EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023XC0209(04)

Δημοσίευση κοινοποίησης σχετικά με την έγκριση τυπικής τροποποίησης προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφοι 2 και 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής 2023/C 49/12

PUB/2022/1518

ΕΕ C 49 της 9.2.2023, p. 28–34 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.2.2023   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 49/28


Δημοσίευση κοινοποίησης σχετικά με την έγκριση τυπικής τροποποίησης προδιαγραφών προϊόντος για ονομασία στον αμπελοοινικό τομέα σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφοι 2 και 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής

(2023/C 49/12)

Η παρούσα κοινοποίηση δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 5 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (ΕΕ) 2019/33 της Επιτροπής (1).

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΥΠΙΚΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

«Cabernet d'Anjou»

PDO-FR-A1005-AM02

Ημερομηνία της κοινοποίησης: 11.11.2022

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ

1.   Επίσημος γεωγραφικός κώδικας

Οι δήμοι της γεωγραφικής περιοχής και της άμεσα γειτνιάζουσας περιοχής επικαιροποιήθηκαν με βάση τον επίσημο γεωγραφικό κώδικα.

Αυτό δεν επηρεάζει την περίμετρο της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Το ενιαίο έγγραφο τροποποιείται στα σημεία 6 και 9.

2.   Οριοθετημένη περιοχή αμπελοτεμαχίων

Προστέθηκε η ημερομηνία κατά την οποία εγκρίθηκε από την αρμόδια εθνική αρχή μια τροποποίηση της οριοθετημένης περιοχής των αμπελοτεμαχίων εντός της γεωγραφικής περιοχής παραγωγής. Η οριοθέτηση των αμπελοτεμαχίων συνίσταται στον προσδιορισμό, εντός της γεωγραφικής περιοχής παραγωγής, των αμπελοτεμαχίων που είναι κατάλληλα για την παραγωγή της υπό εξέταση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.

Η τροποποίηση αυτή δεν επηρεάζει το ενιαίο έγγραφο.

3.   Αποσταση μεταξυ των πρεμνων

Η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πρέμνων της ίδιας σειράς μειώνεται από 1 μέτρο σε 0,90 μέτρο.

Σκοπός αυτής της τροποποίησης είναι να αυξηθεί η πυκνότητα φύτευσης των αμπελώνων χωρίς να μεταβληθεί η απόσταση μεταξύ των σειρών.

Προστίθεται επίσης ειδική διάταξη για τα αμπελοτεμάχια σε πλαγιές άνω του 10 %, τα οποία επιτρέπεται να έχουν ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πρέμνων 0,80 m.

Σκοπός της προσθήκης αυτής είναι να ληφθεί υπόψη η ιδιαίτερη περίπτωση των αμπελώνων που φυτεύονται σε εδάφη με έντονη κλίση, γεγονός που συνεπάγεται ιδιαίτερη διαμόρφωση κατά τη φύτευση (φύτευση παράλληλα προς την πλαγιά και όχι κάθετα προς αυτήν).

Το ενιαίο έγγραφο τροποποιείται στο σημείο 5.

4.   Κλάδεμα

Οι κανόνες κλαδέματος εναρμονίστηκαν όσον αφορά τις ονομασίες της περιοχής Anjou Saumur στην κοιλάδα του Λίγηρα.

Στόχος της εναρμόνισης είναι η βελτίωση των γνώσεων των επιχειρήσεων και η απλούστευση των ελέγχων. Η παρούσα τροποποίηση προβλέπει την ικανότητα προσαρμογής των αμπελουργών για την αντιμετώπιση των περιόδων παγετού, οι οποίες είναι όλο και πιο όψιμες.

Το ενιαίο έγγραφο τροποποιείται στο σημείο 5.

5.   Δεσμός

Ο δεσμός τροποποιείται με παραπομπή στο έτος 2021 αντί του 2018 και με προσαρμογή του αριθμού των κοινοτήτων μετά τη συγχώνευση κοινοτήτων

Το ενιαίο έγγραφο τροποποιείται στο σημείο 8.

6.   Μεταβατικά μέτρα

Τα μεταβατικά μέτρα που έχουν ήδη λήξει διαγράφηκαν.

Προστέθηκε ένα μεταβατικό μέτρο μετά τη νέα οριοθέτηση των αγροτεμαχίων σε ορισμένους δήμους.

Το ενιαίο έγγραφο δεν τροποποιείται

7.   Επισήμανση

Οι κανόνες σχετικά με την επισήμανση έχουν αποσαφηνιστεί και εναρμονιστεί όσον αφορά τις ονομασίες της περιοχής Anjou Saumur στην κοιλάδα του Λίγηρα. Η εν λόγω τροποποίηση είναι καθαρά συντακτική.

Το ενιαίο έγγραφο τροποποιείται στο σημείο 9.

8.   Αναφορά στον οργανισμό ελέγχου

Η αναφορά στον οργανισμό ελέγχου αναδιατυπώνεται προκειμένου να εναρμονιστεί με τη διατύπωση που χρησιμοποιείται σε άλλες προδιαγραφές προϊόντος. Η εν λόγω τροποποίηση είναι καθαρά συντακτική.

Η τροποποίηση αυτή δεν επιφέρει αλλαγές στο ενιαίο έγγραφο.

9.   Συντακτικού χαρακτήρα τροποποιήσεις

Έγιναν ορισμένες τροποποιήσεις στη διατύπωση των προδιαγραφών προϊόντος.

Οι τροποποιήσεις δεν επιφέρουν αλλαγές στο ενιαίο έγγραφο.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

1.   Ονομασία/-Ες

Cabernet d'Anjou

2.   Τύπος γεωγραφικής ένδειξης

ΠΟΠ – Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης

3.   Κατηγορίες αμπελοοινικων προϊόντων

1.

Οίνος

4.   Περιγραφή του/των οίνου/-ων

ΣΥΝΤΟΜΗ ΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Οι οίνοι είναι ερυθρωποί (ροζέ) μη αφρώδεις και έχουν τα ακόλουθα αναλυτικά χαρακτηριστικά: Οι οίνοι έχουν ελάχιστο φυσικό αλκοολικό τίτλο 10,5 % κατ’ όγκο. Μετά τη ζύμωση, η περιεκτικότητα των οίνων σε ζυμώσιμα σάκχαρα (γλυκόζη και φρουκτόζη) ανέρχεται σε τουλάχιστον 10 γραμμάρια ανά λίτρο. Ο ολικός κατ’ όγκο αλκοολικός τίτλος των οίνων, μετά τον εμπλουτισμό, δεν υπερβαίνει το 13 %. Η περιεκτικότητα σε πτητική οξύτητα, σε ολική οξύτητα και σε ολικό θειώδη ανυδρίτη καθορίζεται με βάση την κοινοτική νομοθεσία, αλλά κάθε μη συσκευασμένη παρτίδα οίνου που δύναται να φέρει την ένδειξη «primeur» ή «nouveau» έχει πτητική οξύτητα που δεν υπερβαίνει τα 10,2 χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο. Οι οίνοι έχουν ζυμώσιμα σάκχαρα και χαρακτηρίζονται από γλυκύτητα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Η έντονη αρωματική τους έκφραση αποτυπώνει τον ιδιότυπο χαρακτήρα των ποικιλιών. Ωστόσο, ο φρουτώδης χαρακτήρας κατέχει πρωτεύοντα ρόλο (ροδάκινο, φράουλα, εσπεριδοειδή κ.λπ.). Στον ουρανίσκο, διακρίνονται για την καλή ισορροπία μεταξύ φρεσκάδας και στρογγυλάδας. Χαρακτηρίζονται από έντονη αρωματική διάρκεια.

Γενικά αναλυτικά χαρακτηριστικά

Μέγιστος ολικός αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

 

Ελάχιστος αποκτημένος αλκοολικός τίτλος (σε % vol)

10

Ελάχιστη ολική οξύτητα

 

Μέγιστη πτητική οξύτητα (σε χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο)

 

Μέγιστη περιεκτικότητα σε ολικό θειώδη ανυδρίτη (σε χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο)

 

5.   Οινοποιητικές πρακτικές

5.1.    Ειδικές οινολογικές πρακτικές

1.   Πυκνότητα φύτευσης - Απόσταση

Καλλιεργητική πρακτική

Οι αμπελώνες έχουν ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης 4 000 πρέμνων ανά εκτάριο. Η απόσταση μεταξύ των σειρών είναι έως 2,50 μέτρα και η απόσταση μεταξύ των πρέμνων της ίδιας σειράς είναι τουλάχιστον 0,90 μέτρα.

Τα αμπελοτεμάχια των οποίων η απόσταση μεταξύ των πρέμνων της ίδιας σειράς είναι τουλάχιστον 0,80 μέτρα αλλά μικρότερη από 0,90 μέτρα και η κλίση τους είναι μεγαλύτερη από 10 % δικαιούνται, για τη συγκομιδή τους, την ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης.

Τα αμπελοτεμάχια με πυκνότητα φύτευσης μικρότερη των 4 000 πρέμνων ανά εκτάριο αλλά μεγαλύτερη ή ίση με 3 300 πρέμνα ανά εκτάριο δικαιούνται να χρησιμοποιούν την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης για τη συγκομιδή τους, με την επιφύλαξη της τήρησης των διατάξεων σχετικά με τους κανόνες υποστύλωσης με πλέγμα και ύψους του φυλλώματος που καθορίζονται στις παρούσες προδιαγραφές προϊόντος. Στα εν λόγω αμπελοτεμάχια, η απόσταση μεταξύ των σειρών υπερβαίνει τα 3 μέτρα και η απόσταση μεταξύ των πρέμνων της ίδιας σειράς είναι κάτω από 1 μέτρο.

2.   Κανόνες κλαδέματος

Καλλιεργητική πρακτική

Το κλάδεμα των αμπέλων είναι μακρύ, βραχύ ή μικτό. Οι άμπελοι κλαδεύονται με ανώτατο όριο τους 12 οφθαλμούς ανά πρέμνο. Οι άμπελοι μπορούν να κλαδεύονται με 2 επιπλέον οφθαλμούς ανά πρέμνο, υπό τον όρο ότι στο φαινολογικό στάδιο που αντιστοιχεί σε 11 ή 12 φύλλα (χωριστοί ανθοφόροι οφθαλμοί), ο αριθμός των καρποφόρων κλαδιών του έτους ανά πρέμνο είναι μικρότερος ή ίσος με 12.

3.   Άρδευση

Καλλιεργητική πρακτική

Απαγορεύεται η άρδευση.

4.   Ειδική οινολογική πρακτική

Απαγορεύεται η χρήση άνθρακα οινολογικής χρήσης, είτε αυτούσιου είτε σε παρασκευάσματα.

Απαγορεύεται η χρήση τεμαχίων ξύλου.

Ο ολικός κατ’ όγκον αλκοολικός τίτλος των οίνων, μετά τον εμπλουτισμό, δεν υπερβαίνει το 13 %.

Πέραν των ανωτέρω διατάξεων, οι οίνοι πρέπει να τηρούν, όσον αφορά τις οινολογικές πρακτικές, τις υποχρεώσεις που προβλέπονται σε κοινοτικό επίπεδο και στον κώδικα γεωργίας και θαλάσσιας αλιείας.

5.   Ύψος του φυλλώματος και των πασσάλων

Καλλιεργητική πρακτική

Το ύψος του φυλλώματος μετά την τοποθέτηση σε πλέγμα ισούται τουλάχιστον με 0,6 φορές την απόσταση μεταξύ των σειρών και υπολογίζεται από το κατώτερο άκρο του φυλλώματος, το οποίο ορίζεται σε 0,40 μέτρα τουλάχιστον πάνω από το έδαφος, έως το ανώτερο άκρο του φυλλώματος που κορυφολογείται, το οποίο ορίζεται σε τουλάχιστον 0,20 μέτρα πάνω από το άνω (τελευταίο) σύρμα των πασσάλων.

Επιπλέον, τα αμπελοτεμάχια με πυκνότητα φύτευσης τουλάχιστον 3 300 πρέμνων ανά εκτάριο, αλλά μικρότερη των 4 000 πρέμνων ανά εκτάριο, συμμορφώνονται με τους ακόλουθους κανόνες για τους πασσάλους: το ελάχιστο ύψος των πασσάλων εκτός εδάφους είναι 1,90 μέτρα· οι πάσσαλοι περιλαμβάνουν 4 επίπεδα συρμάτων· το ελάχιστο ύψος του άνω σύρματος είναι 1,85 μέτρα από το έδαφος.

5.2.    Μέγιστες αποδόσεις

1.

69 εκατόλιτρα ανά εκτάριο

6.   Οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή

Όλα τα στάδια της παραγωγής των οίνων που δύνανται να φέρουν την ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης «Cabernet d’Anjou» εκτελούνται εντός της γεωγραφικής περιοχής που περιλαμβάνει το έδαφος των ακόλουθων κοινοτήτων, βάσει του επίσημου γεωγραφικού κώδικα (code officiel géographique) του 2021:

νομός Deux-Sèvres: Brion-près-Thouet, Loretz-d’Argenton, Louzy, Plaine-et-Vallées (μόνο για το έδαφος του κατ’ εξουσιοδότηση δήμου Oiron), Saint-Cyr-la-Lande, Sainte-Verge, Saint-Martin-de-Mâcon, Saint-Martin-de-Sanzay, Thouars (μόνο για το έδαφος των κατ’ εξουσιοδότηση δήμων Mauzé-Thouarsais, Sainte-Radegonde και του πρώην δήμου Thouars), Tourtenay, Val en Vignes (μόνο για το έδαφος των κατ’ εξουσιοδότηση δήμων Bouillé-Saint-Paul, Cersay και Saint-Pierre-à-Champ)·

νομός Maine-et-Loire: Allonnes, Angers, Antoigné, Artannes-sur-Thouet, Aubigné-sur-Layon, Beaulieu-sur-Layon, Bellevigne-en-Layon, Bellevigne-les-Châteaux, Blaison-Saint-Sulpice, Bouchemaine, Brain-sur-Allonnes, Brissac Loire Aubance (μόνο για το έδαφος των κατ’ εξουσιοδότηση δήμων Alleuds, Brissac-Quincé, Charcé-Saint-Ellier-sur-Aubance, Chemellier, Coutures, Luigné, Saint-Rémy-la-Varenne, Saint-Saturnin-sur-Loire και Vauchrétien), Brossay, Cernusson, Chalonnes-sur-Loire, Champtocé-sur-Loire, Chaudefonds-sur-Layon, Chemillé-en-Anjou (μόνο για το έδαφος των κατ’ εξουσιοδότηση δήμων Chanzeaux, La Jumellière και Valanjou), Cizay-la-Madeleine, Cléré-sur-Layon, Le Coudray-Macouard, Courchamps, Denée, Dénezé-sous-Doué, Distré, Doué-en-Anjou, Épieds, Fontevraud-l'Abbaye, Les Garennes sur Loire, Gennes-Val-de-Loire (μόνο για το έδαφος των κατ’ εξουσιοδότηση δήμων Chênehutte-Trèves-Cunault, Gennes, Grézillé, Saint-Georges-des-Sept-Voies και Le Thoureil), Huillé-Lézigné (μόνο για το έδαφος κατ’ εξουσιοδότηση δήμων Huillé), Ingrandes-Le Fresne sur Loire (μόνο για το έδαφος του πρώην δήμου Ingrandes), Jarzé Villages (μόνο για το έδαφος του κατ’ εξουσιοδότηση δήμου Lué-en-Baugeois), Louresse-Rochemenier, Lys-Haut-Layon, Mauges-sur-Loire (μόνο για το έδαφος των κατ’ εξουσιοδότηση δήμων Chapelle-Saint-Florent, Le Mesnil-en-Vallée, Montjean-sur-Loire, La Pommeraye, Saint-Florent-le-Vieil, Saint-Laurent-de-la-Plaine και Saint-Laurent-du-Mottay), Mazé-Milon (μόνο για το έδαφος του κατ’ εξουσιοδότηση δήμου Fontaine-Milon), Montilliers, Montreuil-Bellay, Montsoreau, Mozé-sur-Louet, Mûrs-Erigné, Orée d'Anjou (μόνο για το έδαφος των κατ’ εξουσιοδότηση δήμων Bouzillé, Champtoceaux, Drain, Landemont, Liré και La Varenne), Parnay, Passavant-sur-Layon, La Possonnière, Le Puy-Notre-Dame, Rives-de-Loir-en-Anjou (μόνο για το έδαφος του κατ’ εξουσιοδότηση δήμου Villevêque), Rochefort-sur-Loire, Rou-Marson, Sainte-Gemmes-sur-Loire, Saint-Georges-sur-Loire, Saint-Germain-des-Prés, Saint-Just-sur-Dive, Saint-Macaire-du-Bois, Saint-Melaine-sur-Aubance, Saumur, Savennières, Soulaines-sur-Aubance, Souzay-Champigny, Terranjou, Tuffalun, Turquant, Les Ulmes, Val-du-Layon, Varennes-sur-Loire, Varrains, Vaudelnay·

νομός Vienne: Berrie, Curçay-sur-Dive, Glénouze, Pouançay, Ranton, Saint-Léger-de-Montbrillais, Saix, Ternay, Les Trois-Moutiers.

Το χαρτογραφικό υλικό που απεικονίζει τη γεωγραφική περιοχή είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του Εθνικού Ινστιτούτου Προέλευσης και Ποιότητας.

7.   Οινοποιητικές ποικιλίες αμπέλου

Cabernet franc N

Cabernet-Sauvignon N

8.   Περιγραφή του/των δεσμού/-ών

8.1.   

 

1.   Λεπτομέρειες της γεωγραφικής περιοχής

α)   - Περιγραφή των φυσικών παραγόντων που συμβάλλουν στον δεσμό

Η γεωγραφική περιοχή εκτείνεται σε δύο μεγάλους γεωλογικούς σχηματισμούς, όπου οι αμπελώνες καταλαμβάνουν κυρίως τις κλιτύες των ποταμών και μερικά υψίπεδα: στα δυτικά, το προκάμβριο και παλαιοζωικό υπόβαθρο συνδέεται με την οροσειρά της Αρμορικής· στα ανατολικά, το μεσοζωικό και καινοζωικό υπόστρωμα της λεκάνης του Παρισιού (Bassin parisien) καλύπτει το παλαιό υπόβαθρο. Λόγω της γεωλογικής αυτής ιδιομορφίας, το δυτικό τμήμα της γεωγραφικής περιοχής, το οποίο χαρακτηρίζεται από την παρουσία σχιστόλιθων, ιδίως αργιλικών, και αποκαλείται από τους ντόπιους «Anjou noir», διαφοροποιείται από το ανατολικό τμήμα της γεωγραφικής περιοχής, όπου κυριαρχεί η κρητίδα από πωρόλιθο (Saumur) και το οποίο αποκαλείται από τους ντόπιους «Anjou blanc».

Το 2021 η γεωγραφική περιοχή, που είναι ιστορικά συνδεδεμένη με την παλαιά επαρχία του Anjou, κάλυπτε κυρίως το νότιο μισό του νομού Maine-et-Loire (68 δήμοι), καθώς και τα βόρεια τμήματα των νομών Deux-Sèvres (11 δήμοι) και Vienne (9 δήμοι).

Τα οριοθετημένα αμπελοτεμάχια για τη συγκομιδή σταφυλιών καλύπτονται από εδάφη προερχόμενα από διαφορετικούς γεωλογικούς σχηματισμούς. Παρά τις έντονες διαφορές τους, τα εδάφη αυτά είναι γενικά φτωχά και παρουσιάζουν μέτρια υδατικά αποθέματα. Έχουν επίσης καλή θερμική συμπεριφορά.

Η γεωγραφική περιοχή έχει εύκρατο ωκεάνιο κλίμα, με σχετικά μικρές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας λόγω, αφενός, της σχετικής γειτνίασης με τον Ατλαντικό Ωκεανό και, αφετέρου, της ρυθμιστικής θερμικής επίδρασης του Λίγηρα και των παραποτάμων του και, τέλος, της θέσης εγκατάστασης του αμπελώνα σε πλαγιές. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στη γνωστή γαλλική έκφραση «douceur angevine» (ήπιο κλίμα του Anjou), που περιγράφει ιδίως τους χειμερινούς μήνες, τη μακρά άνοιξη και το φθινόπωρο, σε αντίθεση με το καλοκαίρι όπου επικρατούν συχνά υψηλές θερμοκρασίες. Ο βορειοδυτικός/νοτιοανατολικός προσανατολισμός του ανάγλυφου προσφέρει προστασία από τους, συχνά υγρούς, δυτικούς ανέμους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επικρατούν χαμηλές βροχοπτώσεις στη γεωγραφική περιοχή, η οποία δέχεται την ευεργετική επίδραση του φαινομένου Foehn, καθώς προστατεύεται από την υγρασία του ωκεανού, λόγω του μεγαλύτερου υψόμετρου των περιοχών Choletais και Mauges. Το ετήσιο ύψος των βροχοπτώσεων ανέρχεται περίπου σε 585 χιλιοστόμετρα, αλλά στο Choletais φθάνει περίπου τα 800 χιλιοστόμετρα.

β)   - Περιγραφή του ανθρώπινου παράγοντα που συμβάλλει στον δεσμό

Η ύπαρξη αμπελώνων στην περιοχή του Anjou χρονολογείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. με αδιάρρηκτη συνέχεια. Το αμπέλι ευδοκιμούσε στην περιοχή, όπως μαρτυρούν οι παρακάτω στίχοι ενός ποιήματος του Apollonius (6ος αιώνας): «Λίγο έξω από τη Βρετάνη στέκει μια πόλη σκαρφαλωμένη σε έναν βράχο, προικισμένη απλόχερα από τη Δήμητρα και τον Βάκχο, που από ρίζες ελληνικές κρατάει το όνομά της, η Ανδεγαυία (Angers)». Οι αμπελώνες του Anjou αναπτύχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα, υπό τη σκέπη των μοναστηριών στις όχθες του Λίγηρα και γύρω από την Angers, ωστόσο η φήμη τους άρχισε να εξαπλώνεται κυρίως από τον 12ο και 13ο αιώνα. Χάρη στην περίοδο ακμής που γνώρισε το βασίλειο στα χρόνια του Ερρίκου Β΄ της Αγγλίας και της Ελεονώρας της Ακουιτανίας, ο «οίνος του Anjou» έφθασε στα καλύτερα τραπέζια της εποχής.

Η παραγωγή αυξήθηκε σημαντικά από τον 16ο αιώνα, χάρη στην άφιξη Ολλανδών οινομεσιτών (courtiers) που αναζητούσαν κρασιά για τη χώρα και τις αποικίες τους. Οι Ολλανδοί προμηθεύονταν μεγάλες ποσότητες κρασιού από την περιοχή και ήταν τόσο μεγάλη η άνθηση που γνώρισε το εμπόριο τον 18ο αιώνα ώστε ο ποταμός Layon, που διασχίζει τη γεωγραφική περιοχή, μετατράπηκε σε πλωτό με στόχο την ενίσχυση των μεταφορών. Ωστόσο, η μεγάλη φήμη των «οίνων του Anjou» προσέλκυσε ιδιαιτέρως το ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα την επιβολή πολλών νέων φόρων [φόρος διέλευσης (droit de cloison), φόρος οινοποσίας (droit de boîte), φόρος κατανάλωσης (droit d'appetissement), φόρος της ογδόης (droit de huitième), φόρος άδειας μεταφοράς οίνου (droit de passe-debout) κ.λπ.] που είχαν δυσμενείς συνέπειες για το εμπόριο. Οι καταστροφές που άφησαν πίσω τους οι πόλεμοι της Βανδέας αφάνισαν τους αμπελώνες. Η ευημερία επανήλθε τον 19ο αιώνα. Το 1881 ο αμπελώνας κάλυπτε μια έκταση 45 000 εκταρίων, εκ των οποίων 10 000 εκτάρια εξακολουθούσαν να σώζονται το 1893, μετά την εισβολή της φυλλοξήρας.

8.2.   

 

Η περιοχή του «Anjou» όφειλε τη φήμη της κυρίως στην παραγωγή λευκών οίνων από την ποικιλία chenin B. Ωστόσο, μετά την κρίση της φυλλοξήρας, άρχισε να επεκτείνεται με ταχείς ρυθμούς η καλλιέργεια της ποικιλίας cabernet franc N και, λίγο αργότερα, της ποικιλίας cabernet-sauvignon N. Στις αρχές του 20ού αιώνα, η οινοποίηση ήταν προσανατολισμένη κυρίως στην παραγωγή του «rouget», μιας τοπικής ονομασίας ενός ελαφρού οίνου που σερβίρονταν στα καφέ, και αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη μεταστροφή του αμπελώνα του Anjou. Σε συνδυασμό με τις ποικιλίες grolleau N και grolleau gris G, οι οποίες παράγουν ανοιχτόχρωμους οίνους («clairets»), και δευτερευόντως με τις ποικιλίες gamay N και pineau d'Aunis N, συνέβαλε στην ανάπτυξη μιας μεγάλης παραγωγής εμβληματικών ερυθρωπών (ροζέ) οίνων, που είναι γνωστοί και αναγνωρισμένοι με τις ελεγχόμενες ονομασίες προέλευσης «Cabernet d’Anjou» και «Rosé d’Anjou». Η πείρα που ανέπτυξαν οι παραγωγοί στη διαχείριση της εν λόγω ομάδας φυτών σηματοδότησε το δεύτερο βήμα για αυτή τη μεταστροφή. Η παρατήρηση και η ανάλυση της βέλτιστης αντιστοιχίας της ποικιλίας με την εκάστοτε θέση φύτευσης, η αξιολόγηση των δυνατοτήτων συγκομιδής και ο έλεγχος των τεχνικών οινοποίησης οδήγησαν στην ανάπτυξη της παραγωγής ερυθρών οίνων ήδη από τη δεκαετία του 1960.

2.   Λεπτομέρειες σχετικά με την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά των προϊόντων

Οι ερυθρωποί (ροζέ) οίνοι έχουν ζυμώσιμα σάκχαρα και χαρακτηρίζονται από γλυκύτητα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό. Η αρωματική τους έκφραση είναι έντονη, αποτυπώνοντας τον ιδιότυπο χαρακτήρα των τυπικών ποικιλιών. Ωστόσο, ο φρουτώδης χαρακτήρας κατέχει πρωτεύοντα ρόλο (ροδάκινο, φράουλα, εσπεριδοειδή κ.λπ.). Στον ουρανίσκο, διακρίνονται για την καλή ισορροπία μεταξύ φρεσκάδας και στρογγυλάδας. Χαρακτηρίζονται από έντονη αρωματική διάρκεια.

3.   Αιτιώδεις αλληλεπιδράσεις

Η βόρεια έκθεση του αμπελώνα που χαρακτηρίζεται από ένα ιδιαίτερο τοπίο, σε συνδυασμό με τις ήπιες κλιματολογικές συνθήκες και τα μοναδικά γεω-εδαφολογικά χαρακτηριστικά, προσδίδουν στους οίνους γευστική ταυτότητα που εκφράζεται μέσα από τη φρεσκάδα τους.

Η πολυμορφία των αμπελοτοπίων που παρουσιάζουν διαφορετικά γεω-εδαφολογικά χαρακτηριστικά έδωσε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να προσδιορίσουν, για καθεμία από τις τυπικές ποικιλίες, τις βέλτιστες συνθήκες ευδοκίμησής της. Η παρατήρηση και η ανάλυση της συμπεριφοράς των αμπέλων από τους αμπελουργούς, τούς επιτρέπουν να προσδιορίζουν τη σωστή θέση εγκατάστασης του αμπελώνα τους. Ενώ οι ποικιλίες grolleau N, grolleau gris G ή pineau d’Aunis N απλώνονται στους λόφους και στις αμμώδεις επίπεδες εκτάσεις για την παραγωγή φρουτωδών ερυθρωπών οίνων, οι ποικιλίες cabernet franc N και cabernet-sauvignon N ευδοκιμούν περισσότερο σε αβαθή και καστανά εδάφη με τακτική παροχή νερού, για την παραγωγή ερυθρωπών οίνων με γεμάτο σώμα και έντονη αρωματική διάρκεια.

9.   Άλλες ουσιώδεις προϋποθέσεις (συσκευασία, επισήμανση, άλλες απαιτήσεις)

Άμεσα γειτνιάζουσα περιοχή

Νομικό πλαίσιο:

Νομοθεσία της ΕΕ

Τύπος πρόσθετης προϋπόθεσης:

Παρέκκλιση για την παραγωγή στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή

Περιγραφή της προϋπόθεσης:

Η άμεσα γειτνιάζουσα περιοχή, που ορίζεται κατά παρέκκλιση για την οινοποίηση και την παρασκευή των οίνων που δύνανται να φέρουν την ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης «Cabernet d’Anjou», περιλαμβάνει το έδαφος των ακόλουθων δήμων βάσει του επίσημου γεωγραφικού κώδικα (code officiel géographique) του 2021:

νομός Indre-et-Loire: Saint-Nicolas-de-Bourgueil·

νομός Loire-Atlantique: Ancenis-Saint-Géréon (μόνο για το έδαφος του πρώην δήμου Ancenis), Le Loroux-Bottereau, Le Pallet, La Remaudière, Vair-sur-Loire (μόνο για το έδαφος του κατ’ εξουσιοδότηση δήμου Anetz), Vallet·

νομός Maine-et-Loire: Orée d'Anjou (μόνο για το έδαφος του κατ’ εξουσιοδότηση δήμου Saint-Laurent-des-Autels), Saint-Martin-du-Fouilloux.

Επισήμανση

Νομικό πλαίσιο:

Εθνική νομοθεσία

Τύπος πρόσθετης προϋπόθεσης:

Συμπληρωματικές διατάξεις σχετικά με την επισήμανση

Περιγραφή της προϋπόθεσης:

Η ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης μπορεί να συμπληρωθεί με την ένδειξη «primeur» ή «nouveau», σύμφωνα με τις διατάξεις που καθορίζονται στις προδιαγραφές.

Οι προαιρετικές ενδείξεις, η χρήση των οποίων, δυνάμει της κοινοτικής νομοθεσίας μπορεί να ρυθμίζεται από τα κράτη μέλη, αναγράφονται στις ετικέτες με χαρακτήρες μεγέθους (σε ύψος, σε πλάτος και σε πάχος) το πολύ διπλάσιου από το μέγεθος των χαρακτήρων με τους οποίους αναγράφεται η ελεγχόμενη ονομασία προέλευσης.

Η ένδειξη της ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης μπορεί να συμπληρωθεί με τη γεωγραφική ονομασία «Val de Loire» σύμφωνα με τους κανόνες που καθορίζονται στις προδιαγραφές. Οι διαστάσεις των χαρακτήρων της γεωγραφικής ένδειξης «Val de Loire» δεν υπερβαίνουν τα δύο τρίτα των διαστάσεων των χαρακτήρων με τους οποίους αναγράφεται η ένδειξη της ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης.

Στους οίνους που φέρουν την ένδειξη «primeur» ή «nouveau» αναγράφεται υποχρεωτικά η ένδειξη του έτους παραγωγής τους.

Στις ετικέτες των οίνων μπορεί να αναγράφεται το όνομα μικρότερης γεωγραφικής ενότητας, υπό τον όρο ότι η εν λόγω γεωγραφική ενότητα: - αποτελεί κτηματογραφημένη τοποθεσία· - περιλαμβάνεται στη δήλωση συγκομιδής. Το όνομα της κτηματογραφημένης τοποθεσίας τυπώνεται με χαρακτήρες των οποίων οι διαστάσεις δεν υπερβαίνουν, τόσο σε ύψος όσο και σε πλάτος, το ήμισυ των διαστάσεων των χαρακτήρων με τους οποίους αναγράφεται το όνομα της ελεγχόμενης ονομασίας προέλευσης.

Σύνδεσμος προς τις προδιάγραφες προϊόντος

https://info.agriculture.gouv.fr/gedei/site/bo-agri/document_administratif-cea1d3f7-577f-445e-9e58-b708a8d13eb8


(1)  ΕΕ L 9 της 11.1.2019, σ. 2.


Top