Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0199

    Πρόταση ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/2026 όσον αφορά τις ημερομηνίες εφαρμογής εξαιτίας της έξαρσης της κρίσης λόγω της νόσου COVID-19

    COM/2020/199 final

    Βρυξέλλες, 8.5.2020

    COM(2020) 199 final

    2020/0083(NLE)

    Πρόταση

    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/2026 όσον αφορά τις ημερομηνίες εφαρμογής εξαιτίας της έξαρσης της κρίσης λόγω της νόσου COVID-19



    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

    Στις 21 Νοεμβρίου 2018, το Συμβούλιο εξέδωσε τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2019/2026 1 για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 282/2011 2 όσον αφορά παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών που διευκολύνονται μέσω ηλεκτρονικών διεπαφών και τα ειδικά καθεστώτα για υποκειμένους στον φόρο οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε μη υποκειμένους στον φόρο, πραγματοποιούν εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών και ορισμένες εγχώριες παραδόσεις αγαθών.

    Ως ημερομηνία εφαρμογής του μεγαλύτερου μέρους της δέσμης νομοθετικών μέτρων για τον εκσυγχρονισμό του ΦΠΑ για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών (B2C) («δέσμη μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο»), συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων εφαρμογής, ορίστηκε η 1η Ιανουαρίου 2021.

    Στις 14 Φεβρουαρίου 2020 η Επιτροπή παρουσίασε την τρέχουσα κατάσταση όσον αφορά την ετοιμότητα των κρατών μελών, σύμφωνα με την οποία τα περισσότερα κράτη μέλη επιβεβαίωσαν ότι, έως την προβλεπόμενη ημερομηνία, θα είναι έτοιμα να εφαρμόσουν τους κανόνες. Δύο κράτη μέλη εξέφρασαν ανησυχίες και ζήτησαν αναβολή της έναρξης εφαρμογής κατά ένα έτος ή περισσότερο. Η Επιτροπή προσέφερε βοήθεια στα κράτη μέλη που αντιμετώπιζαν δυσκολίες με σκοπό να τα βοηθήσει να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια και παρέμεινε πεπεισμένη ότι τα κράτη μέλη θα είναι έτοιμα έως την 1η Ιανουαρίου 2021.

    Ωστόσο, εξαιτίας της απρόβλεπτης έξαρσης της κρίσης λόγω της νόσου COVID-19 και των σημαντικών της επιπτώσεων, τα κράτη μέλη χρειάστηκε να αλλάξουν προτεραιότητες και να ανακατανείμουν πόρους από την εφαρμογή της δέσμης μέτρων για τον ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο, ώστε να καταπολεμήσουν αυτήν την πανδημία. Ως εκ τούτου, άλλα κράτη μέλη δεν μπορούν πλέον να εγγυηθούν ότι θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την εφαρμογή των νέων κανόνων έως την 1η Ιανουαρίου 2021. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καθυστερήσει το σύστημα ΤΠ σε εθνικό επίπεδο που απαιτείται για την εφαρμογή της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η ετοιμότητα αρκετών κρατών μελών να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες από την 1η Ιανουαρίου 2021. Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασαν βασικοί οικονομικοί φορείς, ιδίως φορείς εκμετάλλευσης ταχυδρομικών υπηρεσιών και ταχυμεταφορών, οι οποίοι κάλεσαν την Επιτροπή να μεταθέσει κατά 6 μήνες την ημερομηνία εφαρμογής της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η νόσος COVID-19.

    Στις 24 Απριλίου 2020 η Επιτροπή συνεδρίασε με τα κράτη μέλη για να αξιολογήσει την ετοιμότητά τους για εφαρμογή των νέων κανόνων από την 1η Ιανουαρίου 2021. Τα περισσότερα κράτη μέλη επιβεβαίωσαν και πάλι ότι είναι έτοιμα να εφαρμόσουν τους κανόνες εγκαίρως, ωστόσο τόνισαν ότι οι διατάξεις σχετικά με τη λειτουργία της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο βασίζονται στην αρχή ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι έτοιμα να εφαρμόσουν τους κανόνες σωστά και, ως εκ τούτου, προτίθενται να υποστηρίξουν μια μετάθεση της ημερομηνίας το πολύ κατά 6 μήνες.

    Στόχος της παρούσας πρότασης είναι να μετατεθούν κατά έξι μήνες οι ημερομηνίες εφαρμογής των εκτελεστικών κανόνων της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι οποίες καθορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2019/2026 και είχαν αρχικά προβλεφθεί για την 1η Ιανουαρίου 2021. Ως εκ τούτου, η νέα ημερομηνία εφαρμογής θα είναι η 1η Ιουλίου 2021. Προτείνεται μετάθεση της ημερομηνίας κατά έξι μήνες, διότι η καθυστέρηση θα πρέπει να παραμείνει όσο το δυνατό συντομότερη ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπλέον δημοσιονομικές απώλειες των κρατών μελών.

    Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

    Ο γενικός στόχος της παρούσας πρότασης είναι η ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων της ΕΕ και η ανάγκη διασφάλισης αποτελεσματικής φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας. Η δέσμη μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο συμβαδίζει με τη μελλοντική εφαρμογή της αρχής του προορισμού για τον ΦΠΑ, όπως ορίζεται στο πρόσφατο σχέδιο δράσης για τον ΦΠΑ που υποστηρίζεται από το Συμβούλιο 3 .

    Εκτός από το σχέδιο δράσης για τον ΦΠΑ, η δέσμη μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει χαρακτηριστεί ως βασική πρωτοβουλία στη στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά 4 («στρατηγική DSM»), στη στρατηγική για την ενιαία αγορά 5 , καθώς και στο σχέδιο δράσης για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση 6 .

    2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

    Νομική βάση

    Η πρόταση βασίζεται στο άρθρο 397 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ 7 σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθεμένης αξίας (η «οδηγία για τον ΦΠΑ»). Στο εν λόγω άρθρο προβλέπεται ότι το Συμβούλιο, αποφασίζοντας ομόφωνα μετά από πρόταση της Επιτροπής, θεσπίζει τα αναγκαία μέτρα για την εφαρμογή της οδηγίας για τον ΦΠΑ.

    Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

    Με την παρούσα πρόταση αλλάζει η ημερομηνία εφαρμογής των εκτελεστικών κανόνων της δέσμης μέτρων για τον ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο που εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο τον Νοέμβριο του 2019, στο βαθμό που ως ημερομηνία είχε τεθεί η 1η Ιανουαρίου 2021. Η αλλαγή αυτή συμβαδίζει με την πρόταση για μετάθεση της ημερομηνίας εφαρμογής της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων, συνεπώς, όλων των επηρεαζόμενων νομικών πράξεων. Η παρούσα πρόταση υποβάλλεται ως συνέπεια και ως αντίδραση στην έξαρση της κρίσης λόγω της νόσου COVID-19, η οποία δημιουργεί για τα κράτη μέλη προκλήσεις σε εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης έκτακτης ανάγκης και προκαλεί σε ορισμένα από αυτά δυσκολίες όσον αφορά τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης των προπαρασκευαστικών εργασιών για την εφαρμογή των νέων κανόνων από την 1η Ιανουαρίου 2021. Οι διατάξεις σχετικά με τη λειτουργία της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο βασίζονται στην αρχή ότι όλα τα κράτη μέλη θα είναι έτοιμα να τις εφαρμόσουν σωστά.

    Τα μέτρα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή της οδηγίας για τον ΦΠΑ θεσπίζονται από το Συμβούλιο, το οποίο αποφασίζει ομόφωνα μετά από πρόταση της Επιτροπής. Ως εκ τούτου, είναι αναγκαία πρόταση της Επιτροπής για την αλλαγή της ημερομηνίας εφαρμογής των ήδη θεσπισθέντων εκτελεστικών μέτρων, η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί με μονομερείς ενέργειες σε εθνικό επίπεδο.

    Κατά συνέπεια, η πρόταση συνάδει με την αρχή της επικουρικότητας.

    Αναλογικότητα

    Η πρόταση συνάδει με την αρχή της αναλογικότητας, υπό την έννοια ότι δεν υπερβαίνει τα αναγκαία για την επίτευξη των στόχων της Συνθήκης και ιδίως για την ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Όπως συμβαίνει και με τον έλεγχο της επικουρικότητας, δεν είναι δυνατόν τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα χωρίς πρόταση τροποποίησης της ημερομηνίας εφαρμογής του εκτελεστικού κανονισμού του Συμβουλίου.

    Επιλογή της νομικής πράξης

    Η παρούσα πρόταση τροποποιεί τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2019/2026 του Συμβουλίου. Η μόνη τροποποίηση που πραγματοποιείται είναι η μετάθεση της ημερομηνίας εφαρμογής.

    3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

    Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

    Η παρούσα πρόταση αντανακλά τις έντονες ανησυχίες που εξέφρασαν και απηύθυναν στην Επιτροπή ορισμένα κράτη μέλη, φορείς εκμετάλλευσης ταχυδρομικών υπηρεσιών και ταχυμεταφορών σχετικά με το ότι δεν θα είναι σε θέση, έως την 1η Ιανουαρίου 2021, να έχουν ολοκληρώσει τις προπαρασκευαστικές εργασίες της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο σε εθνικό επίπεδο ώστε να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες, εξαιτίας της σοβούσας κρίσης που προκάλεσε η νόσος COVID-19.

    Στις 24 Απριλίου 2020 η Επιτροπή συνεδρίασε με τα κράτη μέλη για να αξιολογήσει την ετοιμότητά τους για εφαρμογή των νέων κανόνων από την 1η Ιανουαρίου 2021. Τα περισσότερα κράτη μέλη επιβεβαίωσαν και πάλι ότι είναι έτοιμα να εφαρμόσουν τους κανόνες εγκαίρως, ωστόσο τόνισαν ότι οι διατάξεις σχετικά με τη λειτουργία της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο βασίζονται στην αρχή ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να είναι έτοιμα να εφαρμόσουν τους κανόνες σωστά και, ως εκ τούτου, προτίθενται να υποστηρίξουν μια μετάθεση της ημερομηνίας το πολύ κατά 6 μήνες.

    Εκτίμηση επιπτώσεων

    Πραγματοποιήθηκε εκτίμηση επιπτώσεων για την πρόταση, που οδήγησε στην έκδοση της οδηγίας για τον ΦΠΑ στο ηλεκτρονικό εμπόριο 8 , η οποία αποτελεί τη βάση των κανόνων εφαρμογής που προβλέπονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 282/2011, όπως τροποποιήθηκε με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2019/2026. Η παρούσα πρόταση τροποποιεί μόνο την ημερομηνία εφαρμογής των εν λόγω τροποποιήσεων εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσε η νόσος COVID-19.

    Καταλληλότητα του ρυθμιστικού πλαισίου και απλούστευση

    Κύριος στόχος της παρούσας πρότασης είναι η μετάθεση της ημερομηνίας εφαρμογής της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο κατά έξι μήνες εξαιτίας της έξαρσης της κρίσης λόγω της νόσου COVID-19.

    Η πρόταση δεν μεταβάλλει την ουσία των εκτελεστικών κανόνων, αλλά μόνο μεταθέτει την ημερομηνία εφαρμογής τους.

    4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Η παρούσα πρόταση αποτελεί μέρος του εγχειρήματος μετάθεσης της ημερομηνίας εφαρμογής της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

    Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της ήδη εγκριθείσας δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο συνολικά αναλύονται λεπτομερώς στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης οδηγίας 2017/2455 του Συμβουλίου, έγγραφο COM(2016)757 final 9 .

    Οι δημοσιονομικές απώλειες για τα κράτη μέλη έχουν εκτιμηθεί σε περίπου 5-7 δισ. EUR ετησίως σε περίπτωση που η δέσμη μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν εφαρμοστεί επιτυχώς. Ως εκ τούτου, καθυστέρηση 6 μηνών θα προκαλέσει απώλειες περίπου 2,5-3,5 δισ. EUR. Ωστόσο, αν τα κράτη μέλη και οι επιχειρήσεις δεν είναι έτοιμα να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, ο κίνδυνος να μην λειτουργήσει σωστά το σύστημα θα μπορούσε να συνεπάγεται σχεδόν τις ίδιες απώλειες.

    5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

    Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

    Η εφαρμογή θα επιβλέπεται από τη μόνιμη επιτροπή διοικητικής συνεργασίας (SCAC), η οποία θα επικουρείται από την υποεπιτροπή της στον τομέα ΤΠ, τη μόνιμη επιτροπή για την τεχνολογία πληροφοριών (SCIT).

    Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

    Η παρούσα πρόταση αφορά μόνο την προβλεπόμενη στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2019/2026 ημερομηνία εφαρμογής των διατάξεων εφαρμογής της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι οποίες έχουν ήδη εγκριθεί. Η ημερομηνία εφαρμογής των εν λόγω νέων κανόνων, η οποία είχε καθοριστεί αρχικά για την 1η Ιανουαρίου 2021, μετατίθεται κατά έξι μήνες. Τούτο σημαίνει ότι οι διατάξεις εφαρμόζονται από την 1η Ιουλίου 2021 αντί της 1ης Ιανουαρίου 2021. Η εγγραφή υποκειμένου στον φόρο για τη χρήση ενός από τα νέα καθεστώτα είναι δυνατή τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία εφαρμογής, δηλαδή από την 1η Απριλίου 2021. Ο ισχύων μηχανισμός για εισαγωγή διορθώσεων στις δηλώσεις ΦΠΑ θα εξακολουθήσει να ισχύει για τις δηλώσεις ΦΠΑ έως και το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

    Η αιτιολογία της παρούσας πρότασης είναι η έξαρση της κρίσης λόγω της νόσου COVID-19, η οποία πιέζει τα κράτη μέλη να αντιδράσουν άμεσα και να θεσπίσουν επειγόντως μέτρα σε εθνικό επίπεδο ώστε να αμβλύνουν τις συνέπειές της για τις επιχειρήσεις και τον πληθυσμό εν γένει. Εξαιτίας αυτών των πρωτόγνωρων, εξαιρετικών περιστάσεων, αρκετά κράτη μέλη δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τις προπαρασκευαστικές εργασίες για την εφαρμογή των νέων κανόνων της δέσμης μέτρων ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο από την 1η Ιανουαρίου 2021.

    2020/0083 (NLE)

    Πρόταση

    ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/2026 όσον αφορά τις ημερομηνίες εφαρμογής εξαιτίας της έξαρσης της κρίσης λόγω της νόσου COVID-19


    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    Έχοντας υπόψη την οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας 10 , και ιδίως το άρθρο 397,

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 282/2011 του Συμβουλίου 11 ορίζει λεπτομερείς διατάξεις για τα ειδικά καθεστώτα για τους υποκείμενους στον φόρο που παρέχουν ορισμένες υπηρεσίες σε μη υποκείμενους στον φόρο.

    (2)Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/2026 του Συμβουλίου 12 τροποποιεί τις εν λόγω διατάξεις σύμφωνα με την επέκταση του πεδίου εφαρμογής των υφιστάμενων ειδικών καθεστώτων και τη θέσπιση νέου καθεστώτος στο πλαίσιο της δέσμης νομοθετικών μέτρων για τον εκσυγχρονισμό του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) για τις διασυνοριακές ηλεκτρονικές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών (B2C). Οι τροποποιήσεις αυτές πρόκειται να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2021.

    (3)Στις 30 Ιανουαρίου 2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε την έξαρση της νόσου COVID-19 κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε διεθνές επίπεδο. Στις 11 Μαρτίου 2020 ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την έξαρση της νόσου COVID-19 πανδημία. Η νόσος COVID-19 έχει προκαλέσει λοιμώξεις σε όλα τα κράτη μέλη. Λόγω της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων και της έλλειψης άμεσα διαθέσιμων αποτελεσματικών μέσων για την αντιμετώπιση της έξαρσης της νόσου COVID-19, πολλά κράτη μέλη έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο.

    (4)Η έξαρση της κρίσης λόγω της νόσου COVID-19 συνιστά απροσδόκητη και πρωτόγνωρη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που πλήττει σοβαρά όλα τα κράτη μέλη και τα υποχρεώνει να λάβουν άμεσα μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη κρίση κατά προτεραιότητα, ανακατανέμοντας πόρους για άλλα ζητήματα. Εξαιτίας αυτής της κρίσης, πολλά κράτη μέλη δυσκολεύονται να ολοκληρώσουν την ανάπτυξη των αναγκαίων συστημάτων ΤΠ για την εφαρμογή των κανόνων που προβλέπονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) 2019/2026 και να τους εφαρμόσουν από την 1η Ιανουαρίου 2021. Ως εκ τούτου, αρκετά κράτη μέλη, καθώς και φορείς εκμετάλλευσης ταχυδρομικών υπηρεσιών και ταχυμεταφορών, ζήτησαν τη μετάθεση των ημερομηνιών εφαρμογής του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/2026.

    (5)Λαμβανομένων υπόψη των προκλήσεων που συναντούν τα κράτη μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω της νόσου COVID-19 και του γεγονότος ότι οι νέες διατάξεις βασίζονται στην αρχή ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να επικαιροποιήσουν τα συστήματα ΤΠ τους ώστε να είναι έτοιμα να εφαρμόσουν τις διατάξεις του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2019/2026, διασφαλίζοντας έτσι τη συλλογή και τη διαβίβαση πληροφοριών και πληρωμών στο πλαίσιο των τροποποιημένων καθεστώτων, είναι αναγκαίο να μετατεθούν κατά έξι μήνες οι ημερομηνίες εφαρμογής του εν λόγω κανονισμού. Κρίνεται σκόπιμη η μετάθεση της ημερομηνίας κατά έξι μήνες, διότι η καθυστέρηση θα πρέπει να παραμείνει όσο το δυνατό συντομότερη ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπλέον δημοσιονομικές απώλειες των κρατών μελών.

    (6)Επομένως, ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/2026 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

    Άρθρο 1

    Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/2026 τροποποιείται ως εξής:

    (1)στο άρθρο 1 σημείο 5, με το οποίο αντικαθίσταται το τμήμα 2 του κεφαλαίου XI του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 282/2011, το άρθρο 61 παράγραφος 1 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

    «

    1.Αλλαγές στα αριθμητικά στοιχεία που περιέχονται σε δήλωση ΦΠΑ, η οποία αφορά περιόδους μέχρι και τη δεύτερη φορολογική περίοδο του 2021, γίνονται, μετά την υποβολή της εν λόγω δήλωσης ΦΠΑ, μόνο μέσω τροποποιήσεων της εν λόγω δήλωσης και όχι μέσω αναπροσαρμογών σε επόμενη δήλωση.

    Αλλαγές στα αριθμητικά στοιχεία που περιέχονται σε δήλωση ΦΠΑ, η οποία αφορά περιόδους από την τρίτη φορολογική περίοδο του 2021, γίνονται, μετά την υποβολή της εν λόγω δήλωσης ΦΠΑ, μόνο μέσω αναπροσαρμογών σε επόμενη δήλωση.»·

    (2)στο άρθρο 2, το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο αντικαθίστανται από το ακόλουθο κείμενο:

    «Εφαρμόζεται από την 1η Ιουλίου 2021.

    Ωστόσο, τα κράτη μέλη επιτρέπουν σε υποκείμενους στον φόρο και μεσάζοντες που ενεργούν για λογαριασμό τους να υποβάλλουν τις απαιτούμενες πληροφορίες βάσει των άρθρων 360, 369γ ή 369ιε της οδηγίας 2006/112/ΕΚ για υπαγωγή στα ειδικά καθεστώτα από την 1η Απριλίου 2021.»

    Άρθρο 2

    Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

    Βρυξέλλες,

       Για το Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος

    (1)    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/2026 του Συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 282/2011 όσον αφορά παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών που διευκολύνονται μέσω ηλεκτρονικών διεπαφών και τα ειδικά καθεστώτα για υποκειμένους στον φόρο οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε μη υποκειμένους στον φόρο, πραγματοποιούν εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών και ορισμένες εγχώριες παραδόσεις αγαθών (ΕΕ L 313 της 4.12.2019, σ. 14).
    (2)    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 282/2011 του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2011, για τη θέσπιση μέτρων εφαρμογής της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 77 της 23.3.2011, σ. 1).
    (3)     https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2016/05/25/conclusions-vat-action-plan/  
    (4)    COM(2015) 192 final.
    (5)    COM(2015) 550 final.
    (6)    COM(2016) 179 final.
    (7)    ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1.
    (8)    ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ - ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Προτάσεις οδηγίας του Συμβουλίου, εκτελεστικού κανονισμού του Συμβουλίου και κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με τον εκσυγχρονισμό του ΦΠΑ για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=SWD:2016:0379:FIN
    (9)    Πρόταση ΟΔΗΓΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ και της οδηγίας 2009/132/ΕΚ όσον αφορά ορισμένες υποχρεώσεις που απορρέουν από τον φόρο προστιθέμενης αξίας για παροχές υπηρεσιών και πωλήσεις αγαθών εξ αποστάσεωςCOM/2016/0757 final - 2016/0370 (CNS), https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?qid=1586260266830&uri=CELEX:52016PC0757
    (10)    ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1.
    (11)    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 282/2011 του Συμβουλίου, της 15ης Μαρτίου 2011, για τη θέσπιση μέτρων εφαρμογής της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 77 της 23.3.2011, σ. 1).
    (12)    Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2019/2026 του Συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 282/2011 όσον αφορά παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών που διευκολύνονται μέσω ηλεκτρονικών διεπαφών και τα ειδικά καθεστώτα για υποκειμένους στον φόρο οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε μη υποκειμένους στον φόρο, πραγματοποιούν εξ αποστάσεως πωλήσεις αγαθών και ορισμένες εγχώριες παραδόσεις αγαθών (ΕΕ L 313 της 4.12.2019, σ. 14).
    Top