EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0262

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά τους κανόνες ΦΠΑ που αφορούν υποκειμένους στον φόρο οι οποίοι διευκολύνουν εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών και την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες και των ειδικών ρυθμίσεων για τη δήλωση και την καταβολή του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή.

COM/2023/262 final

Βρυξέλλες, 17.5.2023

COM(2023) 262 final

2023/0158(CNS)

Τελωνειακή μεταρρύθμιση

Πρόταση

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά τους κανόνες ΦΠΑ που αφορούν υποκειμένους στον φόρο οι οποίοι διευκολύνουν εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών και την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες και των ειδικών ρυθμίσεων για τη δήλωση και την καταβολή του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή.


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Η παρούσα πρωτοβουλία, μαζί με την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα, του τελωνειακού κόμβου δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τελωνειακής Αρχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 (στο εξής: αναθεώρηση του ΕΤΚ), και την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2009, για τη θέσπιση κοινοτικού συστήματος απαλλαγής από τους εισαγωγικούς δασμούς και του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου, της 23ης Ιουλίου 1987, για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το Κοινό Δασμολόγιο, εντάσσεται σε μια ευρεία και συνολική μεταρρύθμιση της τελωνειακής ένωσης.

Ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) αποτελεί σημαντική πηγή κρατικών εσόδων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ 1 . Το 2020 η συνεισφορά του στα συνολικά φορολογικά έσοδα κυμάνθηκε από 20 % έως 50 % στα διάφορα κράτη μέλη και αντιπροσώπευε περίπου το 26 % των συνολικών ετήσιων φορολογικών εσόδων της γενικής κυβέρνησης στην ΕΕ-27. Αποτελεί επίσης βασική πηγή χρηματοδότησης για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δεδομένου ότι το 0,3 % του ΦΠΑ που εισπράττεται σε εθνικό επίπεδο μεταφέρεται στην ΕΕ ως ίδιοι πόροι και αντιστοιχεί στο 12 % του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ.

Η απώλεια εσόδων, γνωστή ως «έλλειμμα ΦΠΑ», οριοθετεί τα ζητήματα που προκαλούνται λόγω των μη βέλτιστων μεθόδων είσπραξης και ελέγχου του ΦΠΑ. Εκτιμάται συνολικά σε 93 δισ. EUR για το 2020, ενώ σημαντικό ποσοστό της απώλειας αυτής οφείλεται στην ενδοκοινοτική απάτη αφανούς εμπόρου (ΕΑΑΕ). Το έλλειμμα ΦΠΑ περιλαμβάνει επίσης τη διαφυγή εσόδων λόγω εγχώριας απάτης και φοροδιαφυγής στον τομέα του ΦΠΑ, αποφυγής του ΦΠΑ, πτωχεύσεων και περιπτώσεων οικονομικής αφερεγγυότητας, καθώς και λόγω εσφαλμένων υπολογισμών και διοικητικών σφαλμάτων. Το σύστημα ΦΠΑ όχι μόνο είναι επιρρεπές στην απάτη, αλλά καθίσταται επίσης όλο και πιο περίπλοκο και επαχθές για τις επιχειρήσεις.

Για να αντιμετωπιστεί η εκρηκτική αύξηση της δραστηριότητας του ηλεκτρονικού εμπορίου και ένα κατακερματισμένο κανονιστικό πλαίσιο για την είσπραξη του ΦΠΑ στις παραδόσεις αγαθών ηλεκτρονικού εμπορίου, την 1η Ιουλίου 2021, με τη δέσμη μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο θεσπίστηκαν ορισμένες μεταρρυθμίσεις σχετικά με τον ΦΠΑ και τα τελωνεία για τον εκσυγχρονισμό και την απλούστευση της είσπραξης του φόρου επί των συναλλαγών ηλεκτρονικού εμπορίου. Η εφαρμογή της δέσμης μέτρων για το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αποδειχθεί πολύ επιτυχημένη, όπως καταδεικνύεται από τα αποτελέσματα αξιολόγησης που διενεργήθηκε όσον αφορά τους πρώτους 6 μήνες εφαρμογής της. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τα κράτη μέλη στα συμπεράσματα 2 του Συμβουλίου που διατυπώθηκαν στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) του Μαρτίου 2022.

Από την πλευρά των εισαγωγών, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο ήταν η διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τους εγκατεστημένους στην ΕΕ προμηθευτές μέσω της αντιμετώπισης στρεβλωτικών κανόνων που προκαλούσαν προβλήματα ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου. Καταργήθηκε η απαλλαγή από τον ΦΠΑ για την εισαγωγή αποστολών μικρής αξίας που δεν υπερβαίνει τα 22 EUR. Ως αποτέλεσμα, οφείλεται πλέον ΦΠΑ για όλα τα εμπορικά αγαθά που εισάγονται στην Ευρώπη από τρίτη χώρα ή τρίτο έδαφος, ανεξάρτητα από την αξία τους.

Με την κατάργηση του ορίου των 22 EUR, η δέσμη μέτρων για το ηλεκτρονικό εμπόριο εισήγαγε ορισμένες απλουστεύσεις προκειμένου να συμβάλουν στη μείωση του φόρτου συμμόρφωσης για τους εμπόρους που πραγματοποιούν εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών στην ΕΕ. Ωστόσο, το πεδίο εφαρμογής των εν λόγω απλουστεύσεων περιορίστηκε στις εισαγωγές με εσωτερική αξία που δεν υπερβαίνει τα 150 EUR.

Μια τέτοια απλούστευση είναι η μονοαπευθυντική θυρίδα για τις εισαγωγές (στο εξής: IOSS), η οποία, ωστόσο, είναι διαθέσιμη μόνο για εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών με εσωτερική αξία που δεν υπερβαίνει τα 150 EUR (δεδομένου ότι η δέσμη μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν κατάργησε το όριο των 150 EUR για την απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς). Οι έμποροι που επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν την IOSS δεν απαιτείται να εγγραφούν στα μητρώα ΦΠΑ σε κάθε κράτος μέλος στο οποίο πραγματοποιούνται οι επιλέξιμες παραδόσεις εισαγόμενων αγαθών προς καταναλωτές. Όταν χρησιμοποιείται η IOSS, ο ΦΠΑ που οφείλεται για τις εν λόγω παραδόσεις εισπράττεται εξ αρχής, κατά τον χρόνο της προμήθειας, δηλαδή ο ΦΠΑ δεν χρειάζεται να εισπραχθεί κατά τον χρόνο της εισαγωγής. Ωστόσο, το καθεστώς είναι διαφορετικό για αγαθά αξίας άνω των 150 EUR, καθώς οι εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών υπόκεινται σε ΦΠΑ κατά την εισαγωγή (ο ΦΠΑ δεν εισπράττεται εξ αρχής).

Η πρόταση για τη μεταρρύθμιση του τελωνειακού πλαισίου 3 δημιουργεί ένα σαφές σκεπτικό για την κατάργηση του ορίου των 150 EUR, το οποίο επί του παρόντος περιορίζει την εφαρμογή της IOSS στις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών των οποίων η αξία δεν υπερβαίνει τα 150 EUR. Η εν λόγω πρόταση εισάγει την έννοια του «θεωρούμενου εισαγωγέα», ο οποίος είναι κάθε πρόσωπο που προβαίνει σε εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών τα οποία πρόκειται να εισαχθούν από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες και που έχει άδεια να χρησιμοποιεί την IOSS. Τα εν λόγω πρόσωπα θα έχουν τελωνειακή οφειλή όταν γίνεται δεκτή η πληρωμή για την εξ αποστάσεως πώληση και θα μπορούν να εφαρμόζουν «απλουστευμένη δασμολογική μεταχείριση για πωλήσεις εξ αποστάσεως» κατά τον καθορισμό της κατάλληλης δασμολογητέας αξίας.

Στο πλαίσιο της απλουστευμένης δασμολογικής μεταχείρισης, ο θεωρούμενος εισαγωγέας μπορεί να εφαρμόσει έναν από τους δασμούς «κλάσης» στη δασμολογητέα αξία. Ως εκ τούτου, ο θεωρούμενος εισαγωγέας θα έχει στη διάθεσή του όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των δασμών που οφείλονται λόγω της εισαγωγής, για τον ορθό υπολογισμό της φορολογητέας βάσης στην οποία πρέπει να επιβληθεί ο ΦΠΑ. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να τροποποιηθεί η οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου με τη διαγραφή του ορίου των 150 EUR που ισχύει για την IOSS.

Η κατάργηση του ορίου των 150 EUR για την IOSS δικαιολογείται αυτοτελώς, καθώς θα συμβάλει στην υποστήριξη του στόχου της ενιαίας εγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ στην Ένωση, επιτρέποντας στους εγγεγραμμένους στην IOSS εμπόρους να δηλώνουν και να αποδίδουν τον οφειλόμενο ΦΠΑ για όλες τις επιλέξιμες παραδόσεις αγαθών μέσω της IOSS, ανεξάρτητα από την αξία τους. Μολονότι η κατάργηση του ορίου της IOSS δεν εξαρτάται από την εφαρμογή των τελωνειακών μεταρρυθμίσεων, θα στηρίξει, ωστόσο, τη μεταρρύθμιση του τελωνειακού πλαισίου, καθώς θα μεγιστοποιήσει τα οφέλη που θα προκύψουν από τις τελωνειακές απλουστεύσεις για τον υπολογισμό του ΦΠΑ στις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών. Ως θεωρούμενος εισαγωγέας, ο έμπορος που είναι εγγεγραμμένος στην IOSS θα διαθέτει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για τον υπολογισμό του ορθού καταβλητέου ποσού ΦΠΑ για όλες τις επιλέξιμες εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών που πραγματοποιεί. Ως εκ τούτου, το μέτρο αυτό θα συμβάλει επίσης στην πρόληψη της δήλωσης χαμηλότερης δασμολογητέας αξίας όσον αφορά τις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών, καθώς το ορθό ποσό του ΦΠΑ θα εισπράττεται κατά τον χρόνο της προμήθειας, δηλαδή κατά τον χρόνο αποδοχής της πληρωμής για τη συναλλαγή ηλεκτρονικού εμπορίου.

Επίσης, η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στην περαιτέρω μείωση του φόρτου συμμόρφωσης που αντιμετωπίζουν οι έμποροι που πραγματοποιούν εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών, επεκτείνοντας επίσης την απλούστευση που είναι γνωστή ως «ειδικές ρυθμίσεις».

Όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, οι ειδικές ρυθμίσεις επιτρέπουν στους παρόχους ταχυδρομικών υπηρεσιών, τους παρόχους υπηρεσιών ταχυμεταφορών, τους εκτελωνιστές και άλλους φορείς που πραγματοποιούν τις τελωνειακές διασαφήσεις εισαγωγής για λογαριασμό του πελάτη να δηλώνουν και να αποδίδουν τον εισπραχθέντα ΦΠΑ για τις εν λόγω εισαγωγές σε μηνιαία βάση. Οι ειδικές ρυθμίσεις αποτελούν προαιρετική απλούστευση και εφαρμόζονται, υπό όρους, στις εισαγωγές αγαθών με εσωτερική αξία που δεν υπερβαίνει τα 150 EUR, εξαιρουμένων των αγαθών που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης. Σύμφωνα με την παρούσα πρόταση, το όριο των 150 EUR, το οποίο ισχύει επί του παρόντος για τις ειδικές ρυθμίσεις, θα καταργηθεί επίσης. Το εγχείρημα αυτό θα μειώσει περαιτέρω τον φόρτο και το κόστος συμμόρφωσης που συνδέονται με την εισαγωγή αγαθών αξίας άνω των 150 EUR.

Εκτός από την απλούστευση της IOSS και τις ειδικές ρυθμίσεις, η δέσμη μέτρων για το ηλεκτρονικό εμπόριο προέβλεπε επίσης τη θεωρούμενη ευθύνη των πλατφορμών αγορών και των άλλων πλατφορμών, όταν διευκολύνουν εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται στην ΕΕ με εσωτερική αξία που δεν υπερβαίνει τα 150 EUR. Το καθεστώς του «θεωρούμενου προμηθευτή» αποτελεί βασική μεταρρύθμιση που αποσκοπεί στον μετριασμό του κινδύνου μη καταβολής του ΦΠΑ. Όταν εφαρμόζεται αυτό το καθεστώς, οι μεμονωμένοι πωλητές στις πλατφόρμες αγορών δεν υποχρεούνται να εγγράφονται στα μητρώα ΦΠΑ όσον αφορά τις παραδόσεις που καλύπτονται από τον κανόνα του θεωρούμενου προμηθευτή. Το συγκεκριμένο μέτρο εξαλείφει τον φόρτο συμμόρφωσης για τους πωλητές που δραστηριοποιούνται μέσω πλατφορμών αγορών. Ενισχύει επίσης τη συμμόρφωση, καθώς εξορθολογίζει τις υποχρεώσεις ΦΠΑ χιλιάδων υποκείμενων πωλητών, καθώς θεωρεί την πλατφόρμα αγορών υπόχρεη για τη δήλωση και την καταβολή του ΦΠΑ που οφείλεται για τις εν λόγω παραδόσεις. Η παρούσα πρωτοβουλία πρότεινε την κατάργηση του ορίου των 150 EUR, ώστε να επεκταθεί περαιτέρω το πεδίο εφαρμογής του καθεστώτος του θεωρούμενου προμηθευτή για να καλύπτει όλες τις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών στην ΕΕ, ανεξάρτητα από την αξία τους. Συνεπώς, η παρούσα πρόταση αποσκοπεί επίσης στη μείωση του φόρτου συμμόρφωσης για τους υποκειμένους στον φόρο που πραγματοποιούν εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών στην ΕΕ μέσω πλατφορμών αγορών, γεγονός που συνάδει με τους βασικούς στόχους της πρότασης για τον ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή (στο εξής: ViDA).

Βασιζόμενη στον χρόνο θέσπισης των μεταρρυθμίσεων για τον ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο, η Επιτροπή ενέκρινε τον Δεκέμβριο του 2022 την πρόταση ViDA, όπως ανακοινώθηκε στο σχέδιο δράσης του 2020 για δίκαιη και απλή φορολόγηση που στηρίζει τη στρατηγική ανάκαμψης 4 .

Η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στην περαιτέρω προσαρμογή του πλαισίου ΦΠΑ της ΕΕ με την επέκταση του φάσματος των παραδόσεων που καλύπτονται από την IOSS, των ειδικών ρυθμίσεων και του καθεστώτος του θεωρούμενου προμηθευτή. Σύμφωνα με την παρούσα πρόταση, η IOSS θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για τη δήλωση και την απόδοση του ΦΠΑ που οφείλεται για όλες τις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών στην ΕΕ, ανεξάρτητα από την αξία τους, μη συμπεριλαμβανομένων, ωστόσο, των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, τα οποία εξακολουθούν να εξαιρούνται από το καθεστώς. Ομοίως, τόσο οι ειδικές ρυθμίσεις όσο και το καθεστώς του θεωρούμενου προμηθευτή θα επεκταθούν με την κατάργηση του ορίου των 150 EUR, το οποίο επί του παρόντος περιορίζει την εφαρμογή και την αποτελεσματικότητά τους. Η πρωτοβουλία αυτή θα ενισχύσει περαιτέρω την έννοια της ενιαίας εγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ στην ΕΕ. Ως εκ τούτου, η παρούσα πρόταση συνάδει με την πρόταση ViDA και τον στόχο της για μείωση του φόρτου συμμόρφωσης για τους υποκειμένους στον φόρο, καθώς θα καταργήσει τις πολλαπλές υποχρεώσεις εγγραφής που ενδέχεται διαφορετικά να υπέχουν τα πρόσωπα που πραγματοποιούν εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών αξίας άνω των 150 EUR.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η παρούσα πρωτοβουλία συνάδει με την πρόταση ViDA 5 , η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 8 Δεκεμβρίου 2022 και συζητείται επί του παρόντος στο Συμβούλιο. Η πρόταση ViDA αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και την αναδιαμόρφωση του συστήματος ΦΠΑ της ΕΕ στην ψηφιακή εποχή. Στην πραγματικότητα, η πρόταση ViDA αντιπροσωπεύει μια εκτεταμένη και πολύπλευρη δέσμη μεταρρυθμίσεων με τρεις πρωταρχικούς στόχους, ένας από τους οποίους είναι η ενίσχυση της έννοιας της ενιαίας εγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ στην ΕΕ.

Ένας από τους κύριους στόχους της πρότασης ViDA είναι να περιοριστεί η ανάγκη για πολλαπλές εγγραφές σε μητρώα ΦΠΑ στην ΕΕ. Η πρόταση ViDA επιδιώκει την επίτευξη αυτού του στόχου επεκτείνοντας το πεδίο εφαρμογής των εργαλείων απλούστευσης που χρησιμοποιούνται για τη δήλωση και την απόδοση του ΦΠΑ που οφείλεται για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών 6 . Οι μεταρρυθμίσεις της πρότασης ViDA θα προωθήσουν την έννοια της ενιαίας εγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ στην ΕΕ, διευρύνοντας το φάσμα των παραδόσεων που καλύπτονται από την απλούστευση της ενωσιακής μονοαπευθυντικής θυρίδας (ενωσιακή OSS), η οποία αποτελεί μέρος της σειράς απλουστεύσεων μονοαπευθυντικής θυρίδας (OSS). Η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στην περαιτέρω μείωση των περιπτώσεων στις οποίες ένας υποκείμενος στον φόρο που πραγματοποιεί εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών πρέπει να εγγραφεί σε μητρώα ΦΠΑ σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη, επεκτείνοντας τον κανόνα του θεωρούμενου προμηθευτή και επεκτείνοντας την IOSS και τις ειδικές ρυθμίσεις ώστε να καλύπτουν εισαγόμενα αγαθά αξίας άνω των 150 EUR. Επομένως, τόσο η παρούσα πρωτοβουλία όσο και η πρόταση ViDA συμβάλλουν στην υποστήριξη του στόχου της ενιαίας εγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ στην ΕΕ.

Η πρόταση ViDA επέβαλε επίσης την υποχρεωτική χρήση της IOSS για τις πλατφόρμες. Σύμφωνα με την πρόταση ViDA, η IOSS θα είναι υποχρεωτική για τις πλατφόρμες αγορών που ενεργούν ως θεωρούμενοι προμηθευτές για ορισμένες εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών. Σύμφωνα με την παρούσα πρόταση, οι πλατφόρμες αγορών που διευκολύνουν τις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών αξίας άνω των 150 EUR θα είναι πια ο θεωρούμενος προμηθευτής για τις εν λόγω παραδόσεις και, κατά συνέπεια, θα υποχρεούνται να δηλώνουν και να αποδίδουν τον ΦΠΑ που οφείλεται για τις εν λόγω παραδόσεις μέσω της IOSS. Η μεταρρύθμιση αυτή προστατεύει περαιτέρω το σύστημα ΦΠΑ της ΕΕ και ενισχύει την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ, δεδομένου ότι η προσπάθεια συμμόρφωσης θα επικεντρωθεί τώρα σε μια ακόμη μικρότερη ομάδα πλατφορμών αγορών (υποκειμένων στον φόρο) που γνωρίζουν καλά τον τομέα της συμμόρφωσης με τον ΦΠΑ και οι οποίες, από τελωνειακή άποψη, θα είναι επίσης οι θεωρούμενοι εισαγωγείς για όλες τις παραδόσεις εισαγόμενων αγαθών που διευκολύνουν μέσω της πλατφόρμας τους. Επιπρόσθετα, το μέτρο αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο δήλωσης χαμηλότερης δασμολογητέας αξίας όσον αφορά τις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών. Ως θεωρούμενος εισαγωγέας, η πλατφόρμα αγορών θα έχει στη διάθεσή της όλα τα συστατικά που είναι απαραίτητα για τον υπολογισμό του ορθού ποσού του πληρωτέου ΦΠΑ για τις εν λόγω παραδόσεις. Η δήλωση χαμηλότερης δασμολογητέας αξίας δεν θα είναι πια δυνατή, καθώς η πλατφόρμα αγορών θα χρεώνει εξ αρχής τον ΦΠΑ επί της αναφερόμενης τιμής πώλησης των αγαθών. Κατά τον καθορισμό της φορολογητέας βάσης επί της οποίας επιβάλλεται ο ΦΠΑ, η πλατφόρμα αγορών που έχει καταχωριστεί στην IOSS και η οποία ενεργεί τόσο ως θεωρούμενος προμηθευτής όσο και ως θεωρούμενος εισαγωγέας θα περιλαμβάνει όλους τους συντελεστές, όπως τους φόρους, τους δασμούς και τις εισφορές που οφείλονται λόγω της εισαγωγής, καθώς και άλλα παρεπόμενα έξοδα, όπως τα έξοδα μεταφοράς και ασφάλισης, που απαιτούνται για τον ορθό υπολογισμό της φορολογητέας βάσης για τους σκοπούς του ΦΠΑ. Κατά συνέπεια, το ορθό ποσό του ΦΠΑ θα χρεώνεται και θα αποδίδεται στις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Δεδομένου ότι ο ΦΠΑ εισπράττεται εξ αρχής, κατά τη στιγμή της πώλησης των αγαθών της IOSS, η διαδικασία εισαγωγής θα διευκολυνθεί επίσης, καθώς η επακόλουθη εισαγωγή των αγαθών της IOSS απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ κατά την εισαγωγή.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζει τη στρατηγική της ΕΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη 7 , η οποία αφορά τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων, τη μείωση της φορολογικής απάτης, της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, καθώς και τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης για τις επιχειρήσεις, τους ιδιώτες και τις φορολογικές διοικήσεις. Η βελτίωση των φορολογικών συστημάτων για την προώθηση πιο βιώσιμης και πιο δίκαιης οικονομικής δραστηριότητας αποτελεί επίσης μέρος του θεματολογίου της ΕΕ για την ανταγωνιστική βιωσιμότητα.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η παρούσα πρωτοβουλία συνάδει με το σχέδιο δράσης για τα τελωνεία 8 . Η διαχείριση του ηλεκτρονικού εμπορίου αποτελεί έναν από τους τέσσερις βασικούς τομείς δράσης του σχεδίου δράσης για τα τελωνεία. Η παρούσα πρόταση για την επέκταση του καθεστώτος της IOSS με την κατάργηση του ορίου των 150 EUR πραγματοποιείται στο πλαίσιο της τελωνειακής μεταρρύθμισης.

Στην τελική έκθεση της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης 9 , οι πολίτες ζητούν «Εναρμόνιση και συντονισμό των φορολογικών πολιτικών εντός των κρατών μελών της ΕΕ με σκοπό την πρόληψη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής», «Προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ώστε να διασφαλιστεί ότι όλες οι εταιρείες στην ΕΕ καταβάλλουν το μερίδιο φόρων που τους αναλογεί». Η παρούσα πρόταση συνάδει με τους στόχους αυτούς.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Η παρούσα οδηγία τροποποιεί την οδηγία ΦΠΑ βάσει του άρθρου 113 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εν λόγω άρθρο προβλέπει ότι το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα σύμφωνα με ειδική νομοθετική διαδικασία και αφού ζητήσει τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, μπορεί να εκδίδει διατάξεις για την εναρμόνιση των κανόνων των κρατών μελών στον τομέα των έμμεσων φόρων.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Η παρούσα πρωτοβουλία συνάδει με την αρχή της επικουρικότητας. Δεδομένης της ανάγκης τροποποίησης της οδηγίας ΦΠΑ, οι στόχοι της παρούσας πρωτοβουλίας δεν μπορούν να επιτευχθούν από τα ίδια τα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της ενιαίας αγοράς και για την προώθηση του γενικού συμφέροντος της ΕΕ, πρέπει να προτείνει μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης.

Επίσης, η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στη βελτίωση της λειτουργίας της IOSS, η οποία αποτελεί εργαλείο απλούστευσης για τη δήλωση και την καταβολή του ΦΠΑ, το οποίο είναι κοινό για όλα τα κράτη μέλη. Επομένως, οι ασυντόνιστες και κατακερματισμένες εθνικές δράσεις θα μπορούσαν να στρεβλώσουν το εμπόριο. Στο πλαίσιο της στοχευμένης διαβούλευσης 10 , οι επιχειρήσεις εξέφρασαν σχετικά την προτίμησή τους για ομοιόμορφη εφαρμογή των κανόνων ΦΠΑ σε επίπεδο ΕΕ, αντί της υποχρέωσης συμμόρφωσης με διαφορετικές υποχρεώσεις υποβολής στοιχείων ή εγγραφής σε μητρώα σε εθνικό επίπεδο. Όσον αφορά την είσπραξη και τον έλεγχο του ΦΠΑ, το μέγεθος του ελλείμματος ΦΠΑ και η διατήρησή του καταδεικνύουν σαφώς ότι τα εθνικά μέσα δεν επαρκούν για την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.

Αναλογικότητα

Η πρόταση συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας και δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη των στόχων των Συνθηκών, ιδίως όσον αφορά την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Η αναλογικότητα διασφαλίζεται από το γεγονός ότι η παρούσα πρωτοβουλία προωθεί μια πιο αποτελεσματική και ισχυρή αρχή ενιαίας εγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ, η οποία δεν παρεμβαίνει στις εθνικές διαδικασίες εγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ. Αντίθετα, επικεντρώνεται στην επέκταση του καθεστώτος της IOSS και του καθεστώτος του θεωρούμενου προμηθευτή, ώστε να περιοριστούν περαιτέρω οι περιπτώσεις στις οποίες ένας έμπορος που πραγματοποιεί εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών μέσω πλατφόρμας αγορών ή ανεξάρτητα υποχρεούται να εγγραφεί στα μητρώα ΦΠΑ σε άλλα κράτη μέλη όπου δεν είναι εγκατεστημένος και πραγματοποιεί τέτοιες παραδόσεις εισαγόμενων αγαθών.

Η θέσπιση ενωσιακού πλαισίου για τον χειρισμό της εγγραφής σε μητρώο ΦΠΑ είναι αναλογική, δεδομένου ότι θα καταστήσει πιο βιώσιμη τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Η εξάλειψη της ανάγκης πολλαπλών εγγραφών εντός της ΕΕ μπορεί, λόγω της ίδιας της φύσης της, να επιτευχθεί μόνο με πρόταση τροποποίησης της οδηγίας ΦΠΑ.

Επιλογή της νομικής πράξης

Με την πρόταση απαιτείται η τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (στο εξής: οδηγία ΦΠΑ).

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Η δέσμη μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2021 και εισήγαγε ορισμένες τροποποιήσεις στους κανόνες ΦΠΑ που διέπουν τη φορολόγηση των διασυνοριακών δραστηριοτήτων ηλεκτρονικού εμπορίου επιχειρήσεων προς καταναλωτές (B2C) στην ΕΕ.

Η Επιτροπή διενήργησε εκ των υστέρων αξιολόγηση των πρώτων 6 μηνών εφαρμογής της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα αρχικά αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και αποδεικνύουν την επιτυχία των νέων μέτρων. Από την πλευρά των εισαγωγών, τα πρώτα αποτελέσματα επισημαίνουν ότι, κατά τους πρώτους 6 μήνες, εισπράχθηκε ΦΠΑ ύψους περίπου 2 δισ. EUR ειδικά σε σχέση με εισαγωγές αποστολών χαμηλής αξίας με εσωτερική αξία που δεν υπερβαίνει τα 150 EUR, ποσό που ισούται περίπου με 4 δισ. EUR σε ετήσια βάση. Από τον ΦΠΑ ύψους 2 δισ. EUR που εισπράχθηκε κατά τους πρώτους 6 μήνες σε σχέση με τις εισαγωγές αγαθών χαμηλής αξίας, περίπου 1,1 δισ. EUR εισπράχθηκαν μέσω της IOSS. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν το πώς η IOSS έχει καθιερωθεί ως το βασικό εργαλείο απλούστευσης για τη δήλωση και την καταβολή του ΦΠΑ στις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών.

Η εφαρμογή της δέσμης μέτρων συνέβαλε επίσης στην καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ. Από την ανάλυση τελωνειακών στοιχείων προκύπτει ότι οι 8 σημαντικότεροι εγγεγραμμένοι έμποροι μέσω της IOSS αντιπροσώπευαν περίπου το 91 % του συνόλου των συναλλαγών που δηλώθηκαν για εισαγωγή στην ΕΕ μέσω της IOSS. Πρόκειται για ένα πολύ ενθαρρυντικό στατιστικό στοιχείο, καθώς δείχνει τον αντίκτυπο που είχε στη συμμόρφωση η νέα διάταξη σχετικά με τους «θεωρούμενους προμηθευτές» για τις πλατφόρμες αγορών, στον βαθμό που η επακολούθηση και ο έλεγχος αυτού του πολύ περιορισμένου αριθμού υποκειμένων στον φόρο επαρκούν για τη διασφάλιση της είσπραξης του ΦΠΑ σ’ αυτό το είδος συναλλαγών.

Η παρούσα πρόταση βασίζεται στην επιτυχία της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο και στη φιλοδοξία της πρότασης ViDA, καθώς προβλέπει την περαιτέρω επέκταση του καθεστώτος του θεωρούμενου προμηθευτή ώστε να καλύπτει όλες τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες, ανεξάρτητα από την αξία τους. Ως εκ τούτου, η προσπάθεια συμμόρφωσης θα επικεντρωθεί ακόμη περισσότερο σε πολύ μικρότερο αριθμό μεγάλων παραγόντων της αγοράς, οι οποίοι θα αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα των εξ αποστάσεως πωλήσεων εισαγόμενων αγαθών στην ΕΕ.

Η παρούσα πρωτοβουλία υποστηρίζει επίσης την αρχή της ενιαίας εγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ στην ΕΕ, καθώς θα περιορίσει περαιτέρω τις περιπτώσεις στις οποίες ένας υποκείμενος στον φόρο θα πρέπει να εγγραφεί σε μητρώα ΦΠΑ. Η επέκταση της απλούστευσης της IOSS ώστε να καλύπτει όλες τις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών, ανεξάρτητα από την αξία τους, σε συνδυασμό με την επέκταση των ειδικών ρυθμίσεων για την κάλυψη ορισμένων εισαγωγών αγαθών σε αποστολές αξίας άνω των 150 EUR, θα μειώσει περαιτέρω την ανάγκη εγγραφής των υποκειμένων στον φόρο σε μητρώα ΦΠΑ σε περισσότερα από ένα κράτη μέλη. Επίσης, ως συνέπεια της περαιτέρω επέκτασης του καθεστώτος του θεωρούμενου προμηθευτή, οι υποκείμενοι στον φόρο που πραγματοποιούν εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών στην ΕΕ μέσω πλατφορμών αγορών δεν θα υποχρεούνται πια να εγγραφούν σε μητρώα ΦΠΑ για τις παραδόσεις στις οποίες η εσωτερική αξία της αποστολής υπερβαίνει τα 150 EUR. Αντίθετα, η πλατφόρμα αγορών, ενεργώντας ως θεωρούμενος προμηθευτής, θα δηλώνει και θα αποδίδει τον ΦΠΑ που οφείλεται για τις εν λόγω παραδόσεις μέσω του διευρυμένου καθεστώτος της IOSS, το οποίο θα είναι πια υποχρεωτικό για τις πλατφόρμες αγορών βάσει της πρότασης ViDA.

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Η Επιτροπή ξεκίνησε ανοικτή δημόσια διαβούλευση στις 22 Ιανουαρίου 2022, η οποία παρέμεινε ανοικτή έως τις 5 Μαΐου 2022. Αυτή η δημόσια διαβούλευση δρομολογήθηκε μαζί με πρόσκληση υποβολής στοιχείων. Η δημόσια διαβούλευση βασίστηκε στη χρήση ειδικού ερωτηματολογίου αποτελούμενου από 71 ερωτήσεις. Στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης, το ευρύ κοινό και όλα τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, κλήθηκαν να υποβάλουν τις απόψεις τους σχετικά με τους τρεις βασικούς τομείς που καλύπτει η πρωτοβουλία ViDA, δηλαδή i) τις απαιτήσεις ψηφιακής υποβολής στοιχείων και την ηλεκτρονική τιμολόγηση· ii) τη μεταχείριση από πλευράς ΦΠΑ της οικονομίας των πλατφορμών· και iii) τη χρήση ενιαίας εγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ. Ελήφθησαν συνολικά 193 απαντήσεις από 22 κράτη μέλη και 5 τρίτες χώρες. Οι απαντήσαντες είχαν επίσης τη δυνατότητα να αναφορτώσουν έγγραφα θέσης.

Ορισμένοι απαντήσαντες στη δημόσια διαβούλευση εξέφρασαν την άποψη ότι το πεδίο εφαρμογής της IOSS θα πρέπει επίσης να διευρυνθεί με την κατάργηση του ορίου των 150 EUR, ώστε να διευκολυνθεί η απλούστευση της διαδικασίας δήλωσης και απόδοσης του ΦΠΑ για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών αξίας που υπερβαίνει το εν λόγω ποσό. Με τη σειρά της, η κατάργηση του ορίου των 150 EUR θα μειώσει την ανάγκη εγγραφής σε μητρώα στα διάφορα κράτη μέλη, γεγονός που θα βοηθήσει σαφώς τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), να ανταποκριθούν ευκολότερα στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τον ΦΠΑ και να επεκτείνουν και να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους σε ολόκληρη την ΕΕ.

Πάνω από το 80 % όσων απάντησαν στην ανοικτή δημόσια διαβούλευση έκριναν ότι η δυσκολία συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις εγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ συμβάλλει σε υψηλά επίπεδα απάτης και μη συμμόρφωσης και ότι οι φορολογούμενοι δεν επιλέγουν ορισμένες αγορές ή συναλλαγές, καθώς προτιμούν να αποφεύγουν την εγγραφή σε μητρώα ΦΠΑ σε πολλά κράτη μέλη.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Η Επιτροπή βασίστηκε στην ανάλυση που διενεργήθηκε από εξωτερικό ανάδοχο για τη μελέτη σχετικά με τον ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή (VAT in the Digital Age) 11 .

Σκοπός της μελέτης ήταν, πρώτον, να αξιολογηθεί η υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά τις απαιτήσεις ψηφιακής υποβολής στοιχείων, τη μεταχείριση της οικονομίας πλατφορμών από πλευράς ΦΠΑ, την ενιαία εγγραφή στα μητρώα ΦΠΑ και την IOSS. Δεύτερον, να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις ορισμένων πιθανών πρωτοβουλιών πολιτικής στους εν λόγω τομείς. Η εν λόγω μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα την επιλογή να καταργηθεί το όριο των 150 EUR που ισχύει για την IOSS. Η μελέτη επισήμανε ότι οι εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών αξίας άνω των 150 EUR και οι εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης είναι συναλλαγές που κυριαρχούν ιδίως στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Οι εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών αξίας άνω των 150 EUR από τρίτες χώρες ή τρίτα εδάφη και αγαθών που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και εισάγονται από τρίτες χώρες ή τρίτα εδάφη αντιπροσωπεύουν περίπου το 10-20 % της συνολικής αξίας των εξ αποστάσεως πωλήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου προς την ΕΕ, όπως προκύπτει από τη στοχευμένη διαβούλευση.

Επίσης, η Επιτροπή χρησιμοποίησε την ανάλυση που εκπονήθηκε από άλλον εξωτερικό ανάδοχο στο πλαίσιο της μελέτης με τίτλο «An integrated and innovative overhaul of EU rules governing e-commerce transactions from third countries from a customs and taxation perspective» (Ολοκληρωμένη και καινοτόμος αναμόρφωση των κανόνων της ΕΕ που διέπουν τις συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου από τρίτες χώρες από τελωνειακή και φορολογική άποψη) 12 . Η μελέτη εξετάζει τη συνέχεια που δόθηκε στη δράση 9 του σχεδίου δράσης για τα τελωνεία, στο πλαίσιο της οποίας η Επιτροπή πρότεινε να εξεταστούν οι επιπτώσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου στην είσπραξη των δασμών και στους ισότιμους όρους ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ρυθμίσεων για την είσπραξη δασμών σύμφωνα με τη νέα προσέγγιση για την είσπραξη του ΦΠΑ στο πλαίσιο της IOSS. Η μελέτη αξιολόγησε τις πιθανές επιπτώσεις της αλλαγής του ορίου των 150 EUR όσον αφορά την απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάργηση του εν λόγω ορίου θα έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη αύξηση των εσόδων και θα διασφαλίσει ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των αλλοδαπών πωλητών και της εγχώριας αγοράς στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Επίσης, θα εξαλείψει την απάτη ή τη διαφυγή από την καταβολή δασμών που επιδιώκονται μέσω της διαίρεσης των αποστολών και θα μειώσει τα κίνητρα για δήλωση χαμηλότερης δασμολογητέας αξίας.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Η εκτίμηση επιπτώσεων για την πρόταση ViDA, η οποία εξετάστηκε από την επιτροπή ρυθμιστικού ελέγχου στις 22 Ιουνίου 2022, έλαβε θετική γνώμη. Η επιτροπή συνέστησε να προστεθούν περισσότερες λεπτομέρειες, να περιγραφούν με καλύτερο τρόπο οι μεθοδολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για την κατάρτιση μοντέλων και να διασαφηνιστούν περαιτέρω οι επιλογές. Ως εκ τούτου, η εκτίμηση επιπτώσεων τροποποιήθηκε αναλόγως ώστε να συμπεριληφθούν οι προοπτικές των κρατών μελών και οι τομεακές προοπτικές όσον αφορά την οικονομία πλατφορμών, η οικονομετρική ανάλυση / οι οικονομετρικές τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για τη κατάρτιση μοντέλων περιγράφηκαν διεξοδικά και η δομή των απαιτήσεων ψηφιακής υποβολής στοιχείων που συνδέονται με τις επιλογές ήταν λεπτομερής.

Στην εκτίμηση επιπτώσεων που συνοδεύει την πρόταση ViDA εξετάστηκαν διάφορες επιλογές πολιτικής. Όσον αφορά την εγγραφή σε μητρώα ΦΠΑ, στην εκτίμηση επιπτώσεων εξετάστηκαν τρεις συγκεκριμένες επιλογές πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων υποεπιλογών, ιδίως σε σχέση με τη χρήση και το πεδίο εφαρμογής της IOSS. Οι τρεις επιλογές πολιτικής που σχετίζονται με την IOSS επικεντρώθηκαν στη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης, στη μετατροπή της IOSS σε υποχρεωτική για τους διάφορους προμηθευτές (με/χωρίς συγκεκριμένο όριο) και στην κατάργηση του ορίου των 150 EUR για τη χρήση της IOSS. Αυτές οι τρεις επιλογές που σχετίζονται με την IOSS ομαδοποιήθηκαν σε ευρύτερες προσεγγίσεις πολιτικής, μαζί με άλλες επιλογές πολιτικής με επίκεντρο τις απαιτήσεις ψηφιακής υποβολής στοιχείων (DRR), την οικονομία των πλατφορμών και άλλες πρωτοβουλίες για την ελαχιστοποίηση των εγγραφών σε μητρώα ΦΠΑ στο πλαίσιο του γενικού στόχου της ενιαίας εγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ στην ΕΕ. Συνολικά, στην εκτίμηση επιπτώσεων συμπεριλήφθηκαν πέντε ευρύτερες προσεγγίσεις πολιτικής, δύο από τις οποίες περιλάμβαναν αλλαγές στην IOSS, και συγκεκριμένα η «ενισχυμένη προσέγγιση» και η «μαξιμαλιστική προσέγγιση». Η πρώτη προσέγγιση περιλάμβανε την επιλογή να καταστεί υποχρεωτική η IOSS, ενώ η δεύτερη περιλάμβανε τόσο την επιλογή να καταστεί υποχρεωτική η IOSS όσο και τη δυνατότητα κατάργησης του ορίου των 150 EUR για τη χρήση της IOSS.

Στην εκτίμηση επιπτώσεων αναδείχθηκε η σημασία της αντιμετώπισης του ζητήματος του πλαισίου ΦΠΑ για τη διαχείριση και την είσπραξη του ΦΠΑ στις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών. Πράγματι, το 2020, σε ολόκληρη την ΕΕ-27, οι εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών ανήλθαν, κατ’ εκτίμηση, σε 29 δισ. EUR. Επίσης, τα ενδιαφερόμενα μέρη ανέφεραν ότι σημαντικό ποσοστό των εξ αποστάσεως πωλήσεων εισαγόμενων αγαθών —ενδεικτικά περίπου 10-20 %— αφορούσαν αγαθά αξίας άνω των 150 EUR και, ως εκ τούτου, είναι επί του παρόντος είναι μη επιλέξιμες για χρήση της IOSS. Η επιλογή κατάργησης του ορίου των 150 EUR θα επέτρεπε τη χρήση της IOSS για αγαθά υψηλότερης αξίας, καθιστώντας τη δυνητικά πιο χρήσιμη για τους εξ αποστάσεως πωλητές εισαγόμενων αγαθών, των οποίων τουλάχιστον ορισμένες από τις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών δηλώνονται με δασμολογητέα αξία που υπερβαίνει το ισχύον όριο. Στην εκτίμηση επιπτώσεων αναγνωρίζεται ότι η κατάργηση του ορίου των 150 EUR θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης και του κόστους που συνδέεται με την εγγραφή των επιχειρήσεων στα μητρώα ΦΠΑ, καθώς ορισμένες επιχειρήσεις δεν θα υποχρεούνται πια να εγγραφούν στο κράτος μέλος προορισμού, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο φόρτος τους.

Διαπιστώθηκε ότι τόσο η μαξιμαλιστική όσο και η ενισχυμένη προσέγγιση έχουν ευρεία κάλυψη και, επομένως, τα μεγαλύτερα δυνητικά οφέλη. Για παράδειγμα, στον τομέα της εγγραφής σε μητρώα ΦΠΑ, στον οποίο δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στο ζήτημα του υψηλού διοικητικού κόστους και του υψηλού κόστους συμμόρφωσης, οι υποεπιλογές για την μονοαπευθυντική θυρίδα και την IOSS διαφέρουν κυρίως όσον αφορά το πεδίο των καταστάσεων που, επί του παρόντος, επιφέρουν εγγραφές σε πολλά μητρώα ΦΠΑ και που θα αντιμετωπιστούν.

Τέλος, η ανάλυση που περιλαμβάνεται στην εκτίμηση επιπτώσεων αποκάλυψε ότι η καλύτερη ισορροπία όσον αφορά τις επιλογές πολιτικής από άποψη αποτελεσματικότητας, αναλογικότητας και επικουρικότητας θα μπορούσε να επιτευχθεί με την εφαρμογή της «ενισχυμένης προσέγγισης». Η ενισχυμένη προσέγγιση συνδυάζει τη θέσπιση απαιτήσεων ψηφιακής υποβολής στοιχείων σε επίπεδο ΕΕ, μια διάταξη σχετικά με τον «θεωρούμενο προμηθευτή» για τους τομείς της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων και της μεταφοράς επιβατών και συνδυασμό ευρύτερης επέκτασης της OSS, αντιστροφής της επιβάρυνσης και υποχρεωτικής IOSS για τις πλατφόρμες.

Η «μαξιμαλιστική προσέγγιση» πρότεινε την κατάργηση του ορίου των 150 EUR, ωστόσο, λόγω των ισχυρών δεσμών της με τον υπολογισμό του δασμού, δεν θεωρήθηκε ότι συνιστά την αποτελεσματικότερη επιλογή στο πλαίσιο της πρότασης ViDA. Η εκτίμηση επιπτώσεων αναγνωρίζει ότι η επέκταση της IOSS ώστε να συμπεριλάβει τις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών αξίας άνω των 150 EUR, συνιστά βελτίωση που υποστηρίζεται από τις επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, η κατάργηση του ορίου των 150 EUR εξετάζεται στην παρούσα πρόταση σε συνδυασμό με τη συνολική αναθεώρηση των αντίστοιχων τελωνειακών κανόνων.

Μεταξύ του 2023 και του 2032 αναμένεται ότι θα επιτευχθεί εξοικονόμηση 8,7 δισ. EUR από την κατάργηση των υποχρεώσεων εγγραφής σε μητρώα ΦΠΑ. Αναμένονται επίσης περιβαλλοντικά, κοινωνικά και επιχειρηματικά οφέλη, καθώς και οφέλη σχετικά με τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς (πιο ισότιμοι όροι ανταγωνισμού) και την αποδοτικότητα του φορολογικού ελέγχου.

Η εκτίμηση επιπτώσεων και τα παραρτήματά της, η συνοπτική παρουσίαση και η γνώμη της επιτροπής ρυθμιστικού ελέγχου σχετικά με την εκτίμηση επιπτώσεων διατίθενται στη σελίδα της διαβούλευσης στη δικτυακή πύλη «Πείτε την άποψή σας»: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13186-VAT-in-the-digital-age_el .

Η έκθεση εκτίμησης επιπτώσεων σχετικά με τη μεταρρύθμιση της τελωνειακής ένωσης εντόπισε επίσης ως ζήτημα τη δήλωση χαμηλότερης δασμολογητέας αξίας σε σχέση με την πραγματική. Σε περίπτωση δήλωσης χαμηλότερης δασμολογητέας αξίας, τα εμπορεύματα δηλώνονται με αξία μικρότερη από την ορθή δασμολογητέα αξία τους και, κατά συνέπεια, η βάση επιβολής των δασμών και του ΦΠΑ είναι χαμηλότερη. Η δήλωση χαμηλότερης δασμολογητέας αξίας θεωρείται σημαντικότερη στις κατηγορίες εμπορευμάτων στις οποίες εφαρμόζονται δασμοί. Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Copenhagen Economics το 2016, εκτιμάται ότι για περίπου το 65 % των αποστολών ηλεκτρονικού εμπορίου έχει δηλωθεί χαμηλότερη αξία για σκοπούς ΦΠΑ, ανεξάρτητα από την απαλλαγή από δασμούς 13 . Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις συστηματικής δήλωσης χαμηλότερης δασμολογητέας αξίας για ορισμένες κατηγορίες εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα σημαντικές απώλειες εσόδων από δασμούς 14

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Η παρούσα πρόταση βασίζεται στην πρόταση ViDA, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία REFIT για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων κανόνων ΦΠΑ και τη συνεκτίμηση των ευκαιριών που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες 15 . Η πρόταση αναμένεται να ενισχύσει την ενιαία αγορά και να συμβάλει στη βελτίωση της είσπραξης φόρων στις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών. Ως εκ τούτου, η παρούσα πρόταση θα διασφαλίσει βιώσιμα έσοδα κατά την ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19.

Προσδοκάται ότι οι εταιρείες που πραγματοποιούν εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών θα έχουν καθαρό όφελος από την υιοθέτηση της πρότασης. Συνολικά, η παρούσα πρόταση θα ενισχύσει περαιτέρω την έννοια της ενιαίας εγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ, η οποία θα υποστηρίξει την αρχή «για κάθε θέσπιση, μία κατάργηση» ή ακόμη και θα προχωρήσει περαιτέρω στην εφαρμογή της αρχής «για κάθε θέσπιση, πολλαπλές καταργήσεις», λαμβάνοντας υπόψη τις υποχρεώσεις εγγραφής σε περισσότερα από ένα μητρώα που μπορεί να υπάρχουν όσον αφορά τις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών αξίας άνω των 150 EUR.

Η παρούσα πρόταση βασίζεται στην αρχή της ενιαίας εγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ στην ΕΕ και αναμένεται να μειώσει περαιτέρω την ανάγκη για εγγραφές σε περισσότερα μητρώα σε άλλα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, θα συμβάλει στη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης και του σχετικού κόστους για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών αξίας άνω των 150 EUR.

Η πλατφόρμα «Fit for Future» συμπεριέλαβε την πρωτοβουλία για τον ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή στο ετήσιο πρόγραμμα εργασίας της για το 2022, αναγνωρίζοντας τις δυνατότητές της για τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης στον τομέα πολιτικής 16 . Η παρούσα πρόταση βασίζεται επίσης στους βασικούς στόχους της πρότασης ViDA, μειώνοντας περαιτέρω τη διοικητική επιβάρυνση και το κόστος που συνδέονται με τη συμμόρφωση με τους κανόνες ΦΠΑ.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η παρούσα πρόταση αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα από τον ΦΠΑ για τα κράτη μέλη, καθώς θα βελτιώσει την είσπραξη του ΦΠΑ εστιάζοντας την προσπάθεια συμμόρφωσης σε μικρότερο αριθμό υποκειμένων στον φόρο οι οποίοι συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους σε μεγάλο βαθμό. Η επέκταση του καθεστώτος της IOSS ώστε να καλύπτει όλες τις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών, με εξαίρεση τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, θα συμβάλει στη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης και του διοικητικού κόστους που συνδέονται με την έκδοση και τον έλεγχο των εγγραφών στα μητρώα ΦΠΑ. Με την επέκταση του κανόνα του θεωρούμενου προμηθευτή, της IOSS και των ειδικών ρυθμίσεων, οι φορολογικές διοικήσεις αναμένεται να διαπιστώσουν αντίστοιχη μείωση του αριθμού των αιτήσεων εγγραφής που υποβάλλονται από μη εγκατεστημένους υποκειμένους στον φόρο. Επομένως, για τα κράτη μέλη, η παρούσα πρόταση θα μειώσει τα διοικητικά έξοδα που συνδέονται με την εγγραφή στα μητρώα των εμπόρων που πραγματοποιούν εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται στην ΕΕ, με αξία άνω των 150 EUR, δεδομένου ότι οι εν λόγω έμποροι θα είναι πλέον σε θέση να δηλώνουν και να αποδίδουν τον ΦΠΑ που οφείλεται για τις εν λόγω παραδόσεις μέσω του καθεστώτος της IOSS, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να εγγραφούν στα μητρώα ΦΠΑ για τις εν λόγω παραδόσεις σε πολλά κράτη μέλη.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής στοιχείων

Η επιτροπή ΦΠΑ, μια συμβουλευτική επιτροπή για τα ζητήματα ΦΠΑ στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των κρατών μελών και της οποίας προεδρεύουν υπάλληλοι της Επιτροπής από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης (ΓΔ TAXUD), θα συζητεί και θα διασαφηνίζει πιθανά ζητήματα ερμηνείας μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά τη νέα νομοθεσία.

Η μόνιμη επιτροπή διοικητικής συνεργασίας (SCAC) θα επιλαμβάνεται των πιθανών ζητημάτων διοικητικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών τα οποία προκύπτουν από τις νέες διατάξεις που καλύπτονται από την παρούσα πρόταση.

Επίσης, η Επιτροπή θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί αν η παρούσα πρωτοβουλία λειτουργεί σωστά όσον αφορά την επίτευξη των στόχων της.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Η παρούσα πρόταση περιλαμβάνει τρία κύρια στοιχεία. Πρώτον, προτείνεται να επεκταθεί η εφαρμογή του κανόνα του θεωρούμενου προμηθευτή, ο οποίος, επί του παρόντος, περιορίζεται στις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών αξίας που δεν υπερβαίνει τα 150 EUR, ώστε να καλύπτει όλες τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτο έδαφος ή τρίτη χώρα. Αυτή η επέκταση του κανόνα του θεωρούμενου προμηθευτή επιτυγχάνεται με την κατάργηση της αναφοράς στο όριο των 150 EUR στο άρθρο 14α παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου. Επομένως, με το διευρυμένο πεδίο εφαρμογής του, ο κανόνας του θεωρούμενου προμηθευτή θα εφαρμόζεται σε όλες τις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών στην ΕΕ που διευκολύνονται μέσω ηλεκτρονικής διεπαφής, ανεξάρτητα από την εσωτερική αξία της αποστολής.

Δεύτερον, προτείνεται να επεκταθεί η εφαρμογή της IOSS, η οποία, επί του παρόντος, περιορίζεται στις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών σε αποστολές με εσωτερική αξία που δεν υπερβαίνει τα 150 EUR, ώστε να καλύπτει όλες τις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών, ανεξάρτητα από την αξία τους. Ωστόσο, τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από το καθεστώς. Η επέκταση της IOSS θα συμβάλει στην προώθηση της έννοιας της ενιαίας εγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ στην ΕΕ, περιορίζοντας περαιτέρω τις περιπτώσεις στις οποίες ένας υποκείμενος στον φόρο υποχρεούται να εγγραφεί σε μητρώο ΦΠΑ σε άλλο κράτος μέλος. Αυτή η επέκταση της εφαρμογής της IOSS επιτυγχάνεται με την κατάργηση της αναφοράς στο όριο των 150 EUR στο άρθρο 369ιβ πρώτο εδάφιο της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου.

Τρίτον, η πρόταση θα επεκτείνει την εφαρμογή των ειδικών ρυθμίσεων που προβλέπονται στον τίτλο XII κεφάλαιο 7 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, το οποίο, επί του παρόντος, περιορίζεται στα επιλέξιμα εισαγόμενα αγαθά με εσωτερική αξία που δεν υπερβαίνει τα 150 EUR, ώστε να καλύπτει όλα τα επιλέξιμα αγαθά. Τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις εν λόγω ρυθμίσεις. Η επέκταση των ειδικών ρυθμίσεων θα συμβάλει στην προώθηση της έννοιας της ενιαίας εγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ στην ΕΕ, περιορίζοντας περαιτέρω τις περιπτώσεις στις οποίες ένας υποκείμενος στον φόρο υποχρεούται να εγγραφεί σε μητρώο ΦΠΑ σε άλλο κράτος μέλος. Επομένως, το άρθρο 369κε της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου τροποποιείται ώστε να απαλειφθεί η αναφορά στο όριο των 150 EUR.

2023/0158 (CNS)

Πρόταση

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά τους κανόνες ΦΠΑ που αφορούν υποκειμένους στον φόρο οι οποίοι διευκολύνουν εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών και την εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες και των ειδικών ρυθμίσεων για τη δήλωση και την καταβολή του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 113,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 17 ,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 18 ,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με ειδική νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Το άρθρο 14α παράγραφος 1 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ 19 του Συμβουλίου προβλέπει το «καθεστώς θεωρούμενου προμηθευτή». Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, όταν υποκείμενος στον φόρο διευκολύνει, μέσω της χρήσης ηλεκτρονικής διεπαφής, τις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες, ο εν λόγω υποκείμενος στον φόρο πρέπει να είναι ο θεωρούμενος προμηθευτής των εν λόγω αγαθών.

(2)Η εφαρμογή του καθεστώτος του «θεωρούμενου προμηθευτή» περιορίζεται, επί του παρόντος, στις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες σε αποστολές με εσωτερική αξία που δεν υπερβαίνει τα 150 EUR. Για να μειωθεί ο φόρτος συμμόρφωσης για τους εμπόρους που πωλούν μέσω ηλεκτρονικών διεπαφών, όπως πλατφορμών αγορών, και για να υποστηριχθεί η ενιαία εγγραφή στα μητρώα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στην Ένωση, το όριο των 150 EUR θα πρέπει να διαγραφεί. Κατά συνέπεια, το καθεστώς του θεωρούμενου προμηθευτή θα πρέπει να καλύπτει όλες τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες στην Ένωση, ανεξάρτητα από την αξία τους.

(3)Ο τίτλος XII κεφάλαιο 6 τμήμα 4 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ θεσπίζει ειδικό καθεστώς για τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες, το οποίο είναι γνωστό ως μονοαπευθυντική θυρίδα για τις εισαγωγές (στο εξής: IOSS). Οι υποκείμενοι στον φόρο που επιλέγουν να εγγραφούν στην IOSS δεν απαιτείται να εγγραφούν στα μητρώα ΦΠΑ σε κάθε κράτος μέλος στο οποίο πραγματοποιούνται οι επιλέξιμες παραδόσεις αγαθών προς καταναλωτές. Αντ’ αυτού, τόσο η δήλωση όσο και η καταβολή του ΦΠΑ που οφείλεται για τις εν λόγω παραδόσεις αγαθών είναι δυνατό να πραγματοποιούνται σε ένα μόνο κράτος μέλος μέσω του καθεστώτος της IOSS. Ωστόσο, το ειδικό καθεστώς της IOSS περιορίζεται στις εξ αποστάσεως πωλήσεις εισαγόμενων αγαθών σε αποστολές με εσωτερική αξία που δεν υπερβαίνει τα 150 EUR. Για να υποστηριχθεί η ενιαία εγγραφή στα μητρώα ΦΠΑ στην Ένωση, το όριο των 150 EUR θα πρέπει να καταργηθεί, ώστε οι υποκείμενοι στον φόρο που πραγματοποιούν εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες στην Ένωση και υπερβαίνουν σε αξία τα 150 EUR να μην υποχρεούνται να εγγράφονται στα μητρώα ΦΠΑ κατά την εισαγωγή σε κάθε κράτος μέλος προορισμού των αγαθών.

(4)Στον τίτλο XII κεφάλαιο 7 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ καθορίζονται οι ειδικές ρυθμίσεις για τη δήλωση και την καταβολή του ΦΠΑ κατά την εισαγωγή. Όταν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, οι ειδικές ρυθμίσεις επιτρέπουν στους παρόχους ταχυδρομικών υπηρεσιών, τους παρόχους υπηρεσιών ταχυμεταφορών, τους εκτελωνιστές και άλλους φορείς που πραγματοποιούν τις τελωνειακές διασαφήσεις εισαγωγής για λογαριασμό του πελάτη να δηλώνουν και να αποδίδουν τον εισπραχθέντα ΦΠΑ για ορισμένες εισαγωγές σε μηνιαία βάση. Οι ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν μόνο για εισαγόμενα αγαθά σε αποστολές με εσωτερική αξία που δεν υπερβαίνει τα 150 EUR, εξαιρουμένων των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης. Ως εκ τούτου, για να μειωθεί ο φόρτος και το κόστος συμμόρφωσης που συνδέονται με τα εισαγόμενα αγαθά σε αποστολές με εσωτερική αξία άνω των 150 EUR, το όριο των 150 EUR θα πρέπει να διαγραφεί.

(5)Σύμφωνα με την κοινή πολιτική δήλωση, της 28ης Σεπτεμβρίου 2011, των κρατών μελών και της Επιτροπής σχετικά με τα επεξηγηματικά έγγραφα 20 , τα κράτη μέλη ανέλαβαν να συνοδεύουν, όταν αυτό δικαιολογείται, την κοινοποίηση των μέτρων μεταφοράς στο εθνικό δίκαιο με ένα ή περισσότερα έγγραφα στα οποία θα επεξηγείται η σχέση μεταξύ των επιμέρους διατάξεων της οδηγίας που μεταφέρεται στο εθνικό δίκαιο και των αντίστοιχων διατάξεων των πράξεων μεταφοράς. Όσον αφορά την παρούσα οδηγία, ο νομοθέτης θεωρεί ότι η διαβίβαση τέτοιων εγγράφων είναι δικαιολογημένη.

(6)Δεδομένου ότι ο στόχος της παρούσας οδηγίας, ο οποίος έγκειται στην προώθηση της έννοιας της ενιαίας εγγραφής στα μητρώα ΦΠΑ στην Ένωση, μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε επίπεδο Ένωσης, η Ένωση δύναται να λάβει μέτρα, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας που ορίζεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, που διατυπώνεται στο ίδιο άρθρο, η παρούσα οδηγία δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη αυτών των στόχων.

(7)Συνεπώς, η οδηγία 2006/112/ΕΚ θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Τροποποιήσεις της οδηγίας 2006/112/ΕΚ

Η οδηγία 2006/112/ΕΚ τροποποιείται ως εξής:

1)στο άρθρο 14α, η παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1.    Όταν υποκείμενος στον φόρο διευκολύνει, μέσω της χρήσης ηλεκτρονικής διεπαφής, όπως αγοράς, πλατφόρμας, διαδικτυακής πύλης ή παρόμοιων μέσων, τις εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών εισαγόμενων από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες, ο εν λόγω υποκείμενος στον φόρο θεωρείται ότι αυτός έχει παραλάβει και παραδώσει αυτά τα αγαθά.»·

2)στο άρθρο 369ιβ, το πρώτο εδάφιο αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Για τους σκοπούς του παρόντος τμήματος, οι εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών που εισάγονται από τρίτα εδάφη ή τρίτες χώρες δεν περιλαμβάνουν προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης.»·

3)το άρθρο 369κε αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Άρθρο 369κε

Όταν, για την εισαγωγή αγαθών, εξαιρουμένων των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, δεν χρησιμοποιείται το ειδικό καθεστώς του κεφαλαίου 6 τμήμα 4, το κράτος μέλος εισαγωγής επιτρέπει στο πρόσωπο που προσκομίζει τα αγαθά στο τελωνείο για λογαριασμό του προσώπου για το οποίο προορίζονται τα αγαθά στο έδαφος της Κοινότητας να κάνει χρήση ειδικών ρυθμίσεων για τη δήλωση και την καταβολή ΦΠΑ κατά την εισαγωγή όσον αφορά τα αγαθά των οποίων η αποστολή ή η άφιξη ολοκληρώνεται στο συγκεκριμένο κράτος μέλος.».

Άρθρο 2

Μεταφορά στο εθνικό δίκαιο

1.Τα κράτη μέλη θεσπίζουν και δημοσιεύουν, έως την 31η Δεκεμβρίου 2027 το αργότερο, τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν προς την παρούσα οδηγία. Ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων.

Εφαρμόζουν τις εν λόγω διατάξεις από την 1η Μαρτίου 2028.

Όταν τα κράτη μέλη θεσπίζουν τις ανωτέρω διατάξεις, αυτές περιέχουν παραπομπή στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από την παραπομπή αυτή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος της παραπομπής αποφασίζεται από τα κράτη μέλη.

2.Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εθνικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 3

Έναρξη ισχύος

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 4

Αποδέκτες

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1)     Στατιστικές φορολογικών εσόδων - Επεξήγηση στατιστικών (europa.eu) , Eurostat.
(2)    Συμπεράσματα του Συμβουλίου της 15ης Μαρτίου 2022 σχετικά με την εφαρμογή της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο (ST 7104/22).
(3)     Αναθεώρηση του ενωσιακού τελωνειακού κώδικα (europa.eu) .
(4)     Ο ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή (europa.eu) .
(5)    Πρόταση ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά τους κανόνες ΦΠΑ για την ψηφιακή εποχή [COM(2022) 701 final]. Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 904/2010 όσον αφορά τις απαιτούμενες ρυθμίσεις διοικητικής συνεργασίας στον τομέα του ΦΠΑ για την ψηφιακή εποχή [COM(2022) 703]. Πρόταση ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 282/2011 όσον αφορά τις απαιτήσεις παροχής πληροφοριών για ορισμένα καθεστώτα ΦΠΑ [COM(2022) 704 final].
(6)     https://ec.europa.eu/taxation_customs/business/vat/vat-e-commerce_en .
(7)    Τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών προβλέπουν μια ευρεία δέσμη μεταρρυθμίσεων η οποία έχει ως στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ευνοεί την υιοθέτηση ψηφιακών και πράσινων τεχνολογιών. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές συμπληρώνονται από σημαντικές προσπάθειες για την ψηφιοποίηση των φορολογικών διοικήσεων ως στρατηγικού τομέα της δημόσιας διοίκησης. [Ετήσια έρευνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη 2022, COM(2021) 740 final].
(8)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, «Μετάβαση της τελωνειακής ένωσης στο επόμενο στάδιο: σχέδιο δράσης», Βρυξέλλες [COM(2020) 581 final].
(9)    Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, Έκθεση επί του τελικού αποτελέσματος, Μάιος 2022, πρόταση 16 σημεία 1 έως 3. Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι τον Μάιο του 2022. Ήταν μια μοναδική άσκηση της διαβουλευτικής δημοκρατίας με πρωτοβουλία των πολιτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τη συμμετοχή χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών, καθώς και πολιτικών παραγόντων, κοινωνικών εταίρων, εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών και βασικών ενδιαφερόμενων φορέων.
(10)    VAT in the Digital Age (Ο ΦΠΑ στην ψηφιακή εποχή). Τελική έκθεση (τόμος IV — Δραστηριότητες διαβούλευσης). Ειδική σύμβαση αριθ. 07 για την εφαρμογή της σύμβασης-πλαισίου αριθ. TAXUD/2019/CC/150.
(11)    Η αξιολόγηση της δεύτερης έκδοσης της τελικής έκθεσης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη κατά τον χρόνο υποβολής της πρότασης.
(12)    Copenhagen Economics (2016) E-commerce imports in Europe: VAT and Customs treatment (Εισαγωγές προϊόντων ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη: μεταχείριση από πλευράς ΦΠΑ και τελωνειακή μεταχείριση).
(13)    Οι μεγαλύτερες έρευνες της OLAF αφορούσαν εισαγωγές μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ του 2013 και του 2016. Βλ. Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπόθεση C-213/19, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.
(14)    Πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2022, παράρτημα II: πρωτοβουλίες REFIT, υποτμήμα «Μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων» (αριθ. 20).
(15)     2022_annual_work_programme_-_fit_for_future_platform_en.pdf (europa.eu) .
(16)    ΕΕ C  της , σ. .
(17)    ΕΕ C  της , σ. .
(18)    Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1).
(19)    ΕΕ C 369 της 17.12.2011, σ. 14.
Top