EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021PC0767

Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την εναρμόνισή της με τους κανόνες της Ένωσης για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

COM/2021/767 final

Βρυξέλλες, 1.12.2021

COM(2021) 767 final

2021/0399(COD)

Πρόταση

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την εναρμόνισή της με τους κανόνες της Ένωσης για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

1.1.Αιτιολόγηση της πρότασης

Η οδηγία (ΕΕ) 2016/680 1 (στο εξής: οδηγία για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου) άρχισε να ισχύει στις 6 Μαΐου 2016 και τα κράτη μέλη είχαν προθεσμία έως τις 6 Μαΐου 2018 για να τη μεταφέρουν στο εθνικό τους δίκαιο. Κατάργησε και αντικατέστησε την απόφαση-πλαίσιο 2008/977/ΔΕΥ του Συμβουλίου 2 . Το πεδίο εφαρμογής της είναι πολύ ευρύ, δεδομένου ότι είναι η πρώτη πράξη που υιοθετεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την επεξεργασία δεδομένων κατά την επιβολή του νόμου. Εφαρμόζεται τόσο στην εγχώρια όσο και στη διασυνοριακή επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων και της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας και της αποτροπής τους.

Το άρθρο 62 παράγραφος 6 της οδηγίας για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου απαιτεί από την Επιτροπή να επανεξετάσει, έως τις 6 Μαΐου 2019, άλλες νομικές πράξεις της ΕΕ που ρυθμίζουν την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της επιβολής του νόμου. Σκοπός της παρούσας επανεξέτασης είναι να αξιολογηθεί η ανάγκη ευθυγράμμισής τους με την οδηγία για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου και να υποβληθούν προτάσεις για την τροποποίησή τους ώστε να διασφαλιστεί η συνοχή με την προστασία των δεδομένων εντός του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου.

Η Επιτροπή παρουσίασε τα πορίσματα της επανεξέτασής της στην ανακοίνωσή της, της 24ης Ιουνίου 2020, σχετικά με τη μελλοντική πορεία όσον αφορά την εναρμόνιση του πρώην τρίτου πυλώνα του δικαίου της ΕΕ με τους κανόνες προστασίας των δεδομένων 3 , στην οποία προσδιορίζονται οι νομικές πράξεις που θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την οδηγία για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου. Ο κατάλογος των πράξεων αυτών περιλαμβάνει την απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου, οπότε η Επιτροπή ανέφερε ότι θα προέβαινε σε στοχευμένες τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 6 της οδηγίας για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι αρμόδιες αρχές προβαίνουν σε σαφή διάκριση μεταξύ των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα διαφορετικών κατηγοριών υποκειμένων των δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

·προσώπων σε σχέση με τα οποία υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύεται ότι διέπραξαν ή πρόκειται να διαπράξουν ποινικό αδίκημα·

·προσώπων τα οποία καταδικάστηκαν για ποινικό αδίκημα·

·θυμάτων ποινικού αδικήματος ή άλλων μερών ως προς ποινικό αδίκημα.

Σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 1 της οδηγίας για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι η επεξεργασία είναι σύννομη. Αυτό σημαίνει ότι η αρμόδια αρχή μπορεί να επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα μόνο στον βαθμό που απαιτείται για την εκτέλεση καθήκοντος που προβλέπεται στην οδηγία για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου. Το άρθρο 8 παράγραφος 2 της οδηγίας για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου ορίζει ότι η εθνική νομοθεσία που ρυθμίζει την επεξεργασία δεδομένων στο πλαίσιο της οδηγίας για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου πρέπει να καθορίζει τουλάχιστον τους στόχους της επεξεργασίας, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που υποβάλλονται σε επεξεργασία και τους σκοπούς της επεξεργασίας.

Για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας, έχει ζωτική σημασία η αποδοτική ανταλλαγή πληροφοριών που θεωρούνται ότι είναι συναφείς από τις αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, ανίχνευσης, διερεύνησης και δίωξης τρομοκρατικών εγκλημάτων μεταξύ αρμόδιων αρχών και οργανισμών της Ένωσης. Η εν λόγω ανταλλαγή πληροφοριών πρέπει να πραγματοποιείται με πλήρη σεβασμό του δικαιώματος στην προστασία των δεδομένων και σύμφωνα με τους όρους που καθορίζει η οδηγία για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου.

Η απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 20ής Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία όσον αφορά τα τρομοκρατικά αδικήματα 4 ορίζει ότι, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είναι απαραίτητο να υπάρχουν όσο το δυνατόν πληρέστερες και επικαιροποιημένες πληροφορίες. Η επιμονή και η πολυπλοκότητα της τρομοκρατικής απειλής δίνει το έναυσμα για μεγαλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών.

Στο πλαίσιο αυτό, η απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου προβλέπει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να συλλέγουν όλες τις σχετικές πληροφορίες που αφορούν και απορρέουν από ποινικές έρευνες που συνδέονται με τρομοκρατικά εγκλήματα τα οποία θίγουν ή μπορούν να θίξουν δύο ή περισσότερα κράτη μέλη, και να τις διαβιβάζουν στην Ευρωπόλ 5 . Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να συλλέγουν όλες τις σχετικές πληροφορίες που αφορούν διώξεις και καταδίκες για τρομοκρατικά εγκλήματα τα οποία θίγουν ή μπορούν να θίξουν δύο ή περισσότερα κράτη μέλη, και να τις διαβιβάζουν στη Eurojust. Κάθε κράτος μέλος πρέπει επίσης να καθιστά διαθέσιμες όλες τις σχετικές πληροφορίες που συλλέγουν οι αρμόδιες αρχές του στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών που συνδέονται με τρομοκρατικά εγκλήματα. Οι πληροφορίες αυτές πρέπει να τίθενται ταχέως στη διάθεση των αρμόδιων αρχών άλλου κράτους μέλους, όταν οι πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη, την ανίχνευση, τη διερεύνηση ή τη δίωξη τρομοκρατικών εγκλημάτων.

Από το 2005 η σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, καθώς και με την Ευρωπόλ και τη Eurojust, έχει καταστεί πιο προφανής. Η οδηγία (ΕΕ) 2017/541 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας 6 τροποποίησε την απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου, ώστε να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική και έγκαιρη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, λαμβανομένης υπόψη της σοβαρής απειλής που συνιστούν τα τρομοκρατικά εγκλήματα.

Η αιτιολογική σκέψη 7 της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου αναγνωρίζει ότι η απόφαση σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις γενικές αρχές που αναγνωρίζονται από τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το άρθρο 8 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατοχυρώνει την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ως θεμελιώδες δικαίωμα. Το άρθρο 16 παράγραφος 1 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) καθιερώνει επίσης την αρχή ότι κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν. Επιπλέον, το άρθρο 16 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ εισήγαγε ειδική νομική βάση για τη θέσπιση κανόνων σχετικά με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Οι κανόνες της Ένωσης για την προστασία των δεδομένων έχουν αναπτυχθεί μετά την έκδοση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, όπως προαναφέρθηκε, βάσει του άρθρου 16 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο εξέδωσαν την οδηγία για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 6 Μαΐου 2016. Η οδηγία για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου αποτελεί ολοκληρωμένο οριζόντιο μέσο για την προστασία των δεδομένων. Είναι σημαντικό ότι εφαρμόζεται σε όλες τις πράξεις επεξεργασίας που εκτελούνται από τις αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της επιβολής του νόμου (εγχώρια και διασυνοριακή επεξεργασία).

1.2.Στόχος της πρότασης

Η πρόταση αποσκοπεί στην εναρμόνιση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου με τις αρχές και τους κανόνες που θεσπίζονται στην οδηγία για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου, προκειμένου να διασφαλιστεί συνεπής προσέγγιση της προστασίας των προσώπων όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, της 24ης Ιουνίου 2020, η εναρμόνιση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ θα πρέπει να αφορά τα εξής:

·Πρέπει να διευκρινίζει ότι η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα βάσει της απόφασης-πλαισίου 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου μπορεί να πραγματοποιείται μόνο με σκοπό την πρόληψη, διερεύνηση, ανίχνευση και δίωξη τρομοκρατικών εγκλημάτων, σύμφωνα με την αρχή του περιορισμού του σκοπού·

·Οι κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που μπορούν να αποτελούν αντικείμενο ανταλλαγής θα πρέπει να καθοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια από το δίκαιο της Ένωσης ή των κρατών μελών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 8 παράγραφος 2 της οδηγίας για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου, λαμβανομένων δεόντως υπόψη των λειτουργικών αναγκών των οικείων αρχών.

1.3.Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η παρούσα πρόταση οδηγίας λαμβάνει υπόψη τις τροποποιήσεις της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ που απορρέουν από την πρόταση κανονισμού σχετικά με την ανταλλαγή ψηφιακών πληροφοριών σε υποθέσεις τρομοκρατίας, την οποία υπέβαλε η Επιτροπή μαζί με την παρούσα πρόταση. Η εν λόγω πρόταση κανονισμού αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, η οποία εκπονήθηκε από την Επιτροπή σε συνέχεια της ανακοίνωσης για την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης 7 . Μόλις εγκριθεί, καταργεί τις διατάξεις της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών για διασυνοριακές υποθέσεις τρομοκρατίας που αφορούν την Eurojust και τις εισάγει στον κανονισμό Eurojust [κανονισμός (ΕΕ) 2018/1727 8 ]. Ως επακόλουθη τροποποίηση, καταργεί επίσης τις αναφορές στη Eurojust από την απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου. Θα απαιτηθεί στενός συντονισμός καθ’ όλη τη διάρκεια της νομοθετικής διαδικασίας για να εξασφαλιστεί η συνέπεια των τροποποιήσεων που περιέχονται στην εν λόγω πρόταση κανονισμού και στην παρούσα πρόταση οδηγίας.

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

2.1.Νομική βάση

Η εναρμόνιση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου με την οδηγία για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου βασίζεται στο άρθρο 16 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ. Το άρθρο 16 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ προβλέπει τη θέσπιση κανόνων για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών κατά την άσκηση δραστηριοτήτων πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ. Επιτρέπει επίσης τη θέσπιση κανόνων σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένων των ανταλλαγών δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις αρμόδιες αρχές εντός της ΕΕ.

2.2.Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Μόνον η ΕΕ μπορεί να εναρμονίσει τις πράξεις της με τους κανόνες που θεσπίζονται στην οδηγία για την προστασία των δεδομένων στο πλαίσιο της επιβολής του νόμου. Ως εκ τούτου, μόνον η ΕΕ μπορεί να εκδώσει νομοθετική πράξη για την τροποποίηση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου.

2.3.Αναλογικότητα

Η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στην εναρμόνιση υφιστάμενης νομικής πράξης της ΕΕ με μεταγενέστερη νομική πράξη της ΕΕ, όπως προβλέπεται στην τελευταία, χωρίς να αλλάξει το πεδίο εφαρμογής της. Σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας, για την επίτευξη των βασικών στόχων της διασφάλισης υψηλού επιπέδου προστασίας των φυσικών προσώπων όσον αφορά την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και της ελεύθερης κυκλοφορίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε ολόκληρη την ΕΕ, είναι αναγκαίο να θεσπιστούν κανόνες σχετικά με την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών με σκοπό την πρόληψη, τη διερεύνηση, την ανίχνευση ή τη δίωξη ποινικών αδικημάτων. Εδώ περιλαμβάνεται η προστασία από απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας και η πρόληψή τους. Η παρούσα πρόταση δεν υπερβαίνει τα αναγκαία όρια για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων, σύμφωνα με το άρθρο 5 παράγραφος 4 της ΣΕΕ. 

2.4.Επιλογή της νομικής πράξης

Η παρούσα πρόταση αποσκοπεί στην τροποποίηση απόφασης του Συμβουλίου, η οποία εκδόθηκε πριν από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας το 2009. Η νομική βάση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου, δηλαδή το άρθρο 34 παράγραφος 2 στοιχείο γ) της ΣΕΕ, όπως ίσχυε το 2005, δεν υφίσταται πλέον. Οι σχετικές διατάξεις της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ προβλέπουν υποχρεώσεις για τα κράτη μέλη παρόμοιες με εκείνες οδηγίας και όχι αυτοτελείς κανόνες που θα εφαρμόζονταν άμεσα. Ως εκ τούτου, το καταλληλότερο μέσο για την τροποποίηση της εν λόγω απόφασης του Συμβουλίου, δυνάμει του άρθρου 16 παράγραφος 2 της ΣΛΕΕ, είναι μέσω οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

3.Επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Η παρούσα πρόταση τροποποιεί την απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου ως προς τα ακόλουθα σημεία:

Για τον καθορισμό των σκοπών της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, το άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχείο α) της πρότασης εισάγει νέο εδάφιο στο άρθρο 2 παράγραφος 3 της απόφασης του Συμβουλίου, το οποίο ορίζει ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα υποβάλλονται σε επεξεργασία με σκοπό την πρόληψη, τη διερεύνηση, την ανίχνευση ή τη δίωξη τρομοκρατικών εγκλημάτων.

Για τον καθορισμό των κατηγοριών δεδομένων που πρέπει να υποβάλλονται σε επεξεργασία, το άρθρο 1 παράγραφος 2 στοιχεία β) και γ) της πρότασης προσθέτει νέα εδάφια στο άρθρο 2 της απόφασης του Συμβουλίου, τα οποία ορίζουν ότι οι κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που μπορούν να ανταλλάσσονται με την Ευρωπόλ πρέπει να είναι εκείνες που ορίζονται στον κανονισμό Ευρωπόλ και ότι οι κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που μπορούν να ανταλλάσσονται μεταξύ των κρατών μελών για τους σκοπούς της πρόληψης, της διερεύνησης, της ανίχνευσης ή της δίωξης τρομοκρατικών εγκλημάτων είναι εκείνες που ορίζονται από τις αντίστοιχες εθνικές νομοθεσίες.

Επιπλέον, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η απόφαση του Συμβουλίου ενόψει των μεταγενέστερων νομικών εξελίξεων και ιδίως προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ανωτέρω τροποποιητική διάταξη παραπέμπει στην ορθή νομική πράξη, η πρόταση απαλείφει το στοιχείο β) του άρθρου 1 της απόφασης του Συμβουλίου. Το στοιχείο β) παραπέμπει στη σύμβαση Ευρωπόλ. Οι σχετικές διατάξεις της απόφασης του Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε, παραπέμπουν αντίθετα στον κανονισμό Ευρωπόλ.

2021/0399 (COD)

Πρόταση

ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου όσον αφορά την εναρμόνισή της με τους κανόνες της Ένωσης για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 16 παράγραφος 2,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Κατόπιν διαβίβασης του σχεδίου νομοθετικής πράξης στα εθνικά κοινοβούλια,

Αποφασίζοντας σύμφωνα με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Η οδηγία (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 9 προβλέπει εναρμονισμένους κανόνες για την προστασία και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τα οποία υποβάλλονται σε επεξεργασία για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων, περιλαμβανομένων της προστασίας από απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας και της αποτροπής τους. Η οδηγία απαιτεί από την Επιτροπή να επανεξετάσει άλλες σχετικές πράξεις του ενωσιακού δικαίου προκειμένου να αξιολογήσει την ανάγκη εναρμόνισής τους με την εν λόγω οδηγία και να υποβάλει, όπου είναι αναγκαίο, προτάσεις για την τροποποίηση των εν λόγω πράξεων, ώστε να διασφαλιστεί μια συνεκτική προσέγγιση όσον αφορά την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της εν λόγω οδηγίας.

(2)Η απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου 10 θεσπίζει ειδικούς κανόνες σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία όσον αφορά τα τρομοκρατικά αδικήματα. Για να εξασφαλιστεί συνεπής προσέγγιση όσον αφορά την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στην Ένωση, η εν λόγω απόφαση θα πρέπει να τροποποιηθεί ώστε να εναρμονιστεί με την οδηγία (ΕΕ) 2016/680. Ειδικότερα, η εν λόγω απόφαση θα πρέπει να προσδιορίζει, κατά τρόπο συνεπή προς την οδηγία (ΕΕ) 2016/680, τον σκοπό της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και να υποδεικνύει τις κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που μπορούν να ανταλλάσσονται, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του άρθρου 8 παράγραφος 2 της οδηγίας (ΕΕ) 2016/680, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη τις επιχειρησιακές ανάγκες των οικείων αρχών.

(3)Για λόγους σαφήνειας, θα πρέπει να επικαιροποιηθούν οι παραπομπές που περιέχονται στην απόφαση 2005/671/ΔΕΥ προς τις νομικές πράξεις που διέπουν τη λειτουργία του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Επιβολής του Νόμου (Ευρωπόλ).

(4)Σύμφωνα με το άρθρο 6α του πρωτοκόλλου αριθ. 21 για τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας όσον αφορά τον χώρο ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιρλανδία δεσμεύεται από την απόφαση 2005/671/ΔΕΥ και συνεπώς μετέχει στην έκδοση της παρούσας οδηγίας.

(5)Σύμφωνα με τα άρθρα 1 και 2 του πρωτοκόλλου αριθ. 22 σχετικά με τη θέση της Δανίας, το οποίο προσαρτάται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Δανία δεν συμμετέχει στη θέσπιση της παρούσας οδηγίας και δεν δεσμεύεται από αυτήν ούτε υπόκειται στην εφαρμογή της.

(6)Ζητήθηκε η γνώμη του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων σύμφωνα με το άρθρο 42 του κανονισμού (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου 11 , ο οποίος γνωμοδότησε στις XX/XX 20XX,

ΕΞΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΟΔΗΓΙΑ:

Άρθρο 1

Η απόφαση 2005/671/ΔΕΥ τροποποιείται ως εξής:

1)Στο άρθρο 1, το στοιχείο β) απαλείφεται·

2)Το άρθρο 2 τροποποιείται ως εξής:

α)στην παράγραφο 3, προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Κάθε κράτος μέλος διασφαλίζει ότι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα υποβάλλονται σε επεξεργασία σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο μόνο για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης τρομοκρατικών εγκλημάτων.»

β)στην παράγραφο 4, προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Οι κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που διαβιβάζονται στην Ευρωπόλ για τους σκοπούς που προβλέπονται στην παράγραφο 3 εξακολουθούν να περιορίζονται σε εκείνες που προβλέπονται στο τμήμα Β σημείο 2 του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) 2016/794.»·

γ)στην παράγραφο 6, προστίθεται το ακόλουθο εδάφιο:

«Οι κατηγορίες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που μπορούν να ανταλλάσσονται μεταξύ των κρατών μελών για τους σκοπούς που προβλέπονται στο πρώτο εδάφιο εξακολουθούν να περιορίζονται σε εκείνες που καθορίζονται στο τμήμα Β σημείο 2 του παραρτήματος ΙΙ του κανονισμού (ΕΕ) 2016/794.»

Άρθρο 2

1.Τα κράτη μέλη θέτουν σε ισχύ τις αναγκαίες νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις για να συμμορφωθούν με την παρούσα οδηγία το αργότερο [ένα έτος από την έκδοσή της]. Ανακοινώνουν αμέσως στην Επιτροπή το κείμενο των εν λόγω διατάξεων.

Οι διατάξεις αυτές, όταν θεσπίζονται από τα κράτη μέλη, περιέχουν αναφορά στην παρούσα οδηγία ή συνοδεύονται από την αναφορά αυτή κατά την επίσημη δημοσίευσή τους. Ο τρόπος της αναφοράς αποφασίζεται από τα κράτη μέλη.

2.Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή το κείμενο των ουσιωδών διατάξεων εθνικού δικαίου τις οποίες θεσπίζουν στον τομέα που διέπεται από την παρούσα οδηγία.

Άρθρο 3

Η παρούσα οδηγία αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άρθρο 4

Η παρούσα οδηγία απευθύνεται στα κράτη μέλη σύμφωνα με τις Συνθήκες.

Βρυξέλλες,

Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο    Για το Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος    Ο Πρόεδρος

(1)    Οδηγία (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της απόφασης-πλαίσιο 2008/977/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 89).
(2)    Απόφαση-πλαίσιο 2008/977/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 27ης Νοεμβρίου 2008, για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τυγχάνουν επεξεργασίας στο πλαίσιο της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε ποινικές υποθέσεις (ΕΕ L 350 της 30.12.2008, σ. 60).
(3)    COM(2020) 262 final.
(4)    Απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 20ής Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία όσον αφορά τα τρομοκρατικά αδικήματα (ΕΕ 253 της 29.9.2005, σ. 22).
(5)    Πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση και τις δραστηριότητες της Ευρωπόλ διατίθενται εδώ: https://www.europol.europa.eu .
(6)    Οδηγία (ΕΕ) 2017/541 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2017, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαισίου 2002/475/ΔΕΥ του Συμβουλίου και για την τροποποίηση της απόφασης 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 88 της 31.3.2017, σ. 6).
(7)    Ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Η ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Μια εργαλειοθήκη ευκαιριών» [COM(2020) 710 final, 2.12.2020].
(8)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1727 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 14ης Νοεμβρίου 2018, σχετικά με τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συνεργασία στον τομέα της ποινικής δικαιοσύνης (Eurojust) και την αντικατάσταση και την κατάργηση της απόφασης 2002/187/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ 295 της 21.11.2018, σ. 138).
(9)    Οδηγία (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 27ης Απριλίου 2016, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από αρμόδιες αρχές για τους σκοπούς της πρόληψης, διερεύνησης, ανίχνευσης ή δίωξης ποινικών αδικημάτων ή της εκτέλεσης ποινικών κυρώσεων και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της απόφασης-πλαίσιο 2008/977/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 119 της 4.5.2016, σ. 89).
(10)    Απόφαση 2005/671/ΔΕΥ του Συμβουλίου, της 20ής Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία όσον αφορά τα τρομοκρατικά αδικήματα (ΕΕ 253 της 29.9.2005, σ. 22).
(11)    Κανονισμός (ΕΕ) 2018/1725 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Οκτωβρίου 2018, για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από τα θεσμικά και λοιπά όργανα και τους οργανισμούς της Ένωσης και την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών, και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 45/2001 και της απόφασης αριθ. 1247/2002/ΕΚ (ΕΕ L 295 της 21.11.2018, σ. 39).
Top