Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52021AE1368

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την περιαγωγή σε δημόσια δίκτυα κινητών επικοινωνιών εντός της Ένωσης» (αναδιατύπωση) [COM(2021) 85 final — 2021/0045 (COD)]

EESC 2021/01368

ΕΕ C 374 της 16.9.2021, p. 28–32 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.9.2021   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 374/28


Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την περιαγωγή σε δημόσια δίκτυα κινητών επικοινωνιών εντός της Ένωσης» (αναδιατύπωση)

[COM(2021) 85 final — 2021/0045 (COD)]

(2021/C 374/06)

Εισηγητής:

ο κ. Christophe LEFÈVRE

Αίτηση γνωμοδότησης

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 24.3.2021

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 11.3.2021

Νομική βάση

Άρθρο 114 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Αρμόδιο τμήμα

Ενιαία αγορά, παραγωγή και κατανάλωση

Υιοθετήθηκε από το τμήμα

15.6.2021

Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

7.7.2021

Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

562

Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

(υπέρ/κατά/αποχές)

204/0/1

1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

1.1.

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) σημειώνει ότι η πρόταση της Επιτροπής εντάσσεται στο πλαίσιο:

τόσο της ανάπτυξης υποδομών που σχετίζονται με την εξάλειψη των λευκών περιοχών και με τη συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας, όσο και της ανάπτυξης τεχνολογιών νέας γενιάς (5G),

του στόχου που αφορά την επίτευξη υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών και την ύπαρξη ανταγωνισμού μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης δικτύων κινητών επικοινωνιών,

της δημιουργίας μιας Ευρώπης έτοιμης για την ψηφιακή εποχή, προκειμένου να μην επανεισαχθούν φραγμοί στην ενιαία αγορά.

1.2.

Η EOKE σημειώνει ότι η πρόταση θα αυξήσει τη διαφάνεια σε επίπεδο λιανικής, διότι θα παρέχει πληροφόρηση, ιδίως εντός των συμβατικών όρων, σχετικά με τα εξής:

την ποιότητα των υπηρεσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την περιαγωγή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ),

την επικοινωνία σχετικά με τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, σχετικά με το είδος των υπηρεσιών που είναι πιθανό να τιμολογηθούν σε πιο υψηλές τιμές και σχετικά με παρόμοιες πληροφορίες, μέσω του «SMS υποδοχής» που αποστέλλεται κατά την είσοδο σε νέα χώρα,

τα διάφορα μέσα πρόσβασης στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κατά την περιαγωγή.

Γενικότερα, η πρόταση θα αυξήσει το επίπεδο προστασίας των καταναλωτών.

1.3.

Καθώς μια μελέτη έχει αποδείξει ότι το τοπικό δίκτυο που διατίθεται για χρήση περιαγωγής είναι υποβαθμισμένο, στόχος της πρότασης είναι να διασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες περιαγωγής θα παρέχονται υπό τους ίδιους όρους όπως και για την εθνική κατανάλωση των ίδιων υπηρεσιών (περιαγωγή όπως και στο εσωτερικό), με τη διάθεση κατά την περιαγωγή απεριόριστης πρόσβασης στις τελευταίες γενιές και τεχνολογίες δικτύου. Όταν το πρόβλημα έγκειται σε κακή ποιότητα των τοπικών υποδομών, η ΕΟΚΕ συνιστά να ενισχυθούν οι επενδύσεις στις εν λόγω υποδομές, ιδίως όσον αφορά τη βελτίωση της κάλυψης των λευκών περιοχών, αλλά και να θεσπιστούν ελάχιστα κριτήρια που θα πρέπει σταδιακά να πληρούν οι φορείς εκμετάλλευσης, ώστε να έχουν οι καταναλωτές τη δυνατότητα πλήρους χρήσης των υπηρεσιών αυτών.

1.4.

Πρέπει να χαιρετιστεί και η μείωση των μέγιστων τιμών (pricecaps) που μπορούν να χρεώνουν τα δίκτυα επίσκεψης στους επισκέπτες φορείς εκμετάλλευσης· ωστόσο το εύρος της μείωσης είναι ανεπαρκές σε σχέση με τη διαφορά μεταξύ των μετακυλιόμενων τιμών και του πραγματικού κόστους της περιαγωγής στο δίκτυο επίσκεψης. Επομένως, προκύπτει αύξηση του κόστους της βασικής συνδρομής για τους καταναλωτές και μείωση της ανταγωνιστικότητας των φορέων εκμετάλλευσης εικονικών δικτύων κινητών επικοινωνιών (mobile virtual network operator — MVNO), που πρέπει να αγοράσουν τις υπηρεσίες περιαγωγής από τους βασικούς φορείς εκμετάλλευσης κινητών επικοινωνιών. Ειδικότερα, η κατανάλωση δεδομένων αυξάνεται με υψηλούς ρυθμούς. Για να αποτραπούν επιδράσεις κλίμακας δυσμενείς για τους φορείς εκμετάλλευσης εικονικών δικτύων κινητών επικοινωνιών (MVNO) και τους μικρούς φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητών επικοινωνιών (MNO), τα ανώτατα όρια χονδρικής πρέπει να μειώνονται με τον ίδιο ρυθμό που αυξάνεται η κατανάλωση.

1.5.

Η ΕΟΚΕ θα πρέπει να εκφράσει την υποστήριξή της στην προτιμώμενη εντός της πρότασης επιλογή «Επιλογή 3 — Βιώσιμη και γνήσια “Roam-Like-At-Home” (RLAH — περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού)» (προτιμώμενη επιλογή) και να διασφαλίσει μεγαλύτερη μείωση των μέγιστων τιμών από αυτή που υποδεικνύεται στην πρόταση.

1.6.

Αν και η πρόταση κανονισμού βελτιώνει τη διαφάνεια των τιμολογίων προστιθέμενης αξίας μέσω της δημιουργίας πεδίων αριθμοδότησης για τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας με τη δημιουργία μιας κεντρικής βάσης δεδομένων της ΕΕ —προσβάσιμης στους φορείς εκμετάλλευσης— για αυτά τα πεδία αριθμοδότησης, η ΕΟΚΕ συνιστά να συμπεριληφθεί η δυνατότητα διακοπής της υπηρεσίας, εφόσον αυτή έχει παρασχεθεί με απάτη (ping-call), κατόπιν ειδοποίησης εκ μέρους των δικαστικών ή των αστυνομικών αρχών, με πρόβλεψη μέσων προσφυγής για τους φορείς εκμετάλλευσης των εν λόγω υπηρεσιών.

1.7.

Αν και ο κανονισμός αναφέρεται σε «εύλογη χρήση» για να περιγράψει τη χρήση κατά την περιαγωγή, η ΕΟΚΕ εκφράζει τη δυσαρέσκειά της διότι δεν διευκρινίζει καθόλου τα όρια και δεν θεσπίζει ούτε τους κανόνες πολιτικής ισότιμης χρήσης για τα τιμολογιακά προγράμματα χωρίς περιορισμό, ούτε την τιμολόγηση των διεθνών κλήσεων, είτε ο καλών πελάτης βρίσκεται σε περιαγωγή είτε όχι. Η ΕΟΚΕ προτείνει τη διαγραφή του όρου «με την επιφύλαξη της εύλογης χρήσης», εφόσον δεν διευκρινίζεται η εμβέλειά της εν λόγω χρήσης, δεδομένου ότι αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιείται σήμερα από τους φορείς εκμετάλλευσης για να περιορίσουν σημαντικά τη χρήση των πακέτων με κατ’ αποκοπήν πληρωμή κατά την περιαγωγή.

1.8.

Όσον αφορά τις ειδοποιήσεις κατανάλωσης κατά την προσέγγιση ενός ανώτατου ορίου που έχει καθοριστεί είτε από τον καταναλωτή είτε από τον φορέα εκμετάλλευσης, η ΕΟΚΕ προτείνει ο φορέας εκμετάλλευσης να υποχρεούται να ειδοποιεί εκ νέου τον καταναλωτή κάθε φορά που ο όγκος που ορίζει την πρώτη ειδοποίηση έχει καταναλωθεί ξανά, ιδίως κατά την ίδια κλήση ή περίοδο χρήσης δεδομένων.

1.9.

Συγκεκριμένα, η ΕΟΚΕ εφιστά ιδιαίτερη προσοχή στις καταστάσεις χρήσης κινητών συσκευών σε διασυνοριακές περιοχές με χώρες που δεν είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συνιστά:

να ζητείται ειδική διάρθρωση από τους φορείς εκμετάλλευσης που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τιμολόγηση κατά την περιαγωγή RLAH ΕΕ που θα εκτείνεται σε αυτές τις χώρες ή στην όμορη γεωγραφική περιοχή,

να συναφθούν διεθνείς συμφωνίες με αυτές τις όμορες χώρες των χωρών της ΕΕ, με στόχο την επέκταση της περιαγωγής RLAH ΕΕ.

1.10.

Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι ένα μέρος της συνολικής μελέτης και των διαβουλεύσεων για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού πραγματοποιήθηκε πριν από την κρίση της νόσου COVID-19. Η εν λόγω κρίση έχει οδηγήσει σε δραστικούς περιορισμούς στις ενδοευρωπαϊκές μετακινήσεις και στη μαζική χρήση εργαλείων τηλεργασίας ή τηλεαναμετάδοσης πανεπιστημιακών μαθημάτων, ιδίως για τους φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+.

1.11.

Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολυάριθμες περιοχές που δεν εξυπηρετούνται σε υψηλή ταχύτητα σε επίπεδο τοπικού βρόχου, και σημειώνει κυρίως την ανεπαρκή ταχύτητα για την κάλυψη της ζήτησης που προκύπτει από αυτές τις βιντεοδιασκέψεις, οι οποίες καταναλώνουν πολλά δεδομένα, είτε σε συνθήκες περιαγωγής είτε όχι.

1.12.

Η ΕΟΚΕ προτείνει να ενισχυθούν σημαντικά τόσο η στρατηγική κάλυψης των διαφόρων περιοχών με οπτική ίνα υψηλής ταχύτητας όσο και η ικανότητα παροχής υπηρεσιών υψηλής ταχύτητας, είτε στο πλαίσιο του τοπικού βρόχου είτε στο πλαίσιο δικτύων κινητών επικοινωνιών.

1.13.

Η ΕΟΚΕ συνιστά ο ευρωπαϊκός κανονισμός να τεθεί σε εφαρμογή με απώτερο στόχο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελέσει ενιαία τιμολογιακή ζώνη, σε μια ενιαία αγορά, όπου θα επιτρέπονται κλήσεις και κατανάλωση δεδομένων με «τοπική» χρέωση προς όλα τα κινητά και σταθερά τηλέφωνα καταναλωτών που έχουν τηλεφωνική συνδρομή στην Ευρώπη και με τις ίδιες ταχύτητες και πρόσβαση σε υποδομή, ανεξάρτητα από τη χώρα κλήσης ή λήψης.

1.14.

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ανησυχία της για την προτεινόμενη τροποποίηση της μεθόδου αναθεώρησης των μέγιστων τελών χονδρικής μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξης και συνιστά τον πλήρη νομοθετικό έλεγχο σε σχέση με τις κοινωνιακές πτυχές της ανάπτυξης της περιαγωγής.

2.   Κύρια σημεία του εγγράφου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

2.1.

Στόχος της πρότασης είναι η παράταση της εφαρμογής του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 531/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1), ο οποίος λήγει στις 30 Ιουνίου 2022. Η πρόταση προβλέπει προσαρμογή των μέγιστων τελών χονδρικής ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της παροχής υπηρεσιών περιαγωγής λιανικής σε εγχώριες τιμές. Θεσπίζει, επίσης, νέα μέτρα για την αύξηση της διαφάνειας και τη διασφάλιση πραγματικής εμπειρίας περιαγωγής με χρέωση εσωτερικού ως προς την ποιότητα της υπηρεσίας και την πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κατά την περιαγωγή. Δεδομένου ότι ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 531/2012 έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές, σκοπός της πρότασης είναι η αναδιατύπωση, προκειμένου να βελτιωθεί η σαφήνεια και να αντικατασταθούν οι πολλαπλές τροποποιητικές πράξεις που περιέχει.

2.2.

Στόχος των κύριων προτεινόμενων τροποποιήσεων είναι να διασφαλιστεί ότι οι φορείς εκμετάλλευσης θα μπορούν να παρέχουν περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού και να ανακτούν το κόστος με βιώσιμο τρόπο σε επίπεδο χονδρικής. Η πρόταση αφορά τον καθορισμό μέγιστων τελών περιαγωγής χονδρικής σε επίπεδο ΕΕ για τις πραγματοποιούμενες κλήσεις, τα μηνύματα SMS και τα δεδομένα, σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που ισχύουν έως τις 30 Ιουνίου 2022.

2.3.

Πέρα από τη μείωση των ισχυουσών τιμών των μέγιστων τελών χονδρικής, η πρόταση περιλαμβάνει τροποποιήσεις που αποσκοπούν στη διασφάλιση πραγματικής περιαγωγής με χρέωση εσωτερικού στους τελικούς χρήστες και στη διευκόλυνση της καινοτομίας και της πρόσβασης σε δίκτυα, θεσπίζοντας παράλληλα ένα βιώσιμο κανονιστικό πλαίσιο, προς όφελος και των καταναλωτών και των φορέων εκμετάλλευσης.

2.4.

Γενικά, η πρόταση συμβάλλει στη δημιουργία μιας «Ευρώπης έτοιμης για την ψηφιακή εποχή» και στη φιλοδοξία να αξιοποιηθεί στο έπακρο η ψηφιακή μετάβαση, ώστε να δοθούν στους πολίτες περισσότερες ευκαιρίες σύνδεσης, επικοινωνίας και διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της ενιαίας αγοράς. Η πρόταση έχει ως στόχο να διασφαλιστεί ότι δεν θα επανεισαχθούν φραγμοί στην ενιαία αγορά οι οποίοι είχαν αρθεί με την κατάργηση των πρόσθετων τελών περιαγωγής λιανικής.

3.   Νομική βάση

3.1.

Η νομική βάση της υπό εξέταση πρότασης είναι το άρθρο 114 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το οποίο συνιστά το πλαίσιο της συνήθους νομοθετικής διαδικασίας όσον αφορά την εγκαθίδρυση ή τη βελτίωση της λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς (άρθρο 26 της ΣΛΕΕ).

4.   Γενικές παρατηρήσεις

4.1.

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για το σχέδιο ευρωπαϊκού κανονισμού και θεωρεί ότι η πρόταση πρέπει να έχει ως στόχο οι καταναλωτές να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, καθώς και το ίδιο επίπεδο προστασίας. Ωστόσο, οι φορείς εκμετάλλευσης θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται τις συμφωνίες περιαγωγής χονδρικής σύμφωνα με τις εμπορικές τους ανάγκες. Ο υπό εξέταση κανονισμός, όμως, δεν θα πρέπει να περιορίζει τη δυνατότητα σύναψης συμφωνίας πρόσβασης χονδρικής μόνο με τους φορείς εκμετάλλευσης που διαθέτουν τα πλέον προηγμένα δίκτυα.

4.2.

Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι η πρόταση της Επιτροπής εντάσσεται στο πλαίσιο:

τόσο της ανάπτυξης υποδομών που σχετίζονται με την εξάλειψη των λευκών περιοχών και με τη συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας, όσο και της ανάπτυξης τεχνολογιών νέας γενιάς (5G),

του στόχου που αφορά την επίτευξη υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών και την ύπαρξη ανταγωνισμού μεταξύ των φορέων εκμετάλλευσης δικτύων κινητών επικοινωνιών,

της δημιουργίας μιας Ευρώπης έτοιμης για την ψηφιακή εποχή, προκειμένου να μην επανεισαχθούν φραγμοί στην ενιαία αγορά.

4.3.

Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι η Επιτροπή έχει διεξαγάγει μελέτες αντικτύπου από το 2018, ιδίως δε μια δημόσια διαβούλευση 12 εβδομάδων το 2020, η οποία αφορούσε: 1) τις υπηρεσίες περιαγωγής λιανικής (διευκρινίσεις και μέτρα σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών, τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και τις επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης σε συνθήκες περιαγωγής)· 2) την παροχή υπηρεσιών περιαγωγής χονδρικής· 3) τον διοικητικό φόρτο που συνδέεται με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 531/2012 και τον αντίκτυπο των ενδεχόμενων μέτρων απλούστευσης.

4.4.

Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι η πρόταση θα αυξήσει τη διαφάνεια σε επίπεδο λιανικής, διότι θα παρέχει πληροφόρηση, ιδίως στο πλαίσιο των συμβατικών όρων, σχετικά με τα εξής:

την ποιότητα των υπηρεσιών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την περιαγωγή στην ΕΕ,

την επικοινωνία σχετικά με τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, σχετικά με το είδος των υπηρεσιών που είναι πιθανό να τιμολογηθούν σε πιο υψηλές τιμές και σχετικά με παρόμοιες πληροφορίες μέσω του «SMS υποδοχής» που αποστέλλεται κατά την είσοδο σε νέα χώρα,

τα διάφορα μέσα πρόσβασης στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κατά την περιαγωγή, ιδίως μέσω του «SMS υποδοχής».

4.5.

Η μελέτη του Φορέα Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC) του 2019 κατέδειξε ότι οι υπηρεσίες που διατίθενται σε συνθήκες περιαγωγής είναι υποβαθμισμένες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια στρατηγική τεχνικών βελτιώσεων στο σύνολο της ΕΕ. Στόχος της πρότασης είναι οι υπηρεσίες περιαγωγής να προσφέρονται στις ίδιες συνθήκες και με την ίδια ποιότητα εξυπηρέτησης όπως στο πλαίσιο της εθνικής κατανάλωσης αυτών των υπηρεσιών, και οι φορείς εκμετάλλευσης των δικτύων κινητών επικοινωνιών να μπορούν να προσφέρουν πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες γενιές και τεχνολογίες δικτύου.

4.6.

Τα προτεινόμενα μέτρα είναι, επομένως, απαραίτητα για να διασφαλιστεί η ικανοποίηση των θεμιτών προσδοκιών των καταναλωτών και η επίτευξη των αρχικών φιλοδοξιών του κανονισμού για την περιαγωγή. Όταν το πρόβλημα έγκειται σε κακή ποιότητα των τοπικών υποδομών, η ΕΟΚΕ συνιστά να ενισχυθούν οι επενδύσεις στις εν λόγω υποδομές, ιδίως όσον αφορά τη βελτίωση της κάλυψης των λευκών περιοχών, αλλά και να θεσπιστούν ελάχιστα κριτήρια που θα πρέπει σταδιακά να πληρούν οι φορείς εκμετάλλευσης, ώστε να έχουν οι καταναλωτές τη δυνατότητα πλήρους χρήσης των υπηρεσιών αυτών.

4.7.

Πρέπει να χαιρετιστεί και η μείωση των μέγιστων τιμών (pricecaps) που μπορούν να χρεώνουν τα δίκτυα επίσκεψης στους επισκέπτες φορείς εκμετάλλευσης· ωστόσο το εύρος της μείωσης είναι ανεπαρκές σε σχέση με τη διαφορά μεταξύ των τιμών που μετακυλίονται και του πραγματικού κόστους της περιαγωγής στο δίκτυο επίσκεψης. Επομένως, προκύπτει αύξηση του κόστους της βασικής συνδρομής για τους καταναλωτές και μείωση της ανταγωνιστικότητας των φορέων εκμετάλλευσης εικονικών κινητών δικτύων που πρέπει να αγοράσουν τις υπηρεσίες περιαγωγής από τους βασικούς φορείς εκμετάλλευσης κινητών επικοινωνιών.

4.8.

Η ΕΟΚΕ θα πρέπει να εκφράσει την υποστήριξη της προτιμώμενης εντός της πρότασης επιλογής «Επιλογή 3 — Βιώσιμη και γνήσια RLAH» (προτιμώμενη επιλογή) και να διασφαλίσει μια πιο μεγάλη μείωση των μέγιστων τιμών από αυτή που υποδεικνύεται στην πρόταση.

4.9.

Η πρόταση αυξάνει το επίπεδο διαφάνειας σε επίπεδο χονδρικής όσον αφορά τα πεδία αριθμοδότησης υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας με τη δημιουργία μιας κεντρικής βάσης δεδομένων της ΕΕ για αυτά τα πεδία αριθμοδότησης, που θα είναι προσβάσιμη στους φορείς εκμετάλλευσης.

4.10.

Η ΕΟΚΕ συνιστά η πρόταση να ενσωματώσει τη δυνατότητα διακοπής της υπηρεσίας εφόσον αυτή έχει παρασχεθεί με απάτη (ping-call), κατόπιν ειδοποίησης εκ μέρους των δικαστικών ή των αστυνομικών αρχών, με πρόβλεψη μέσων προσφυγής για τους φορείς εκμετάλλευσης αυτών των υπηρεσιών.

4.11.

Η πρόταση εγγυάται στους πελάτες περιαγωγής δωρεάν πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μέσω της λήψης συγκεκριμένων μέτρων σε επίπεδο χονδρικής, της ενσωμάτωσης δωρεάν κλήσεων και του γεωεντοπισμού.

4.12.

Στόχος της πρότασης κανονισμού είναι βέβαια η κατάργηση των ανωμαλιών που παρατηρούνται στην πρόσβαση στο δίκτυο περιαγωγής (ρευστότητα σύνδεσης, μειωμένη πρόσβαση σε 3G ή 4G κ.λπ.) σε σχέση με καταναλωτές που διαθέτουν συνδρομή στη χώρα περιαγωγής, όμως η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι δεν ρυθμίζει τις πρακτικές που δεν θεωρεί φυσιολογικές, όπως είναι:

ο περιορισμός στο εξωτερικό του όγκου MB που περιλαμβάνονται στη συνδρομή, όταν καταναλώνονται κατά την περιαγωγή, και

η πρακτική των υπερβολικά υψηλών τιμών για τον καταναλωτή εκτός περιαγωγής κατά την επικοινωνία με συνδρομητή που είναι συνδρομητής κινητής τηλεφωνίας σε διαφορετική χώρα.

4.13.

Αν και ο κανονισμός αναφέρεται σε «εύλογη χρήση» για να περιγράψει τη χρήση κατά την περιαγωγή, η ΕΟΚΕ εκφράζει τη δυσαρέσκειά της διότι δεν διευκρινίζει καθόλου τα όρια και δεν θεσπίζει ούτε τους κανόνες πολιτικής ισότιμης χρήσης για τα τιμολογιακά προγράμματα χωρίς περιορισμό, ούτε την τιμολόγηση των διεθνών κλήσεων, είτε ο καλών πελάτης βρίσκεται σε περιαγωγή είτε όχι. Η ΕΟΚΕ προτείνει τη διαγραφή του όρου «με την επιφύλαξη της εύλογης χρήσης», εφόσον δεν διευκρινίζεται η εμβέλειά της εν λόγω χρήσης, δεδομένου ότι αυτό το επιχείρημα χρησιμοποιείται σήμερα από τους φορείς εκμετάλλευσης για να περιορίσουν σημαντικά τη χρήση των πακέτων με κατ’ αποκοπήν πληρωμή κατά την περιαγωγή.

4.14.

Ειδικότερα, η ΕΟΚΕ εφιστά ιδιαίτερη προσοχή στις καταστάσεις χρήσης κινητών συσκευών σε διασυνοριακές περιοχές με χώρες που δεν είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συνιστά:

να ζητείται ειδική διάρθρωση από τους φορείς εκμετάλλευσης που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τιμολόγηση κατά την περιαγωγή RLAH ΕΕ που θα εκτείνεται σε αυτές τις χώρες ή στην όμορη γεωγραφική περιοχή,

να συναφθούν διεθνείς συμφωνίες με αυτές τις όμορες χώρες των χωρών της ΕΕ, με στόχο την επέκταση της περιαγωγής RLAH ΕΕ.

4.15.

Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι ένα μέρος της συνολικής μελέτης και των διαβουλεύσεων για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού πραγματοποιήθηκε πριν από την κρίση της νόσου COVID-19. Η εν λόγω κρίση έχει οδηγήσει σε δραστικούς περιορισμούς στις ενδοευρωπαϊκές μετακινήσεις και στη μαζική χρήση εργαλείων τηλεργασίας ή τηλεαναμετάδοσης πανεπιστημιακών μαθημάτων, ιδίως για τους φοιτητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus+.

4.16.

Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης πολυάριθμες περιοχές που δεν εξυπηρετούνται σε υψηλή ταχύτητα σε επίπεδο τοπικού βρόχου, και σημειώνει κυρίως την ανεπαρκή ταχύτητα για την κάλυψη της ζήτησης που προκύπτει από αυτές τις βιντεοδιασκέψεις, οι οποίες καταναλώνουν πολλά δεδομένα, είτε σε συνθήκες περιαγωγής είτε όχι.

4.17.

Η ΕΟΚΕ προτείνει να ενισχυθούν σημαντικά, και από άποψη ποιότητας, τόσο η στρατηγική κάλυψης των διαφόρων περιοχών με οπτική ίνα υψηλής ταχύτητας όσο και η ικανότητα παροχής υπηρεσιών υψηλής ταχύτητας, είτε στο πλαίσιο του τοπικού βρόχου είτε στο πλαίσιο δικτύων κινητών επικοινωνιών.

4.18.

Όσον αφορά τις ειδοποιήσεις κατανάλωσης κατά την προσέγγιση ενός ανώτατου ορίου που έχει καθοριστεί είτε από τον καταναλωτή είτε από τον φορέα εκμετάλλευσης, η ΕΟΚΕ προτείνει ο φορέας εκμετάλλευσης να υποχρεούται να ειδοποιεί εκ νέου τον καταναλωτή κάθε φορά που ο όγκος που ορίζει την πρώτη ειδοποίηση έχει καταναλωθεί ξανά, ιδίως κατά την ίδια κλήση ή περίοδο χρήσης δεδομένων. Εάν οι ειδοποιήσεις δεν καταλήγουν στον προορισμό τους ή δεν αποστέλλονται, θα πρέπει να προβλέπονται μηχανισμοί επιστροφής των καταχρηστικών χρεώσεων.

4.19.

Όσον αφορά την κεντρική βάση δεδομένων που προβλέπεται για τους αριθμούς με υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, η ΕΟΚΕ συνιστά κατά την οργάνωσή της να συμπεριληφθεί η δυνατότητα διακοπής της υπηρεσίας εφόσον αυτή έχει παρασχεθεί με απάτη (ping-call), κατόπιν ειδοποίησης εκ μέρους των δικαστικών ή των αστυνομικών αρχών, με πρόβλεψη μέσων προσφυγής για τους φορείς εκμετάλλευσης αυτών των υπηρεσιών.

4.20.

Η ΕΟΚΕ συνιστά ο ευρωπαϊκός κανονισμός να τεθεί σε εφαρμογή με απώτερο στόχο η Ευρωπαϊκή Ένωση να δημιουργήσει μια αυθεντική ενιαία αγορά, όπου θα επιτρέπονται κλήσεις και κατανάλωση δεδομένων με «τοπική» χρέωση προς όλα τα κινητά και σταθερά τηλέφωνα καταναλωτών που έχουν τηλεφωνική συνδρομή στην Ευρώπη και με τις ίδιες ταχύτητες και πρόσβαση σε υποδομή, ανεξάρτητα από τη χώρα κλήσης ή λήψης.

4.21.

Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ανησυχία της για την προτεινόμενη τροποποίηση της μεθόδου αναθεώρησης των μέγιστων τελών χονδρικής μέσω κατ’ εξουσιοδότηση πράξης. Ο ενδεδειγμένος τρόπος θα πρέπει να είναι ένας πλήρης νομοθετικός έλεγχος, που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις κοινωνιακές πτυχές της ανάπτυξης της περιαγωγής. Σε αυτό το θέμα είναι σημαντική η φωνή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών.

Βρυξέλλες, 7 Ιουλίου 2021.

H Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Christa SCHWENG


(1)  Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 531/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 13ης Ιουνίου 2012 , για την περιαγωγή σε δημόσια δίκτυα κινητών επικοινωνιών εντός της Ένωσης (ΕΕ L 172 της 30.6.2012, σ. 10).


Top