Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0528

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση φορολογικού συστήματος με βάση την έδρα για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ

COM/2023/528 final

Στρασβούργο, 12.9.2023

COM(2023) 528 final

2023/0320(CNS)

Πρόταση

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη θέσπιση φορολογικού συστήματος με βάση την έδρα για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ

{SEC(2023) 308 final} - {SWD(2023) 301 final} - {SWD(2023) 302 final} - {SWD(2023) 303 final}


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ 

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης 

Στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, αναγνώρισε τη σημασία της ανάληψης περαιτέρω δράσης για να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) στην εσωτερική αγορά και ανακοίνωσε «δέσμη μέτρων αρωγής» για τις ΜΜΕ. Η δέσμη μέτρων αρωγής για τις ΜΜΕ, την οποία ενέκρινε σήμερα η Επιτροπή, παρέχει την αναγκαία στήριξη στις ΜΜΕ για την εξασφάλιση ταμειακών ροών, την απλούστευση, την πραγματοποίηση επενδύσεων και την ανάπτυξη. Η παρούσα πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων.

Τα υφιστάμενα συστήματα φορολογίας των επιχειρήσεων στην ΕΕ συνεπάγονται υψηλό βαθμό πολυπλοκότητας. Για τις επιχειρήσεις, αυτό μεταφράζεται σε υψηλό κόστος συμμόρφωσης, φραγμούς στις διασυνοριακές δραστηριότητες, κινδύνους διπλής φορολόγησης και/ή υπερφορολόγησης που οδηγούν σε φορολογική αβεβαιότητα και συχνές, χρονοβόρες νομικές διαφορές. Τα εμπόδια αυτά προκαλούν αναλογικά μεγαλύτερη επιβάρυνση στις ΜΜΕ από ό,τι στους μεγάλους ομίλους εταιρειών. Οι ΜΜΕ δαπανούν περίπου το 2,5 % του κύκλου εργασιών τους για τη συμμόρφωση με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις (π.χ. ΦΕΕ, ΦΠΑ και φόροι εισοδήματος), ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις δαπανούν το 0,7 %, καθώς οι τελευταίες είναι σε θέση να μοχλεύσουν οικονομίες κλίμακας 1 . Οι ΜΜΕ που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν διασυνοριακά υπόκεινται σε φορολογία σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη, αμέσως μόλις η δραστηριότητά τους στο εξωτερικό δημιουργήσει μόνιμη εγκατάσταση. Η συμμόρφωση με τις εν λόγω υποχρεώσεις συνεπάγεται σταθερό κόστος, το οποίο αποτελεί φραγμό που μπορεί να εμποδίσει τις ΜΜΕ να αναπτύξουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες σε διασυνοριακό επίπεδο. Αυτό ισχύει ιδίως κατά το αρχικό στάδιο της επέκτασης, κατά το οποίο οι δραστηριότητες στο εξωτερικό παραμένουν κατά βάση δευτερεύουσες σε σχέση με τις κύριες επιχειρηματικές δραστηριότητες στο κράτος προέλευσης.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό για τις ΜΜΕ, οι οποίες προτίθενται να αναπτυχθούν και να επεκταθούν πέραν των συνόρων, μέσω μόνιμης εγκατάστασης, να μπορούν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους φορολογικούς κανόνες με τους οποίους είναι εξοικειωμένες για τον υπολογισμό του φορολογητέου αποτελέσματος των μόνιμων εγκαταστάσεων τους σε άλλα κράτη μέλη. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στις εν λόγω ΜΜΕ να λάβουν την επιχειρηματική απόφαση που αρμόζει καλύτερα, είτε να συνεχίσουν να εφαρμόζουν διαφορετικές δέσμες φορολογικών κανόνων στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες είτε να επιλέξουν τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα τους, αφού λάβουν υπόψη το ύψος του κόστους συμμόρφωσης και τη διοικητική πολυπλοκότητα που μπορεί να προκύψει από την αντιμετώπιση διαφορετικών φορολογικών κανόνων.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Το 2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωση που καθόριζε μια πιθανή λύση για το κόστος συμμόρφωσης και άλλα φορολογικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ΜΜΕ 2 . Παρουσίαζε ένα σύστημα «φορολόγησης βάσει των κανόνων του κράτους εγκατάστασης» που στηριζόταν στην ιδέα της εθελοντικής αμοιβαίας αναγνώρισης και αποδοχής των φορολογικών κανόνων από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το σύστημα είχε σχεδιαστεί να είναι εθελοντικό τόσο για τα κράτη μέλη όσο και για τις επιχειρήσεις και επρόκειτο να εφαρμοστεί για πενταετή πιλοτική φάση. Το πεδίο εφαρμογής του ήταν ευρύτερο, καθώς κάλυπτε τόσο τις μόνιμες εγκαταστάσεις όσο και τις θυγατρικές και προέβλεπε ένα πιο περίπλοκο φορολογικό πλαίσιο, όπως η ενοποιημένη φορολογική βάση και η κατανομή της φορολογικής βάσης βάσει αντικειμενικών παραγόντων. Ωστόσο, τα κράτη μέλη δεν εφάρμοσαν ποτέ τις συνιστώμενες λύσεις του πιλοτικού σχεδίου.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η πρόταση συνάδει πλήρως με την πολιτική της Επιτροπής για τη στήριξη των ΜΜΕ. Το 2020, η Επιτροπή δρομολόγησε στρατηγική για τις ΜΜΕ με στόχο μια βιώσιμη και ψηφιακή Ευρώπη 3 , η οποία πρότεινε δράσεις που βασίζονται σε τρεις πυλώνες: ·ανάπτυξη ικανοτήτων και στήριξη για τη μετάβαση στη βιωσιμότητα και την ψηφιοποίηση, ·μείωση του κανονιστικού φόρτου και βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά, και ·βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε στην ομιλία της για την κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσθετες δράσεις, όπως η δέσμη μέτρων αρωγής για τις ΜΜΕ 4 , την οποία ενέκρινε σήμερα η Επιτροπή και της οποίας αποτελεί μέρος η παρούσα πρωτοβουλία. Αναμένεται να παράσχει την αναγκαία στήριξη στις ΜΜΕ για την εξασφάλιση ταμειακών ροών, τη συμμόρφωση με τις κανονιστικές υποχρεώσεις, την πραγματοποίηση επενδύσεων και την ανάπτυξη. Η ανακοίνωση σχετικά με τη δέσμη μέτρων αρωγής για τις ΜΜΕ εξετάζει επίσης την πρόσβαση των ΜΜΕ σε χρηματοδότηση και δεξιότητες, καθώς και το ευνοϊκό κανονιστικό πλαίσιο. Τέλος, η δέσμη περιλαμβάνει τους αναθεωρημένους κανόνες για τις καθυστερήσεις πληρωμών 5 που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της πειθαρχίας στις πληρωμές και την προστασία των επιχειρήσεων από τις αρνητικές επιπτώσεις των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές.

Η προτεινόμενη οδηγία, μέσω των κεντρικών διαδικασιών υποβολής, βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και της υπηρεσίας μίας στάσης, συνάδει επίσης πλήρως με τον στόχο της Επιτροπής για εξορθολογισμό και απλούστευση των απαιτήσεων υποβολής εκθέσεων για τις επιχειρήσεις και τις διοικήσεις, όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση του Μαρτίου 2023 για τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ [COM(2023) 168 final].

Επιπλέον, η Ένωση Κεφαλαιαγορών κινητοποιεί διασυνοριακές ιδιωτικές επενδύσεις σε εταιρείες κάθε μεγέθους, συμπληρώνοντας τη δημόσια στήριξη και μειώνοντας την εξάρτηση των ΜΜΕ από μεμονωμένες πηγές ή από μεμονωμένους παρόχους χρηματοδότησης.

Τέλος, προκειμένου να μπορούν οι ΜΜΕ να απολαύουν άμεσα τα οφέλη της εσωτερικής αγοράς χωρίς να επιβαρύνονται με περιττό πρόσθετο διοικητικό φόρτο, στον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1724 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 6 , με τον οποίο δημιουργήθηκε η ενιαία ψηφιακή θύρα, προβλέπονται γενικοί κανόνες για την επιγραμμική πρόσβαση σε πληροφορίες, σε διαδικασίες και σε υπηρεσίες υποστήριξης που σχετίζονται με τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Οι πληροφορίες σχετικά με τις φορολογικές διατάξεις που ορίζονται στην παρούσα οδηγία θα πρέπει επίσης να καταστούν προσβάσιμες στους διασυνοριακούς χρήστες μέσω της ενιαίας ψηφιακής θύρας σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1724, στην κατηγορία L.5.

Ως εκ τούτου, η προτεινόμενη οδηγία συνάδει με την προσέγγιση αυτή, δεδομένου ότι ενθαρρύνει τις ΜΜΕ να επεκταθούν σε διασυνοριακό επίπεδο και έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι το κόστος φορολογικής συμμόρφωσης δεν εμποδίζει τις ΜΜΕ να επωφεληθούν πλήρως από την εσωτερική αγορά, ενώ παράλληλα καθίστανται δημόσιες και προσβάσιμες χρήσιμες πληροφορίες.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ 

Νομική βάση

Η παρούσα πρόταση εμπίπτει στο άρθρο 115 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ (ΣΛΕΕ). Οι κανόνες της πρότασης αποσκοπούν στην προσέγγιση των νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών πρακτικών των κρατών μελών, δεδομένου ότι αυτές έχουν άμεση επίπτωση στην εγκαθίδρυση ή τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς. Ως εκ τούτου, πρόκειται να εκδοθεί σύμφωνα με ειδική νομοθετική διαδικασία σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο και υπό μορφή οδηγίας. Στον τομέα αυτό, η Ένωση έχει συντρέχουσα αρμοδιότητα με τα κράτη μέλη.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Οι επιχειρήσεις της ΕΕ δραστηριοποιούνται όλο και περισσότερο σε διασυνοριακό επίπεδο στην εσωτερική αγορά, αλλά το ισχύον φορολογικό πλαίσιο στην ΕΕ αποτελείται από 27 διαφορετικά συστήματα φορολογίας εταιρειών. Αυτή η πληθώρα κανόνων οδηγεί σε κατακερματισμό και αποτελεί σοβαρό εμπόδιο για την επιχειρηματική δραστηριότητα. Πράγματι, οι διασυνοριακές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος φορολογικής συμμόρφωσης στην εσωτερική αγορά, καθώς πρέπει να συμμορφώνονται με ποικίλα νομικά πλαίσια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις ΜΜΕ, για τις οποίες το κόστος αυτό είναι αναλογικά πολύ υψηλότερο 7 . Επιπλέον, οι υφιστάμενες διαφορές μεταξύ των κρατών μελών δημιουργούν αναντιστοιχίες που μπορούν να οδηγήσουν σε διπλή (μη) φορολόγηση. 

Τα προβλήματα αυτά είναι κοινά για όλα τα κράτη μέλη και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με μεμονωμένες εθνικές ενέργειες. Δεδομένου ότι προκύπτουν ως συνέπεια της λειτουργίας διαφορετικών φορολογικών συστημάτων, τυχόν ανομοιόμορφες εθνικές ενέργειες θα είχαν ανεπαρκή και ασυντόνιστα αποτελέσματα. Ομοίως, η καλύτερη συνεργασία μπορεί επίσης να είναι επωφελής, ωστόσο η προσέγγιση αυτή έχει δοκιμαστεί κυρίως σε διμερές επίπεδο και είναι περιορισμένη.

Στο πλαίσιο αυτό, μόνο μια πρωτοβουλία σε επίπεδο ΕΕ που καθιστά δυνατή την απλούστευση μπορεί να είναι αποτελεσματική και αποτελεί το μόνο κατάλληλο νομικό μέσο. Η πολυπλοκότητα και οι συνέπειές της θα μειώνονταν σημαντικά εάν υπήρχε ένα πλαίσιο απλούστευσης για τις ΜΜΕ που θα τους επέτρεπε να εφαρμόζουν ένα μόνο σύνολο φορολογικών κανόνων σε περίπτωση που επιθυμούν να αναπτυχθούν στο εξωτερικό.

Η ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ θα είχε σαφή προστιθέμενη αξία. Για τις ΜΜΕ, η απλούστευση μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά μόνο με βάση την αναγνώριση ότι, για τους σκοπούς της φορολόγησης των μόνιμων εγκαταστάσεων, δεδομένου ότι αποτελούν απλώς επέκταση της νομικής προσωπικότητας της έδρας, οι φορολογικοί κανόνες του κράτους μέλους προέλευσης (της έδρας) μπορούν να εφαρμοστούν για τον υπολογισμό της φορολογικής βάσης στα κράτη μέλη της «επέκτασης», δηλαδή όπου βρίσκονται οι μόνιμες εγκαταστάσεις. Επιπλέον, αντί να υποβάλλουν δήλωση σε κάθε κράτος μέλος όπου έχουν φορολογική παρουσία μέσω μόνιμης εγκατάστασης, οι ΜΜΕ θα είναι σε θέση να συμμορφώνονται με όλες τις υποχρεώσεις μέσω της έδρας τους και μόνο στο κράτος μέλος της έδρας (υπηρεσία μίας στάσης). Για τις φορολογικές διοικήσεις, οι οποίες επί του παρόντος προσδιορίζουν τις φορολογικές υποχρεώσεις των ίδιων διασυνοριακών επιχειρήσεων χωριστά, αλλά η καθεμία μόνο με τους δικούς της πόρους, αυτό θα είναι επίσης αποδοτικότερο.

Ως εκ τούτου, η παρούσα πρωτοβουλία συνάδει με την αρχή της επικουρικότητας που ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, δεδομένου ότι οι στόχοι δεν μπορούν να επιτευχθούν επαρκώς μέσω μεμονωμένης εθνικής δράσης και ότι μια κοινή προσέγγιση για όλα τα κράτη μέλη θα είχε τις μεγαλύτερες πιθανότητες επίτευξης των επιδιωκόμενων στόχων.

Αναλογικότητα 

Τα προβλεπόμενα μέτρα δεν υπερβαίνουν το ελάχιστο αναγκαίο για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών δραστηριοτήτων των ΜΜΕ και, ως εκ τούτου, για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς. Ως εκ τούτου, συνάδουν με τις αρχές της αναλογικότητας. Το πεδίο εφαρμογής του προτεινόμενου μέτρου αφορά μόνο τον υπολογισμό του φορολογητέου αποτελέσματος σε περιορισμένες περιπτώσεις, χωρίς να εναρμονίζει τους φορολογικούς κανόνες στα κράτη μέλη. Οι μόνιμες εγκαταστάσεις δεν έχουν χωριστή νομική προσωπικότητα από την ίδια την έδρα. Αποτελούν φορολογική παρουσία μιας ΜΜΕ σε άλλο κράτος μέλος η οποία, ωστόσο, δημιουργεί φορολογικά δικαιώματα για το κράτος μέλος όπου βρίσκεται η εν λόγω μόνιμη εγκατάσταση. Η πρόταση δεν προβλέπει εναρμόνιση των συστημάτων φορολογίας των εταιρειών, παρά μόνο τη δυνατότητα για τις ΜΜΕ να χρησιμοποιούν ένα μόνο σύνολο φορολογικών κανόνων (δηλαδή τους κανόνες του κράτους μέλους της έδρας τους) για τον υπολογισμό του φορολογητέου αποτελέσματος όσον αφορά τις δραστηριότητες που ασκούνται μέσω μόνιμης εγκατάστασης. Το σύστημα βασίζεται στην αμοιβαία αναγνώριση και αποδοχή των φορολογικών κανόνων κάθε κράτους μέλους για τις ΜΜΕ με μόνιμη εγκατάσταση. Επιπλέον, η απλούστευση αυτή είναι προαιρετική για όλες τις επιλέξιμες ΜΜΕ. Ο φορολογικός συντελεστής και οι πολιτικές επιβολής της νομοθεσίας θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα των κρατών μελών των μόνιμων εγκαταστάσεων. Κατά συνέπεια, η παρούσα πρωτοβουλία συνάδει επίσης με την αρχή της αναλογικότητας που ορίζεται στο άρθρο 5 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, δεδομένου ότι το περιεχόμενο και η μορφή της δεν υπερβαίνουν ό,τι είναι αναγκαίο και αναλογικό για τους επιδιωκόμενους στόχους.

Επιλογή της νομικής πράξης 

Η πρόταση αφορά οδηγία, που είναι η μόνη επιτρεπόμενη νομική πράξη σύμφωνα με τη νομική βάση (άρθρο 115 της ΣΛΕΕ). 

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Στο πλαίσιο της ευρύτερης δέσμης μέτρων «Επιχειρήσεις στην Ευρώπη: πλαίσιο για τη φορολογία εισοδήματος» (BEFIT), οι υπηρεσίες της Επιτροπής δρομολόγησαν δημόσια διαβούλευση η οποία κάλυπτε επίσης πτυχές που αφορούν τις ΜΜΕ. Όλες οι συνεισφορές ελήφθησαν δεόντως υπόψη, μεταξύ άλλων και όσον αφορά τις ΜΜΕ.

Ζητήθηκε η γνώμη των ενδιαφερόμενων μερών των ΜΜΕ και ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με τις επιλογές που προβλέπονται ειδικά για τις ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται σε διασυνοριακό επίπεδο κατά τη διάρκεια συνάντησης με το δίκτυο απεσταλμένων για τις ΜΜΕ, την ομάδα εμπειρογνωμόνων την οποία συμβουλεύεται τακτικά η Επιτροπή.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Η έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων που συνοδεύει την παρούσα πρόταση βασίζεται στο σχέδιο έκθεσης εκτίμησης επιπτώσεων που εξετάστηκε από την επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου και συζητήθηκε στη σχετική συνεδρίαση στις 24 Μαΐου 2022. Στη γνώμη της, της 26ης Μαΐου 2023, η επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου διατύπωσε συστάσεις.

Κρίθηκε αναγκαίο να παρουσιαστούν ως χωριστές προτάσεις οι πρωτοβουλίες που αξιολογήθηκαν στην έκθεση και έλαβαν θετική γνώμη με επιφυλάξεις από την επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου. Για τον λόγο αυτό, η έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων αξιολογεί μόνο τον αντίκτυπο της παρούσας πρότασης.

Η έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων της παρούσας πρότασης αποτυπώνει πιστά την ανάλυση για τις ΜΜΕ που περιέχεται στο αναλυτικό σχέδιο εκτίμησης επιπτώσεων που εξετάστηκε ενδελεχώς και ενσωματώνει τις σχετικές συστάσεις της επιτροπής ρυθμιστικού ελέγχου.

Η έκθεση εξετάζει τον αντίκτυπο της πρότασης βάσει διαφόρων επιλογών πολιτικής, εκ των οποίων αξιολογούνται τρεις:

Σύμφωνα με τη βασική επιλογή (status quo), θα διατηρηθεί το υφιστάμενο πλαίσιο πολιτικής. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να εφαρμόζει 27 διαφορετικά συστήματα φορολογίας εταιρειών χωρίς να προσφέρει διοικητική απλούστευση για τις ΜΜΕ με φορολογική παρουσία σε άλλο ή σε άλλα κράτη μέλη. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη συνέχιση των φραγμών για την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, καθώς οι ΜΜΕ θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν δυσανάλογα υψηλότερο κόστος συμμόρφωσης και άνισους όρους ανταγωνισμού. Σε σύγκριση με τις επιλογές πολιτικής, αυτό θα συνεπαγόταν οικονομική ζημία λόγω της συνέχισης της μειωμένης συμμετοχής των ΜΜΕ στην εσωτερική αγορά.

Επιλογή 1: Προαιρετικό φορολογικό σύστημα με βάση την έδρα για ΜΜΕ με μόνιμες εγκαταστάσεις

Μια επιλογή είναι να συμπεριληφθούν στο πεδίο εφαρμογής της πρότασης μόνο οι ΜΜΕ με μόνιμη εγκατάσταση σε άλλα κράτη μέλη και όχι οι ΜΜΕ με θυγατρικές. Οι εν λόγω ΜΜΕ έχουν φορολογική παρουσία σε ένα ή περισσότερα άλλα κράτη μέλη μέσω μόνιμης εγκατάστασης. Σύμφωνα με την επιλογή αυτή, προτείνεται να υπολογίζονται τα φορολογητέα αποτελέσματα κάθε μόνιμης εγκατάστασης της ΜΜΕ σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες του κράτους της έδρας, εφόσον η ΜΜΕ επιλέξει αυτό το σύστημα. Οι ΜΜΕ θα πρέπει να το επιλέξουν ρητά. Οι κανόνες, προκειμένου να αποφευχθεί η καταστρατήγησή τους, θα συνδυάζονται με την απαίτηση για τις συμμετέχουσες ΜΜΕ να υποχρεούνται να εφαρμόζουν τους κανόνες του κράτους της έδρας τους για ελάχιστο χρονικό διάστημα, π.χ. πέντε έτη. Επιπλέον, οι ΜΜΕ θα έχουν το δικαίωμα να ανανεώνουν την επιλογή τους ανά πενταετία χωρίς περιορισμούς, εφόσον εξακολουθούν να πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας. Οι διατάξεις περί επιλεξιμότητας, αλλά και οι διατάξεις περί ανάκλησης, έχουν σχεδιαστεί ώστε να αποθαρρύνουν τις καταχρηστικές πρακτικές και πιθανές πρακτικές φορολογικού σχεδιασμού, όπως η σκόπιμη μεταφορά της έδρας σε χώρα με χαμηλή φορολογία.

Επιλογή 2: Προαιρετικό φορολογικό σύστημα με βάση την έδρα για ΜΜΕ με μόνιμες εγκαταστάσεις και θυγατρικές

Εναλλακτικά, η δεύτερη επιλογή είναι να επιτραπεί στις επιλέξιμες ΜΜΕ να εφαρμόζουν το ίδιο σύνολο κανόνων για τον υπολογισμό των φορολογητέων αποτελεσμάτων τόσο των μόνιμων εγκαταστάσεων όσο και των θυγατρικών. Ομοίως, αυτό θα υπολογίζεται στη συνέχεια με βάση τους κανόνες που ισχύουν στο κράτος μέλος στο οποίο βρίσκεται η έδρα ή τα κεντρικά γραφεία. Έτσι θα επεκταθεί το πεδίο εφαρμογής της πρότασης ώστε να συμπεριλάβει επίσης ομίλους οντοτήτων. Η ανάλυση των τεχνικών στοιχείων είναι η ίδια με την πρώτη επιλογή, αλλά οι επιπτώσεις είναι διαφορετικές, ανάλογα με το αν οι κοινοί κανόνες εφαρμόζονται σε θυγατρικές ή μόνιμες εγκαταστάσεις, δεδομένου ότι οι πρώτες είναι χωριστά νομικά πρόσωπα, ενώ οι μόνιμες εγκαταστάσεις αποτελούν μέρος της ίδιας νομικής οντότητας με την έδρα.

Η εκτίμηση επιπτώσεων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η επιλογή 1 είναι η προτιμώμενη. Αποδεικνύεται αποτελεσματική για την επίτευξη των ειδικών στόχων της πρωτοβουλίας, αλλά και αποδοτική, καθώς το περιορισμένο πεδίο εφαρμογής της περιλαμβάνει μόνο τις ΜΜΕ με μόνιμη εγκατάσταση σε άλλο κράτος μέλος, οι οποίες βρίσκονται ουσιαστικά στο αρχικό στάδιο της επέκτασής τους.

Για τις ΜΜΕ που μπορεί να σχεδιάζουν να επεκταθούν πέραν των συνόρων και ενδεχομένως διστάζουν λόγω της προοπτικής του υψηλού κόστους συμμόρφωσης, η απλούστευση θα εξυπηρετούσε σε γενικές γραμμές τους στόχους. Οι κανόνες είναι προαιρετικοί για τις ΜΜΕ που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής και, ως εκ τούτου, μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν όσες ΜΜΕ ενδέχεται να επωφεληθούν, γεγονός που αναμένεται να αποφέρει αποτελεσματικότητα για τις εν λόγω ΜΜΕ.

Αναμένεται εύλογα ότι οι ΜΜΕ που επιθυμούν να επεκταθούν σε διασυνοριακό επίπεδο πιθανότατα θα το πράξουν καταρχάς μέσω μόνιμης εγκατάστασης, αντί να συστήσουν εξαρχής χωριστή νομική οντότητα σύμφωνα με το εταιρικό δίκαιο των άλλων κρατών μελών. Το τελευταίο θα συνεπαγόταν επίσης πρόσθετο κόστος συμμόρφωσης. Για τον λόγο αυτό, η επιλογή αυτή θα ήταν επίσης αποδοτική διότι θα ενθάρρυνε τη διασυνοριακή επέκταση και, ειδικότερα, την άρση των φορολογικών εμποδίων που ενδέχεται να εμποδίζουν τις ΜΜΕ να συμμετάσχουν πλήρως στην εσωτερική αγορά.

Η εκτίμηση επιπτώσεων περιλαμβάνει ανάλυση κόστους-οφέλους της πρωτοβουλίας, η οποία αναμένεται να είναι θετική. Μεταξύ των οφελών για τις ΜΜΕ στο πλαίσιο αυτής της επιλογής, οι απλουστεύσεις που θα εισαγάγει η πρωτοβουλία έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το τρέχον κόστος φορολογικής συμμόρφωσης ανά επιχείρηση και αναμένεται ότι θα τονώσουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη χάρη στην αύξηση των διασυνοριακών δραστηριοτήτων. Αναμένονται επίσης οφέλη από την πλευρά της φορολογικής διοίκησης, πρώτον με την εξέταση των φορολογικών δηλώσεων, τη βεβαίωση και την είσπραξη των φόρων μέσω υπηρεσίας μίας στάσης και, δεύτερον, με τη μείωση των κινδύνων απάτης ή κατάχρησης χάρη στην ύπαρξη ενός ενιαίου συστήματος. Επί του παρόντος, η πιθανότητα παρατυπιών και απάτης για έναν φορολογούμενο με μόνιμες εγκαταστάσεις σε διάφορα κράτη μέλη είναι μεγαλύτερη από ό,τι εάν ο ίδιος φορολογούμενος απευθυνόταν σε μία ενιαία φορολογική διοίκηση· οι έλεγχοι και οι δικλείδες ελέγχου θα ήταν ευκολότεροι και αυστηρότεροι.

Το κόστος της πρότασης δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ακρίβεια, διότι δεν υπάρχει προηγούμενο ούτε ειδικά δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αξιόπιστα για την παραγωγή ακριβών εκτιμήσεων. Ωστόσο, η έκθεση περιγράφει το δυνητικό κόστος για τις ΜΜΕ και τις φορολογικές διοικήσεις και παραθέτει ορισμένες εκτιμήσεις. Το κόστος εκτιμάται ότι είναι μικρό σε σύγκριση με τα εκτιμώμενα οφέλη που θα προκύψουν από την απλούστευση. Οι εκτιμήσεις αυτές παρατίθενται στο παράρτημα 3 της έκθεσης εκτίμησης επιπτώσεων.

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Η πρόταση αποσκοπεί στη μείωση του κανονιστικού φόρτου τόσο για τους φορολογούμενους όσο και για τις φορολογικές διοικήσεις. Ως εκ τούτου, το κόστος φορολογικής συμμόρφωσης επιβαρύνει τις ΜΜΕ και η μείωσή του θα αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα κατά την υλοποίηση της πρωτοβουλίας. Η εκτιμώμενη μείωση του κόστους συμμόρφωσης περιλαμβάνεται στην έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων.

Για την επίτευξη των στόχων της πρωτοβουλίας με αναλογικό τρόπο, η προτιμώμενη επιλογή της πρωτοβουλίας είναι η επιλογή 1. Οι ΜΜΕ με μόνιμη εγκατάσταση σε άλλο ή σε άλλα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν τους φορολογικούς κανόνες της έδρας τους για τον υπολογισμό του φορολογητέου αποτελέσματος των μόνιμων εγκαταστάσεων τους. Αυτή η διακριτική ευχέρεια που επαφίεται στον φορολογούμενο αναμένεται να μειώσει αποτελεσματικά τον κανονιστικό φόρτο. Οι ΜΜΕ είναι πιθανό να επιλέξουν να συμμετάσχουν εφόσον μπορούν να επωφεληθούν από την απλούστευση που προσφέρουν οι κανόνες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους ισχύοντες κανόνες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το πεδίο εφαρμογής της πρότασης διασφαλίζει ότι το κόστος συμμόρφωσης για τις ΜΜΕ διατηρείται χαμηλό. Τέλος, δεδομένου ότι η πρόταση αποσκοπεί πρωτίστως στην αντιμετώπιση των αναγκών των διασυνοριακών επιχειρήσεων που έχουν φορολογική παρουσία σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη, πολλές πολύ μικρές επιχειρήσεις θα είναι, ουσιαστικά, εκτός πεδίου εφαρμογής. 

Οι φορολογικές διοικήσεις, ιδίως τα κράτη μέλη υποδοχής, αναμένεται επίσης να επωφεληθούν από την προβλεπόμενη μείωση του φόρτου εργασίας, δεδομένου ότι η υποβολή φορολογικής δήλωσης, η βεβαίωση και η είσπραξη των φόρων θα συγκεντρώνονται στο κράτος μέλος της έδρας. Ο πρόσθετος αυτός φόρτος εργασίας για το κράτος μέλος της έδρας θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τη μείωση των νομικών διαφορών και διαδικασιών που προκύπτουν σήμερα από την εφαρμογή διαφορετικών συνόλων κανόνων για το ίδιο εισόδημα ή τις ίδιες συναλλαγές.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η παρούσα πρόταση δεν αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στα θεμελιώδη δικαιώματα. Τα προτεινόμενα μέτρα είναι συμβατά με τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τις αρχές του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.15 Το άρθρο 18 της πρότασης θα διασφαλίζει συγκεκριμένα την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Με την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού, την άρση των διασυνοριακών φραγμών και την παροχή μεγαλύτερης φορολογικής ασφάλειας, η πρόταση θα συμβάλει επίσης στην πρόληψη τυχόν διακρίσεων ή αδικαιολόγητων περιορισμών στις ελευθερίες που σχετίζονται με την άσκηση μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας.

4. ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλ. το νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο που συνοδεύει την πρόταση. Επισημαίνεται ότι δεν αναμένονται σημαντικές δημοσιονομικές επιπτώσεις ως αποτέλεσμα της παρούσας πρότασης, δεδομένου ότι οι επιπτώσεις αυτές περιορίζονται στην ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του κράτους μέλους της έδρας και του κράτους μέλους υποδοχής.

5. ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων 

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει την κατάσταση στα κράτη μέλη 5 έτη μετά την έναρξη εφαρμογής των κανόνων της οδηγίας και θα δημοσιεύσει έκθεση.

Για τους σκοπούς της παρακολούθησης και της αξιολόγησης της εφαρμογής της οδηγίας, αρχικά θα είναι αναγκαίο να δοθεί στα κράτη μέλη χρόνος και κάθε απαραίτητη βοήθεια για την ορθή εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ. Η Επιτροπή θα αξιολογήσει την εφαρμογή της οδηγίας πέντε έτη μετά την έναρξη ισχύος της και θα υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με τη λειτουργία της. Εάν κριθεί σκόπιμο, η έκθεση αυτή μπορεί ενδεχομένως να συνοδεύεται από πρόταση τροποποίησης της οδηγίας. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν στην Επιτροπή κάθε σχετική πληροφορία που διαθέτουν και η οποία μπορεί να απαιτείται για σκοπούς αξιολόγησης.

Εκτός από την αξιολόγηση, η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα της πρωτοβουλίας θα παρακολουθούνται τακτικά και συνεχώς με βάση τους ακόλουθους προκαθορισμένους δείκτες: κόστος συμμόρφωσης για τις ΜΜΕ, σε σχέση με τον κύκλο εργασιών τους και με συγκρίσιμες ΜΜΕ που δεν εφαρμόζουν την προτεινόμενη απλούστευση· αριθμός ΜΜΕ που επέλεξαν να εφαρμόσουν τους κανόνες· αριθμός ΜΜΕ που έχουν επεκταθεί σε διασυνοριακό επίπεδο με τη σύσταση μόνιμης εγκατάστασης· αριθμός ΜΜΕ που αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής λόγω σύστασης θυγατρικής· κύκλος εργασιών των ΜΜΕ που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής, σε σχέση με συγκρίσιμες ΜΜΕ που δεν εφαρμόζουν την προτεινόμενη απλούστευση.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης 

Αντικείμενο

Η οδηγία προβλέπει μια απλουστευμένη προσέγγιση για τη φορολόγηση αυτοτελών ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται διασυνοριακά στην ΕΕ όσον αφορά τις μόνιμες εγκαταστάσεις τους σε άλλα κράτη μέλη. Αυτή η απλουστευμένη προσέγγιση αναφέρεται ως «φορολόγηση με βάση την έδρα» (άρθρο 1). Η λύση αυτή περιορίζεται στους φορολογικούς κανόνες για τον υπολογισμό του φορολογητέου αποτελέσματος των μόνιμων εγκαταστάσεων και δεν αφορά τους κανόνες κοινωνικής ασφάλισης που εφαρμόζονται στο κράτος μέλος της μόνιμης εγκατάστασης ούτε επηρεάζει τις υφιστάμενες διμερείς συμβάσεις για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

Πεδίο εφαρμογής 

Το πεδίο εφαρμογής των κανόνων περιορίζεται σε αυτοτελείς ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά μέσω μόνιμων εγκαταστάσεων σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη (άρθρο 2).

Προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, επιλογή και εξαιρέσεις

Οι επιλέξιμες ΜΜΕ θα έχουν την επιλογή να υπολογίζουν το φορολογητέο αποτέλεσμα των μόνιμων εγκαταστάσεών τους μόνο με βάση τους φορολογικούς κανόνες του κράτους μέλους της έδρας τους, ενώ ο εφαρμοστέος φορολογικός συντελεστής θα παραμείνει ο φορολογικός συντελεστής του κράτους μέλους όπου βρίσκεται κάθε μόνιμη εγκατάσταση. Ωστόσο, η επιλογή και η ανανέωσή της περιορίζονται αυστηρά από προϋποθέσεις επιλεξιμότητας που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων καταστρατήγησης των κανόνων (άρθρα 3 και 9). Η επιλογή αυτή διαρκεί πέντε έτη (άρθρο 7), εκτός εάν στο μεταξύ η έδρα αλλάξει φορολογική κατοικία ή εάν ο κοινός κύκλος εργασιών των μόνιμων εγκαταστάσεων γίνει τουλάχιστον τριπλάσιος του κύκλου εργασιών της έδρας (άρθρο 8), οπότε οι κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα παύουν να ισχύουν.

Στο τέλος κάθε πενταετίας, οι ΜΜΕ θα έχουν το δικαίωμα να ανανεώνουν την επιλογή τους για άλλα πέντε έτη χωρίς περιορισμούς, εφόσον εξακολουθούν να πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας (άρθρο 9).

Οι διατάξεις περί επιλεξιμότητας και ανάκλησης αποσκοπούν στην αποθάρρυνση των καταχρηστικών πρακτικών και των πιθανών πρακτικών φορολογικού σχεδιασμού, όπως η σκόπιμη μεταφορά της έδρας σε κράτος μέλος με ελκυστικά χαρακτηριστικά στο φορολογικό του σύστημα που εξασφαλίζουν χαμηλή φορολογία. Όταν μια αυτοτελής ΜΜΕ αποφασίσει να συστήσει θυγατρική ή όταν ο κοινός κύκλος εργασιών των μόνιμων εγκαταστάσεών της γίνει τουλάχιστον διπλάσιος του κύκλου εργασιών της έδρας της ή όταν παύσει εξολοκλήρου να θεωρείται ΜΜΕ, δεν μπορεί να ανανεώσει τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα κατά τη λήξη της πενταετούς περιόδου (άρθρο 10).

Κεντρικές διαδικασίες

Η υπηρεσία μίας στάσης θα επιτρέπει στις ΜΜΕ που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής να αλληλεπιδρούν μόνο με τη φορολογική διοίκηση του κράτους μέλους της έδρας τους, τόσο για τη διαδικασία επιλογής όσο και για τις υποχρεώσεις υποβολής δηλώσεων και την καταβολή των φόρων (άρθρα 6, 9, 11 και 14). Η «υποβάλλουσα οντότητα» για όλες τις μόνιμες εγκαταστάσεις θα είναι η έδρα της ΜΜΕ. Ως εκ τούτου, οι ΜΜΕ θα υποβάλλουν μία μόνο φορολογική δήλωση στη φορολογική διοίκηση της έδρας τους (στο εξής: αρχή υποβολής δηλώσεων) (άρθρο 11). Στη συνέχεια, η εν λόγω φορολογική διοίκηση θα μεταφέρει τα επακόλουθα φορολογικά έσοδα σε κάθε κράτος μέλος όπου η ΜΜΕ διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση (άρθρο 14). Η προσέγγιση αυτή θα εξαλείψει την πολυπλοκότητα και το σχετικό κόστος που οφείλονται στην αντιμετώπιση πολλαπλών φορολογικών συστημάτων και φορολογικών διοικήσεων.

Το κράτος μέλος της έδρας θα εφαρμόζει τους συντελεστές που ισχύουν σε κάθε κράτος μέλος όπου η ΜΜΕ διατηρεί μόνιμη εγκατάσταση και, στη συνέχεια, θα μεταφέρει τα επακόλουθα φορολογικά έσοδα σε αυτό (άρθρο 12).

Παρέχεται η δυνατότητα έγκαιρης και εξορθολογισμένης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορολογικών αρχών (άρθρα 11 και 14), ιδίως με τη χρήση του υφιστάμενου πλαισίου που θεσπίστηκε με την οδηγία σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας 8 . Η ανταλλαγή αυτή προσαρμόζεται κατά τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στον σκοπό της απλούστευσης που επιδιώκει η παρούσα οδηγία.

Έλεγχοι, προσφυγές και διαφορές

Κάθε κράτος μέλος παραμένει αρμόδιο για τους ελέγχους των μόνιμων εγκαταστάσεων στη δικαιοδοσία του και μπορεί επίσης να ζητήσει κοινούς ελέγχους που δημιουργούν υποχρέωση συμμετοχής στο κράτος μέλος παραλήπτη (άρθρο 13).

Τέλος, είναι αυτονόητο ότι μια τέτοια προαιρετική εφαρμογή των κανόνων μπορεί, σε περιορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσει κινδύνους στρέβλωσης του ανταγωνισμού, δεδομένου ότι συγκρίσιμες επιχειρήσεις μπορεί να καταλήξουν να υπόκεινται σε διαφορετικούς φορολογικούς κανόνες. Ωστόσο, τα οφέλη θα υπερτερούν σαφώς αυτών των κινδύνων και, ειδικότερα, το σύστημα αντισταθμίζει το πρόσθετο και σημαντικό κόστος φορολογικής συμμόρφωσης που θα είχαν διαφορετικά οι ΜΜΕ με μόνιμες εγκαταστάσεις.

2023/0320 (CNS)

Πρόταση

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για τη θέσπιση φορολογικού συστήματος με βάση την έδρα για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 115,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 9 ,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 10 ,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με ειδική νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Στην Ένωση, δεν υπάρχει επί του παρόντος κοινή προσέγγιση για τον υπολογισμό της φορολογητέας βάσης για τις επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις της ΕΕ υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τους κανόνες διαφορετικών συστημάτων φορολογίας εταιρειών, ανάλογα με το κράτος μέλος στο οποίο δραστηριοποιούνται.

(2)Η συνύπαρξη και η αλληλεπίδραση 27 διαφορετικών συστημάτων φορολογίας εισοδήματος εταιρειών στην Ένωση προκαλεί πολυπλοκότητα όσον αφορά τη φορολογική συμμόρφωση και οδηγεί σε άνισους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις. Αυτή η κατάσταση έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ΜΜΕ απ’ ό,τι σε μεγαλύτερους φορολογούμενους και έχει γίνει πιο εμφανής, καθώς η παγκοσμιοποίηση και η ψηφιοποίηση της οικονομίας έχουν μεταβάλει σημαντικά την αντίληψη για τα σύνορα και τα επιχειρηματικά μοντέλα. Οι προσπάθειες των κυβερνήσεων να προσαρμοστούν στη νέα αυτή πραγματικότητα είχαν ως αποτέλεσμα την κατακερματισμένη αντίδραση μεταξύ των κρατών μελών, που οδήγησε σε περαιτέρω στρεβλώσεις στην εσωτερική αγορά. Επιπλέον, τα διάφορα νομικά πλαίσια οδηγούν αναπόφευκτα σε διαφορετικές πρακτικές φορολογικής διοίκησης μεταξύ των κρατών μελών. Αυτό συχνά συνεπάγεται χρονοβόρες διαδικασίες που χαρακτηρίζονται από έλλειψη προβλεψιμότητας και ασυνέπεια, καθώς και υψηλό κόστος συμμόρφωσης.

(3)Οι ποικίλοι τρόποι επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εσωτερική αγορά απαιτούν διαφορετικές λύσεις για τις διάφορες επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτουν σήμερα οι διασυνοριακές δραστηριότητές τους. Για τις μικρότερες επιχειρήσεις που δεν ανήκουν σε κάποιον όμιλο, η διασυνοριακή επέκταση είναι δυσκολότερη από ό,τι για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, είναι πιο επαχθές για αυτές τις μικρότερες επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις πολύπλοκες διαδικασίες και το υψηλό κόστος συμμόρφωσης. Συνεπώς, είναι προφανές ότι οι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στα αρχικά στάδια επέκτασης, χρειάζονται μια λύση όπως έναν απλουστευμένο μηχανισμό για τον υπολογισμό του φορολογητέου αποτελέσματος όταν δραστηριοποιούνται διασυνοριακά αποκλειστικά μέσω μόνιμων εγκαταστάσεων.

(4)Για την αντιμετώπιση της φορολογικής αβεβαιότητας και της δυσκολίας συμμόρφωσης με τους κανόνες ενός άγνωστου φορολογικού συστήματος όταν δραστηριοποιούνται σε άλλο ή σε άλλα κράτη μέλη (που αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες οι οποίοι εμποδίζουν την επέκταση των ΜΜΕ στο εξωτερικό), το φορολογητέο αποτέλεσμα των μόνιμων εγκαταστάσεων θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση τους κανόνες του κράτους μέλους στο οποίο η έδρα (τα κεντρικά γραφεία της ΜΜΕ) είναι φορολογικός κάτοικος. Αυτό σημαίνει επίσης ότι θα εξακολουθήσουν να ισχύουν οι αρχές που διέπουν τον καταλογισμό του εισοδήματος σε μόνιμη εγκατάσταση, οι οποίες καθορίζονται στην εφαρμοστέα διμερή σύμβαση για την αποφυγή της διπλής φορολογίας μεταξύ του κράτους μέλους της μόνιμης εγκατάστασης και του κράτους μέλους της έδρας. Για να διασφαλιστεί ότι οποιοιδήποτε νέοι κανόνες θα αποτελούν πηγή απλούστευσης για τις ΜΜΕ, η εφαρμογή τους θα πρέπει να είναι προαιρετική και, ως εκ τούτου, να επαφίενται στην επιλογή του φορολογουμένου.

(5)Για την πρόληψη καταχρηστικών φορολογικών πρακτικών, έχουν σχεδιαστεί ειδικοί κανόνες για την καταπολέμηση των φορολογικών καταχρήσεων, για παράδειγμα για την αντιμετώπιση των κινδύνων φοροαποφυγής που συνδέονται με τη μεταφορά της φορολογικής κατοικίας μιας ΜΜΕ και, επομένως, για να αποφεύγεται ο καθορισμός της έδρας βάσει φορολογικών κινήτρων. Κατά συνέπεια, θα ήταν αναγκαίο να παρακολουθείται η εξέλιξη του κύκλου εργασιών που καταλογίζεται σε κάθε μόνιμη εγκατάσταση, προκειμένου οι δραστηριότητές τους να παραμείνουν δευτερεύουσες σε σχέση με την κύρια δραστηριότητα που θα πρέπει να ασκεί η έδρα. Με τον τρόπο αυτό, οι κανόνες δεν θα κινδυνεύουν να χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά με τη σύσταση κενής έδρας, ενώ ο κύριος όγκος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων θα πραγματοποιείται στο εξωτερικό. Στο ίδιο πνεύμα, η επιλεξιμότητα για το σύστημα φορολογικής απλούστευσης, καθώς και ο τερματισμός και η ανανέωση της επιλογής θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς όρους. Οι όροι αυτοί θα πρέπει να συνδυάζονται με απαιτήσεις για τον κύκλο εργασιών της έδρας σε σύγκριση με τον κύκλο εργασιών των μόνιμων εγκαταστάσεων. Στόχος θα ήταν να υπογραμμιστεί περαιτέρω ότι η δραστηριότητα που ασκείται μέσω της μόνιμης εγκατάστασης μπορεί να είναι απλώς επέκταση της κύριας δραστηριότητας της έδρας. Επιπλέον, μόλις επιλεγεί η εφαρμογή του πλαισίου φορολογικής απλούστευσης, η επιλογή αυτή θα πρέπει να έχει υποχρεωτική διάρκεια, ώστε να αποφεύγονται καταστάσεις στις οποίες η φορολογική κατοικία της έδρας μετατοπίζεται συχνά για να επωφελείται από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες ευνοϊκές φορολογικές καταστάσεις.

(6)Η διεθνής ναυτιλία αποτελεί ειδικό τομέα δραστηριότητας που υπόκειται σε ειδικά φορολογικά καθεστώτα σε διάφορα κράτη μέλη. Τα καθεστώτα αυτά συνίστανται κυρίως στον υπολογισμό της φορολογικής βάσης με βάση τη χωρητικότητα (δηλαδή τη φέρουσα ικανότητα) των υπό εκμετάλλευση πλοίων και όχι βάσει των πραγματικών κερδών ή ζημιών της εταιρείας. Με αυτό το δεδομένο, οι ΜΜΕ που αντλούν εισόδημα από ναυτιλιακές δραστηριότητες οι οποίες καλύπτονται από καθεστώς φορολογίας χωρητικότητας θα πρέπει να εξαιρούνται από τη δυνατότητα επιλογής των κανόνων απλούστευσης για τις ΜΜΕ όσον αφορά το εν λόγω εισόδημα που καταλογίζεται σε μόνιμη εγκατάσταση. Η εξαίρεση αυτή θα αποτρέψει πρόσθετες περιπλοκές, οι οποίες θα προέκυπταν από την αλληλεπίδραση μεταξύ του πλαισίου απλούστευσης της φορολογίας των ΜΜΕ και των καθεστώτων φορολογίας χωρητικότητας. Επιπλέον, μια τέτοια πιθανή περιπλοκή θα φαινόταν δυσανάλογη, δεδομένης της έλλειψης τέτοιων ειδικών φορολογικών καθεστώτων σε ορισμένα κράτη μέλη. Κανένας άλλος τομέας δραστηριότητας δεν θα εξαιρεθεί από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας.

(7)Η πρόταση αποσκοπεί στην παροχή σημαντικής απλούστευσης των διαδικασιών και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να δημιουργηθεί υπηρεσία μίας στάσης, στο πλαίσιο της οποίας η υποβολή φορολογικής δήλωσης, η βεβαίωση του φόρου και η είσπραξη του οφειλόμενου φόρου από τις μόνιμες εγκαταστάσεις θα διεκπεραιώνονται μέσω μίας μόνο φορολογικής αρχής («αρχή υποβολής δηλώσεων»), δηλαδή της φορολογικής αρχής του κράτους μέλους όπου βρίσκεται η έδρα. Με πλήρη σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών μελών σε φορολογικά θέματα, οι έλεγχοι, οι προσφυγές και οι διαδικασίες επίλυσης διαφορών θα παραμένουν κατά κύριο λόγο σε εθνικό επίπεδο και σύμφωνα με τους διαδικαστικούς κανόνες του αντίστοιχου κράτους μέλους. Για να υποστηριχθεί η λειτουργία της υπηρεσίας μίας στάσης, θα ήταν κρίσιμο να προβλεφθούν κοινοί έλεγχοι, οι οποίοι θα συνεπάγονται υποχρέωση συνεργασίας για το κράτος μέλος της έδρας, εάν η φορολογική αρχή της μόνιμης εγκατάστασης ζητήσει έλεγχο που καλύπτει τον υπολογισμό του φορολογητέου αποτελέσματος του φορολογουμένου της.

(8)Για να αποφευχθεί ο κατακερματισμός του πεδίου εφαρμογής που ενδέχεται να προκύψει από εθνικές ιδιαιτερότητες, οι ΜΜΕ που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής είναι εκείνες που ορίζονται στην οδηγία 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013 11 .

(9)Για να διασφαλιστεί ότι τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη έχουν έγκαιρη πρόσβαση στις σχετικές φορολογικές πληροφορίες, αυτές θα πρέπει να ανταλλάσσονται αυτομάτως μέσω του κοινού δικτύου επικοινωνιών («CCN») που έχει αναπτύξει η Ένωση. Συνεπώς, η οδηγία 2011/16/ΕΚ του Συμβουλίου 12 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(10)Προκειμένου να εξασφαλιστούν ενιαίοι όροι για την κοινοποίηση και την ανταλλαγή των σχετικών πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς μεταξύ των κρατών μελών, για την είσπραξη και τη μεταφορά των φόρων, καθώς και για την επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας του συστήματος φορολογικής απλούστευσης, θα πρέπει να ανατεθούν εκτελεστικές αρμοδιότητες στην Επιτροπή. Οι εν λόγω αρμοδιότητες θα πρέπει να ασκούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 13 .

(11)Επιπλέον, προκειμένου οι ΜΜΕ να μπορούν να απολαμβάνουν άμεσα τα οφέλη της εσωτερικής αγοράς χωρίς περιττό πρόσθετο διοικητικό φόρτο, οι πληροφορίες σχετικά με τις φορολογικές διατάξεις που καθορίζονται στην παρούσα οδηγία θα πρέπει να είναι προσβάσιμες μέσω της ενιαίας ψηφιακής θύρας σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/1724 14 . Η ενιαία ψηφιακή θύρα παρέχει υπηρεσία μίας στάσης σε διασυνοριακούς χρήστες για τη διαδικτυακή παροχή πληροφοριών, διαδικασιών και υπηρεσιών υποστήριξης σχετικά με τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς.

(12)Για να τροποποιηθούν ορισμένα μη ουσιώδη στοιχεία της παρούσας οδηγίας, θα πρέπει να ανατεθεί στην Επιτροπή η εξουσία έκδοσης πράξεων σύμφωνα με το άρθρο 290 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την επικαιροποίηση των παραρτημάτων I έως IV σχετικά με τις νομικές μορφές των ΜΜΕ και τους φόρους επί των κερδών (στους οποίους υπόκεινται αυτές οι μορφές ΜΜΕ), κατά περίπτωση, προκειμένου να ενσωματωθούν μελλοντικές νομικές μορφές ή φόροι με παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνα που απαριθμούνται στα παραρτήματα I έως IV. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η Επιτροπή να διεξάγει, κατά τις προπαρασκευαστικές της εργασίες, τις κατάλληλες διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, και οι διαβουλεύσεις αυτές να πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται στη διοργανική συμφωνία της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου 15 . Προκειμένου να εξασφαλιστεί η ίση συμμετοχή στην προετοιμασία των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο λαμβάνουν όλα τα έγγραφα κατά τον ίδιο χρόνο με τους εμπειρογνώμονες των κρατών μελών, και οι εμπειρογνώμονές τους έχουν συστηματικά πρόσβαση στις συνεδριάσεις των ομάδων εμπειρογνωμόνων της Επιτροπής που ασχολούνται με την προετοιμασία κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων.

(13)Επειδή η ορθή εφαρμογή των προτεινόμενων κανόνων σε κάθε κράτος μέλος έχει καίρια σημασία για την προστασία της φορολογικής βάσης άλλων κρατών μελών, η εν λόγω εφαρμογή και επιβολή θα πρέπει να παρακολουθείται από την Επιτροπή. Για τον λόγο αυτόν, τα κράτη μέλη θα πρέπει να κοινοποιούν τακτικά στην Επιτροπή συγκεκριμένες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων στατιστικών στοιχείων, σχετικά με την εφαρμογή και την επιβολή στο έδαφός τους των εθνικών μέτρων που θεσπίζονται βάσει της παρούσας οδηγίας. Προκειμένου να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων νέων κανόνων, η Επιτροπή θα πρέπει να εκπονήσει αξιολόγηση με βάση τις πληροφορίες που παρέχουν τα κράτη μέλη και άλλα διαθέσιμα δεδομένα, η οποία, κατά περίπτωση, θα συνοδεύεται από πρόταση τροποποίησης των κανόνων. Η έκθεση της Επιτροπής θα πρέπει να δημοσιευθεί.

(14)Τα κράτη μέλη μπορούν να επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δυνάμει της παρούσας οδηγίας αποκλειστικά για τον σκοπό της επαλήθευσης των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας ή για τον προσδιορισμό της φορολογικής οφειλής των μόνιμων εγκαταστάσεων. Κάθε επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που πραγματοποιείται για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να συμμορφώνεται με τον κανονισμό (ΕΕ) 2016/679.

(15)Η προβλεπόμενη περίοδος διατήρησης επιτρέπει στα κράτη μέλη να συμμορφωθούν με τους περισσότερους κανόνες περί παραγραφής, ακολουθώντας έτσι στενά τους αντίστοιχους εθνικούς κανόνες όσον αφορά το σημείο έναρξης ή αναστολής της. Ωστόσο, η περίοδος διατήρησης δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τον χρόνο που είναι αναγκαίος για να διασφαλιστεί ότι οι αρμόδιες φορολογικές αρχές είναι σε θέση να προσδιορίσουν τη φορολογική οφειλή, επιτυγχάνοντας έτσι ισορροπία μεταξύ της ικανότητας της φορολογικής αρχής να διασφαλίζει τον ορθό προσδιορισμό και την είσπραξη των φόρων και του δικαιώματος των φορολογουμένων στην ασφάλεια δικαίου. 

(16)Η παρούσα οδηγία σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τηρεί τις αρχές που αναγνωρίζονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, η παρούσα οδηγία επιδιώκει να εξασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό του δικαιώματος προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της επιχειρηματικής ελευθερίας.

(17)Ζητήθηκε, σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων και του Συμβουλίου, ο οποίος γνωμοδότησε στις […].

(18)Δεδομένου ότι ο στόχος της παρούσας οδηγίας, δηλαδή η απλούστευση των φορολογικών κανόνων για ορισμένες ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στην εσωτερική αγορά μέσω μόνιμης ή μόνιμων εγκαταστάσεων, δεν μπορεί να επιτευχθεί επαρκώς από τα κράτη μέλη, μπορεί όμως, λόγω των υφιστάμενων προκλήσεων που προκαλεί η αλληλεπίδραση μεταξύ 27 διαφορετικών συστημάτων φορολογίας εταιρειών, να επιτευχθεί καλύτερα σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση μπορεί να εγκρίνει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας, όπως ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, όπως ορίζεται στο ίδιο άρθρο, η παρούσα οδηγία δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη του εν λόγω στόχου,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ I
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 1
Αντικείμενο

Η παρούσα οδηγία θεσπίζει κανόνες για τον υπολογισμό του φορολογητέου αποτελέσματος των μόνιμων εγκαταστάσεων των ΜΜΕ οι οποίες πληρούν τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 (κανόνες «φορολόγησης με βάση την έδρα»).

Άρθρο 2
Πεδίο εφαρμογής

1.Η παρούσα οδηγία εφαρμόζεται στις ΜΜΕ που πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α)έχουν συσταθεί σύμφωνα με το δίκαιο κράτους μέλους και έχουν μία από τις μορφές που απαριθμούνται στα παραρτήματα Ι και ΙΙ·

β)έχουν τη φορολογική τους κατοικία σε κράτος μέλος σύμφωνα με το φορολογικό δίκαιο του εν λόγω κράτους μέλους, συμπεριλαμβανομένων των διμερών συμβάσεών του για την αποφυγή της διπλής φορολογίας·

γ)υπόκεινται, άμεσα ή στο επίπεδο των ιδιοκτητών τους, σε φόρο επί των κερδών που περιλαμβάνεται στα παραρτήματα III και IV ή σε οποιονδήποτε άλλο φόρο με παρόμοια χαρακτηριστικά·

δ)θεωρούνται πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), όπως ορίζονται στην οδηγία 2013/34/ΕΕ 16 ·

ε)δραστηριοποιούνται σε άλλα κράτη μέλη αποκλειστικά μέσω μίας ή περισσότερων μόνιμων εγκαταστάσεων·

στ)δεν αποτελούν μέρος ενοποιημένου ομίλου για λογιστικούς σκοπούς σύμφωνα με την οδηγία 2013/34/ΕΕ και συνιστούν αυτόνομη επιχείρηση, που πληροί μία από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

δεν είναι συγγενής επιχείρηση κατά την έννοια του άρθρου 2 σημείο 13 της οδηγίας 2013/34/ΕΕ·

δεν είναι συνδεδεμένη επιχείρηση κατά την έννοια του άρθρου 3 παράγραφος 3 της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής.

2.Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 16 για την τροποποίηση των παραρτημάτων I έως IV, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη αλλαγές στη νομοθεσία των κρατών μελών όσον αφορά:

α)νομικές μορφές οντοτήτων που έχουν συσταθεί σύμφωνα με το δίκαιο κράτους μέλους (παραρτήματα I και II)·

β)φόρους επί των κερδών ή οποιοδήποτε άλλο φόρο με παρόμοια χαρακτηριστικά στον οποίο υπόκεινται οι εν λόγω οντότητες άμεσα ή στο επίπεδο των ιδιοκτητών τους (παραρτήματα III και IV).

3.Η παρούσα οδηγία δεν θίγει το δικαίωμα του κράτους μέλους στο οποίο βρίσκεται η μόνιμη εγκατάσταση να καθορίζει τον εφαρμοστέο φορολογικό συντελεστή ούτε την εφαρμογή των διμερών συμβάσεων για την αποφυγή της διπλής φορολογίας ή τους κανόνες για την κοινωνική προστασία των εργαζομένων στο κράτος μέλος της μόνιμης εγκατάστασης.

Άρθρο 3
Ορισμοί

Για τους σκοπούς της παρούσας οδηγίας, ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:

1)«μόνιμη εγκατάσταση»: σταθερός τόπος επιχειρηματικής δραστηριότητας που βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος, όπως ορίζεται στη σχετική διμερή σύμβαση για την αποφυγή της διπλής φορολογίας ή, ελλείψει τέτοιας σύμβασης, στο εθνικό δίκαιο·

2)«έδρα»: ΜΜΕ, όπως αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1, η οποία δραστηριοποιείται σε άλλο ή άλλα κράτη μέλη αποκλειστικά μέσω μίας ή περισσότερων μόνιμων εγκαταστάσεων·

3)«κράτος μέλος της έδρας»: το κράτος μέλος στο οποίο έχει τη φορολογική κατοικία της η ΜΜΕ που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1·

4)«κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα»: οι φορολογικοί κανόνες του κράτους μέλους της έδρας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του φορολογητέου αποτελέσματος της έδρας και των μόνιμων εγκαταστάσεών της·

5)«κράτος μέλος υποδοχής»: το κράτος μέλος στο οποίο βρίσκεται η μόνιμη εγκατάσταση μιας ΜΜΕ που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1·

6)«φορολογητέο αποτέλεσμα της μόνιμης εγκατάστασης»: το φορολογητέο εισόδημα ή ζημία που υπολογίζεται σύμφωνα με τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα·

7)«αρχή υποβολής δηλώσεων»: η αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους μέλους της έδρας·

8)«φορολογική δήλωση για σκοπούς φορολόγησης με βάση την έδρα»: η φορολογική δήλωση η οποία υποβάλλεται από ΜΜΕ που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 και η οποία καλύπτει τα φορολογητέα αποτελέσματα της έδρας και της μόνιμης ή των μόνιμων εγκαταστάσεων, όπως υπολογίζονται σύμφωνα με τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ II
Φορολόγηση με βάση την έδρα

Άρθρο 4
Προϋποθέσεις επιλεξιμότητας

1.Η έδρα μπορεί να επιλέξει να εφαρμόσει τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα όσον αφορά τη μόνιμη ή τις μόνιμες εγκαταστάσεις της σε άλλα κράτη μέλη, εφόσον πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α)ο κοινός κύκλος εργασιών των μόνιμων εγκαταστάσεών της δεν ήταν μεγαλύτερος, κατά τα δύο τελευταία οικονομικά έτη, από το διπλάσιο του κύκλου εργασιών που πραγματοποίησε η έδρα·

β)έχει την φορολογική κατοικία της στο κράτος μέλος της έδρας κατά τα δύο τελευταία οικονομικά έτη·

γ)πληρεί τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο δ) για τα δύο τελευταία οικονομικά έτη.

2.Εάν η έδρα επιλέξει να εφαρμόσει τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα σύμφωνα με την παράγραφο 1, εφαρμόζει τους ίδιους κανόνες σε όλες τις μόνιμες εγκαταστάσεις της σε άλλα κράτη μέλη. Εάν δημιουργήσει νέα μόνιμη εγκατάσταση σε άλλο κράτος μέλος, εφαρμόζει σε αυτή τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα από τη στιγμή της σύστασής της.

Άρθρο 5
Εξαίρεση από τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα

Όταν η έδρα αντλεί εισόδημα από ναυτιλιακές δραστηριότητες και το εισόδημα αυτό υπόκειται σε καθεστώς φορολογίας χωρητικότητας στο κράτος μέλος της έδρας, η εν λόγω έδρα εξαιρείται από την εφαρμογή των κανόνων φορολόγησης με βάση την έδρα όσον αφορά τη μόνιμη ή τις μόνιμες εγκαταστάσεις της σε άλλα κράτη μέλη, στον βαθμό που αυτές αντλούν εισόδημα από ναυτιλιακές δραστηριότητες.

Άρθρο 6
Άσκηση της δυνατότητας επιλογής για την εφαρμογή των κανόνων φορολόγησης με βάση την έδρα

1.Η έδρα που επιλέγει να εφαρμόσει τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα στη μόνιμη ή στις μόνιμες εγκαταστάσεις της κοινοποιεί την επιλογή της στην αρχή υποβολής δηλώσεων, μαζί με το όνομα του κράτους ή των κρατών μελών υποδοχής. Η κοινοποίηση πραγματοποιείται τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από το τέλος του οικονομικού έτους που προηγείται του οικονομικού έτους κατά το οποίο η εν λόγω ΜΜΕ επιθυμεί να αρχίσει να εφαρμόζει τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα.

2.Η αρχή υποβολής δηλώσεων επαληθεύει κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας που καθορίζονται στο άρθρο 4 και ενημερώνει την έδρα για τα πορίσματά της εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

3.Εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, η αρχή υποβολής δηλώσεων ενημερώνει τις φορολογικές αρχές των κρατών μελών υποδοχής εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 ότι, από το επόμενο οικονομικό έτος, το φορολογητέο αποτέλεσμα των σχετικών μόνιμων εγκαταστάσεων υπολογίζεται σύμφωνα με τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα, όπως εφαρμόζονται στο κράτος μέλος της έδρας. Η φορολογική αρχή του κράτους ή των κρατών μελών υποδοχής κοινοποιεί στην αρχή υποβολής δηλώσεων τον εφαρμοστέο φορολογικό συντελεστή.

Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο κοινοποιούνται μέσω της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών που αναφέρεται στο άρθρο [8αε] της οδηγίας 2011/16/ΕΕ.

Το κράτος μέλος υποδοχής μπορεί να προσβάλει την απόφαση της αρχής υποβολής δηλώσεων σχετικά με την εκπλήρωση των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13. Παρά τις διαδικασίες αυτές, οι ΜΜΕ μπορούν να αρχίσουν να εφαρμόζουν τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα.

Εάν η αρχή υποβολής δηλώσεων καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, ενημερώνει την έδρα εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 και η έδρα μπορεί να ασκήσει προσφυγή κατά της εν λόγω απόφασης σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο.

4.Όταν ένα κράτος μέλος υποδοχής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παρουσία μιας ΜΜΕ στο έδαφός του μπορεί να θεωρηθεί μόνιμη εγκατάσταση, ενημερώνει σχετικά την αρχή υποβολής δηλώσεων. Βάσει των πληροφοριών αυτών, η αρχή υποβολής δηλώσεων ενημερώνει την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους μέλους υποδοχής σχετικά με το κατά πόσον η έδρα εφαρμόζει τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα όσον αφορά τις μόνιμες εγκαταστάσεις της.

Άρθρο 7
Διάρκεια της επιλογής για την εφαρμογή των κανόνων φορολόγησης με βάση την έδρα

1.Η έδρα που έχει επιλέξει να εφαρμόζει τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα στις μόνιμες εγκαταστάσεις της σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη υποδοχής εφαρμόζει τους κανόνες αυτούς για περίοδο πέντε οικονομικών ετών.

2.Στο τέλος της περιόδου που αναφέρεται στην παράγραφο 1, οι κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα παύουν να ισχύουν για τις μόνιμες εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο κράτος μέλος υποδοχής, εκτός εάν η έδρα κοινοποιήσει στην αρχή υποβολής δηλώσεων την επιλογή της να ανανεώσει την εφαρμογή των κανόνων φορολόγησης με βάση την έδρα, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 9.

Άρθρο 8
Ανάκληση της επιλογής για την εφαρμογή των φορολογικών κανόνων με βάση την έδρα

1.Η δυνατότητα εφαρμογής των κανόνων φορολόγησης με βάση την έδρα ανακαλείται πριν από τη λήξη της πενταετούς περιόδου που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 για οποιονδήποτε από τους ακόλουθους λόγους:

α)η ΜΜΕ που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 μεταφέρει τη φορολογική της κατοικία εκτός του κράτους μέλους της έδρας της·

β)κατά τα δύο τελευταία οικονομικά έτη, ο κοινός κύκλος εργασιών των μόνιμων εγκαταστάσεών της ήταν μεγαλύτερος από το τριπλάσιο του κύκλου εργασιών της έδρας.

2.Σε οποιαδήποτε από τις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 1, οι κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα παύουν να ισχύουν από το οικονομικό έτος που έπεται εκείνου κατά το οποίο επήλθαν οι λόγοι που αναφέρονται στην παράγραφο 1.

3.Η αρχή υποβολής δηλώσεων ενημερώνει τα κράτη μέλη υποδοχής για την ανάκληση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 πριν από το τέλος του οικονομικού έτους κατά το οποίο επήλθαν οι λόγοι για την ανάκληση.

4.Εάν η ΜΜΕ που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 μεταφέρει τη φορολογική της κατοικία σε άλλο κράτος μέλος, μπορεί να επιλέξει να εφαρμόσει τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα του νέου κράτους μέλους φορολογικής κατοικίας της σύμφωνα με τα άρθρα 4 έως 7. Αυτό θεωρείται νέα επιλογή.

Άρθρο 9
Ανανέωση της επιλογής για την εφαρμογή των κανόνων φορολόγησης με βάση την έδρα

1.Εάν η έδρα επιθυμεί να ανανεώσει την επιλογή της, κοινοποιεί το γεγονός αυτό στην αρχή υποβολής δηλώσεων τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη λήξη της περιόδου που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 1 και απαριθμεί τα ονόματα των κρατών μελών υποδοχής. Η αρχή υποβολής δηλώσεων επαληθεύει κατά πόσον η ΜΜΕ εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας που καθορίζονται στο άρθρο 4.

2.Η αρχή υποβολής δηλώσεων επιβεβαιώνει την ανανέωση της επιλογής εντός δύο μηνών από την παραλαβή της κοινοποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1, αφού επαληθεύσει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας που καθορίζονται στο άρθρο 4. Κοινοποιεί την απόφασή της στην έδρα, μαζί με την πληροφορία ότι δεν ισχύουν οι λόγοι εξαίρεσης που προβλέπονται στο άρθρο 10. Η αρχή υποβολής δηλώσεων ενημερώνει επίσης τις φορολογικές αρχές του κράτους μέλους υποδοχής σχετικά με την ανανέωση εντός τεσσάρων μηνών από την παραλαβή της κοινοποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1.

Άρθρο 10
Εξαίρεση από την ανανέωση της επιλογής για την εφαρμογή των κανόνων φορολόγησης με βάση την έδρα

Η έδρα δεν δικαιούται να ανανεώσει την επιλογή εφαρμογής των κανόνων φορολόγησης με βάση την έδρα, εάν κατά τη διάρκεια της πενταετούς περιόδου κατά την οποία ίσχυσαν αρχικά οι κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα, ανέκυψε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις:

α)για οποιαδήποτε δύο οικονομικά έτη, εξεταζόμενα χωριστά, ο κοινός κύκλος εργασιών των μόνιμων εγκαταστάσεών της ήταν μεγαλύτερος από το διπλάσιο του κύκλου εργασιών της έδρας·

β)η ΜΜΕ έχει συστήσει μία ή περισσότερες θυγατρικές εντός ή εκτός της Ένωσης·

γ)το κριτήριο που ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο δ) δεν πληρούται επί δύο διαδοχικά οικονομικά έτη.

Άρθρο 11
Υποβολή της φορολογικής δήλωσης για σκοπούς φορολόγησης με βάση την έδρα, βεβαίωση φόρου και συντονισμός μεταξύ των αρχών

1.Η έδρα υποβάλλει στην αρχή υποβολής δηλώσεων τη φορολογική δήλωση για σκοπούς φορολόγησης με βάση την έδρα.

2.Η φορολογική δήλωση για σκοπούς φορολόγησης με βάση την έδρα περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)τη φορολογική οφειλή της ΜΜΕ σε σχέση με το φορολογητέο αποτέλεσμά της στο κράτος μέλος της έδρας·

β)τη φορολογική οφειλή της ΜΜΕ σε σχέση με το φορολογητέο αποτέλεσμα κάθε μόνιμης εγκατάστασης σε άλλα κράτη μέλη. Η φορολογική οφειλή υπολογίζεται με την εφαρμογή του εθνικού φορολογικού συντελεστή του αντίστοιχου κράτους μέλους υποδοχής στο φορολογητέο αποτέλεσμα, όπως υπολογίστηκε σύμφωνα με τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα.

3.Όταν μία ή περισσότερες μόνιμες εγκαταστάσεις της ΜΜΕ δεν υποχρεούνται να καταρτίζουν χωριστές οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους μέλους υποδοχής, η φορολογική δήλωση για σκοπούς φορολόγησης με βάση την έδρα περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

α)στοιχεία ενεργητικού και παθητικού που καταλογίζονται στη μόνιμη ή στις μόνιμες εγκαταστάσεις·

β)κέρδη καταλογιστέα ή στη μόνιμη ή στις μόνιμες εγκαταστάσεις σε άλλα κράτη μέλη. 

4.Η αρχή υποβολής δηλώσεων εκδίδει τις ακόλουθες πράξεις:

α)πράξη επιβολής φόρου για την έδρα·

β)σχέδιο πράξης επιβολής φόρου για κάθε μόνιμη εγκατάσταση.

5.Η αρχή υποβολής δηλώσεων κοινοποιεί στις φορολογικές αρχές των κρατών μελών υποδοχής τα ακόλουθα έγγραφα και πληροφορίες, σύμφωνα με τους κανόνες του άρθρου 14:

α)τη φορολογική δήλωση για σκοπούς φορολόγησης με βάση την έδρα, συνοδευόμενη από αντίγραφα των οικονομικών καταστάσεων και κάθε άλλου σχετικού εγγράφου, τα οποία απαιτούνται και συντάσσονται σύμφωνα με το δίκαιο του κράτους μέλους της έδρας·

β)σχέδιο πράξης επιβολής φόρου για την οικεία ή τις οικείες μόνιμες εγκαταστάσεις·

γ)εφόσον απαιτείται, κάθε άλλη πληροφορία που επιτρέπει τον προσδιορισμό πρόσθετων εθνικών ή περιφερειακών φόρων ή προσαυξήσεων, είτε βασίζονται στα κέρδη είτε όχι, ή άλλων αλληλένδετων χαρακτηριστικών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τους φορολογικούς κανόνες του κράτους μέλους υποδοχής.

Οι πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτήν την παράγραφο κοινοποιούνται μέσω της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών που αναφέρεται στο άρθρο [8αε] της οδηγίας 2011/16/ΕΕ.

6.Η φορολογική αρχή του κράτους μέλους υποδοχής αποδέχεται ή απορρίπτει το σχέδιο πράξης επιβολής φόρου που αναφέρεται στην παράγραφο 5 στοιχείο β) εντός δύο μηνών από την παραλαβή του και ενημερώνει σχετικά την αρχή υποβολής δηλώσεων.

7.Εάν η φορολογική αρχή του κράτους μέλους υποδοχής αποδεχθεί το σχέδιο πράξης επιβολής φόρου ή δεν αντιδράσει εντός της προθεσμίας που αναφέρεται στην παράγραφο 6, το σχέδιο πράξης επιβολής φόρου καθίσταται οριστικό και μπορεί να προσβληθεί από την έδρα ενώπιον της αρχής υποβολής δηλώσεων και σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες του κράτους μέλους της έδρας.

8.    Εάν η φορολογική αρχή του κράτους μέλους υποδοχής απορρίψει το σχέδιο πράξης επιβολής φόρου, αναθεωρεί το εν λόγω σχέδιο πράξης επιβολής φόρου σε σχέση με τον καταλογισμό των κερδών στη μόνιμη εγκατάσταση σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας διμερούς σύμβασης για την αποφυγή της διπλής φορολογίας μεταξύ του κράτους μέλους υποδοχής και του κράτους μέλους της έδρας. Αφού αναθεωρηθεί ο καταλογισμός των κερδών στη μόνιμη εγκατάσταση και κοινοποιηθεί στην αρχή υποβολής δηλώσεων σύμφωνα με το άρθρο 8αε της οδηγίας 2011/16/ΕΕ, η αρχή υποβολής δηλώσεων υπολογίζει εκ νέου το φορολογητέο αποτέλεσμα σύμφωνα με τους φορολογικούς κανόνες του κράτους μέλους της έδρας, και το εν λόγω κράτος μέλος εκδίδει αναθεωρημένη πράξη επιβολής φόρου. Ο φορολογούμενος έχει δικαίωμα προσφυγής κατά της εν λόγω αναθεωρημένης πράξης επιβολής φόρου ενώπιον των δικαστηρίων του κράτους μέλους της έδρας. Κάθε διαφορά σχετικά με το ποσό των κερδών που καταλογίζονται στη μόνιμη εγκατάσταση διευθετείται σύμφωνα με την ισχύουσα διμερή σύμβαση για την αποφυγή της διπλής φορολογίας ή σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1852 του Συμβουλίου, της 10ης Οκτωβρίου 2017 17 .

8.9.Όταν, σύμφωνα με τους φορολογικούς κανόνες του κράτους μέλους υποδοχής, ορισμένες δαπάνες που συνδέονται με τους εργαζομένους της μόνιμης εγκατάστασης εκπίπτουν για φορολογικούς σκοπούς, εφόσον τα αντίστοιχα ποσά φορολογούνται στο επίπεδο του εργαζομένου ή υπόκεινται σε επιβαρύνσεις κοινωνικής ασφάλισης, και δεν υπάρχει παρόμοια φορολογική μεταχείριση στο κράτος μέλος της έδρας που να επιτρέπει την εν λόγω έκπτωση, το κράτος μέλος της έδρας και το κράτος μέλος υποδοχής λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη πιθανών αναντιστοιχιών.

Άρθρο 12
Είσπραξη του οφειλόμενου φόρου από τη μόνιμη ή τις μόνιμες εγκαταστάσεις στα κράτη μέλη υποδοχής

1.Η έδρα διευθετεί, μέσω της αρχής υποβολής δηλώσεων, τις υποχρεώσεις από τον φόρο εισοδήματος τόσο για το φορολογητέο αποτέλεσμα που την αφορά όσο και για το φορολογητέο αποτέλεσμα της μόνιμης ή των μόνιμων εγκαταστάσεών της στο κράτος ή στα κράτη μέλη υποδοχής.

2.Η αρχή υποβολής δηλώσεων εισπράττει τον φόρο που αντιστοιχεί στη φορολογική οφειλή κάθε μόνιμης εγκατάστασης της έδρας στην Ένωση, εφαρμόζει τον φορολογικό συντελεστή του αντίστοιχου κράτους μέλους υποδοχής και μεταφέρει το σχετικό ποσό στην αρμόδια αρχή του αντίστοιχου κράτους μέλους υποδοχής.

3.Η Επιτροπή καθορίζει, με εκτελεστικές πράξεις, τις πρακτικές ρυθμίσεις που είναι αναγκαίες για τη διασφάλιση της είσπραξης και της μεταφοράς του φόρου που αντιστοιχεί στη φορολογική οφειλή της μόνιμης ή των μόνιμων εγκαταστάσεων από το κράτος μέλος της έδρας στο κράτος μέλος υποδοχής. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 15.

Άρθρο 13
Έλεγχοι, μέσα έννομης προστασίας και επίλυση διαφορών

1.Εκτός εάν ορίζεται διαφορετικά, οι κανόνες της παρούσας οδηγίας δεν θίγουν τους εθνικούς κανόνες των κρατών μελών που διέπουν τους τοπικούς φορολογικούς ελέγχους, τα μέσα έννομης προστασίας και τις διαδικασίες ούτε τους μηχανισμούς επίλυσης διαφορών που είναι διαθέσιμοι σε επίπεδο Ένωσης ή προβλέπονται στις ισχύουσες διμερείς φορολογικές συμβάσεις για την αποφυγή της διπλής φορολογίας.

2.Η φορολογική αρχή του κράτους μέλους υποδοχής μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου από κοινού με την αρχή υποβολής δηλώσεων για τον υπολογισμό του φορολογητέου αποτελέσματος της μόνιμης εγκατάστασης σύμφωνα με τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα, τον καταλογισμό των κερδών στη μόνιμη εγκατάσταση και/ή τον εφαρμοστέο φορολογικό συντελεστή. Οι κοινοί έλεγχοι διενεργούνται σύμφωνα με την οδηγία 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου 18 . Παρά τις διατάξεις της προαναφερθείσας οδηγίας, η λαμβάνουσα αρμόδια αρχή αποδέχεται αυτό το αίτημα που υποβάλλεται από τις αρχές του κράτους μέλους υποδοχής.

Άρθρο 14
Τροποποιήσεις της οδηγίας 2011/16/ΕΚ 

1.Η οδηγία 2011/16/ΕΕ, της 15ης Φεβρουαρίου 2011 19 , τροποποιείται ως εξής: 

1)Στο άρθρο 3, το σημείο 9) τροποποιείται ως εξής:

α)το στοιχείο α) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: «α) για τους σκοπούς του άρθρου 8 παράγραφος 1 και των άρθρων 8α έως 8αε, η συστηματική κοινοποίηση σε άλλο κράτος μέλος, χωρίς προηγούμενο αίτημα, προκαθορισμένων πληροφοριών ανά καθορισμένα εκ των προτέρων τακτά διαστήματα. Για τους σκοπούς του άρθρου 8 παράγραφος 1, η παραπομπή σε διαθέσιμες πληροφορίες σημαίνει τις πληροφορίες των φορολογικών αρχείων του κράτους μέλους που κοινοποιεί τις πληροφορίες, οι οποίες μπορούν να ανακτηθούν σύμφωνα με τις διαδικασίες συλλογής και επεξεργασίας πληροφοριών του εν λόγω κράτους μέλους.»· 

β)το στοιχείο γ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο: «γ) για τους σκοπούς των διατάξεων της παρούσας οδηγίας πλην του άρθρου 8 παράγραφοι 1 και 3α και των άρθρων 8α έως 8αε, η συστηματική κοινοποίηση προκαθορισμένων πληροφοριών που προβλέπεται στα στοιχεία α) και β).»· 

2)Προστίθεται το ακόλουθο άρθρο 8αε:

«Άρθρο 8αε 

Πεδίο εφαρμογής και προϋποθέσεις της υποχρεωτικής αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών κατόπιν επιλογής για την εφαρμογή των κανόνων φορολόγησης με βάση την έδρα, τις φορολογικές δηλώσεις για σκοπούς φορολόγησης με βάση την έδρα και τα σχέδια πράξεων επιβολής φόρου 

1.1.Εάν η έδρα μιας επιχείρησης, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 σημείο 2) της οδηγίας για τη θέσπιση κανόνων φορολόγησης με βάση την έδρα για τις πολύ μικρές, τις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις 20 , η οποία επιλέγει να εφαρμόσει τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα στις μόνιμες εγκαταστάσεις της σύμφωνα με το άρθρο 6 της εν λόγω οδηγίας, πληροί τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για την εφαρμογή των εν λόγω κανόνων, η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους της έδρας γνωστοποιεί, μέσω αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους της μόνιμης εγκατάστασης ότι το φορολογητέο αποτέλεσμα της σχετικής μόνιμης εγκατάστασης πρέπει να υπολογίζεται σύμφωνα με τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα. Η γνωστοποίηση αυτή πραγματοποιείται εντός δύο μηνών από την κοινοποίηση της επιλογής της έδρας να εφαρμόσει τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα.

1.2.Η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους της μόνιμης εγκατάστασης κοινοποιεί στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους της έδρας τον εφαρμοστέο φορολογικό συντελεστή για τον προσδιορισμό της φορολογικής οφειλής της μόνιμης ή των μόνιμων εγκαταστάσεων που βρίσκονται στο έδαφός του, εντός τριών μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης της αρμόδιας αρχής του κράτους μέλους της έδρας σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων φορολόγησης με βάση την έδρα.

1.3.Η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους της έδρας κοινοποιεί, μέσω αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, τις πληροφορίες που ορίζονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου στην αρμόδια ή στις αρμόδιες αρχές του ή των κρατών μελών της μόνιμης ή των μόνιμων εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις πρακτικές ρυθμίσεις που θεσπίζονται δυνάμει του άρθρου 21.

1.4.Οι πληροφορίες που κοινοποιούνται από την αρμόδια αρχή ενός κράτους μέλους σύμφωνα με την παράγραφο 1 περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

i)τη φορολογική δήλωση για σκοπούς φορολόγησης με βάση την έδρα·

ii) αντίγραφα των οικονομικών καταστάσεων και κάθε άλλου σχετικού εγγράφου, τα οποία απαιτούνται και συντάσσονται σύμφωνα με τη νομοθεσία του κράτους μέλους της έδρας· 

iii)σχέδιο πράξης επιβολής φόρου για την οικεία ή τις οικείες μόνιμες εγκαταστάσεις·

iv)εφόσον απαιτείται, κάθε άλλη πληροφορία που επιτρέπει τον προσδιορισμό πρόσθετων εθνικών ή περιφερειακών φόρων ή προσαυξήσεων, είτε βασίζονται στα κέρδη είτε όχι, ή άλλων αλληλένδετων χαρακτηριστικών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, σύμφωνα με τους φορολογικούς κανόνες του κράτους μέλους υποδοχής. 

1.5.Η ανταλλαγή πληροφοριών πραγματοποιείται αμέσως μετά την έκδοση του σχεδίου πράξης επιβολής φόρου, και το αργότερο εντός ενός μηνός από την εν λόγω έκδοση.

1.6.Όταν η φορολογική αρχή του κράτους μέλους της μόνιμης ή των μόνιμων εγκαταστάσεων αναθεωρεί το σχέδιο πράξης επιβολής φόρου σε σχέση με τον καταλογισμό των κερδών στη μόνιμη εγκατάσταση σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας διμερούς σύμβασης για την αποφυγή της διπλής φορολογίας μεταξύ του κράτους μέλους υποδοχής και του κράτους μέλους της έδρας, μετά την απόρριψη του σχεδίου πράξης επιβολής φόρου που εκδίδεται από το κράτος μέλος της έδρας, η αρμόδια αρχή του κράτους μέλους της μόνιμης ή των μόνιμων εγκαταστάσεων κοινοποιεί την εν λόγω αναθεωρημένη πράξη επιβολής φόρου στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους της έδρας, εντός ενός μηνός από την έκδοσή της, με σκοπό τον εκ νέου υπολογισμό του φορολογητέου αποτελέσματος της μόνιμης εγκατάστασης, την έκδοση αναθεωρημένης πράξης επιβολής φόρου και την είσπραξη του φόρου.

1.7.Η Επιτροπή θεσπίζει, με εκτελεστικές πράξεις, τις πρακτικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για τον καθορισμό της μορφής, του περιεχομένου και των γλωσσικών απαιτήσεων της κοινοποίησης που αναφέρεται στο παρόν άρθρο 8. Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 26 παράγραφος 2.

2.Το άρθρο 20 παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

4. Η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σύμφωνα με τα άρθρα 8, 8αγ και 8αε πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας τυποποιημένο ηλεκτρονικό μορφότυπο που έχει στόχο τη διευκόλυνση αυτής της αυτόματης ανταλλαγής και ο οποίος εγκρίνεται από την Επιτροπή με τη διαδικασία του άρθρου 26 παράγραφος 2.»

ΚΕΦΑΛΑΙΟ III
ΤΕΛΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 15
Διαδικασία επιτροπής

1.Η Επιτροπή επικουρείται από επιτροπή. Η εν λόγω επιτροπή αποτελεί επιτροπή κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011 21 .

2.Στις περιπτώσεις που γίνεται μνεία της παρούσας παραγράφου, εφαρμόζεται το άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 182/2011.

Άρθρο 16
Άσκηση της εξουσιοδότησης

1.Ανατίθεται στην Επιτροπή η εξουσία να εκδίδει κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις υπό τους όρους του παρόντος άρθρου.

2.Η προβλεπόμενη στο άρθρο 2 παράγραφος 2 εξουσία έκδοσης κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων ανατίθεται στην Επιτροπή για αόριστο χρονικό διάστημα από [την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας οδηγίας].

3.Η εξουσιοδότηση που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το Συμβούλιο. Η απόφαση ανάκλησης περατώνει την εξουσιοδότηση που προσδιορίζεται στην εν λόγω απόφαση. Αρχίζει να ισχύει την επομένη της δημοσίευσης της απόφασης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε μεταγενέστερη ημερομηνία που ορίζεται σε αυτήν. Δεν θίγει το κύρος των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων που ισχύουν ήδη.

4.Πριν εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, η Επιτροπή διεξάγει διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες που ορίζουν τα κράτη μέλη σύμφωνα με τις αρχές της διοργανικής συμφωνίας της 13ης Απριλίου 2016 για τη βελτίωση του νομοθετικού έργου.

5.Μόλις η Επιτροπή εκδώσει κατ’ εξουσιοδότηση πράξη, την κοινοποιεί στο Συμβούλιο.

6.Μια κατ’ εξουσιοδότηση πράξη σύμφωνα με το άρθρο 2 παράγραφος 2 τίθεται σε ισχύ μόνο εφόσον δεν διατυπωθούν, εντός διμήνου από την ως άνω κοινοποίησή της, αντιρρήσεις από το Συμβούλιο ή εφόσον, πριν από την εκπνοή της προθεσμίας αυτής, το Συμβούλιο έχει ενημερώσει την Επιτροπή ότι δεν θα διατυπώσει αντιρρήσεις. Η ανωτέρω προθεσμία παρατείνεται κατά δύο μήνες με πρωτοβουλία του Συμβουλίου.

Άρθρο 17
Ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενημερώνεται από την Επιτροπή για την έκδοση κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων, για τη διατύπωση τυχόν αντιρρήσεων κατά των πράξεων αυτών και για την ανάκληση εξουσιοδότησης από το Συμβούλιο.

Άρθρο 18
Προστασία δεδομένων

1.Τα κράτη μέλη μπορούν να επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα δυνάμει της παρούσας οδηγίας για τον σκοπό της επαλήθευσης των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας ή για τον προσδιορισμό της φορολογικής οφειλής όπως αναφέρεται στα άρθρα 4, 9 και 11 της παρούσας οδηγίας. Κατά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, για τον σκοπό της επαλήθευσης των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας ή για τον προσδιορισμό της φορολογικής οφειλής σύμφωνα με την παρούσα οδηγία, οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών θεωρούνται υπεύθυνοι επεξεργασίας, κατά την έννοια του άρθρου 4 παράγραφος 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2016/679, στο πλαίσιο των αντίστοιχων δραστηριοτήτων τους δυνάμει της παρούσας οδηγίας.

2.Οι πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που υφίστανται επεξεργασία σύμφωνα με την παρούσα οδηγία διατηρούνται μόνο για το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την επιδίωξη των σκοπών της παρούσας οδηγίας, και συγκεκριμένα για την επαλήθευση των προϋποθέσεων επιλεξιμότητας και για τον προσδιορισμό της φορολογικής οφειλής των φορολογουμένων, σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες κάθε υπευθύνου επεξεργασίας που αφορούν την παραγραφή, αλλά σε καμία περίπτωση πάνω από 10 έτη.

Άρθρο 19
Επανεξέταση από την Επιτροπή της λειτουργίας της παρούσας οδηγίας

1.Πέντε έτη μετά την έναρξη εφαρμογής της παρούσας οδηγίας, η Επιτροπή εξετάζει και αξιολογεί τη λειτουργία της και υποβάλλει σχετική έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Εφόσον κρίνεται σκόπιμο, η έκθεση συνοδεύεται από πρόταση τροποποίησης της παρούσας οδηγίας.

2.Τα κράτη μέλη κοινοποιούν στην Επιτροπή σχετικές πληροφορίες για την αξιολόγηση της οδηγίας, σύμφωνα με την παράγραφο 3, συμπεριλαμβανομένων συγκεντρωτικών δεδομένων σχετικά με τον αριθμό των επιλέξιμων ΜΜΕ σε σύγκριση με τις ΜΜΕ που επέλεξαν την εφαρμογή των κανόνων, τον κύκλο εργασιών τους και το κόστος συμμόρφωσης σε σχέση με τον κύκλο εργασιών, δεδομένων σχετικά με τον αριθμό των ΜΜΕ που επεκτάθηκαν διασυνοριακά με τη δημιουργία μόνιμης εγκατάστασης και τον αριθμό των ΜΜΕ που αποκλείστηκαν λόγω δημιουργίας θυγατρικής ή το κόστος συμμόρφωσης για τις ΜΜΕ που εφαρμόζουν την επιλογή.

3.Η Επιτροπή διευκρινίζει, με εκτελεστικές πράξεις, τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχουν τα κράτη μέλη για τους σκοπούς της αξιολόγησης, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 2, καθώς και τον μορφότυπο και τους όρους γνωστοποίησης των εν λόγω πληροφοριών.

4.Η Επιτροπή χαρακτηρίζει ως εμπιστευτικές τις πληροφορίες που της γνωστοποιούνται δυνάμει της παραγράφου 2 σύμφωνα με τις διατάξεις που εφαρμόζονται στα θεσμικά όργανα της Ένωσης και το άρθρο 18 της παρούσας οδηγίας.

5.Οι πληροφορίες που γνωστοποιούνται στην Επιτροπή από κράτος μέλος δυνάμει της παραγράφου 2, καθώς και τυχόν εκθέσεις ή έγγραφα που συντάσσονται από την Επιτροπή με βάση τις πληροφορίες αυτές, μπορούν να διαβιβάζονται σε άλλα κράτη μέλη. Οι πληροφορίες που διαβιβάζονται καλύπτονται από την υποχρέωση τήρησης του υπηρεσιακού απορρήτου, όπως προβλέπεται για παρόμοιες πληροφορίες στην εθνική νομοθεσία του κράτους ή των κρατών μελών που τις έλαβαν.

Άρθρο 20
Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο

1.Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025 τις αναγκαίες διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία. Ενημερώνουν αμέσως την Επιτροπή σχετικά.

Εφαρμόζουν τις διατάξεις αυτές από την 1η Ιανουαρίου 2026.

Οι διατάξεις αυτές, όταν θεσπίζονται από τα κράτη μέλη, περιέχουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από την αναφορά αυτή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος της αναφοράς αποφασίζεται από τα κράτη μέλη.

2.Από την έναρξη ισχύος της παρούσας οδηγίας, τα κράτη μέλη φροντίζουν να ενημερώνουν την Επιτροπή εγκαίρως, ώστε να της επιτρέψουν να υποβάλει τις παρατηρήσεις της για κάθε σχέδιο διατάξεων, νομοθετικού, κανονιστικού ή διοικητικού χαρακτήρα που προτίθενται να θεσπίσουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 21
Έναρξη ισχύος

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 22
Αποδέκτες

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Στρασβούργο,

Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 

1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

Οδηγία (ΕΕ) 2023/ΧΧΧ του Συμβουλίου, της ΧΧ, για τη θέσπιση φορολογικού συστήματος με βάση την έδρα για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ

1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής 

Φορολογική πολιτική.

1.3.Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά: 

X νέα δράση 

 νέα δράση έπειτα από δοκιμαστικό σχέδιο / προπαρασκευαστική ενέργεια 22  

 την παράταση υφιστάμενης δράσης 

 συγχώνευση ή αναπροσανατολισμό μίας ή περισσότερων δράσεων προς άλλη/νέα δράση

1.4.Στόχοι

1.4.1.Γενικοί στόχοι

Η πρόταση αποσκοπεί στη θέσπιση φορολογικού πλαισίου για τη στήριξη της εσωτερικής αγοράς, ιδίως για τις ΜΜΕ. Επί του παρόντος δεν υπάρχει κοινό σύστημα φορολογίας εταιρειών για τον υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος των επιχειρήσεων της ΕΕ, αλλά 27 διαφορετικά εθνικά συστήματα, γεγονός που καθιστά δύσκολη και δαπανηρή την επιχειρηματική δραστηριότητα των εταιρειών σε ολόκληρη την εσωτερική αγορά. Η πρόταση ανταποκρίνεται στην ανάγκη ορισμένων ΜΜΕ που βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της επέκτασής τους και, ως εκ τούτου, έχουν φορολογική παρουσία σε άλλα κράτη μέλη εκτός του κράτους μέλους προέλευσής τους (κράτος της έδρας) και τους παρέχει φορολογική ασφάλεια και ευκολότερη φορολογική συμμόρφωση. Για τον σκοπό αυτό, η πρόταση βασίζεται κυρίως σε ένα πλαίσιο αμοιβαίας αναγνώρισης, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη μέλη της επέκτασης (όπου βρίσκεται η μόνιμη εγκατάσταση) αποδέχονται την εφαρμογή των φορολογικών κανόνων του κράτους της έδρας κατά τον υπολογισμό των φορολογητέων αποτελεσμάτων της μόνιμης εγκατάστασης στο έδαφός τους.

1.4.2.Ειδικοί στόχοι

Ειδικός στόχος

1) Ο πρώτος ειδικός στόχος της πρότασης είναι η μείωση του κόστους συμμόρφωσης για τις ΜΜΕ. Δεδομένου ότι η πρόταση θα παράσχει στις επιχειρήσεις της ΕΕ ένα κοινό πλαίσιο που θα τους επιτρέπει την εφαρμογή ενός ενιαίου συνόλου φορολογικών κανόνων όταν δραστηριοποιούνται σε άλλο κράτος μέλος μέσω μόνιμης εγκατάστασης, σε σύγκριση με το υφιστάμενο περιβάλλον, αναμένεται να διαθέτουν λιγότερους πόρους για τη συμμόρφωση. 

2) Δεύτερον, η πρόταση αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της διασυνοριακής επέκτασης, ιδίως των ΜΜΕ στο αρχικό στάδιο της επέκτασής τους. 

3) Τρίτον, η πρόταση θα συμβάλει στη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τη συμμετοχή των ΜΜΕ στην εσωτερική αγορά, δεδομένου ότι οι ΜΜΕ τείνουν να επωμίζονται δυσανάλογο κόστος για τη φορολογική τους συμμόρφωση και, ως εκ τούτου, η επιχειρηματική τους απόφαση επηρεάζεται σημαντικά σε σύγκριση με άλλους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς φορείς.

1.4.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους/τις στοχευόμενους/-ες δικαιούχους/ομάδες.

Η πρόταση εισάγει ένα κοινό πλαίσιο φορολογικών κανόνων το οποίο θα επιτρέπει στις ΜΜΕ που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής να επιλέξουν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους φορολογικούς κανόνες με τους οποίους είναι εξοικειωμένες (φορολογικοί κανόνες του κράτους μέλους προέλευσης: κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα) ακόμη και όταν δραστηριοποιούνται σε άλλο κράτος μέλος μέσω μόνιμης εγκατάστασης. Θα έχει ως κύριο στόχο την απλούστευση προς όφελος των φορολογουμένων και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και των επενδύσεων στην εσωτερική αγορά, εξασφαλίζοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού για την επιχειρηματική δραστηριότητα.

1.4.4.Δείκτες επιδόσεων

Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της προόδου και των επιτευγμάτων.

Ειδικός στόχος 

Δείκτες 

Εργαλεία μέτρησης 

Μείωση του κόστους φορολογικής συμμόρφωσης για τις ΜΜΕ

·Κόστος συμμόρφωσης για τις ΜΜΕ, σε σχέση με τον κύκλο εργασιών τους και με συγκρίσιμες ΜΜΕ που δεν εφαρμόζουν την προτεινόμενη απλούστευση

·Έρευνα σχετικά με φορολογικά ζητήματα για τις ΜΜΕ, από τη ΓΔ TAXUD, ενδεχομένως με εξωτερική βοήθεια, σε συνεργασία με τις φορολογικές αρχές των κρατών μελών· 

·Χρήση επικαιροποιημένης έκδοσης της μελέτης σχετικά με τις επιδόσεις των ΜΜΕ, που εκπονήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να συμπεριληφθούν ερωτήσεις που παρέχουν δεδομένα σχετικά με τους εν λόγω δείκτες 

·Έρευνα σχετικά με τα συγκεντρωτικά δεδομένα που διαβιβάζονται από τη ΓΔ TAXUD στις φορολογικές αρχές των κρατών μελών, τα οποία θα περιλαμβάνουν αυτές τις πληροφορίες

· 

·Δεδομένα που λαμβάνει η ΓΔ TAXUD από τις φορολογικές αρχές των κρατών μελών 

·Χρήση των διαφόρων φόρουμ της ΕΕ για τη λήψη παρατηρήσεων από τις εθνικές αρχές και εκπροσώπους των ΜΜΕ 

· 

Ενθάρρυνση της διασυνοριακής επέκτασης των ΜΜΕ

·Αριθμός ΜΜΕ που επέλεξαν να εφαρμόσουν τους κανόνες

·Αριθμός ΜΜΕ που έχουν επεκταθεί σε διασυνοριακό επίπεδο με τη σύσταση μόνιμης εγκατάστασης 

·Αριθμός ΜΜΕ που αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής λόγω σύστασης θυγατρικής

·Παρατηρήσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με την πρακτική χρήση και τα αποτελέσματα των κανόνων φορολόγησης με βάση την έδρα

Διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τη συμμετοχή των ΜΜΕ στην εσωτερική αγορά

·Αριθμός ΜΜΕ που έχουν επεκταθεί σε διασυνοριακό επίπεδο με τη σύσταση μόνιμης εγκατάστασης 

·Κύκλος εργασιών των ΜΜΕ που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής, σε σχέση με συγκρίσιμες ΜΜΕ που δεν εφαρμόζουν την προτεινόμενη απλούστευση.

·Παρατηρήσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με την πρακτική χρήση και τα αποτελέσματα των κανόνων φορολόγησης με βάση την έδρα

1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας 

1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών, συμπεριλαμβανομένου λεπτομερούς χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της πρωτοβουλίας

Το σύστημα είναι προαιρετικό για τις ΜΜΕ με διασυνοριακές δραστηριότητες μέσω μόνιμων εγκαταστάσεων. Επομένως είναι δύσκολο να προβλεφθεί το μέγεθος / ο αριθμός των φορολογουμένων που θα επιλέξουν το σύστημα.

Η ανταλλαγή πληροφοριών είναι στοχευμένη και μόνο μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών μελών (κράτος μέλος της έδρας και κράτος μέλος υποδοχής).

Όταν η έδρα μιας επιχείρησης πληροί τις προϋποθέσεις και επιλέγει να εφαρμόσει τους κανόνες φορολόγησης με βάση την έδρα, τα σχετικά έγγραφα, όπως φορολογικές δηλώσεις, πράξεις επιβολής φόρου, οικονομικές καταστάσεις, ανταλλάσσονται μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών μελών. Η περιορισμένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ του κράτους μέλους υποδοχής και του κράτους μέλους της έδρας θα καλύπτει επίσης τον εφαρμοστέο φορολογικό συντελεστή.

Για να διευκολυνθεί η λειτουργία και η επικοινωνία των υπαλλήλων μεταξύ των ενδιαφερομένων κρατών μελών, η Επιτροπή θα πρέπει να καθορίσει τις αναγκαίες πρακτικές ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την τυποποίηση της κοινοποίησης των πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών.

Για τους σκοπούς της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, τα κράτη μέλη της έδρας θα πρέπει να ανταλλάσσουν τις πληροφορίες που απαιτούνται από την παρούσα πρόταση με άλλα κράτη μέλη υποδοχής, και αντιστρόφως, μέσω διμερούς δικτύου μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών μελών, ηλεκτρονικά, χρησιμοποιώντας το κοινό δίκτυο επικοινωνιών της ΕΕ (CCN), που είναι προσβάσιμο σε όλα τα κράτη μέλη. Το σχήμα που θα χρησιμοποιείται θα αναπτυχθεί στη συνέχεια από την Επιτροπή. Η Επιτροπή θα έχει το καθήκον να παρέχει στα κράτη μέλη την πλατφόρμα ανταλλαγής πληροφοριών CCN και παραμένει ο εκτελών την επεξεργασία δεδομένων με περιορισμένη πρόσβαση. Γενικά, η πρόταση θα αξιοποιήσει τις πρακτικές ρυθμίσεις που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος στο πλαίσιο της ΟΔΣ.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα για τον καθορισμό του μορφότυπου που θα πρέπει να χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή πληροφοριών, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα χρειαστούν κάποιο διάστημα από την έγκριση της πρότασης για να μπορέσουν να θέσουν σε εφαρμογή τα συστήματα που θα επιτρέπουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών. Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης (που μπορεί να προκύπτει από διάφορους παράγοντες, π.χ. οφέλη από τον συντονισμό, ασφάλεια δικαίου, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ή συμπληρωματικότητα). Για τους σκοπούς του παρόντος σημείου «προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης» είναι η αξία που απορρέει από την ενωσιακή παρέμβαση και η οποία προστίθεται στην αξία που θα είχε δημιουργηθεί αν τα κράτη μέλη ενεργούσαν μεμονωμένα.

Μεμονωμένες ενέργειες των κρατών μελών δεν θα προσέφεραν καμία αποδοτική και αποτελεσματική λύση για τη διασφάλιση ενός εφικτού κοινού φορολογικού πλαισίου για τις ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται σε διασυνοριακό επίπεδο. Αντί κάθε κράτος μέλος να αφιερώνει χωριστά ανθρώπινους πόρους για τον προσδιορισμό των φορολογικών υποχρεώσεων του ίδιου φορολογούμενου που δραστηριοποιείται διασυνοριακά, οι εν λόγω διαθέσιμοι πόροι θα χρησιμοποιούνται πλέον συλλογικά με πιο αποτελεσματικό και στοχευμένο τρόπο μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορολογικών αρχών. Η προσέγγιση σε επίπεδο ΕΕ φαίνεται προτιμότερη, καθώς μπορεί να διευκολύνει τη λειτουργία και την επικοινωνία αυτού του δικτύου ώστε να έχει μεγαλύτερη συνοχή και να επιφέρει μείωση του διοικητικού φόρτου για τους φορολογούμενους και τις φορολογικές αρχές.

1.5.2.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

Η πρωτοβουλία αποτελεί νέο μηχανισμό. Η προτιμώμενη επιλογή στην εκτίμηση επιπτώσεων είναι μια πλήρης υπηρεσία μίας στάσης. Η επιλογή αυτή σημαίνει ότι η φορολογική δήλωση για σκοπούς φορολόγησης με βάση την έδρα θα διεκπεραιώνεται κεντρικά μέσω της αρμόδιας για την υποβολή δηλώσεων αρχής, όπως επίσης και οι χωριστές πράξεις επιβολής φόρου για την έδρα και για τις μόνιμες εγκαταστάσεις, ενώ οι έλεγχοι, οι προσφυγές και η επίλυση διαφορών θα παραμείνουν κατά κύριο λόγο σε τοπικό επίπεδο σύμφωνα με την εθνική φορολογική κυριαρχία. Η επιλογή αυτή δίνει προτεραιότητα στην απλότητα και διατηρεί τον διοικητικό φόρτο για τις φορολογικές διοικήσεις σε εύλογα χαμηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα επιτυγχάνει την καλύτερη δυνατή ισορροπία μεταξύ της απλότητας της υπηρεσίας μίας στάσης και του ρόλου που διαδραματίζουν οι εθνικές αρχές των κρατών μελών. Αυτό αναμένεται να μειώσει το κόστος συμμόρφωσης για τις ΜΜΕ και τις φορολογικές αρχές, τουλάχιστον σταδιακά, και να προωθήσει την εσωτερική αγορά ως περιβάλλον ανάπτυξης και επενδύσεων.

Το διμερές δίκτυο μεταξύ του κράτους μέλους της έδρας και του κράτους μέλους υποδοχής θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ισορροπία αυτή. Θα έχουν ως στόχο τη διασφάλιση ομαλής επικοινωνίας και επαρκούς και έγκαιρης ανταλλαγής πληροφοριών.

1.5.3.Συμβατότητα με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και ενδεχόμενες συνέργειες με άλλα κατάλληλα μέσα

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Φορολογία των επιχειρήσεων για τον 21ο αιώνα», η οποία επιβεβαιώθηκε περαιτέρω στην ομιλία της προέδρου Ursula von der Leyen για την κατάσταση της Ένωσης το 2022, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να υποβάλει νομοθετική πρόταση σχετικά με τη θέσπιση απλουστευμένης φορολογίας για τις ΜΜΕ. Στο μέτρο του δυνατού, η πρόταση θα αξιοποιήσει τις διαδικασίες, τις ρυθμίσεις και τα εργαλεία ΤΠ που έχουν ήδη θεσπιστεί ή βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης στο πλαίσιο της ΟΔΣ.

1.5.4.Αξιολόγηση των διάφορων διαθέσιμων επιλογών χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των δυνατοτήτων ανακατανομής

Οι δαπάνες υλοποίησης της πρωτοβουλίας θα χρηματοδοτηθούν από τον προϋπολογισμό της ΕΕ όσον αφορά μόνο τα κεντρικά στοιχεία του συστήματος αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών. Κατά τα λοιπά, εναπόκειται στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τα προβλεπόμενα μέτρα.

1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

 περιορισμένη διάρκεια

   με ισχύ από [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ έως [ΗΗ/MM]ΕΕΕΕ

   Δημοσιονομικές επιπτώσεις από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ για πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων και από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ για πιστώσεις πληρωμών.

X απεριόριστη διάρκεια

Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ,

και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή.

1.7.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης 23   

X Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης

από τους εκτελεστικούς οργανισμούς

 Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

 Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

σε τρίτες χώρες ή οργανισμούς που αυτές έχουν ορίσει

σε διεθνείς οργανισμούς και στις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)

στην ΕΤΕπ και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 70 και 71 του δημοσιονομικού κανονισμού

σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου

σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

σε πρόσωπα επιφορτισμένα με την εφαρμογή συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη

Αν αναφέρονται περισσότεροι του ενός τρόποι διαχείρισης, να διευκρινιστούν στο τμήμα «Παρατηρήσεις».

Παρατηρήσεις

Η παρούσα πρόταση βασίζεται στο υφιστάμενο πλαίσιο και στα υφιστάμενα συστήματα για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών με τη χρήση του CCN. Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη, επεξεργάζεται τυποποιημένα ηλεκτρονικά έντυπα και μορφότυπους για την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω εκτελεστικών μέτρων. Όσον αφορά το δίκτυο CCN το οποίο θα επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εν λόγω δικτύου και τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν να αναπτύξουν την κατάλληλη εθνική υποδομή που θα επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω του δικτύου CCN.

2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 

2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων 

Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι.

Για τους σκοπούς της παρακολούθησης και της αξιολόγησης της εφαρμογής της οδηγίας, αρχικά θα είναι αναγκαίο να δοθεί στα κράτη μέλη χρόνος και κάθε απαραίτητη βοήθεια για την ορθή εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των διατάξεων εθνικού δικαίου τις οποίες θα θεσπίσουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία και θα πρέπει επίσης να παρέχουν κάθε σχετική πληροφορία που μπορεί να χρειάζεται η Επιτροπή για σκοπούς αξιολόγησης. 

Εκτός από την αξιολόγηση, η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα της πρωτοβουλίας θα παρακολουθούνται τακτικά με βάση τους ακόλουθους προκαθορισμένους δείκτες:

- κόστος συμμόρφωσης για τις ΜΜΕ, σε σχέση με τον κύκλο εργασιών τους και με συγκρίσιμες ΜΜΕ που δεν εφαρμόζουν την προτεινόμενη απλούστευση·

- αριθμός ΜΜΕ που επέλεξαν να εφαρμόσουν τους κανόνες·

 - αριθμός ΜΜΕ που έχουν επεκταθεί σε διασυνοριακό επίπεδο με τη σύσταση μόνιμης εγκατάστασης·

- αριθμός ΜΜΕ που αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής λόγω σύστασης θυγατρικής· 

- κύκλος εργασιών των ΜΜΕ που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής, σε σχέση με συγκρίσιμες ΜΜΕ που δεν εφαρμόζουν την προτεινόμενη απλούστευση.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλλουν τα στοιχεία αυτά στην Επιτροπή για σκοπούς αξιολόγησης.

Η Επιτροπή θα επανεξετάσει την κατάσταση στα κράτη μέλη μετά από 5 έτη και θα δημοσιεύσει έκθεση.

Τα αποτελέσματα θα συμπεριληφθούν στην έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο που θα εκδοθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2031, συνοδευόμενη, κατά περίπτωση, από πρόταση τροποποίησης.

2.2.Συστήματα διαχείρισης και ελέγχου 

2.2.1.Αιτιολόγηση των τρόπων διαχείρισης, των μηχανισμών εκτέλεσης της χρηματοδότησης, των όρων πληρωμής και της προτεινόμενης στρατηγικής ελέγχου

Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας θα βασίζεται στις αρμόδιες αρχές (φορολογικές διοικήσεις) των κρατών μελών. Οι αρμόδιες αρχές θα είναι υπεύθυνες για τη χρηματοδότηση των δικών τους εθνικών συστημάτων και των αναγκαίων προσαρμογών για τις ανταλλαγές που πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω του CCN για τους σκοπούς της πρότασης.

Η Επιτροπή θα παράσχει την υποδομή που θα καταστήσει εφικτές τις ανταλλαγές που πρέπει να πραγματοποιούνται μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών μελών. Η Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει τα συστήματα που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των ανταλλαγών, τα οποία θα υπόκεινται στα κύρια στοιχεία ελέγχου που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις, την τεχνική επαλήθευση των συμβάσεων, την εκ των προτέρων επαλήθευση δεσμεύσεων και την εκ των προτέρων επαλήθευση πληρωμών.

2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους που έχουν εντοπιστεί και τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου που έχουν δημιουργηθεί για τον μετριασμό τους

Η προτεινόμενη παρέμβαση θα βασίζεται, αρχικά, σε ένα σύστημα δήλωσης, δεδομένου ότι οι κοινοποιούμενες φορολογικές πληροφορίες βασίζονται σε πληροφορίες που υποβάλλονται από τον ίδιο τον φορολογούμενο στις φορολογικές δηλώσεις και τις οικονομικές καταστάσεις. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο μη δήλωσης ή ψευδούς δήλωσης από ΜΜΕ που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής, οι οποίες υποχρεούνται να προβαίνουν σε αυτοαξιολόγηση με βάση τα κριτήρια υπόστασης της πρότασης. Στη συνέχεια, τα κράτη μέλη εκδίδουν πράξεις επιβολής φόρου και, συνεπώς, μπορούν να ελέγξουν τις εν λόγω αυτοαξιολογήσεις. Όταν διενεργούνται τέτοιοι έλεγχοι, τα κράτη μέλη θα υποχρεούνται να ανταλλάσσουν στατιστικά στοιχεία με την Επιτροπή σε ετήσια βάση, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των οντοτήτων που ελέγχθηκαν και των κυρώσεων για τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Για την αντιμετώπιση του κινδύνου μη συμμόρφωσης οντοτήτων και μορφωμάτων, η πρόταση δεν περιλαμβάνει πλαίσιο κυρώσεων, καθώς αυτό βασίζεται στο πλαίσιο επιβολής κυρώσεων που ισχύει ήδη σε κάθε κράτος μέλος για φορολογικά θέματα. Οι εθνικές φορολογικές αρχές είναι ήδη υπεύθυνες για την επιβολή κυρώσεων και γενικότερα για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με την πρόταση. Οι κυρώσεις καθορίζονται σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, οι εθνικές φορολογικές διοικήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν ελέγχους για τον εντοπισμό και την αποτροπή περιπτώσεων μη συμμόρφωσης.

Δημόσιες συμβάσεις

Οι διαδικασίες ελέγχου για την ανάθεση συμβάσεων που προσδιορίζονται στον δημοσιονομικό κανονισμό: κάθε σύμβαση συνάπτεται με εφαρμογή της καθιερωμένης διαδικασίας επαλήθευσης από τις υπηρεσίες της Επιτροπής για την πληρωμή, λαμβανομένων υπόψη των συμβατικών υποχρεώσεων και της χρηστής δημοσιονομικής και γενικής διαχείρισης. Προβλέπονται μέτρα για την καταπολέμηση της απάτης (έλεγχοι, εκθέσεις κ.λπ.) σε όλες τις συμβάσεις οι οποίες συνάπτονται μεταξύ της Επιτροπής και των δικαιούχων. Συντάσσεται λεπτομερής συγγραφή των υποχρεώσεων, οι οποίες αποτελούν τη βάση της ειδικής σύμβασης. Η διαδικασία αποδοχής εφαρμόζει αυστηρά τη μέθοδο TEMPO της ΓΔ TAXUD: τα παραδοτέα εξετάζονται, τροποποιούνται, εφόσον απαιτείται, και τελικά γίνονται ρητώς αποδεκτά (ή απορρίπτονται). Κανένα τιμολόγιο δεν πληρώνεται χωρίς «επιστολή αποδοχής».

Τεχνική επαλήθευση της ανάθεσης συμβάσεων

Η ΓΔ TAXUD διενεργεί ελέγχους των παραδοτέων και επιβλέπει τις εργασίες και τις υπηρεσίες που εκτελούνται από αναδόχους. Διενεργεί επίσης ελέγχους ποιότητας και ασφάλειας στους αναδόχους σε τακτική βάση. Οι έλεγχοι ποιότητας επαληθεύουν τη συμμόρφωση των πραγματικών διεργασιών των αναδόχων προς τους κανόνες και τις διαδικασίες που καθορίζονται στα σχέδια ποιότητας που υπέβαλαν. Οι έλεγχοι ασφάλειας επικεντρώνονται στις συγκεκριμένες διεργασίες, διαδικασίες και οργάνωση.

Επιπλέον των ως άνω ελέγχων, η ΓΔ TAXUD διενεργεί τους παραδοσιακούς οικονομικούς ελέγχους:

Εκ των προτέρων επαλήθευση δεσμεύσεων

Όλες οι δεσμεύσεις στη ΓΔ TAXUD επαληθεύονται από τον προϊστάμενο της διοικητικής μονάδας Οικονομικών, Δημοσίων Συμβάσεων και Συμμόρφωσης. Επομένως, το 100 % των δεσμευμένων ποσών καλύπτεται από την εκ των προτέρων επαλήθευση. Αυτή η διαδικασία διασφαλίζει σε υψηλό επίπεδο τη νομιμότητα και κανονικότητα των συναλλαγών.

Εκ των προτέρων επαλήθευση πληρωμών

Το 100 % των πληρωμών επαληθεύεται εκ των προτέρων. Επιπλέον, ορισμένες πληρωμές επιλέγονται τυχαία για πρόσθετη εκ των προτέρων επαλήθευση που διενεργείται από τον προϊστάμενο της μονάδας Οικονομικών, Δημοσίων Συμβάσεων και Συμμόρφωσης. Δεν υφίσταται στόχος σχετικά με την κάλυψη, καθώς ο σκοπός αυτής της επαλήθευσης είναι ο «τυχαίος» έλεγχος πληρωμών προκειμένου να επαληθευθεί ότι όλες οι πληρωμές έγιναν σύμφωνα με τις απαιτήσεις. Οι λοιπές πληρωμές διεκπεραιώνονται σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες σε ημερήσια βάση.

Δηλώσεις των δευτερευόντων διατακτών

Όλοι οι δευτερεύοντες διατάκτες υπογράφουν δηλώσεις για τη στήριξη της Ετήσιας Έκθεσης Δραστηριοτήτων για το εκάστοτε έτος. Αυτές οι δηλώσεις καλύπτουν τις εργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος. Οι δευτερεύοντες διατάκτες δηλώνουν ότι οι εργασίες σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τις αρχές της χρηστής οικονομικής διαχείρισης, ότι τα συστήματα που εφαρμόζονται για τη διαχείριση και τον έλεγχο παρείχαν επαρκή διασφάλιση σχετικά με τη νομιμότητα και κανονικότητα των συναλλαγών, ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτές τις εργασίες έχουν προσδιοριστεί δεόντως και ότι εφαρμόσθηκαν ενέργειες άμβλυνσης.

2.2.3.Εκτίμηση και αιτιολόγηση της οικονομικής αποδοτικότητας των ελέγχων (λόγος του κόστους του ελέγχου προς την αξία των σχετικών κονδυλίων που αποτελούν αντικείμενο διαχείρισης) και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος (κατά την πληρωμή και κατά το κλείσιμο) 

Οι έλεγχοι που έχουν θεσπισθεί επιτρέπουν στη ΓΔ TAXUD να εξασφαλίζει επαρκή βεβαιότητα σχετικά με την ποιότητα και την κανονικότητα των δαπανών και να μειώνει τον κίνδυνο μη συμμόρφωσης. Τα ανωτέρω μέτρα της στρατηγικής ελέγχου μειώνουν τους δυνητικούς κινδύνους κάτω από τον στόχο του 2 % και εκτείνονται σε όλους τους δικαιούχους. Τυχόν πρόσθετα μέτρα για περαιτέρω μείωση των κινδύνων θα έχουν ως αποτέλεσμα δυσανάλογα υψηλό κόστος και, ως εκ τούτου, δεν προβλέπονται. Το συνολικό κόστος υλοποίησης της ως άνω στρατηγικής ελέγχου — για όλες τις δαπάνες στο πλαίσιο του προγράμματος Fiscalis 2027, περιορίζεται στο 1,6 % του συνόλου των πληρωμών. Αναμένεται να παραμείνει στο ίδιο ποσοστό για την πρωτοβουλία αυτήν. Η στρατηγική ελέγχου του προγράμματος περιορίζει τον κίνδυνο της μη συμμόρφωσης σε ουσιαστικά μηδενικό επίπεδο και εξακολουθεί να είναι ανάλογη με τους ενεχόμενους κινδύνους.

2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας 

Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, π.χ. στη στρατηγική για την καταπολέμηση της απάτης.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δύναται να διενεργεί έρευνες που περιλαμβάνουν επιτόπιους ελέγχους και επιθεωρήσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις και τις διαδικασίες που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 24 και στον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου 25 , με στόχο τη διαπίστωση τυχόν απάτης, διαφθοράς ή άλλης παράνομης δραστηριότητας, συνδεόμενης με συμφωνία επιχορήγησης ή απόφαση επιχορήγησης ή με σύμβαση χρηματοδότησης σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό, η οποία θίγει τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης.

3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ 

3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται 

·Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος
δαπάνης

Συμμετοχή

Αριθμός: 03 04 0100

ΔΠ/ΜΔΠ 26

χωρών ΕΖΕΣ 27

υποψηφίων για ένταξη χωρών 28

τρίτων χωρών

κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

1 – Ενιαία αγορά, καινοτομία και ψηφιακή οικονομία

Βελτίωση της λειτουργίας των φορολογικών συστημάτων

ΔΠ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

ΟΧΙ

·Νέες γραμμές του προϋπολογισμού, των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία

Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Γραμμή του προϋπολογισμού

Είδος 
δαπάνης

Συμμετοχή

Αριθμός  

ΔΠ/ΜΔΠ

χωρών ΕΖΕΣ

υποψηφίων για ένταξη χωρών

τρίτων χωρών

κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

[XX.ΕΕ.ΕΕ.ΕΕ]

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

ΝΑΙ/ΟΧΙ

3.2.Εκτιμώμενες δημοσιονομικές επιπτώσεις της πρότασης στις πιστώσεις 

3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις επιχειρησιακές πιστώσεις 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω.

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
πλαισίου

Αριθμός

1

Ενιαία αγορά, καινοτομία και ψηφιακή οικονομία

ΓΔ: TAXUD

Έτος 
N 29

Έτος 
N+1

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

ΣΥΝΟΛΟ

□ Επιχειρησιακές πιστώσεις

Γραμμή του προϋπολογισμού 30 03.04.01

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1α)

0,200

0,400

0,200

0,100

0,090

0,990

Πληρωμές

(2α)

0,200

0,400

0,200

0,100

0,090

0,990

Γραμμή του προϋπολογισμού

Αναλήψεις υποχρεώσεων

(1β)

Πληρωμές

(2β)

Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων 31  

Γραμμή του προϋπολογισμού

(3)

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων 
για τη ΓΔ TAXUD

Αναλήψεις υποχρεώσεων

=1α+1β +3

0,200

0,400

0,200

0,100

0,090

0,990

Πληρωμές

=2α+2β

+3

0,200

0,400

0,200

0,100

0,090

0,990

 





Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
πλαισίου

7

«Διοικητικές δαπάνες»

Αυτό το τμήμα πρέπει να συμπληρωθεί με «στοιχεία διοικητικού χαρακτήρα του προϋπολογισμού» τα οποία θα εισαχθούν, καταρχάς, στο παράρτημα του νομοθετικού δημοσιονομικού δελτίου (παράρτημα V του εσωτερικού κανονισμού), που τηλεφορτώνεται στο DECIDE για διυπηρεσιακή διαβούλευση.

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

2023

2024

2025

2026

2027

ΣΥΝΟΛΟ

ΠΔΠ 2021-2027

ΓΔ: TAXUD

□ Ανθρώπινοι πόροι

0,170

0,170

0,080

0,080

0,040

0,540

□ Άλλες διοικητικές δαπάνες

0,004

0,004

0,002

0,002

0,001

0,013

ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ TAXUD

0,174

0,174

0,082

0,082

0,041

0,533

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων 
του ΤΟΜΕΑ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

(Σύνολο αναλήψεων υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

0,174

0,174

0,082

0,082

0,041

0,533

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

2023

2024

2025

2026

2027

ΣΥΝΟΛΟ

ΠΔΠ 2021-2027

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Αναλήψεις υποχρεώσεων

0,374

0,574

0,282

0,182

0,131

1,543

Πληρωμές

0,174

0,374

0,482

0,282

0,141

1,453

ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 

3.2.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις επιχειρησιακές πιστώσεις

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων, όπως εξηγείται κατωτέρω.

Πιστώσεις αναλήψεων υποχρεώσεων σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

2023

2024

2025

2026

2027

2028

ΣΥΝΟΛΟ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Είδος 32

Μέσο κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Αριθ.

Κόστος

Συνολικός αριθ.

Συνολικό κόστος

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1 33

Προδιαγραφές

0,200

0,300

0,170

0,670

Ανάπτυξη

0,090

0,010

0,100

Συντήρηση

0,050

0,050

0,050

0,150

Υποστήριξη

0,010

0,030

0,030

0,030

0,100

Εκπαίδευση

0,010

0,010

Διαχείριση υπηρεσιών πληροφορικής (υποδομή, φιλοξενία, άδειες κ.λπ.)

0,010

0,010

0,010

0,010

0,010

0,050

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1

0,200

0,400

0,200

0,090

0,090

0,090

1,070

ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2 ...

- Αποτέλεσμα

Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 2

ΣΥΝΟΛΑ

0,200

0,400

0,200

0,090

0,90

0,090

1,070

3.2.3.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις διοικητικές πιστώσεις 

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
2023

Έτος 
2024

Έτος 
2025

Έτος 
2026

Έτος 
2027

ΣΥΝΟΛΟ

ΤΟΜΕΑΣ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Ανθρώπινοι πόροι

0,170

0,170

0,080

0,080

0,040

0,540

Άλλες διοικητικές δαπάνες

0,004

0,004

0,002

0,002

0,001

0,013

Μερικό σύνολο του ΤΟΜΕΑ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

ΣΥΝΟΛΟ

0,174

0,174

0,082

0,082

0,041

0,553

Εκτός του ΤΟΜΕΑ 7 34  
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

Ανθρώπινοι πόροι

Άλλες δαπάνες
διοικητικού χαρακτήρα

Μερικό σύνολο
εκτός του ΤΟΜΕΑ 7 
του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

ΣΥΝΟΛΟ

0,174

0,174

0,082

0,082

0,041

0,553

Οι απαιτούμενες πιστώσεις για ανθρώπινους πόρους και άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της ΓΔ που έχουν ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχουν ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ, οι οποίες θα συμπληρωθούν, αν χρειαστεί, με τυχόν πρόσθετα κονδύλια που μπορεί να χορηγηθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

3.2.3.1.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

2023

2024

2025

2026

2027

Σύνολο

□ Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

20 01 02 01 (στην έδρα και στις αντιπροσωπείες της Επιτροπής)

1

1

1

0,5

0,25

1

20 01 02 03 (αντιπροσωπείες της ΕΕ)

01 01 01 01 (έμμεση έρευνα)

01 01 01 11 (άμεση έρευνα)

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ) 35

20 02 01 (AC, END, INT από το συνολικό κονδύλιο)

20 02 03 (AC, AL, END, INT και JPD στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

XX 01 xx yy zz 36

– στην έδρα:

– στις αντιπροσωπείες της ΕΕ

01 01 01 02 (AC, END, INT — έμμεση έρευνα)

01 01 01 12 (AC, END, INT — άμεση έρευνα)

Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

ΣΥΝΟΛΟ

1

1

1

0,5

0,25

1

Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε μονάδες ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης

XX είναι ο σχετικός τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού.

Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ, το οποίο θα συμπληρωθεί, αν χρειαστεί, με τυχόν πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

Προετοιμασία συνεδριάσεων και αλληλογραφία με τα κράτη μέλη· εργασίες σε έντυπα, μορφότυπους ΤΠ και στο κεντρικό ευρετήριο·

ανάθεση της εκτέλεσης εργασιών σχετικά με το σύστημα ΤΠ σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Εξωτερικό προσωπικό

Ά.Α.

3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 

Η πρόταση/πρωτοβουλία:

   μπορεί να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου με ανακατανομή εντός του οικείου τομέα του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ).

Να εξηγηθεί ο απαιτούμενος αναπρογραμματισμός και να προσδιοριστούν οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού και τα αντίστοιχα ποσά. Να υποβληθεί πίνακας Excel σε περίπτωση σημαντικού αναπρογραμματισμού.

   συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση του αδιάθετου περιθωρίου στο πλαίσιο του αντίστοιχου τομέα του ΠΔΠ και/ή τη χρήση ειδικών μηχανισμών, όπως ορίζεται στον κανονισμό για το ΠΔΠ.

Να εξηγηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να προσδιοριστούν οι σχετικοί τομείς και οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού, τα αντίστοιχα ποσά και οι μηχανισμοί που προτείνεται να χρησιμοποιηθούν.

   συνεπάγεται την αναθεώρηση του ΠΔΠ.

Να εξηγηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες και να προσδιοριστούν οι σχετικοί τομείς και οι σχετικές γραμμές του προϋπολογισμού, καθώς και τα αντίστοιχα ποσά.

3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση 

Η πρόταση/πρωτοβουλία:

   δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους

   προβλέπει τη συγχρηματοδότηση από τρίτους που εκτιμάται κατωτέρω:

Πιστώσεις σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Έτος 
N 37

Έτος 
N+1

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Σύνολο

Προσδιορισμός του φορέα συγχρηματοδότησης 

ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων

3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

   Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

   Η πρόταση/πρωτοβουλία έχει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις που περιγράφονται κατωτέρω:

α)στους ιδίους πόρους

β)στα λοιπά έσοδα

γ)Να αναφερθεί αν τα έσοδα προορίζονται για γραμμές δαπανών

σε εκατ. EUR (με τρία δεκαδικά ψηφία)

Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού:

Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος

Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας 38

Έτος 
N

Έτος 
N+1

Έτος 
N+2

Έτος 
N+3

Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφανίζεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

Άρθρο ………….

Ως προς τα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

[…]

Άλλες παρατηρήσεις (π.χ. μέθοδος/τύπος για τον υπολογισμό των επιπτώσεων στα έσοδα ή τυχόν άλλες πληροφορίες).

[…]

(1)    Ευρωπαϊκή Επιτροπή. (2022). Tax compliance costs for SMEs. An update and a complement: final report [Κόστος φορολογικής συμμόρφωσης για τις ΜΜΕ. Επικαιροποίηση και συμπλήρωμα: τελική έκθεση] https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/70a486a9-b61d-11ec-b6f4-01aa75ed71a1  
(2)    COM(2005) 702: Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή - Εξάλειψη των εμποδίων όσον αφορά την φορολόγηση των μικρoμεσαίων επιχειρήσεων στην εσωτερική αγορά - Περιγραφή ενός πιθανού πιλοτικού καθεστώτος φορολόγησης βάσει των κανόνων του κράτους εγκατάστασης [...] {SEC(2005)1785}
(3)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, «Στρατηγική για τις ΜΜΕ με στόχο μια βιώσιμη και ψηφιακή Ευρώπη» [COM(2020) 103 final].
(4)    Η οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών θα αντικατασταθεί από κανονισμό που θα παρέχει στις ΜΜΕ ένα ευρωπαϊκό πρότυπο υπεύθυνης επιχειρηματικής συμπεριφοράς σε ολόκληρη την ενιαία αγορά.
(5)    Η οδηγία για τις καθυστερήσεις πληρωμών θα αντικατασταθεί από κανονισμό που θα παρέχει στις ΜΜΕ ένα ευρωπαϊκό πρότυπο υπεύθυνης επιχειρηματικής συμπεριφοράς σε ολόκληρη την ενιαία αγορά.
(6)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1724 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 2ας Οκτωβρίου 2018, για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής θύρας με σκοπό την παροχή πρόσβασης σε πληροφορίες, σε διαδικασίες και σε υπηρεσίες υποστήριξης και επίλυσης προβλημάτων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 1).
(7)    Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Tax compliance costs for SMEs. An update and a complement : final report (2022) [Κόστος φορολογικής συμμόρφωσης για τις ΜΜΕ. Επικαιροποίηση και συμπλήρωμα: τελική έκθεση] https://op.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/70a486a9-b61d-11ec-b6f4-01aa75ed71a1  
(8)

   Οδηγία 2011/16/EE του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2011, σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και με την κατάργηση της οδηγίας 77/799/ΕΟΚ.

(9)     ΕΕ C της , σ. .
(10)     ΕΕ C της , σ. .
(11)    Οδηγία 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και συναφείς εκθέσεις επιχειρήσεων ορισμένων μορφών, την τροποποίηση της οδηγίας 2006/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση των οδηγιών 78/660/EOK και 83/349/ΕΟΚ του Συμβουλίου
(12)    Οδηγία 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2011, σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και με την κατάργηση της οδηγίας 77/799/ΕΟΚ (ΕΕ 64 της 11.3.2011, σ. 1).
(13)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ 55 της 28.2.2011, σ. 13).
(14)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1724 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 2ας Οκτωβρίου 2018, για τη δημιουργία ενιαίας ψηφιακής θύρας με σκοπό την παροχή πρόσβασης σε πληροφορίες, σε διαδικασίες και σε υπηρεσίες υποστήριξης και επίλυσης προβλημάτων και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1024/2012 (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 1).
(15)    ΕΕ L 123 της 12.5.2016, σ. 1.
(16)    Οδηγία 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, τις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις και συναφείς εκθέσεις επιχειρήσεων ορισμένων μορφών, την τροποποίηση της οδηγίας 2006/43/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση των οδηγιών 78/660/EOK και 83/349/ΕΟΚ του Συμβουλίου
(17)

   Οδηγία (ΕΕ) 2017/1852 του Συμβουλίου, της 10ης Οκτωβρίου 2017, για τους μηχανισμούς επίλυσης φορολογικών διαφορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ L 265 της 14.10.2017, σ. 1).

(18)    Οδηγία 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2011, σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και με την κατάργηση της οδηγίας 77/799/ΕΟΚ (ΕΕ 64 της 11.3.2011, σ. 1).
(19)    Οδηγία 2011/16/ΕΕ του Συμβουλίου, της 15ης Φεβρουαρίου 2011, σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και με την κατάργηση της οδηγίας 77/799/ΕΟΚ (ΕΕ 64 της 11.3.2011, σ. 1).
(20)    Οδηγία... [ΕΕ: να προστεθεί ο αριθμός, η ημερομηνία, ο τίτλος και η παραπομπή στην ΕΕ της εν λόγω οδηγίας].
(21)

   Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 182/2011 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 16ης Φεβρουαρίου 2011, για τη θέσπιση κανόνων και γενικών αρχών σχετικά με τους τρόπους ελέγχου από τα κράτη μέλη της άσκησης των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από την Επιτροπή (ΕΕ 55 της 28.2.2011, σ. 13).

(22)    Όπως αναφέρεται στο άρθρο 58 παράγραφος 2 στοιχεία α) ή β) του δημοσιονομικού κανονισμού.
(23)    Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο BudgWeb: https://myintracomm.ec.europa.eu/budgweb/EN/man/budgmanag/Pages/budgmanag.aspx  
(24)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 25ης Μαΐου 1999, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) (ΕΕ L 136 της 31.5.1999, σ. 1).
(25)    Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αριθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2).
(26)    ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις / ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.
(27)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
(28)    Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφια μέλη των Δυτικών Βαλκανίων.
(29)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
(30)    Σύμφωνα με την επίσημη ονοματολογία του προϋπολογισμού.
(31)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
(32)    Τα αποτελέσματα είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (π.χ.: αριθμός ανταλλαγών φοιτητών που θα χρηματοδοτηθούν, αριθμός χλμ. οδών που θα κατασκευαστούν κ.λπ.).
(33)    Όπως περιγράφεται στο σημείο 1.4.2. «Ειδικοί στόχοι …»
(34)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
(35)    AC = Συμβασιούχος υπάλληλος· AL = Τοπικός υπάλληλος· END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = Προσωρινό προσωπικό· JPD = Νέος επαγγελματίας σε αντιπροσωπεία της ΕΕ.
(36)    Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»).
(37)    Το έτος N είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Να αντικατασταθεί το «N» με το αναμενόμενο πρώτο έτος εφαρμογής (για παράδειγμα: 2021). Το ίδιο και για τα επόμενα έτη.
(38)    Όσον αφορά τους παραδοσιακούς ιδίους πόρους (δασμούς, εισφορές ζάχαρης), τα αναγραφόμενα ποσά πρέπει να είναι καθαρά ποσά, δηλ. τα ακαθάριστα ποσά μετά την αφαίρεση του 20 % για έξοδα είσπραξης.
Top

Στρασβούργο, 12.9.2023

COM(2023) 528 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

της

Οδηγίας του Συμβουλίου

για τη θέσπιση φορολογικού συστήματος με βάση την έδρα για τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ

{SEC(2023) 308 final} - {SWD(2023) 301 final} - {SWD(2023) 302 final} - {SWD(2023) 303 final}


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I:
Κατάλογος των νομικών οντοτήτων που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο α), οι οποίες υπόκεινται άμεσα σε φόρο επί των κερδών ή σε οποιονδήποτε άλλο φόρο με παρόμοια χαρακτηριστικά

α)Οι εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2157/2001 του Συμβουλίου, της 8ης Οκτωβρίου 2001, περί του καταστατικού της ευρωπαϊκής εταιρείας (SE) και της οδηγίας 2001/86/ΕΚ του Συμβουλίου, της 8ης Οκτωβρίου 2001, για τη συμπλήρωση του καταστατικού της ευρωπαϊκής εταιρείας όσον αφορά τον ρόλο των εργαζομένων και οι συνεταιριστικές εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1435/2003 του Συμβουλίου, της 22ας Ιουλίου 2003, περί του καταστατικού της ευρωπαϊκής συνεταιριστικής εταιρείας και της οδηγίας 2003/72/ΕΚ του Συμβουλίου, της 22ας Ιουλίου 2003, για τη συμπλήρωση του καταστατικού του ευρωπαϊκού συνεταιρισμού όσον αφορά τον ρόλο των εργαζομένων·

β)οι εταιρείες του βελγικού δικαίου που αποκαλούνται «société anonyme»/«naamloze vennootschap», «société en commandite par actions»/«commanditaire vennootschap op aandelen», «société privée à responsabilité limitée»/«besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid»«société coopérative à responsabilité limitée»/«coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid», «société coopérative à responsabilité illimitée»/«coöperatieve vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid», «société en nom collectif»/«vennootschap onder firma», «société en commandite simple»/«gewone commanditaire vennootschap», τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που έχουν υιοθετήσει μία από τις παραπάνω νομικές μορφές, καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του βελγικού δικαίου και υπόκειται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών στο Βέλγιο·

γ)οι εταιρείες του βουλγαρικού δικαίου με την επωνυμία: «събирателно дружество», «командитно дружество», «дружество с ограничена отговорност», «акционерно дружество», «командитно дружество с акции», «неперсонифицирано дружество», «кооперации», «кооперативни съюзи», «държавни предприятия», που έχουν συσταθεί βάσει του βουλγαρικού δικαίου και ασκούν εμπορικές δραστηριότητες·

δ)οι εταιρείες του τσεχικού δικαίου με την επωνυμία: «akciová společnost», «společnost s ručením omezeným»·

ε)οι εταιρείες του δανικού δικαίου που αποκαλούνται «aktieselskab» και «anpartsselskab». Οι άλλες εταιρείες που υπόκεινται στο φόρο σύμφωνα με το νόμο για τη φορολόγηση εταιρειών, στον βαθμό που το φορολογητέο εισόδημά τους υπολογίζεται και φορολογείται σύμφωνα με τους γενικούς κανόνες της φορολογικής νομοθεσίας που εφαρμόζονται στις «aktieselskaber»·

στ)οι εταιρείες του γερμανικού δικαίου που αποκαλούνται «Aktiengesellschaft», «Kommanditgesellschaft auf Aktien», «Gesellschaft mit beschränkter Haftung», «Versicherungsverein auf Gegenseitigkeit», «Erwerbs und Wirtschaftsgenossenschaft», «Betriebe gewerblicher Art von juristischen Personen des öffentlichen Rechts», καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του γερμανικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών στη Γερμανία·

ζ)οι εταιρείες του εσθονικού δικαίου με την επωνυμία: «täisühing», «usaldusühing», «osaühing», «aktsiaselts», «tulundusühistu»·

η)οι εταιρείες που έχουν συσταθεί ή είναι εγγεγραμμένες σύμφωνα με το ιρλανδικό δίκαιο, τα νομικά πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα υπό το καθεστώς του «Industrial and Provident Societies Act», οι «building societies» που είναι εγγεγραμμένες υπό το καθεστώς των «Building Societies Acts» και οι «Trustee Savings Banks» κατά την έννοια του «Trustee Savings Banks Act, 1989»·

θ)οι εταιρείες του ελληνικού δικαίου που αποκαλούνται «ανώνυμη εταιρεία», «εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (Ε.Π.Ε.)», καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του ελληνικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών στην Ελλάδα·

ι)οι εταιρείες του ισπανικού δικαίου με την επωνυμία: «sociedad anónima», «sociedad comanditaria por acciones», «sociedad de responsabilidad limitada», τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου που λειτουργούν υπό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου και άλλες οντότητες που έχουν συσταθεί βάσει του ισπανικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών («impuesto sobre sociedades») στην Ισπανία·

ια)οι εταιρείες του γαλλικού δικαίου που αποκαλούνται «société anonyme», «société en commandite par actions», «société à responsabilité limitée», «sociétés par actions simplifiées», «sociétés d’assurances mutuelles», «caisses d’épargne et de prévoyance», «sociétés civiles» οι οποίες υπόκεινται αυτόματα στον φόρο εταιρειών, οι «coopératives», «unions de coopératives», οι δημόσιοι οργανισμοί και επιχειρήσεις βιομηχανικού και εμπορικού χαρακτήρα, καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του γαλλικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών στη Γαλλία·

ιβ)οι εταιρείες του ιταλικού δικαίου που αποκαλούνται «società per azioni», «società in accomandita per azioni», «società a responsabilità limitata», «società cooperative», «società di mutua assicurazione», και οι δημόσιες και ιδιωτικές οντότητες των οποίων οι δραστηριότητες είναι, εξ ολοκλήρου ή κυρίως, εμπορικές· ιγ) στο κυπριακό δίκαιο:

ιγ)στο κυπριακό δίκαιο: «εταιρείες», όπως αυτές ορίζονται στους περί Φορολογίας του Εισοδήματος νόμους·

ιδ)οι εταιρείες του λετονικού δικαίου με την επωνυμία: «akciju sabiedrība», «sabiedrība ar ierobežotu atbildību»·

ιε)οι εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του δικαίου της Λιθουανίας·

ιστ)οι εταιρείες του δικαίου του Λουξεμβούργου που αποκαλούνται «société anonyme», «société en commandite par actions», «société à responsabilité limitée», «société coopérative», «société coopérative organisée comme une société anonyme», «association d’assurances mutuelles», «association d’épargne-pension», «entreprise de nature commerciale, industrielle ou minière de l’Etat, des communes, des syndicats de communes, des établissements publics et des autres personnes morales de droit public», καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του δικαίου του Λουξεμβούργου και υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών στο Λουξεμβούργο·

ιζ)οι εταιρείες του ουγγρικού δικαίου με την επωνυμία: «közkereseti társaság», «betéti társaság», «közös vállalat», «korlátolt felelősségű társaság», «részvénytársaság», «egyesülés», «szövetkezet»·

ιη)οι εταιρείες του μαλτέζικου δικαίου με την επωνυμία: «Kumpaniji ta’ Responsabilita Limitata», «Soċjetajiet en commandite li l-kapital tagħhom maqsum f’azzjonijiet»,

ιθ)οι εταιρείες του ολλανδικού δικαίου που αποκαλούνται «naamloze vennootschap», «besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid», «open commanditaire vennootschap», «coöperatie», «onderlinge waarborgmaatschappij», «fonds voor gemene rekening», «vereniging op coöperatieve grondslag», «vereniging welke op onderlinge grondslag als verzekeraar of kredietinstelling optreedt», καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του ολλανδικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών στην Ολλανδία·

κ)οι εταιρείες του αυστριακού δικαίου που αποκαλούνται «Aktiengesellschaft», «Gesellschaft mit beschränkter Haftung», «Versicherungsvereine auf Gegenseitigkeit», «Erwerbs und Wirtschaftsgenossenschaften», «Betriebe gewerblicher Art von Körperschaften des öffentlichen Rechts», «Sparkassen», καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του αυστριακού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία ανωνύμων εταιρειών στην Αυστρία·

κα)οι εταιρείες του πολωνικού δικαίου με την επωνυμία: «spółka akcyjna», «spółka z ograniczoną odpowiedzialnością», «spółka komandytowo-akcyjna»·

κβ)οι εμπορικές ή οι εμπορικού χαρακτήρα αστικές εταιρείες, οι συνεταιρισμοί και οι δημόσιες επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί βάσει του πορτογαλικού δικαίου·

κγ)οι εταιρείες του ρουμανικού δικαίου με την επωνυμία: «societăți pe acțiuni», «societăți în comandită pe acțiuni», «societăți cu răspundere limitată», «societăți în nume colectiv», «societăți în comandită simplă»·

κδ)οι εταιρείες του σλοβενικού δικαίου με την επωνυμία: «delniška družba», «komanditna družba», «družba z omejeno odgovornostjo»·

κε)οι εταιρείες του σλοβακικού δικαίου με την επωνυμία: «akciová spoločnosť», «spoločnosť s ručením obmedzeným», «komanditná spoločnosť»·

κστ)οι εταιρείες του φινλανδικού δικαίου που αποκαλούνται «osakeyhtiö»/«aktiebolag», «osuuskunta»/«andelslag»,«säästöpankki»/«sparbank» και «vakuutusyhtiö»/«försäkringsbolag»·

κζ)οι εταιρείες του σουηδικού δικαίου που αποκαλούνται «aktiebolag», «försäkringsaktiebolag», «ekonomiska föreningar», «sparbanker», «ömsesidiga försäkringsbolag»· «försäkringsföreningar»·

κη)οι εταιρείες του κροατικού δικαίου με την επωνυμία: «dioničko društvo», «društvo s ograničenom odgovornošću», καθώς και άλλες εταιρείες που έχουν συσταθεί βάσει του κροατικού δικαίου και υπόκεινται σε φορολογία εταιρειών στην Κροατία.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II:
Κατάλογος των νομικών οντοτήτων που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο α), οι οποίες υπόκεινται σε φόρο επί των κερδών στο επίπεδο των ιδιοκτητών ή σε οποιονδήποτε άλλο φόρο με παρόμοια χαρακτηριστικά

α)Βέλγιο : la société en nom collectif/de vennootschap onder firma, la société en commandite simple/de gewone commanditaire vennootschap, la société coopérative à responsabilité illimitée- /- de coöperatieve vennootschap met onbeperkte aansprakelijkheid,

β)Βουλγαρία: събирателно дружество, командитно дружество,

γ) Τσεχική Δημοκρατία: veřejná obchodní společnost, komanditní společnost,

δ) Δανία: interessentskaber, kommanditselskaber,

ε)Γερμανία: die offene Handelsgesellschaft, die Kommanditgesellschaft,

στ)Εσθονία: täisühing, usaldusühing,

ζ)Ιρλανδία: partnerships, limited partnerships, unlimited companies,

η) Ελλάδα: η ομόρρυθμος εταιρεία, η ετερόρρυθμος εταιρεία,

θ)Ισπανία: sociedad colectiva, sociedad en comandita simple,

ι)Γαλλία: la société en nom collectif, la société en commandite simple,

ια)Κροατία: javno trgovačko društvo, komanditno društvo, gospodarsko interesno udruženje,

ιβ)Ιταλία: la società in nome collettivo, la società in accomandita semplice,

ιγ) Κύπρος: ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες (συνεταιρισμοί),

ιδ)Λετονία: pilnsabiedrība, komandītsabiedrība,

ιε)Λιθουανία: tikrosios ūkinės bendrijos, komanditinės ūkinės bendrijos,

ιστ)Λουξεμβούργο: la société en nom collectif, la société en commandite simple,

ιζ)Ουγγαρία: közkereseti társaság, betéti társaság, közös vállalat, egyesülés, egyéni cég,

ιη)Μάλτα: soċjeta f'isem kollettiv jew soċjeta in akkomandita, bil-kapital li mhux maqsum f'azzjonijiet meta s-soċji kollha li għandhom responsabbilita' llimitata huma soċjetajiet in akkomandita bil-kapital maqsum f'azzjonijiet —partnership en nom collectif or partnership en commandite with capital that is not divided into shares, when all the partners with unlimited liability are partnership en commandite with the capital divided into shares,

ιθ) Κάτω Χώρες: de vennootschap onder firma, de commanditaire vennootschap,

κ)Αυστρία: die offene Gesellschaft, die Kommanditgesellschaft,

κα)Πολωνία: spółka jawna, spółka komandytowa,

κβ)Πορτογαλία: sociedade em nome colectivo, sociedade em comandita simples,

κγ)Ρουμανία: societate în nume colectiv, societate în comandită simplă,

κδ)Σλοβενία: družba z neomejeno odgovornostjo, komanditna družba,

κε)Σλοβακία: verejná obchodná spoločnosť, komanditná spoločnosť,

κστ)Φινλανδία: avoin yhtiö/ öppet bolag, kommandiittiyhtiö/kommanditbolag,

κζ)Σουηδία: handelsbolag, kommanditbolag.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ III
Κατάλογος των φόρων επί των κερδών, που επιβάλλονται απευθείας ή στο επίπεδο των ιδιοκτητών, ή κάθε άλλος φόρος με παρόμοια χαρακτηριστικά που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο γ):

α)impôt des sociétés/vennootschapsbelasting στο Βέλγιο,

β)корпоративен данък στη Βουλγαρία,

γ)daň z příjmů právnických osob στην Τσεχική Δημοκρατία,

δ)selskabsskat στη Δανία,

ε)Körperschaftssteuer στη Γερμανία,

στ)tulumaks στην Εσθονία,

ζ)corporation tax στην Ιρλανδία,

η)φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην Ελλάδα,

θ)impuesto sobre sociedades στην Ισπανία,

ι)impôt des sociétés στη Γαλλία,

ια)porez na dobit στην Κροατία,

ιβ)imposta sul reddito delle società στην Ιταλία,

ιγ)φόρος εισοδήματος στην Κύπρο,

ιδ)uzņēmumu ienākuma nodoklis στη Λετονία,

ιε)pelno mokestis στη Λιθουανία,

ιστ)impôt sur le revenu des collectivités στο Λουξεμβούργο,

ιζ)társasági adó, osztalékadó στην Ουγγαρία,

ιη)taxxa fuq l-income στη Μάλτα,

ιθ)vennootschapsbelasting στις Κάτω Χώρες,

κ)Körperschaftssteuer στην Αυστρία,

κα)podatek dochodowy od osób prawnych στην Πολωνία,

κβ)imposto sobre o rendimento das pessoas colectivas στην Πορτογαλία,

κγ)impozit pe profit στη Ρουμανία,

κδ)davek od dobička pravnih oseb στη Σλοβενία,

κε)daň z príjmov právnických osôb στη Σλοβακία,

κστ)yhteisöjen tulovero/inkomstskatten för samfund στη Φινλανδία,

κζ)statlig inkomstskatt στη Σουηδία.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ IV:
Όσον αφορά τις νομικές οντότητες που αναφέρονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 στοιχείο α), φόρος επί των κερδών στο επίπεδο των ιδιοκτητών:

Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων στο επίπεδο των ιδιοκτητών των οντοτήτων που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙ ή οποιοσδήποτε άλλος φόρος με παρόμοια χαρακτηριστικά που καλύπτει το επιχειρηματικό εισόδημα.

Top