Εξετάστηκαν τρεις ολοκληρωμένες προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που εντοπίστηκαν:
Επιλογή 1 — θέσπιση μόνο μέτρων ήπιου δικαίου, σε συνδυασμό με τη στρατηγική Σένγκεν (μέτρα ήπιου δικαίου).
Επιλογή 2 — πρόταση στοχευμένης τροποποίησης του κώδικα συνόρων του Σένγκεν, συνοδευόμενη από ορισμένα μέτρα ήπιου δικαίου (μεικτή επιλογή). Ειδικότερα, θα προταθεί νέα διαδικασία σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για την αντιμετώπιση απειλών που πλήττουν πολλά ή όλα τα κράτη μέλη ταυτόχρονα. Οι κατευθυντήριες γραμμές και οι συστάσεις που εκδίδονται για την αντιμετώπιση της COVID-19 θα συμβάλουν στον σχεδιασμό «μέτρων μετριασμού», τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όποτε είναι αναπόφευκτη η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων. Προκειμένου να περιοριστεί η χρήση των συνοριακών ελέγχων ως πλέον παρεμβατικού μέτρου, η έννοια του «μέτρου έσχατης ανάγκης» που περιλαμβάνεται ήδη στον κώδικα συνόρων του Σένγκεν θα αναπτυχθεί ώστε να περιλαμβάνει αναφορά στα μέτρα που έχουν στη διάθεσή τους τα κράτη μέλη για να αντισταθμίσουν την απουσία συνοριακών ελέγχων. Επιπλέον, η Επιτροπή θα έχει στη διάθεσή της καλύτερα εργαλεία για να παρακολουθεί τους λόγους για τους οποίους τα κράτη μέλη επιθυμούν να επαναφέρουν τους συνοριακούς ελέγχους και τον τρόπο διενέργειάς τους. Τέλος, η θέσπιση «απαγόρευσης εισόδου» στην ΕΕ σε περίπτωση απειλής κατά της δημόσιας υγείας θα έχει στέρεη νομική βάση, ώστε να διασφαλίζεται η ομοιομορφία στα εξωτερικά σύνορα.
Επιλογή 3 — είναι πιο φιλόδοξη όσον αφορά την τροποποίηση των υφιστάμενων κανόνων. Θα απαιτηθεί η απόφαση για την επαναφορά των ελέγχων να λαμβάνεται σε επίπεδο ΕΕ, με την έγκριση ενός από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ή απλώς θα καταργηθεί η σημερινή δυνατότητα επαναφοράς των συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα με μονομερή απόφαση ενός κράτους μέλους και, αντ’ αυτού, θα υπάρχει η δυνατότητα επιβολής αντισταθμιστικών μέτρων.
Μετά από λεπτομερή αξιολόγηση του αντικτύπου όλων των επιλογών πολιτικής και διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, η επιλογή 2 είναι η προτιμώμενη επιλογή πολιτικής. Προτιμήθηκε η επιλογή αυτή λόγω του γεγονότος ότι υπερτερεί, συνολικά, ως προς την αποτελεσματικότητα, την αποδοτικότητα και την αναλογικότητα. Αντλεί διδάγματα από το παρελθόν και, ταυτόχρονα, είναι αρκετά φιλόδοξη. Σέβεται τις απόψεις των κρατών μελών σχετικά με τον ρόλο των συνοριακών ελέγχων στην αντιμετώπιση σοβαρών απειλών, ενώ ταυτόχρονα σέβεται τις θεμιτές προσδοκίες των πολιτών της ΕΕ και άλλων προσώπων που επωφελούνται από την απουσία συνοριακών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα.
|
Όλες οι διάφορες κατηγορίες ενδιαφερόμενων μερών (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κράτη μέλη, πολίτες, επιχειρήσεις και πανεπιστήμια) θεωρούν αναγκαία τη λήψη μέτρων για να καταστεί ο χώρος Σένγκεν ισχυρότερος και ανθεκτικότερος. Η στήριξη των κρατών μελών είναι μοιρασμένη μεταξύ της επιλογής 1 και της επιλογής 2. Η επιλογή 2 είναι πιθανό να υποστηριχθεί επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις επιχειρήσεις, καθώς εξασφαλίζει την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ του αναγκαίου επιπέδου φιλοδοξίας και του αναγκαίου ρεαλισμού, με βάση την πείρα που αποκτήθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής του 2017 για την τροποποίηση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν. Η επιλογή 3 αποτελεί λογική συνέπεια της ανάπτυξης του χώρου Σένγκεν, αλλά καμία από τις ομάδες δεν την έχει υποστηρίξει ρητά.
|
Η προτιμώμενη επιλογή πολιτικής έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα που εντοπίστηκαν. Παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του Σένγκεν. Υπό την έννοια αυτή, το φάσμα των δυνητικών επιπτώσεων αυτής της επιλογής είναι πολύ ευρύ, συμπεριλαμβανομένων των θετικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων. Ωστόσο, το εύρος αυτών των επιπτώσεων θα εξαρτηθεί τελικά από την επιτυχία άλλων σκοπούμενων πρωτοβουλιών, ιδίως όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του μηχανισμού αξιολόγησης του Σένγκεν (που θα παρουσιαστεί επίσης μαζί με τη στρατηγική Σένγκεν), καθώς και από την πρόοδο ως προς την εφαρμογή, στα εξωτερικά σύνορα και εντός της επικράτειας, των μέτρων που έχουν ήδη θεσπιστεί και εκείνων που προτάθηκαν πρόσφατα, τα οποία θα επιτρέψουν την καλύτερη χρήση άλλων αντισταθμιστικών μέτρων, ώστε να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο ασφάλειας στον χώρο Σένγκεν.
Η προτιμώμενη επιλογή, δεδομένου ότι ενισχύει την προβλεψιμότητα κατά τη διαχείριση καταστάσεων κρίσης, αποφέρει οφέλη στους πολίτες και τους κατοίκους της ΕΕ όταν μετακινούνται εντός του χώρου Σένγκεν για επαγγελματικούς σκοπούς, αγορές ή αναψυχή. Παράλληλα, αποφέρει οικονομικά οφέλη στο σύνολο του χώρου Σένγκεν, καθώς μειώνει το κόστος που συνεπάγονται οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα. Αναγνωρίζει επίσης ρητά τα συμφέροντα των διασυνοριακών περιφερειών και, ως εκ τούτου, μπορεί να περιορίσει τον αντίκτυπο, σʼ αυτές τις περιοχές, των μέτρων που λαμβάνονται σε καταστάσεις κρίσης σε κεντρικό επίπεδο. Τέλος, αυξάνει την αξιοπιστία της ΕΕ σε διεθνές επίπεδο, καθώς αποσαφηνίζει την εφαρμογή των μέτρων στα εξωτερικά σύνορα που θεσπίζονται ειδικά για την αντιμετώπιση απειλών κατά της δημόσιας υγείας.
|