EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022PC0047

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2085 σχετικά με τη σύσταση των κοινών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» όσον αφορά την κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα

COM/2022/47 final

Βρυξέλλες, 8.2.2022

COM(2022) 47 final

2022/0033(NLE)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2085 σχετικά με τη σύσταση των κοινών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» όσον αφορά την κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Η παρούσα αιτιολογική έκθεση συνοδεύει την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2085 του Συμβουλίου σχετικά με τη σύσταση των κοινών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». 

Η παρούσα πρόταση συμπληρώνει την πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη θέσπιση πλαισίου μέτρων για την ενίσχυση του οικοσυστήματος ημιαγωγών της Ευρώπης (στο εξής: πράξη για τα μικροκυκλώματα) 1 , με την υλοποίηση της πλειονότητας των δράσεων που προβλέπονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη», η οποία θεσπίστηκε βάσει της προτεινόμενης πράξης για τα μικροκυκλώματα.

Η προτεινόμενη πράξη για τα μικροκυκλώματα ανταποκρίνεται στην πολιτική δέσμευση της προέδρου κ. von der Leyen, η οποία ανακοίνωσε στην ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης το 2021 ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί από κοινού ένα υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό οικοσύστημα μικροκυκλωμάτων, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η παραγωγή 2 . Το βασικό στρατηγικό όραμα της προτεινόμενης πράξης για τα μικροκυκλώματα για την ενίσχυση του οικοσυστήματος ημιαγωγών της Ευρώπης εξηγείται στη συνοδευτική ανακοίνωσή της 3 .

Για την εκπλήρωση του εν λόγω οράματος, η ευρωπαϊκή στρατηγική για τα μικροκυκλώματα διαρθρώνεται γύρω από πέντε στρατηγικούς στόχους:

·η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει την υπεροχή της στην έρευνα και την τεχνολογία·

·η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει και να ενισχύσει τη δική της ικανότητα για καινοτομία στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη συσκευασία προηγμένων μικροκυκλωμάτων και να τα μετατρέψει σε εμπορικά προϊόντα·

·η Ευρώπη θα πρέπει να θεσπίσει κατάλληλο πλαίσιο για την αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας σε σημαντικό βαθμό έως το 2030·

·η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει την έντονη έλλειψη δεξιοτήτων, να προσελκύσει νέα ταλέντα και να στηρίξει την ανάδειξη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού·

·η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει εις βάθος κατανόηση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού ημιαγωγών.

Η προτεινόμενη πράξη για τα μικροκυκλώματα αποσκοπεί στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου της αύξησης της ανθεκτικότητας του οικοσυστήματος ημιαγωγών της Ευρώπης και της αύξησης του μεριδίου της στην παγκόσμια αγορά. Αποσκοπεί επίσης στη διευκόλυνση της έγκαιρης υιοθέτησης νέων μικροκυκλωμάτων από την ευρωπαϊκή βιομηχανία και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς της. Για τον σκοπό αυτόν, πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις σε καινοτόμες εγκαταστάσεις παραγωγής, να διαθέτει ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, αλλά και να είναι σε θέση να σχεδιάζει και να παράγει τα πλέον προηγμένα μικροκυκλώματα που θα καθορίζουν τις αγορές του μέλλοντος, αναπτύσσοντας ικανότητες και έχοντας τη δυνατότητα δοκιμής και δημιουργίας πρωτοτύπων καινοτόμων σχεδίων μέσω πιλοτικών γραμμών, σε στενή συνεργασία με τους βιομηχανικούς κάθετους τομείς της. Πρόκειται για απαραίτητα βήματα, τα οποία δεν είναι ωστόσο επαρκή εάν η Ευρώπη δεν διαθέτει την αναλυτική ικανότητα να αυξήσει τη διαφάνεια της αξιακής αλυσίδας και να μπορεί να επωφεληθεί από την αυξημένη ικανότητα εξυπηρέτησης του κοινού συμφέροντος της ενιαίας αγοράς σε περίπτωση κρίσης. Ο στόχος δεν είναι να καταστεί αυτάρκης· αυτό άλλωστε δεν είναι εφικτό. Η Ένωση πρέπει να ενισχύσει τα πλεονεκτήματά της και να συνεργαστεί με τρίτες χώρες σε μια αλυσίδα εφοδιασμού, στην οποία οι αλληλεξαρτήσεις θα παραμείνουν ισχυρές.

Όσον αφορά την επίτευξη των εν λόγω στόχων, ένας από τους στόχους της προτεινόμενης πράξης για τα μικροκυκλώματα είναι η  δημιουργία της πρωτοβουλίας «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη» (στο εξής: πρωτοβουλία), η στήριξη της ανάπτυξης ικανοτήτων μεγάλης κλίμακας καθ’ όλη τη διάρκεια των επενδύσεων σε διασυνοριακές και ευπρόσιτες υποδομές έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας που έχουν δημιουργηθεί στην Ένωση, ώστε να είναι δυνατή η ανάπτυξη τεχνολογιών ημιαγωγών αιχμής και επόμενης γενιάς που θα ενισχύσουν τις προηγμένες ικανότητες σχεδιασμού, ολοκλήρωσης συστημάτων και παραγωγής μικροκυκλωμάτων της ΕΕ, με έμφαση, μεταξύ άλλων στις νεοφυείς και τις επεκτεινόμενες επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, η πρωτοβουλία θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα εικονικού σχεδιασμού για την ενίσχυση της ικανότητας σχεδιασμού της Ευρώπης, η οποία θα είναι προσβάσιμη με ανοικτούς, αμερόληπτους και διαφανείς όρους. Η πλατφόρμα θα ενθαρρύνει την ευρεία συνεργασία των κοινοτήτων χρηστών με εταιρείες σχεδιασμού, προμηθευτές διανοητικής ιδιοκτησίας (IP) και εργαλείων, σχεδιαστές και ερευνητικούς και τεχνολογικούς οργανισμούς και θα ενσωματώσει υφιστάμενες και νέες εγκαταστάσεις σχεδιασμού με εκτεταμένες βιβλιοθήκες και εργαλεία του EDA 4 .

Η πρωτοβουλία θα στηρίξει πιλοτικές γραμμές που παρέχουν σε τρίτους τα μέσα για τη δοκιμή, την επικύρωση και την περαιτέρω ανάπτυξη του σχεδιασμού των προϊόντων τους υπό ανοικτούς, διαφανείς και αμερόληπτους όρους. Η ανάπτυξη νέων πιλοτικών γραμμών θα προετοιμάσει το έδαφος για την επόμενη γενιά ικανοτήτων παραγωγής και την επικύρωσή τους.

Επιπλέον, η πρωτοβουλία θα δημιουργήσει προηγμένες τεχνολογικές και μηχανολογικές ικανότητες για τα κβαντικά μικροκυκλώματα, π.χ. με τη μορφή σχεδιαστικών βιβλιοθηκών για κβαντικά μικροκυκλώματα, πιλοτικών γραμμών και εγκαταστάσεων δοκιμών και πειραματισμού.

Η πρωτοβουλία θα στηρίξει ένα δίκτυο κέντρων ικανοτήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, το οποίο θα παρέχει εμπειρογνωσία στα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) ως τελικών χρηστών, των νεοφυών επιχειρήσεων καθώς και των κάθετων τομέων, και θα βελτιώνει τις δεξιότητές τους. Τα κέντρα ικανοτήτων θα διευκολύνουν την ανοικτή, διαφανή και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση και αποτελεσματική χρήση όσον αφορά τις υποδομές σχεδιασμού και τις πιλοτικές γραμμές. Θα καταστούν πόλοι έλξης καινοτομίας και νέων ταλέντων υψηλής ειδίκευσης, μεταξύ άλλων μέσω της επανειδίκευσης και της αναβάθμισης των δεξιοτήτων και της επανειδίκευσης των εργαζομένων.

Οι δράσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας θα υλοποιηθούν πρωτίστως μέσω της κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα, δηλαδή της τροποποιημένης και μετονομασθείσας κοινής επιχείρησης «Βασικές ψηφιακές τεχνολογίες» 5 . Η συγκεκριμένη κοινή επιχείρηση παρέχει επί του παρόντος εκτεταμένη στήριξη για τη βιομηχανική έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία στον τομέα των ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων καθώς και των σχετικών τεχνολογιών λογισμικού και συστημάτων. Οι εν λόγω δραστηριότητες θα αποτελέσουν μέρος της πρωτοβουλίας.

Σκοπός της παρούσας πρότασης είναι η τροποποίηση των νομικών διατάξεων του κανονισμού του Συμβουλίου για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2085 του Συμβουλίου σχετικά με τη σύσταση των κοινών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» για τη στήριξη της κοινής επιχείρησης «Βασικές ψηφιακές τεχνολογίες» όσον αφορά τα νέα της καθήκοντα που σχετίζονται με την πρωτοβουλία. Η παρούσα πρόταση μετονομάζει επίσης την επιχείρηση «Βασικές ψηφιακές τεχνολογίες» σε «κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα».

Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η ΚΕ για τα μικροκυκλώματα θα συγκεντρώσει πόρους από την Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων «Ορίζων Ευρώπη» και «Ψηφιακή Ευρώπη», από τα κράτη μέλη και από τρίτες χώρες που συνδέονται με τα υφιστάμενα προγράμματα της Ένωσης καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα.

Η πρόταση καθορίζει τις δράσεις στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη», οι οποίες υλοποιούνται μέσω της κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα. Η πρόταση συμπληρώνει το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» 6 , το οποίο ενισχύει την ανάπτυξη ψηφιακών ικανοτήτων σε βασικούς ψηφιακούς τομείς όπου η τεχνολογία ημιαγωγών στηρίζει τη βελτίωση των επιδόσεων, ιδίως όσον αφορά την υπολογιστική υψηλών επιδόσεων, την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη δεξιοτήτων και την υλοποίηση κόμβων ψηφιακής καινοτομίας. Η πρόταση στηρίζει την ανάπτυξη ικανοτήτων για την ενίσχυση προηγμένων ικανοτήτων έρευνας, σχεδιασμού, παραγωγής και ολοκλήρωσης συστημάτων στις τεχνολογίες ημιαγωγών αιχμής και επόμενης γενιάς. Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» συμβάλλει στην ΚΕ για τα μικροκυκλώματα μέσω ενός νέου έκτου ειδικού στόχου με θεματική εστίαση στις τεχνολογίες ημιαγωγών.

Η ΚΕ για τα μικροκυκλώματα αξιοποιεί επίσης και συμπληρώνει το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» 7 , το οποίο στον τομέα των ημιαγωγών παρέχει στήριξη στην ακαδημαϊκή έρευνα, την τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία. Η ΚΕ για τα μικροκυκλώματα θα επικεντρώνεται στη στήριξη των επενδύσεων σε διασυνοριακές και ευπρόσιτες υποδομές έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας που έχουν δημιουργηθεί στην Ένωση, ώστε να είναι δυνατή η ανάπτυξη τεχνολογιών ημιαγωγών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι νέες τεχνολογίες ημιαγωγών από δράσεις έρευνας και καινοτομίας που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» μπορούν σταδιακά να αξιοποιηθούν και να αναπτυχθούν από τις δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων που υποστηρίζονται από την ΚΕ για τα μικροκυκλώματα. Αντιθέτως, οι τεχνολογικές ικανότητες που δημιουργούνται στο πλαίσιο της ΚΕ για τα μικροκυκλώματα θα είναι διαθέσιμες στην κοινότητα έρευνας και καινοτομίας, μεταξύ άλλων για δράσεις που υποστηρίζονται μέσω του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη».

Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Τα προτεινόμενα μέτρα συνάδουν με ορισμένες από τις κύριες πολιτικές της Ένωσης, όπως η Πράσινη Συμφωνία 8 . Η εφαρμογή τεχνολογιών ημιαγωγών, π.χ. για την ηλεκτρονική ισχύος και για τις ψηφιακές τεχνολογίες γενικότερα, διευκολύνει σημαντικά τη μετάβαση στη βιωσιμότητα και μπορεί να οδηγήσει σε νέα προϊόντα και πιο αποδοτικούς και αποτελεσματικούς τρόπους εργασίας που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.

Οι διαταραχές του εφοδιασμού ημιαγωγών και οι εξαρτήσεις από άλλες περιοχές μπορούν να επιβραδύνουν τη μετάβαση προς τη βιωσιμότητα των ευρωπαϊκών τομέων που επωφελούνται από ψηφιακές λύσεις. Για την αντιμετώπιση των διαταραχών και των εξαρτήσεων, η πρόταση ενισχύει την υπεροχή της Ευρώπης στην τεχνολογία και την καινοτομία στον τομέα των ημιαγωγών.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες αφήνουν το δικό τους περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής κατανάλωσης ενέργειας που τις χαρακτηρίζει. Ο τομέας των τεχνολογιών των πληροφοριών και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) ευθύνεται για το 5-9 % της παγκόσμιας συνολικής χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας και για ποσοστό άνω του 2 % των συνολικών εκπομπών 9 . Το 2018 μόνο στα κέντρα δεδομένων αναλογούσε το 2,7 % της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, ποσοστό που αυξηθεί στο 3,21 % έως το 2030, εάν η ανάπτυξη διατηρήσει την τρέχουσα πορεία της 10 . Αυτό το ποσοστό κατανάλωσης ενέργειας πρέπει να μειωθεί. Η πρόταση, και ιδίως μέσω των εγκαταστάσεων σχεδιασμού και των πιλοτικών γραμμών που υποστηρίζει, θα οδηγήσει στον σχεδιασμό, τη δοκιμή και την επικύρωση νέων επεξεργαστών χαμηλής ισχύος. Οι επεξεργαστές αποτελούν τα βασικά στοιχεία των διακομιστών διαχείρισης του υπολογιστικού φόρτου εργασίας στα κέντρα δεδομένων. Τα μεγαλύτερα κέντρα δεδομένων περιέχουν εκατομμύρια τέτοιους διακομιστές και οι βελτιώσεις στην κατανάλωση ενέργειας των επεξεργαστών μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη συνολική κατανάλωση ενέργειας ενός κέντρου δεδομένων. Τέτοιου είδους μικροκυκλώματα με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα συμβάλλουν επίσης στην ανάδειξη της υπεροχής της ΕΕ στις βιώσιμες ψηφιακές τεχνολογίες.

Η πρόταση συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων στο πλαίσιο της δέσμης προσαρμογής στον στόχο του 55 % (στο εξής: δέσμη «Fit for 55») που επικεντρώνονται στην προώθηση καθαρότερων οχημάτων και καυσίμων με τεχνολογικά ουδέτερο τρόπο 11 . Η αναθεώρηση των προτύπων εκπομπής CO2 για τα καινούρια αυτοκίνητα και ημιφορτηγά αποσκοπεί στην περαιτέρω μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των εν λόγω οχημάτων, παρέχοντας σαφή και ρεαλιστική πορεία προς την κατεύθυνση της κινητικότητας μηδενικών εκπομπών. Η καταναλωτική ζήτηση για οχήματα μηδενικών εκπομπών, όπως τα ηλεκτρικά φορτιζόμενα οχήματα, καταγράφει ήδη ανοδική πορεία 12 . Τα ηλεκτρικά φορτιζόμενα οχήματα διαθέτουν συνήθως υπερδιπλάσιο αριθμό ημιαγωγών ανά όχημα απ’ ό,τι τα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης 13 . Οι προηγμένες τεχνολογίες συσκευασίας αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απαιτήσεων ισχύος και ενεργειακής απόδοσης των ηλεκτρικών οχημάτων. Ως εκ τούτου, οι στόχοι της πρότασης συνάδουν με τους στόχους της δέσμης «Fit for 55».

Με την αύξηση της ψηφιοποίησης και του εξηλεκτρισμού, τα ενεργειακώς αποδοτικά μικροκυκλώματα συμβάλλουν επίσης σε άλλες πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών για τη βιομηχανική παραγωγή, τις μεταφορές και την ενέργεια, π.χ. το επικείμενο σχέδιο δράσης για την ψηφιοποίηση της ενέργειας 14 . Η ζήτηση για τεχνολογίες ημιαγωγών αναμένεται να διπλασιαστεί μέσα σε μία δεκαετία. Ο αριθμός των μικροκυκλωμάτων που είναι ενσωματωμένα σε ρομπότ και εργαλειομηχανές, στη βιομηχανία, στην ενέργεια και στη γεωργία, αλλά και σε οχήματα μεταφορών και άλλες συσκευές, αυξάνεται ολοένα και περισσότερο. Η ζήτηση ημιαγωγών στον τομέα της ηλεκτρονικής ισχύος αναμένεται να αυξηθεί λόγω της αυξανόμενης διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό σύστημα και της μετάβασης στην ηλεκτροκίνηση. Μέσω της έξυπνης χρήσης των μικροκυκλωμάτων και άλλων ψηφιακών τεχνολογιών, καθώς και μέσω ενεργειακά αποδοτικότερων μικροκυκλωμάτων, η πρόταση συνάδει με διάφορες τομεακές πολιτικές και συμβάλλει σε αυτές.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Ο παρών κανονισμός θα τροποποιήσει τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/2085 του Συμβουλίου, της 19ης Νοεμβρίου 2021, με τον οποίο συστάθηκαν εννέα θεσμοθετημένες ευρωπαϊκές συμπράξεις βάσει του άρθρου 187 της ΣΛΕΕ, σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ μπορεί να δημιουργεί κοινές επιχειρήσεις ή οποιαδήποτε άλλη αναγκαία δομή για την καλή εκτέλεση των προγραμμάτων έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και επίδειξης της ΕΕ. Ως εκ τούτου, ο παρών τροποποιητικός κανονισμός θα βασίζεται επίσης στο άρθρο 187 της ΣΛΕΕ.

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Σύμφωνα με τη ΣΛΕΕ, η έρευνα αποτελεί συντρέχουσα αρμοδιότητα της ΕΕ και των κρατών μελών της. Το άρθρο 4 παράγραφος 3 ορίζει ότι στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και του διαστήματος, η ΕΕ έχει αρμοδιότητα να αναλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις, μεταξύ άλλων όσον αφορά τον καθορισμό και την εφαρμογή των προγραμμάτων, χωρίς να κωλύεται η ελευθερία δράσης των κρατών μελών στους ίδιους τομείς.

Ο προτεινόμενος κανονισμός τροποποιεί τις διατάξεις του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2085 του Συμβουλίου που εφαρμόζονται σε μία από τις εννέα κοινές επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί βάσει αυτού, και συγκεκριμένα τις «Βασικές ψηφιακές τεχνολογίες», οι οποίες μετονομάζονται, μέσω του παρόντος κανονισμού, σε κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα. Η κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα επικεντρώνεται σε τομείς με αποδείξιμη προστιθέμενη αξία όσον αφορά την ανάληψη δράσης σε επίπεδο ΕΕ λόγω της κλίμακας, της ταχύτητας και του εύρους των προσπαθειών που απαιτούνται ώστε η ΕΕ να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους της Συνθήκης και να υλοποιήσει τις στρατηγικές προτεραιότητες πολιτικής και τις δεσμεύσεις της. Η προτεινόμενη πρωτοβουλία θα πρέπει επίσης να συμπληρώνει και να ενισχύει εθνικές και υποεθνικές δραστηριότητες στον ίδιο τομέα. Κάθε ευρωπαϊκή σύμπραξη, συμπεριλαμβανομένης της κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα, βασίζεται σε ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό θεματολόγιο έρευνας και καινοτομίας και προσφέρεται για την αντιμετώπιση πολύπλοκων διασυνοριακών προκλήσεων.

Ειδικότερα, η κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα επικεντρώνεται στα εξής:

·ενίσχυση της συνεργασίας και της ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ βασικών παραγόντων του ευρωπαϊκού συστήματος έρευνας και καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένης της διεπιστημονικής και διατομεακής συνεργασίας και της βελτιωμένης ενοποίησης των αξιακών αλυσίδων και των οικοσυστημάτων·

·εξασφάλιση της εναρμόνισης και της ολοκλήρωσης των ευρωπαϊκών, εθνικών/περιφερειακών και βιομηχανικών στρατηγικών, προγραμμάτων και επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας προς τις συμφωνηθείσες κατευθύνσεις·

·δημιουργία κρίσιμης κλίμακας επενδύσεων σε κοινές προτεραιότητες και αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας·

·μείωση των κινδύνων και των αβεβαιοτήτων για τη βιομηχανία που σχετίζονται με τις επενδύσεις σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας και σε νέες τεχνολογίες/λύσεις με επιμερισμό των κινδύνων και εξασφάλιση της προβλεψιμότητας των επενδύσεων.

Η δράση σε εθνικό επίπεδο ή μόνο από τη βιομηχανία δεν μπορεί να επιτύχει την κλίμακα, την ταχύτητα και το εύρος της στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας που χρειάζεται η ΕΕ για να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους στόχους της Συνθήκης, να υλοποιήσει τις στρατηγικές προτεραιότητες πολιτικής της (συμπεριλαμβανομένων των στόχων για το κλίμα και την ενέργεια που καθορίζονται στη συμφωνία του Παρισιού και στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία) και να συμβάλει στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ).

Αναλογικότητα

Η αρχή της αναλογικότητας διέπει ολόκληρη την προσέγγιση που οδήγησε στην παρούσα πρόταση για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2085 του Συμβουλίου για την κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα. Δεδομένης της μεγαλύτερης έμφασης που δίνεται στην ανάγκη να εξορθολογιστούν οι βασικές προτεραιότητες πολιτικής της ΕΕ και να έχουν μετρήσιμο και ουσιαστικό αντίκτυπο, η κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα αποδεικνύει την προστιθέμενη αξία της, ιδίως με την αποδοτική και αποτελεσματική επίτευξη στόχων που δεν μπορούν να επιτευχθούν αποτελεσματικότερα με απλούστερα μέσα, μεταξύ των οποίων η συνήθης προσέγγιση των παραδοσιακών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» ή του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» ή απλούστερες μορφές συμπράξεων, όπως οι «συμπράξεις κοινού προγραμματισμού».

Στην πρόταση κανονισμού (ΕΕ) 2021/2085 του Συμβουλίου, η αναλογικότητα της κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα αξιολογήθηκε σύμφωνα με την ακόλουθη λογική δύο σταδίων:

1)αιτιολόγηση της χρήσης της προσέγγισης της σύμπραξης σε έναν συγκεκριμένο τομέα (συμπεριλαμβανομένων των παραμέτρων σχετικά με την προσθετικότητα, την κατεύθυνση και τη σύνδεση με στρατηγικές προτεραιότητες), αντί άλλων μορφών παρέμβασης που είναι διαθέσιμες στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» ή του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη»·

2)εάν η προσέγγιση της σύμπραξης κριθεί κατάλληλη, εξέταση των παραμέτρων αναλογικότητας που καθοδήγησαν την αξιολόγηση του είδους της σύμπραξης (κοινού προγραμματισμού, συγχρηματοδοτούμενη ή θεσμοθετημένη σύμπραξη) που θα ήταν η πλέον αποτελεσματική για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων.

Η προτεινόμενη τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2085 του Συμβουλίου προσθέτει ένα επιπλέον σκεπτικό:

3)Δεδομένης της σχέσης μεταξύ του πεδίου εφαρμογής των στόχων της πρωτοβουλίας «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη» και του πεδίου εφαρμογής της κοινής επιχείρησης «Βασικές ψηφιακές τεχνολογίες» (νυν «κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα»), κρίνεται σκόπιμο να ανατεθεί στην εν λόγω κοινή επιχείρηση, η οποία έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή, η υλοποίηση ορισμένων δραστηριοτήτων που αφορούν την πρωτοβουλία «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη».

Επιλογή της νομικής πράξης

Η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στην τροποποίηση υφιστάμενης κοινής επιχείρησης που συστάθηκε δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2085 του Συμβουλίου και βασίζεται στο άρθρο 187 της ΣΛΕΕ. Για το εν λόγω είδος δομής, το άρθρο 188 παράγραφος 1 της ΣΛΕΕ απαιτεί την έκδοση κανονισμού του Συμβουλίου.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Η πρόεδρος κ. von der Leyen, στην ομιλία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ τον Ιανουάριο του 2022, ανέφερε ότι «θα προτείνουμε την ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα στις αρχές Φεβρουαρίου» και ότι «δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο» 15 . Οι κορυφαίες οικονομίες επιθυμούν να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό τους με τα πλέον προηγμένα μικροκυκλώματα, δεδομένου ότι ο εφοδιασμός αυτός συνιστά όλο και περισσότερο αναγκαία προϋπόθεση για την ικανότητά τους όσον αφορά την ανάληψη δράσης (σε οικονομικό, βιομηχανικό και στρατιωτικό επίπεδο) και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ήδη υλοποιούν σημαντικές επενδύσεις και εφαρμόζουν μέτρα στήριξης για την καινοτομία και την ενίσχυση των ικανοτήτων παραγωγής τους ή αναμένουν να το πράξουν σύντομα 16 . Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι εταιρείες και οι ερευνητικοί και τεχνολογικοί οργανισμοί της ΕΕ μπορεί να δελεαστούν να μετεγκατασταθούν σε άλλες περιοχές. Οι διεθνείς παράγοντες είναι λιγότερο πιθανό να επεκτείνουν τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις ή να δημιουργήσουν νέες εγκαταστάσεις παραγωγής στην EE χωρίς να υπάρχει πλήρης σαφήνεια, μεταξύ άλλων, όσον αφορά τους επενδυτικούς όρους, τις δυνατότητες δημόσιας στήριξης και τις δημόσιες επενδύσεις σε δεξιότητες, υποδομές, και προηγμένη έρευνα και ανάπτυξη.

Λόγω της επείγουσας ανάγκης ανάληψης δράσης, δεν διενεργήθηκε εκτίμηση των επιπτώσεων και δεν προβλέφθηκε διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση. Η ανάλυση και όλα τα αποδεικτικά στοιχεία θα συμπεριληφθούν σε έγγραφο εργασίας των υπηρεσιών της Επιτροπής, το οποίο θα δημοσιευθεί το αργότερο εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση της προτεινόμενης πράξης για τα μικροκυκλώματα.

Ωστόσο, ad hoc εργαστήρια με ενδιαφερόμενα μέρη του κλάδου για συγκεκριμένα θέματα που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανέδειξαν την ανάγκη να εξεταστούν εγκαταστάσεις για επικείμενες τεχνολογίες, όπως η φωτονική, η νευρομορφική υπολογιστική και οι κβαντικές τεχνολογίες καθώς και νέα υλικά 17 . Επιπλέον, τα εν λόγω εργαστήρια τόνισαν την ανάγκη να εξεταστούν δεόντως εναλλακτικές αρχιτεκτονικές συνόλων εντολών, όπως η αρχιτεκτονική RISC-V.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης ECSEL —προηγούμενη ΚΕ «Βασικές ψηφιακές τεχνολογίες»— πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2021 συναντήσεις με εκπροσώπους του κλάδου και τις δημόσιες αρχές, κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι στόχοι της Ψηφιακής Πυξίδας, η επικαιροποίηση της βιομηχανικής στρατηγικής, η βιομηχανική συμμαχία και η ευρωπαϊκή πράξη για τα μικροκυκλώματα.

Κατά τη διάρκεια του 2021 πραγματοποιήθηκαν τακτικές συνεδριάσεις με τα κράτη μέλη σε μηνιαία βάση για την προετοιμασία του προγραμματισμένου δεύτερου σημαντικού έργου κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (ΣΕΚΕΕ) για τη μικροηλεκτρονική. Τα κράτη μέλη παρείχαν στοιχεία για τον ορισμό και την αξιολόγηση των ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων παραγωγής και των χυτηρίων ανοικτής ΕΕ του προτεινόμενου κανονισμού καθώς και για τον ορισμό ειδικών εγκαταστάσεων βάσει του κανονισμού.

Στις 10 Ιανουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με διευθύνοντες συμβούλους που εκπροσωπούν βασικά ενδιαφερόμενα μέρη στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα ημιαγωγών. Τα βασικά συμπεράσματα της εν λόγω συνάντησης που είναι σημαντικά για την παρούσα πρόταση ήταν τα εξής: αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πλεονεκτημάτων, π.χ. της έρευνας και ανάπτυξης και της κατασκευής εξοπλισμού· σαφής υποστήριξη των πιλοτικών γραμμών και των υποδομών σχεδιασμού· και ανάγκη εξασφάλισης ισότιμων όρων ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο 18 .

Πραγματοποιήθηκαν επίσης πολυάριθμες συναντήσεις με εκπροσώπους των διευθυνόντων συμβούλων σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης του ευρωπαϊκού τομέα, σε συνέχεια των συναντήσεων του επιτρόπου κ. Breton με τους διευθύνοντες συμβούλους των κύριων φορέων παραγωγής ημιαγωγών και των ερευνητικών και τεχνολογικών οργανισμών. Οι συναντήσεις αυτές συνέβαλαν κυρίως στις δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας και στις δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων προς υλοποίηση στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα.

Τον Νοέμβριο του 2021 το ευρωπαϊκό φόρουμ ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων (European Forum for Electronic Components and Systems, EFECS), στο οποίο έλαβαν μέρος περισσότεροι από 500 συμμετέχοντες, παρείχε μια μεγάλη πλατφόρμα συζήτησης σχετικά με τις βιομηχανικές ανάγκες. Περαιτέρω στοιχεία παρασχέθηκαν στο πλαίσιο συναντήσεων με ενώσεις του κλάδου και τα μέλη τους, όπως η SEMI [Semiconductor Equipment and Materials International (Διεθνής Ένωση Εξοπλισμού και Υλικών Ημιαγωγών)], η ESIA [European Semiconductor Industry Association (Ευρωπαϊκή Ένωση Βιομηχανιών Ημιαγωγών)] και το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη».

Επιπλέον, οι μακροχρόνιες και τακτικές επαφές με τα ενδιαφερόμενα μέρη του κλάδου, τα κράτη μέλη, τις εμπορικές ενώσεις και τις ενώσεις χρηστών κατέστησαν δυνατή τη συλλογή επαρκούς όγκου πληροφοριών και ανατροφοδότησης σχετικά με την πρόταση.

Από το τέλος του 2019 έχουν δημοσιευθεί πολλές εκθέσεις σχετικά με τον τομέα των ημιαγωγών, στις οποίες περιγράφονται οι τάσεις και παρέχονται στοιχεία και αριθμοί και οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την τεκμηρίωση της πρότασης 19 .

Εκτίμηση επιπτώσεων

Η παρούσα πρόταση δεν συνοδεύεται από επίσημη εκτίμηση επιπτώσεων. Λαμβανομένου υπόψη του επείγοντος χαρακτήρα της πρότασης, όπως επεξηγείται ανωτέρω, η εκτίμηση των επιπτώσεων δεν θα μπορούσε να υποβληθεί εντός του διαθέσιμου χρονοδιαγράμματος πριν από την έγκριση της πρότασης.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Το άρθρο 16 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: Χάρτης) προβλέπει την επιχειρηματική ελευθερία. Τα μέτρα στο πλαίσιο της παρούσας πρότασης δημιουργούν ικανότητα καινοτομίας και προάγουν την ασφάλεια του εφοδιασμού ημιαγωγών, αποτέλεσμα που μπορεί να ενισχύσει την επιχειρηματική ελευθερία σύμφωνα με το δίκαιο της Ένωσης και τις εθνικές νομοθεσίες και πρακτικές.

4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Ο προϋπολογισμός της ΕΕ θα στηρίξει την πρωτοβουλία «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη» με συνολικό ποσό έως 3,3 δισ. EUR, συμπεριλαμβανομένων 1,65 δισ. EUR μέσω του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και 1,65 δισ. EUR μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη». Από το συνολικό αυτό ποσό, 2,875 δισ. EUR θα διατεθούν μέσω της «κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα».

Περισσότερες λεπτομέρειες παρέχονται στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο που συνοδεύει την πρόταση πράξης για τα μικροκυκλώματα.

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Η κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα θα παρακολουθείται και θα αξιολογείται σύμφωνα με τα άρθρα 50 και 52 και το παράρτημα ΙΙΙ του κανονισμού για το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη». Οι ενδιάμεσες και οι εκ των υστέρων αξιολογήσεις θα διενεργούνται με την υποστήριξη εξωτερικών αναδόχων και θα τροφοδοτούν τις συνολικές αξιολογήσεις του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί για τις ευρωπαϊκές συμπράξεις, οι αξιολογήσεις θα εξετάζουν τον πλέον αποδοτικό τρόπο παρέμβασης πολιτικής για τυχόν μελλοντικές δράσεις καθώς και την πιθανή ανανέωση της σύμπραξης εντός του συνολικού τοπίου των ευρωπαϊκών συμπράξεων. Ελλείψει ανανέωσης, θα αναπτύσσονται κατάλληλα μέτρα με σκοπό τη διασφάλιση της σταδιακής κατάργησης της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα-πλαίσιο σύμφωνα με τους όρους και το χρονοδιάγραμμα που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους της σύμπραξης.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Οι θεσμοθετημένες ευρωπαϊκές συμπράξεις, συμπεριλαμβανομένης της κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα, έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την αύξηση της συνοχής και τη μεγιστοποίηση του αντικτύπου στο εξελισσόμενο τοπίο της έρευνας και της καινοτομίας.

Η τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2085 του Συμβουλίου είναι αναγκαία ώστε να δοθεί στην κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα η δυνατότητα υλοποίησης της πρωτοβουλίας «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη», η οποία θεσπίστηκε δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) [...] για τη θέσπιση πλαισίου μέτρων για την ενίσχυση του οικοσυστήματος ημιαγωγών της Ευρώπης (στο εξής: πράξη για τα μικροκυκλώματα). Για τον σκοπό αυτόν, απαιτούνται οι ακόλουθες προτεινόμενες τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2085 του Συμβουλίου:

1)Τροποποιήσεις στο «Μέρος πρώτο» σχετικά με τις «Κοινές διατάξεις» του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2085 του Συμβουλίου:

Άρθρο 2 (Ορισμοί): οι ορισμοί «ιδρυτικό μέλος», «συνδεδεμένο μέλος», «συμμετέχον κράτος» και «πρόγραμμα εργασιών» τροποποιούνται ώστε να συμπεριληφθεί το γεγονός ότι η κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα θα χρηματοδοτείται πλέον και από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη».

Άρθρο 3 (Σύσταση): βάσει του εν λόγω άρθρου, η πρώην κοινή επιχείρηση «Βασικές ψηφιακές τεχνολογίες» μετονομάζεται σε «κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα».

Το άρθρο 4 (Στόχοι και αρχές) τροποποιείται ώστε να διασφαλιστεί ότι η κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των γενικών και ειδικών στόχων της πρωτοβουλίας «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη» και του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη».

Το άρθρο 10 (Χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης) τροποποιείται ώστε να αντικατοπτρίζεται το γεγονός ότι η συνεισφορά της Ένωσης μπορεί επίσης να καταβληθεί από τις πιστώσεις του γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης που διατίθενται για τον ειδικό στόχο υλοποίησης του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη».

Το άρθρο 12 παράγραφος 1 (Διαχείριση των συνεισφορών των συμμετεχόντων κρατών) τροποποιείται ώστε να αντικατοπτρίζεται ότι στο πρόγραμμα εργασιών θα πρέπει να λαμβάνονται επίσης υπόψη τα κριτήρια επιλεξιμότητας που καθορίζονται στο άρθρο 18 του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη». Επιπλέον, κάθε συμμετέχον κράτος θα πρέπει να αναθέτει στην κοινή επιχείρηση την αξιολόγηση των προτάσεων σύμφωνα με το συνεισφέρον ενωσιακό πρόγραμμα.

Το άρθρο 29 παράγραφος 2 (Χρηματοδοτικές υποχρεώσεις) τροποποιείται ώστε να συμπεριληφθεί η κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα στις κοινές επιχειρήσεις που μπορούν να κατανέμουν τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις τους σε ετήσιες δόσεις.

2)Τροποποιήσεις στο «Μέρος δεύτερο» σχετικά με τις «Ειδικές διατάξεις των επιμέρους κοινών επιχειρήσεων» του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2085 του Συμβουλίου:

Το άρθρο 126 (Πρόσθετοι στόχοι της κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα) τροποποιείται ώστε να προστεθούν ένας γενικός και τέσσερις ειδικοί πρόσθετοι στόχοι της κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα. Ο γενικός στόχος επικεντρώνεται στην αύξηση των ικανοτήτων μεγάλης κλίμακας σε ολόκληρη την Ένωση όσον αφορά τις τεχνολογίες ημιαγωγών αιχμής και επόμενης γενιάς, ενώ οι τέσσερις ειδικοί στόχοι επικεντρώνονται στην ανάπτυξη ικανοτήτων σχεδιασμού μεγάλης κλίμακας για ολοκληρωμένες τεχνολογίες ημιαγωγών, στην ενίσχυση υφιστάμενων και στην ανάπτυξη νέων πιλοτικών γραμμών, στην ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογικών και μηχανολογικών ικανοτήτων για την ταχύτερη ανάπτυξη κβαντικών μικροκυκλωμάτων και στη δημιουργία δικτύου κέντρων ικανοτήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το άρθρο 128 τροποποιείται ώστε να αντικατοπτρίζει τον αυξημένο προϋπολογισμό, από δύο διαφορετικά προγράμματα («Ορίζων Ευρώπη» και «Ψηφιακή Ευρώπη»).

Το άρθρο 129 τροποποιείται ώστε να καθοριστεί η συνεισφορά των ιδιωτικών μελών της κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα στις διοικητικές δαπάνες.

Το άρθρο 133 (Λειτουργία του διοικητικού συμβουλίου) τροποποιείται ώστε να αποσαφηνιστεί ότι κατά την ψηφοφορία για το μέρος του προγράμματος εργασιών που αφορά τις δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων, το διοικητικό συμβούλιο περιλαμβάνει αποκλειστικά την Επιτροπή και τις δημόσιες αρχές των κρατών μελών.

Το άρθρο 133α (Κανόνες που εφαρμόζονται στις δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη») προστίθεται ώστε να αποσαφηνιστεί ότι οι κανόνες που αφορούν το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» εφαρμόζονται στην κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα.

Το άρθρο 134 (Περιορισμοί και προϋποθέσεις συμμετοχής σε ειδικές δράσεις) τροποποιείται ώστε να παρέχεται η δυνατότητα περιορισμού της συμμετοχής σε ειδικές δράσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη». Επιπλέον, η νέα παράγραφος 3 που προστίθεται στο άρθρο 134 ορίζει ότι ορισμένες δράσεις μπορούν να υλοποιηθούν από νομικές οντότητες που συνεργάζονται στο πλαίσιο κοινοπραξίας τουλάχιστον τριών επιλέξιμων νομικών οντοτήτων που είναι εγκατεστημένες σε τουλάχιστον τρία διαφορετικά κράτη μέλη ή χώρες που συνδέονται με την εν λόγω πρωτοβουλία. Διευκρινίζει ότι η εν λόγω κοινοπραξία μπορεί να είναι διαρθρωμένη με τη μορφή κοινοπραξίας ευρωπαϊκής υποδομής μικροκυκλωμάτων, όπως ορίζεται στην πράξη για τα μικροκυκλώματα.

Το άρθρο 134α (Πρόσθετα καθήκοντα του εκτελεστικού διευθυντή) ορίζει ότι ο εκτελεστικός διευθυντής πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον ορισμό του συμβουλίου δημόσιων αρχών στο μέρος του προγράμματος εργασιών που αφορά τις δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων και τις δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων προβλέψεων δαπανών.

Το άρθρο 136 (Λειτουργία του συμβουλίου δημόσιων αρχών) τροποποιείται ώστε να προστεθούν τέσσερις επιπλέον περιπτώσεις στις οποίες το συμβούλιο δημόσιων αρχών περιλαμβάνει αποκλειστικά την Επιτροπή και τις δημόσιες αρχές των κρατών μελών.

Το άρθρο 137 (Καθήκοντα του συμβουλίου δημόσιων αρχών) τροποποιείται ώστε να προστεθούν δύο επιπλέον καθήκοντα στο συμβούλιο δημόσιων αρχών της κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα, και συγκεκριμένα ο ορισμός του μέρους του προγράμματος εργασιών που αφορά τις δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων και τις δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας και η επιλογή των έργων που σχετίζονται με τις εν λόγω δραστηριότητες. Για αμφότερα τα καθήκοντα, το συμβούλιο δημόσιων αρχών περιλαμβάνει μόνο την Επιτροπή και τις δημόσιες αρχές των κρατών μελών.

Το άρθρο 141 (Ποσοστά χρηματοδότησης) τροποποιείται ώστε, για τις δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», η κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα να μπορεί να εφαρμόζει διαφορετικά ποσοστά χρηματοδότησης για τη χρηματοδότηση της Ένωσης στο πλαίσιο μιας δράσης, ανάλογα με το είδος του συμμετέχοντος, ιδίως τις ΜΜΕ και τις μη κερδοσκοπικές νομικές οντότητες, και το είδος της δράσης. Επιπλέον, προστίθεται νέα παράγραφος ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε ενιαία νομική οντότητα εγκατεστημένη σε κράτος μέλος ή συνδεδεμένη χώρα ή σε κοινοπραξίες που δεν πληρούν την προϋπόθεση του άρθρου 22 παράγραφος 2 του κανονισμού για το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» να είναι επιλέξιμες για συμμετοχή σε έμμεσες δράσεις που χρηματοδοτούνται από την κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα.».

Τέλος, στο σημείο 17 του παρόντος κανονισμού διευκρινίζεται ότι οι αναφορές στην κοινή επιχείρηση «Βασικές ψηφιακές τεχνολογίες» θα πρέπει να νοούνται ως αναφορές στην κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα.



2022/0033 (NLE)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2085 σχετικά με τη σύσταση των κοινών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» όσον αφορά την κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 187 και το άρθρο 188 παράγραφος 1,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 20 ,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 21 ,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

1)Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/2085 του Συμβουλίου 22 θεσπίζει τις κοινές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», συμπεριλαμβανομένης της κοινής επιχείρησης «Βασικές ψηφιακές τεχνολογίες».

2)Η κοινή επιχείρηση «Βασικές ψηφιακές τεχνολογίες» διαλαμβάνει σαφώς καθορισμένα θέματα, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες γενικότερα να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να χρησιμοποιήσουν τις πλέον καινοτόμες τεχνολογίες ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων.

3)Ο κανονισμός (ΕΕ) [...] 23 θεσπίζει πλαίσιο για την αύξηση της ανθεκτικότητας της Ένωσης στον τομέα των τεχνολογιών ημιαγωγών, την τόνωση των επενδύσεων, την ενδυνάμωση των ικανοτήτων της ευρωπαϊκής αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής. Με σκοπό τη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για την ενίσχυση των ικανοτήτων βιομηχανικής καινοτομίας της Ένωσης, θεσπίζεται η πρωτοβουλία «Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη» (στο εξής: πρωτοβουλία). Για τη διασφάλιση της συνεπούς υλοποίησης της πρωτοβουλίας, το ευρωπαϊκό συμβούλιο ημιαγωγών θα πρέπει να παρέχει συμβουλές στο συμβούλιο δημόσιων αρχών.

4)Οι δραστηριότητες που υποστηρίζονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας θα πρέπει να χρηματοδοτούνται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/695 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 24 για τη θέσπιση του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/694 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 25 για τη θέσπιση του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη».

5)Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ανθεκτικότητας της τεχνολογικής και βιομηχανικής βάσης του τομέα των ημιαγωγών, ενισχύοντας παράλληλα την ικανότητα καινοτομίας του οικοσυστήματος ημιαγωγών, μειώνοντας την εξάρτηση από περιορισμένο αριθμό εταιρειών και γεωγραφικών περιοχών τρίτων χωρών και ενισχύοντας την ικανότητά του όσον αφορά τον σχεδιασμό και την παραγωγή προηγμένων κατασκευαστικών μερών. Οι εν λόγω στόχοι θα πρέπει να υποστηριχθούν με τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των προηγμένων ικανοτήτων έρευνας και καινοτομίας της Ένωσης και της βιομηχανικής τους εκμετάλλευσης. Θα πρέπει να προαχθεί η ανάπτυξη ικανοτήτων ώστε να καταστεί δυνατός ο σχεδιασμός, η παραγωγή και η ενσωμάτωση συστημάτων σε τεχνολογίες ημιαγωγών επόμενης γενιάς, να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ βασικών παραγόντων σε ολόκληρη την Ένωση, να ενισχυθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού και οι αξιακές αλυσίδες ημιαγωγών της Ευρώπης, να εξυπηρετηθούν βασικοί βιομηχανικοί τομείς και να δημιουργηθούν νέες αγορές.

6)Η πρωτοβουλία θα πρέπει να υλοποιηθεί μέσω δράσεων που θα πρέπει να βασίζονται στην ισχυρή γνωσιακή βάση που αποκτήθηκε από την κοινή επιχείρηση «Βασικές ψηφιακές τεχνολογίες». Η κοινή επιχείρηση «Βασικές ψηφιακές τεχνολογίες» θα πρέπει να επιφορτιστεί με την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης, με τη χρήση οποιουδήποτε μέσου ή διαδικασίας που προβλέπεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» ή του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», σε δράσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Επιπλέον, η κοινή επιχείρηση «Βασικές ψηφιακές τεχνολογίες» θα πρέπει να μετονομαστεί σε κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα. Καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα, τουλάχιστον 2,5 δισ. EUR θα πρέπει να διατεθούν σε πιλοτικές γραμμές, σε υποδομές σχεδιασμού, σε κέντρα ικανοτήτων και σε άλλες δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων.

7)Οι δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από την κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα θα πρέπει να καλύπτονται από ένα ενιαίο πρόγραμμα εργασιών, το οποίο θα πρέπει να εγκρίνεται από το διοικητικό συμβούλιο. Πριν από την κατάρτιση κάθε προγράμματος εργασιών, το συμβούλιο δημόσιων αρχών, λαμβάνοντας υπόψη τις συμβουλές του ευρωπαϊκού συμβουλίου ημιαγωγών και τα στοιχεία που έχουν παράσχει άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, των χαρτών πορείας που καταρτίζει η συμμαχία για τους επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών 26 , θα πρέπει να ορίζει το μέρος του προγράμματος εργασιών που αφορά τις δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων και τις δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων προβλέψεων δαπανών. Για αμφότερα τα καθήκοντα, το συμβούλιο δημόσιων αρχών περιλαμβάνει αποκλειστικά την Επιτροπή και τις δημόσιες αρχές των κρατών μελών. Στη συνέχεια, βάσει του παρόντος ορισμού, ο εκτελεστικός διευθυντής θα πρέπει να καταρτίζει το πρόγραμμα εργασιών, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων ανάπτυξης ικανοτήτων και έρευνας και καινοτομίας καθώς και τις αντίστοιχες προβλέψεις δαπανών.

8)Όταν το διοικητικό συμβούλιο εγκρίνει το πρόγραμμα εργασιών, τα δικαιώματα ψήφου για το μέρος του προγράμματος εργασιών που αφορά την ανάπτυξη ικανοτήτων θα πρέπει να περιορίζονται μόνο στην Επιτροπή και τα κράτη μέλη. Τα δικαιώματα ψήφου για το μέρος του προγράμματος εργασιών που αφορά δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας θα πρέπει να κατανέμονται εξίσου μεταξύ της Επιτροπής, των συμμετεχόντων κρατών και των ιδιωτικών μελών. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση σχετικά με ένα από τα δύο μέρη του προγράμματος εργασιών, το πρόγραμμα εργασιών θα πρέπει να εγκρίνεται με τη συμπερίληψη μόνο του μέρους για το οποίο έχει ληφθεί θετική απόφαση.

9)Το συμβούλιο δημόσιων αρχών θα πρέπει να είναι υπεύθυνο για την επιλογή των έργων που αφορούν τις δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων. Για αμφότερα τα καθήκοντα, το συμβούλιο δημόσιων αρχών περιλαμβάνει αποκλειστικά την Επιτροπή και τις δημόσιες αρχές των κρατών μελών.

10)Το συμβούλιο δημόσιων αρχών θα πρέπει να είναι υπεύθυνο για την επιλογή των έργων που αφορούν τις δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας.

11)Για την ταχύτερη υλοποίηση των δράσεων της πρωτοβουλίας και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των νομικών οντοτήτων, ιδίως των ερευνητικών και τεχνολογικών οργανισμών, ορισμένες προτάσεις δράσεων θα πρέπει να είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση μόνον εάν η δράση υλοποιείται από νομικές οντότητες που συνεργάζονται στο πλαίσιο κοινοπραξίας τουλάχιστον τριών νομικών οντοτήτων από τρία διαφορετικά κράτη μέλη. Η εν λόγω κοινοπραξία θα μπορούσε να είναι διαρθρωμένη είτε ως κοινοπραξία ευρωπαϊκής υποδομής μικροκυκλωμάτων, όπως προτείνεται στην πράξη για τα μικροκυκλώματα, είτε βάσει άλλων διαθέσιμων νομικών μέσων δυνάμει του ενωσιακού δικαίου. Δεδομένου ότι οι δραστηριότητες που υποστηρίζονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας και υλοποιούνται από την κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη» και το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη», η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης στην κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα που αναφέρεται στο άρθρο 128 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2085 του Συμβουλίου θα πρέπει να αυξηθεί αναλόγως. Οι διοικητικές δαπάνες της κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα θα πρέπει επίσης να αυξηθούν αναλογικά προς την αύξηση των επιχειρησιακών καθηκόντων. Τα ιδιωτικά μέλη δεν θα πρέπει να συνεισφέρουν στις πρόσθετες διοικητικές δαπάνες.

12)Η παροχή χρηματοδοτικής στήριξης σε δραστηριότητες από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» θα πρέπει να συμμορφώνεται με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/694.

13)Η κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα θα πρέπει να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ της Ένωσης και διεθνών παραγόντων με τον καθορισμό μιας στρατηγικής συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένου του προσδιορισμού και της προώθησης τομέων συνεργασίας όσον αφορά την έρευνα και ανάπτυξη και την ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθώς και με την υλοποίηση δράσεων όπου υπάρχει αμοιβαίο όφελος, κυρίως με βάση την αμοιβαιότητα.

14)Επομένως, ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/2085 του Συμβουλίου θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/2085 τροποποιείται ως εξής:

1)το άρθρο 2 τροποποιείται ως εξής:

α)τα σημεία 2, 3 και 4 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«2. “ιδρυτικό μέλος”: κάθε νομική οντότητα εγκατεστημένη σε κράτος μέλος, χώρα συνδεδεμένη με το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη” ή, κατά περίπτωση, με το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” ή διεθνής οργανισμός που προσδιορίζεται ως μέλος κοινής επιχείρησης στον παρόντα κανονισμό ή σε ένα από τα παραρτήματά του·

«3. “συνδεδεμένο μέλος”: κάθε νομική οντότητα εγκατεστημένη σε κράτος μέλος, χώρα συνδεδεμένη με το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη” ή, κατά περίπτωση, με το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” ή διεθνής οργανισμός που προσχωρεί σε κοινή επιχείρηση υπογράφοντας επιστολή δέσμευσης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 3 και με την επιφύλαξη έγκρισης σύμφωνα με το άρθρο 7·

 4. “συμμετέχον κράτος”: κάθε κράτος μέλος ή χώρα συνδεδεμένη με το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη” ή, κατά περίπτωση, με το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη”, κατόπιν κοινοποίησης της συμμετοχής του στις δραστηριότητες της σχετικής κοινής επιχείρησης μέσω επιστολής δέσμευσης·»·

2)το άρθρο 3 τροποποιείται ως εξής:

α)στην παράγραφο 1, το στοιχείο ζ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«ζ) κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα·»·

β)η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3. Προκειμένου να ληφθεί υπόψη η διάρκεια του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη” και, κατά περίπτωση, του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη”, οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο των κοινών επιχειρήσεων προκηρύσσονται το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2027. Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, προσκλήσεις υποβολής προτάσεων μπορούν να προκηρυχθούν το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2028.»·

3)στο άρθρο 4, στην παράγραφο 1 προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Η κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα συμβάλλει επίσης στην επίτευξη των στόχων της πρωτοβουλίας “Μικροκυκλώματα για την Ευρώπη” και του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη”.»

4)στο άρθρο 10, οι παράγραφοι 2 και 3 αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

«2. Το ποσό της συνεισφοράς της Ένωσης που ορίζεται στο δεύτερο μέρος μπορεί να αυξηθεί με συνεισφορές από τρίτες χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη” σύμφωνα με το άρθρο 16 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/695 και, κατά περίπτωση, με το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη” βάσει του άρθρου 10 παράγραφος 1 στοιχείο δ) του κανονισμού (ΕΕ) 2021/694 και υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικό ποσό κατά το οποίο αυξάνεται η συνεισφορά της Ένωσης συνοδεύεται από τουλάχιστον ίση συνεισφορά των μελών πλην της Ένωσης ή των συνιστωσών ή συνδεδεμένων οντοτήτων τους.

3. Η συνεισφορά της Ένωσης καταβάλλεται από τις πιστώσεις του γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης που διατίθενται στο ειδικό πρόγραμμα για την υλοποίηση του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη” και, κατά περίπτωση, στο πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη”, σύμφωνα με το άρθρο 62 παράγραφος 1 στοιχείο γ) σημείο iv) και το άρθρο 154 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) 2018/1046 για τους οργανισμούς που αναφέρονται στο άρθρο 71 του εν λόγω κανονισμού.»·

5)το άρθρο 12 παράγραφος 1 τροποποιείται ως εξής:

α)το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«1. «Εκτός από τα κριτήρια που ορίζονται στο άρθρο 22 του κανονισμού για το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη” ή, στην περίπτωση της κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα, στο άρθρο 18 του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη”, το πρόγραμμα εργασιών μπορεί να περιλαμβάνει, ως παράρτημα, κριτήρια επιλεξιμότητας όσον αφορά τις εθνικές νομικές οντότητες.»·

β)το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«Κάθε συμμετέχον κράτος αναθέτει στην κοινή επιχείρηση την αξιολόγηση των προτάσεων σύμφωνα με το συνεισφέρον ενωσιακό πρόγραμμα.»·

6)στο άρθρο 29, η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

α)η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2. Οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις των κοινών επιχειρήσεων που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1 στοιχεία β), δ), ζ) και η) ενδέχεται να διαιρούνται σε ετήσιες δόσεις. Έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, το σωρευτικό ποσό των εν λόγω δημοσιονομικών δεσμεύσεων σε δόσεις δεν υπερβαίνει το 50 % της μέγιστης συνεισφοράς της Ένωσης που ορίζεται στο άρθρο 10. Από τον Ιανουάριο του 2025, τουλάχιστον το 20 % του σωρευτικού προϋπολογισμού των εναπομενόντων ετών δεν καλύπτεται από ετήσιες δόσεις.»·

7)το άρθρο 126 τροποποιείται ως εξής:

α)στην παράγραφο 1, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β) δημιουργία επιστημονικής αριστείας και κατάκτηση ηγετικής θέσης από την Ένωση στην καινοτομία στον τομέα των αναδυόμενων τεχνολογιών συστατικών στοιχείων και συστημάτων, μεταξύ άλλων σε δραστηριότητες που σχετίζονται με χαμηλότερα TRL· και προώθηση της ενεργού συμμετοχής των ΜΜΕ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των συμμετεχόντων σε έμμεσες δράσεις και τουλάχιστον το 20 % της δημόσιας χρηματοδότησης ειδικά για δράσεις έρευνας και καινοτομίας θα πρέπει να διατίθεται σε αυτές·»·

β)στην παράγραφο 1 προστίθεται το ακόλουθο στοιχείο δ):

«δ) αύξηση των ικανοτήτων μεγάλης κλίμακας σε ολόκληρη την Ένωση σε τεχνολογίες ημιαγωγών αιχμής και επόμενης γενιάς για την ενίσχυση των προηγμένων ικανοτήτων σχεδιασμού, ολοκλήρωσης συστημάτων και παραγωγής ημιαγωγών της Ένωσης και περιορισμός, όπου αυτό είναι εφικτό, του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.»

γ)στην παράγραφο 2, το στοιχείο στ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«στ) εξασφάλιση συνοχής μεταξύ του στρατηγικού θεματολογίου έρευνας και καινοτομίας της κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα, όσον αφορά τα στοιχεία που παρέχουν άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, των χαρτών πορείας που καταρτίζει η συμμαχία για τους επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών, και των ενωσιακών πολιτικών, με σκοπό την αποδοτική συμβολή των τεχνολογιών ηλεκτρονικών συστατικών στοιχείων και συστημάτων.»·

δ)στην παράγραφο 2, προστίθενται τα ακόλουθα στοιχεία ζ), η), θ) και ι):

«ζ) ανάπτυξη ικανοτήτων σχεδιασμού μεγάλης κλίμακας για ολοκληρωμένες τεχνολογίες ημιαγωγών·

η) ενίσχυση των υφιστάμενων και ανάπτυξη νέων πιλοτικών γραμμών·

θ) ανάπτυξη προηγμένων τεχνολογικών και μηχανολογικών ικανοτήτων για την ταχύτερη ανάπτυξη κβαντικών μικροκυκλωμάτων·

ι) δημιουργία δικτύου κέντρων ικανοτήτων σε ολόκληρη την Ευρώπη.»·

8)το άρθρο 128 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

Άρθρο 128

1.Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης στην κοινή επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων των πιστώσεων της ΕΖΕΣ, ανέρχεται σε ποσό έως 4 175 000 000 EUR, συμπεριλαμβανομένου ποσού έως 50 174 000 EUR για διοικητικές δαπάνες, το οποίο κατανέμεται ως εξής:

α) έως 2 650 000 000 EUR από το πρόγραμμα «Ορίζων Ευρώπη»·

β) έως 1 525 000 000 EUR από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη»·

2.Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 καταβάλλεται από τις πιστώσεις του γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης που διατίθενται για κάθε σχετικό πρόγραμμα.

3.Πρόσθετοι ενωσιακοί πόροι οι οποίοι συμπληρώνουν τη συνεισφορά που αναφέρεται στην παράγραφο 1 του παρόντος άρθρου μπορούν να διατεθούν στην κοινή επιχείρηση από τρίτες χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα “Ορίζων Ευρώπη” ή με το πρόγραμμα “Ψηφιακή Ευρώπη”, σύμφωνα με τις αντίστοιχες συμφωνίες σύνδεσης. Οι εν λόγω πρόσθετοι ενωσιακοί πόροι δεν επηρεάζουν τη συνεισφορά των συμμετεχόντων κρατών που αναφέρεται στο άρθρο 129 παράγραφος 1.

4.Η ενωσιακή χρηματοδοτική συνεισφορά που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο α) του παρόντος άρθρου χρησιμοποιείται από την κοινή επιχείρηση για την παροχή χρηματοδοτικής στήριξης σε έμμεσες δράσεις, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 σημείο 43 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/695, η οποία αντιστοιχεί στις δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας της κοινής επιχείρησης.

5.Η χρηματοδοτική συνεισφορά της Ένωσης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 στοιχείο β) χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη ικανοτήτων για πιλοτικές γραμμές και για υποδομές σχεδιασμού σε ολόκληρη την Ένωση.»·

9)στο άρθρο 129, η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«3. Κατά παρέκκλιση από το άρθρο 28 παράγραφος 4, τα ιδιωτικά μέλη καταβάλλουν ή μεριμνούν ώστε οι συνιστώσες και συνδεδεμένες οντότητές τους να καταβάλουν χρηματοδοτική συνεισφορά ύψους τουλάχιστον 26 331 000 EUR για διοικητικές δαπάνες της κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα. Το μερίδιο της συνολικής συνεισφοράς των ιδιωτικών μελών για τις διοικητικές δαπάνες της κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα ανέρχεται σε ετήσια βάση σε 35 %.»

10)στο άρθρο 133 προστίθεται η ακόλουθη παράγραφος 3α:

«3α. Κατά την ψηφοφορία για το μέρος του προγράμματος εργασιών που αφορά τις δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων, το διοικητικό συμβούλιο περιλαμβάνει αποκλειστικά την Επιτροπή και τις δημόσιες αρχές των κρατών μελών. Η επιτροπή διαθέτει το 50 % των δικαιωμάτων ψήφου. Οι παράγραφοι 2 και 3 εφαρμόζονται, τηρουμένων των αναλογιών, στα δικαιώματα ψήφου των κρατών μελών.»·

11)προστίθεται το ακόλουθο άρθρο 133α:

Άρθρο 133α

Κανόνες που εφαρμόζονται στις δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη”

1.Ο κανονισμός (ΕΕ) 2021/694 εφαρμόζεται στις δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από την κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα στο πλαίσιο του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη”.

2.Το πρόγραμμα εργασιών και οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων της κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα δημοσιεύονται στον ιστότοπο του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη”.

3.Στην περίπτωση της κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα, οι εκ των υστέρων λογιστικοί έλεγχοι των δαπανών για δράσεις που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη” διεξάγονται από την κοινή επιχείρηση σύμφωνα με το άρθρο 27 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/694.»·

12)το άρθρο 134 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

Άρθρο 134

Περιορισμοί και προϋποθέσεις συμμετοχής σε ειδικές δράσεις

1.Για τις δράσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος “Ορίζων Ευρώπη”, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 17 παράγραφος 2 στοιχείο ιβ), εφόσον το ζητήσει η Επιτροπή, και αφού εγκριθεί από το συμβούλιο δημόσιων αρχών, η συμμετοχή σε ειδικές δράσεις περιορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 5 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/695.

2.Για τις δράσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος “Ψηφιακή Ευρώπη”, εφόσον το ζητήσει η Επιτροπή, και αφού εγκριθεί από το συμβούλιο δημόσιων αρχών, η συμμετοχή σε ειδικές δράσεις περιορίζεται σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 6 και το άρθρο 18 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/694.

3.Για τις δράσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο περισσότερων του ενός συνεισφερόντων ενωσιακών προγραμμάτων, το πρόγραμμα εργασιών καθορίζει κοινούς όρους, μεταξύ άλλων για τον περιορισμό της συμμετοχής δυνάμει των παραγράφων 1 και 2 του παρόντος άρθρου, σύμφωνα με τους κανόνες των συνεισφερόντων ενωσιακών προγραμμάτων.

4.Ορισμένες δράσεις μπορούν να υλοποιηθούν από νομικές οντότητες που συνεργάζονται στο πλαίσιο κοινοπραξίας που είναι διαρθρωμένη με τη μορφή κοινοπραξίας ευρωπαϊκής υποδομής μικροκυκλωμάτων. Οι δράσεις για τις οποίες ενδέχεται να είναι αναγκαία η εν λόγω κοινοπραξία καθώς και οι ειδικές απαιτήσεις επιλεξιμότητας για την εκτέλεση ειδικών δράσεων και καθηκόντων και, κατά περίπτωση, οι επιχειρησιακές απαιτήσεις για τη σύσταση, τη λειτουργία και τη διάλυσή της ορίζονται στο πρόγραμμα εργασιών.»·

13)προστίθεται το ακόλουθο άρθρο 134α:

Άρθρο 134a

Πρόσθετα καθήκοντα του εκτελεστικού διευθυντή

Εκτός από τα καθήκοντα που παρατίθενται στο άρθρο 19, ο εκτελεστικός διευθυντής της κοινής επιχείρησης για τα μικροκυκλώματα καταρτίζει και, αφού λάβει υπόψη τον ορισμό του συμβουλίου δημόσιων αρχών που αναφέρεται στο άρθρο 137 στοιχείο στ), καθώς και τα στοιχεία που έχουν παράσχει τα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, των χαρτών πορείας που καταρτίζει η συμμαχία για τους επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών, υποβάλλει προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο το πρόγραμμα εργασιών της κοινής επιχείρησης, με στόχο την υλοποίηση του στρατηγικού θεματολογίου έρευνας και καινοτομίας.»·

14)το άρθρο 136 τροποποιείται ως εξής:

α)η παράγραφος 2 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«2. Για τους σκοπούς του άρθρου 134 παράγραφοι 1 και 2 και του άρθρου 137 στοιχεία στ) και ζ), το συμβούλιο δημόσιων αρχών περιλαμβάνει αποκλειστικά την Επιτροπή και τις δημόσιες αρχές των κρατών μελών. Η παράγραφος 1 εφαρμόζεται τηρουμένων των αναλογιών.»·

15)το άρθρο 137 τροποποιείται ως εξής:

α)προστίθενται τα ακόλουθα στοιχεία στ) και ζ):

«στ) πριν από την κατάρτιση κάθε προγράμματος εργασιών, ορίζει το μέρος του προγράμματος εργασιών που αφορά τις δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων και τις δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων προβλέψεων δαπανών, λαμβάνοντας υπόψη τις συμβουλές του ευρωπαϊκού συμβουλίου ημιαγωγών και τα στοιχεία που έχουν παράσχει άλλα σχετικά ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων, κατά περίπτωση, των χαρτών πορείας που καταρτίζει η συμμαχία για τους επεξεργαστές και τις τεχνολογίες ημιαγωγών·

ζ) επιλέγει προτάσεις που αντιστοιχούν σε δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 1 και το άρθρο 17 παράγραφος 2 στοιχείο κα).»·

β)το στοιχείο δ) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«δ) επιλέγει προτάσεις που αντιστοιχούν σε δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 1 και το άρθρο 17 παράγραφος 2 στοιχείο κα)·»

16)το άρθρο 141 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

Άρθρο 141

Ποσοστά χρηματοδότησης και κανόνες συμμετοχής

1.Για έμμεσες δράσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη», σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/695 και κατά παρέκκλιση από το άρθρο 34 του εν λόγω κανονισμού, και για δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», η κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα μπορεί να εφαρμόζει διαφορετικά ποσοστά χρηματοδότησης για τη χρηματοδότηση της Ένωσης στο πλαίσιο μιας δράσης, ανάλογα με το είδος του συμμετέχοντος, ιδίως ΜΜΕ και μη κερδοσκοπικές νομικές οντότητες, και το είδος της δράσης. Τα ποσοστά χρηματοδότησης αναφέρονται στο πρόγραμμα εργασιών.

2.Όταν αιτιολογείται δεόντως στην περιγραφή των σχετικών θεμάτων στο πρόγραμμα εργασιών, μια ενιαία νομική οντότητα εγκατεστημένη σε κράτος μέλος ή συνδεδεμένη χώρα ή κοινοπραξίες που δεν πληρούν την προϋπόθεση του άρθρου 22 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/695 ή του άρθρου 18 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/694 είναι επιλέξιμες για συμμετοχή σε δράσεις που χρηματοδοτούνται από την κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα.

17)Οι αναφορές στην κοινή επιχείρηση «Βασικές ψηφιακές τεχνολογίες» νοούνται ως αναφορές στην κοινή επιχείρηση για τα μικροκυκλώματα.

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την ημερομηνία της δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο Πρόεδρος



ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Βλ. νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο του κανονισμού για την πράξη για τα μικροκυκλώματα.

(1)    COM(2022) 46 της 8.2.2022.
(2)    Ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης το 2021. https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/soteu_2021_address_el_0.pdf  
(3)    COM(2022) 45 της 8.2.2022.
(4)

   Εργαλεία αυτοματισμού ηλεκτρονικού σχεδιασμού (Electronic Design Automation), δηλαδή εργαλεία λογισμικού για τον σχεδιασμό ολοκληρωμένων κυκλωμάτων.

(5)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/2085 του Συμβουλίου, της 19ης Νοεμβρίου 2021, σχετικά με τη σύσταση των κοινών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 219/2007, (ΕΕ) αριθ. 557/2014, (ΕΕ) αριθ. 558/2014, (ΕΕ) αριθ. 559/2014, (ΕΕ) αριθ. 560/2014, (ΕΕ) αριθ. 561/2014 και (ΕΕ) αριθ. 642/2014 (ΕΕ 427 της 30.11.2021, σ. 17).
(6)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/694 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2021, για τη θέσπιση του προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη και την κατάργηση της απόφασης (ΕΕ) 2015/2240 (ΕΕ 166 της 11.5.2021, σ. 1).
(7)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/695 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Απριλίου 2021, για τη θέσπιση του προγράμματος-πλαισίου έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων Ευρώπη», τον καθορισμό των κανόνων συμμετοχής και διάδοσής του, και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 (ΕΕ 170 της 12.5.2021, σ. 1).
(8)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία [COM(2019) 640 της 11.12.2019].
(9)    Πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την ενεργειακή απόδοση (αναδιατύπωση) [COM(2021) 558 της 14.7.2021].
(10)     https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/library/energy-efficient-cloud-computing-technologies-and-policies-eco-friendly-cloud-market .
(11)    Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Επιτροπή των Περιφερειών: «Προσαρμογή στον στόχο του 55 %»: υλοποίηση του στόχου της ΕΕ για το κλίμα με ορίζοντα το 2030 στην πορεία προς την κλιματική ουδετερότητα. [COM(2021) 550 της 14.7.2021].
(12)    Για παράδειγμα, το μερίδιο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις νέες πωλήσεις στην Ευρώπη αυξάνεται και αναμένεται να ανέλθει το 2021 στο 14 %. https://think.ing.com/articles/slow-start-for-electric-vehicles-in-the-us-but-times-are-changing
(13)     https://www.idtechex.com/en/research-article/ev-power-electronics-driving-semiconductor-demand-in-a-chip-shortage/24820 .
(14)     https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13141-%CE%A8%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%B1-%CE%A3%CF%87%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%95%CE%95_el .
(15)    Ειδική ομιλία της προέδρου κ. von der Leyen στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με τίτλο «State of the World» [Η κατάσταση του κόσμου]. https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/el/speech_22_443
(16)    Για παράδειγμα: ΗΠΑ: https://www.congress.gov/bill/117th-congress/senate-bill/1260?s=1&r=52 .      Κίνα: https://crsreports.congress.gov/product/pdf/R/R46767 .      Ιαπωνία: https://www.reuters.com/technology/japan-create-scheme-subsidise-domestic-chip-output-nikkei-2021-11-07/      Νότια Κορέα: https://spectrum.ieee.org/south-koreas-450billion-investment-latest-in-chip-making-push
(17)     https://ecscollaborationtool.eu/ecs-sria-workshops.html  
(18)     https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/news/ceo-roundtable-semiconductors-10-january-2022 .
(19)

   Ακολουθεί ενδεικτικός κατάλογος: Measuring distortions in international markets: The semiconductor value chain, ΟΟΣΑ, 2019· The Geopolitics of Semiconductors, εκπονήθηκε από τον όμιλο EURASIA, Σεπτέμβριος 2020· The global semiconductor value chain, Stiftung Neue Verantwortung, Οκτώβριος 2020· The Weak Links in China’s Drive for Semiconductors, Ινστιτούτο Montaigne, Ιανουάριος 2021· Strengthening the Semiconductor supply chain in an uncertain Era, BCGxSIA, Απρίλιος 2021· SIA Factbook, Μάιος 2021· Building Resilient Supply Chains, Revitalising American Manufacturing, and Fostering Broad-Based Growth, έκθεση του Λευκού Οίκου, Ιούνιος 2021· Mapping China’s semiconductor ecosystem in global context, Stiftung Neue Verantwortung, Ιούνιος 2021· Semiconductors: Global Policy Review, Access Partnership, Σεπτέμβριος 2021· Semiconductors: U.S. Industry, Global Competition, and Federal Policy, Congressional Report Service, Οκτώβριος 2021· Semiconductor Strategy for Germany and Europe, ZVEI, Οκτώβριος 2021· Understanding the global chip shortage, Stiftung Neue Verantwortung, Νοέμβριος 2021.

(20)    ΕΕ C της , σ. .
(21)    ΕΕ C της , σ. .
(22)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/2085 του Συμβουλίου, της 19ης Νοεμβρίου 2021, σχετικά με τη σύσταση των κοινών επιχειρήσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη» και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 219/2007, (ΕΕ) αριθ. 557/2014, (ΕΕ) αριθ. 558/2014, (ΕΕ) αριθ. 559/2014, (ΕΕ) αριθ. 560/2014, (ΕΕ) αριθ. 561/2014 και (ΕΕ) αριθ. 642/2014 (ΕΕ 427 της 30.11.2021, σ. 17).
(23)    ΕΕ …, σ…
(24)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/695 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 28ης Απριλίου 2021, για τη θέσπιση του προγράμματος-πλαισίου έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων Ευρώπη», τον καθορισμό των κανόνων συμμετοχής και διάδοσής του, και για την κατάργηση των κανονισμών (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 και (ΕΕ) αριθ. 1291/2013 (ΕΕ 170 της 12.5.2021, σ. 1).
(25)    Κανονισμός (ΕΕ) 2021/694 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 29ης Απριλίου 2021, για τη θέσπιση του προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη και την κατάργηση της απόφασης (ΕΕ) 2015/2240 (ΕΕ 166 της 11.5.2021, σ. 1).
(26)    Η συμμαχία αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, της 5ης Μαΐου 2021, με τίτλο «Επικαιροποίηση της νέας βιομηχανικής στρατηγικής του 2020: προς μια ισχυρότερη ενιαία αγορά για την ανάκαμψη της Ευρώπης».
Top