Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0403

    Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Οργάνωσης Αλιείας Βορειοδυτικού Ατλαντικού και για την κατάργηση της απόφασης (ΕΕ) 2019/863

    COM/2023/403 final

    Βρυξέλλες, 11.7.2023

    COM(2023) 403 final

    2023/0280(NLE)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Οργάνωσης Αλιείας Βορειοδυτικού Ατλαντικού και για την κατάργηση της απόφασης (ΕΕ) 2019/863


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1.Αντικείμενο της πρότασης

    Η παρούσα πρόταση αφορά την απόφαση για τον καθορισμό της θέσης που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνεδριάσεις της Οργάνωσης Αλιείας Βορειοδυτικού Ατλαντικού (NAFO), για την περίοδο 2024‑2028, σε σχέση με την προβλεπόμενη έγκριση των μέτρων διατήρησης και διαχείρισης.

    2.Πλαίσιο της πρότασης

    2.1.Σύμβαση περί της συνεργασίας στον τομέα της αλιείας του Βορειοδυτικού Ατλαντικού

    Η Σύμβαση περί της συνεργασίας στον τομέα της αλιείας του Βορειοδυτικού Ατλαντικού (σύμβαση NAFO), με την σύσταση της NAFO, αποσκοπεί να συμβάλει, μέσω διαβουλεύσεων και συνεργασίας, στη βέλτιστη χρήση και στην ορθολογική διαχείριση και διατήρηση των αλιευτικών πόρων στην περιοχή της σύμβασης NAFO (περιοχή διακανονισμού). Η σύμβαση άρχισε να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 1979 και τροποποιήθηκε τέσσερις φορές.

    Η τέταρτη τροποποίηση, που άρχισε να ισχύει στις 18 Μαΐου 2017, σχεδιάστηκε με στόχο τον εκσυγχρονισμό της NAFO, ιδίως με:

    ·την ενσωμάτωση μιας προσέγγισης της διαχείρισης της αλιείας που βασίζεται στο οικοσύστημα·

    ·τον εξορθολογισμό της διαδικασίας λήψης αποφάσεων της NAFO·

    ·την ενίσχυση των υποχρεώσεων των συμβαλλομένων μερών, των κρατών σημαίας και των κρατών λιμένα· και

    ·την εγκαθίδρυση επίσημου μηχανισμού διευθέτησης των διαφορών.

    Η Ένωση είναι συμβαλλόμενο μέρος της σύμβασης NAFO, αφού την ενέκρινε σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 3179/78 1 . Κύρωσε την τέταρτη τροποποίηση της σύμβασης με την απόφαση 2010/717/ΕΕ του Συμβουλίου 2 .

    2.2.Επιτροπή της Οργάνωσης Αλιείας Βορειοδυτικού Ατλαντικού

    Η επιτροπή της Οργάνωσης Αλιείας Βορειοδυτικού Ατλαντικού (επιτροπή NAFO) είναι το όργανο που συστάθηκε από τη σύμβαση NAFO με αρμοδιότητα τη διαχείριση και τη διατήρηση των αλιευτικών πόρων στην περιοχή διακανονισμού. Εκδίδει μέτρα διατήρησης και επιβολής της εφαρμογής με σκοπό την επίτευξη της βέλτιστης χρήσης των αλιευτικών πόρων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

    Ως μέλος της επιτροπής NAFO, η ΕΕ δικαιούται να συμμετέχει στη διαδικασία λήψης των αποφάσεών της και να ψηφίζει για αυτές. Η επιτροπή NAFO λαμβάνει τις αποφάσεις της με συναίνεση.

    2.3.Αποφάσεις της NAFO

    Η επιτροπή NAFO έχει την εξουσία να εκδίδει μέτρα διατήρησης και επιβολής της εφαρμογής για την αλιεία που εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, και τα μέτρα αυτά είναι δεσμευτικά για τα συμβαλλόμενα μέρη.

    Σύμφωνα με το άρθρο XIV.1 της σύμβασης NAFO, τα εν λόγω μέτρα αρχίζουν να ισχύουν 60 ημέρες από την ημερομηνία κοινοποίησής τους στα συμβαλλόμενα μέρη από την NAFO. Τα συμβαλλόμενα μέρη που υποβάλλουν ένσταση για κάποιο μέτρο εντός 60 ημερών από την κοινοποίηση δεν δεσμεύονται από το εν λόγω μέτρο.

    3.Θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της ΕΕ

    Η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της ΕΕ στις ετήσιες συνεδριάσεις των περιφερειακών οργανώσεων διαχείρισης της αλιείας (ΠΟΔΑ) καθορίζεται επί του παρόντος σύμφωνα με προσέγγιση δύο σταδίων. Οι κατευθυντήριες αρχές και οι προσανατολισμοί της θέσης της ΕΕ καθορίζονται σε πολυετή βάση με απόφαση του Συμβουλίου και η θέση αυτή προσαρμόζεται στη συνέχεια για κάθε ετήσια συνεδρίαση με ανεπίσημα έγγραφα της Επιτροπής τα οποία πρέπει να εγκρίνονται από το Συμβούλιο.

    Όσον αφορά την NAFO, η προσέγγιση αυτή υλοποιείται με την απόφαση (EΕ) 2019/863 του Συμβουλίου, της 19ης Μαΐου 2019, η οποία καθορίζει τη θέση της ΕΕ στο πλαίσιο του NAFO για την περίοδο 2019-2023. Η εν λόγω απόφαση περιλαμβάνει γενικές αρχές, αλλά λαμβάνει επίσης υπόψη, στο μέτρο του δυνατού, τις ιδιαιτερότητες της NAFO. Επιπλέον, προσδιορίζει τη συνήθη διαδικασία για τον καθορισμό της θέσης της EE σε ετήσια βάση, όπως ζητήθηκε από τα κράτη μέλη.

    Η απόφαση (ΕΕ) 2019/863 του Συμβουλίου ενσωμάτωσε τις αρχές της νέας κοινής αλιευτικής πολιτικής, όπως καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 3 , λαμβάνοντας επίσης υπόψη τους στόχους που έθεσε η ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την εξωτερική διάσταση της κοινής αλιευτικής πολιτικής 4 . Επιπλέον, προσάρμοσε τη θέση της ΕΕ στη Συνθήκη της Λισαβόνας.

    Η απόφαση (ΕΕ) 2019/863 του Συμβουλίου προβλέπει αξιολόγηση και, κατά περίπτωση, αναθεώρηση της θέσης της ΕΕ πριν από την ετήσια συνεδρίαση του 2024. Κατά συνέπεια, η παρούσα πρόταση καθορίζει τη θέση της ΕΕ στο πλαίσιο της NAFO για την περίοδο 2024-2028 και, ως εκ τούτου, αντικαθιστά την απόφαση (ΕΕ) 2019/863 του Συμβουλίου.

    Η τρέχουσα αναθεώρηση λαμβάνει υπόψη, σε σχέση με την αλιεία, την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ιδίως τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα 5 , την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή 6 και τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» 7 . Λαμβάνει επίσης υπόψη τη στρατηγική για τις πλαστικές ύλες 8 και το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση 9 . Επιπλέον, λαμβάνει επίσης υπόψη την κοινή ανακοίνωση για τη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών 10 .

    4.Νομική βάση

    4.1.Διαδικαστική νομική βάση

    4.1.1.Αρχές

    Το άρθρο 218 παράγραφος 9 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) προβλέπει την έκδοση αποφάσεων για τον καθορισμό «των θέσεων που θα πρέπει να ληφθούν, εξ ονόματος της Ένωσης, σε όργανο που συνιστάται από δεδομένη συμφωνία, όταν το εν λόγω όργανο καλείται να θεσπίσει πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα, με εξαίρεση τις πράξεις που συμπληρώνουν ή τροποποιούν το θεσμικό πλαίσιο της συμφωνίας».

    Οι «πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα» περιλαμβάνουν πράξεις οι οποίες παράγουν έννομα αποτελέσματα δυνάμει των κανόνων του διεθνούς δικαίου που διέπουν το εν λόγω όργανο, καθώς και μέσα που δεν έχουν μεν δεσμευτική ισχύ βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά «επηρεάζουν με καθοριστικό τρόπο το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που θεσπίζει ο νομοθέτης της Ένωσης» 11 .

    4.1.2.Εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση

    Η επιτροπή NAFO είναι όργανο που έχει συσταθεί με συμφωνία, και συγκεκριμένα τη σύμβαση NAFO.

    Οι πράξεις τις οποίες καλείται να εγκρίνει η επιτροπή NAFO συνιστούν πράξεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα. Είναι δεσμευτικές βάσει του διεθνούς δικαίου σύμφωνα με το άρθρο XIV της σύμβασης NAFO και μπορούν να επηρεάσουν με καθοριστικό τρόπο το περιεχόμενο της νομοθεσίας της ΕΕ, και συγκεκριμένα:

    ·τον κανονισμό (EΚ) αριθ. 1005/2008 του Συμβουλίου περί δημιουργίας κοινοτικού συστήματος πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας 12 ·

    ·τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου «περί της θέσπισης κοινοτικού συστήματος ελέγχου για την εξασφάλιση της τήρησης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής» 13 ·

    ·τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2403 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2017, σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση των εξωτερικών αλιευτικών στόλων 14 ·

    ·τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/833 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 20ής Μαΐου 2019, για τον καθορισμό μέτρων διατήρησης και ελέγχου που εφαρμόζονται στη ζώνη διακανονισμού της Οργάνωσης Αλιείας Βορειοδυτικού Ατλαντικού και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/1627 και για την κατάργηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 2115/2005 και (ΕΚ) αριθ. 1386/2007 15 ,

    Οι προτεινόμενες πράξεις δεν συμπληρώνουν, ούτε τροποποιούν το θεσμικό πλαίσιο της σύμβασης NAFO.

    Συνεπώς, η διαδικαστική νομική βάση για την προτεινόμενη απόφαση είναι το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ.

    4.2.Ουσιαστική νομική βάση

    4.2.1.Αρχές

    Η ουσιαστική νομική βάση για την έκδοση απόφασης δυνάμει του άρθρου 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ εξαρτάται πρωτίστως από τον στόχο και το περιεχόμενο της προς έκδοση πράξης σε σχέση με την οποία λαμβάνεται θέση εξ ονόματος της ΕΕ. Εάν η εν λόγω πράξη επιδιώκει διττό σκοπό ή έχει δύο συνιστώσες και εάν ένας από τους σκοπούς ή μία από τις συνιστώσες μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος/-α, ενώ ο/η άλλος/-η έχει απλώς παρεπόμενο χαρακτήρα, η απόφαση δυνάμει του άρθρου 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ πρέπει να στηρίζεται σε μία και μόνη ουσιαστική νομική βάση, ήτοι εκείνη που επιβάλλει ο κύριος ή πρωτεύων σκοπός ή συνιστώσα.

    4.2.2.Εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση

    Ο κύριος σκοπός και το περιεχόμενο της προς έκδοση πράξης αφορούν την αλιεία. Ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 αποτελεί τη νομική βάση για τον καθορισμό των αρχών που πρέπει να αντικατοπτρίζονται στην παρούσα θέση.

    Ως εκ τούτου, η ουσιαστική νομική βάση για την προτεινόμενη απόφαση είναι το άρθρο 43 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ. Η παρούσα απόφαση θα αντικαταστήσει την απόφαση (ΕΕ) 2019/863 του Συμβουλίου, η οποία καλύπτει την περίοδο 2019-2023.

    4.3.Συμπέρασμα

    Το άρθρο 43 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9 της ΣΛΕΕ, θα πρέπει να αποτελέσει τη νομική βάση της προτεινόμενης απόφασης.

    2023/0280 (NLE)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Οργάνωσης Αλιείας Βορειοδυτικού Ατλαντικού και για την κατάργηση της απόφασης (ΕΕ) 2019/863

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 43 παράγραφος 2, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 9,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Με την απόφαση (ΕΚ) αριθ. 3179/78 του Συμβουλίου 16 , η Ένωση ενέκρινε τη σύμβαση περί της συνεργασίας στον τομέα της αλιείας του Βορειοδυτικού Ατλαντικού (σύμβαση NAFO), με την οποία ιδρύθηκε η Οργάνωση Αλιείας Βορειοδυτικού Ατλαντικού (NAFO). Σύμφωνα με την απόφαση 2010/717/ΕΕ του Συμβουλίου 17 , η Ένωση ενέκρινε την τέταρτη τροποποίηση της σύμβασης NAFO που θέσπισε η επιτροπή της Οργάνωσης Αλιείας Βορειοδυτικού Ατλαντικού (επιτροπή NAFO).

    (2)Η επιτροπή NAFO εκδίδει μέτρα για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης διατήρησης και της βιώσιμης χρήσης των αλιευτικών πόρων στην περιοχή της σύμβασης NAFO (περιοχή διακανονισμού) και στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων στα οποία απαντούν οι εν λόγω πόροι. Τα μέτρα αυτά ενδέχεται να καταστούν δεσμευτικά για την Ένωση.

    (3)Ο κανονισμός (EΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 18 προβλέπει ότι η Ένωση διασφαλίζει ότι οι δραστηριότητες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες μακροπρόθεσμα και ότι υπόκεινται σε διαχείριση με τρόπο που είναι συμβατός με τον στόχο της επίτευξης οικονομικών, κοινωνικών οφελών και οφελών για την απασχόληση, συμβάλλοντας παράλληλα στη διαθεσιμότητα του επισιτιστικού εφοδιασμού. Ορίζει επίσης ότι η Ένωση πρέπει να εφαρμόζει την προληπτική προσέγγιση για τη διαχείριση της αλιείας και να έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι η εκμετάλλευση των έμβιων βιολογικών πόρων της θάλασσας αποκαθιστά και διατηρεί τους πληθυσμούς των αλιευόμενων ειδών πάνω από τα επίπεδα εκείνα που μπορούν να εξασφαλίσουν τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση. Προβλέπει περαιτέρω ότι η Ένωση πρέπει να λαμβάνει μέτρα διαχείρισης και διατήρησης με βάση τις βέλτιστες διαθέσιμες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις, με σκοπό τη στήριξη της ανάπτυξης των επιστημονικών γνώσεων και γνωμοδοτήσεων, τη σταδιακή εξάλειψη των απορρίψεων και την προαγωγή αλιευτικών μεθόδων που προωθούν επιλεκτικότερες τεχνικές αλιείας, την αποφυγή και τη μείωση, κατά το δυνατόν, των ανεπιθύμητων αλιευμάτων και την αλιεία με χαμηλό αντίκτυπο στο θαλάσσιο οικοσύστημα και στους αλιευτικούς πόρους. Επιπλέον, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 ορίζει συγκεκριμένα ότι αυτοί οι στόχοι και οι αρχές πρέπει να εφαρμόζονται από την Ένωση κατά την άσκηση των εξωτερικών σχέσεών της στον τομέα της αλιείας.

    (4)Σύμφωνα με τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα 19 , τη στρατηγική για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή 20 και τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» 21 , είναι σημαντικό να προστατεύεται η φύση και να αντιστραφεί η υποβάθμιση των οικοσυστημάτων. Οι κίνδυνοι που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή και την απώλεια βιοποικιλότητας δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα των αγαθών και των υπηρεσιών τις οποίες παρέχουν τα υγιή θαλάσσια οικοσυστήματα στους αλιείς, τις παράκτιες κοινότητες και την ανθρωπότητα γενικότερα.

    (5)Η στρατηγική για τις πλαστικές ύλες 22 αφορά συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση των πλαστικών υλών και της θαλάσσιας ρύπανσης, καθώς και της απώλειας ή εγκατάλειψης αλιευτικών εργαλείων στη θάλασσα. Εξάλλου, το σχέδιο δράσης για μηδενική ρύπανση 23 αποσκοπεί στη μείωση κατά 50 % των πλαστικών απορριμμάτων στη θάλασσα και κατά 30 % των μικροπλαστικών που απελευθερώνονται στο περιβάλλον.

    (6)Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση για τη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών 24 , η προστασία και η διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας αποτελούν βασικές προτεραιότητες στο πλαίσιο της εξωτερικής δράσης της ΕΕ. Η ΕΕ είναι ο πλέον εξέχων παράγοντας παγκοσμίως στις περιφερειακές οργανώσεις διαχείρισης αλιείας (ΠΟΔΑ) και τους οργανισμούς αλιείας. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ προάγει τη βιωσιμότητα των ιχθυαποθεμάτων, προωθεί τη διαφανή λήψη αποφάσεων βάσει έγκυρων επιστημονικών γνωμοδοτήσεων, ενισχύει την επιστημονική έρευνα και βελτιώνει τη συμμόρφωση.

    (7)Είναι σκόπιμο να καθοριστεί η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στις συνεδριάσεις της επιτροπής NAFO για την περίοδο 2024-2028, δεδομένου ότι τα μέτρα διατήρησης και επιβολής της NAFO ενδέχεται να είναι δεσμευτικά για την Ένωση και μπορούν να επηρεάσουν με καθοριστικό τρόπο το περιεχόμενο της ενωσιακής νομοθεσίας, και συγκεκριμένα τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 του Συμβουλίου 25 · τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου 26 · τον κανονισμό (ΕΕ) 2017/2403 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 27 και τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2019/833 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

    (8)Επί του παρόντος, η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στις συνεδριάσεις της επιτροπής NAFO καθορίζεται με την απόφαση (ΕΕ) 2019/863 του Συμβουλίου. Είναι σκόπιμο να καταργηθεί η εν λόγω απόφαση και να εκδοθεί νέα απόφαση για την περίοδο 2024-2028.

    (9)Δεδομένης της εξελισσόμενης φύσης των αλιευτικών πόρων στην περιοχή διακανονισμού και της συνεπακόλουθης ανάγκης να λαμβάνονται υπόψη στη θέση της Ένωσης οι νέες εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των νέων επιστημονικών και άλλων σχετικών πληροφοριών που υποβάλλονται πριν ή κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής NAFO, θα πρέπει να θεσπιστούν διαδικασίες για την εξειδίκευση της θέσης της Ένωσης σε ετήσια βάση για την περίοδο 2024-2028. Οι θέσεις αυτές θα πρέπει να συνάδουν με την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ένωσης που κατοχυρώνεται στο άρθρο 13 παράγραφος 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Η θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στις συνεδριάσεις της Οργάνωσης Αλιείας Βορειοδυτικού Ατλαντικού (NAFO) καθορίζεται στο παράρτημα Ι της παρούσας απόφασης.

    Άρθρο 2

    Η εξειδίκευση της θέσης της Ένωσης σε ετήσια βάση κατά τις συνεδριάσεις της επιτροπής NAFO διεξάγεται σύμφωνα με το παράρτημα II.

    Άρθρο 3

    Η θέση της Ένωσης που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Ι αξιολογείται και, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, αναθεωρείται από το Συμβούλιο κατόπιν πρότασης της Επιτροπής, το αργότερο έως την ετήσια συνεδρίαση της επιτροπής NAFO το 2029.

    Άρθρο 4

    Η απόφαση (ΕΕ) 2019/863 καταργείται.

    Άρθρο 5

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στην Επιτροπή.

    Βρυξέλλες,

       Για το Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος

    (1)

       Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3179/78 του Συμβουλίου, της 28ης Δεκεμβρίου 1978, περί συνάψεως από την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα της συμβάσεως περί της μελλοντικής πολυμερούς συνεργασίας στον τομέα της αλιείας του Βορειοδυτικού Ατλαντικού (ΕΕ L 378 της 30.12.1978, σ. 1).

    (2)    Απόφαση 2010/717/ΕΕ του Συμβουλίου, της 8ης Νοεμβρίου 2010, για την έγκριση, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των τροποποιήσεων της σύμβασης περί της μελλοντικής πολυμερούς συνεργασίας στον τομέα της αλιείας του Βορειοδυτικού Ατλαντικού (ΕΕ L 321 της 7.12.2010, σ. 1).
    (3)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την κοινή αλιευτική πολιτική, την τροποποίηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1954/2003 και (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 και την κατάργηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 και (ΕΚ) αριθ. 639/2004 και της απόφασης 2004/585/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 354 της 28.12.2013, σ. 22).
    (4)    COM(2011) 424 της 13.7.2011.
    (5)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, με τίτλο «Στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 — Επαναφορά της φύσης στη ζωή μας» [COM(2020) 380].
    (6)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Διαμορφώνοντας μια Ευρώπη ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή — η νέα στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» [COM(2021) 82 final].
    (7)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, με τίτλο «Από το αγρόκτημα στο πιάτο — Μια στρατηγική για ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων» [COM(2020) 381].
    (8)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πλαστικές ύλες σε μια κυκλική οικονομία» [COM(2018) 28 final].
    (9)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, με τίτλο «Πορεία προς έναν υγιή πλανήτη για όλους — Σχέδιο δράσης της ΕΕ για μηδενική ρύπανση των υδάτων, του αέρα, και του εδάφους» [COM(2021) 400 final].
    (10)     Κοινή ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Καθορισμός της πορείας για έναν βιώσιμο γαλάζιο πλανήτη [JOIN(2022) 28 final].
    (11)    Απόφαση του Δικαστηρίου της 7ης Οκτωβρίου 2014, Γερμανία κατά Συμβουλίου, C-399/12, ECLI:EU:C:2014:2258, σκέψεις 61 έως 64.
    (12)    ΕΕ L 286 της 29.10.2008, σ. 1.
    (13)    ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 1.
    (14)    ΕΕ L 347 της 28.12.2017, σ. 81.
    (15)    ΕΕ L 141 της 28.5.2019, σ. 1.
    (16)    Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3179/78 του Συμβουλίου, της 28ης Δεκεμβρίου 1978, περί συνάψεως από την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα της συμβάσεως περί της μελλοντικής πολυμερούς συνεργασίας στον τομέα της αλιείας του Βορειοδυτικού Ατλαντικού (ΕΕ L 378 της 30.12.1978, σ. 1).
    (17)    Απόφαση 2010/717/ΕΕ του Συμβουλίου, της 8ης Νοεμβρίου 2010, για την έγκριση, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των τροποποιήσεων της σύμβασης περί της μελλοντικής πολυμερούς συνεργασίας στον τομέα της αλιείας του Βορειοδυτικού Ατλαντικού (ΕΕ L 321 της 7.12.2010, σ. 1).
    (18)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1380/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με την κοινή αλιευτική πολιτική, την τροποποίηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 1954/2003 και (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 και την κατάργηση των κανονισμών του Συμβουλίου (ΕΚ) αριθ. 2371/2002 και (ΕΚ) αριθ. 639/2004 και της απόφασης 2004/585/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 354 της 28.12.2013, σ. 22).
    (19)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, με τίτλο «Στρατηγική της ΕΕ για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 — Επαναφορά της φύσης στη ζωή μας» [COM(2020) 380].
    (20)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Διαμορφώνοντας μια Ευρώπη ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή — η νέα στρατηγική της ΕΕ για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή» [COM(2021) 82 final].
    (21)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, με τίτλο «Από το αγρόκτημα στο πιάτο — Μια στρατηγική για ένα δίκαιο, υγιές και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα τροφίμων» [COM(2020) 381].
    (22)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών «Ευρωπαϊκή στρατηγική για τις πλαστικές ύλες σε μια κυκλική οικονομία» [COM(2018) 28 final].
    (23)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών, με τίτλο «Πορεία προς έναν υγιή πλανήτη για όλους — Σχέδιο δράσης της ΕΕ για μηδενική ρύπανση των υδάτων, του αέρα, και του εδάφους» [COM(2021) 400 final].
    (24)    Κοινή ανακοίνωση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών — Καθορισμός της πορείας για έναν βιώσιμο γαλάζιο πλανήτη [JOIN(2022) 28 final].
    (25)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1005/2008 του Συμβουλίου περί δημιουργίας κοινοτικού συστήματος πρόληψης, αποτροπής και εξάλειψης της παράνομης, λαθραίας και άναρχης αλιείας, τροποποίησης των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93, (ΕΚ) αριθ. 1936/2001 και (ΕΚ) αριθ. 601/2004 και κατάργησης των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 1093/94 και (ΕΚ) αριθ. 1447/1999 (ΕΕ L 286 της 29.10.2008, σ. 1).
    (26)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1224/2009 του Συμβουλίου, της 20ής Νοεμβρίου 2009, περί θεσπίσεως ενωσιακού συστήματος ελέγχου της τήρησης των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής, τροποποιήσεως των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 847/96, (ΕΚ) αριθ. 2371/2002, (ΕΚ) αριθ. 811/2004, (ΕΚ) αριθ. 768/2005, (ΕΚ) αριθ. 2115/2005, (ΕΚ) αριθ. 2166/2005, (ΕΚ) αριθ. 388/2006, (ΕΚ) αριθ. 509/2007, (ΕΚ) αριθ. 676/2007, (ΕΚ) αριθ. 1098/2007, (ΕΚ) αριθ. 1300/2008, (ΕΚ) αριθ. 1342/2008 και καταργήσεως των κανονισμών (ΕΟΚ) αριθ. 2847/93, (ΕΚ) αριθ. 1627/94 και (ΕΚ) αριθ. 1966/2006 (ΕΕ L 343 της 22.12.2009, σ. 1).
    (27)    Κανονισμός (ΕΕ) 2017/2403 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 12ης Δεκεμβρίου 2017, σχετικά με τη βιώσιμη διαχείριση των εξωτερικών αλιευτικών στόλων και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1006/2008 του Συμβουλίου (ΕΕ L 347 της 28.12.2017, σ. 81).
    Top

    Βρυξέλλες, 11.7.2023

    COM(2023) 403 final

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

    στην

    πρόταση για απόφαση του Συμβουλίου

    σχετικά με τη θέση που πρέπει να ληφθεί, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Οργάνωσης Αλιείας Βορειοδυτικού Ατλαντικού και για την κατάργηση της απόφασης (ΕΕ) 2019/863


    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I

    Θέση που πρέπει να ληφθεί εξ ονόματος της Ένωσης στο πλαίσιο της Οργάνωσης Αλιείας Βορειοδυτικού Ατλαντικού (NAFO)

    1.ΑΡΧΕΣ

    Στο πλαίσιο της NAFO, η Ένωση:

    α)διασφαλίζει ότι τα μέτρα που εγκρίνονται στο πλαίσιο της NAFO συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, και ιδίως με τις διατάξεις της σύμβασης του 1982 των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, της συμφωνίας του 1995 των ΗΕ σχετικά με τη διατήρηση και διαχείριση των αλληλοεπικαλυπτόμενων και των άκρως μεταναστευτικών αποθεμάτων ιχθύων, της συμφωνίας του 1993 για την προώθηση της τήρησης διεθνών μέτρων διατήρησης και διαχείρισης από αλιευτικά σκάφη στην ανοιχτή θάλασσα και της σύμβασης του 2009 του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει το κράτος λιμένα·

    β)προωθεί τους στόχους της συμφωνίας στο πλαίσιο της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας σχετικά με τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σε περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας (BBNJ) και κατά την 15η διάσκεψη των μερών της σύμβασης για τη βιολογική ποικιλότητα (COP 15), ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση της προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και την προστασία του 30 % των ωκεανών του πλανήτη μέσω προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών·

    γ)συμβάλλει στην εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των στρατηγικών για τη βιοποικιλότητα και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, κυρίως όσον αφορά την προστασία της φύσης, και των στρατηγικών «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και «Μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο»·

    δ)επιδιώκει τους στόχους της στρατηγικής για τις πλαστικές ύλες και του σχεδίου δράσης για μηδενική ρύπανση, ιδίως τη μείωση των πλαστικών και της θαλάσσιας ρύπανσης·

    ε)ενεργεί σύμφωνα με τους στόχους και τις αρχές που προωθεί η Ένωση στο πλαίσιο της κοινής αλιευτικής πολιτικής, ειδικότερα μέσω της προληπτικής προσέγγισης και των στόχων που συνδέονται με τη μέγιστη βιώσιμη απόδοση, όπως ορίζεται στο άρθρο 2 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1380/2013, με στόχο να προωθήσει την εφαρμογή μιας προσέγγισης στη διαχείριση της αλιείας που να στηρίζεται στο οικοσύστημα και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των αλιευτικών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον, να προλάβει και να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα ανεπιθύμητα αλιεύματα, να εξαλείψει σταδιακά τις απορρίψεις και να περιορίσει τις επιπτώσεις των αλιευτικών δραστηριοτήτων στα θαλάσσια οικοσυστήματα, καθώς και να εξασφαλίσει αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο σε όσους εξαρτώνται από τις αλιευτικές δραστηριότητες, λαμβάνοντας υπόψη ταυτόχρονα τα συμφέροντα των καταναλωτών, μέσω της προώθησης ενός οικονομικά βιώσιμου και ανταγωνιστικού αλιευτικού τομέα στην Ένωση·

    στ)ευθυγραμμίζεται με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 19ης Μαρτίου 2012 για την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με την εξωτερική διάσταση της κοινής αλιευτικής πολιτικής 1 ·

    ζ)ευθυγραμμίζεται με τους στόχους της κοινής ανακοίνωσης σχετικά με το θεματολόγιο της ΕΕ για τη διεθνή διακυβέρνηση των ωκεανών 2 όσον αφορά τη διατήρηση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, καθώς και με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την εν λόγω κοινή ανακοίνωση 3 ·

    η)καταβάλλει προσπάθειες με σκοπό τη δέουσα συμμετοχή των ενδιαφερόμενων φορέων κατά την προπαρασκευαστική φάση των μέτρων της NAFO και διασφαλίζει ότι τα μέτρα που εγκρίνονται στο πλαίσιο της NAFO είναι σύμφωνα με τη σύμβαση NAFO·

    θ)προάγει θέσεις που συνάδουν με τις βέλτιστες πρακτικές των περιφερειακών οργανώσεων διαχείρισης της αλιείας (ΠΟΔΑ)·

    ι)επιδιώκει συνοχή και συνέργεια με την πολιτική που ασκεί η Ένωση στις διμερείς αλιευτικές σχέσεις της με τρίτες χώρες και εξασφαλίζει συνοχή με τις άλλες πολιτικές της, ιδίως στους τομείς των εξωτερικών σχέσεων, του περιβάλλοντος, του εμπορίου, της ανάπτυξης, της έρευνας και καινοτομίας·

    ια)αποσκοπεί στη δημιουργία ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τον αλιευτικό στόλο της Ένωσης εντός της περιοχής διακανονισμού της NAFO, οι οποίοι θα βασίζονται στις ίδιες αρχές και στα ίδια πρότυπα που ισχύουν σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο, και στην προώθηση της ενιαίας εφαρμογής των εν λόγω αρχών και προτύπων·

    ιβ)προωθεί τον συντονισμό μεταξύ της NAFO, των υφιστάμενων ΠΟΔΑ και των περιφερειακών συμβάσεων για τις θάλασσες (ΠΣΘ) και τη συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, κατά περίπτωση, στο πλαίσιο των εντολών τους, όπου κρίνεται σκόπιμο·

    ιγ)προωθεί μηχανισμούς συνεργασίας μεταξύ των ΠΟΔΑ για είδη εκτός του τόνου, παρόμοιους με την αποκαλούμενη διαδικασία του Κόμπε για τις ΠΟΔΑ τόνου.

    2.ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΙ

    Η Ένωση επιδιώκει, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο, να στηρίξει την έγκριση των παρακάτω δράσεων από τη NAFO:

    α)μέτρα για την προώθηση της διατήρησης και της πλήρους αποκατάστασης της βιοποικιλότητας, της βιωσιμότητας των αποθεμάτων και της ενσωμάτωσης της διάστασης της κλιματικής αλλαγής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων·

    β)μέτρα διατήρησης και διαχείρισης των αλιευτικών πόρων στην περιοχή διακανονισμού της NAFO, με βάση τις βέλτιστες διαθέσιμες επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και την προληπτική προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένων των συνολικών επιτρεπόμενων αλιευμάτων και των ποσοστώσεων ή των μέτρων ρύθμισης της αλιευτικής προσπάθειας για τους έμβιους θαλάσσιους βιολογικούς πόρους που ρυθμίζονται από τη NAFO, ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο βιώσιμο επίπεδο απόδοσης. Όπου κρίνεται αναγκαίο, εξετάζεται η δυνατότητα λήψης ειδικών μέτρων για τα αποθέματα που υφίστανται υπεραλίευση, ώστε η αλιευτική προσπάθεια να συμβαδίζει με τις υπάρχουσες αλιευτικές δυνατότητες·

    γ)μέτρα για την προώθηση της συλλογής δεδομένων, της επιστημονικής έρευνας και των αποφάσεων διαχείρισης που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, της ενίσχυσης της επιτροπής συμμόρφωσης, μιας νοοτροπίας συμμόρφωσης και περιοδικών ανεξάρτητων αξιολογήσεων επιδόσεων·

    δ)μέτρα για την πρόληψη, αποτροπή και εξάλειψη της παράνομης, λαθραίας και άναρχης (ΠΛΑ) αλιείας στην περιοχή διακανονισμού, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου σκαφών ΠΛΑ αλιείας και τη διασταύρωση καταχωρίσεων με άλλες ΠΟΔΑ, καθώς και μέτρα για την προώθηση της ιχνηλασιμότητας των ιχθύων και των αλιευτικών προϊόντων με βάση τις προαιρετικές κατευθυντήριες γραμμές για τα συστήματα τεκμηρίωσης των αλιευμάτων·

    ε)μέτρα παρακολούθησης, ελέγχου και επιτήρησης στην περιοχή διακανονισμού της NAFO, ώστε να εξασφαλίζεται αποτελεσματικός έλεγχος και συμμόρφωση προς τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της NAFO, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ελέγχου των εργασιών μεταφόρτωσης με βάση τις προαιρετικές κατευθυντήριες γραμμές του FAO σχετικά με τις μεταφορτώσεις·

    στ)μέτρα για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων των αλιευτικών δραστηριοτήτων στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και στα θαλάσσια οικοσυστήματα και στους οικοτόπους τους, συμπεριλαμβανομένων προστατευτικών μέτρων για τα ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα στην περιοχή διακανονισμού σύμφωνα με τη σύμβαση της NAFO, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τις Διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές του FAO για τη διαχείριση της αλιείας ειδών βαθέων υδάτων στην ανοικτή θάλασσα, καθώς και μέτρα για την αποφυγή και τη μείωση, στο μέτρο του δυνατού, των ανεπιθύμητων αλιευμάτων, συμπεριλαμβανομένων ιδίως των ευάλωτων θαλάσσιων ειδών, και τη σταδιακή εξάλειψη των απορρίψεων·

    ζ)μέτρα για τη μείωση της θαλάσσιας ρύπανσης και την πρόληψη της απόρριψης πλαστικών στη θάλασσα και για τη μείωση των επιπτώσεων στη θαλάσσια βιοποικιλότητα και στα οικοσυστήματα από τα πλαστικά που υπάρχουν στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων μέτρων για τη μείωση των επιπτώσεων των αλιευτικών εργαλείων που έχουν εγκαταλειφθεί, χαθεί ή απορριφθεί με άλλο τρόπο (ALDFG) στους ωκεανούς και για τη διευκόλυνση του εντοπισμού και της ανάκτησης των εν λόγω εργαλείων με βάση τις προαιρετικές κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) σχετικά με τη σήμανση των αλιευτικών εργαλείων·

    η)μέτρα που αποσκοπούν στην απαγόρευση των αλιευτικών δραστηριοτήτων που έχουν ως μόνο στόχο τα πτερύγια του καρχαρία, ώστε όλοι οι καρχαρίες να εκφορτώνονται έχοντας ακόμα όλα τα πτερύγιά τους·

    θ)συστάσεις, εφόσον ενδείκνυται και στον βαθμό που το επιτρέπουν τα σχετικά ιδρυτικά κείμενα, με τις οποίες θα ενθαρρύνεται η εφαρμογή της σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) σχετικά με την εργασία στον τομέα της αλιείας·

    ι)κοινές προσεγγίσεις με άλλες ΠΟΔΑ, κατά περίπτωση, ιδίως εκείνες που συμμετέχουν στη διαχείριση της αλιείας στην ίδια περιοχή·

    ια)την ανάπτυξη προσεγγίσεων σχετικά με την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των μη αλιευτικών δραστηριοτήτων στους θαλάσσιους βιολογικούς πόρους στη ζώνη διακανονισμού·

    ιβ)πρόσθετα τεχνικά μέτρα με βάση γνωμοδοτήσεις των επικουρικών οργάνων και ομάδων εργασίας της NAFO.

    ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ II

    Εξειδίκευση σε ετήσια βάση της θέσης που πρέπει να λάβει η Ένωση

    στις συνεδριάσεις της Οργάνωσης Αλιείας Βορειοδυτικού Ατλαντικού

    Πριν από κάθε συνεδρίαση της επιτροπής NAFO, όταν το όργανο αυτό καλείται να εγκρίνει αποφάσεις που παράγουν έννομα αποτελέσματα στην Ένωση, γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η θέση που θα διατυπωθεί εξ ονόματος της Ένωσης να λαμβάνει υπόψη τις τελευταίες επιστημονικές και λοιπές σχετικές πληροφορίες που διαβιβάζονται στην Επιτροπή, σύμφωνα με τις αρχές και τους προσανατολισμούς που παρατίθενται στο παράρτημα I.

    Για τον σκοπό αυτό, και βάσει των εν λόγω πληροφοριών, η Επιτροπή διαβιβάζει εγκαίρως στο Συμβούλιο ή στα προπαρασκευαστικά του όργανα, πριν από κάθε συνεδρίαση της επιτροπής NAFO, έγγραφο όπου παρουσιάζονται αναλυτικά τα στοιχεία της προτεινόμενης εξειδίκευσης της θέσης της Ένωσης, προκειμένου να συζητηθούν και να εγκριθούν οι λεπτομέρειες της θέσης που θα διατυπωθεί εξ ονόματος της Ένωσης.

    Εάν, στο πλαίσιο συνεδρίασης της επιτροπής NAFO, δεν καταστεί δυνατόν, ακόμη και επιτόπου, να επιτευχθεί συμφωνία ώστε να ληφθούν υπόψη στη θέση της Ένωσης τα νέα στοιχεία, το ζήτημα παραπέμπεται στο Συμβούλιο ή στα προπαρασκευαστικά του όργανα.

    (1)    7087/12 REV 1 ADD 1 COR 1.
    (2)    JOIN/2022/28 final της 24.6.2022.
    (3)    15973/22 της 13.12.2022.
    Top