This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 52020XC0925(02)
Publication of an application for approval of an amendment, which is not minor, to a product specification pursuant to Article 50(2)(a) of Regulation (EU) No 1151/2012 of the European Parliament and of the Council on quality schemes for agricultural products and foodstuffs 2020/C 317/09
Δημοσίευση αίτησης για έγκριση τροποποίησης των προδιαγραφών προϊόντος, η οποία δεν είναι ήσσονος σημασίας, κατά την έννοια του άρθρου 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων 2020/C 317/09
Δημοσίευση αίτησης για έγκριση τροποποίησης των προδιαγραφών προϊόντος, η οποία δεν είναι ήσσονος σημασίας, κατά την έννοια του άρθρου 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων 2020/C 317/09
C/2020/6471
ΕΕ C 317 της 25.9.2020, p. 25–30
(BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
25.9.2020 |
EL |
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης |
C 317/25 |
Δημοσίευση αίτησης για έγκριση τροποποίησης των προδιαγραφών προϊόντος, η οποία δεν είναι ήσσονος σημασίας, κατά την έννοια του άρθρου 50 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων
(2020/C 317/09)
Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά της αίτησης τροποποίησης, κατά την έννοια του άρθρου 51 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (1), εντός τριών μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσης.
ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ/ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΣΣΟΝΟΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ
Αίτηση για έγκριση τροποποίησης σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012
«STELVIO»/«STILFSER»
Αριθ. ΕΕ: PDO-IT-0255-AM02 — 10.1.2020
ΠΟΠ (X) ΠΓΕ ( )
1. Aιτούσα ομάδα και έννομο συμφέρον
Consorzio del Formaggio Stelvio [Τυροκομικός συνεταιρισμός Stelvio], Via Innsbruck 43, 39 100 Bolzano, Ιταλία
Τηλ. 0474 570113· Φαξ 0474 570177. Ο ανωτέρω συνεταιρισμός πληροί τις απαιτήσεις του άρθρου 13 παράγραφος 1 του υπουργικού διατάγματος της 28ης Νοεμβρίου 2017.
2. Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα
Ιταλία
3. Κεφάλαιο των προδιαγραφών προϊόντος που αφορά/-ούν η/οι τροποποίηση/-εις
☐ |
Ονομασία του προϊόντος |
☒ |
Περιγραφή του προϊόντος |
☐ |
Γεωγραφική περιοχή |
☐ |
Απόδειξη της καταγωγής |
☒ |
Μέθοδος παραγωγής |
☐ |
Δεσμός |
☐ |
Επισήμανση |
☐ |
Άλλο [να προσδιοριστεί] |
4. Τύπος τροποποίησης/-εων
☒ |
Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012. |
☐ |
Τροποποίηση των προδιαγραφών προϊόντος καταχωρισμένης ΠΟΠ ή ΠΓΕ για την οποία δεν έχει δημοσιευθεί ενιαίο έγγραφο (ή ισοδύναμο έγγραφο) και η οποία δεν μπορεί να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας σύμφωνα με το άρθρο 53 παράγραφος 2 τρίτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1151/2012 |
5. Τροποποιήσεις
Περιγραφή του προϊόντος
Η τροποποίηση αφορά το άρθρο 5 των προδιαγραφών προϊόντος και την ενότητα 3.2 του ενιαίου εγγράφου και συνίσταται στη συμπερίληψη συγκεκριμένων μεθόδων προετοιμασίας του προϊόντος που προορίζεται για τεμαχισμό.
Συνεπώς, στο τέλος του άρθρου 5 των προδιαγραφών προϊόντος (Χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος) και στην ενότητα 3.2 του ενιαίου εγγράφου προστίθεται το εξής κείμενο:
«Για να περιορίζονται τα υπολείμματα μεταποίησης, με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τις ανωτέρω απαιτήσεις βάρους και ύψους, επιτρέπεται η παραγωγή του τυριού «Stelvio»/»Stilfser» σε σχήματα πέραν του κυλινδρικού, αλλά μόνον εφόσον το προϊόν προορίζεται για προσυσκευασία (τυρί σε φέτες, σε κύβους, τριμμένο).»
Συνεπώς, η τροποποίηση αφορά το σχήμα του προϊόντος. Μόνο το τυρί που προορίζεται για τεμαχισμό —το οποίο θα πρέπει να προσδιορίζεται στην αρχή της διαδικασίας μεταποίησης σε προϊόν ΠΟΠ (δηλαδή όταν τοποθετείται στη μήτρα)— δεν χρειάζεται να έχει κυλινδρικό σχήμα. Δεν επιτρέπεται η πώληση του τυριού αυτού ως ακέραιου κεφαλιού με τη χρήση της ένδειξης ΠΟΠ, αλλά μόνο η διάθεσή του στην κατανάλωση έπειτα από τεμαχισμό και προσυσκευασία.
Η δυνατότητα χρήσης ενός πιο κατάλληλου σχήματος επιτρέπει τον τεμαχισμό χωρίς σπατάλη του προϊόντος, που δεν δικαιολογείται από τεχνικής ή ποιοτικής απόψεως, με αποτέλεσμα να βελτιστοποιούνται η απόδοση και η δυνατότητα μεταποίησης μετά το πέρας της περιόδου ωρίμασης σύμφωνα με τις προδιαγραφές προϊόντος. Τίποτα από τα παραπάνω δεν μπορεί να υποβαθμίσει τα τεχνικά/ποιοτικά χαρακτηριστικά του τυριού «Stelvio»/«Stilfser».
Μέθοδος παραγωγής
— |
Η τροποποίηση αφορά το άρθρο 3 σημείο 3.3.2 των προδιαγραφών προϊόντος και την ενότητα 3.3 του ενιαίου εγγράφου. |
Σύμφωνα με τις διατάξεις του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμού (EΕ) αριθ. 664/2014 της Επιτροπής, της 18ης Δεκεμβρίου 2013, στο τέλος του μέρους που αφορά το σιτηρέσιο των αγελάδων προστίθεται η εξής πρόταση:
«Οι ζωοτροφές που δεν προέρχονται από τη γεωγραφική περιοχή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 50 % της ξηράς ύλης που χρησιμοποιείται για το σιτηρέσιο σε ετήσια βάση.»
Η συγκεκριμένη τροποποίηση αποτελεί διευκρίνιση.
Το νωπό χόρτο και οι τοπικές χορτονομές, που συνιστούν το ποσοστό του σιτηρεσίου που αντιστοιχεί σε εύπεπτες ίνες, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή και, συνεπώς, αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό της ξηράς ύλης που χρησιμοποιείται για το σιτηρέσιο.
Για τη διαμόρφωση του σιτηρεσίου των αγελάδων που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την παραγωγή γάλακτος, απαιτείται, σε ορεινές περιοχές που δεν είναι κατάλληλες για την παραγωγή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, η χρήση συμπυκνωμάτων και ζωοτροφών που προέρχονται από περιοχές εκτός της οριοθετημένης περιοχής. Η συμπλήρωση του σιτηρεσίου είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλίζεται η διατροφική και φυσιολογική αξία του, αλλά και ως μέτρο πρόληψης προβλημάτων υγείας.
Αυτού του είδους οι ζωοτροφές συμβάλλουν στην ταχεία πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και παρέχουν άμεσα ενέργεια και πρωτεΐνες για τη φυσιολογική λειτουργία της μεγάλης κοιλίας των αγελάδων. Δεδομένου ότι παίζουν ρόλο μόνο στους μηχανισμούς της φυσιολογίας που υποστηρίζουν την εν λόγω λειτουργία, οι ζωοτροφές δεν έχουν στην ουσία καμία επίπτωση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος.
Κατά συνέπεια, επιτρέπεται η χρήση ενσιρωμένου αραβοσίτου· αφυδατωμένων χορτονομών· κριθής, σίκαλης, τριτικάλ, σίτου, βρώμης και αραβοσίτου, σε μορφή προϊόντων και υποπροϊόντων, καθώς και άχυρου των πρώτων πέντε τύπων. Επιτρέπεται επίσης η χρήση ελαιούχων σπόρων, καθώς και προϊόντων και υποπροϊόντων των εξής: σόγιας (μη γενετικώς τροποποιημένης), κράμβης, λιναρόσπορου, ηλιανθόσπορου έστω και μερικώς αποφλοιωμένου· ξηρών πολτών ζαχαρότευτλων· σπόρων ζυθοποιίας και αποξηραμένων στέμφυλων μήλων· ζαχαρότευτλων· πατάτας· μαγιάς μπίρας· μελάσας· χαρουπιών· γαλακτοκομικών προϊόντων σε σκόνη· αμινοξέων και ευγενών πρωτεϊνών μη προερχόμενων από πρωτεόλυση· φυτικού λίπους.
Η προτεινόμενη τροποποίηση απλώς διευκρινίζει το σημείο που αφορά το σιτηρέσιο και, κατά συνέπεια, δεν επηρεάζει τον δεσμό ή την ποιότητα του προϊόντος.
— |
Η τροποποίηση αφορά το άρθρο 4 σημείο 4.2.1 των προδιαγραφών προϊόντος σχετικά με την περιεκτικότητα της πρώτης ύλης σε λιπαρή ύλη, και την ενότητα 3.3 του ενιαίου εγγράφου. |
Ως εκ τούτου, η τρέχουσα διατύπωση:
4.2.1. Μείωση της περιεκτικότητας σε λιπαρή ύλη.
Το γάλα, πιθανώς καθαρισμένο με βακτηριακή φυγοκέντριση, μπορεί να αποκορυφώνεται ελαφρώς, με σκοπό να ρυθμίζεται η περιεκτικότητα σε λιπαρή ύλη ώστε να βρίσκεται εντός του πεδίου τιμών 3,45-3,60 %. Για τη μερική αποκορύφωση του γάλακτος χρησιμοποιούνται ξαφριστήρια.
αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
4.2.1. Μείωση της περιεκτικότητας σε λιπαρή ύλη.
Το γάλα, πιθανώς καθαρισμένο με βακτηριακή φυγοκέντριση, μπορεί να αποκορυφώνεται ελαφρώς, με σκοπό να ρυθμίζεται η περιεκτικότητα σε λιπαρή ύλη ώστε να βρίσκεται εντός του πεδίου τιμών 3,45-3,80 %. Για τη μερική αποκορύφωση του γάλακτος χρησιμοποιούνται ξαφριστήρια.
Αυτή η μικρή τροποποίηση αντιπροσωπεύει ρεαλιστικότερα το εύρος περιεκτικότητας σε λιπαρή ύλη και εκφράζει το πραγματικό πεδίο τιμών που παρατηρείται (από 3,45 % έως 3,80 % και όχι έως 3,6 %), διασφαλίζοντας την εναρμόνισή του με τις υπόλοιπες απαιτήσεις που προβλέπονται για το ωριμασμένο τυρί.
— |
Η τροποποίηση αφορά το άρθρο 4 σημείο 4.2.5 των προδιαγραφών προϊόντος και την ενότητα 3.3 του ενιαίου εγγράφου και σχετίζεται με το είδος πυτιάς που χρησιμοποιείται. |
Ως εκ τούτου, η τρέχουσα διατύπωση:
«Στο γάλα, το οποίο πιθανώς έχει υποστεί ενοφθαλμισμό με βακτήρια γαλακτικού οξέος, προστίθεται κατά τη διαδικασία μεταποίησης πυτιά μόσχου εντός 85 λεπτών της ώρας, όταν η θερμοκρασία του μείγματος είναι περίπου 32-33 °C. Το μόνο πηκτικό ένζυμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είναι πυτιά σε υγρή μορφή ή σε σκόνη. Η πυτιά πρέπει να έχει παραχθεί με παραδοσιακή μέθοδο, να έχει ισχύ περίπου 1:15 000 και να αποτελείται κατά προσέγγιση από 75 % χυμοσίνη και 25 % πεψίνη· δεν πρέπει να περιέχει πηκτικές ουσίες οποιουδήποτε είδους (π.χ. πηκτικές ουσίες μικροβιακής προέλευσης), να είναι γενετικώς τροποποιημένη ή να περιέχει γενετικώς τροποποιημένα πηκτικά ένζυμα.»
αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:
«Στο γάλα, το οποίο πιθανώς έχει υποστεί ενοφθαλμισμό με βακτήρια γαλακτικού οξέος, προστίθεται κατά τη διαδικασία μεταποίησης πυτιά μόσχου ή πυτιά άλλου είδους (συμπεριλαμβανομένης της πυτιάς φυτικής προέλευσης) εντός 85 λεπτών της ώρας, όταν η θερμοκρασία του μείγματος είναι περίπου 32-33 °C.
Το πηκτικό ένζυμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υγρή μορφή ή σε σκόνη. Η πυτιά μόσχου πρέπει να έχει παραχθεί με παραδοσιακή μέθοδο, να έχει ισχύ περίπου 1:15 000 και να αποτελείται κατά προσέγγιση από 75 % χυμοσίνη και 25 % πεψίνη· η πυτιά δεν πρέπει να είναι γενετικώς τροποποιημένη ή να περιέχει γενετικώς τροποποιημένα πηκτικά ένζυμα.»
Σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές προϊόντος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο πυτιά μόσχου. Σήμερα, αυτή η απαίτηση φαίνεται να είναι εξαιρετικά περιοριστική και να λειτουργεί ως τροχοπέδη στην αξιοποίηση τεχνικών εξελίξεων που για κάποιο διάστημα χαρακτήριζαν ορισμένα προϊόντα στην οριοθετημένη περιοχή και μέχρι στιγμής αποκλείονταν από προϊόντα ΠΟΠ, παρόλο που φέρουν τα προβλεπόμενα χαρακτηριστικά και πληρούν όλες τις χημικές και οργανοληπτικές απαιτήσεις του ωριμασμένου τυριού.
Με την εξέλιξη αυτή θα μπορούν να ικανοποιηθούν οι ολοένα και πιο διαφοροποιούμενες καταναλωτικές ανάγκες.
ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ
«STELVIO»/«STILFSER»
Αριθ. ΕΕ: PDO-IT-0255-AM02 -10.1.2020
ΠΟΠ (X) ΠΓΕ ( )
1. Ονομασία/-ες
«Stelvio»/«Stilfser»
2. Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα
Ιταλία
3. Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή του τροφίμου
3.1. Τύπος προϊόντος
Κλάση 1.3 Τυριά
3.2. Περιγραφή του προϊόντος που φέρει την προβλεπόμενη στο σημείο 1 ονομασία
Όταν διατίθεται στην κατανάλωση το τυρί «Stelvio»/«Stilfser», του οποίου η ελάχιστη περίοδος ωρίμασης είναι 60 ημέρες, έχει κυλινδρικό σχήμα με επίπεδες πλευρές και ράχη ευθύγραμμη ή ελαφρώς κυρτή και τις ακόλουθες διαστάσεις: βάρος: μεταξύ 8 kg και 10 kg· διάμετρος: μεταξύ 34 cm και 38 cm· ύψος: μεταξύ 8 cm και 11 cm. Το ποσοστό λίπους επί ξηρού είναι τουλάχιστον 50 % και το ποσοστό υγρασίας δεν υπερβαίνει το 44 %. Η κρούστα πρέπει να παρουσιάζει τον τυπικό χρωματισμό που ποικίλλει από το κίτρινο στο καστανοπορτοκαλί. Η μάζα, με συμπαγή δομή και σύσταση που υποχωρεί όταν υφίσταται πίεση και είναι ελαστική, παρουσιάζει ανοιχτοκίτρινο έως αχυροκίτρινο χρωματισμό, με ακανόνιστες οπές μικρού έως μεσαίου μεγέθους.
Το τυρί «Stelvio»/«Stilfser» πωλείται σε ακέραια κεφάλια ή τεμαχισμένο και διατίθεται για κατανάλωση φέροντας το αναγνωριστικό σήμα της ονομασίας προέλευσης.
«Για να περιορίζονται τα υπολείμματα μεταποίησης, με την επιφύλαξη της συμμόρφωσης με τις ανωτέρω απαιτήσεις βάρους και ύψους, επιτρέπεται η παραγωγή του τυριού «Stelvio»/»Stilfser» σε σχήματα πέραν του κυλινδρικού, αλλά μόνον εφόσον το προϊόν προορίζεται για προσυσκευασία (τυρί σε φέτες, σε κύβους, τριμμένο).»
3.3. Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης) και πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα)
Κατά την ενδεχόμενη παραμονή στους ορεινούς βοσκοτόπους, οι αγελάδες διατρέφονται κυρίως με νωπό χόρτο· στον στάβλο, το βασικό σιτηρέσιο χορηγείται ελεύθερα (ad-libitum) και αποτελείται από ξηρές χορτονομές και ενσιρωμένο χόρτο λαμβανόμενα από την οριοθετημένη περιοχή έως μέγιστη ποσότητα 15 kg ανά κεφαλή.
Το νωπό χόρτο και οι τοπικές χορτονομές, που συνιστούν το ποσοστό του σιτηρεσίου που αντιστοιχεί σε εύπεπτες ίνες, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παραγωγή και, συνεπώς, αντιπροσωπεύουν σημαντικό ποσοστό (τουλάχιστον 50 %) της ξηράς ύλης που χρησιμοποιείται για το σιτηρέσιο.
Για τη διαμόρφωση του σιτηρεσίου των αγελάδων που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για την παραγωγή γάλακτος, απαιτείται, σε ορεινές περιοχές που δεν είναι κατάλληλες για την παραγωγή σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, η χρήση συμπυκνωμάτων και ζωοτροφών που προέρχονται από περιοχές εκτός της οριοθετημένης περιοχής. Η συμπλήρωση του σιτηρεσίου είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλίζεται η διατροφική και φυσιολογική αξία του, αλλά και ως μέτρο πρόληψης προβλημάτων υγείας.
Αυτού του είδους οι ζωοτροφές συμβάλλουν στην ταχεία πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και παρέχουν άμεσα ενέργεια και πρωτεΐνες για τη φυσιολογική λειτουργία της μεγάλης κοιλίας των αγελάδων. Δεδομένου ότι παίζουν ρόλο μόνο στους μηχανισμούς της φυσιολογίας που υποστηρίζουν την εν λόγω λειτουργία, οι ζωοτροφές δεν έχουν στην ουσία καμία επίπτωση στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος.
Κατά συνέπεια, επιτρέπεται η χρήση ενσιρωμένου αραβοσίτου· αφυδατωμένων χορτονομών· κριθής, σίκαλης, τριτικάλ, σίτου, βρώμης και αραβοσίτου, σε μορφή προϊόντων και υποπροϊόντων, καθώς και άχυρου των πρώτων πέντε τύπων. Επιτρέπεται επίσης η χρήση ελαιούχων σπόρων, καθώς και προϊόντων και υποπροϊόντων των εξής: σόγιας (μη γενετικώς τροποποιημένης), κράμβης, λιναρόσπορου, ηλιανθόσπορου έστω και μερικώς αποφλοιωμένου· ξηρών πολτών ζαχαρότευτλων· σπόρων ζυθοποιίας και αποξηραμένων στέμφυλων μήλων· ζαχαρότευτλων· πατάτας· μαγιάς μπίρας· μελάσας· χαρουπιών· γαλακτοκομικών προϊόντων σε σκόνη· αμινοξέων και ευγενών πρωτεϊνών μη προερχόμενων από πρωτεόλυση· φυτικού λίπους.
Οι ζωοτροφές που δεν προέρχονται από τη γεωγραφική περιοχή δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν το 50 % της ξηράς ύλης που χρησιμοποιείται για το σιτηρέσιο σε ετήσια βάση.
Για την παραγωγή του τυριού «Stelvio»/«Stilfser» χρησιμοποιείται γάλα αγελάδων, λαμβανόμενο εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής, από αγελάδες διατρεφόμενες κυρίως με χορτονομές οι οποίες έχουν συγκομιστεί εντός της εν λόγω περιοχής, και το οποίο χαρακτηρίζεται από περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες > 3,10 %. Το γάλα μπορεί να αποκορυφώνεται ελαφρώς, με σκοπό να ρυθμίζεται η περιεκτικότητα σε λιπαρή ύλη ώστε να βρίσκεται εντός του πεδίου τιμών 3,45-3,80 %.
3.4. Ειδικά στάδια της παραγωγής τα οποία πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής
Όλες οι εργασίες που περιγράφονται στις προδιαγραφές προϊόντος και στο παρόν έγγραφο εκτελούνται εντός της γεωγραφικής περιοχής που οριοθετείται παρακάτω στην ενότητα 4, από την εκτροφή έως την άμελξη και από τη συλλογή και τη μεταποίηση του γάλακτος έως την παρασκευή και ωρίμαση του τυριού.
3.5. Ειδικοί κανόνες για τον τεμαχισμό, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ. του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η καταχωρισμένη ονομασία
Τα ακέραια κεφάλια τεμαχίζονται μόνο μετά την τοποθέτηση του αναγνωριστικού σήματος της ονομασίας προέλευσης. Η συσκευασία σε τεμάχια του τυριού «Stelvio»/«Stilfser» επιτρέπεται ακόμη και εκτός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής. Το τυρί «Stelvio»/«Stilfser» σε τεμάχια διατίθεται στην κατανάλωση φέροντας το αναγνωριστικό σήμα της ονομασίας προέλευσης ή αυτοκόλλητη ετικέτα τοποθετημένη πάνω στη συσκευασία και/ή προτυπωμένη μεμβράνη με την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης.
3.6. Ειδικοί κανόνες για την επισήμανση του προϊόντος στο οποίο αναφέρεται η καταχωρισμένη ονομασία
Το τυρί «Stelvio»/«Stilfser» σε ακέραια κεφάλια διατίθεται στην κατανάλωση φέροντας το αναγνωριστικό σήμα της ονομασίας προέλευσης, το οποίο τοποθετείται μόνο μετά την πάροδο περιόδου ωρίμασης 60 ημερών, καθώς και σήμανση που περιλαμβάνει τον αριθμό παρτίδας, την ημερομηνία παραγωγής και τον κωδικό του παραγωγού. Το προϊόν διατίθεται στην κατανάλωση φέροντας το αναγνωριστικό σήμα της ονομασίας προέλευσης. Το αναγνωριστικό σήμα της ονομασίας προέλευσης αποτελείται από εγγραφή σε κόκκινο χρώμα της ονομασίας «Stilfser-Stelvio».
4. Συνοπτική οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής
Η οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή εντός της οποίας πρέπει να εκτελούνται όλες οι εργασίες που αφορούν την εκτροφή, το άρμεγμα, τη συλλογή και μεταποίηση του γάλακτος, την παρασκευή και ωρίμαση του τυριού «Stelvio»/«Stilfser» αποτελείται από τις ακόλουθες ζώνες οι οποίες ανήκουν στην αυτόνομη επαρχία του Bolzano: Val Venosta, Burgraviato, Salto-Sciliar, Val Pusteria, Val d'Isarco, Διοικητική περιοχή κοινότητας Bolzano. Η εν λόγω περιοχή περιλαμβάνει το κτηματολογικό και διοικητικό έδαφος 84 κοινοτήτων.
5. Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή
Το τυρί «Stelvio»/«Stilfser», το οποίο ιστορικά παράγεται εντός της οριοθετούμενης στην ενότητα 4 περιοχής, διατήρησε με την πάροδο του χρόνου τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τα οποία οφείλονται στο αλπικό περιβάλλον, αποτελούμενο από την ορεινή ζώνη του Stelvio-Stilfser, που αντιπροσωπεύει το κέντρο στο οποίο συγκεντρώνεται η παραγωγική δραστηριότητα, και για τον λόγο αυτόν έδωσε το όνομά του στο προϊόν. Οι ομοιόμορφες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες της αλπικής περιοχής Alto Adige επηρεάζουν την ποιότητα των χορτονομών που χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για το σιτηρέσιο των αγελάδων και, επομένως, του τυριού που λαμβάνεται στην περιοχή με τη χρήση του αντίστοιχου γάλακτος.
Ορισμένα ιστορικά κείμενα περιγράφουν τα χόρτα των ορεινών βοσκοτόπων (marbl και madaun) που ήταν καταλληλότερα για να προσδώσουν καλύτερη ποιότητα στο παραγόμενο γάλα. Οι ειδικές περιβαλλοντικές και κλιματικές συνθήκες της οριοθετημένης περιοχής συνδέονται με το ορεινό περιβάλλον της περιοχής αυτής, το οποίο χαρακτηριζόταν ανέκαθεν από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις (masi) εγκατεστημένες σε υψόμετρο 500 έως 2 000 μέτρων, και συνδυάζονται με τη δράση της αυτόχθονης μικροχλωρίδας που σημειώνεται κατά την ωρίμαση του τυριού. Αυτοί οι μοναδικοί και ανεπανάληπτοι περιβαλλοντικοί παράγοντες, σε συνδυασμό με τη διαχρονική εξέλιξη της παραδοσιακής παραγωγής, συμβάλλουν στο να δοθούν στο τυρί που φέρει την προστατευόμενη ονομασία προέλευσης «Stelvio»/«Stilfser» ειδικά χαρακτηριστικά που καθιστούν αυτό το προϊόν μοναδικό, αυτόνομο και απολύτως εξαρτημένο από τις εδαφικές συνθήκες.
Το προϊόν διαθέτει, επιπλέον όσων αναφέρονται στην ενότητα 3.2, ορισμένα ειδικά και ιδιαιτέρως πρωτότυπα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:
— |
χρώμα κρούστας: ποικίλλει από το πορτοκαλοκίτρινο στο καστανοπορτοκαλί, |
— |
γεύση: αρωματική και έντονη, ενίοτε διαπεραστική· |
— |
λιπαρή ύλη επί ξηρού: τουλάχιστον 50 %. |
Η φυσική ωρίμαση του τυριού παρουσιάζει ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά που του προσδίδουν ξεχωριστή γεύση. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά απορρέουν από τη χρήση νωπού χόρτου κατά την παραμονή των αγελάδων στους ορεινούς βοσκοτόπους· το βασικό σιτηρέσιο στον στάβλο, το οποίο αποτελείται κυρίως από χορτονομές και ενσιρωμένο χόρτο λαμβανόμενα από την οριοθετημένη περιοχή· την αποκλειστική χρήση γάλακτος προερχόμενου από την οριοθετημένη περιοχή, που παρουσιάζει ειδικά ορογραφικά και εδαφολογικά χαρακτηριστικά· και τα χαρακτηριστικά του χόρτου των ορεινών περιοχών και της αυτόχθονης μικροχλωρίδας που χρησιμοποιείται κατά τη μεταποίηση του τυριού και σχηματίζεται από διάφορα στελέχη αερόβιων βακτηρίων. Οι εν λόγω παράγοντες συμβάλλουν με καθοριστικό τρόπο τόσο στον σχηματισμό του χρώματος της κρούστας όσο και στη δημιουργία των ξεχωριστών γευστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών. Επιπλέον, το σύνολο του σιτηρεσίου των αγελάδων συμβάλλει στην παρουσία ενός αρκετά σημαντικού ποσοστού λίπους ως προς την ξηρά ύλη.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, που έχουν τεκμηριωθεί με ιστορικές μαρτυρίες αναγόμενες στον ύστερο Μεσαίωνα, έχουν παγιωθεί από τα ήθη και τα έθιμα και τους παραδοσιακούς τοπικούς θεσμούς —ιδίως από τις μικρές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις «maso»— και τελικά καταγράφηκαν σε έγγραφο που συντάχθηκε στο τυροκομείο του Stilf (Stelvio) το 1914 και περιγράφει το προϊόν και τη διαδικασία μεταποίησής του, αναπτύχθηκε σημαντική οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη γεωγραφική περιοχή. Η δραστηριότητα αυτή ρυθμίζεται βάσει των προδιαγραφών προϊόντος που επιβάλλουν στους κτηνοτρόφους και τους μεταποιητές υποχρεώσεις οι οποίες πρέπει να τεκμηριώνονται με τήρηση μητρώων και κατάλληλες καταγραφές, συστήματα ταυτοποίησης κάθε επιχείρησης που συμμετέχει στην παραγωγική διαδικασία και τήρηση εγγράφων σχετικών με τη μεταποίηση, την παραγωγή και τη χορήγηση δικαιώματος χρήσης της ονομασίας.
Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών του προϊόντος
(άρθρο 6 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο του παρόντος κανονισμού)
Το πλήρες κείμενο των προδιαγραφών προϊόντος διατίθεται στον ακόλουθο ιστότοπο: http://www.politicheagricole.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/3335
ή
μπορεί να αναζητηθεί απευθείας στην αρχική σελίδα του δικτυακού τόπου του Υπουργείου Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών (www.politicheagricole.it) — επιλογή «Prodotti DOP IGP» (στο επάνω και δεξιό τμήμα της οθόνης), κατόπιν «Prodotti DOP IGP STG» (στα πλάγια, στο αριστερό τμήμα της οθόνης) και τέλος «Disciplinari di Produzione all’esame dell’UE».