EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022DC0567

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με τις άδειες εξαγωγής το 2021 δυνάμει του κανονισμού για το εμπόριο ορισμένων αντικειμένων δυναμένων να χρησιμοποιηθούν για τη θανατική ποινή, για βασανιστήρια ή άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία

COM/2022/567 final

Βρυξέλλες, 31.10.2022

COM(2022) 567 final

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

σχετικά με τις άδειες εξαγωγής το 2021 δυνάμει του κανονισμού για το εμπόριο ορισμένων αντικειμένων δυναμένων να χρησιμοποιηθούν για τη θανατική ποινή, για βασανιστήρια ή άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία


1.Εισαγωγή

Σκοπός του κανονισμού (ΕΕ) 2019/125 για το εμπόριο ορισμένων αντικειμένων δυναμένων να χρησιμοποιηθούν για τη θανατική ποινή, για βασανιστήρια ή άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία 1 (στο εξής: κανονισμός) είναι η παρεμπόδιση, σε χώρες εκτός της ΕΕ, αφενός της θανατικής ποινής και αφετέρου των βασανιστηρίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας. Γίνεται διάκριση μεταξύ:

-αντικειμένων που εκ φύσεως προορίζονται για καταχρηστική χρήση και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελούν αντικείμενο εμπορίου (παράρτημα II)· και

-αντικειμένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νόμιμους σκοπούς, όπως ο εξοπλισμός για την επιβολή του νόμου (παράρτημα III) ή τα αντικείμενα για θεραπευτική χρήση (παράρτημα IV).

Το εμπόριο αντικειμένων που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙΙ και στο παράρτημα IV υπόκειται σε ορισμένους περιορισμούς.

Το άρθρο 26 παράγραφος 3 του κανονισμού ορίζει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εκπονούν δημόσια, ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων. Η έκθεση πρέπει να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν ληφθεί, τα αντικείμενα και τις χώρες που αφορούν οι αιτήσεις και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί όσον αφορά τις αιτήσεις. Το άρθρο 26 παράγραφος 4 ορίζει ότι η Επιτροπή πρέπει να συντάσσει ετήσια έκθεση που συγκεντρώνει τις ετήσιες εκθέσεις δραστηριοτήτων που έχουν δημοσιεύσει τα κράτη μέλη. Η έκθεση πρέπει να είναι δημοσίως διαθέσιμη.

Η παρούσα έκθεση της Επιτροπής περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες χορήγησης αδειών από τα κράτη μέλη για τις εξαγωγές αντικειμένων το 2021 2 τα οποία είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για βασανιστήρια ή για τη θανατική ποινή.

Όλα τα κράτη μέλη κοινοποίησαν τον αριθμό των αδειών εξαγωγής που χορηγήθηκαν και απορρίφθηκαν δυνάμει του άρθρου 11 παράγραφος 1 και του άρθρου 16 παράγραφος 1 του κανονισμού, καθώς και τα αντικείμενα και τις χώρες προορισμού τις οποίες αφορούσαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών κοινοποίησαν επίσης τον αριθμό ή τις ποσότητες των αντικειμένων που έλαβαν άδεια εξαγωγής και την κατηγορία τελικού χρήστη στον οποίον παραδόθηκαν τα αντικείμενα.

Άδειες δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) 2019/125

Σύμφωνα με το άρθρο 11 παράγραφος 1 και το άρθρο 16 παράγραφος 1 του κανονισμού, απαιτείται άδεια για την εξαγωγή 3 των αντικειμένων που απαριθμούνται στο παράρτημα III και στο παράρτημα IV, αντίστοιχα.

Στο παράρτημα III παρατίθενται ορισμένα αντικείμενα που είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για την επιβολή βασανιστηρίων ή άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης ή τιμωρίας. Τα αντικείμενα στο παράρτημα ΙΙΙ διακρίνονται στις ακόλουθες κλάσεις: αντικείμενα σχεδιασμένα για την καταστολή ανθρώπων· όπλα και συσκευές σχεδιασμένες για τον έλεγχο ταραχών ή την αυτοπροστασία· όπλα και εξοπλισμός για τη διάχυση χημικών ουσιών εξουδετέρωσης ή ερεθισμού με σκοπό τον έλεγχο ταραχών ή την αυτοπροστασία και συναφείς ουσίες.

Στο παράρτημα IV παρατίθενται ορισμένες χημικές ουσίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε θανατηφόρες ενέσεις.

Εκτός από τις περιπτώσεις όπου η ενωσιακή γενική άδεια εξαγωγής που καθορίζεται στο παράρτημα V χρησιμοποιείται για εξαγωγές αντικειμένων τα οποία απαριθμούνται στο παράρτημα IV, η άδεια εξαγωγής πρέπει να λαμβάνεται από τις αρμόδιες αρχές του οικείου κράτους μέλους, οι οποίες απαριθμούνται στο παράρτημα I του κανονισμού.

Οι εξαγωγές προς προορισμούς που απαριθμούνται στην ενωσιακή γενική άδεια εξαγωγής μπορούν συνήθως να πραγματοποιούνται χωρίς τη χορήγηση ειδικής ή συνολικής άδειας από κράτος μέλος. Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα προσέγγιση, χώρες εκτός ΕΕ συμπεριλαμβάνονται στο παράρτημα V εφόσον έχουν κυρώσει σχετική διεθνή συμφωνία με την οποία δεσμεύονται να καταργήσουν τη θανατική ποινή για όλα τα εγκλήματα. Όσον αφορά τις χώρες που δεν είναι μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, η ενδιαφερόμενη χώρα πρέπει να έχει κυρώσει το Δεύτερο Προαιρετικό Πρωτόκολλο στο Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα (ICCPR) χωρίς επιφυλάξεις.

Ωστόσο, αν υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες για την ικανότητα του εξαγωγέα να συμμορφωθεί προς τους όρους της άδειας ή προς τη νομοθεσία που αφορά τους εξαγωγικούς ελέγχους, η αρμόδια αρχή μπορεί να του απαγορεύσει τη χρήση της ενωσιακής γενικής άδειας εξαγωγής.

Το άρθρο 20 παράγραφος 2 του κανονισμού ορίζει ότι η άδεια εξαγωγής που χορηγείται από κράτος μέλος μπορεί να είναι ειδική (άδεια εξαγωγής προς έναν τελικό χρήστη ή παραλήπτη σε χώρα εκτός ΕΕ) ή συνολική (άδεια εξαγωγής προς έναν ή περισσότερους συγκεκριμένους τελικούς χρήστες ή διανομείς σε μία ή περισσότερες συγκεκριμένες χώρες εκτός ΕΕ) 4 .

Τα άρθρα 3, 4 και 5 του κανονισμού απαγορεύουν την εξαγωγή, την εισαγωγή και τη διαμετακόμιση, αντίστοιχα, των αντικειμένων που απαριθμούνται στο παράρτημα II. Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να χορηγούν παρέκκλιση από την απαγόρευση, αλλά μόνον εφόσον αποδεικνύεται ότι τα εν λόγω αντικείμενα θα χρησιμοποιηθούν μόνο για δημόσια έκθεση σε μουσείο (είτε σε χώρα εκτός ΕΕ είτε, σύμφωνα με το άρθρο 4, σε κράτος μέλος) λόγω της ιστορικής σημασίας τους.

2.Άδειες που χορηγήθηκαν και άδειες που απορρίφθηκαν

Το 2021, ο συνολικός αριθμός των αδειών που κοινοποιήθηκαν ανήλθε σε 275, ενώ εννέα κράτη μέλη ανέφεραν ότι είχαν χορηγήσει άδειες. Τα υπόλοιπα κράτη μέλη ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι δεν είχαν λάβει αιτήσεις για τη χορήγηση αδειών δυνάμει του κανονισμού.

Δεδομένου ότι οι ορισμοί της «ειδικής άδειας» και της «συνολικής άδειας» σύμφωνα με το άρθρο 2 του κανονισμού δεν περιλαμβάνουν ποσοτική συνιστώσα, ο αριθμός των αδειών που χορηγήθηκαν δεν συνιστά ένδειξη του πλήθους ή της ποσότητας των αντικειμένων που καλύπτουν οι εν λόγω άδειες. Επίσης, οι πληροφορίες που διαβιβάζουν τα κράτη μέλη στην Επιτροπή κατά κανόνα δεν κάνουν διάκριση μεταξύ ειδικών και συνολικών αδειών.

Τα κράτη μέλη ανέφεραν ότι απέρριψαν δύο αιτήσεις για άδεια εξαγωγής το 2021. Οι αναφερθείσες περιπτώσεις απόρριψης αφορούσαν ορισμένες σκοπούμενες συναλλαγές με πελάτες στη Χιλή και την Κίνα. Η σκοπούμενη εξαγωγή προς τη Χιλή αφορούσε αντικείμενα που απαριθμούνται στον κωδικό 3.1 του παραρτήματος ΙΙΙ 5 , ενώ η σκοπούμενη εξαγωγή προς την Κίνα αφορούσε αντικείμενα που απαριθμούνται στον κωδικό 3.6 του παραρτήματος III 6 .

Τα άρθρα 3, 4 και 5 του κανονισμού απαγορεύουν την εξαγωγή, την εισαγωγή και τη διαμετακόμιση, αντίστοιχα, των αντικειμένων που απαριθμούνται στο παράρτημα II. Ο κανονισμός επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές να χορηγούν παρέκκλιση από την απαγόρευση, αλλά μόνον εφόσον αποδεικνύεται ότι τα εν λόγω αντικείμενα θα χρησιμοποιηθούν μόνο για δημόσια έκθεση σε μουσείο (είτε σε χώρα εκτός ΕΕ είτε, σύμφωνα με το άρθρο 4, σε κράτος μέλος) λόγω της ιστορικής σημασίας τους. Οι αρμόδιες αρχές ανέφεραν ότι δεν χορήγησαν τέτοιες παρεκκλίσεις το 2021.

Στο παράρτημα 1 της παρούσας έκθεσης παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των αδειών εξαγωγής που χορηγήθηκαν από τις αρμόδιες εθνικές αρχές το 2021, ανά κατηγορία αντικειμένων (παραρτήματα III και IV του κανονισμού). Οι εξαγωγές δυνάμει της ενωσιακής γενικής άδειας εξαγωγής (παράρτημα V) δεν περιλαμβάνονται στις πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των αδειών που χορηγήθηκαν.

Στο παράρτημα 2 παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των κοινοποιηθεισών αδειών εξαγωγής που χορηγήθηκαν και απορρίφθηκαν ανά κατηγορία αντικειμένων (παραρτήματα III και IV του κανονισμού).

Στο παράρτημα 3 παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των αιτήσεων που εγκρίθηκαν και που απορρίφθηκαν κατά την περίοδο 2017-2021.

Στο παράρτημα 4 παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των κοινοποιηθεισών αδειών εξαγωγής που εξέδωσαν τα κράτη μέλη.

Στο παράρτημα 5 παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τους κύριους κοινοποιηθέντες προορισμούς των εξαγωγών που έλαβαν άδεια.

Στο παράρτημα 6 συνοψίζονται οι πληροφορίες που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή σχετικά με την κοινοποιηθείσα τελική χρήση των εξαγωγών που έλαβαν άδεια το 2021.

Στα παραρτήματα 7 και 8 παρέχεται επισκόπηση των αντικειμένων που έχουν λάβει άδεια εξαγωγής, των προορισμών τους και της κοινοποιηθείσας τελικής χρήσης τους.

(1)

ΕΕ L 30 της 31.1.2019, σ. 1.

(2)

Η παρούσα έκθεση δεν περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τη χρήση από τους εξαγωγείς της ενωσιακής γενικής άδειας εξαγωγής, σύμφωνα με το παράρτημα V του κανονισμού, για εξαγωγές των αντικειμένων που απαριθμούνται στο παράρτημα IV.

(3)

Στο άρθρο 2 στοιχείο δ) του κανονισμού, ως «εξαγωγή» ορίζεται «κάθε έξοδος αντικειμένων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της εξόδου αντικειμένων για την οποία απαιτείται τελωνειακή διασάφηση, καθώς και της εξόδου αντικειμένων μετά από την αποθήκευσή τους σε ελεύθερη ζώνη κατά την έννοια του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 952/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου».

(4)

Στο άρθρο 2 στοιχείο ιστ) παρέχεται ο πλήρης ορισμός της «ειδικής άδειας». Στο άρθρο 2 στοιχείο ιζ) παρέχεται ο πλήρης ορισμός της «συνολικής άδειας».

(5)

Αντικείμενα που απαριθμούνται στο παράρτημα III υπό τον κωδικό 3.1: Φορητά όπλα και εξοπλισμός για τη χορήγηση ή τη διάχυση μιας δόσης χημικής ουσίας εξουδετέρωσης ή ερεθισμού.

(6)

Αντικείμενα που απαριθμούνται στο παράρτημα III υπό τον κωδικό 3.6: σταθερός ή αναρτώμενος εξοπλισμός για τη διάχυση παραγόντων εξουδετέρωσης ή ερεθισμού ευρέος πεδίου.

Top

Βρυξέλλες, 31.10.2022

COM(2022) 567 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

της

ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

σχετικά με τις άδειες εξαγωγής το 2021 δυνάμει του κανονισμού για το εμπόριο ορισμένων αντικειμένων δυναμένων να χρησιμοποιηθούν για τη θανατική ποινή, για βασανιστήρια ή άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία


Παράρτημα 1:

Αριθμός κοινοποιηθεισών αδειών εξαγωγής που εκδόθηκαν από τα κράτη μέλη δυνάμει του άρθρου 20 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/125 ανά καταχώριση σε παράρτημα

Παράρτημα 2:

Αριθμός κοινοποιηθεισών αδειών εξαγωγής και απορρίψεων ανά καταχώριση σε παράρτημα

Παράρτημα 3:

Αριθμός κοινοποιηθεισών αδειών εξαγωγής που εξέδωσαν τα κράτη μέλη κατά την περίοδο 2017-2021

Παράρτημα 4:

Αριθμός κοινοποιηθεισών αδειών εξαγωγής που εξέδωσαν τα κράτη μέλη

Παράρτημα 5:

Κοινοποιηθέντες προορισμοί 1 εξαγωγών που έλαβαν άδεια το 2021 2

Παράρτημα 6:

Κοινοποιηθείσα τελική χρήση των εγκεκριμένων εξαγωγών προς τρίτες χώρες το 2021 3

Παράρτημα 7:

Επισκόπηση των κοινοποιηθεισών εγκεκριμένων εξαγωγών αντικειμένων του παραρτήματος III το 2021

Κωδικός

Προϊόν παραρτήματος III

Προορισμός

Τελική χρήση

Αρμόδια αρχή

1.1

Αγκύλια και δεσμά περισσοτέρων του ενός ατόμων (εκτός από απλές χειροπέδες)

Ελβετία (5), Ηνωμένες Πολιτείες (3), Ηνωμένο Βασίλειο (2), Μαυροβούνιο (1)

Δεν ορίζεται η τελική χρήση

DE

2.1

Φορητά όπλα ηλεκτρικής εκκένωσης, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ράβδοι ηλεκτροσόκ, ασπίδες ηλεκτροσόκ, αναισθητοποιητικά όπλα και αεροβόλα όπλα ηλεκτροσόκ

Ανδόρα (1)

Έμποροι

FR

Ηνωμένες Πολιτείες (2), πολλές χώρες (Αυστραλία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισλανδία, Νορβηγία) (1)

Έμποροι (Ηνωμένες Πολιτείες), επιβολή του νόμου (πολλές χώρες)

NL

Ανδόρα (1)

Επιβολή του νόμου

ES

2.2

Συσκευασίες που περιλαμβάνουν όλα τα αναγκαία εξαρτήματα για τη συναρμολόγηση φορητών όπλων ηλεκτρικής εκκένωσης

Ηνωμένες Πολιτείες (1)

Έμποροι

ES

3.1

Φορητά όπλα και εξοπλισμός για τη χορήγηση ή τη διάχυση μιας δόσης χημικής ουσίας εξουδετέρωσης ή ερεθισμού.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1)

Έμποροι

CZ

Ανδόρα (7), Βοσνία-Ερζεγοβίνη (4), Βόρεια Μακεδονία (1), Ελβετία (17), Ηνωμένο Βασίλειο (3), Ιαπωνία (6), Ιορδανία (1), Ιράν (1), Κόσοβο* 4 (1), Μαυροβούνιο (1), Μεξικό (1), Μπανγκλαντές (1), Νέα Καληδονία (1), Ναμίμπια (1), Νορβηγία (3), Νότια Αφρική (9), Ουκρανία (1), Παραγουάη (2), Σερβία (3), Ταϊβάν (1), Τουρκία (1)

Δεν ορίζεται η τελική χρήση

DE

Ανδόρα (1), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (1), Νίγηρας (1)

Επιβολή του νόμου, έμποροι (Ανδόρα)

FR

Πολλές χώρες (Άγιος Ευστάθιος, Άγιος Μαρτίνος, Αρούμπα, Κουρασάο, Μπονέρ, Σάμπα) (1), πολλές χώρες (Άγιος Ευστάθιος, Μπονέρ, Σάμπα) (2), Άγιος Μαρτίνος (1), Κουρασάο (1)

Επιβολή του νόμου

NL

Ανδόρα (1), Βοσνία-Ερζεγοβίνη (2), Κατάρ (3), Κουβέιτ (1), Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (1), Περού (1)

Επιβολή του νόμου, έμποροι (Ανδόρα)

ES

Πολλές χώρες (Ηνωμένες Πολιτείες, Ελβετία) (2)

Άλλη

SE

3.2

Πελαργονικό οξύ, vanillylamide (PAVA)

Αλβανία (1), Αυστραλία (3), Βραζιλία (1), Δημοκρατία της Κορέας (2), Ελβετία (1), Ιαπωνία (2), Ινδία (3), Κίνα (4), Καζακστάν (1), Νότια Αφρική (2), Πακιστάν (1), Ρωσία (2), Ταϊβάν (1)

Δεν ορίζεται η τελική χρήση

DE

3.3

Oleoresin capsicum (βάλσαμο κοκκινοπίπερου) (OC)

Αργεντινή (1), Ελβετία (5), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (1), Ηνωμένο Βασίλειο (1), Κένυα (1), Ουκρανία (2), Τυνησία (1)

Δεν ορίζεται η τελική χρήση

DE

Ινδονησία (2)

Άλλη

NL

Χιλή (2)

Επιβολή του νόμου

ES

3.4

Μείγματα που περιέχουν τουλάχιστον 0,3 % κατά βάρος PAVA ή OC και διαλύτη (σπρέι πιπεριού)

Ελβετία (7), Ηνωμένο Βασίλειο (3), Ιαπωνία (1), Ινδία (1), Κίνα (1), Νότια Αφρική (1), Ουζμπεκιστάν (1), Ουκρανία (5), Ρωσία (1), Σινγκαπούρη (2), Τουρκία (1)

Δεν ορίζεται η τελική χρήση

DE

Νέα Καληδονία (1)

Έμποροι

FR

Ανδόρα (1)

Έμποροι

ES

Παράρτημα 8:

Επισκόπηση των κοινοποιηθεισών εγκεκριμένων εξαγωγών αντικειμένων του παραρτήματος IV το 2021

Κωδικός

Προϊόν παραρτήματος IV

Προορισμός

Τελική χρήση

Αρμόδια αρχή

1.1 δ)

Πεντοβαρβιτάλη νατρίου (CAS 57-33-0)

Ηνωμένο Βασίλειο (1)

Κτηνιατρική χρήση

FR

Αρούμπα (2), Αυστραλία (1), Καναδάς (5), Κουρασάο (1), Μαλαισία (3)

Κτηνιατρική χρήση

NL

1.1 ζ)

Θειοπεντάλη (CAS RN 76-75-5)

Βοσνία και Ερζεγοβίνη (3), Σερβία (3)

Ιατρική και φαρμακευτική χρήση

AT

1.1 η)

Θειοπεντάλη νατρίου (CAS RN 71-73-8), γνωστή και ως θειοπεντόνη νατρίου

Αλβανία (1), Αλγερία (1), Ιράκ (1), Ιράν (1), Λίβανος (1)

Ιατρική και φαρμακευτική χρήση, έμποροι (Ιράκ)

CZ

Αργεντινή (3), Βραζιλία (1), Μεξικό (1), Μπανγκλαντές (1), Ουκρανία (1), Τουρκία (1)

Ιατρική και φαρμακευτική χρήση

IT

Ινδία (5), Μπανγκλαντές (2), Ρωσία (2)

Ιατρική και φαρμακευτική χρήση

LV

Αγκόλα (1), Ανατολικό Τιμόρ (1), Γκάνα (1), Ερυθραία (1), Ισραήλ (1), Κονγκό (1), Λιβερία (1), Μάλι (2), Μαλάουι (2), Μπονέρ (1), Σάο Τομέ και Πρίνσιπε (1), Σιέρα Λεόνε (1), Σομαλία (4), Τανζανία (1), Τζιμπουτί (1), Φίτζι (1)

Ιατρική και φαρμακευτική χρήση

NL

1.1

Άλλα βαρβιτουρικά αναισθητικά σύντομης και μεσαίας δράσης

Αίγυπτος (3), Αργεντινή (4), Αυστραλία (5), Δημοκρατία της Κορέας (1), Ελβετία (4), Ηνωμένο Βασίλειο (1), Ιαπωνία (1), Ινδονησία (2), Ιράν (2), Κένυα (1), Καναδάς (3), Κολομβία (5), Μαλαισία (1), Μεξικό (1), Νέα Ζηλανδία (2), Νότια Αφρική (1), Ουγκάντα (2), Περού (1), Χιλή (2), πολλές χώρες (Ζιμπάμπουε, Κένυα, Ναμίμπια, Νότια Αφρική) (1)

Δεν ορίζεται η τελική χρήση

DE

Μεξικό (1)

Ιατρική και φαρμακευτική χρήση

IT

(1)

Αν στον κατάλογο των προορισμών χρησιμοποιείται συγκεκριμένη ονομασία, αυτή δεν πρέπει να ερμηνεύεται κατά τρόπο που υπερβαίνει το (τελωνειακό) έδαφος που είναι κοινώς γνωστό με την ονομασία αυτή.

(2)

 «Άλλοι προορισμοί» είναι οι προορισμοί για τους οποίους κοινοποιήθηκε μία μόνο άδεια εξαγωγής και, συγκεκριμένα, οι εξής: Άγιος Μαρτίνος, Αγκόλα, Αλγερία, Ανατολικό Τιμόρ, Βόρεια Μακεδονία, Γκάνα, Ερυθραία, Ιορδανία, Ιράκ, Ισραήλ, Καζακστάν, Κουβέιτ, Κόσοβο (η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και συνάδει με την απόφαση 1244/1999 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου), Λίβανος, Λιβερία, Μπονέρ, Νίγηρας, Ναμίμπια, Ουζμπεκιστάν, Πακιστάν, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε, Σιέρα Λεόνε, Τανζανία, Τζιμπουτί, Τυνησία, Φίτζι. Οι «προορισμοί πολλών χωρών» αφορούν τις άδειες που εκδίδονται μία φορά για ένα ίδιο αντικείμενο που εξάγεται σε περισσότερες από μία χώρες.

(3)

Ο αριθμός των αδειών εξαγωγής δεν συμπίπτει με τον αριθμό που αναφέρεται στα προηγούμενα παραρτήματα, καθώς δεν ορίζουν όλες οι αρχές των κρατών μελών την τελική χρήση.

(4)

* Η ονομασία αυτή χρησιμοποιείται με επιφύλαξη των θέσεων ως προς το καθεστώς και συνάδει με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1244/1999 και τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικά με τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

Top