Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0963

    Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή βοήθειας στην Κροατία σε σχέση με τη σειρά σεισμών που άρχισαν την 28η Δεκεμβρίου 2020

    COM/2021/963 final

    Βρυξέλλες, 29.10.2021

    COM(2021) 963 final

    2021/359(BUD)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή βοήθειας στην Κροατία σε σχέση με τη σειρά σεισμών που άρχισαν την 28η Δεκεμβρίου 2020


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1.Πλαίσιο της πρότασης

    Η παρούσα απόφαση καλύπτει την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: ΤΑΕΕ) σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2012/2002 του Συμβουλίου 1 (στο εξής: κανονισμός) για ποσό ύψους 319 192 359 EUR με σκοπό την παροχή βοήθειας στην Κροατία μετά τη σειρά των σεισμών που σημειώθηκαν μεταξύ της 28ης Δεκεμβρίου 2020 και της 21ης Φεβρουαρίου 2021.

    Η κινητοποίηση αυτή συνοδεύεται από τη μεταφορά πιστώσεων DEC αριθ. 28/2021 που προτείνει τη μεταφορά ποσού 277 866 852 EUR από τη γραμμή αποθεματικού για το αποθεματικό αλληλεγγύης και επείγουσας βοήθειας (στο εξής: SEAR) στην επιχειρησιακή γραμμή του προϋπολογισμού του ΤΑΕΕ, τόσο σε αναλήψεις υποχρεώσεων όσο και σε πληρωμές. Οι πιστώσεις αυτές θα χρησιμοποιηθούν για την πληρωμή του εναπομένοντος ποσού στην Κροατία, μετά την αφαίρεση της ήδη καταβληθείσας προκαταβολής ύψους 41 325 507 EUR.

    2.Πληροφορίες και όροι

    2.1Κροατία — σεισμοί που άρχισαν την 28η Δεκεμβρίου 2020

    Στις 28 Δεκεμβρίου 2020, ισχυρός σεισμός (μεγέθους 5,0 ML 2 και έντασης VI-VII της EMS 3 ) έπληξε την περιοχή της Petrinja, με επίκεντρο κοντά στην πόλη Petrinja. Αποτελούσε απλώς την προσεισμική δόνηση του σεισμού που σημειώθηκε την επόμενη ημέρα. Στις 29 Δεκεμβρίου 2020, σεισμός μεγέθους 6,2 ML έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Petrinja και προκάλεσε θύματα και σημαντικές ζημίες. Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν οι πόλεις Sisak, Petrinja και Glina με τα γύρω χωριά. Στο κέντρο του Sisak, το 90 % των κτιρίων υπέστησαν ζημίες σε διάφορους βαθμούς. Ζημίες καταγράφηκαν επίσης στην κομητεία Karlovac και στη κομητεία Ζάγκρεμπ. Στις 30 Δεκεμβρίου 2020, καταγράφηκαν περισσότεροι ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους 2,7 ML – 5,2 ML. Μετά τις αρχικές δονήσεις, μια σειρά μετασεισμών έπληξαν την περιοχή του επίκεντρου, με περισσότερους από 4 000 μετασεισμούς που καταγράφηκαν τους πρώτους λίγους μήνες.

    Στη συνέχεια, η Δημοκρατία της Κροατίας υπέβαλε αίτηση για οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη σειρά σεισμών που σημειώθηκαν μεταξύ της 28ης Δεκεμβρίου 2020 και της 21ης Φεβρουαρίου 2021.

    Οι υπηρεσίες της Επιτροπής εξέτασαν διεξοδικά την αίτηση σύμφωνα με τον κανονισμό και ειδικότερα σύμφωνα με τα άρθρα 2, 3 και 4 του κανονισμού αυτού. Τα σημαντικότερα στοιχεία της αξιολόγησης ορίζονται κατωτέρω.

    (1)Στις 18 Μαρτίου 2021 η Δημοκρατία της Κροατίας (στο εξής: Κροατία) υπέβαλε αίτηση για ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: ΤΑΕΕ) σχετικά με τη σειρά σεισμών που άρχισαν την 28η Δεκεμβρίου 2020.

    (2)Η αίτηση υποβλήθηκε εντός της περιόδου δώδεκα εβδομάδων μετά την πρώτη εκδήλωση ζημίας που προκάλεσε η καταστροφή και περιέχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται βάσει του άρθρου 4 του κανονισμού.

    (3)Πρόκειται για σεισμό φυσικής προέλευσης και, επομένως, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ΤΑΕΕ.

    (4)Οι κροατικές αρχές εκτιμούν τις συνολικές άμεσες ζημίες σε 5 508 740 811 EUR. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το 10,21 % του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ) της Κροατίας και υπερβαίνει το κατώτατο όριο «μείζονος καταστροφής» για την κινητοποίηση του ΤΑΕΕ ύψους 323 774 εκατ. EUR (0,6 % του ΑΕΕ της Κροατίας το 2021). Επομένως, η καταστροφή χαρακτηρίζεται ως «μείζων φυσική καταστροφή» και, ως εκ τούτου, εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού.

    (5)Ο υπολογισμός του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης γίνεται με βάση τις συνολικές άμεσες ζημίες. Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τις ουσιώδεις ενέργειες έκτακτης ανάγκης, που ορίζονται στο άρθρο 3 του κανονισμού.

    (6)Στην αίτησή τους, οι κροατικές αρχές περιγράφουν λεπτομερώς το γεγονός και τη φύση των ζημιών. Ο σεισμός της 29ης Δεκεμβρίου 2020 που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Petrinja είχε μέγεθος 6,2 ML και είχε ως αποτέλεσμα 7 νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και σημαντικές ζημίες. Έγινε αισθητός σε μια ευρύτατη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της Σλοβενίας, της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης και της Ουγγαρίας. Ο σεισμός αυτός προκάλεσε ζημίες σε κτίρια όχι μόνο στην περιοχή του επίκεντρου αλλά και σε μια ευρύτατη περιοχή σε ολόκληρη την επικράτεια της Κροατίας. Επίσης, έπληξε κτίρια που είχαν υποστεί προηγουμένως ζημίες από τον σεισμό του Ζάγκρεμπ στις 22 Μαρτίου 2020 και, ως εκ τούτου, οδήγησε σε μια σημαντική και περίπλοκη προσπάθεια να εκτιμηθεί εάν σημειώθηκαν νέες ζημίες σε ήδη ευάλωτα κτίρια. Σε συνδυασμό με τη σειρά 4 000 μετασεισμών που καταγράφηκαν, αποτελεί τον μεγαλύτερο καταστροφικό σεισμό της Κροατίας κατά τη σύγχρονη εποχή. Στις 4 Ιανουαρίου 2021, η κροατική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση φυσικής καταστροφής (σεισμό) για την περιοχή της κομητείας Sisak-Moslavina, την κομητεία Ζάγκρεμπ και την κομητεία Karlovac.

    (7)Εκτιμάται ότι 1,55 εκατομμύριο άνθρωποι (πάνω από το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού της Κροατίας) επλήγησαν περισσότερο από τους σεισμούς του Δεκεμβρίου 2020 και τους μετασεισμούς. Η συνηθέστερη κατηγορία κατοικιών που υπέστησαν ζημίες ήταν οι οικογενειακές κατοικίες, δεδομένου ότι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού αποθέματος κατοικιών. Ο στεγαστικός τομέας αντιπροσωπεύει το 72 % όλων των κτιρίων που υπέστησαν ζημίες, ενώ το υπόλοιπο 28 % κατανέμεται σε άλλους τομείς. Το 85,25 % των οικιστικών μονάδων που υπέστησαν ζημίες βρίσκονται στην κομητεία Sisak-Moslavina. Πολλοί άνθρωποι έμειναν άστεγοι, δεδομένου ότι οι ζημίες που υπέστη ο στεγαστικός τομέας είναι μεγαλύτερες από τις ζημίες σε όλους τους άλλους τομείς μαζί.

    (8)Οι σεισμοί προκάλεσαν σημαντικές ζημίες στις εκπαιδευτικές υποδομές (συνολικά 271 κτίρια υπέστησαν ζημίες), καθώς και στην αρχιτεκτονική κληρονομιά και τις πολιτιστικές υποδομές στις πληγείσες διοικητικές ενότητες. Οι σοβαρότερες ζημίες σημειώθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο της κομητείας Sisak-Moslavina, που είναι ο κύριος πάροχος υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης στην περιοχή. Σχεδόν όλα τα νοσοκομειακά κτίρια στο Sisak και στην Petrinja υπέστησαν σημαντικές ζημίες από τον σεισμό, καθιστώντας τα εν λόγω κτίρια μη ασφαλή για τους ασθενείς. Υπέστησαν ζημίες συνολικά 324 κτίρια που χρησιμοποιούνταν από τους φορείς της κρατικής διοίκησης και άλλα θεσμικά όργανα. Μεταξύ των κτιρίων που υπέστησαν ζημίες, έξι χαρακτηρίζονται ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

    (9)Η ανεξάρτητη εκτίμηση που διενεργήθηκε από τις υπηρεσίες της Επιτροπής επιβεβαίωσε την πληγείσα περιοχή, καθώς και τον συνολικό αριθμό του εκτεθειμένου πληθυσμού που δηλώθηκε στην αίτηση. Η ενεργοποίηση της ταχείας χαρτογράφησης της υπηρεσίας διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Copernicus της ΕΕ επέτρεψε την ανάλυση δορυφορικών εικόνων πολύ υψηλής ευκρίνειας. Η ανάλυση επιβεβαίωσε, αφενός, τις ζημίες στα κτίρια των πόλεων Petrinja, Sisak και Glina και, αφετέρου, τη χωροταξική κατανομή των ζημιών που δηλώθηκαν στην αίτηση. Από ειδική ανάλυση που πραγματοποίησε το Κοινό Κέντρο Ερευνών διαπιστώθηκε ότι, σε σύγκριση με τον σεισμό της 22ας Μαρτίου 2020 με επίκεντρο πιο κοντά στο Ζάγκρεμπ, ο αντίκτυπος του σεισμού της Petrinja είναι σημαντικά υψηλότερος (σχεδόν διπλάσιος) όσον αφορά τον εκτεθειμένο πληθυσμό και την κατοικημένη περιοχή, αλλά το συνολικό ποσό άμεσων ζημιών είναι σημαντικά χαμηλότερο λόγω του χαμηλότερου κόστους ανασυγκρότησης και του μικρότερου αριθμού κτιρίων ιστορικής αξίας. Η αξιολόγηση της Επιτροπής επιβεβαίωσε ότι είναι εύλογο η συνολική άμεση ζημία να αντιστοιχεί στο μέγεθος της ζημίας που εκτιμήθηκε από τις κροατικές αρχές.

    (10)Η Κροατία εκτίμησε το κόστος των ενεργειών έκτακτης ανάγκης και αποκατάστασης, που είναι επιλέξιμες σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 2 του κανονισμού, σε 1,66 δισ. EUR και το κατένειμε ανά είδος ενέργειας. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά το κόστος προσωρινής στέγασης (άνω των 368 εκατ. EUR), την άμεση αποκατάσταση των πληγεισών φυσικών ζωνών ώστε να αποφευχθούν οι άμεσες επιπτώσεις από τη διάβρωση του εδάφους (άνω των 304 εκατ. EUR) και τον καθαρισμό των περιοχών που επλήγησαν από την καταστροφή (άνω των 228 εκατ. EUR).

    (11)Οι κροατικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για τις επιλέξιμες δαπάνες.

    (12)Με την αίτηση της 18ης Μαρτίου 2021, η Κροατία ζήτησε την πληρωμή προκαταβολής, όπως ορίζεται στο άρθρο 4α του κανονισμού. Στις 23 Ιουνίου 2021, η Επιτροπή εξέδωσε την εκτελεστική απόφαση C (2021) 4648 για τη χορήγηση προκαταβολής από το ΤΑΕΕ ύψους 41 325 507 EUR και στη συνέχεια την κατέβαλε στην Κροατία.

    (13)Όσον αφορά την εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας για την πρόληψη και τη διαχείριση των κινδύνων καταστροφών, δεν εκκρεμεί επί του παρόντος διαδικασία επί παραβάσει.

    (14)Το άρθρο 47α των τροποποιήσεων του κροατικού νόμου περί κατασκευών, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 28 Δεκεμβρίου 2019, προβλέπει την υποχρέωση υιοθέτησης μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την ανακαίνιση του εθνικού κτιριακού αποθέματος, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και μέτρων που συμβάλλουν στην αύξηση της προστασίας από κινδύνους οι οποίοι σχετίζονται με σεισμούς που επηρεάζουν τη ζωή των κτιρίων.

    2.2Συμπέρασμα

    Για τους προαναφερόμενους λόγους, η καταστροφή η οποία αναφέρεται στην αίτηση που υποβλήθηκε από την Κροατία πληροί τις προϋποθέσεις που ορίζονται στον κανονισμό.

    3.Χρηματοδότηση από τα κονδύλια του ΤΑΕΕ/SEAR για το 2021

    Ο κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 2020/2093 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2020, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τα έτη 2021 έως 2027 4 (στο εξής: κανονισμός για το ΠΔΠ), και ιδίως το άρθρο 9, επιτρέπει την κινητοποίηση του ΤΑΕΕ στο πλαίσιο του SEAR. Στο σημείο 10 της διοργανικής συμφωνίας, της 16ης Δεκεμβρίου 2020, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση 5 , καθώς και τους νέους ιδίους πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός οδικού χάρτη για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων», καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την κινητοποίηση του ΤΑΕΕ στο πλαίσιο του SEAR.

    Δεδομένου ότι η αλληλεγγύη αποτέλεσε τον κύριο λόγο ίδρυσης του ΤΑΕΕ, η Επιτροπή θεωρεί ότι η ενίσχυση θα πρέπει να έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με την παγιωμένη πρακτική, το μέρος των ζημιών που υπερβαίνει το κατώτατο όριο «μείζονος φυσικής καταστροφής» για την κινητοποίηση του ΤΑΕΕ (δηλαδή, το 0,6 % του ΑΕΕ ή 3 δισ. EUR σε τιμές 2011, ανάλογα με το ποιο είναι το χαμηλότερο ποσό) θα πρέπει να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ένταση ενίσχυσης σε σχέση με τις ζημίες που δεν υπερβαίνουν το κατώτατο όριο. Το ποσοστό που εφαρμόζεται για τον υπολογισμό των κονδυλίων σε περιπτώσεις μειζόνων καταστροφών είναι 2,5 % του συνόλου των άμεσων ζημιών κάτω από το κατώτατο όριο και 6 % για το τμήμα των ζημιών πάνω από αυτό.

    Η ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβεί το εκτιμώμενο συνολικό κόστος των επιλέξιμων ενεργειών. Η μέθοδος υπολογισμού της ενίσχυσης καθορίστηκε στην ετήσια έκθεση 2002-2003 για το ΤΑΕΕ και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Με βάση την αίτηση της Κροατίας και τις εκτιμήσεις των συνολικών άμεσων ζημιών, ο υπολογισμός της οικονομικής ενίσχυσης από το ΤΑΕΕ έχει ως εξής:

    Χαρακτηρισμός καταστροφής

    Σύνολο άμεσων ζημιών

    (σε EUR)

    Εφαρμόζεται κατώτατο όριο μείζονος καταστροφής 

    (σε EUR)

    2,5 % των συνολικών ζημιών μέχρι το κατώτατο όριο της μείζονος καταστροφής

    6 % των συνολικών ζημιών πάνω από το κατώτατο όριο της μείζονος καταστροφής

    Συνολικό ποσό προτεινόμενης ενίσχυσης

    Καταβληθείσα προκαταβολή

    Μείζων

    5 508 740 811

    323 774 000

    8 094 350

    311 098 009

    319 192 359

    41 325 507

    Σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 2 του κανονισμού για το ΠΔΠ, το συνολικό ετήσιο ανώτατο όριο του SEAR είναι 1 200 000 000 EUR σε τιμές 2018 ή 1 273 450 000 EUR σε τρέχουσες τιμές. Το άρθρο 9 παράγραφος 4 του κανονισμού για το ΠΔΠ ορίζει ότι από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους, το εναπομείναν μέρος του ποσού που είναι διαθέσιμο στο πλαίσιο του SEAR μπορεί να χρησιμοποιείται για συνδρομή από οποιαδήποτε από τις συνιστώσες της ΣΕΑΕ. Περαιτέρω, σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφος 4 του κανονισμού για το ΠΔΠ το 25% του συνολικού κονδυλίου του SEAR για το 2021 ( 318 362 500 EUR σε τρέχουσες τιμές) έπρεπε να διατηρηθεί έως την 1η Οκτωβρίου 2021, αλλά καθίσταται διαθέσιμο για όλες τις συνιστώσες του SEAR από την ημερομηνία αυτή.

    Μετά από προηγούμενη απόφαση κινητοποίησης το 2021 6 , το ΤΑΕΕ έχει ήδη κινητοποιηθεί για συνολικό ποσό ύψους 484 199 841 EUR για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα και τη Γαλλία σε σχέση με φυσικές καταστροφές και σε 20 κράτη μέλη και υποψήφιες χώρες σε σχέση με κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας.

    Ως εκ τούτου, το μέγιστο ποσό που είναι επί του παρόντος διαθέσιμο για κινητοποίηση, στο πλαίσιο του ΤΑΕΕ, ανέρχεται σε 359 968 632 EUR, ποσό που επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης κινητοποίησης.

    Ποσό που είναι επί του παρόντος διαθέσιμο στο πλαίσιο του ΤΑΕΕ:

     

    Ετήσια κονδύλια του SEAR για το 2021

    1 273 450 000 EUR 

    Συν το αδιάθετο ποσό των κονδυλίων του ΤΑΕΕ για το 2020 που μεταφέρθηκαν στο 2021

    47 981 598 EUR 

    Μείον το ποσό του ΤΑΕΕ που έχει ήδη κινητοποιηθεί το 2021

    - 484 199 841 EUR

    Μείον ποσό που έχει ήδη κινητοποιηθεί από άλλες συνιστώσες του SEAR

    - 477 263 125 EUR

    Ποσόν του SEAR που είναι διαθέσιμο για κινητοποίηση

    359 968 632 EUR

    Συνολικό ποσό που προτείνεται να κινητοποιηθεί για την Κροατία

    319 192 359 EUR

    Εναπομένοντα διαθέσιμα του SEAR έως το τέλος του 2021

    40 776 273 EUR

    2021/359 (BUD)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    σχετικά με την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή βοήθειας στην Κροατία σε σχέση με τη σειρά σεισμών που άρχισαν την 28η Δεκεμβρίου 2020

    ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2012/2002 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 2002, για την ίδρυση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης 7 , και ιδίως το άρθρο 4 παράγραφος 3,

    Έχοντας υπόψη τη διοργανική συμφωνία, της 16ης Δεκεμβρίου 2020, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοσιονομική πειθαρχία, τη συνεργασία σε δημοσιονομικά θέματα και τη χρηστή δημοσιονομική διαχείριση, καθώς και τους νέους ιδίους πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός οδικού χάρτη για την εισαγωγή νέων ιδίων πόρων 8 , και ιδίως το σημείο 10,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (στο εξής: το Ταμείο) έχει ως στόχο να επιτρέψει στην Ένωση να αντιδρά με ταχύ, αποτελεσματικό και ευέλικτο τρόπο σε καταστάσεις επείγουσας ανάγκης ώστε να εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον πληθυσμό των περιοχών που πλήττονται από μείζονες ή περιφερειακές φυσικές καταστροφές ή από σοβαρή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της υγείας.

    (2)Η οικονομική ενίσχυση από το Ταμείο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα ανώτατα όρια που αναφέρονται στο άρθρο 9 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αριθ. 2020/2093 του Συμβουλίου 9 . Σύμφωνα με το άρθρο 9 παράγραφοι 2 και 4 του κανονισμού για το ΠΔΠ, και λαμβανομένων υπόψη των προηγούμενων κινητοποιήσεων του αποθεματικού αλληλεγγύης και επείγουσας βοήθειας το 2021, το μέγιστο ποσό που μπορεί να κινητοποιηθεί από το Ταμείο ανέρχεται σε 359 968 632 EUR, ποσό που επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης κινητοποίησης.

    (3)Στις 18 Μαρτίου 2021, η Κροατία υπέβαλε αίτηση για την κινητοποίηση του Ταμείου, μετά τη σειρά σεισμών που άρχισαν την 28η Δεκεμβρίου 2020.

    (4)Η αίτηση που υποβλήθηκε από την Κροατία πληροί τις προϋποθέσεις για την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης από το Ταμείο, όπως ορίζονται στα άρθρα 2 και 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 2012/2002.

    (7)Επομένως, το Ταμείο θα πρέπει να κινητοποιηθεί για την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης στην Κροατία.

    (8)Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος που χρειάζεται για την κινητοποίηση του Ταμείου, η παρούσα απόφαση θα πρέπει να εφαρμοστεί από την ημερομηνία έκδοσής της,

    ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Στο πλαίσιο του γενικού προϋπολογισμού της Ένωσης για το οικονομικό έτος 2021, κινητοποιείται το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη χορήγηση ποσού ύψους 319 192 359 EUR στην Κροατία σε πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων και σε πιστώσεις πληρωμών, συμπεριλαμβανομένου του ποσού των 41 325 507 EUR ως προκαταβολή.

    Άρθρο 3

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει την ημέρα της δημοσίευσής της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Εφαρμόζεται από… [η ημερομηνία της έκδοσής της] 10***.

    Βρυξέλλες,

    Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

    (1)    Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2012/2002 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 2002, για την ίδρυση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ L 311 της 14.11.2002, σ. 3) όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 661/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαΐου 2014 (ΕΕ L 189 της 27.6.2014, σ. 143) και τον κανονισμό (ΕΕ) 2020/461 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 30ής Μαρτίου 2020 (ΕΕ L 99 της 31.3.2020, σ. 9).
    (2)    ML είναι η κλίμακα σεισμικού μεγέθους «Richter» ή η τοπική κλίμακα μεγέθους.
    (3)    Ευρωπαϊκή μακροσεισμική κλίμακα.
    (4)    EE L 433I της 22.12.2020, σ. 11.
    (5)    ΕΕ C 433I της 22.12.2020, σ. 28.
    (6)    Απόφαση (EE) 2021/885 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Μαΐου 2021 για την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα και τη Γαλλία σε σχέση με φυσικές καταστροφές και την Αλβανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Κροατία, την Τσεχία, την Εσθονία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, το Μαυροβούνιο, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ισπανία σε σχέση με κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον τομέα της δημόσιας υγείας
    (7)    ΕΕ L 311 της 4.1.2008, σ. 3.
    (8)    EE L 433I της 22.12.2020, σ. 28.
    (9)    Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2020/2093 του Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2020, για τον καθορισμό του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου για τα έτη 2021 έως 2027 (ΕΕ L 433I της 22.12.2020, σ. 11).
    (10) ** Η ημερομηνία θα προστεθεί από το Κοινοβούλιο πριν από τη δημοσίευση στην ΕΕ.
    Top