Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0774

    Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πρωτοκόλλου για την τροποποίηση της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας όσον αφορά την ελεύθερη ροή δεδομένων

    COM/2023/774 final

    Βρυξέλλες, 1.12.2023

    COM(2023) 774 final

    2023/0450(NLE)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πρωτοκόλλου για την τροποποίηση της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας όσον αφορά την ελεύθερη ροή δεδομένων


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

    Με απόφαση της 12ης Ιουλίου 2023, το Συμβούλιο ενέκρινε διαπραγματευτικές οδηγίες ώστε η Επιτροπή να διαπραγματευτεί τη συμπερίληψη διατάξεων σχετικά με τις διασυνοριακές ροές δεδομένων στη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας 1 .

    Στις 24 Οκτωβρίου 2022 η ΕΕ και η Ιαπωνία ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για τις διασυνοριακές ροές δεδομένων. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν καταρχήν στις 28 Οκτωβρίου 2023.

    Η ΕΕ και η Ιαπωνία συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων ψηφιακών οικονομιών στον κόσμο. Η ΕΕ επιδιώκει να επιταχύνει και να αξιοποιήσει τα οφέλη της περαιτέρω ψηφιοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας και κοινωνίας. Η διακυβέρνηση των δεδομένων και οι διασυνοριακές ροές δεδομένων είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη αυτή.

    Τα δεδομένα κρίνονται ως απολύτως απαραίτητα σε πολλές επιχειρήσεις και αποτελούν κρίσιμη συνιστώσα των επιχειρηματικών μοντέλων και των αλυσίδων εφοδιασμού σε πολλούς οικονομικούς τομείς. Η συμφωνία αυτή παρέχει την αναγκαία ασφάλεια δικαίου ότι οι ροές δεδομένων μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας δεν θα παρεμποδίζονται από αδικαιολόγητα μέτρα γεωγραφικού περιορισμού δεδομένων. Επιπλέον, διασφαλίζει το όφελος από την ελεύθερη ροή δεδομένων, με εμπιστοσύνη στην πλήρη συμμόρφωση με τους αντίστοιχους οικείους κανόνες για την προστασία των δεδομένων και την ψηφιακή οικονομία.

    Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων επιβεβαιώνει τη διαρκή προσήλωση της ΕΕ και της Ιαπωνίας στο διεθνές εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες και την κοινή αποφασιστικότητα για τη διαμόρφωση παγκόσμιων κανόνων ροής δεδομένων που σέβονται τις κοινές αξίες και τις αντίστοιχες ρυθμιστικές προσεγγίσεις.

    Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

    Με την επίτευξη συμφωνίας επί κανόνων για την αντιμετώπιση των αδικαιολόγητων εμποδίων στις ροές δεδομένων και με παράλληλη διατήρηση της ρυθμιστικής αυτονομίας στον τομέα της προστασίας των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής, η πρόταση συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων που καθορίζονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, της 18ης Φεβρουαρίου 2021, προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών 2 .

    Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

    Οι διαπραγματευθέντες με την Ιαπωνία κανόνες για τις διασυνοριακές ροές δεδομένων συμπληρώνουν την υφιστάμενη συμφωνία αμοιβαίας επάρκειας ΕΕ–Ιαπωνίας για τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα 3 και συνάδουν με την ενοποιημένη πρόταση για διατάξεις σχετικά με τις διασυνοριακές ροές δεδομένων και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στις εμπορικές συμφωνίες 4 . Η πρόταση ακολουθεί τη στρατηγική της Επιτροπής που ορίζεται στην επανεξέταση της εμπορικής πολιτικής, στη στρατηγική της ΕΕ για τα δεδομένα, στην κοινή ανακοίνωση σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τη συνεργασία στον Ινδοειρηνικό 5 και στην κοινή δήλωση για την ιδιωτική ζωή και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που συνυπογράφουν η ΕΕ και η Ιαπωνία 6 .

    Στην επανεξέταση της εμπορικής πολιτικής, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να «συνεχίσει να αντιμετωπίζει τα αδικαιολόγητα εμπόδια στις ροές δεδομένων, με παράλληλη διατήρηση της ρυθμιστικής αυτονομίας της στον τομέα της προστασίας των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής». Στη στρατηγική της ΕΕ για τα δεδομένα 7 αναφέρεται το εξής: «Η ΕΕ θα συνεχίσει να επιδιώκει την εξάλειψη των εν λόγω αδικαιολόγητων εμποδίων στις ροές δεδομένων σε διμερείς συζητήσεις και διεθνή φόρουμ, όπως, μεταξύ άλλων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, και, παράλληλα, θα προάγει και θα προστατεύει τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τα ευρωπαϊκά πρότυπα επεξεργασίας δεδομένων, σε πλήρη συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ.» Οι ροές δεδομένων αναγνωρίζονται επίσης ως σημαντικό στοιχείο στην κοινή ανακοίνωση σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τη συνεργασία στον Ινδοειρηνικό 8 .

    2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

    Νομική βάση

    Η ουσιαστική νομική βάση παρέχεται από το άρθρο 207 της ΣΛΕΕ.

    Το τροποποιητικό πρωτόκολλο θα υπογραφεί από την Ένωση σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου βάσει του άρθρου 218 παράγραφος 5 της ΣΛΕΕ και θα συναφθεί από την Ένωση σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου βάσει του άρθρου 218 παράγραφος 6 της ΣΛΕΕ, κατόπιν της συγκατάθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

    Το τροποποιητικό πρωτόκολλο, όπως υποβλήθηκε στο Συμβούλιο, δεν καλύπτει θέματα που δεν εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ.

    Αναλογικότητα

    Οι εμπορικές συμφωνίες αποτελούν το κατάλληλο μέσο για τη ρύθμιση της πρόσβασης στην αγορά και των συναφών τομέων ολοκληρωμένων οικονομικών σχέσεων με τρίτη χώρα εκτός της ΕΕ. Δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή για να καταστούν νομικά δεσμευτικές οι εν λόγω δεσμεύσεις και οι προσπάθειες ελευθέρωσης.

    Η παρούσα πρωτοβουλία επιδιώκει άμεσα τον στόχο της Ένωσης στον τομέα της εξωτερικής δράσης και συμβάλλει στην πολιτική προτεραιότητα της «ΕΕ ως ισχυρότερου παγκόσμιου παράγοντα». Η πρωτοβουλία συνάδει με τις κατευθύνσεις της συνολικής στρατηγικής της ΕΕ για τη συνεργασία με τρίτους και την ανανέωση των εξωτερικών εταιρικών σχέσεών της με υπεύθυνο τρόπο, ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν οι εξωτερικές προτεραιότητες της ΕΕ. Συμβάλλει στην επίτευξη των εμπορικών και αναπτυξιακών στόχων της ΕΕ.

    Επιλογή της νομικής πράξης

    Η παρούσα πρόταση συνάδει με το άρθρο 218 παράγραφος 6 της ΣΛΕΕ, το οποίο προβλέπει την έκδοση αποφάσεων του Συμβουλίου σχετικά με τη σύναψη διεθνών συμφωνιών. Δεν υπάρχει άλλη νομική πράξη που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη του στόχου που επιδιώκεται με την παρούσα πρόταση.

    3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

    Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

    Άνευ αντικειμένου

    Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

    Άνευ αντικειμένου

    Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

    Άνευ αντικειμένου

    Εκτίμηση επιπτώσεων

    Άνευ αντικειμένου

    Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

    Άνευ αντικειμένου

    Θεμελιώδη δικαιώματα

    Η σύσταση είναι συνεπής με τις Συνθήκες της ΕΕ και με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, με την υποβολή της ενοποιημένης πρότασης για διατάξεις σχετικά με τις διασυνοριακές ροές δεδομένων και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στις εμπορικές συμφωνίες, η Επιτροπή επιδιώκει να διαφυλάξει τη ρυθμιστική αυτονομία της Ένωσης στον τομέα της προστασίας των δεδομένων και της ιδιωτικής ζωής.

    4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Άνευ αντικειμένου

    5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

    Άνευ αντικειμένου

    Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

    Άνευ αντικειμένου

    Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

    Η πρόταση απαρτίζεται από 7 άρθρα.

    Το άρθρο 1 αφορά την τροποποίηση του πίνακα περιεχομένων.

    Το άρθρο 2 αφορά κυρίως την προσθήκη του ορισμού του «καλυπτόμενου προσώπου», με τον οποίο ορίζεται το πεδίο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων.

    Το άρθρο 3 αφορά τους κανόνες για τη διασυνοριακή διαβίβαση πληροφοριών με ηλεκτρονικά μέσα βάσει κλειστού καταλόγου απαγορευμένων μέτρων που περιορίζουν τη διασυνοριακή ροή πληροφοριών και τις σχετικές εξαιρέσεις.

    Το άρθρο 4 αφορά την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με την ενωσιακή πρακτική και την ενοποιημένη πρόταση για διατάξεις σχετικά με τις διασυνοριακές ροές δεδομένων και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής στις εμπορικές συμφωνίες, το εν λόγω άρθρο αναγνωρίζει το δικαίωμα κάθε Μέρους να καθορίζει το κατάλληλο επίπεδο προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

    Το άρθρο 5 προβλέπει τη διαγραφή της διάταξης που αφορά τα χρηματοοικονομικά δεδομένα.

    Το άρθρο 6 αφορά την έναρξη ισχύος.

    Το άρθρο 7 αφορά τις αυθεντικές γλώσσες στις οποίες συντάσσεται το πρωτόκολλο.

    2023/0450 (NLE)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πρωτοκόλλου για την τροποποίηση της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας όσον αφορά την ελεύθερη ροή δεδομένων

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 207 παράγραφος 4 πρώτο εδάφιο, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 6 στοιχείο α) σημείο v) και το άρθρο 218 παράγραφος 7,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Ζητήθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725, η γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων, ο οποίος και γνωμοδότησε [ημερομηνία έκδοσης της γνώμης],

    Έχοντας υπόψη τη συγκατάθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 9 ,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Σύμφωνα με την απόφαση αριθ. [XX] του Συμβουλίου 10 , το πρωτόκολλο για την τροποποίηση της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας όσον αφορά την ελεύθερη ροή δεδομένων υπογράφηκε στις [XX XXX 2023], με την επιφύλαξη σύναψής του σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

    (2)Το πρωτόκολλο για την τροποποίηση της συμφωνίας θα πρέπει να εγκριθεί εξ ονόματος της Ένωσης,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Εγκρίνεται, εξ ονόματος της Ένωσης, το πρωτόκολλο για την τροποποίηση της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας όσον αφορά την ελεύθερη ροή δεδομένων (στο εξής: πρωτόκολλο).

    Το κείμενο του πρωτοκόλλου επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.

    Άρθρο 2

    Η Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου ορίζει το πρόσωπο που είναι αρμόδιο να προβεί, εξ ονόματος της Ένωσης, στην κοινοποίηση που προβλέπεται στο άρθρο 23.3 της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας, προκειμένου να εκφραστεί η συναίνεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δεσμευτεί από το παρόν πρωτόκολλο.

    Άρθρο 3

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της έκδοσής της 11 .

    Βρυξέλλες,

       Για το Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος

    (1)    Συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας (ΕΕ 330 της 27.12.2018, σ. 3).
    (2)    Επανεξέταση της εμπορικής πολιτικής – Μια ανοικτή, βιώσιμη και δυναμική εμπορική πολιτική, COM(2021) 66 final.
    (3)     H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει απόφαση περί επάρκειας για την Ιαπωνία, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο χώρο ασφαλών ροών δεδομένων στον κόσμο (europa.eu) · EUR-Lex — 32019D0419 — EL — EUR-Lex (europa.eu).
    (4)    https://ec.europa.eu/newsroom/just/items/627665.
    (5)    Κοινή ανακοίνωση «Η στρατηγική της ΕΕ για τη συνεργασία στον Ινδοειρηνικό», JOIN(2021) 24 final.
    (6)     Κοινή δήλωση για την ιδιωτική ζωή και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα | EEAS (europa.eu) .
    (7)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, Ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα, COM(2020) 66 final.
    (8)    Κοινή ανακοίνωση «Η στρατηγική της ΕΕ για τη συνεργασία στον Ινδοειρηνικό», JOIN(2021) 24 final.
    (9)    ΕΕ C της , σ. . .
    (10)    [Να προστεθεί η αναφορά]
    (11)    Η ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας θα δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου.
    Top

    Βρυξέλλες, 1.12.2023

    COM(2023) 774 final

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    της

    πρότασης απόφασης του Συμβουλίου

    για τη σύναψη, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του πρωτοκόλλου για την τροποποίηση της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας όσον αφορά την ελεύθερη ροή δεδομένων


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

    ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ

    ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    ΚΑΙ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ και η ΙΑΠΩΝΙΑ (στο εξής: Μέρη),

    ΕΧΟΝΤΑΣ επανεκτιμήσει την ανάγκη συμπερίληψης διατάξεων σχετικά με την ελεύθερη ροή δεδομένων στη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας, η οποία υπεγράφη στο Τόκιο στις 17 Ιουλίου 2018 (στο εξής: συμφωνία), σύμφωνα με το άρθρο 8.81 της συμφωνίας,

    ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ:

    ΑΡΘΡΟ 1

    Ο πίνακας περιεχομένων της συμφωνίας τροποποιείται με τη διαγραφή των λέξεων «άρθρα 8.70 έως 8.81» και την αντικατάστασή τους με τις λέξεις «άρθρα 8.70 έως 8.82».

    ΑΡΘΡΟ 2

    Το άρθρο 8.71 της Συμφωνίας τροποποιείται με τη διαγραφή της λέξης «και» του στοιχείου α), με τη διαγραφή της περιόδου του στοιχείου β) σημείο ii) και την αντικατάστασή της με άνω τελεία, καθώς και με την προσθήκη των ακόλουθων εδαφίων αμέσως μετά το στοιχείο β) σημείο ii):

    «γ)    «καλυπτόμενο πρόσωπο»:

    i)    καλυπτόμενη επιχείρηση·

    ii)    επιχειρηματίας Μέρους· και

    iii)    πάροχος υπηρεσιών Μέρους· και

    δ)    «δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα»: κάθε πληροφορία που αφορά φυσικό πρόσωπο του οποίου η ταυτότητα είναι γνωστή ή μπορεί να εξακριβωθεί.»


    ΑΡΘΡΟ 3

    Το άρθρο 8.81 της συμφωνίας αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «ΑΡΘΡΟ 8.81

    Διασυνοριακή διαβίβαση πληροφοριών με ηλεκτρονικά μέσα

    1.    Τα Μέρη δεσμεύονται να διασφαλίζουν τη διασυνοριακή διαβίβαση πληροφοριών με ηλεκτρονικά μέσα, όταν αυτή προορίζεται για τη διεξαγωγή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ενός καλυπτόμενου προσώπου.

    2.    Για τον σκοπό αυτό, κανένα Μέρος δεν θεσπίζει ούτε διατηρεί μέτρα που απαγορεύουν ή περιορίζουν τη διασυνοριακή διαβίβαση πληροφοριών που ορίζεται στην παράγραφο 1:

    α)    απαιτώντας τη χρήση υπολογιστικών εγκαταστάσεων ή στοιχείων δικτύου στο έδαφος του Μέρους για την επεξεργασία πληροφοριών, μεταξύ άλλων με την απαίτηση της χρήσης υπολογιστικών εγκαταστάσεων ή στοιχείων δικτύου που έχουν πιστοποιηθεί ή εγκριθεί στο έδαφος του Μέρους·

    β)    απαιτώντας τον γεωγραφικό περιορισμό των πληροφοριών στο έδαφος του Μέρους για την αποθήκευση ή την επεξεργασία·

    γ)    απαγορεύοντας την αποθήκευση ή την επεξεργασία πληροφοριών στο έδαφος του άλλου Μέρους·

    δ)    θέτοντας ως προϋποθέσεις για τη διασυνοριακή διαβίβαση πληροφοριών τη χρήση υπολογιστικών εγκαταστάσεων ή στοιχείων δικτύου στο έδαφος του Μέρους ή απαιτήσεις γεωγραφικού περιορισμού στο έδαφος του Μέρους·

    ε)    απαγορεύοντας τη διαβίβαση πληροφοριών στο έδαφος του Μέρους· ή


    στ)    απαιτώντας την έγκριση του Μέρους πριν από τη διαβίβαση πληροφοριών στο έδαφος του άλλου Μέρους.1

    3.    Καμία διάταξη του παρόντος άρθρου δεν εμποδίζει ένα Μέρος να θεσπίζει ή να διατηρεί μέτρα που δεν συνάδουν με τις παραγράφους 1 και 2 για την επίτευξη θεμιτού στόχου δημόσιας πολιτικής2, υπό την προϋπόθεση ότι το μέτρο:

    α)    δεν εφαρμόζεται κατά τρόπο που να συνιστά μέσο αυθαίρετης ή αδικαιολόγητης διακριτικής μεταχείρισης μεταξύ χωρών στις οποίες επικρατούν παρόμοιες συνθήκες, ή συγκεκαλυμμένο περιορισμό του εμπορίου· και

    β)    δεν επιβάλλει περιορισμούς στις διαβιβάσεις πληροφοριών που είναι μεγαλύτερες από τις απαιτούμενες για την επίτευξη του στόχου.3

    4.    Καμία διάταξη του παρόντος άρθρου δεν εμποδίζει ένα Μέρος να θεσπίζει ή να διατηρεί μέτρα για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις διασυνοριακές διαβιβάσεις πληροφοριών, υπό τον όρο ότι η νομοθεσία του Μέρους προβλέπει μέσα που επιτρέπουν τις διαβιβάσεις υπό προϋποθέσεις γενικής εφαρμογής 4 για την προστασία των διαβιβαζόμενων πληροφοριών.

    5.    Το παρόν άρθρο δεν εφαρμόζεται στη διασυνοριακή διαβίβαση πληροφοριών τις οποίες κατέχει ή επεξεργάζεται Μέρος ή εξ ονόματός του.


    6.    Ένα Μέρος μπορεί ανά πάσα στιγμή να προτείνει στο άλλο Μέρος την επανεξέταση των μέτρων που παρατίθενται στην παράγραφο 2.

    _________________

    1Προς αποφυγή τυχόν αμφιβολιών, διευκρινίζεται ότι η παράγραφος 2 στοιχείο στ) δεν εμποδίζει ένα Μέρος:

    α)να υποβάλλει προς έγκριση τη χρήση συγκεκριμένου μέσου διαβίβασης ή συγκεκριμένη διασυνοριακή διαβίβαση πληροφοριών, για λόγους που σχετίζονται με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής, σύμφωνα με την παράγραφο 4·

    β)να απαιτεί την πιστοποίηση ή αξιολόγηση της συμμόρφωσης προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών ΤΠΕ, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, πριν από την εμπορευματοποίηση ή τη χρήση τους στο έδαφός του, ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση με νόμους και κανονισμούς που συνάδουν με την παρούσα συμφωνία ή για σκοπούς κυβερνοασφάλειας, σύμφωνα με τις παραγράφους 3 και 4 και τα άρθρα 1.5, 8.3 και 8.65· ή

    γ)να απαιτεί από τους περαιτέρω χρήστες πληροφοριών που προστατεύονται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας ή υποχρεώσεις εμπιστευτικότητας που απορρέουν από εθνικές νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις που συνάδουν με την παρούσα συμφωνία, να σέβονται τα εν λόγω δικαιώματα ή υποχρεώσεις κατά τη διασυνοριακή διαβίβαση των πληροφοριών, μεταξύ άλλων όσον αφορά αιτήματα πρόσβασης από δικαστήρια και αρχές τρίτων χωρών, σύμφωνα με το άρθρο 8.3.

    2Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου, ο «θεμιτός στόχος δημόσιας πολιτικής» ερμηνεύεται με αντικειμενικό τρόπο και επιτρέπει την επιδίωξη στόχων όπως η προστασία της δημόσιας ασφάλειας, της δημόσιας ηθικής ή της ζωής ή της υγείας ανθρώπων, ζώων ή φυτών ή η διατήρηση της δημόσιας τάξης, ή άλλων παρόμοιων στόχων δημόσιου συμφέροντος, λαμβανομένου υπόψη του εξελισσόμενου χαρακτήρα των ψηφιακών τεχνολογιών.

    3Προς αποφυγή τυχόν αμφιβολιών, διευκρινίζεται ότι η παρούσα διάταξη δεν επηρεάζει την ερμηνεία άλλων εξαιρέσεων της παρούσας συμφωνίας και την εφαρμογή τους στο παρόν άρθρο, ούτε το δικαίωμα ενός Μέρους να επικαλεστεί οποιαδήποτε από αυτές.

    4Προς αποφυγή τυχόν αμφιβολιών, διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με τον οριζόντιο χαρακτήρα της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής, οι «προϋποθέσεις γενικής εφαρμογής» αναφέρονται σε προϋποθέσεις που διατυπώνονται με αντικειμενικούς όρους και εφαρμόζονται οριζόντια σε απροσδιόριστο αριθμό οικονομικών φορέων και, ως εκ τούτου, καλύπτουν ένα φάσμα καταστάσεων και περιπτώσεων.»


    ΑΡΘΡΟ 4

    Το ακόλουθο άρθρο προστίθεται μετά το άρθρο 8.81 της συμφωνίας:

    «ΑΡΘΡΟ 8.82

    Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

    1.    Τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι τα φυσικά πρόσωπα έχουν δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τα αφορούν και της ιδιωτικής τους ζωής, όπως προβλέπεται στις νομοθετικές και κανονιστικές διατάξεις κάθε Μέρους, και ότι τα υψηλά πρότυπα εν προκειμένω συμβάλλουν στην εμπιστοσύνη στην ψηφιακή οικονομία και στην ανάπτυξη του εμπορίου. Κάθε Μέρος αναγνωρίζει το δικαίωμα του άλλου Μέρους να καθορίζει το κατάλληλο επίπεδο προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής, το οποίο πρέπει να παρέχεται από τα αντίστοιχα μέτρα του.

    2.    Κάθε Μέρος καταβάλλει προσπάθειες για τη θέσπιση μέτρων που προστατεύουν τα άτομα από παραβιάσεις της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που σημειώνονται εντός της δικαιοδοσίας του χωρίς διακρίσεις λόγω ιθαγένειας ή διαμονής.

    3.    Κάθε Μέρος θεσπίζει ή διατηρεί νομικό πλαίσιο που προβλέπει την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τα οποία σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο. Κατά την ανάπτυξη του νομικού του πλαισίου για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής, κάθε Μέρος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις αρχές και τις κατευθυντήριες γραμμές των σχετικών διεθνών φορέων. Επιπλέον, τα Μέρη αναγνωρίζουν ότι τα υψηλά πρότυπα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων όσον αφορά την κυβερνητική πρόσβαση σε δεδομένα που κατέχονται από ιδιώτες, όπως αυτά που περιγράφονται στις αρχές του ΟΟΣΑ για την κυβερνητική πρόσβαση σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που βρίσκονται στην κατοχή οντοτήτων του ιδιωτικού τομέα, συμβάλλουν στην εμπιστοσύνη στην ψηφιακή οικονομία.


    4.    Κάθε Μέρος δημοσιεύει πληροφορίες σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής που παρέχει στους χρήστες του ηλεκτρονικού εμπορίου, μεταξύ άλλων σχετικά με τα εξής:

    α)    τον τρόπο με τον οποίο τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να ασκήσουν προσφυγή για παραβίαση της προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή της ιδιωτικής ζωής που προκύπτει από το ψηφιακό εμπόριο· και

    β)    καθοδήγηση και άλλες πληροφορίες σχετικά με τη συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τις ισχύουσες νομικές απαιτήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ιδιωτικής ζωής.»

    ΑΡΘΡΟ 5

    Το άρθρο 8.63 της συμφωνίας διαγράφεται.

    ΑΡΘΡΟ 6

    Το παρόν πρωτόκολλο τίθεται σε ισχύ σύμφωνα με το άρθρο 23.2 παράγραφοι 1 και 2 της συμφωνίας.


    ΑΡΘΡΟ 7

    1.    Το παρόν πρωτόκολλο, σύμφωνα με το άρθρο 23.8 της συμφωνίας, συντάσσεται σε δύο αντίτυπα στην αγγλική, βουλγαρική, γαλλική, γερμανική, δανική, ελληνική, εσθονική, ιαπωνική, ιταλική, ισπανική, κροατική, λετονική, λιθουανική, μαλτέζικη, ολλανδική, ουγγρική, πολωνική, πορτογαλική, ρουμανική, σλοβακική, σλοβενική, σουηδική, τσεχική, φινλανδική γλώσσα, και όλα τα κείμενα είναι εξίσου αυθεντικά.

    2.    Σε περίπτωση ερμηνευτικών αποκλίσεων, υπερισχύει το κείμενο στη γλώσσα στην οποία έγινε η διαπραγμάτευση του παρόντος πρωτοκόλλου.

    ΣΕ ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ, οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, δεόντως εξουσιοδοτημένοι, υπέγραψαν το παρόν πρωτόκολλο.

    ΕΓΙΝΕ στ... [XXXX] τη(ν) [XX] ημέρα του μηνός [XXXX] του έτους [XXXX].

    Για την Ευρωπαϊκή Ένωση,

    Για την Ιαπωνία

    Top