Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022XX1121(01)

Περίληψη της γνωμοδότησης του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων σχετικά με την πρόταση κανονισμού όσον αφορά τη μετατροπή του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης σε δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων 2022/C 440/06

ΕΕ C 440 της 21.11.2022, p. 17–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

21.11.2022   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 440/17


Περίληψη της γνωμοδότησης του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων σχετικά με την πρόταση κανονισμού όσον αφορά τη μετατροπή του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης σε δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων

(2022/C 440/06)

(Το πλήρες κείμενο της παρούσας γνωμοδότησης είναι διαθέσιμο στην αγγλική, γαλλική και γερμανική γλώσσα στον διαδικτυακό τόπο του ΕΕΠΔ https://edps.europa.eu)

Στις 22 Ιουνίου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 του Συμβουλίου όσον αφορά τη μετατροπή του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης σε δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (1).

Σκοπός της πρότασης είναι να ρυθμίσει την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της συλλογής οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεδομένων σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης καθώς και η περαιτέρω διαχείριση και η χρήση των δεδομένων αυτών στο δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (στο εξής: «ΔΔΒΓΕ»). Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΕΠΔ εκφράζει την ικανοποίησή του για τις ρητές αναφορές στην ανάγκη συμμόρφωσης τόσο προς τον ΓΚΠΔ (2) όσο και προς τον κανονισμό EUDPR (3). Ο ΕΕΠΔ εκφράζει επίσης την ικανοποίησή του για το ότι η πρόταση περιέχει παραπομπές στον ΓΚΠΔ και στον κανονισμό EUDPR όταν παρέχει ορισμούς σημαντικών όρων όπως «δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα» και «επεξεργασία». Ωστόσο, για λόγους ασφάλειας δικαίου, ο ΕΕΠΔ συνιστά ενθέρμως την επανεξέταση των προτεινόμενων ορισμών προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τόσο ο ΓΚΠΔ όσο και ο κανονισμός EUDPR αντανακλώνται με συστηματικό και συνεπή τρόπο και να αποφευχθεί η θέσπιση ορισμών ή εννοιών που ήδη καλύπτονται από τις εν λόγω νομικές πράξεις.

Ο ΕΕΠΔ επισημαίνει ως θετική πρόνοια το ότι, σε περίπτωση που ατομικά δεδομένα αποτελούν αντικείμενο κοινοχρησίας από την Επιτροπή ή τα όργανα-συνδέσμους, τα δεδομένα των γεωργών και όλα τα άλλα ατομικά στοιχεία που λαμβάνονται σύμφωνα με την πρόταση κανονισμού θα είναι ανωνυμοποιημένα ή ψευδωνυμοποιημένα. Τόσο η ανωνυμοποίηση όσο και η ψευδωνυμοποίηση αποτελούν σημαντικές τεχνικές για τον μετριασμό των κινδύνων για την προστασία των δεδομένων. Τούτου λεχθέντος, ο ΕΕΠΔ θεωρεί σημαντική τη διατήρηση μιας σαφούς διάκρισης μεταξύ των εννοιών αυτών, καθώς παραμένει δυνατή η συσχέτιση των ψευδώνυμων δεδομένων με πρόσωπο του οποίου η ταυτότητα μπορεί να εξακριβωθεί και, κατά συνέπεια, θεωρούνται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Όσον αφορά τη δημοσιοποίηση των δεδομένων του ΔΔΒΓΕ, ο ΕΕΠΔ υπενθυμίζει ότι κάθε αίτημα δημοσιοποίησης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θα πρέπει, εκτός από το να είναι σύννομο, να πληροί όλες τις απαιτήσεις που προκύπτουν από το άρθρο 52 παράγραφος 1 του Χάρτη και από το άρθρο 6 παράγραφος 3 του ΓΚΠΔ. Ο ΕΕΠΔ φρονεί ότι η πρόταση, στην παρούσα μορφή της, δεν προβλέπει κάποιον συγκεκριμένο λόγο δημοσίου συμφέροντος που να δικαιολογεί τη δημοσιοποίηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε αναγνωρίσιμη μορφή, ακόμα και εάν τα δεδομένα πρόκειται να ψευδωνυμοποιηθούν πριν από τη δημοσιοποίηση. Ως εκ τούτου, ο ΕΕΠΔ συνιστά να ορισθεί ότι μόνον τα δεόντως ανωνυμοποιημένα δεδομένα του ΔΔΒΓΕ είναι δυνατόν να τεθούν στη διάθεση του κοινού.

Ο ΕΕΠΔ φρονεί ότι η ρύθμιση των συγκεκριμένων προδιαγραφών για την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα θα πρέπει να γίνεται από την ίδια την πρόταση και όχι από κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις. Ειδικότερα, ο ΕΕΠΔ θεωρεί ότι οι κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και οι συγκεκριμένοι σκοποί για τους οποίους είναι δυνατή η επεξεργασία τους, πρέπει να καθορίζονται απευθείας στην πρόταση κανονισμού. Επιπλέον, ο ΕΕΠΔ συνιστά να ορισθούν κριτήρια για τον καθορισμό της περιόδου διατήρησης των σχετικών κατηγοριών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων. Τέλος, στο μέτρο που η πρόταση επιδιώκει τη θέσπιση ενός συστήματος ΤΠ για τους σκοπούς της σύνδεσης των βάσεων δεδομένων, ο ΕΕΠΔ συνιστά να συμπεριληφθεί στην πρόταση υψηλού επιπέδου περιγραφή του εργαλείου ΤΠ, συμπεριλαμβανομένων των ρόλων και των αρμοδιοτήτων προστασίας των δεδομένων και των συναφών εφαρμοστέων διασφαλίσεων.

1.   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

1.

Στις 22 Ιουνίου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 του Συμβουλίου όσον αφορά τη μετατροπή του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης σε δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (στο εξής: «η πρόταση»).

2.

Ο κύριος στόχος της πρότασης κανονισμού είναι η τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 (4)του Συμβουλιου όσον αφορά τη μετατροπή του δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης (στο εξής: «ΔΓΛΠ») σε δίκτυο δεδομένων για τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (στο εξής: «ΔΔΒΓΕ»), με σκοπό τη συλλογή δεδομένων σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης σχετικά με τη βιωσιμότητα. Η μετατροπή αναμένεται να συμβάλει επίσης στη βελτίωση των συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους γεωργούς και στη συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

3.

Επί του παρόντος συλλέγονται δεδομένα κυρίως για την αξιολόγηση των οικονομικών πτυχών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ενώ είναι αναγκαίο να αξιολογηθεί η συνολική βιωσιμότητα της εκμετάλλευσης, συμπεριλαμβανομένων περιβαλλοντικών δεδομένων που συνδέονται με το έδαφος, τον αέρα, το νερό και τη βιοποικιλότητα, καθώς και δεδομένων που καλύπτουν την κοινωνική διάσταση της γεωργίας. Η μετατροπή σε ΔΔΒΓΕ θα καταστήσει δυνατή τη συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με βάση τους περιφερειακούς, εθνικούς και τομεακούς μέσους όρους. Όσον αφορά τα λογιστικά δεδομένα, τα λογιστικά βιβλία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων αποτελούν τη βασική πηγή για οποιαδήποτε εκτίμηση των εισοδημάτων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ή για μελέτη της επιχειρηματικής λειτουργίας τους. Οι πληροφορίες που συλλέγονται μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την παροχή εξατομικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και ανατροφοδότησης στους γεωργούς με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (5).

4.

Η πρόταση κανονισμού αναμένεται επίσης να αλλάξει τον τρόπο συλλογής των δεδομένων, προβλέποντας, μεταξύ άλλων, τη διαλειτουργικότητα με άλλα συστήματα που περιέχουν δεδομένα γεωργικών εκμεταλλεύσεων, καθιστώντας δυνατό τον συνδυασμό δεδομένων τα οποία κατ’ αρχάς συλλέγονται για διαφορετικούς σκοπούς. Για τον σκοπό αυτόν, προβλέπεται να καθιερωθεί μοναδικός αριθμός αναγνώρισης εκμετάλλευσης. Επιπλέον, η πρόταση κανονισμού παρέχει εντολή για τη δημοσιοποίηση των δεδομένων ΔΔΒΓΕ.

5.

Η παρούσα γνωμοδότηση του ΕΕΠΔ εκδίδεται κατόπιν αιτήματος διαβούλευσης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 22 Ιουνίου 2022, σύμφωνα με το άρθρο 42 παράγραφος 1 του κανονισμού EUDPR. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΕΠΔ καλεί τους συννομοθέτες να συμπεριλάβουν ρητή αναφορά στην εν λόγω διαβούλευση σε μία από τις αιτιολογικές σκέψεις της πρότασης.

4.   ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

32.

Δεδομένων των ανωτέρω, ο ΕΕΠΔ συνιστά:

α)

την επανεξέταση των προτεινόμενων ορισμών προκειμένου να διασφαλισθεί ότι τόσο ο ΓΚΠΔ όσο και ο κανονισμός EUDPR αντανακλώνται με συστηματικό και συνεπή τρόπο και να αποφευχθεί η θέσπιση ορισμών ή εννοιών που ήδη καλύπτονται από τις εν λόγω νομικές πράξεις·

β)

την τροποποίηση του άρθρου 16 παράγραφος 2 και της αιτιολογικής σκέψης 8 της πρότασης κανονισμού προκειμένου να απαλειφθεί κάθε πρόταση που υποδηλώνει ότι η ψευδωνυμοποίηση αποτρέπει την πιθανότητα αναγνώρισης·

γ)

να ορισθεί στο άρθρο 16 της πρότασης κανονισμού ότι μόνον τα δεόντως ανωνυμοποιημένα δεδομένα ΔΔΒΓΕ είναι δυνατόν να τεθούν στη διάθεση του κοινού·

δ)

να καθορισθούν οι κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ώστε να διασφαλισθεί ότι η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα περιορίζεται στον βαθμό που αυτή είναι άμεσα σημαντική και αναγκαία για την επίτευξη των συγκεκριμένων σκοπών της πρότασης κανονισμού·

ε)

να καθορισθούν όλοι οι σκοποί για τους οποίους είναι δυνατή η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στους όρους εφαρμογής της πρότασης κανονισμού·

στ)

να καθορισθεί περίοδος διατήρησης για όλες τις σχετικές κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορά τη πρόταση κανονισμού ή, τουλάχιστον, να θεσπισθούν κριτήρια για τον καθορισμό των εν λόγω περιόδων, λαμβανομένων υπόψη των σκοπών της επεξεργασίας·

ζ)

να ανατίθενται με σαφήνεια οι ρόλοι των διαφόρων εμπλεκόμενων φορέων: του υπεύθυνου επεξεργασίας, του από κοινού υπεύθυνου επεξεργασίας ή του εκτελούντος την επεξεργασία·

η)

στο μέτρο που η πρόταση επιδιώκει τη θέσπιση ενός συστήματος ΤΠ για τους σκοπούς της σύνδεσης των βάσεων δεδομένων, να συμπεριληφθεί στην πρόταση υψηλού επιπέδου περιγραφή του εργαλείου ΤΠ, συμπεριλαμβανομένων των ρόλων και των αρμοδιοτήτων προστασίας των δεδομένων και των συναφών εφαρμοστέων διασφαλίσεων.

Βρυξέλλες, 11 Αυγούστου 2022

Wojciech Rafał WIEWIÓROWSKI


(1)  COM(2022) 296 final.

(2)  Κανονισμός (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων) (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 1).

(3)  Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).

(4)  Κανονισμος (ΕΚ) αριθ. 1217/2009 του Συμβουλιου της 30ής Νοεμβρίου 2009 για τη δημιουργία δικτύου γεωργικής λογιστικής πληροφόρησης όσον αφορά τα εισοδήματα και την οικονομική λειτουργία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (ΕΕ L 328 της 15.12.2009, σ. 27)

(5)  Αιτιολογική σκέψη 4 της πρότασης.


Top