Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019PC0007

    Πρόταση ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την ανανέωση της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας

    COM/2019/7 final

    Βρυξέλλες, 18.1.2019

    COM(2019) 7 final

    2019/0005(NLE)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την ανανέωση της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας


    ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

    Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

    Η «Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας» («η συμφωνία») 1 υπεγράφη στις Βρυξέλλες στις 16 Νοεμβρίου 2000 και άρχισε να ισχύει στις 10 Μαΐου 2001. Έκτοτε και σύμφωνα με το άρθρο 12 της συμφωνίας, ανανεώθηκε τρεις φορές, το 2004 2 , το 2009 3 και το 2014 4 , για πρόσθετη περίοδο 5 ετών κάθε φορά.

    Η ισχύουσα συμφωνία πρόκειται να λήξει στις 20 Φεβρουαρίου 2019.

    Η ανανέωση της συμφωνίας είναι προς το συμφέρον της ΕΕ, ώστε να εξακολουθήσει να διευκολύνεται η συνεργασία με τη Ρωσική Ομοσπονδία σε κοινά επιστημονικά και τεχνολογικά (Ε&Τ) πεδία προτεραιότητας, με οφέλη για αμφότερα τα μέρη.

    Η Ρωσία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας (ΕΤΚ) μεταξύ των γειτονικών χωρών της ΕΕ που δεν συνδέεται με το πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζων 2020». Η συνεργασία στην ΕΤΚ μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας ήταν παραδοσιακά ευρεία, ιδίως στους τομείς των ερευνητικών υποδομών, των μεταφορών και του περιβάλλοντος. Ωστόσο, ενώ στο πλαίσιο του 7ου ΠΠ η Ρωσία είχε την πλέον ενεργό συμμετοχή μεταξύ των μη συνδεδεμένων τρίτων χωρών, στο πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζων 2020» το επίπεδο συνεργασίας είναι πολύ κατώτερο των δυνατοτήτων της. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην αλλαγή των κανόνων χρηματοδότησης που προβλέπονται στο πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζων 2020», σύμφωνα με τους οποίους οι νομικές οντότητες από τη Ρωσία (καθώς και από τη Βραζιλία, την Ινδία, την Κίνα και το Μεξικό) δεν είναι πλέον αυτόματα επιλέξιμες για χρηματοδότηση από την ΕΕ, αλλά και στις πολιτικές συγκυρίες.

    Μεταξύ όλων των μη συνδεδεμένων χωρών, η Ρωσίας επί του παρόντος κατατάσσεται στην 6η θέση όσον αφορά τις συμμετοχές σε συνεργατικά έργα του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζων 2020». Επιπλέον, το πρόγραμμα εργασίας του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζων 2020» για την περίοδο 2018-2020 αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας με τη Ρωσία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και κοινού οφέλους. Ειδικότερα, εκτός από τον εν γένει ανοικτό χαρακτήρα του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζων 2020» σε οντότητες απ’ όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, υπάρχουν δύο μεγάλες εμβληματικές πρωτοβουλίες διμερούς συνεργασίας με τη Ρωσία, στον τομέα των ερευνητικών υποδομών και της υγείας, και μία εμβληματική πρωτοβουλία πολυμερούς συνεργασίας στον τομέα της αεροναυπηγικής που απευθύνεται επίσης στη Ρωσία.

    Η ανανέωση της συμφωνίας εντάσσεται στην προσέγγιση της ΕΕ με βάση τις πέντε κατευθυντήριες αρχές για τη διαχείριση των σημερινών σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία, όπως συμφωνήθηκαν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 14 Μαρτίου 2016 και επικυρώθηκαν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 16 Απριλίου 2018. Η επιστημονική διπλωματία μπορεί να αποτελέσει ισχυρό εργαλείο στις σχέσεις μας με τη Ρωσία, καθώς παρέχει ένα θετικό θεματολόγιο συνεργασίας και είναι πηγή «ήπιας δύναμης» που μπορεί να έχει ιδιαίτερα καθοριστικό ρόλο, δρώντας ως καταλύτης, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας και οικοδομώντας εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινωνιών μας. Η συμφωνία παρέχει ένα πλαίσιο για την ενίσχυση των διαπροσωπικών επαφών και της συνεργασίας σε τομείς ΕΤΚ που θα είναι στρατηγικού ενδιαφέροντος για την ΕΕ κατά τα προσεχή έτη, αντιστρέφοντας την τάση μείωσης της έντασης επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ συμμετεχόντων από την ΕΕ και τη Ρωσία. Για τους λόγους αυτούς, είναι σκόπιμο να ανανεωθεί η συμφωνία για την επόμενη πενταετή περίοδο.

    Κατά τη συνεδρίαση της μεικτής επιτροπής επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας που έχει συσταθεί δυνάμει της συμφωνίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα στις 28 Σεπτεμβρίου 2018, αμφότερα τα μέρη εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ανανεώσουν τη συμφωνία για μία ακόμη πενταετή περίοδο, χωρίς καμία τροποποίηση, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την ενίσχυση της μεταξύ τους συνεργασίας στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας.

    Ως προς την ουσία της, η ανανεωμένη συμφωνία θα είναι πανομοιότυπη με την ισχύουσα συμφωνία, όπως συζητήθηκε και συμφωνήθηκε με τους Ρώσους ομολόγους. Η συμφωνία δεν θα δημιουργεί νέα δικαιώματα και υποχρεώσεις για την ΕΕ, αλλά, αντίθετα, θα παρατείνει χρονικά το ήδη υπάρχον νομικό καθεστώς μεταξύ των μερών στον τομέα της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας.

    Συνέπεια με τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

    Η παρούσα πρωτοβουλία ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη στρατηγική της ΕΕ για διεθνή συνεργασία στους τομείς της έρευνας & της καινοτομίας 5 , στους οποίους η Ρωσία είναι στρατηγικός εταίρος της ΕΕ. Η στρατηγική της ΕΕ ορίζει σαφώς τη σημασία που έχουν οι επιστημονικές και τεχνολογικές συμφωνίες, ως μέσα για τον καθορισμό και την υλοποίηση πολυετών χαρτών πορείας για τη συνεργασία με τρίτες χώρες. Η συμφωνία αποτελεί επίσης μέσο υλοποίησης της στρατηγικής της ΕΕ για διεθνή συνεργασία στην έρευνα και την καινοτομία, που προσβλέπει σε ένα πιο διεθνοποιημένο και ανοικτό ενωσιακό ερευνητικό και τεχνολογικό τοπίο.

    Συνέπεια με άλλες πολιτικές της Ένωσης

    Η παγκόσμια στρατηγική της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ επιβεβαιώνει ότι η ερευνητική συνεργασία αποτελεί σημαντική πτυχή της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και θεωρεί την ερευνητική συνεργασία ουσιαστικό στοιχείο ενίσχυσης των κοινωνικοοικονομικών δεσμών.

    Η πρωτοβουλία συνάδει με τις αρχές που διέπουν τις σημερινές σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, όπως συμφωνήθηκαν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 14 Μαρτίου 2016 και επικυρώθηκαν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 16 Απριλίου 2018.

    Η Επιτροπή θα διασφαλίσει τη συμμόρφωση της εφαρμογής της ανανεωμένης συμφωνίας με τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ.

    2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

    Νομική βάση

    Η εξουσία της ΕΕ για ανάληψη διεθνούς δράσης στο πεδίο της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης βασίζεται στο άρθρο 186 της ΣΛΕΕ. Η διαδικαστική νομική βάση για την πρόταση είναι το άρθρο 218 παράγραφος 6 δεύτερο εδάφιο στοιχείο α) σημείο v) της ΣΛΕΕ.

    Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

    Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν συντρέχουσα αρμοδιότητα στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ. Ως εκ τούτου, η δράση σε επίπεδο ΕΕ δεν μπορεί να αντικατασταθεί με ανάληψη δράσης από τα κράτη μέλη.

    3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

    Καταλληλότητα και απλούστευση του κανονιστικού πλαισίου

    Η παρούσα πρωτοβουλία δεν αποτελεί μέρος του προγράμματος REFIT.

    4.ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

    Απαιτούνται μόνον ανθρώπινοι και διοικητικοί πόροι· αυτοί καθορίζονται στο νομοθετικό δημοσιονομικό δελτίο.

    Με βάση τα ανωτέρω, η Επιτροπή ζητεί από το Συμβούλιο:

    — να εγκρίνει, εξ ονόματος της Ένωσης και με τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ανανέωση της «Συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας», για μία ακόμη πενταετία (δηλ. από τις 20.2.2019 έως τις 19.2.2024)

    — να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο του Συμβουλίου να ορίσει το/τα πρόσωπο/-α που είναι αρμόδιο/-α να κοινοποιήσει/-ουν στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι η Ένωση έχει ολοκληρώσει τις εσωτερικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έναρξη ισχύος της παρούσας ανανεωμένης συμφωνίας.

    2019/0005 (NLE)

    Πρόταση

    ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    για την ανανέωση της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας

    ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

    Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 186, σε συνδυασμό με το άρθρο 218 παράγραφος 6 στοιχείο α),

    Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

    Έχοντας υπόψη τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,

    Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

    (1)Με την απόφαση 2000/742/ΕΚ 6 , το Συμβούλιο ενέκρινε τη σύναψη της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας («η συμφωνία»). Η συμφωνία υπεγράφη στις Βρυξέλλες στις 16 Νοεμβρίου 2000 και άρχισε να ισχύει στις 10 Μαΐου 2001.

    (2)Σύμφωνα με το άρθρο 12 στοιχείο β) της συμφωνίας, η οποία είχε αρχικά συναφθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002, η συμφωνία μπορεί να ανανεωθεί με κοινή συμφωνία μεταξύ των συμβαλλομένων μερών για συμπληρωματικές χρονικές περιόδους πέντε ετών.

    (3)Με τις αποφάσεις 2003/798/ΕΚ 7 , 2009/313/ΕΚ 8 και 2014/50/ΕΕ 9 , το Συμβούλιο ενέκρινε την ανανέωση της συμφωνίας για πρόσθετη πενταετή περίοδο κάθε φορά. Η ισχύουσα συμφωνία πρόκειται να λήξει στις 20 Φεβρουαρίου 2019.

    (4)Αμφότερα τα μέρη επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να ανανεώσουν τη συμφωνία για πρόσθετη πενταετή περίοδο χωρίς οποιαδήποτε τροποποίηση της συμφωνίας. 

    (5)Οι δραστηριότητες στο πλαίσιο της συμφωνίας θα πρέπει να τηρούν αυστηρά τους όρους και τις διαδικασίες που προβλέπονται από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί δυνάμει του άρθρου 215 της ΣΛΕΕ 10 .

    (6)Η ανανέωση της συμφωνίας θα πρέπει να εγκριθεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

    ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:

    Άρθρο 1

    Εγκρίνεται, εξ ονόματος της Ένωσης, η ανανέωση της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας για πρόσθετη περίοδο πέντε ετών.

    Άρθρο 2

    Ο πρόεδρος του Συμβουλίου ορίζει το/τα πρόσωπο/-α που είναι αρμόδιο/-α να γνωστοποιήσει/-ουν στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας ότι η Ένωση έχει ολοκληρώσει τις εσωτερικές διαδικασίες της που είναι αναγκαίες για την ανανέωση της συμφωνίας σύμφωνα με το άρθρο 12 στοιχείο β) της συμφωνίας.

    Άρθρο 3

    Η παρούσα απόφαση αρχίζει να ισχύει από την ημέρα της έκδοσής της.

    Βρυξέλλες,

       Για το Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής στη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ

    1.3.Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.4.Στόχοι

    1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις

    1.7.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης

    2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

    2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

    2.2.Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

    2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

    3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

    3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες 

    3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

    3.2.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις επιχειρησιακές πιστώσεις

    3.2.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

    3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

    3.2.5.Συμμετοχή τρίτων μερών στη χρηματοδότηση

    3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

    ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

    1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    1.1.Τίτλος της πρότασης/πρωτοβουλίας

    Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για την ανανέωση της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας.

    1.2.Σχετικοί τομείς πολιτικής στη δομή ΔΒΔ/ΠΒΔ 11  

    Στρατηγική πολιτικής και συντονισμός, ιδίως, των Γενικών Διευθύνσεων 12 RTD, AGRI, CLIMA, JRC, EAC, ENER, GROW, CNECT, MARE και MOVE.

    1.3.Χαρακτήρας της πρότασης/πρωτοβουλίας

    Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση

    Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά νέα δράση μετά από πιλοτικό έργο/προπαρασκευαστική ενέργεια

    Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά την παράταση υφιστάμενης δράσης

    Η πρόταση/πρωτοβουλία αφορά δράση προσανατολισμένη σε νέα δράση

    1.4.Στόχοι

    1.4.1.Πολυετείς στρατηγικοί στόχοι της Επιτροπής τους οποίους αφορά η πρόταση/πρωτοβουλία

    Με την παρούσα πρωτοβουλία τα δύο μέρη θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν και να εντείνουν την συνεργασία τους σε επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία κοινού ενδιαφέροντος.

    1.4.2.Ειδικοί στόχοι και δραστηριότητες ΔΒΔ/ΠΒΔ

    Ειδικός στόχος αριθ. 4.1

    Η παρούσα απόφαση θα επιτρέψει σε αμφότερα τα μέρη να ενισχύσουν τη συνεργασία τους και να αναπτύξουν μια πιο στρατηγική εταιρική σχέση με την αύξηση της εμβέλειας και του πεδίου εφαρμογής της υφιστάμενης συνεργασίας, καθώς και την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων προωθώντας την αμοιβαία πρόσβαση σε προγράμματα και χρηματοδότηση. 

    Σχετικές δραστηριότητες ΔΒΔ/ΠΒΔ

    1.4.3.Αναμενόμενα αποτελέσματα και επιπτώσεις

    Να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει η πρόταση/πρωτοβουλία όσον αφορά τους στοχοθετημένους δικαιούχους / τις στοχοθετημένες ομάδες.

    Η παρούσα απόφαση θα δώσει τη δυνατότητα τόσο στην Ένωση όσο και στη Ρωσία να αποκομίσουν αμοιβαίο όφελος από την επιστημονική και τεχνική πρόοδο που επιτυγχάνεται μέσω των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων συνεργασίας. Θα επιτρέψει την ανταλλαγή ειδικών γνώσεων και τη μεταφορά τεχνογνωσίας προς όφελος της επιστημονικής κοινότητας, της βιομηχανίας και των πολιτών αμφοτέρων των μερών.

    1.4.4.Δείκτες αποτελεσμάτων και επιπτώσεων

    Να προσδιοριστούν οι δείκτες για την παρακολούθηση της υλοποίησης της πρότασης/πρωτοβουλίας.

    Η Επιτροπή θα παρακολουθεί τακτικά όλες τις δράσεις που διεξάγονται στο πλαίσιο της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων συνεργασίας. Η εν λόγω αξιολόγηση θα καλύπτει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα στοιχεία:

    α) δείκτες συνεργασίας — ανάλυση του αριθμού και του τύπου συμμετοχής των ρωσικών οντοτήτων σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ (π.χ. αριθμός προτάσεων, αριθμός υπογεγραμμένων συμφωνιών επιχορήγησης, κύριοι δεσμοί συνεργασίας, κύρια θεματική· παραγόμενο αποτέλεσμα) και αντιστρόφως (στις περιπτώσεις που υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία)·

    β) δείκτες επιδόσεων — ποσοστό επιτυχίας των ρωσικών οντοτήτων που συμμετέχουν στα προγράμματα-πλαίσια της ΕΕ σε σύγκριση με άλλες τρίτες χώρες και με κράτη μέλη/συνδεδεμένες χώρες στο πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα· ανάλυση της ποιότητας της συμμετοχής (π.χ. αριθμός πανεπιστημίων με την καλύτερη κατάταξη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, αριθμός διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και δημοσιεύσεων που προκύπτουν από συνεργατικά έργα)·

    γ) συλλογή στοιχείων όσον αφορά δραστηριότητες και δεσμούς συνεργασίας που υπερβαίνουν τα αντίστοιχα προγράμματα χρηματοδότησης της έρευνας, καθώς και αξιολόγηση των επιπτώσεων των εν λόγω δραστηριοτήτων, όπως συμμετοχή σε πολυμερείς πρωτοβουλίες και ομάδες εργασίας.

    1.5.Αιτιολόγηση της πρότασης/πρωτοβουλίας

    1.5.1.Βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη κάλυψη αναγκών

    Η παρούσα απόφαση θα επιτρέψει στα δύο μέρη να συνεχίσουν να βελτιώνουν και να εντείνουν τη συνεργασία τους σε επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία προς αμοιβαίο όφελος.

    1.5.2.Προστιθέμενη αξία της ενωσιακής παρέμβασης

    Η συνεργασία στην έρευνα και καινοτομία μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Η συμμετοχή της ΕΕ επιτρέπει δραστηριότητες ευρύτερης κλίμακας και εμβέλειας, προς όφελος όλων των κρατών μελών. Η παράταση της παρούσας συμφωνίας θα επιτρέψει στην ΕΕ να έχει ευκολότερη πρόσβαση στην επιστημονική γνώση που παράγεται στη Ρωσική Ομοσπονδία και να συμμετέχει σε περισσότερες δραστηριότητες συνεργασίας με αποτέλεσμα την πρόσθετη ανταλλαγή γνώσεων και τεχνολογιών.

    1.5.3.Διδάγματα από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος

    Με βάση την έως τώρα πείρα όσον αφορά την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία, θεωρείται αμοιβαία επωφελής η συνέχιση της ερευνητικής συνεργασίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, ως στρατηγικού εταίρου της ΕΕ στην έρευνα και την καινοτομία.

    1.5.4.Συμβατότητα και ενδεχόμενη συνέργεια με άλλα κατάλληλα μέσα

    Η ανανέωση της συμφωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία θεωρείται απόλυτα συνεπής με το συνολικό πλαίσιο πολιτικής για τη διεθνή συνεργασία σε θέματα έρευνας και καινοτομίας (COM(2012)497).

    1.6.Διάρκεια και δημοσιονομικές επιπτώσεις

    ☑ Πρόταση/πρωτοβουλία περιορισμένης διάρκειας 

       Πρόταση/πρωτοβουλία με ισχύ από 20/2/2019 έως 19/2/2024

       Δημοσιονομικές επιπτώσεις από 20/2/2019 έως 19/2/2024

    ◻ Πρόταση/πρωτοβουλία απεριόριστης διάρκειας

    Περίοδος σταδιακής εφαρμογής από το ΕΕΕΕ έως το ΕΕΕΕ

    και στη συνέχεια πλήρης εφαρμογή.

    1.7.Προβλεπόμενοι τρόποι διαχείρισης 13  

    ☑ Άμεση διαχείριση από την Επιτροπή

    από τις υπηρεσίες της, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της στις αντιπροσωπείες της Ένωσης·

       από τους εκτελεστικούς οργανισμούς

    ◻ Επιμερισμένη διαχείριση με τα κράτη μέλη

    ◻ Έμμεση διαχείριση με ανάθεση καθηκόντων εκτέλεσης του προϋπολογισμού:

    σε τρίτες χώρες ή οργανισμούς που αυτές έχουν ορίσει

    σε διεθνείς οργανισμούς και στις οργανώσεις τους (να προσδιοριστούν)

    στην ΕΤΕπ και στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων

    στους οργανισμούς που αναφέρονται στα άρθρα 208 και 209 του δημοσιονομικού κανονισμού

    σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου

    σε οργανισμούς που διέπονται από ιδιωτικό δίκαιο και έχουν αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, στον βαθμό που παρέχουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

    σε οργανισμούς που διέπονται από το ιδιωτικό δίκαιο κράτους μέλους, στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι οποίοι προσφέρουν επαρκείς οικονομικές εγγυήσεις

    σε πρόσωπα επιφορτισμένα με την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων στην ΚΕΠΠΑ βάσει του τίτλου V της ΣΕΕ και τα οποία προσδιορίζονται στην αντίστοιχη βασική πράξη.

    Αν αναφέρονται περισσότεροι του ενός τρόποι διαχείρισης, να διευκρινιστούν στο τμήμα «Παρατηρήσεις».

    Παρατηρήσεις

    2.ΜΕΤΡΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

    2.1.Κανόνες παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων

    Να προσδιοριστούν η συχνότητα και οι όροι

    Η συμμετοχή ρωσικών οντοτήτων στο πρόγραμμα-πλαίσιο για την έρευνα και την καινοτομία και σε άλλες συνεργατικές δραστηριότητες βάσει της συμφωνίας θα παρακολουθείται τακτικά στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της μεικτής επιτροπής που συστάθηκε δυνάμει του άρθρου 6 στοιχείο α) της συμφωνίας.

    2.2.Σύστημα διαχείρισης και ελέγχου

    2.2.1.Κίνδυνοι που έχουν εντοπιστεί

    Οι συνεδριάσεις και οι διμερείς επαφές πραγματοποιούνται τακτικά, έτσι ώστε να είναι δυνατή η συστηματική ανταλλαγή πληροφοριών και ο συστηματικός έλεγχος. Δεν εντοπίστηκαν κίνδυνοι στο σύστημα ελέγχου.

    2.2.2.Πληροφορίες σχετικά με το σύστημα εσωτερικού ελέγχου που έχει δημιουργηθεί

    Άνευ αντικειμένου

    2.2.3.Εκτιμώμενο κόστος και όφελος των ελέγχων και αξιολόγηση του εκτιμώμενου επιπέδου κινδύνου σφάλματος

    Άνευ αντικειμένου

    2.3.Μέτρα για την πρόληψη περιπτώσεων απάτης και παρατυπίας

    Να προσδιοριστούν τα ισχύοντα ή τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας

    Όταν η εφαρμογή του προγράμματος-πλαισίου απαιτεί προσφυγή σε εξωτερικούς αναδόχους ή συνεπάγεται τη χορήγηση χρηματοδοτικής συνεισφοράς σε τρίτους, η Επιτροπή θα διενεργεί, εφόσον κρίνεται σκόπιμο, δημοσιονομικούς ελέγχους, ιδίως εάν έχει λόγους να αμφιβάλλει για τον ρεαλιστικό χαρακτήρα των εργασιών που εκτελούνται ή περιγράφονται στις εκθέσεις δραστηριοτήτων.

    Οι δημοσιονομικοί έλεγχοι της Ένωσης θα διενεργούνται είτε από το δικό της προσωπικό ή από ειδικούς λογιστές που έχουν εγκριθεί σύμφωνα με το δίκαιο του ελεγχόμενου μέρους. Η Ένωση επιλέγει τους εν λόγω λογιστές ελεύθερα, αποφεύγοντας παράλληλα κάθε κίνδυνο σύγκρουσης συμφερόντων που ενδέχεται να της επισημανθεί από το ελεγχόμενο μέρος. Επιπλέον, κατά τη διεξαγωγή των ερευνητικών δραστηριοτήτων, η Επιτροπή θα διασφαλίσει την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης με αποτελεσματικούς ελέγχους και, σε περίπτωση διαπίστωσης παρατυπιών, με αποτρεπτικά και αναλογικά μέτρα και κυρώσεις.

    Για τον σκοπό αυτό, όλες οι συμβάσεις που συνάπτονται για την εφαρμογή του προγράμματος-πλαισίου περιλαμβάνουν κανόνες για τους ελέγχους, μέτρα και κυρώσεις, παραπέμποντας στους κανονισμούς αριθ. 2988/95, 2185/96 και 883/2013.

    Ειδικότερα, οι συμβάσεις πρέπει να προβλέπουν τα ακόλουθα:

    - προσθήκη ειδικών ρητρών στις συμβάσεις για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ με επαληθεύσεις και ελέγχους των εκτελούμενων εργασιών·

    - διενέργεια διοικητικών ελέγχων που αποτελούν μέρος των μέτρων καταπολέμησης της απάτης, σύμφωνα με τους κανονισμούς αριθ. 2185/96, αριθ. 1073/1999 και αριθ. 1074/1999·

    - επιβολή διοικητικών κυρώσεων για όλες τις εκ προθέσεως ή εξ αμελείας παρατυπίες κατά την εκτέλεση των συμβάσεων, σύμφωνα με τον κανονισμό-πλαίσιο αριθ. 2988/95, συμπεριλαμβανομένου μηχανισμού «μαύρης λίστας»·

    - πρόβλεψη ότι οι εντολές είσπραξης σε περίπτωση παρατυπιών και απάτης πρέπει να είναι εκτελεστές δυνάμει του άρθρου 299 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επιπροσθέτως και ως μέτρο τρέχουσας διαχείρισης, το αρμόδιο προσωπικό της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΔ RTD) θα εφαρμόζει πρόγραμμα ελέγχων των επιστημονικών και δημοσιονομικών πτυχών της συνεργασίας. Η Μονάδα Εσωτερικού Λογιστικού Ελέγχου της ΓΔ RTD θα διενεργεί εσωτερικό λογιστικό έλεγχο και το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο θα διενεργεί επιτόπιες επιθεωρήσεις.

    3.ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

    3.1.Τομείς του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται

    ·Υφιστάμενες γραμμές του προϋπολογισμού 14

    Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Γραμμή του προϋπολογισμού

    Είδος
    δαπάνης

    Συμμετοχή

     
    Τομέας 1α – Ανταγωνιστικότητα για την ανάπτυξη και την απασχόληση

    ΔΠ/ ΜΔΠ 15 .

    χωρών ΕΖΕΣ 16

    υποψηφίων για ένταξη χωρών 17

    τρίτων χωρών

    κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

    08.01.05.01.

    ΜΔΠ

    ΝΑΙ

    ΝΑΙ

    ΟΧΙ

    ΟΧΙ

    08.01.05.03.

    ΜΔΠ

    ΝΑΙ

    ΝΑΙ

    ΟΧΙ

    ΟΧΙ

    ·Νέες γραμμές του προϋπολογισμού, των οποίων έχει ζητηθεί η δημιουργία

    Κατά σειρά τομέων του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και γραμμών του προϋπολογισμού

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Γραμμή του προϋπολογισμού

    Είδος
    δαπάνης

    Συμμετοχή

    Αριθμός
    [Τομέας…...…]

    ΔΠ/ ΜΔΠ.

    χωρών ΕΖΕΣ

    υποψηφίων για ένταξη χωρών

    τρίτων χωρών

    κατά την έννοια του άρθρου 21 παράγραφος 2 στοιχείο β) του δημοσιονομικού κανονισμού

    [XX.YY.YY.YY]

    ΝΑΙ/ΟΧΙ

    ΝΑΙ/ΟΧΙ

    ΝΑΙ/ΟΧΙ

    ΝΑΙ/ΟΧΙ

    3.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις δαπάνες

    3.2.1.Συνοπτική παρουσίαση των εκτιμώμενων επιπτώσεων στις δαπάνες

    σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
    πλαισίου

    «Ανταγωνιστικότητα για την ανάπτυξη και την απασχόληση»

    ΓΔ: RTD

    Έτος
    2019 18

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Έτος
    2024

    ΣΥΝΟΛΟ

    Επιχειρησιακές πιστώσεις

    Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού: 08.01.05.01.

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    1)

    0,050

    0,060

    0,060

    0,060

    0,060

    0,010

    0,300

    Πληρωμές

    2)

    0,050

    0,060

    0,060

    0,060

    0,060

    0,010

    0,300

    Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    1α)

    Πληρωμές

    2α)

    Πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενες από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων 19  

    Αριθμός γραμμής του προϋπολογισμού: 08.01.05.03.

    (3)

    0,010

    0,012

    0,012

    0,012

    0,012

    0,002

    0,060

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    για τη ΓΔ RTD

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =1+1α +3

    0,060

    0,072

    0,072

    0,072

    0,072

    0,012

    0,360

    Πληρωμές

    =2+2α

    +3

    0,060

    0,072

    0,072

    0,072

    0,072

    0,012

    0,360






    ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    4)

    0,050

    0,060

    0,060

    0,060

    0,060

    0,010

    0,300

    Πληρωμές

    5)

    0,050

    0,060

    0,060

    0,060

    0,060

    0,010

    0,300

    • ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων

    6)

    0,010

    0,012

    0,012

    0,012

    0,012

    0,002

    0,060

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    του ΤΟΜΕΑ <1α>

    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =4+ 6

    0,06

    0,072

    0,072

    0,072

    0,072

    0,012

    0,360

    Πληρωμές

    =5+ 6

    0,06

    0,072

    0,072

    0,072

    0,072

    0,012

    0,360

    Αν η πρόταση/πρωτοβουλία επηρεάζει περισσότερους του ενός τομείς:

    • ΣΥΝΟΛΟ επιχειρησιακών πιστώσεων

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    4)

    Πληρωμές

    5)

    • ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα χρηματοδοτούμενων από το κονδύλιο ειδικών προγραμμάτων

    6)

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 4
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    (Ποσό αναφοράς)

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    =4+ 6

    Πληρωμές

    =5+ 6





    Τομέας του πολυετούς δημοσιονομικού
    πλαισίου

    5

    «Διοικητικές δαπάνες»

    σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Έτος
    2019

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος 2023

    Έτος 2024

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΓΔ: RTD

    Ανθρώπινοι πόροι

    Άλλες διοικητικές δαπάνες

    ΣΥΝΟΛΟ ΓΔ RTD

    Πιστώσεις

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    για τον ΤΟΜΕΑ 5
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
     

    (Σύνολο πιστώσεων ανάληψης υποχρεώσεων = Σύνολο πληρωμών)

    σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Έτος
    2019 20

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Έτος
    2024

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΣΥΝΟΛΟ πιστώσεων
    των ΤΟΜΕΩΝ 1 έως 5
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου
     

    Αναλήψεις υποχρεώσεων

    0,06

    0,072

    0,072

    0,072

    0,072

    0,012

    0,360

    Πληρωμές

    0,06

    0,072

    0,072

    0,072

    0,072

    0,012

    0,360

    3.2.2.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις επιχειρησιακές πιστώσεις

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση επιχειρησιακών πιστώσεων

    Πιστώσεις ανάληψης υποχρεώσεων σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Να προσδιοριστούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα

    Έτος
    N

    Έτος
    N+1

    Έτος
    N+2

    Έτος
    N+3

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    Είδος 21

    Μέσο κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Αριθμός

    Κόστος

    Συνολικός αριθμός

    Συνολικό κόστος

    ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 1 22 ...

    - Αποτέλεσμα

    - Αποτέλεσμα

    - Αποτέλεσμα

    Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 1

    ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ αριθ. 2 ...

    - Αποτέλεσμα

    Μερικό σύνολο για τον ειδικό στόχο αριθ. 2

    ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ

    3.2.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στις πιστώσεις διοικητικού χαρακτήρα

    3.2.3.1.Συνοπτική παρουσίαση

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα.

       Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση πιστώσεων διοικητικού χαρακτήρα, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Έτος
    2019 23

    Έτος
    2020

    Έτος
    2021

    Έτος
    2022

    Έτος
    2023

    Έτος
    2024

    ΣΥΝΟΛΟ

    ΤΟΜΕΑΣ 5
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Ανθρώπινοι πόροι

    Άλλες διοικητικές δαπάνες

    Μερικό σύνολο για τον ΤΟΜΕΑ 5
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    εκτός του ΤΟΜΕΑ 5 24
    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    Ανθρώπινοι πόροι

    0,050

    0,060

    0,060

    0,060

    0,060

    0,010

    0,300

    Άλλες δαπάνες
    διοικητικού χαρακτήρα

    0,010

    0,012

    0,012

    0,012

    0,012

    0,002

    0,060

    Μερικό σύνολο
    εκτός του ΤΟΜΕΑ 5

    του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου

    0,060

    0,072

    0,072

    0,072

    0,072

    0,012

    0,360

    ΣΥΝΟΛΟ

    0,060

    0,072

    0,072

    0,072

    0,072

    0,012

    0,360

    Οι απαιτούμενες πιστώσεις για ανθρώπινους πόρους και άλλες δαπάνες διοικητικού χαρακτήρα θα καλυφθούν από τις πιστώσεις της ΓΔ που έχουν ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχουν ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και οι οποίες θα συμπληρωθούν, κατά περίπτωση, με πρόσθετα κονδύλια που ενδέχεται να χορηγηθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

    3.2.3.2.Εκτιμώμενες ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων.

       Η πρόταση/πρωτοβουλία συνεπάγεται τη χρησιμοποίηση ανθρώπινων πόρων, όπως εξηγείται κατωτέρω:

    Εκτίμηση η οποία πρέπει να εκφράζεται σε μονάδες ισοδυνάμων πλήρους απασχόλησης

    Έτος
    2019

    Έτος
    2020

    Έτος

    2021

    Έτος

    2022

    Έτος

    2023

    Έτος

    2024

    Θέσεις απασχόλησης του πίνακα προσωπικού (θέσεις μόνιμων και έκτακτων υπαλλήλων)

    XX 01 01 01 (στην έδρα και στις αντιπροσωπείες της Επιτροπής)

    XX 01 01 02 (στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

    08 01 05 01 (έμμεση έρευνα)

    0,4

    0,5

    0,5

    0,5

    0,5

    0,1

    10 01 05 01 (άμεση έρευνα)

    Εξωτερικό προσωπικό (σε μονάδα ισοδυνάμου πλήρους απασχόλησης: ΙΠΑ) 25

    XX 01 02 01 (AC, END, INT από το συνολικό κονδύλιο)

    XX 01 02 02 (AC, AL, END, INT και JED στις αντιπροσωπείες της ΕΕ)

    XX 01 04 yy  26

    - στην έδρα

    - στις αντιπροσωπείες της Ένωσης

    XX 01 05 02 (AC, END, INT – έμμεση έρευνα)

    10 01 05 02 (AC, END, INT – άμεση έρευνα)

    Άλλες γραμμές του προϋπολογισμού (να προσδιοριστούν)

    ΣΥΝΟΛΟ

    0,4

    0,5

    0,5

    0,5

    0,5

    0,1

    XX είναι ο σχετικός τομέας πολιτικής ή ο σχετικός τίτλος του προϋπολογισμού.

    Οι ανάγκες σε ανθρώπινους πόρους θα καλυφθούν από το προσωπικό της ΓΔ που έχει ήδη διατεθεί για τη διαχείριση της δράσης και/ή έχει ανακατανεμηθεί στο εσωτερικό της ΓΔ και το οποίο θα συμπληρωθεί, εάν χρειαστεί, από πρόσθετους πόρους που μπορεί να διατεθούν στην αρμόδια για τη διαχείριση ΓΔ στο πλαίσιο της ετήσιας διαδικασίας κατανομής και λαμβανομένων υπόψη των υφιστάμενων δημοσιονομικών περιορισμών.

    Περιγραφή των προς εκτέλεση καθηκόντων:

    Μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι

    Προετοιμασία και διαχείριση των συνεδριάσεων της μεικτής συμβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε δυνάμει του άρθρου 6 στοιχείο β) της συμφωνίας, καθώς και παρακολούθηση της λειτουργίας και της εφαρμογής της συμφωνίας.

    Οι υπολογισμοί γίνονται αναλογικά λαμβάνοντας υπόψη τη διάρκεια της συμφωνίας.

    Εξωτερικό προσωπικό

    3.2.4.Συμβατότητα με το ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

       Η πρόταση/πρωτοβουλία είναι συμβατή με τον ισχύον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

    Το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 δεν έχει ακόμη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

    3.2.5.Συμμετοχή τρίτων στη χρηματοδότηση

    Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν προβλέπει συγχρηματοδότηση από τρίτους.

    Πιστώσεις σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Έτος
    N

    Έτος
    N+1

    Έτος
    N+2

    Έτος
    N+3

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να φαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    Σύνολο

    Να προσδιοριστεί ο φορέας συγχρηματοδότησης 

    ΣΥΝΟΛΟ συγχρηματοδοτούμενων πιστώσεων



    3.3.Εκτιμώμενες επιπτώσεις στα έσοδα

       Η πρόταση/πρωτοβουλία δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις στα έσοδα.

    σε εκατ. EUR (με 3 δεκαδικά ψηφία)

    Γραμμή εσόδων του προϋπολογισμού:

    Διαθέσιμες πιστώσεις για το τρέχον οικονομικό έτος

    Επιπτώσεις της πρότασης/πρωτοβουλίας

    Έτος
    N

    Έτος
    N+1

    Έτος
    N+2

    Έτος
    N+3

    Να εγγραφούν όσα έτη απαιτούνται, ώστε να εμφαίνεται η διάρκεια των επιπτώσεων (βλ. σημείο 1.6)

    Άρθρο ………….

    Ως προς τα διάφορα έσοδα «για ειδικό προορισμό», να προσδιοριστούν οι γραμμές δαπανών του προϋπολογισμού που επηρεάζονται.

    Να προσδιοριστεί η μέθοδος υπολογισμού των επιπτώσεων στα έσοδα.

    (1)    ΕΕ L 299 της 28.11.2000, σ. 15.
    (2)    Απόφαση 2003/798/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 229 της 18.11.2003, σ. 20).
    (3)    Απόφαση 2009/313/ΕΚ του Συμβουλίου (ΕΕ L 92 της 4.4.2009, σ. 3).
    (4)    Απόφαση 2014/50/ΕΕ του Συμβουλίου (ΕΕ L 32 της 1.2.2014, σ. 1).
    (5)    Ενίσχυση και επικέντρωση της διεθνούς συνεργασίας της ΕΕ στην έρευνα και καινοτομία: μια στρατηγική προσέγγιση, COM(2012) 497.
    (6)    Απόφαση 2000/742/ΕΚ του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2000, σχετικά με τη σύναψη της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας (ΕΕ L 299 της 28.11.2000, σ. 14).
    (7)    Απόφαση 2003/798/ΕΚ του Συμβουλίου, της 5ης Ιουνίου 2003, για τη σύναψη συμφωνίας σχετικά με την ανανέωση της συμφωνίας συνεργασίας στο πεδίο της επιστήμης και τεχνολογίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και την κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΕΕ L 229 της 18.11.2003, σ. 20).
    (8)    Απόφαση 2009/313/ΕΚ του Συμβουλίου, της 30ής Μαρτίου 2009, για ανανέωση της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας (ΕΕ L 92 της 4.4.2009, σ. 3).
    (9)    Απόφαση 2014/50/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Ιανουαρίου 2014, για ανανέωση της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας (ΕΕ L 32 της 1.2.2014, σ. 1).
    (10)    www.sanctionsmap.eu. Σημειώνεται ότι ο χάρτης των κυρώσεων είναι ένα εργαλείο ΤΠ που απαριθμεί τα καθεστώτα περιοριστικών μέτρων. Τα περιοριστικά μέτρα θεσπίζονται σε νομικές πράξεις που δημοσιεύονται στην ΕΕ. Σε περίπτωση αποκλίσεων, υπερισχύει η ΕΕ.
    (11)    ΔΒΔ: διαχείριση βάσει δραστηριοτήτων· ΠΒΔ: προϋπολογισμός βάσει δραστηριοτήτων.
    (12)    Σε σχέση με το πρόγραμμα-πλαίσιο «Ορίζων 2020», έχουν προστεθεί οι ΓΔ CLIMA και ΓΔ MARE, βάσει της πρότασης της Επιτροπής για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο («Ορίζων Ευρώπη»), το οποίο δεν έχει ακόμη εγκριθεί.
    (13)    Οι λεπτομέρειες σχετικά με τους τρόπους διαχείρισης, καθώς και οι παραπομπές στον δημοσιονομικό κανονισμό είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html
    (14)    Οι πιστώσεις για την περίοδο 2021-2024 (πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027) και οι σχετικές νομικές βάσεις δεν έχουν ακόμη εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και το σχέδιο προϋπολογισμού (ΣΠ) του 2019 δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή.
    (15)    ΔΠ = Διαχωριζόμενες πιστώσεις/ΜΔΠ = Μη διαχωριζόμενες πιστώσεις.
    (16)    ΕΖΕΣ: Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών.
    (17)    Υποψήφιες χώρες και, κατά περίπτωση, δυνάμει υποψήφια μέλη της ΕΕ από τα Δυτικά Βαλκάνια.
    (18)    Το έτος 2019 είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Τα ποσά για το 2019 και το 2024 αντιστοιχούν σε δέκα μήνες και δύο μήνες αντιστοίχως.
    (19)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
    (20)    Το έτος 2019 είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Τα ποσά για το 2019 και το 2024 αντιστοιχούν σε δέκα μήνες και δύο μήνες αντιστοίχως.
    (21)    Τα αποτελέσματα είναι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν (παράδειγμα: αριθμός ανταλλαγών φοιτητών που θα χρηματοδοτηθούν, αριθμός χλμ. οδών που θα κατασκευαστούν κ.λπ.)
    (22)    Όπως περιγράφεται στο σημείο 1.4.2. «Ειδικοί στόχοι…».
    (23)    Το έτος 2019 είναι το έτος έναρξης εφαρμογής της πρότασης/πρωτοβουλίας. Τα ποσά για το 2019 και το 2024 αντιστοιχούν σε δέκα μήνες και δύο μήνες αντιστοίχως.
    (24)    Τεχνική και/ή διοικητική βοήθεια και δαπάνες στήριξης της εφαρμογής προγραμμάτων και/ή δράσεων της ΕΕ (πρώην γραμμές «BA»), έμμεση έρευνα, άμεση έρευνα.
    (25)    AC = Συμβασιούχος υπάλληλος· AL = Τοπικός υπάλληλος· END = Αποσπασμένος εθνικός εμπειρογνώμονας· INT = Προσωρινό προσωπικό· JED = Νέος επαγγελματίας σε αντιπροσωπεία της ΕΕ.
    (26)    Επιμέρους ανώτατο όριο εξωτερικού προσωπικού που καλύπτεται από επιχειρησιακές πιστώσεις (πρώην γραμμές «BA»)
    Top