EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0230

Σύσταση για ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ με την οποία εγκρίνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων για τους κανόνες του ψηφιακού εμπορίου με τη Δημοκρατία της Κορέας και τη Σινγκαπούρη

COM/2023/230 final

Βρυξέλλες, 14.4.2023

COM(2023) 230 final

Σύσταση για

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

με την οποία εγκρίνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων για τους κανόνες του ψηφιακού εμπορίου με τη Δημοκρατία της Κορέας και τη Σινγκαπούρη

{SWD(2023) 85 final}


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Η ψηφιοποίηση της οικονομίας αλλάζει την κλίμακα, το πεδίο εφαρμογής και την ταχύτητα του διεθνούς εμπορίου. Επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προσεγγίζουν και να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες σε μεγαλύτερο αριθμό πελατών ανά τον κόσμο και ενισχύει σημαντικά τις επιλογές των καταναλωτών. Επιτρέπει επίσης στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν νέα και καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία προκειμένου να άρουν τα εμπόδια στην ανάπτυξη. Ειδικότερα, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) επωφελούνται από αυτές τις ευκαιρίες και μπορούν να ενσωματωθούν περισσότερο στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

Το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών που διεξάγεται με ηλεκτρονικά μέσα («ψηφιακό εμπόριο» 1 ) αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία σε παγκόσμια κλίμακα. Το ψηφιακό εμπόριο περιλαμβάνει τόσο τη φυσική παράδοση αγαθών και υπηρεσιών η αγορά των οποίων γίνεται ψηφιακά (όπως η αγορά ενός βιβλίου μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας) όσο και την ψηφιακή παράδοση αγαθών και υπηρεσιών (όπως λογισμικό, ηλεκτρονικά βιβλία ή ροές δεδομένων), αφορά δε τόσο τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων όσο και τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2019 η παγκόσμια αξία του ηλεκτρονικού εμπορίου ανήλθε σε 22 τρισεκατομμύρια ευρώ, αύξηση κατά 4 % σε σχέση με το 2018, ποσό που αντιπροσώπευε περίπου το 30 % του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) 2 .

Οι υφιστάμενοι κανόνες του διεθνούς εμπορίου δεν λαμβάνουν πάντα υπόψη την ιδιαίτερη φύση του ψηφιακού εμπορίου, η οποία δημιουργεί αβεβαιότητα, αφενός, στις επιχειρήσεις σχετικά με τους κανόνες που θα επηρεάσουν τις δραστηριότητες και τις επενδύσεις τους σε τρίτες χώρες και, αφετέρου, στους πελάτες σχετικά με τους κανόνες που θα ισχύουν για τις συναλλαγές τους. Υπάρχει αυξανόμενος αριθμός εθνικών κανόνων που ρυθμίζουν την ψηφιακή οικονομία και ενδέχεται να δημιουργήσουν αδικαιολόγητους φραγμούς στο ψηφιακό εμπόριο. Προκειμένου να βελτιωθεί η ασφάλεια δικαίου για τις επιχειρήσεις και να διευκολυνθεί το ψηφιακό εμπόριο, οι χώρες ανά τον κόσμο επιδίωξαν να θεσπίσουν κανόνες για το ψηφιακό εμπόριο. Το 2019 τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) ξεκίνησαν πλειονομερείς διαπραγματεύσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο 3 . Τα τελευταία χρόνια έχει επίσης δημιουργηθεί ένας αυξανόμενος αριθμός περιφερειακών και διμερών συμφωνιών για το ψηφιακό εμπόριο 4 . Μολονότι η ΕΕ δεν έχει μέχρι στιγμής συμμετάσχει σε διμερείς τομεακές διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες ψηφιακού εμπορίου, η ΕΕ έχει συνάψει συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων ολοκληρωμένων κανόνων για το ψηφιακό εμπόριο με το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Χιλή και με τη Νέα Ζηλανδία 5 .

Στη στρατηγική της ΕΕ για τη συνεργασία στον Ινδοειρηνικό, τον Σεπτέμβριο του 2021, η Επιτροπή και ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να επισημοποιήσουν τις εταιρικές σχέσεις για τον ψηφιακό τομέα με ορισμένους από τους βασικούς εταίρους της ΕΕ στην περιοχή, ιδίως με τη Σινγκαπούρη και με τη Δημοκρατία της Κορέας. Η ΕΕ δρομολόγησε εταιρική σχέση για τον ψηφιακό τομέα με τη Δημοκρατία της Κορέας στις 28 Νοεμβρίου 2022 και με τη Σινγκαπούρη την 1η Φεβρουαρίου 2023. Οι εν λόγω εταιρικές σχέσεις έχουν μια σημαντική εμπορική πτυχή και περιλαμβάνουν τις αρχές του ψηφιακού εμπορίου ως βασικό παραδοτέο. Αν και μη δεσμευτικές από τη φύση τους, οι αρχές του ψηφιακού εμπορίου έχουν σημαντική πολιτική αξία, καθώς αντικατοπτρίζουν μια κοινή αντίληψη για τα σημαντικότερα ζητήματα του ψηφιακού εμπορίου. Η ΕΕ υπέγραψε τις αρχές ψηφιακού εμπορίου με τη Δημοκρατία της Κορέας στις 30 Νοεμβρίου 2022 και με τη Σινγκαπούρη στις 31 Ιανουαρίου 2023. Οι αρχές του ψηφιακού εμπορίου που υπογράφηκαν έχουν καταδείξει υψηλό επίπεδο σύγκλισης και των δύο χωρών με την προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά το ψηφιακό εμπόριο.

Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Δημοκρατίας της Κορέας και της Σινγκαπούρης έχουν ήδη ελευθερωθεί και ενισχυθεί με τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) που συνήφθησαν μεταξύ της ΕΕ και της Δημοκρατίας της Κορέας το 2011 και μεταξύ της ΕΕ και της Σινγκαπούρης το 2019 6 . Μολονότι πρόκειται για ολοκληρωμένες ΣΕΣ που προβλέπουν ουσιαστικές δεσμεύσεις για το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των μερών, δεν προβλέπουν ολοκληρωμένους κανόνες για το ψηφιακό εμπόριο, καθώς η ΕΕ δεν πρότεινε τέτοιους κανόνες στους διαπραγματευόμενους εταίρους της κατά τις διαπραγματεύσεις για τις εν λόγω ΣΕΣ. Έκτοτε η ΕΕ έχει καθιερώσει περαιτέρω κανόνες για το ψηφιακό εμπόριο που εφαρμόζονται στις διμερείς σχέσεις της με διάφορους εμπορικούς εταίρους, μεταξύ άλλων με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Χιλή και τη Νέα Ζηλανδία.

Η ΕΕ και η Δημοκρατία της Κορέας, καθώς και η ΕΕ και η Σινγκαπούρη είναι βασικοί εταίροι στην περιοχή του Ινδοειρηνικού. Επιπλέον, η συμφωνία-πλαίσιο του 2010 μεταξύ της ΕΕ και της Δημοκρατίας της Κορέας, με την οποία δημιουργείται στρατηγική εταιρική σχέση, παρέχει τη βάση για ενισχυμένη οικονομική και πολιτική συνεργασία 7 . Η ΕΕ και η Δημοκρατία της Κορέας, καθώς και η ΕΕ και η Σινγκαπούρη έχουν βαθιές και δυναμικές οικονομικές σχέσεις. Βάσει της ΣΕΣ ΕΕ–Σινγκαπούρης και της συμφωνίας προστασίας των επενδύσεων, η Σινγκαπούρη έχει καταστεί ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της ΕΕ στη Νοτιοανατολική Ασία. Το 2021 είχε το ενδέκατο μεγαλύτερο κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στον κόσμο και κατετάγη στην έκτη θέση όσον αφορά την υιοθέτηση ΤΠΕ και τις ψηφιακές δεξιότητες στην έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) του 2020 8 . Το 2020 το ετήσιο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών ΕΕ–Σινγκαπούρης εκτιμήθηκε σε πάνω από 90 δισ. EUR. Η Σινγκαπούρη είναι μία από τις πιο ανοικτές και ψηφιοποιημένες οικονομίες στον κόσμο. Η Νότια Κορέα αποτελεί επίσης βασικό εταίρο της ΕΕ στην περιοχή του Ινδοειρηνικού. Η οικονομία της, η οποία έχει σημειώσει ταχεία ανάπτυξη από τη δεκαετία του 1960, κατέστη η δέκατη μεγαλύτερη παγκοσμίως το 2021 όσον αφορά το ΑΕΠ. Κατέλαβε την πρώτη θέση στην έκθεση του WEF για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα του 2020 όσον αφορά την υιοθέτηση των ΤΠΕ και τη δέκατη όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες 9 . Το 2020 το ετήσιο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών ΕΕ-Δημοκρατίας της Κορέας εκτιμήθηκε σε πάνω από 120 δισ. EUR. Η διαπραγμάτευση κανόνων για το ψηφιακό εμπόριο με τη Σινγκαπούρη και με τη Δημοκρατία της Κορέας έχει μεγάλες δυνατότητες να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές της ΕΕ. Θα διευκολύνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων της ΕΕ στις χώρες αυτές, ιδίως των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών της ΕΕ στο διαδικτυακό περιβάλλον.

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η πρωτοβουλία βασίζεται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ), η οποία προβλέπει ότι η ΕΕ θα πρέπει να εργάζεται με στόχο «την προώθηση της ενσωμάτωσης όλων των χωρών στην παγκόσμια οικονομία, μεταξύ άλλων και μέσω της προοδευτικής κατάργησης των περιορισμών του διεθνούς εμπορίου».

Βασίζεται επίσης στη στρατηγική της ΕΕ του Σεπτεμβρίου 2021 για τη συνεργασία στον Ινδοειρηνικό, η οποία αναγνωρίζει ότι η περιοχή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ψηφιακής οικονομίας και προτείνει τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων για τον ψηφιακό τομέα με τη Δημοκρατία της Κορέας, τη Σινγκαπούρη και την Ιαπωνία 10 .

Η πρωτοβουλία συνάδει με την επανεξέταση της εμπορικής πολιτικής της Επιτροπής τον Φεβρουάριο του 2021, στην οποία ανακοινώνεται η πρόθεση της να εντείνει τη διμερή δέσμευση και να διερευνήσει ισχυρότερα πλαίσια συνεργασίας για ψηφιακά ζητήματα που σχετίζονται με το εμπόριο με ομοϊδεάτες εταίρους και να εμβαθύνει τους ρυθμιστικούς διαλόγους της με ομοϊδεάτες εταίρους 11 .

Συνάδει με τις ΣΕΣ που έχουν ήδη ενισχύσει και ελευθερώσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Κορέας, καθώς και μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σινγκαπούρης, αλλά δεν προβλέπουν ολοκληρωμένους κανόνες για το ψηφιακό εμπόριο.

Η πρόταση συνάδει και βασίζεται στις ψηφιακές εταιρικές σχέσεις και τις αρχές του ψηφιακού εμπορίου που δρομολογήθηκαν με τη Δημοκρατία της Κορέας και με τη Σινγκαπούρη, οι οποίες καταδεικνύουν υψηλό επίπεδο σύγκλισης μεταξύ των προσεγγίσεων για το ψηφιακό εμπόριο της ΕΕ και των εν λόγω χωρών. Η πρωτοβουλία δεν περιορίζει την εν εξελίξει ή μελλοντική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των εν λόγω χωρών στο πλαίσιο των ψηφιακών εταιρικών σχέσεων.

Η πρωτοβουλία λαμβάνει υπόψη την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ των μελών του ΠΟΕ.

Η ΕΕ προτείνει συστηματικά φιλόδοξους ρυθμιστικούς κανόνες για το ψηφιακό εμπόριο στις διαπραγματεύσεις της για ελεύθερες συναλλαγές. Οι προτεινόμενες οδηγίες διαπραγμάτευσης ακολουθούν την ίδια προσέγγιση με εκείνη που ακολουθεί η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις της για τη ΣΕΣ, μεταξύ άλλων πιο πρόσφατα με το Ηνωμένο Βασίλειο στη συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ–Ηνωμένου Βασιλείου, με τη Χιλή στο πλαίσιο της προηγμένης συμφωνίας-πλαισίου ΕΕ–Χιλής και με τη Νέα Ζηλανδία για τη ΣΕΣ ΕΕ–Νέας Ζηλανδίας.

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Οι κανόνες που προτείνονται στις οδηγίες διαπραγμάτευσης βασίζονται και ευθυγραμμίζονται πλήρως με τη νομοθεσία της ΕΕ για την εσωτερική αγορά στον τομέα του ψηφιακού εμπορίου. Οι προτεινόμενες οδηγίες διαπραγμάτευσης επιβεβαιώνουν επίσης ότι κάθε κανόνας ή δέσμευση που συμφωνείται από την ΕΕ θα πρέπει να συνάδει με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ και θα πρέπει να διαφυλάσσει τον χώρο πολιτικής που απαιτείται για την εφαρμογή της ψηφιακής στρατηγικής της ΕΕ.

Οι προτεινόμενες οδηγίες διαπραγμάτευσης συνάδουν με τη διακήρυξη σχετικά με τα ευρωπαϊκά ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές, όπως υπεγράφη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Δεκεμβρίου 2022, την οποία η ΕΕ σκοπεύει να προωθήσει στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις της 12 .

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Το άρθρο 218 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ προβλέπει ότι η Επιτροπή υποβάλλει συστάσεις στο Συμβούλιο, το οποίο εκδίδει απόφαση που επιτρέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων και ορίζει τον διαπραγματευτή της Ένωσης. Σύμφωνα με το άρθρο 218 παράγραφος 4 της ΣΛΕΕ, το Συμβούλιο μπορεί να απευθύνει οδηγίες στον διαπραγματευτή και να ορίζει ειδική επιτροπή, σε διαβούλευση με την οποία πρέπει να διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 3 της ΣΕΕ, η αρχή της επικουρικότητας δεν εφαρμόζεται στους τομείς που υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ. Η κοινή εμπορική πολιτική αποτελεί πεδίο αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΕ δυνάμει του άρθρου 3 της ΣΛΕΕ.

Αναλογικότητα

Η παρούσα πρωτοβουλία δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη των στόχων πολιτικής που διακυβεύονται.

Επιλογή της νομικής πράξης

Μια σύσταση της Επιτροπής για απόφαση του Συμβουλίου η οποία επιτρέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων συνάδει με το άρθρο 218 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, το οποίο προβλέπει ότι η Επιτροπή υποβάλλει συστάσεις στο Συμβούλιο, το οποίο εκδίδει απόφαση που επιτρέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας της ισχύουσας νομοθεσίας

Άνευ αντικειμένου.

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Οι δεσμεύσεις των ενδιαφερόμενων μερών για το ψηφιακό εμπόριο σε σχέση με τη Δημοκρατία της Κορέας και τη Σινγκαπούρη έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της προετοιμασίας και της διαπραγμάτευσης των εταιρικών σχέσεων για τον ψηφιακό τομέα και των αρχών του ψηφιακού εμπορίου.

Δεν ήταν αναγκαία περαιτέρω δημόσια διαβούλευση σχετικά με την πρωτοβουλία αυτή, δεδομένου ότι οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίζονται οι προτεινόμενες διαπραγματεύσεις περιλαμβάνονται ήδη στις αρχές του ψηφιακού εμπορίου με τη Δημοκρατία της Κορέας και με τη Σινγκαπούρη και αναπαράγουν κανόνες που έχει ήδη συμπεριλάβει η ΕΕ στις υφιστάμενες ΣΕΣ της με το Ηνωμένο Βασίλειο, με τη Χιλή και με τη Νέα Ζηλανδία και τους οποίους ακολουθεί επίσης στις διαπραγματεύσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Άλλα βασικά στοιχεία που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων δεν είναι γνωστά εκ των προτέρων.

Η Επιτροπή διαβουλεύεται τακτικά με τα ενδιαφερόμενα μέρη, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του διαλόγου με την κοινωνία των πολιτών 13 .

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Άνευ αντικειμένου.

Εκτίμηση επιπτώσεων

Δεν έχει διενεργηθεί εκτίμηση επιπτώσεων, καθώς είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μετρηθεί ο οικονομικός αντίκτυπος της πρωτοβουλίας σε σύγκριση με την υφιστάμενη κατάσταση, δεδομένου ότι οι προβλεπόμενοι κανόνες για το ψηφιακό εμπόριο θα διευκολύνουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις που έχουν ήδη ελευθερωθεί και ενισχυθεί από τις υφιστάμενες ΣΕΣ με τη Δημοκρατία της Κορέας και με τη Σινγκαπούρη. Οι εν λόγω ΣΕΣ περιλαμβάνουν ήδη ολοκληρωμένες διατάξεις σχετικά με την πρόσβαση στην αγορά για το εμπόριο τόσο αγαθών όσο και υπηρεσιών και, ως εκ τούτου, η πρωτοβουλία θα έχει πρωτίστως αντίκτυπο όσον αφορά την παροχή πρόσθετης ασφάλειας δικαίου στους φορείς που δραστηριοποιούνται στο ψηφιακό εμπόριο στους απελευθερωμένους τομείς. Επιπλέον, δεν υπάρχουν πολλές επιλογές για την ΕΕ, καθώς οι επιδιωκόμενοι κανόνες για τις διαπραγματεύσεις είναι πολύ παρόμοιοι με εκείνους που περιλαμβάνονται ήδη στις ΣΕΣ που έχουν συναφθεί μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου, μεταξύ της ΕΕ και της Χιλής και μεταξύ της ΕΕ και της Νέας Ζηλανδίας, καθώς και με εκείνους που ακολουθεί η ΕΕ στις πλειονομερείς διαπραγματεύσεις για το ψηφιακό εμπόριο στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Τυχόν πρόσθετες ουσιαστικές προτάσεις που ενδέχεται να υποβάλουν τα άλλα μέρη δεν μπορούν να προσδιοριστούν και να αξιολογηθούν εκ των προτέρων. Η πρωτοβουλία συνοδεύεται από έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής που περιγράφει το πλαίσιο εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις, τονίζοντας την αυξανόμενη σημασία του ψηφιακού εμπορίου και τις προσπάθειες χωρών ανά τον κόσμο να αναπτύξουν διεθνείς κανόνες στον τομέα αυτό. Παρουσιάζει επίσης τις διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τους κανόνες του ψηφιακού εμπορίου που έχουν υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Δημοκρατία της Κορέας και η Σινγκαπούρη.

Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

Άνευ αντικειμένου.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η πρωτοβουλία σέβεται πλήρως τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 8 σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2024.

Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

Άνευ αντικειμένου.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Οι διατάξεις έχουν ως στόχο να συστήσουν στο Συμβούλιο, αφενός, να εκδώσει απόφαση που να επιτρέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων και, αφετέρου, να ορίσει τον διαπραγματευτή της Ένωσης. Το Συμβούλιο μπορεί να απευθύνει οδηγίες στον διαπραγματευτή.

Σύσταση για

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

με την οποία εγκρίνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων για τους κανόνες του ψηφιακού εμπορίου με τη Δημοκρατία της Κορέας και τη Σινγκαπούρη

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως το άρθρο 218 παράγραφοι 3 και 4,

Έχοντας υπόψη τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Δημοκρατία της Κορέας, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Σινγκαπούρη, αντιστοίχως, έχουν βαθιές και δυναμικές οικονομικές σχέσεις. Η Δημοκρατία της Κορέας και η Σινγκαπούρη είναι στενοί στρατηγικοί εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή του Ινδοειρηνικού και σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ασία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνάψει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τη Δημοκρατία της Κορέας από το 2011 και συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τη Σινγκαπούρη από το 2019. Οι εν λόγω συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών προβλέπουν ουσιαστικές δεσμεύσεις για το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των μερών, αλλά δεν περιλαμβάνουν ολοκληρωμένους κανόνες για το ψηφιακό εμπόριο.

(2)Σύμφωνα με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον Ινδοειρηνικό του Σεπτεμβρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδίωξε βαθύτερη συνεργασία με τη Δημοκρατία της Κορέας και με τη Σινγκαπούρη στον τομέα του ψηφιακού εμπορίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Δημοκρατία της Κορέας συνήψαν ψηφιακή εταιρική σχέση στις 28 Νοεμβρίου 2022 και, στο πλαίσιο αυτό, συμφώνησαν μη δεσμευτικές αρχές ψηφιακού εμπορίου στις 30 Νοεμβρίου 2022. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Σινγκαπούρη συνήψαν εταιρική σχέση για τον ψηφιακό τομέα την 1η Φεβρουαρίου 2023 και συμφώνησαν σχετικά με μη δεσμευτικές αρχές ψηφιακού εμπορίου στις 31 Ιανουαρίου 2023.

(3)Οι αρχές ψηφιακού εμπορίου που συμφωνήθηκαν με τη Δημοκρατία της Κορέας και τη Σινγκαπούρη καταδεικνύουν υψηλό επίπεδο σύγκλισης με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το ψηφιακό εμπόριο.

(4)Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει σχετικά με κανόνες ψηφιακού εμπορίου σε αρκετές διμερείς διαπραγματεύσεις για συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με τρίτες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμμετέχει επίσης σε μια σειρά διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των οποίων αναπτύσσονται κανόνες για το ψηφιακό εμπόριο, στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το ηλεκτρονικό εμπόριο στο πλαίσιο του ΠΟΕ. Ως εκ τούτου, είναι σκόπιμο να εξουσιοδοτηθεί η Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις για δεσμευτικούς κανόνες ψηφιακού εμπορίου που να συνάδουν με τις εν λόγω συμφωνίες και να επιδιώκουν τους ίδιους στόχους με εκείνους που προτίθεται να επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

Άρθρο 1

Η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να διαπραγματευθεί, εξ ονόματος της Ένωσης, τους κανόνες του ψηφιακού εμπορίου με τη Δημοκρατία της Κορέας και με τη Σινγκαπούρη.

Άρθρο 2

Οι οδηγίες διαπραγμάτευσης που απευθύνονται στην Επιτροπή για τη διαπραγμάτευση των κανόνων του ψηφιακού εμπορίου με τη Δημοκρατία της Κορέας και με τη Σινγκαπούρη παρατίθενται στην προσθήκη της απόφασης.

Άρθρο 3

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε διαβούλευση με την [η ονομασία της ειδικής επιτροπής εισάγεται από το Συμβούλιο].

Άρθρο 4

Η παρούσα απόφαση απευθύνεται στην Επιτροπή.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος

(1)    Σε διεθνές επίπεδο χρησιμοποιείται εναλλακτικά με τον όρο «ηλεκτρονικό εμπόριο».
(2)    Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD), Εκτιμήσεις του παγκόσμιου ηλεκτρονικού εμπορίου 2019 και προκαταρκτική αξιολόγηση του αντικτύπου της Covid-19 στο ηλεκτρονικό λιανικό εμπόριο 2020, Μάιος 2021, www.unctag.org  - 26,7 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ με μέση συναλλαγματική ισοτιμία USD/EUR 1,2093 το 2019.
(3)    Κοινή δήλωση για το ηλεκτρονικό εμπόριο της 25ης Ιανουαρίου 2019, WT/L/1056 .
(4)    Τον Ιούνιο του 2020 η Σινγκαπούρη, η Χιλή και η Νέα Ζηλανδία υπέγραψαν συμφωνία εταιρικής σχέσης για την ψηφιακή οικονομία με τη Χιλή και τη Νέα Ζηλανδία. Η Κορέα ζήτησε να συμμετάσχει στη συμφωνία εταιρικής σχέσης για την ψηφιακή οικονομία τον Σεπτέμβριο του 2021, η Κίνα ζήτησε να συμμετάσχει τον Οκτώβριο του 2021 και ο Καναδάς τον Μάιο του 2022. Βλ. για παράδειγμα επίσης τη συμφωνία για την ψηφιακή οικονομία Σινγκαπούρης–Αυστραλίας (τέθηκε σε ισχύ τον Δεκέμβριο του 2020), τη συμφωνία για την ψηφιακή οικονομία Σινγκαπούρης–Ηνωμένου Βασιλείου (τέθηκε σε ισχύ τον Ιούνιο του 2022) και τη συμφωνία εταιρικής σχέσης για τον ψηφιακό τομέα Σινγκαπούρης–Κορέας (υπεγράφη στις 21 Νοεμβρίου 2022).
(5)    Συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας, αφενός, και του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, αφετέρου (ΕΕ 149 της 30.4.2021, σ.10.)· Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΕ–Χιλή: Κείμενο της συμφωνίας, https://policy.trade.ec.europa.eu/index_el , Ευρωπαϊκή Επιτροπή, EΕ–Νέα Ζηλανδία: Κείμενο της συμφωνίας, https://policy.trade.ec.europa.eu/index_el
(6)    Συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας της Κορέας, αφετέρου (ΕΕ 127 της 14.5.2011, σ. 1)· Συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Σινγκαπούρης (ΕΕ L 294 της 14.11.2019, σ. 3).
(7)    Συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών της, αφενός, και της Δημοκρατίας της Κορέας, αφετέρου (ΕΕ 020 της 13.1.2013, σ. 2).·
(8)    Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), Έκθεση για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, 2020, www.weforum.org  
(9)    Ό.π.
(10)    JOIN(2021) 24 final της 16.9.2021.
(11)    COM(2021) 66 final της 18.2.2021.
(12)    Ευρωπαϊκή διακήρυξη σχετικά με τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές για την ψηφιακή δεκαετία 2023/C 23/01 (EE C 23 της 23.1.2023, σ. 1).
(13)    Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Εμπορικές συναντήσεις της ΕΕ με την κοινωνία των πολιτών, http://trade.ec.europa.eu/  
Top

Βρυξέλλες, 14.4.2023

COM(2023) 230 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

της

πρότασης απόφασης του Συμβουλίου

με την οποία εγκρίνεται η έναρξη διαπραγματεύσεων για τους κανόνες του ψηφιακού εμπορίου με τη Δημοκρατία της Κορέας και τη Σινγκαπούρη

{SWD(2023) 85 final}


ΠΡΟΣΘΗΚΗ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΙΝΓΚΑΠΟΥΡΗ

1.ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

1)Οι διαπραγματεύσεις αποσκοπούν στη θέσπιση κανόνων για το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών που διεξάγονται με ηλεκτρονικά μέσα («ψηφιακό εμπόριο») μεταξύ της Δημοκρατίας της Κορέας και της ΕΕ, καθώς και μεταξύ της Σινγκαπούρης και της ΕΕ. Οι κανόνες αυτοί θα πρέπει να διευκολύνουν τις διμερείς εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δημοκρατίας της Κορέας, καθώς και μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σινγκαπούρης. Οι σχέσεις αυτές έχουν ήδη ενισχυθεί και ελευθερωθεί με τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών (ΣΕΣ) που έχουν συναφθεί μεταξύ της ΕΕ και των δύο χωρών. Οι κανόνες θα πρέπει να συνάδουν με τους κανόνες που ορίζονται στις εν λόγω ΣΕΣ και να βασίζονται στο υψηλό επίπεδο σύγκλισης σε θέματα ψηφιακού εμπορίου που αποτυπώνεται στις αρχές ψηφιακού εμπορίου που υπογράφηκαν μεταξύ της ΕΕ και της Δημοκρατίας της Κορέας τον Νοέμβριο του 2022 και μεταξύ της ΕΕ και της Σινγκαπούρης τον Ιανουάριο του 2023. Οι εν λόγω αρχές αποτελούν βασικά παραδοτέα των εταιρικών σχέσεων για τον ψηφιακό τομέα που συνήψε η ΕΕ με αμφότερες τις χώρες.

2)Οι διαπραγματεύσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση του διμερούς ψηφιακού εμπορίου, στη διευκόλυνση των δραστηριοτήτων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων, ιδίως με την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στο διαδικτυακό περιβάλλον και με τη δημιουργία νέων ευκαιριών για την προώθηση της μεγέθυνσης και της ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς.

3)Οι διαπραγματεύσεις αποσκοπούν επίσης στη στήριξη ανοικτών ψηφιακών αγορών που είναι ανταγωνιστικές, διαφανείς, δίκαιες και απαλλαγμένες από αδικαιολόγητους φραγμούς στο διεθνές εμπόριο και τις επενδύσεις.

4)Οι εν λόγω κανόνες θα πρέπει να βασίζονται στους υφιστάμενους κανόνες και υποχρεώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και να βασίζονται, όπου είναι εφικτό και σκόπιμο, στις πρόσφατες και εν εξελίξει εμπορικές και επενδυτικές διαπραγματεύσεις σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

5)Κατά τις διαπραγματεύσεις, η Ένωση θα προωθήσει τα δικαιώματα και τις αρχές που ορίζονται στην ευρωπαϊκή διακήρυξη για τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ψηφιακές αρχές για την ψηφιακή δεκαετία, όπως διακηρύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Δεκεμβρίου 2022.

2.ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ

1)Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αναπτύξουν κανόνες σχετικά με πτυχές του ψηφιακού εμπορίου. Στόχος αυτών των κανόνων πρέπει να είναι η βελτίωση των συνθηκών για το ψηφιακό εμπόριο προς όφελος των επιχειρήσεων και των καταναλωτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και η αύξηση της συμμετοχής των πολύ μικρών, των μικρών και των μεσαίων επιχειρήσεων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.

2)Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξαχθούν κατά τρόπο ανοικτό. Ως εκ τούτου, μπορούν να καλύπτουν κάθε πτυχή του ψηφιακού εμπορίου που συμφωνείται από τα μέρη που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις

3)Δεδομένου ότι αναγνωρίζεται ο εγκάρσιος χαρακτήρας του ψηφιακού εμπορίου, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να καλύπτουν θέματα όπως:

α)τη διευκόλυνση ηλεκτρονικών συναλλαγών (π.χ. ηλεκτρονικές υπογραφές, ηλεκτρονική επαλήθευση ταυτότητας)·

β)τους δασμούς που επιβάλλονται στις ηλεκτρονικές μεταδόσεις και στο μεταδιδόμενο περιεχόμενο·

γ)την εμπιστοσύνη των καταναλωτών (π.χ. διαδικτυακή προστασία των καταναλωτών, ανεπίκλητες ηλεκτρονικές επικοινωνίες)·

δ)τις διασυνοριακές ροές δεδομένων με εμπιστοσύνη, τις απαιτήσεις γεωγραφικού περιορισμού δεδομένων και την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα·

ε)την επιχειρηματική εμπιστοσύνη (π.χ. προστασία του κώδικα πηγής υπολογιστών, αναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας)·

στ)τη βελτίωση της πρόσβασης στο ηλεκτρονικό εμπόριο (π.χ. πρόσβαση στο διαδίκτυο, διαδικτυακό περιεχόμενο και κρατικά δεδομένα ή ευθύνη για διαδικτυακούς μεσάζοντες και πρόσβαση σε αυτούς)·

ζ)τα μέτρα διευκόλυνσης των συναλλαγών σχετικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο (π.χ. συναλλαγές χωρίς χαρτί, ηλεκτρονική τιμολόγηση), λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τη συμφωνία του ΠΟΕ για τη διευκόλυνση του εμπορίου·

η)τις πτυχές των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των εμπορικών απορρήτων·

θ)τη διαφάνεια· και

ι)τη συνεργασία (π.χ. μεταξύ μερών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, αρχών προστασίας των καταναλωτών).

4)Κάθε κανόνας ή δέσμευση που συμφωνείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνάδει με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ και θα πρέπει να διαφυλάσσει τη ρυθμιστική αυτονομία που απαιτείται για την εφαρμογή και την ανάπτυξη της πολιτικής της ΕΕ για τα δεδομένα, καθώς και της ψηφιακής πολιτικής.

5)Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμφωνεί με κανόνες ή δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το νομικό της πλαίσιο για την κυβερνοασφάλεια, ιδίως όσον αφορά το υψηλό κοινό επίπεδο ασφάλειας των δικτύων και των συστημάτων πληροφοριών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

6)Στο πλαίσιο της αυξανόμενης ψηφιοποίησης του εμπορίου και της σημασίας των διεθνών διαβιβάσεων ροών δεδομένων για το διασυνοριακό εμπόριο και τις επενδύσεις, η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εν λόγω διαπραγματεύσεις πρέπει να συνάδει με την προσέγγιση που ακολουθείται στο πλαίσιο αυτό στις συναφθείσες συμφωνίες και, κατά περίπτωση και όπου χρειάζεται, στις πρόσφατες και εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για διμερείς και πολυμερείς εμπορικές και επενδυτικές συμφωνίες. Ειδικότερα, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να καταλήξουν σε κανόνες που να καλύπτουν τις διασυνοριακές ροές δεδομένων για την αντιμετώπιση αδικαιολόγητων απαιτήσεων γεωγραφικού περιορισμού δεδομένων, χωρίς να θέτουν υπό διαπραγμάτευση ούτε να επηρεάζουν τους κανόνες της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και θα πρέπει, ιδίως, να συνάδουν με το νομικό πλαίσιο της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων προσωπικού και μη προσωπικού χαρακτήρα.

7)Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της διατηρούν τη δυνατότητα διαφύλαξης και ανάπτυξης της ικανότητάς τους να ορίζουν και να εφαρμόζουν πολιτιστικές και οπτικοακουστικές πολιτικές με σκοπό τη διαφύλαξη της πολιτισμικής τους πολυμορφίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμφωνεί με κανόνες ή δεσμεύσεις για οπτικοακουστικές υπηρεσίες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναλαμβάνει δεσμεύσεις για παρεχόμενες υπηρεσίες ή δραστηριότητες που εκτελούνται κατά την άσκηση κρατικής εξουσίας.

8)Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμφωνεί με κανόνες ή δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το νομικό της πλαίσιο για την προστασία δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

9)Οι κανόνες και δεσμεύσεις δεν θα πρέπει να εμποδίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα κράτη μέλη της και τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές τους να ρυθμίζουν την οικονομική δραστηριότητα υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, για την επίτευξη θεμιτών στόχων δημόσιας πολιτικής, όπως της προστασίας και προαγωγής της δημόσιας υγείας, των κοινωνικών υπηρεσιών, της δημόσιας εκπαίδευσης, της ασφάλειας, του περιβάλλοντος, των δημόσιων ηθών, της κοινωνικής προστασίας ή της προστασίας των καταναλωτών, διασφαλίζοντας την ακεραιότητα και τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ένωσης, την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και την προαγωγή και προστασία της πολιτισμικής πολυμορφίας. Πρέπει να διατηρηθεί η υψηλή ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ιδίως, με το Πρωτόκολλο αριθ. 26 για τις υπηρεσίες γενικού συμφέροντος, και να ληφθούν υπόψη οι επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα αυτόν, μεταξύ άλλων σύμφωνα με την GATS.

Top