EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020DC0775

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Αξιολόγηση της συνεργασίας του διαχειριστή του μητρώου .eu με το EUIPO και άλλους οργανισμούς της Ένωσης με σκοπό την καταπολέμηση καταχρηστικών και κερδοσκοπικών καταχωρίσεων ονομάτων τομέα, σύμφωνα με το άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/517

COM/2020/775 final

Βρυξέλλες, 2.12.2020

COM(2020) 775 final

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Αξιολόγηση της συνεργασίας του διαχειριστή του μητρώου .eu με το EUIPO και άλλους οργανισμούς της Ένωσης με σκοπό την καταπολέμηση καταχρηστικών και κερδοσκοπικών καταχωρίσεων ονομάτων τομέα, σύμφωνα με το άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/517


Πίνακας περιεχομένων

1.    Εισαγωγή    

2.    Στόχοι και μεθοδολογία    

2.1. Στόχοι    

2.2 Μεθοδολογία    

3.    Συνεργασία μεταξύ του EURid και του EUIPO για την καταπολέμηση καταχρηστικών και κερδοσκοπικών καταχωρίσεων ονομάτων τομέα    

3.1 Πρώιμα στάδια της συνεργασίας    

3.2 Πρόσφατη συνεργασία    

3.3. Προγραμματισμένες δραστηριότητες για την περίοδο 2020-22    

3.4 Αξιολόγηση της συνεργασίας EURid-EUIPO και συστάσεις για βελτιώσεις    

4.    Συνεργασία με άλλους φορείς της Ένωσης και εθνικούς ή διεθνείς οργανισμούς    

4.1 Συνεργασία με τον Ευρωπόλ    

4.2 Συνεργασία με άλλους φορείς    

5.    Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις    

5.1 Διαδικασία καταχώρισης    

5.2 Εναλλακτική επίλυση διαφορών    

6.    Συμπεράσματα    



1.Εισαγωγή

Η Επιτροπή είναι αρμόδια για τον τομέα ανωτάτου επιπέδου .eu, ο οποίος χρησιμοποιείται επί του παρόντος από 3,6 εκατομμύρια τελικούς χρήστες στην ΕΕ 1 . Ο τομέας .eu θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 733/2002, όπως τροποποιήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 874/2004 της Επιτροπής. Οι πράξεις καταργήθηκαν πρόσφατα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2019/517 2 (στο εξής: κανονισμός  .eu), ο οποίος άρχισε να ισχύει στις 18 Απριλίου 2019 και θα εφαρμόζεται από τις 13 Οκτωβρίου 2022.

Το όνομα τομέα ανωτάτου επιπέδου .eu τελεί υπό τη διαχείριση του μητρώου .eu. Επί του παρόντος, ο ιδιωτικός, ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός EURid ενεργεί ως μητρώο βάσει σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών η οποία συνάφθηκε με την Επιτροπή και ισχύει έως τις 12 Οκτωβρίου 2022. Η Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 19 παράγραφος 2 του κανονισμού .eu, θα επιλέξει και θα συνάψει σύμβαση με την οντότητα που θα ενεργεί ως μητρώο .eu από τις 13 Οκτωβρίου 2022.

Ο κανονισμός .eu απαιτεί το μητρώο να εγκρίνει πολιτικές και να εφαρμόζει μέτρα για την αποφυγή κερδοσκοπικών και καταχρηστικών καταχωρίσεων ονομάτων τομέα. 3 Ως «κερδοσκοπική και καταχρηστική καταχώριση» ορίζεται η καταχώριση ενός ονόματος τομέα το οποίο είναι ταυτόσημο ή παρόμοιο σε βαθμό που προκαλεί σύγχυση με όνομα για το οποίο έχει αναγνωριστεί ή θεσπιστεί δικαίωμα βάσει του εθνικού και/ή ενωσιακού δικαίου και το οποίο: α) καταχωρίστηκε από τον κάτοχό του χωρίς αυτός να έχει δικαιώματα ή έννομο συμφέρον επί του ονόματος τομέα· ή β) καταχωρίστηκε ή χρησιμοποιείται με κακή πίστη 4 .

Τα δικαιώματα που καλύπτονται από προστασία σε επίπεδο ΕΕ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, κατατεθέντα εθνικά και κοινοτικά εμπορικά σήματα, γεωγραφικές ενδείξεις και ονομασίες προέλευσης, καθώς και τα ακόλουθα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) τα οποία καλύπτονται από προστασία σε εθνικό επίπεδο:

·μη κατατεθέντα εμπορικά σήματα

·εμπορικές επωνυμίες

·κωδικούς αναγνώρισης επιχειρήσεων

·εταιρικές επωνυμίες

·οικογενειακά ονόματα

·χαρακτηριστικοί τίτλοι προστατευόμενων λογοτεχνικών ή καλλιτεχνικών έργων. 5  

Οι κερδοσκοπικές και καταχρηστικές καταχωρίσεις .eu πρέπει να ανακαλούνται με την εφαρμογή της διαδικασίας εναλλακτικής επίλυσης διαφορών (ΕΕΔ) για τον τομέα .eu ή δικαστικής διαδικασίας που κινούν οι δικαιούχοι.

Ο κανονισμός .eu απαιτεί από την Επιτροπή να προωθήσει τη συνεργασία μεταξύ του μητρώου .eu, του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) και άλλων φορέων της Ένωσης, με σκοπό την καταπολέμηση των κερδοσκοπικών και καταχρηστικών καταχωρίσεων ονομάτων τομέα, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοσφετερισμού, και την παροχή απλών διοικητικών διαδικασιών, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ). 6  

Ο κανονισμός .eu προβλέπει ότι έως τις 30 Ιουνίου 2020 η Επιτροπή αξιολογεί την εν λόγω συνεργασία και εκτιμά κατά πόσο και με ποιον τρόπο το μητρώο θα πρέπει να καθιερώσει απλούστερες διοικητικές διαδικασίες για τις ΜΜΕ. 7 Η Επιτροπή θα πρέπει να υποβάλει ακολούθως έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο σχετικά με την αξιολόγησή της. 8 Η Επιτροπή κατάρτισε την παρούσα έκθεση προκειμένου να εκπληρώσει την εν λόγω νομική υποχρέωση.

2.Στόχοι και μεθοδολογία

2.1. Στόχοι

Το σύστημα ονομάτων τομέα (DNS) υποστηρίζει ένα προσβάσιμο, λειτουργικό και αξιόπιστο διαδίκτυο, το οποίο, ωστόσο, δεν είναι άτρωτο από τις καταχρήσεις. Το όνομα τομέα .eu δεν αποτελεί εξαίρεση, κατά συνέπεια ο κανονισμός .eu απαιτεί την εφαρμογή πολιτικών και μέτρων για την πρόληψη καταχρηστικών και κερδοσκοπικών καταχωρίσεων ονομάτων τομέα.

Η παρούσα έκθεση:

·αξιολογεί τη συνεργασία μεταξύ του μητρώου .eu (EURid) και του EUIPO και άλλων φορέων της Ένωσης ή διεθνών οργανισμών για την αντιμετώπιση κερδοσκοπικών και καταχρηστικών καταχωρίσεων·

·εξετάζει κατά πόσο και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να βελτιωθεί η εν λόγω συνεργασία με σκοπό τη διατήρηση ασφαλούς, διαφανούς και αξιόπιστου διαδικτυακού περιβάλλοντος του τομέα .eu·

·λαμβάνει υπόψη την ισχύουσα πρακτική του κλάδου στον εν λόγω τομέα·

·προσδιορίζει πιθανές πτυχές της διαδικασίας καταχώρισης .eu ή άλλων διαδικασιών διαχείρισης ονομάτων τομέα (όπως η εναλλακτική επίλυση διαφορών) που θα ήταν χρήσιμο να απλουστευθούν για τη διευκόλυνση των καταχωρίσεων ονομάτων τομέα και την ενίσχυση της προστασίας των δικαιούχων προς όφελος των ΜΜΕ.

2.2 Μεθοδολογία

Η παρούσα έκθεση βασίζεται τόσο στην αξιολόγηση της Επιτροπής όσο και στα πορίσματα εξωτερικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε την περίοδο Δεκεμβρίου 2019–Απριλίου 2020, σύμφωνα με την οποία αξιολογήθηκαν οι πρακτικές καταπολέμησης κερδοσκοπικών και καταχρηστικών καταχωρίσεων ονομάτων τομέα 9 .

Οι συντάκτες της μελέτης εξέτασαν διεξοδικά τις σχετικές εκθέσεις του κλάδου και επίσης συγκέντρωσαν και ανέλυσαν δεδομένα και πληροφορίες από πλήθος ενδιαφερομένων που συμμετέχουν στην καταπολέμηση των κερδοσκοπικών/καταχρηστικών καταχωρίσεων. Ειδικότερα, πραγματοποίησαν ανάλυση αγοράς και σύγκριση μεταξύ των πρακτικών του μητρώου .eu και άλλων μητρώων ονομάτων τομέα, χρησιμοποιώντας τόσο ποιοτικές όσο και ποσοτικές μεθόδους. Αυτό μεταξύ άλλων περιλάμβανε την αξιολόγηση των διοικητικών διαδικασιών που θα έδιναν τη δυνατότητα στις ΜΜΕ να καταπολεμήσουν αποτελεσματικά τις κερδοσκοπικές και καταχρηστικές καταχωρίσεις στο όνομα τομέα .eu.

Η παρούσα έκθεση λαμβάνει επίσης υπόψη την επίσημη υποβολή εκθέσεων από το μητρώο .eu στην Επιτροπή 10 και τις πληροφορίες που συνέλεξε η Επιτροπή κατά τις τακτικές ανταλλαγές με το μητρώο στο πλαίσιο των εποπτικών καθηκόντων του.

3.Συνεργασία μεταξύ του EURid και του EUIPO για την καταπολέμηση καταχρηστικών και κερδοσκοπικών καταχωρίσεων ονομάτων τομέα

3.1 Πρώιμα στάδια της συνεργασίας

Η συνεργασία μεταξύ του EURid και του EUIPO επισημοποιήθηκε για πρώτη φορά στις 23 Ιουνίου 2016 σε επιστολή συνεργασίας. 11 Στόχος της ήταν η καταπολέμηση δόλιων δραστηριοτήτων μετά τον εντοπισμό αποδεικτικών στοιχείων ότι τρίτα μέρη περιηγήθηκαν συστηματικά στη βάση δεδομένων του EUIPO αναζητώντας νέες αιτήσεις σήματος της ΕΕ (ΣΕΕ) και προέβησαν σε κερδοσκοπικές ή καταχρηστικές καταχωρίσεις ονομάτων τομέα .eu για τους εν λόγω όρους, πρακτική η οποία είναι γνωστή ως κυβερνοσφετερισμός. Τα δύο μέρη συμφώνησαν να εφαρμόσουν αλλαγές στο σύστημα με στόχο την ευαισθητοποίηση των κατόχων ΣΕΕ και τον περιορισμό του κυβερνοσφετερισμού.

Κατά τα πρώιμα στάδια της συνεργασίας μεταξύ του EURid και του EUIPO, το επίκεντρο ήταν η ανταλλαγή πληροφοριών και η συνεργασία σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ο EURid διαβίβασε κυρίως ύποπτα τιμολόγια στο EUIPO και αμφότεροι οι οργανισμοί πρόσθεσαν συνδέσμους στις αντίστοιχες πύλες και εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδέσμου σε εργαλείο αναζήτησης εμπορικών σημάτων στον ιστότοπο του EURid, έναν σύνδεσμο προς τον ιστότοπο του EUIPO στο ιστότοπο WHOIS του τομέα .eu και έναν σύνδεσμο στο εργαλείο αναζήτησης διαθεσιμότητας ονομάτων τομέα .eu στο εργαλείο ηλεκτρονικής κατάθεσης αίτησης ΣΕΕ.

3.2 Πρόσφατη συνεργασία

Στις 20 Μαΐου 2019, ο EURid και το EUIPO διεύρυναν τη συνεργασία τους υπογράφοντας την πρώτη συμφωνία συνεργασίας. 12 Δύο νέες λειτουργίες τέθηκαν στη διάθεση των κατόχων ΣΕΕ:

·έλεγχος διαθεσιμότητας για το αντίστοιχο όνομα τομέα κατά την κατάθεση αίτησης ΣΕΕ·

·γνωστοποίηση (ειδοποίηση) όταν ένα όνομα τομέα που αντιστοιχεί σε ΣΕΕ είναι καταχωρισμένο.

Έλεγχος διαθεσιμότητας

Μετά την προσθήκη στο εργαλείο ηλεκτρονικής κατάθεσης αιτήσεων ΣΕΕ, η εν λόγω λειτουργία ενημερώνει άμεσα τους χρήστες —μόλις ολοκληρώσουν την κατάθεση αίτησης σήματος— αν το εμπορικό σήμα τους είναι διαθέσιμο ως όνομα τομέα .eu. Με τον τρόπο αυτόν, μπορούν να επιλέγουν αμέσως την καταχώριση του ονόματος τομέα πριν από τη δημοσίευση της αίτησης ΣΕΕ.

Ειδοποιήσεις

Οι κάτοχοι ΣΕΕ έχουν επίσης την επιλογή να λαμβάνουν ειδοποίηση όταν καταχωρίζεται όνομα τομέα .eu που είναι πανομοιότυπο με το εμπορικό σήμα τους —αλλά μόνο αν το επιλέξουν ρητά. Το σύστημα βασίζεται στην ημερήσια αποστολή ενός επικαιροποιημένου καταλόγου αιτήσεων ΣΕΕ από το EUIPO προς τον EURid μέσω της υπηρεσίας τηλεφόρτωσης του EUIPO 13 . Κάθε νέα καταχώριση ονόματος τομέα .eu ελέγχεται από τον EURid σε σχέση με τον εν λόγω κατάλογο και εάν υπάρξει αντιστοίχιση, ειδοποιείται το EUIPO και οι χρήστες λαμβάνουν ειδοποίηση μέσω της περιοχής χρήστη του EUIPO.

3.3. Προγραμματισμένες δραστηριότητες για την περίοδο 2020-22

Στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος εργασιών τους για την περίοδο 2020-22 14 , το EUIPO και ο EURid θα διερευνήσουν τη δυνατότητα εφαρμογής αμοιβαία διαδικασίας κατά την καταχώριση ονόματος τομέα .eu, δίνοντας τη δυνατότητα στους κατόχους ονομάτων τομέα να διαπιστώσουν αν υπάρχει εμπορικό σήμα με παρόμοιο όνομα διαθέσιμο μέσω του EUIPO.

Επιπλέον, οι δύο οργανισμοί θα συνεργαστούν στο πλαίσιο κοινής μελέτης σχετικά με τη συμπεριφορά των αιτήσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν καταχωρίζονται πρώτα τα εμπορικά σήματα ή τα ονόματα τομέα. Η μελέτη θα τους βοηθήσει στην αντιμετώπιση δόλιων ονομάτων τομέα και καταχωρίσεων που έχουν πραγματοποιηθεί με κακή πίστη.

Οι εργασίες θα αρχίσουν επίσης από μελέτη σκοπιμότητας για τη δημιουργία εργαλείου ενημέρωσης των χρηστών σχετικά με τη διαθεσιμότητα των όρων που αναζητούν τόσο ως εμπορικά σήματα όσο και ως ονόματα τομέα. Το EUIPO και ο EURid θα διερευνήσουν επίσης τη δυνατότητα επέκτασης του υφιστάμενου ελέγχου διαθεσιμότητας με βάση την «αναζήτηση ταυτόσημου» 15 σε «αναζήτηση παρόμοιου», προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές αντιστοιχίσεις στη βάση δεδομένων του EURid μετά την ηλεκτρονική κατάθεση αίτησης ΣΕΕ.

Το πρόγραμμα εργασιών περιλαμβάνει επίσης σύνδεση στο πρόγραμμα MME του EUIPO, το οποίο θα περιλαμβάνει πρωτοβουλίες όπως:

·ένα διαλογικό ρομπότ (chatbot) που παρέχει πληροφορίες σχετικά με επιχειρηματικά ζητήματα χρήσιμα για τις ΜΜΕ, αρχίζοντας από τα θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας·

·οδηγούς ανακάλυψης που παρέχουν υποστήριξη και καθοδήγηση στις ΜΜΕ που επιθυμούν να καταχωρίσουν ΣΕΕ και επισημαίνουν τη σημασία των ονομάτων τομέα·

·σεμινάρια με στόχο τις ΜΜΕ και τους οργανισμούς με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

3.4 Αξιολόγηση της συνεργασίας EURid-EUIPO και συστάσεις για βελτιώσεις

Ο EURid και το EUIPO έχουν συνεργαστεί γόνιμα για την καταπολέμηση των κερδοσκοπικών και καταχρηστικών καταχωρίσεων ονομάτων τομέα, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνοσφετερισμού, ενώ παράλληλα αναμένεται ότι οι μελλοντικές δράσεις που έχουν σχεδιαστεί από τους δύο οργανισμούς θα συμβάλουν στην περαιτέρω μείωση των κερδοσκοπικών και καταχρηστικών καταχωρίσεων, καθώς και στη βελτίωση της στήριξης των ΜΜΕ.

Στο επόμενο στάδιο της συνεργασίας τους, οι δύο οργανισμοί θα πρέπει να επιδιώξουν την απλούστευση της διαδικασίας για το όνομα τομέα .eu και την καταχώριση ΣΕΕ, καθώς και να αναδείξουν τη σύνδεση μεταξύ ονομάτων τομέα και εμπορικών σημάτων. Κάθε εργαλείο ή μέτρο που προτείνουν θα πρέπει να είναι απλό, φιλικό προς τον χρήστη, προσβάσιμο και αποτελεσματικό για τις ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να επιφέρουν τις ακόλουθες βελτιώσεις:

·Αύξηση των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης γνώσεων, προκειμένου να ενημερωθούν οι δικαιούχοι και οι κάτοχοι ονομάτων τομέα .eu σχετικά με τα υφιστάμενα μέτρα και εργαλεία, και να αυξηθεί η χρήση τους. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν κύκλους μαθημάτων και διαδικτυακά σεμινάρια κατάρτισης που απευθύνονται ειδικά στις ΜΜΕ. Θα είναι σημαντική η συγκέντρωση σχολίων και παρατηρήσεων από ΜΜΕ, προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι ανάγκες τους και να βελτιωθούν οι δραστηριότητες ευαισθητοποίησης.

·Παροχή περισσότερων πληροφοριών στους χρήστες όταν υποβάλλουν αίτηση ΣΕΕ. Για παράδειγμα, μαζί με την τελική επιβεβαίωση λήψης και την επίσημη καταγραφή της αίτησης, το EUIPO θα μπορούσε να παράσχει στους αιτούντες έγγραφα που περιλαμβάνουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ονόματα τομέα .eu και τους τρόπους προστασίας των ΔΔΙ.

·Βελτίωση των υφιστάμενων εργαλείων:

oΗ πλήρης ανάπτυξη του ελέγχου διαθεσιμότητας και των λειτουργιών ειδοποιήσεων θα απαιτήσει περαιτέρω τεχνικές βελτιώσεις. Οι εν λόγω λειτουργίες προσφέρουν στους δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, τη δυνατότητα να δεσμεύουν με απλό και αποτελεσματικό τρόπο τα ονόματα τομέα που αντιστοιχούν στα οικεία εμπορικά σήματα ή να προβαίνουν σε ενέργειες για την αντιμετώπιση καταχρηστικών/κερδοσκοπικών καταχωρίσεων.

oΓενίκευση της χρήσης του συστήματος ειδοποιήσεων. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρέχονται από τον EURid και το EUIPO, καταδεικνύεται ότι υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ του αριθμού των αντιστοιχίσεων που διαπιστώθηκαν μεταξύ καταχωρίσεων ΣΕΕ και ονομάτων τομέα .eu και του αριθμού των ειδοποιήσεων που αποστέλλονται στους κατόχους ΣΕΕ. Είναι αναγκαίο να αυξηθεί το επίπεδο ευαισθητοποίησης όσον αφορά τη συγκεκριμένη λειτουργία και να αυξηθεί η χρήση της.

oΔιερεύνηση των δυνατοτήτων επέκτασης των υφιστάμενων εργαλείων ελέγχου διαθεσιμότητας και των λειτουργιών ειδοποιήσεων για την κάλυψη των γεωγραφικών ενδείξεων.

·Ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη διευκόλυνση της ταυτόχρονης καταχώρισης ΣΕΕ και ονομάτων τομέα .eu:

oΑνάπτυξη κοινού εργαλείου αναζήτησης που παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να ελέγχουν αν οι όροι είναι διαθέσιμοι τόσο ως ΣΕΕ όσο και ως όνομα τομέα .eu.

oΑξιολόγηση της δυνατότητας του EUIPO να καταστεί διαπιστευμένος καταχωρητής του τομέα .eu και να ενσωματώνει την καταχώριση ονομάτων τομέα .eu στις αιτήσεις ΣΕΕ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να δοθεί στους δικαιούχους η δυνατότητα μιας ενιαίας καταχώρισης.

Η Επιτροπή θα δώσει συνέχεια σε αυτές τι συστάσεις προς τον EURid και το EUIPO και θα παρακολουθεί στενά τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται η συνεργασία τους και το πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα που λαμβάνουν για την καταπολέμηση των κερδοσκοπικών και καταχρηστικών καταχωρίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα που υιοθετούνται για τις ΜΜΕ.

4.Συνεργασία με άλλους φορείς της Ένωσης και εθνικούς ή διεθνείς οργανισμούς 

4.1 Συνεργασία με τον Ευρωπόλ

Ο EURid και ο Ευρωπόλ σύναψαν μνημόνιο συμφωνίας 16 , το οποίο υπογράφηκε το 2016. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συμφωνίας, ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με ύποπτα ονόματα τομέα .eu, συμπεριλαμβανομένων τομέων που εντοπίζονται από το σύστημα πρόληψης καταχρηστικών πρακτικών και έγκαιρης προειδοποίησης του EURid (APEWS) 17 .

Η συνεργασία μεταξύ του EURid και του Ευρωόλ θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω με την επισημοποίηση των εν λόγω ρυθμίσεων. Η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα εξής:

·επισημοποίηση του πεδίου εφαρμογής και των δεσμεύσεων εκάστου μέρους·

·προσδιορισμό των σημείων επαφής και των διαύλων επικοινωνίας αμφότερων των πλευρών·

·περιγραφή των δράσεων που έκαστο μέρος πρέπει να αναλάβει κατά τον εντοπισμό ύποπτων ονομάτων τομέα·

·προσδιορισμό μηχανισμών παρακολούθησης και αναφοράς.

Οι δύο οργανισμοί θα μπορούσαν επίσης να διεξαγάγουν κοινές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης γνώσεων με σκοπό την ενημέρωση του κοινού και την κατάρτιση εμπειρογνωμόνων σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας, καθώς και των κρατικών λειτουργών επιβολής του νόμου όσον αφορά κυβερνοαπειλές που συνδέονται με κερδοσκοπικές και καταχρηστικές καταχωρίσεις ονομάτων τομέα, καθώς και για τα διαθέσιμα αντίμετρα που υπάρχουν. Ειδικότερα, θα μπορούσαν να εκπονήσουν μελέτες περιπτώσεων σχετικά με θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας με στόχο την εκπαίδευση των δικαιούχων και των εκπροσώπων τους, με έμφαση στις ΜΜΕ.

4.2 Συνεργασία με άλλους φορείς

Ο EURid συνεργάζεται με διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές και οργανισμούς για την πρόληψη παράνομων δραστηριοτήτων στο διαδίκτυο. Αυτοί είναι μεταξύ άλλων:

·τα βελγικά τελωνεία (για την καταπολέμηση ιστοτόπων που διαθέτουν προϊόντα παραποίησης/απομίμησης)·

·οι Βέλγοι εισαγγελείς και οι βελγικές υπηρεσίες εφαρμογής του vόμoυ (για την καταπολέμηση της κυβερνοεγκληματικότητας)·

·η Ένωση Ασφαλών Διαδικτυακών Φαρμακείων·

·η Διεθνής Συμμαχία για την Καταπολέμηση της Παραποίησης 18 ·

·το eCommerce Foundation (για την καταπολέμηση των πλαστών ηλεκτρονικών καταστημάτων)·

·η ομάδα εργασίας για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού ψαρέματος (Anti-Phishing Working Group – APWG)·

·η βελγική ομάδα αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική (CERT).

Τα εθνικά καταχωρισμένα εμπορικά σήματα προστατεύονται βάσει του κανονιστικού πλαισίου του τομέα .eu στον ίδιο βαθμό με τα ΣΕΕ. Ωστόσο, δεν υφίσταται διαρθρωμένη συνεργασία του μητρώου .eu με τα γραφεία εμπορικών σημάτων των κρατών μελών. Αυτός ο βαθμός συνεργασίας θα μπορούσε να καθιερωθεί ενδεχομένως μέσω του δικτύου διανοητικής ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPN) το οποίο έχει συσταθεί από το EUIPO 19 . Η συνεργασία του μεταξύ των EURid και EUIPO θα μπορούσε επίσης να επεκταθεί στα γραφεία εμπορικών σημάτων των κρατών μελών, με την παροχή της λειτουργίας ελέγχου διαθεσιμότητας και/ή της λειτουργίας ειδοποιήσεων στους χρήστες τους.

Επί του παρόντος, οι κάτοχοι δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας εκτός των εμπορικών σημάτων (π.χ. γεωγραφικές ενδείξεις και ονομασίες προέλευσης, εμπορικές επωνυμίες, κωδικούς αναγνώρισης επιχειρήσεων και εταιρικές επωνυμίες) έχουν πρόσβαση μόνο σε επανορθωτικά μέτρα σε περίπτωση καταχρηστικής καταχώρισης .eu. Για να βελτιωθεί αυτή η κατάσταση, το μητρώο .eu θα μπορούσε να καθιερώσει την περαιτέρω συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς. Εν προκειμένω, θα μπορούσε να περιλαμβάνεται η διενέργεια ελέγχων στις οικείες βάσεις δεδομένων για τα ΔΔΙ 20 . Σε περίπτωση που το μητρώο εντοπίσει ονόματα ταυτόσημα ή παρόμοια με ονόματα τομέα .eu, θα μπορούσε είτε να ειδοποιεί τους δικαιούχους (έτσι ώστε να μπορούν να λάβουν μέτρα) είτε να λάβει το ίδιο άμεσα μέτρα (αυτεπάγγελτα). Στην πράξη, αυτό θα σήμαινε επέκταση της λειτουργίας ειδοποιήσεων και στα συγκεκριμένα ΔΔΙ. Όσον αφορά τις εμπορικές επωνυμίες, τους κωδικούς αναγνώρισης επιχειρήσεων και τις εταιρικές επωνυμίες, θα μπορούσε να ξεκινήσει η διενέργεια μελέτης προκειμένου να αξιολογηθεί η χρησιμότητα της δημιουργίας μιας συνεργασίας με το δίκτυο των μητρώων επιχειρήσεων της ΕΕ.

Η επέκταση του εύρους της συνεργασίας με τις αρχές και τους οργανισμούς που είναι αρμόδιοι για άλλα ΔΔΙ πέραν των ΣΕΕ θα μπορούσε να ιδιαίτερα επωφελής για τις ΜΜΕ.

5.Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Όλες οι πτυχές που αναλύονται στην παρούσα έκθεση προσανατολίζονται σε μια οπτική γωνία που επικεντρώνεται στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Επιπλέον, το παρόν τμήμα επικεντρώνεται σε πτυχές που σχετίζονται με διαδικασίες καταχώρισης του .eu για τις ΜΜΕ και τα μέσα έννομης προστασίας που υπάρχουν στη διάθεσή τους —ιδίως στην εναλλακτική επίλυση διαφορών— με σκοπό την αντιμετώπιση καταχρηστικών/κερδοσκοπικών καταχωρίσεων ονομάτων τομέα.

5.1 Διαδικασία καταχώρισης

Γενικά, η διαδικασία καταχώρισης .eu είναι αρκετά απλή και άμεση. Ωστόσο, λαμβανομένης υπόψη της σημασίας των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση των κερδοσκοπικών και καταχρηστικών καταχωρίσεων, η διαδικασία θα μπορούσε να βελτιωθεί για τις ΜΜΕ, ιδίως με:

·την υλοποίηση υπηρεσιών που δίνουν τη δυνατότητα στους κατόχους δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας να παρεμποδίζουν προληπτικά τις παραβατικές καταχωρίσεις ονομάτων τομέα, όπως συμβαίνει ήδη με άλλους φορείς του κλάδου 21 . Οι εν λόγω υπηρεσίες συνδράμουν τους δικαιούχους στην προστασία των οικείων προγενέστερων δικαιωμάτων και εμπορικών σημάτων από τον τυποσφετερισμό 22 ·

·την επέκταση της χρήσης προγνωστικών αλγορίθμων για την πρόληψη κερδοσκοπικών και καταχρηστικών καταχωρίσεων πέραν των κακόβουλων καταχωρίσεων 23 , όπως ισχύει επί του παρόντος·

·την αύξηση της ευαισθητοποίησης των δικαιούχων σχετικά με υφιστάμενα εργαλεία αναζήτησης ομοιότητας, όπως είναι η παρακολούθηση του .be WHOIS, έτσι ώστε να μπορούν να αναζητούν παρόμοια ονόματα τομέα που θα μπορούσαν δυνητικά να παραβιάζουν τα δικαιώματά τους·

·την άμεση πρόσβαση των χρηστών σε πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αναφοράς διαφόρων ειδών κακής χρήσης 24 .

5.2 Εναλλακτική επίλυση διαφορών

Δεδομένου ότι το διαδίκτυο έχει παγκόσμια εμβέλεια και η επίλυση διασυνοριακών διαφορών επί ονομάτων τομέα μέσω δικαστικών διαδικασιών είναι δαπανηρή και χρονοβόρα, οι εξωδικαστικοί (εναλλακτικοί) μηχανισμοί επίλυσης τέτοιου είδους διαφορών αναγνωρίζονται διεθνώς ως αποτελεσματικά επανορθωτικά μέτρα για την καταπολέμηση των κερδοσκοπικών και καταχρηστικών καταχωρίσεων.

Η υπηρεσία εναλλακτικής επίλυσης διαφορών σε σχέση με τον τομέα .eu 25 διέπεται από ειδικούς κανόνες 26 και παρέχεται από ανεξάρτητο πάροχο, το τσεχικό διαιτητικό δικαστήριο (CAC), από το 2006. Η υπηρεσία παρέχεται επίσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΠΟΔΙ) από το 2017. Η διαδικασία επίλυσης διαφορών σε σχέση με τον τομέα .eu διαρκεί περίπου 3 μήνες.

Συνολικά, η διαδικασία εναλλακτικής επίλυσης διαφορών για έργα .eu θα μπορούσε να εφαρμοστεί όπως προβλέπεται 27 , ωστόσο, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ορισμένες αλλαγές ώστε η διαδικασία να καταστεί απλούστερη, πιο προσβάσιμη και οικονομικά προσιτή για τις ΜΜΕ. Για παράδειγμα:

·εξασφάλιση της διαθεσιμότητας διαδικτυακής πύλης για τη διαχείριση διαφορών, ώστε τα μέρη να μπορούν να χειρίζονται διαδικτυακά το σύνολο των διαφορών σε σχέση με τον τομέα .eu (επί του παρόντος, δεν καθιστούν διαθέσιμη την πύλη όλοι οι πάροχοι υπηρεσιών επίλυσης διαφορών σε σχέση με τον τομέα .eu)·

·επίσπευση της διαδικασίας (όπου είναι δυνατόν), σύμφωνα με την ενιαία διαδικασία επίλυσης διαφορών ονομάτων τομέα (UDRP)·

·διατήρηση των τελών κατάθεσηςγια την κίνηση διαδικασίας επίλυσης διαφορών σε σχέση με τον τομέα .eu σε ύψος οικονομικά προσιτό για τις ΜΜΕ·

·θέσπιση μηχανισμού «ο ηττημένος πληρώνει» προκειμένου να αποτραπούν οι κερδοσκοπικές/καταχρηστικές καταχωρίσεις και να δοθεί η δυνατότητα στο νικήσαν μέρος να ανακτήσει το κόστος κίνησης της διαδικασίας επίλυσης διαφορών σε σχέση με τον τομέα .eu·

·πρόβλεψη για ταχείες διαδικασίες, όπως αναστολή ονομάτων τομέα από το μητρώο σε σαφείς περιπτώσεις τυποσφετερισμού ή διαδικασίες παρόμοιες με τη διαδικασία του ενιαίου συστήματος ταχείας αναστολής (URS) 28 ·

·εξασφάλιση της διαθεσιμότητας προκαταρκτικών διαδικασιών πριν από την επίσημη κίνηση διαδικασίας επίλυσης διαφορών σε σχέση με το όνομα τομέα. 29  

6.Συμπεράσματα

Συνολικά, η συνεργασία μεταξύ του μητρώου .eu και του EUIPO για την καταπολέμηση καταχρηστικών και κερδοσκοπικών καταχωρίσεων ονομάτων τομέα κρίνεται ικανοποιητική. Η παρούσα έκθεση προτείνει περαιτέρω βελτιώσεις όσον αφορά τα εξής:

·τη συνεργασία μεταξύ του EURid και του EUIPO, ιδίως με τη βελτίωση των δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης γνώσεων, καθώς και με τη βελτίωση των υφιστάμενων εργαλείων αλλά και την ανάπτυξη νέων εργαλείων για τη διευκόλυνση της ταυτόχρονης καταχώρισης ΣΕΕ και ονομάτων τομέα .eu·

·τη συνεργασία με άλλες οντότητες: η υφιστάμενη συνεργασία, όπως η συνεργασία με τον Ευρωπόλ, θα μπορούσε να βελτιωθεί· θα μπορούσαν να καθιερωθούν νέες συνεργασίες, για παράδειγμα με εθνικά γραφεία εμπορικών σημάτων·

·τα εφαρμοζόμενα μέτρα για τις ΜΜΕ, ιδίως μέσω της περαιτέρω βελτίωσης της διαδικασίας καταχώρισης και των διαδικασιών εναλλακτικής επίλυσης διαφορών.

Όλες οι συστάσεις για βελτίωση που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση θα μπορούσαν να επιτευχθούν με έναν συνδυασμό των ακόλουθων:

·εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων·

·εφαρμογή νέων μέτρων συνεργασίας μεταξύ του EURid και του EUIPO και άλλων οργάνων, αρχών και οργανισμών της Ένωσης σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο·

·και επικαιροποίηση των διαδικασιών EURid.

Δεν απαιτούν περαιτέρω νομοθετικά μέτρα, παρά μόνο συγκεκριμένα μέτρα εφαρμογής και παρακολούθησης. Ορισμένα από τα μέτρα αυτά θα μπορούσαν να εισαχθούν στη σύμβαση παραχώρησης υπηρεσιών που έχει συναφθεί μεταξύ του μητρώου .eu και της Επιτροπής (θα εφαρμοστεί μετά την έναρξη ισχύος του κανονισμού (ΕΕ) 2019/517).

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί από κοινού με το μητρώο .eu και τον EUIPO τις προτεινόμενες βελτιώσεις, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα μέτρα απλούστευσης για τις ΜΜΕ, και θα υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την επιτευχθείσα πρόοδο στο πλαίσιο της τακτικής υποβολής εκθέσεων σχετικά με τη λειτουργία του ονόματος τομέα .eu.

(1)

   Τριμηνιαία έκθεση του EURid (2ο τρίμηνο του 2020): https://eurid.eu/media/filer_public/43/77/43778dd5-5afa-42ce-8213-0c8d661ec26f/quarterly_q22020.pdf

(2)

  Κανονισμός (ΕΕ) 2019/517 για την υλοποίηση και τη λειτουργία του ονόματος τομέα ανωτάτου επιπέδου .eu,
για την τροποποίηση και κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 733/2002 και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 874/2004 της Επιτροπής (EE L 91 της 29.3.2019, σ. 25).

(3)

     Βλ. άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 874/2004 και άρθρο 11 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/517.

(4)

     Βλ. άρθρο 21 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 874/2004 και άρθρο 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/517.

(5)

   Βλ. άρθρο 10 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 874/2004.

(6)

   Βλ. αιτιολογική σκέψη 7 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/517.

(7)

   Βλ. άρθρο 16 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/517.

(8)

   Βλ. άρθρο 16 παράγραφος 4 του κανονισμού (ΕΕ) 2019/517.

(9)

   Η μελέτη είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη διεύθυνση: https://op.europa.eu/el/publication-detail/-/publication/e88d02f9-cbc6-11ea-adf7-01aa75ed71a1/language-en

(10)

   Η πιο πρόσφατη δημόσια έκθεση του EURid είναι διαθέσιμη στην ακόλουθη διεύθυνση: https://eurid.eu/el/nea/2019-annual-report/ . Η Επιτροπή εξέδωσε επίσης έκθεση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υλοποίηση, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του τομέα ανωτάτου επιπέδου .eu από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Απρίλιο του 2019, η οποία είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:52020DC0063&from=EN  

(11)

    https://eurid.eu/en/news/eurid-and-the-euipo-sign-letter-of-collaboration/  

(12)

      https://euipo.europa.eu/ohimportal/el/news/-/action/view/5140548

(13)

     Η υπηρεσία τηλεφόρτωσης του EUIPO αποτελείται από μια βάση δεδομένων η οποία μπορεί να τηλεφορτωθεί από τον εξυπηρετητή του EUIPO και να ενσωματωθεί στα εσωτερικά συστήματα του χρήστη. Περιέχει δεδομένα σχετικά με όλα τα ΣΕΕ, το σύστημα καταλογογράφησης και κατανομής πόρων (RCD) και τις διεθνείς καταχωρίσεις (IR) που έχουν εγγραφεί στην εσωτερική βάση δεδομένων του EUIPO.

(14)

      https://euipo.europa.eu/ohimportal/el/web/guest/news/-/action/view/5772664

(15)

Στους χρήστες εμφανίζονται αποτελέσματα τα οποία βασίζονται σε σχεδόν ακριβείς αντιστοιχίσεις στη βάση δεδομένων του EURid, με ελάχιστες διαφοροποιήσεις (όπως παύλες και αριθμοί).

(16)

      https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/europol-enhances-cybercrime-and-internet-security-cooperation-signing-mou-eurid  

(17)

     Το σύστημα πρόληψης καταχρηστικών πρακτικών και έγκαιρης προειδοποίησης (APEWS) αποτελεί εργαλείο μηχανικής μάθησης που αναπτύχθηκε από τον EURid σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Leuven, το οποίο επαληθεύει όλους τους τομείς .eu που έχουν πρόσφατα καταχωριστεί με στόχο τον εντοπισμό και την πρόληψη εκχώρησης κακόβουλων τομέων (δηλ. ηλεκτρονικό «ψάρεμα», αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων, διανομή κακόβουλου λογισμικού, χειρισμός και έλεγχος δικτύου προγραμμάτων ρομπότ).

(18)

      https://eurid.eu/el/nea/eurid-and-iacc-team-up-to-fight-cybercrime/

(19)

    https://euipo.europa.eu/ohimportal/en/european-cooperation

(20)

     Όπως το μητρώο γεωγραφικών ενδείξεων της EE — eAmbrosia  https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/food-safety-and-quality/certification/quality-labels/geographical-indications-register/

(21)

     Επί του παρόντος, στην αγορά τομέα ανωτάτου επιπέδου γενικού χαρακτήρα (gTLD) υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες φραγής τομέα, όπως ο  κατάλογος προστατευόμενων σημάτων (DPML) του Donut, το TMCH TREx της Trademark Clearinghouse, το Uni EPS του Uniregistry, το AdultBlock του ICM Registry, το .club Trademark Sentry του .club Registry.

(22)

Ο τυποσφετερισμός είναι μια μορφή κυβερνοσφετερισμού που βασίζεται σε λάθη πληκτρολόγησης που έχουν πραγματοποιήσει οι χρήστες του διαδικτύου κατά την εισαγωγή διαδικτυακής διεύθυνσης σε πρόγραμμα περιήγησης. Η τυποσφετερισμένη ονομασία τομέα αποτελείται από τη συνήθη, προφανή ή σκόπιμη λανθασμένη γραφή ενός εμπορικού σήματος (π.χ. παρακείμενα γράμματα πληκτρολογίου, υποκατάσταση χαρακτήρων που φαίνονται παρόμοιοι, αναστροφή γραμμάτων και αριθμών, προσθήκη ή παρείσφρηση άλλων όρων ή αριθμών).

(23)

     Δηλαδή ηλεκτρονικό «ψάρεμα», αποστολή ανεπιθύμητων μηνυμάτων, διανομή κακόβουλου λογισμικού, χειρισμός και έλεγχος δικτύου προγραμμάτων ρομπότ.

(24)

     Όπως στα ονόματα τομέα .be, .dk.

(25)

     Βλ. άρθρο 22 παράγραφος 1 στοιχείο α) του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 874/2004 της Επιτροπής.

(26)

      https://eurid.eu/d/7770495/EN_ADR_English_rules.pdf

(27)

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΕΕΔ σε σχέση με τον τομέα .eu, βλ. τμήμα 10.2 της εξωτερικής μελέτης: https://op.europa.eu/el/publication-detail/-/publication/e88d02f9-cbc6-11ea-adf7-01aa75ed71a1/language-en  

(28)

     Ο URS είναι ένας μηχανισμός προστασίας δικαιωμάτων ο οποίος τέθηκε σε λειτουργία από το σώμα του Διαδικτύου για την εκχώρηση ονομάτων και αριθμών (ICANN) το 2013 με την εισαγωγή νέων gTLD. Ο URS αποτελεί μια ταχεία διαδικασία χαμηλού κόστους για τους δικαιούχους που αντιμετωπίζουν σαφείς περιπτώσεις παραβίασης εμπορικού σήματος λόγω καταχωρίσεων ονόματος τομέα. Οδηγεί στην προσωρινή διακοπή (αναστολή) του ονόματος τομέα έως ότου λήξει η περίοδος καταχώρισης. Στο τέλος της εν λόγω περιόδου, το όνομα τομέα ακυρώνεται από τον διαχειριστή του μητρώου.

(29)

     Για παράδειγμα, η άσκηση ανακοπής κατά της καταχώρισης ονόματος τομέα στο μητρώο .eu (μετά την εκχώρηση), ώστε να αποκλειστεί η χρήση του ονόματος τομέα (όπως στην περίπτωση του ονόματος τομέα .it).

Top