Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0331

    Τροποποιημένη πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    COM/2023/331 final

    Βρυξέλλες, 20.6.2023

    COM(2023) 331 final

    2021/0430(CNS)

    Τροποποιημένη πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση της απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    {SWD(2023) 331 final}


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Το 2020 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με έναν χάρτη πορείας για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων, λαμβάνοντας υπόψη το NextGenerationEU 1 . Σύμφωνα με την εν λόγω συμφωνία, «οι δαπάνες από τον προϋπολογισμό της Ένωσης που σχετίζονται με την αποπληρωμή του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να οδηγούν σε αδικαιολόγητη μείωση των δαπανών προγραμμάτων ή των επενδυτικών μέσων στο πλαίσιο του ΠΔΠ. Ευκταίο είναι επίσης να μετριαστούν οι αυξήσεις του ιδίου πόρου βάσει του ΑΕΕ για τα κράτη μέλη». Ως εκ τούτου, «τα θεσμικά όργανα θα εργαστούν για την εισαγωγή επαρκών νέων ιδίων πόρων με σκοπό την κάλυψη ποσού που αντιστοιχεί στις αναμενόμενες δαπάνες που σχετίζονται με την αποπληρωμή. Σύμφωνα με την αρχή της καθολικότητας, αυτό δεν συνεπάγεται διάθεση ή εκχώρηση κανενός συγκεκριμένου ιδίου πόρου για την κάλυψη συγκεκριμένου τύπου δαπανών».

    Τον Δεκέμβριο του 2021, η Επιτροπή πρότεινε τρεις νέες πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό της ΕΕ 2  με συνεισφορές από το σύστημα εμπορίας εκπομπών (ΣΕΔΕ), από τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα της ΕΕ (ΜΣΠΑ) και από μερίδιο των υπολειπόμενων κερδών των μεγαλύτερων πολυεθνικών επιχειρήσεων που θα ανακατανεμηθούν στην ΕΕ βάσει της συμφωνίας για τον πυλώνα 1 του πλαισίου των ΟΟΣΑ/G20. Αυτή η δέσμη ιδίων πόρων ήταν σύμφωνη με την προτεινόμενη τομεακή νομοθεσία τόσο για την αναθεωρημένη οδηγία ΣΕΔΕ όσο και για τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα που προτάθηκε νωρίτερα το ίδιο έτος.

    Επιπλέον, η Επιτροπή δεσμεύτηκε να υποβάλει περαιτέρω προτάσεις για νέους ιδίους πόρους έως το τέλος του 2023, οι οποίες θα περιλαμβάνουν συνεισφορά που θα συνδέεται με τον εταιρικό τομέα. Η δέσμη αποσκοπεί στη δημιουργία επαρκών εσόδων για τη στήριξη της αποπληρωμής του δανεισμού στο πλαίσιο του NextGenerationEU εν μέσω αβεβαιοτήτων σχετικά με την εξέλιξη του κόστους χρηματοδότησης, σύμφωνα με τη διοργανική συμφωνία. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει έναν νέο ίδιο πόρο που βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία επί των εταιρικών κερδών.

    2.ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    2.1.Ίδιος πόρος που βασίζεται στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών

    Η συμφωνία για την τομεακή νομοθεσία απαιτεί ορισμένες προσαρμογές στην πρόταση για τους ιδίους πόρους. Δεδομένου ότι το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα θα χρηματοδοτηθεί αρχικά με εξωτερικά έσοδα για ειδικό προορισμό από το 2026, η Επιτροπή προτείνει να αναβληθεί η εισαγωγή του ιδίου πόρου από το νέο σύστημα εμπορίας εκπομπών που θα καλύπτει τα κτίρια, τις οδικές μεταφορές και πρόσθετους τομείς από το 2027 έως το 2028 3 . Επιπλέον, τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν εθνικό φόρο άνθρακα μπορούν να επιλέξουν να εξαιρέσουν τις σχετικές εκπομπές από το νέο ΣΕΔΕ. Τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη θα πρέπει να ακυρώσουν τα σχετικά δικαιώματα. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει να συμπεριληφθεί αυτή η επιλογή στον μηχανισμό αποτίμησης που επιτρέπει την αποτίμηση των δικαιωμάτων που δεν τίθενται σε πλειστηριασμό.

    Σε αντίθεση με τις προσδοκίες που επικρατούσαν κατά τον χρόνο υποβολής των προτάσεων στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55 % (δέσμη Fit for 55), η αγοραία αξία των δικαιωμάτων ΣΕΔΕ αυξήθηκε σημαντικά κατά τους μήνες που ακολούθησαν τις εν λόγω προτάσεις. Το 2022 οι πλειστηριασμοί δικαιωμάτων εκκαθαρίστηκαν κατά μέσο όρο κοντά στα 80 EUR, υπερβαίνοντας κατά πολύ το επίπεδο τιμής των 55 EUR που χρησιμοποίησε η Επιτροπή στην εκτίμηση επιπτώσεων. Η Επιτροπή προτείνει την εφαρμογή υψηλότερου συντελεστή καταβολής στα παραγόμενα έσοδα από το ΣΕΔΕ. Σε κάθε περίπτωση, το 30 % των εσόδων που προέρχονται από την εμπορία δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ θα συγκεντρωθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Με έναν τέτοιο συντελεστή καταβολής, τα έσοδα τόσο για τα κράτη μέλη όσο και για τον προϋπολογισμό της ΕΕ θα εξακολουθήσουν να είναι υψηλότερα σε σύγκριση με τις προσδοκίες του 2021 όταν υποβλήθηκε η πρόταση για την τροποποίηση του ΣΕΔΕ.

    2.2.Ίδιος πόρος που βασίζεται στον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα

    Η πρόταση του Δεκεμβρίου του 2021 παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη, με εξαίρεση τις περιορισμένες προσαρμογές που αντικατοπτρίζουν την πρόσφατη έναρξη ισχύος του κανονισμού ΜΣΠΑ.

    2.3.Στατιστικός ίδιος πόρος που βασίζεται στα εταιρικά κέρδη

    Η εφαρμογή της συμφωνίας για τον Πυλώνα 1 του πλαισίου των ΟΟΣΑ/G20 εξακολουθεί να αποτελεί βασική προτεραιότητα στον τομέα της φορολογίας των εταιρειών για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Μετά τη συμφωνία του Οκτωβρίου του 2021 έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος, ενώ και η Επιτροπή θα συνεχίσει να προωθεί τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση των συζητήσεων. Ωστόσο, η πολυμερής σύμβαση δεν έχει ακόμη υπογραφεί και κυρωθεί, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί ακόμη να τεθεί σε ισχύ.

    Όπως ανακοινώθηκε στο πρόγραμμα της Επιτροπής 4 , η Επιτροπή προτίθεται να προτείνει την πρωτοβουλία «Επιχειρήσεις στην Ευρώπη: Πλαίσιο για τη φορολογία εισοδήματος (BEFIT)» κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, η οποία θα βελτιώσει τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Μέχρι την ενδεχόμενη θέσπιση ιδίου πόρου που θα βασίζεται σε πρόταση για τον υποκείμενο φόρο, η Επιτροπή προτείνει έναν στατιστικό ίδιο πόρο που βασίζεται στις στατιστικές των εθνικών λογαριασμών, που καταρτίζονται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος λογαριασμών (ΕΣΛ). Αυτός ο ίδιος πόρος θα οριστεί με τον πολλαπλασιασμό συντελεστή καταβολής 0,5 % επί το άθροισμα του ακαθάριστου λειτουργικού πλεονάσματος που καταγράφεται στους εθνικούς λογαριασμούς για τους τομείς των μη χρηματοοικονομικών και χρηματοοικονομικών εταιρειών. Το ΕΣΛ είναι ήδη ένα εναρμονισμένο στατιστικό πλαίσιο, και ο στατιστικός ίδιος πόρος επί των εταιρικών κερδών θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση της συγκρισιμότητας των στοιχείων.

    3.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

    3.1. Απόφαση για τους ιδίους πόρους

    Σύμφωνα με το άρθρο 311 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Συμβούλιο, μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «μπορεί να καθιερώνει νέες κατηγορίες ιδίων πόρων ή να καταργεί υπάρχουσα κατηγορία». Η εν λόγω διάταξη επιτρέπει ρητά την τροποποίηση της απόφασης για τους ιδίους πόρους ώστε να προστίθενται νέοι ίδιοι πόροι, όπως συμφωνείται στη διοργανική συμφωνία. Σύμφωνα με την ειδική νομοθετική διαδικασία που προβλέπεται στο άρθρο 311 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, το Συμβούλιο εκδίδει ομόφωνα την αναθεωρημένη απόφαση μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η απόφαση αρχίζει να ισχύει μόνο μετά την έγκρισή της από τα κράτη μέλη, σύμφωνα με τους αντίστοιχους συνταγματικούς κανόνες τους.

    3.2.Εκτελεστική νομοθεσία

    Παράλληλα, το Συμβούλιο πρέπει να τροποποιήσει τα εκτελεστικά μέτρα που σχετίζονται με το σύστημα ιδίων πόρων προσαρμόζοντας τους κανόνες ώστε να αντικατοπτρίζουν την πρόσφατη συμφωνία σχετικά με τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα, καθώς και να προσθέσει διατάξεις που καλύπτουν τον στατιστικό ίδιο πόρο. Επιπλέον, το Συμβούλιο πρέπει να τροποποιήσει τις διατάξεις σχετικά με την απόδοση. Για τον σκοπό αυτόν, η Επιτροπή υποβάλλει δύο χωριστές προτάσεις.

    2021/0430 (CNS)

    Τροποποιημένη πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση της απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 311 τρίτη παράγραφος,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενεργείας, και ιδίως το άρθρο 106α,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

    Έχοντας υπόψη τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

    Αποφασίζοντας σύμφωνα με ειδική νομοθετική διαδικασία,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Το NextGenerationEU, που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/2094 του Συμβουλίου 5 , θα διαθέσει 750 δισ. EUR σε τιμές 2018, τα οποία θα αντληθούν από τις χρηματοπιστωτικές αγορές ως προσωρινό μέσο ανάκαμψης για την εξασφάλιση βιώσιμης και ανθεκτικής ανάκαμψης σε ολόκληρη την Ένωση και τη διευκόλυνση της υλοποίησης της οικονομικής στήριξης στην έκτακτη κατάσταση που προκάλεσε η πανδημία COVID-19, καθώς και για την προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.

    (2)Η αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων αυτών που πρόκειται να χρησιμοποιούνται για δαπάνες στο πλαίσιο του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των σχετικών οφειλόμενων τόκων θα πρέπει να χρηματοδοτείται από τον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης, μεταξύ άλλων με επαρκή έσοδα από νέους ιδίους πόρους που θα εισαχθούν μετά το 2021. Στο πλαίσιο της διοργανικής συμφωνίας της 16ης Δεκεμβρίου 2020 6 , το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Επιτροπή αναγνώρισαν τη σημασία του πλαισίου του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δήλωσαν ότι «οι δαπάνες από τον προϋπολογισμό της Ένωσης που σχετίζονται με την αποπληρωμή του Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα πρέπει να οδηγούν σε αδικαιολόγητη μείωση των δαπανών προγραμμάτων ή των επενδυτικών μέσων στο πλαίσιο του ΠΔΠ». Η διοργανική συμφωνία αναφέρει επίσης: «Ευκταίο είναι επίσης να μετριαστούν οι αυξήσεις του ιδίου πόρου βάσει του ΑΕΕ για τα κράτη μέλη».

    (3)Το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ, το οποίο θεσπίστηκε με την οδηγία 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 7 , αποτελεί βασικό μέρος της πολιτικής της Ένωσης για το κλίμα. Λαμβάνοντας υπόψη τη στενή σχέση της εμπορίας εκπομπών με τους στόχους της πολιτικής της Ένωσης για το κλίμα, είναι σκόπιμο να διατεθεί μέρος των σχετικών εσόδων στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Το 30 % των εσόδων από πλειστηριασμούς θα πρέπει να μεταφερθεί στον προϋπολογισμό της Ένωσης.

    (4)Οι ίδιοι πόροι από την εμπορία εκπομπών περιλαμβάνουν μερίδιο των εσόδων που δημιουργούνται από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων σε όλους τους τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2003/87/ΕΚ. Σύμφωνα με την οδηγία 2003/87/ΕΚ και τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/842 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 8 , τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να μην εκπλειστηριάσουν μέρος της συνολικής ποσότητας δικαιωμάτων που καθορίζεται στην οδηγία 2003/87/ΕΚ ή να τη μεταφέρουν και να τη θέσουν σε πλειστηριασμό για το Ταμείο Εκσυγχρονισμού που συγκροτήθηκε με την εν λόγω οδηγία. Τα εν λόγω δικαιώματα θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του ποσού των ιδίων πόρων που βασίζονται στην εμπορία εκπομπών. Είναι σκόπιμο να εξαιρεθούν τα δικαιώματα για το RePowerEU, την αρχική επιχορήγηση του Ταμείου Εκσυγχρονισμού, καθώς και τα δικαιώματα για το Ταμείο Καινοτομίας. Τα 50 εκατομμύρια δικαιωμάτων που θα εκπλειστηριαστούν το 2025 για τους σκοπούς του Κοινωνικού Ταμείου για το Κλίμα δεν καλύπτονται από το πεδίο εφαρμογής του ιδίου πόρου που βασίζεται στο σύστημα εμπορίας εκπομπών.

    (5)Για να αποφευχθεί η υπερβολικά αρνητική επίδραση στις συνεισφορές από την εμπορία εκπομπών, θα πρέπει να καθοριστεί μέγιστη συνεισφορά για τα επιλέξιμα κράτη μέλη. Για την περίοδο από το 2023 έως το 2027, τα κράτη μέλη είναι επιλέξιμα εάν το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα, που εκφράζεται σε μονάδες αγοραστικής δύναμης και υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία της Ένωσης για το 2020 είναι χαμηλότερο από το 90 % του μέσου όρου της ΕΕ. Για την περίοδο από το 2028 έως το 2030, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα του 2025. Η μέγιστη συνεισφορά θα πρέπει να καθοριστεί συγκρίνοντας τα μερίδια των κρατών μελών στον συνολικό ίδιο πόρο που βασίζεται στην εμπορία εκπομπών με τα μερίδια των εν λόγω κρατών μελών στο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα της Ένωσης. Θα πρέπει να καθοριστεί ελάχιστη συνεισφορά για όλα τα κράτη μέλη εάν το μερίδιό τους στο συνολικό ποσό των ιδίων πόρων που βασίζονται στο ΣΕΔΕ είναι χαμηλότερο από το 75 % του μεριδίου τους στο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα της Ένωσης.

    (6)Ο κανονισμός (ΕΕ) 2023/956 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 9 θεσπίζει μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα για τη συμπλήρωση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ και απαιτεί διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής της Ένωσης για το κλίμα. Λαμβάνοντας υπόψη τη στενή σχέση του μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα με την πολιτική της Ένωσης για το κλίμα, μέρος των εσόδων από την πώληση πιστοποιητικών θα πρέπει να μεταβιβαστεί στον προϋπολογισμό της Ένωσης ως ίδιος πόρος.

    (7)Σύμφωνα με τη διοργανική συμφωνία, θα πρέπει να θεσπιστεί χρηματοδοτική συνεισφορά που θα συνδέεται με τον εταιρικό τομέα. Έως την ενδεχόμενη θέσπιση ιδίου πόρου που θα συνδέεται με την πρωτοβουλία «Επιχειρήσεις στην Ευρώπη: Πλαίσιο για τη φορολογία εισοδήματος (BEFIT)», θα πρέπει να καθοριστεί προσωρινά ένας ίδιος πόρος ανάλογος προς έναν στατιστικό δείκτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προσέγγιση των εταιρικών κερδών. Ο εν λόγω ίδιος πόρος θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση τις στατιστικές των εθνικών λογαριασμών που καταρτίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών 2010 (ΕΣΛ 2010) κατ’ εφαρμογή του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 549/2013 10 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Αυτό το στατιστικό σύστημα εφαρμόζεται με εναρμονισμένο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, ο εν λόγω ίδιος πόρος θα πρέπει να υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό ενός συντελεστή καταβολής επί το άθροισμα του ακαθάριστου λειτουργικού πλεονάσματος που προβλέπεται για τους τομείς των μη χρηματοοικονομικών και χρηματοοικονομικών εταιρειών (τομείς S12 και S11 του ΕΣΛ), όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 549/2013 11 .

    (87)Τον Οκτώβριο του 2021, με το χωρίς αποκλεισμούς πλαίσιο για τη διάβρωση της βάσης και τη μετατόπιση των κερδών ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και η G20 κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με την κατανομή του 25 % των υπολειπόμενων κερδών μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων στις συμμετέχουσες δικαιοδοσίες της αγοράς πάνω από το όριο κερδοφορίας του 10 % («συμφωνία για τον Πυλώνα 1 του χωρίς αποκλεισμούς πλαισίου των ΟΟΣΑ/G20»). Ο ίδιος πόρος θα πρέπει να συνίσταται στην εφαρμογή ενιαίου συντελεστή καταβολής στο μερίδιο των υπολειπόμενων κερδών των πολυεθνικών επιχειρήσεων, το οποίο θα ανακατανέμεται στα κράτη μέλη [σύμφωνα με την οδηγία για την εφαρμογή της παγκόσμιας συμφωνίας για την ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων]. 

    (98)Οι διατάξεις σχετικά με τη συνεισφορά από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων στο πλαίσιο του ισχύοντος συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών και από τις στατιστικές επί των εταιρικών κερδών θα πρέπει να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2024από την 1η Ιανουαρίου 2023. Μετά την τροποποίηση της οδηγίας 2003/87/ΕΚ, οΟι διατάξεις σχετικά με τη συνεισφορά από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων στο πλαίσιο του νέουαναθεωρημένου συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών που καλύπτει τα κτίρια, τις οδικές μεταφορές και πρόσθετους τομείς θα πρέπει να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2028 πρώτη ημέρα μετά την τελευταία ημέρα της προθεσμίας μεταφοράς της εν λόγω τροποποίησης στο εθνικό δίκαιο. Οι διατάξεις σχετικά με τη συνεισφορά από τον μηχανισμό συνοριακής προσαρμογής άνθρακα θα πρέπει να εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2026ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού. [Οι διατάξεις σχετικά με τη συμφωνία για τον Πυλώνα 1 του χωρίς αποκλεισμούς πλαισίου των ΟΟΣΑ/G20 θα τεθούν σε ισχύ μόλις εφαρμοστεί η οδηγία για την εφαρμογή της παγκόσμιας συμφωνίας για την ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων και τεθεί σε ισχύ η πολυμερής σύμβαση,]

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Τροποποιήσεις της απόφασης (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053

    Η απόφαση (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053 τροποποιείται ως εξής:

    1)Το άρθρο 2 τροποποιείται ως εξής:

    α)στην παράγραφο 1, προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο ε):

    «ε) την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 30 %: 

    1)στα έσοδα που δημιουργούνται από τον πλειστηριασμό δικαιωμάτων από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τα άρθρα 3δ, 10 και 30δ της οδηγίας 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 12 1· 

    2)στο ποσό που υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την ετήσια ποσότητα δικαιωμάτων σε σχέση με την οποία το οικείο κράτος μέλος εφαρμόζει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

    α)την επιλογή μεταβατικής δωρεάν κατανομής που αναφέρεται στο άρθρο 10γ της οδηγίας 2003/87/ΕΚ·

    β)τη δυνατότητα περιορισμένης ακύρωσης που αναφέρεται στο άρθρο 6 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/842 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 13 2·

    γ)τη χρήση των δικαιωμάτων του άρθρου 10δ παράγραφος 4 της οδηγίας 2003/87/ΕΚ, τα οποία τίθενται σε πλειστηριασμό για το Ταμείο Εκσυγχρονισμού που αναφέρεται στο άρθρο 10δ παράγραφος 3 της εν λόγω οδηγίας·

    με τη μέση σταθμισμένη τιμή των δικαιωμάτων που εκπλειστηριάστηκαν στον κοινό χώρο πλειστηριασμών από τα κράτη μέλη σύμφωνα με τα άρθρα 3δ και 10 της οδηγίας 2003/87/ΕΚ εντός του έτους στο οποίο τα εν λόγω δικαιώματα θα είχαν τεθεί σε πλειστηριασμό.

    3)στο ποσό που υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό της ποσότητας των δικαιωμάτων που ακυρώνονται σύμφωνα με το άρθρο 30ε παράγραφος 3 της οδηγίας 2003/87/ΕΚ επί τη μέση σταθμισμένη τιμή των δικαιωμάτων που εκπλειστηριάστηκαν στον κοινό χώρο πλειστηριασμών από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 30δ της εν λόγω οδηγίας εντός του έτους στο οποίο τα εν λόγω δικαιώματα θα είχαν τεθεί σε πλειστηριασμό.»

    β)στην παράγραφο 1 προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο στ):

    «στ) την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή καταβολής ίσου με το 75 % των εσόδων από την πώληση πιστοποιητικών του μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) [XXX] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 143

    γ)στην παράγραφο 1 προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο ζ):

    «ζ) την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή καταβολής 15 % στο μερίδιο του υπολειπόμενου κέρδους των πολυεθνικών επιχειρήσεων που ανακατανέμεται στα κράτη μέλη σύμφωνα με την [οδηγία για την εφαρμογή της παγκόσμιας συμφωνίας για την ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων 154.

    δ)στην παράγραφο 1 προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο η):

    «η) την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή καταβολής ίσου με 0,5 % επί το άθροισμα του ακαθάριστου λειτουργικού πλεονάσματος (B.2g) των τομέων των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών (S.11) και των χρηματοοικονομικών εταιρειών (S.12) κάθε κράτους μέλους, όπως παρέχονται από την Επιτροπή, σύμφωνα με τους ορισμούς του Ευρωπαϊκού Συστήματος Λογαριασμών 2010 (ΕΣΛ 2010) που προβλέπονται από τον κανονισμό (ΕΕ) 549/2013.»

    εδ)προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 2α:

    «2α.    Κατά παρέκκλιση από την παράγραφο 1 στοιχείο ε), ισχύουν τα ακόλουθα έως το οικονομικό έτος 2030:

    α)όταν το μερίδιο κράτους μέλους στο συνολικό ποσό των εσόδων που προκύπτουν από την εφαρμογή της παραγράφου 1 στοιχείο ε) είναι χαμηλότερο από το 75 % του μεριδίου του στο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα της Ένωσης, το εν λόγω κράτος μέλος καθιστά διαθέσιμο ποσό ίσο με το 75 % του εν λόγω μεριδίου στο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα, πολλαπλασιαζόμενο επί το συνολικό ποσό εσόδων που προκύπτουν από την εφαρμογή της παραγράφου 1 στοιχείο ε)·

    β)το μερίδιο κράτους μέλους στο συνολικό ποσό των εσόδων που προκύπτουν από την εφαρμογή της παραγράφου 1 στοιχείο ε) δεν υπερβαίνει το 150 % του μεριδίου του εν λόγω κράτους μέλους στο ακαθάριστο εθνικό εισόδημα της Ένωσης για τα κράτη μέλη με κατά κεφαλήν ακαθάριστο εθνικό εισόδημα κάτω του 90 % του μέσου όρου της Ένωσης, εκφρασμένο σε μονάδες αγοραστικής δύναμης και υπολογιζόμενο με βάση τα στοιχεία για το 2020, για την περίοδο από το 2023 έως το 2027, και με βάση τα στοιχεία για το 2025, για την περίοδο από το 2028 έως το 2030.

    16 Ως ακαθάριστο εθνικό εισόδημα κατά τα στοιχεία α) και β) νοείται το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα σε αγοραίες τιμές, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/516 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου5

    Άρθρο 2

    Έναρξη ισχύος και εφαρμογή

    Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου κοινοποιεί την παρούσα απόφαση στα κράτη μέλη.

    Τα κράτη μέλη κοινοποιούν αμελλητί στον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου την ολοκλήρωση των διαδικασιών έγκρισης της παρούσας απόφασης σύμφωνα με τους αντίστοιχους συνταγματικούς κανόνες τους.

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την πρώτη ημέρα του πρώτου μήνα που έπεται της παραλαβής της τελευταίας από τις κοινοποιήσεις που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο.

    Το άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο α) εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 20241η Ιανουαρίου 2023 για τα έσοδα σύμφωνα με τα άρθρα 3δ και 10 της οδηγίας 2003/87/ΕΚ και από την 1η Ιανουαρίου 2028επόμενη ημέρα της τελευταίας ημέρας της προθεσμίας μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο της οδηγίας (ΕΕ) [XXX] του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 176 για την τροποποίηση της οδηγίας 2003/87/ΕΚ όσον αφορά τα έσοδα σύμφωνα με το άρθρο 30δ της οδηγίας 2003/87/ΕΚ.

    Το άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο β) εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2026ημερομηνία εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) [XXX] για τη θέσπιση μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα.

    Το άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο γ) εφαρμόζεται από την πρώτη ημέρα της ημερομηνίας εφαρμογής της [οδηγίας για την εφαρμογή της παγκόσμιας συμφωνίας για την ανακατανομή των φορολογικών δικαιωμάτων] ή από την ημερομηνία έναρξης ισχύος και εφαρμογής της πολυμερούς σύμβασης, ανάλογα με το ποια ημερομηνία είναι μεταγενέστερη.

    Το άρθρο 1 παράγραφος 1 στοιχείο δ) εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2024.

    Αποδέκτες

    Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στα κράτη μέλη.

    Βρυξέλλες,

       Για το Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος

    (1)    Διοργανική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση καθώς και τους νέους ιδίους πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός οδικού χάρτη για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων (ΕΕ 433I της 22.12.2020, σ. 28). Για τους ιδίους πόρους, βλ. επίσης απόφαση (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2020, για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ 424 της 15.12.2020, σ. 1).
    (2)    Απόφαση (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2053 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2020, για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ 424 της 15.12.2020, σ. 1).
    (3)    Οδηγία 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Οκτωβρίου 2003, σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Ένωσης και την τροποποίηση της οδηγίας 96/61/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ 275 της 25.10.2003, σ. 32).
    (4)    Πρόγραμμα της Επιτροπής 2023 — Μια Ένωση που παραμένει σταθερή και ενωμένη [COM(2022) 548].
    (5)    Κανονισμός (ΕΕ) 2020/2094 του Συμβουλίου, της 14ης Δεκεμβρίου 2020, σχετικά με τη θέσπιση Μέσου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της ανάκαμψης μετά την κρίση της νόσου COVID-19 (ΕΕ 433I της 22.12.2020, σ. 23).
    (6)    Διοργανική συμφωνία, της 16ης Δεκεμβρίου 2020, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, καθώς και τους νέους ιδίους πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός οδικού χάρτη για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων (ΕΕ 433I της 22.12.2020, σ. 28).
    (7)    Οδηγία 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Οκτωβρίου 2003, σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Ένωσης και την τροποποίηση της οδηγίας 96/61/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ 275 της 25.10.2003, σ. 32).
    (8)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/842 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, σχετικά με τις δεσμευτικές ετήσιες μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα κράτη μέλη από το 2021 έως το 2030, στο πλαίσιο της συμβολής στη δράση για το κλίμα για την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία του Παρισιού και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 525/2013 (ΕΕ 156 της 19.6.2018, σ. 26).
    (9)    Κανονισμός (ΕΕ) 2023/956 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τη θέσπιση μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (ΕΕ 130 της 16.5.2023, σ. 52).
    (10)    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 549/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 21ης Μαΐου 2013, για το ευρωπαϊκό σύστημα εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ 174 της 26.6.2013, σ. 1).
    (11)    Το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα (εξισωτικό μέγεθος B.2g του ΕΣΛ) ισούται με την «Ακαθάριστη προστιθέμενη αξία» (εξισωτικό μέγεθος B.1g του ΕΣΛ) συν τις «Λοιπές επιδοτήσεις παραγωγής» (στοιχείο D.39 του ΕΣΛ) μείον το «Εισόδημα εξαρτημένης εργασίας» (στοιχείο D.1 του ΕΣΛ) και τους «Λοιπούς φόρους επί της παραγωγής» (στοιχείο D.29 του ΕΣΛ).
    (12) 1    Οδηγία 2003/87/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Οκτωβρίου 2003, σχετικά με τη θέσπιση συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου εντός της Κοινότητας και την τροποποίηση της οδηγίας 96/61/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ 275 της 25.10.2003, σ. 32).
    (13) 2    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/842 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαΐου 2018, σχετικά με τις δεσμευτικές ετήσιες μειώσεις των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τα κράτη μέλη από το 2021 έως το 2030, στο πλαίσιο της συμβολής στη δράση για το κλίμα για την τήρηση των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη συμφωνία του Παρισιού και για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 525/2013 (ΕΕ 156 της 19.6.2018, σ. 26).
    (14) 3    Κανονισμός (ΕΕ) 2023/956 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για τη θέσπιση μηχανισμού συνοριακής προσαρμογής άνθρακα (ΕΕ 130 της 16.5.2023, σ. 52).
    (15) 4.    [Οδηγία (ΕΕ) XXX σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας για τον Πυλώνα 1 του χωρίς αποκλεισμούς πλαισίου των ΟΟΣΑ/G20].
    (16) 5    Κανονισμός (ΕΕ) 2019/516 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 19ης Μαρτίου 2019, για την εναρμόνιση του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος σε αγοραίες τιμές και την κατάργηση της οδηγίας 89/130/ΕΟΚ, Ευρατόμ του Συμβουλίου και του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αριθ. 1287/2003 του Συμβουλίου («κανονισμός ΑΕΕ») ( ΕΕ 91 της 29.3.2019, σ. 19 ).
    (17) 6    Οδηγία (ΕΕ) XXX/XXXX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ηη/μμ/εε.
    Top