίσιο της γεωργικής απογραφής του 2020, έγινε δεκτή παρέκκλιση για την Πορτογαλία [βάσει του άρθρου 19 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091], η οποία επέτρεψε να οριστεί ως περίοδος αναφοράς το έτος 2019. Η Ελλάδα δεν ζήτησε παρέκκλιση.

Η γεωργική απογραφή του 2020 αποτελεί μέρος του παγκόσμιου προγράμματος για την απογραφή γεωργίας για το 2020 . Με τον τρόπο αυτόν ενισχύεται η συγκρισιμότητα με χώρες εκτός Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Απόρρητος χαρακτήρας

Τα μικροδεδομένα που συλλέγονται στο πλαίσιο των ενοποιημένων στατιστικών για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι απόρρητα.

Με βάση τα μικροδεδομένα, η Eurostat καταρτίζει συνολικά μεγέθη, τα οποία διαδίδονται με τη μορφή στατιστικών πινάκων. Για τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, η Eurostat εφαρμόζει μεθόδους που σχετίζονται με το απόρρητο πρώτου βαθμού και την αξιοπιστία. Η Eurostat επισημαίνει και αποκρύπτει στα κελιά του πίνακα τα απόρρητα στοιχεία (με πολύ λίγες μονάδες και/ή πολύ λίγους κυρίαρχους παράγοντες) και τα αναξιόπιστα στοιχεία (με υψηλά σφάλματα δειγματοληψίας). Για τις τιμές των κελιών που δημοσιεύονται, η Eurostat στρογγυλοποιεί όλες τις δημοσιευμένες τιμές κελιών (είτε πρόκειται για αριθμό εκμεταλλεύσεων, εκταρίων, κεφαλών ζώων κ.λπ.) στο πλησιέστερο πολλαπλάσιο του 10.

Η Eurostat δεν έχει ακόμη εφαρμόσει μεθόδους που να σχετίζονται με το απόρρητο δευτέρου βαθμού στις στατιστικές για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αποτελέσματα μελέτης του 1993 έδειξαν ότι χάνονται πρόσθετα στοιχεία χωρίς ρεαλιστικό κίνδυνο δημοσιοποίησης τόσο λόγω του μεγάλου αριθμού διασυνδεδεμένων πινάκων που διαδίδονται στον ιστότοπο της Eurostat όσο και κατόπιν ad hoc αιτημάτων των χρηστών. Δεδομένου ότι ο αριθμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μειώνεται και αναμένεται να καταστούν απόρρητα περισσότερα κελιά στοιχείων, η Eurostat δρομολόγησε έργο για την ανανέωση της ανάλυσης που πραγματοποιήθηκε το 1993 και για τον προσδιορισμό σειράς μεθόδων που να εξασφαλίζουν μια ικανοποιητική συμβιβαστική λύση μεταξύ των ρεαλιστικών κινδύνων δημοσιοποίησης και του όγκου των διαθέσιμων στοιχείων για τους χρήστες. Παρότι η σειρά μεθόδων θα περιλαμβάνει το απόρρητο δευτέρου βαθμού, υπάρχουν επίσης σχέδια για τη διερεύνηση εναλλακτικών λύσεων αντί του απορρήτου δευτέρου βαθμού τουλάχιστον για την απόκρυψη των απόρρητων στοιχείων δευτέρου βαθμού των κελιών. Οι εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν τη διαταραχή στις τιμές κελιών, που συνεπάγεται μικρότερη απώλεια στοιχείων.

Προσβασιμότητα και σαφήνεια

2.1.3Επιγραμμική βάση δεδομένων (on-line)

Η δημόσια βάση δεδομένων της Eurostat 6 παρέχει ευρωπαϊκές στατιστικές σχετικά με τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις σε περισσότερα από 200 σύνολα στοιχείων. Οι κύριοι πίνακες στοιχείων ομαδοποιούνται στην ενότητα farm structure (ef) (διάρθρωση γεωργικών εκμεταλλεύσεων). Η αναθεώρηση των εν λόγω συνόλων στοιχείων είναι συνεχής, ώστε να καλύπτονται καλύτερα οι ανάγκες των χρηστών. Η πρόσβαση στους πίνακες είναι δημόσια και δωρεάν.

2.1.4Δημοσιεύσεις

Η Eurostat δημοσιεύει στοιχεία και άρθρα για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην επιγραμμική συλλογή της «Statistics Explained» (Επεξήγηση στατιστικών) και σε εγχειρίδια στατιστικής. Τα στοιχεία για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων χρησιμοποιούνται επίσης από άλλα προϊόντα διάδοσης, όπως είναι η δημοσίευση βασικών αριθμητικών στοιχείων (key figures) , η περιφερειακή επετηρίδα και ο Στατιστικός Άτλας της Eurostat.

2.1.5Μεταδεδομένα

Η Eurostat συλλέγει και δημοσιεύει εθνικές εκθέσεις ποιότητας με λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα των στοιχείων και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή τους. Η έκθεση ποιότητας σε επίπεδο ΕΕ συγκεντρώνει τις πληροφορίες που παρέχονται στις εθνικές εκθέσεις ποιότητας.

2.1.6Πρόσβαση σε μικροδεδομένα

Η Eurostat παρέχει πρόσβαση σε μικροδεδομένα για τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων μόνο για επιστημονικούς σκοπούς, σύμφωνα με τον προαναφερθέντα κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 557/2013 της Επιτροπής όσον αφορά την πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία για επιστημονικούς σκοπούς. Η πρόσβαση σε μικροδεδομένα είναι περιορισμένη με σκοπό την προστασία της ανωνυμίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Οι ερευνητικοί οργανισμοί, για να έχουν πρόσβαση σε ανωνυμοποιημένα μικροδεδομένα (γνωστά και ως αρχεία επιστημονικής χρήσης), πρέπει να υποβληθούν σε διαδικασία επιλεξιμότητας . Οι οργανισμοί πρέπει να αναγνωρίζονται ως ερευνητικές μονάδες. Όλα τα ερευνητικά σχέδια που υποβάλλονται από ερευνητές ελέγχονται από την Eurostat και τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες. Η Eurostat εφαρμόζει διάφορους όρους για την αποδοχή των ερευνητικών προτάσεων, και συγκεκριμένα: επιστημονικό περιεχόμενο της πρότασης, συγκριτική ανάλυση διαφόρων χωρών, κατάλληλα μέτρα που έχουν θεσπιστεί για την ασφάλεια των δεδομένων και δημοσίευση των αποτελεσμάτων. Επιπλέον, κάθε ερευνητική πρόταση πρέπει να γίνεται δεκτή από τις εθνικές στατιστικές υπηρεσίες. Εάν μια εθνική υπηρεσία δεν επιτρέπει την πρόσβαση, τα στοιχεία της εν λόγω χώρας διαγράφονται από το σύνολο.

Κόστος και επιβάρυνση

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1091 ενίσχυσε περαιτέρω τη χρήση των πηγών διοικητικών στοιχείων και άλλων μεθόδων ή καινοτόμων προσεγγίσεων πέραν των στατιστικών ερευνών. Η χρήση διοικητικών στοιχείων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ο αριθμός των μεταβλητών που συλλέγονται απευθείας από τους γεωργούς να έχει μειωθεί κατά 10 % μεταξύ 2013 και 2020. Αντιθέτως, η χρήση άλλων διοικητικών πηγών (όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των επιδοτήσεων στο πλαίσιο των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης της ΚΓΠ, κτηματολογικές πηγές ή άλλες πηγές που αναφέρονται από τις χώρες) αυξήθηκε από 2,1 % το 2013 σε 5,9 % το 2020. Οι πηγές διοικητικών στοιχείων χρησιμοποιούνται κυρίως για την άμεση αντικατάσταση των μεταβλητών, την προσυμπλήρωση ερωτηματολογίων και, σε περιπτώσεις μη απάντησης, τη μείωση της επιβάρυνσης των ερωτώμενων με τη χρήση υφιστάμενων πηγών στοιχείων πολλές φορές.

Η Eurostat αξιολόγησε το κόστος και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας της συλλογής στοιχείων στο πλαίσιο της γεωργικής απογραφής του 2020 βάσει του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091, χρησιμοποιώντας τις αιτήσεις επιχορήγησης των κρατών μελών.

Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος για τη διενέργεια της γεωργικής απογραφής του 2020 που ανέφεραν τα κράτη μέλη στις αιτήσεις επιχορήγησης ανήλθε σε 278 128 426,97 EUR, ενώ οι εκτιμώμενες συνολικές επιλέξιμες δαπάνες ανήλθαν σε 267 872 491,16 EUR.

Η Eurostat δεν γνωρίζει το πραγματικό τελικό κόστος για τα περισσότερα κράτη μέλη. Για το 2020 οι εθνικές υπηρεσίες δεν ήταν πλέον υποχρεωμένες να προσδιορίσουν τις πραγματικές επιλέξιμες δαπάνες που καλύπτονταν ή να προσκομίσουν δικαιολογητικά έγγραφα, όπως λογιστικές καταστάσεις, για να αποδείξουν το δηλωθέν ποσό. Τα κράτη μέλη όφειλαν να αναφέρουν το τελικό κόστος μόνο εάν το τελικό κόστος για τουλάχιστον μία συνιστώσα συλλογής στοιχείων είχε μειωθεί κατά περισσότερο από 20 % σε σύγκριση με το εκτιμώμενο κόστος. Ωστόσο, στόχος της Eurostat είναι η διαμόρφωση ρεαλιστικής εικόνας σχετικά με το συνολικό κόστος της συλλογής στοιχείων που απαιτείται βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ. Για τον σκοπό αυτόν, ενθάρρυνε τα κράτη μέλη να αναφέρουν το συνολικό κόστος, αρχής γενομένης από τη συλλογή στοιχείων του 2020 7 .

Οι συνολικές συνεισφορές της ΕΕ που καταβλήθηκαν στα κράτη μέλη ανήλθαν σε 35 495 889,00 EUR, ποσό που αντιστοιχεί σε ποσοστό χρηματοδότησης της τάξης του 13,25 % των εκτιμώμενων συνολικών επιλέξιμων δαπανών.

Η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας ήταν ένα από τα κριτήρια στα οποία βασίστηκε η αξιολόγηση των αιτήσεων επιχορήγησης. Για κάθε χώρα, η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας αξιολογήθηκε με βάση τη συσχέτιση του εκτιμώμενου κόστους με τον αριθμό των μεταβλητών που προβλεπόταν να συλλεχθούν και με τον αριθμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για τις οποίες προβλεπόταν η διαβίβαση στοιχείων στην Eurostat. Η προσέγγιση αυτή κατέστησε δυνατή τη σύγκριση της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας μεταξύ χωρών με πολύ διαφορετικό αριθμό γεωργικών εκμεταλλεύσεων και συλλεγόμενων μεταβλητών. Ωστόσο, η συνάφεια της εν λόγω προσέγγισης αποδυναμώθηκε, καθώς ορισμένες χώρες δεν ανέφεραν το συνολικό κόστος της συλλογής στοιχείων.

Επιπλέον, η μείωση του κόστους κατά την περίοδο μεταξύ 2016 και 2020 δεν μπορεί να ποσοτικοποιηθεί με ουσιαστικό τρόπο, ακόμη και αν το κόστος του 2020 έχει προσαρμοστεί βάσει του πληθωρισμού. Η μορφή χρηματοδότησης άλλαξε κατά την περίοδο μεταξύ του 2016 (επιστροφή των επιλέξιμων δαπανών της δράσης) και του 2020 (ενιαία εφάπαξ συνεισφορά) 8 . Για το 2020 οι χώρες ανέφεραν σε μεγαλύτερο βαθμό, δεδομένου ότι ενθαρρύνθηκαν να το πράξουν, το συνολικό κόστος της συλλογής στοιχείων. Πριν από το 2020 οι χώρες έτειναν να αναφέρουν μόνο ένα μέρος των δαπανών, συγκεκριμένα το μέρος που τεκμηριωνόταν εύκολα από τις λογιστικές καταστάσεις και ήταν επαρκές για την εξασφάλιση της μέγιστης συνεισφοράς της ΕΕ που προβλέπεται από τη νομοθεσία.

3Συμπεράσματα

Η πληρότητα των συλλογών στοιχείων για τις ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και ιδίως για τη γεωργική απογραφή του 2020 διασφαλίζεται με την εφαρμογή αυτοματοποιημένων διαδικασιών επικύρωσης. Οι έρευνες ικανοποίησης των χρηστών σε εθνικό επίπεδο δείχνουν ότι οι χρήστες είναι ικανοποιημένοι.

Όσον αφορά την ακρίβεια και την αξιοπιστία, η συνολική ποιότητα της απογραφής θεωρείται καλή.

Οι συλλογές στοιχείων πραγματοποιήθηκαν εγκαίρως. Ωστόσο, πρέπει να βελτιωθεί η έγκαιρη διάδοση των στοιχείων της γεωργικής απογραφής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η συνοχή και συγκρισιμότητα της συλλογής στοιχείων βελτιώθηκε περαιτέρω χάρη στις νέες κατευθυντήριες γραμμές της Eurostat για τη συλλογή στοιχείων, την εισαγωγή αυτοματοποιημένων διαδικασιών επικύρωσης και τη χρήση πηγών διοικητικών στοιχείων και καινοτόμων μεθοδολογιών.

Τα μικροδεδομένα που συλλέγονται στο πλαίσιο των ενοποιημένων στατιστικών για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις είναι εμπιστευτικά και η εμπιστευτικότητα εφαρμόζεται στα υπολογιζόμενα συνολικά μεγέθη, τα οποία διαδίδονται με τη μορφή στατιστικών πινάκων. Η Eurostat διερευνά περαιτέρω βελτιώσεις όσον αφορά τον χειρισμό του απορρήτου.

Η πρόσβαση στους στατιστικούς πίνακες είναι δημόσια και δωρεάν και τα δεδομένα τροφοδοτούν διάφορες δημοσιεύσεις. Έκθεση ποιότητας σε επίπεδο ΕΕ συγκεντρώνει τα μεταδεδομένα που παρέχουν οι πάροχοι στοιχείων. Η πρόσβαση σε μικροδεδομένα περιορίζεται για την προστασία της ανωνυμίας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, αλλά τα αρχεία επιστημονικής χρήσης διατίθενται στους ερευνητές υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι επιπτώσεις στη μείωση της επιβάρυνσης υποβολής στοιχείων και εκθέσεων ήταν μετρήσιμες, χάρη στην εισαγωγή σπονδυλωτής προσέγγισης, στη συλλογή βασικών στοιχείων για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις από δείγμα κατά το έτος απογραφής 2020 9 και στην προώθηση της χρήσης ήδη υφιστάμενων πηγών διοικητικών στοιχείων (κυρίως μητρώων). Σε ορισμένες χώρες παρατηρήθηκε επίσης ποιοτική βελτίωση της αποτελεσματικότητας, όπως αναφέρεται στις εθνικές εκθέσεις ποιότητας. Ο κανονισμός (ΕΕ) 2018/1091 έδωσε τη δυνατότητα στις χώρες να μειώσουν την επιβάρυνση.

Ωστόσο, η ποσοτική μείωση της επιβάρυνσης όσον αφορά το κόστος ή τον αριθμό των εκμεταλλεύσεων δεν μπορεί να υπολογιστεί ουσιαστικά μέσω της σύγκρισης της συλλογής στοιχείων του 2020 με τις προηγούμενες συλλογές στοιχείων. Αφενός, η μορφή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης άλλαξε το 2020 και οι χώρες ενθαρρύνθηκαν να υποβάλουν στην Eurostat, για το 2020, στοιχεία για το σύνολο των δαπανών. Αφετέρου, ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου, όχι μόνο λόγω της μείωσης της επιβάρυνσης, αλλά και λόγω της συγκέντρωσης των γεωργικών δραστηριοτήτων· οι επιπτώσεις αυτών των δύο παραγόντων δεν μπορούν να διαχωριστούν σαφώς.

4Συστάσεις

Η Eurostat καταβάλλει προσπάθειες για τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας και της διαθεσιμότητας των ευρωπαϊκών στατιστικών και δεσμεύεται να μειώσει την επιβάρυνση για τα κράτη μέλη και τους ερωτώμενους. Η προσπάθεια αυτή επικροτείται από τους παρόχους δεδομένων και θα πρέπει να συνεχιστεί στις μελλοντικές εκστρατείες για τη συλλογή στοιχείων σχετικά με τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Η πολυπλοκότητα που συνδέεται με τη μετεπεξεργασία των συνόλων στοιχείων επηρεάζει την έγκαιρη δημοσίευση όλων των συγκεντρωτικών πινάκων δεικτών στη δημόσια βάση δεδομένων της Eurostat. Η Eurostat επιδιώκει περαιτέρω αυτοματοποίηση για τη βελτίωση της έγκαιρης διάδοσης των αποτελεσμάτων.

Οι ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις χρησιμοποιούνται ευρέως από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής για την παρακολούθηση της εφαρμογής των ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως η ΚΓΠ. Συνιστάται η διατήρηση των συλλογών στοιχείων σχετικά με τη διάρθρωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων για την προσεχή εκστρατεία, η οποία θα καλύπτει τα έτη 2030 έως 2040.

Οι συνολικές συνεισφορές της ΕΕ που καταβλήθηκαν στα κράτη μέλη αντιστοιχούν σε ποσοστό χρηματοδότησης της τάξης του 13,25 % των εκτιμώμενων συνολικών επιλέξιμων δαπανών. Συνιστάται να διατηρηθεί η στήριξη της ΕΕ στις προσεχείς εκστρατείες συλλογής στοιχείων.

(1)

  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1091 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τις ενοποιημένες στατιστικές για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1166/2008 και (ΕΕ) αριθ. 1337/2011 (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (ΕΕ L 200 της 7.8.2018, σ. 1) .

(2)

Για την Πορτογαλία, η περίοδος αναφοράς για τη γεωργική απογραφή είναι το 2019 [ζητήθηκε και έγινε δεκτή παρέκκλιση δυνάμει του άρθρου 19 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1091]· για όλες τις άλλες χώρες που υπέβαλαν στοιχεία, η περίοδος αναφοράς είναι το 2020.

(3)

Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 557/2013 της Επιτροπής, της 17ης Ιουνίου 2013, για την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 223/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις ευρωπαϊκές στατιστικές, όσον αφορά την πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία για επιστημονικούς σκοπούς, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 831/2002 της Επιτροπής (Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ) (ΕΕ L 164 της 18.6.2013, σ. 16).

(4)

Για λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση των πηγών διοικητικών στοιχείων ανά χώρα για κάθε συλλεγόμενη μεταβλητή, τα μεταδεδομένα διατίθενται στον ιστότοπο της Eurostat στη διεύθυνση https://ec.europa.eu/eurostat/web/agriculture/data/ancillary-data?language=el (χρήση πηγών διοικητικών στοιχείων).

(5)

  https://www.iweps.be/wp-content/uploads/2023/03/2023March_NTTS-New-Techniques-and-Technologies-for-Statistics-Eurostat-book_of_abstracts.pdf [Lampach, N. (2023) Strategy to Modernise Agricultural Statistics: New Pathways for the Future (Στρατηγική για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών στατιστικών: Νέες οδοί για το μέλλον) (περίληψη), σ. 484-487]

(6)

  https://ec.europa.eu/eurostat/data/database?language=el

(7)

Ακόμη και αν η αίτηση επιχορήγησης του 2020 παρείχε μια καλή ευκαιρία για την αναφορά του συνολικού κόστους, ορισμένες εθνικές υπηρεσίες δεν το έπραξαν.

(8)

Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurostat, «Decision authorising the use of a single lump sum contribution for the core structural data, frame extension and module data collections under the Integrated Farm Statistics

Programme» (Απόφαση για την έγκριση της χρήσης ενιαίας εφάπαξ συνεισφοράς για τα βασικά διαρθρωτικά στοιχεία, την επέκταση πλαισίου και τις συλλογές στοιχείων ενότητας στο πλαίσιο του προγράμματος ενοποιημένων στατιστικών για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις).

(9)

Για τα έτη δειγματοληψίας 2023 και 2026, δεν απαιτούνται στοιχεία ενότητας για τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Top