EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018SC0311

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ που συνοδεύει το έγγραφο Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ σχετικά με τη θέσπιση του Προγράμματος Στήριξης Μεταρρυθμίσεων

SWD/2018/311 final - 2018/0213 (COD)

Βρυξέλλες, 31.5.2018

SWD(2018) 311 final

ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΗΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

που συνοδεύει το έγγραφο

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

σχετικά με τη θέσπιση του Προγράμματος Στήριξης Μεταρρυθμίσεων

{COM(2018) 391 final}
{SEC(2018) 280 final}
{SWD(2018) 310 final}


Δελτίο Συνοπτικής Παρουσίασης

A. Ανάγκη ανάληψης δράσης

Γιατί; Ποιο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε;

Το πρόβλημα που επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί με την παρούσα πρόταση είναι η αργή και άνιση εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η συνοχή και η ανταγωνιστικότητα, να αυξηθεί η παραγωγικότητα, να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των οικονομικών και κοινωνικών δομών των κρατών μελών και να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη και η απασχόληση. Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων προχωρά με αργό και άνισο τρόπο στα κράτη μέλη, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωζώνης, γεγονός που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα στα κράτη μέλη της ΕΕ και σε όλη την Ένωση. Η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου επιβεβαίωσε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των ειδικών ανά χώρα συστάσεων έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί με άνισο τρόπο στα κράτη μέλη και ότι, μολονότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυξήθηκε ελαφρώς συνολικά σε σύγκριση με τον Μάιο του 2017, απαιτείται συχνά περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, η εμπειρία από την κρίση στην Ευρωζώνη κατέδειξε ότι είναι ύψιστης σημασίας τα κράτη μέλη να προβούν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις πριν υιοθετήσουν το ευρώ, προκειμένου να διασφαλίσουν την καλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Η σημερινή ευνοϊκή οικονομική κατάσταση σε ολόκληρη την ΕΕ, με την ταχεία ανάπτυξη, την ανάκαμψη των επιπέδων απασχόλησης και επενδύσεων και τη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών παρέχει την ευκαιρία για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Τι αναμένεται να επιτύχει αυτή η πρωτοβουλία;

Η πρόταση για τη θέσπιση του Προγράμματος Στήριξης Μεταρρυθμίσεων αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση των εθνικών μεταρρυθμιστικών προκλήσεων διαρθρωτικού χαρακτήρα και να ενισχύσει τη διοικητική ικανότητα σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ παρέχοντας οικονομικά κίνητρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και τεχνική υποστήριξη για να βοηθηθούν τα κράτη μέλη να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις και να βελτιώσουν τη διοικητική τους ικανότητα. Επιπλέον, θα παρασχεθεί επίσης στοχοθετημένη στήριξη στα κράτη μέλη των οποίων το νόμισμα δεν είναι το ευρώ και τα οποία έχουν αποδεδειγμένα λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση της υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, για να τα βοηθήσει κατά την προετοιμασία τους για την ένταξη στην Ευρωζώνη. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην επίτευξη αυτών των στόχων με την αντιμετώπιση των αιτίων της χαμηλής και άνισης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, όπως η έλλειψη διοικητικής ικανότητας, το βραχυπρόθεσμο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό κόστος των μεταρρυθμίσεων και η έλλειψη πολιτικής οικείωσης.

Ποια είναι η προστιθέμενη αξία της δράσης σε επίπεδο ΕΕ; 

Αν και η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη παραμένει εθνική αρμοδιότητα, τα έτη της κρίσης έχουν δείξει ότι λόγω των ισχυρών δεσμών μεταξύ των οικονομιών των κρατών μελών, οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες δεν αποτελούν καθαρά εθνικό ζήτημα. Το παρόν πρόγραμμα θα παράσχει πρόσθετη στήριξη για την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωζώνης, συμβάλλοντας έτσι στη συνοχή, την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση. Συνεπώς, η επίδρασή του θα γίνει αισθητή όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά θα έχει και θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις για την Ένωση στο σύνολό της.

Για να επιτευχθεί αυτό, το πρόγραμμα θα παρέχει τρία χωριστά αλλά συμπληρωματικά μέσα (το Εργαλείο Υλοποίησης Μεταρρυθμίσεων, τον Μηχανισμό Τεχνικής Υποστήριξης και τον Μηχανισμό Σύγκλισης), μεγιστοποιώντας έτσι την επίδραση σε επίπεδο ΕΕ.

Το Εργαλείο Υλοποίησης Μεταρρυθμίσεων θα αποτελεί άμεση απάντηση στην ελλιπή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο. Έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προσδιορίζονται στη διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, με την παροχή οικονομικών κινήτρων. Παρόλο που η εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη παραμένει εθνική αρμοδιότητα, η δράση σε επίπεδο ΕΕ θα δώσει ώθηση για να ξεπεραστεί η έλλειψη πολιτικής βούλησης ή η δέσμευση για ανάληψη μεταρρυθμίσεων (οι οποίες θα μπορούσαν εν μέρει να συνδεθούν με οικονομικό ή βραχυπρόθεσμο πολιτικό κόστος).

Ο Μηχανισμός Τεχνικής Υποστήριξης (και η συνιστώσα τεχνικής υποστήριξης του μηχανισμού στήριξης της σύγκλισης) θα ενισχύσουν τη διοικητική ικανότητα των κρατών μελών μέσω ενός δικτύου εμπειρογνωσίας σε επίπεδο Ένωσης προς όφελος όλων των κρατών μελών που ζητούν υποστήριξη και θα προωθήσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής.

Η συνιστώσα χρηματοδοτικής στήριξης του Μηχανισμού Σύγκλισης, που απευθύνεται στα κράτη μέλη τα οποία είναι αποφασισμένα να υιοθετήσουν το ενιαίο νόμισμα εντός ορισμένου χρονικού πλαισίου, θα έχει ως στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των εν λόγω κρατών μελών και την ανθεκτικότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της, διευκολύνοντας τις θετικές διασυνοριακές επιδράσεις και/ή τις θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις σε όλη την Ένωση.

.

B. Λύσεις

Ποιες είναι οι νομοθετικές και μη νομοθετικές επιλογές πολιτικής που εξετάστηκαν; Υπάρχει προτιμώμενη επιλογή ή όχι; Γιατί; 

Η εκτίμηση των επιπτώσεων εξέτασε τα υφιστάμενα μέσα της Επιτροπής για τη στήριξη της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ενώ υπάρχουν ορισμένα μέσα σε επίπεδο ΕΕ για τη στήριξη της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αυτά δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση των παραγόντων που συμβάλλουν στην περιορισμένη και ανομοιογενή εφαρμογή και για την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο ήπιας νομοθεσίας με σκοπό τον προσδιορισμό των προκλήσεων και των μεταρρυθμιστικών αναγκών και την παρακολούθηση της ανταπόκρισης των κρατών μελών για την κάλυψη αυτών των αναγκών, αλλά η ίδια η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου δεν διαθέτει εκτελεστικό σκέλος ούτε εργαλείο που να παρέχει πραγματικά κίνητρα για μεταρρυθμίσεις. Η τεχνική υποστήριξη που παρέχεται μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΠΣΔΜ) διαθέτει περιορισμένο προϋπολογισμό και το παρόν πρόγραμμα λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΔΕΤ), τα οποία θα επονομαστούν «τα ενωσιακά ταμεία» στο πλαίσιο του νέου κανονισμού περί κοινών διατάξεων, χρηματοδοτούν την εφαρμογή ορισμένων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ενθαρρύνουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις, ιδίως μέσω της εφαρμογής εκ των προαπαιτούμενων. Ωστόσο, οι στόχοι και η λογική παρέμβασης των ΕΔΕΤ και των μελλοντικών «ενωσιακών ταμείων» παραμένουν προσανατολισμένοι περισσότερο στις επενδύσεις παρά στις μεταρρυθμίσεις. Τέλος, προς το παρόν δεν υπάρχει στοχοθετημένη υποστήριξη για κράτη μέλη εκτός της Ευρωζώνης που επιθυμούν να ενταχθούν στην Ευρωζώνη, γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία σύγκλισης στα εν λόγω κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, στο πλαίσιο ενός σεναρίου μη τροποποίησης πολιτικής, τα μέσα που βρίσκονται στη διάθεση της Επιτροπής για τη διευκόλυνση και την προώθηση των αναγκαίων διαρθρωτικών και διοικητικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ θα αποδεικνύονταν ανεπαρκή.

Η θέσπιση ενός νέου Προγράμματος Στήριξης Μεταρρυθμίσεων είναι η προτιμώμενη επιλογή, δεδομένου ότι θα επιτρέψει τη συνεισφορά στην ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της ενίσχυσης της τρέχουσας τεχνικής υποστήριξης που παρέχεται μέσω του ΠΣΔΜ, με την προσθήκη στοχευμένου μέσου που παρέχει χρηματοδοτική στήριξη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων καθώς και στοχευμένου μέσου για τη στήριξη της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων σε κράτη μέλη εκτός Ευρωζώνης.

Αν και η τεχνική υποστήριξη θα συνέβαλε στην ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας όλων των κρατών μελών της ΕΕ, τα πρόσθετα οικονομικά κίνητρα θα συμβάλουν στην παροχή περαιτέρω κινήτρων για την ανάληψη μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, ειδικός Μηχανισμός Σύγκλισης που παρέχει στοχευμένη οικονομική και τεχνική υποστήριξη στα κράτη μέλη που επιθυμούν να υιοθετήσουν το ευρώ θα επιτρέψει την παροχή βοήθειας για την προετοιμασία για επιτυχή συμμετοχή στην Ευρωζώνη, θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα και θα προωθήσει τη σύγκλιση στο πλαίσιο της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

 

ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 25 δισ. EUR και η απορρόφηση του προγράμματος θα είναι πλήρως εθελοντική. Το πρόγραμμα θα προσφέρει χρηματοδοτική και τεχνική υποστήριξη για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων προτεραιότητας σε εθνικό επίπεδο. Θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέσα:

·Εργαλείο Υλοποίησης Μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε όλα τα κράτη μέλη για την υλοποίηση βασικών μεταρρυθμίσεων που προσδιορίζονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

·Προσαρμοσμένο Μηχανισμό Τεχνικής Υποστήριξης που θα παρέχεται στα κράτη μέλη (επέκταση του τρέχοντος Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων), κατόπιν αιτήματός τους, με στόχο την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των κρατών μελών κατά την προετοιμασία, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, και

·Μηχανισμό Σύγκλισης για την παροχή χρηματοοικονομικής και τεχνικής υποστήριξης στα κράτη μέλη που επιθυμούν να υιοθετήσουν το ευρώ.

Οι κατάλληλες διασφαλίσεις κατά τον σχεδιασμό του Εργαλείου Υλοποίησης των Μεταρρυθμίσεων, όπως η πληρωμή στο τέλος της υλοποίησης των μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων των κρατών μελών, ο καθορισμός των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, η συζήτηση των προτάσεων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων στην Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής (σε διαβούλευση κατά περίπτωση με σχετικές επιτροπές που συστήνονται βάσει της Συνθήκης) ή η αναστολή και η ακύρωση της πληρωμής σε περίπτωση ελλιπών ή ημιτελών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων θα διασφαλίσουν τον περιορισμό του ηθικού κινδύνου.

Ποιος υποστηρίζει την κάθε επιλογή; 

Αποδεικτικά στοιχεία για τη στήριξη της ενισχυμένης τεχνικής υποστήριξης παρουσιάζονται από την παροχή τεχνικής υποστήριξης μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΠΣΔΜ), το οποίο θεσπίστηκε το 2017 και προηγείται της υποστήριξης μέσω της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα και της Ομάδας Υποστήριξης για την Κύπρο, οι οποίες αποτελούν δύο (ad-hoc) δομές που αμφότερες ενσωματώθηκαν στην Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS). Από την έναρξη ισχύος του ΠΣΔΜ, υπήρξε μεγάλη απορρόφηση του προγράμματος από τα Κράτη Μέλη, με τις αιτήσεις για ενίσχυση να υπερβαίνουν σημαντικά το ποσό της διαθέσιμης χρηματοδότησης για τους ετήσιους κύκλους. Εκτός από την υπερκάλυψη των ποσών που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του ΠΣΔΜ, βάσει της ανατροφοδότησης που έλαβαν τα κράτη μέλη και των προκαταρκτικών παρατηρήσεων από την επιτόπου εφαρμογή των αρχικών σχεδίων ΠΣΔΜ, το ΠΣΔΜ φαίνεται να καλύπτει ένα κενό στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υποστηρίζοντας τα κράτη μέλη σε διάφορα στάδια της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας. Τα κράτη μέλη εκτιμούν τον εθελοντικό χαρακτήρα του προγράμματος, το γεγονός ότι η στήριξη παρέχεται γρήγορα, χωρίς συγχρηματοδότηση από τους εθνικούς προϋπολογισμούς και με αρκετά χαμηλό διοικητικό φόρτο, καθώς και την ανταλλαγή εμπειρογνωσίας με άλλα κράτη μέλη ή εμπειρογνώμονες. Το ΠΣΔΜ συμβάλλει σημαντικά στη συνεπή εφαρμογή των στρατηγικών προτεραιοτήτων της Ένωσης, στην ανάπτυξη και εφαρμογή λύσεων που διευθετούν διασυνοριακά ζητήματα και προκλήσεις στο σύνολο της Ένωσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υποστήριξη έχει επίσης επιτρέψει την πραγματοποίηση χρηματοδότησης από άλλα προγράμματα της Ένωσης, π.χ. συμβάλλοντας στην καλύτερη προετοιμασία των έργων στο πλαίσιο των ΕΔΕΤ ή στην ενσωμάτωση - μέσω αυτών των έργων - πτυχών που δεν καλύπτονται από τα ΕΔΕΤ.

Όσον αφορά το Εργαλείο Υλοποίησης των Μεταρρυθμίσεων, καθώς πρόκειται για νέο εργαλείο, η Επιτροπή συγκέντρωσε ιδέες σχετικά με τον σχεδιασμό του μελλοντικού εργαλείου από μια σειρά τεχνικών εργαστηρίων που οργανώθηκαν σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ. Η πλειοψηφία των κρατών μελών αναγνώρισε την ανάγκη διαχείρισης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και χαιρέτισε ένα νέο μέσο για την παροχή κινήτρων για μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, τόνισαν την ανάγκη μεγαλύτερης οικείωσης της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων από τα κράτη μέλη. Οι εισροές από τα κράτη μέλη που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων έχουν ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό του Εργαλείου Υλοποίησης των Μεταρρυθμίσεων, και συγκεκριμένα, η θέση του προγράμματος στη διάθεση όλων των κρατών μελών της ΕΕ, ο συντονισμός με τα ΕΔΕΤ, η κατανομή των κονδυλίων σε όλα τα κράτη μέλη, ο ηθικός κίνδυνος και η σύνδεση με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Γ. Επιπτώσεις της προτιμώμενης επιλογής

Ποια είναι τα οφέλη της προτιμώμενης επιλογής; (εάν υπάρχουν, ειδάλλως των κυριότερων επιλογών); 

Οι επιπτώσεις του προγράμματος θα εξαρτηθούν από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα προτείνουν και θα εφαρμόσουν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο του Εργαλείου Υλοποίησης Μεταρρυθμίσεων ή από το είδος της τεχνικής υποστήριξης που θα ζητήσουν και θα χρησιμοποιήσουν στο πλαίσιο του Μηχανισμού Τεχνικής Υποστήριξης. Γενικότερα, το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει στη βελτίωση της περιορισμένης και ανομοιογενούς εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της ανάγκης και της προθυμίας για ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, εστιάζοντας στις μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τη συνοχή και την ανταγωνιστικότητα, αυξάνουν την παραγωγικότητα, ενθαρρύνουν την ανάπτυξη και την απασχόληση και βελτιώνουν την ανθεκτικότητα των οικονομιών της Ένωσης. Ως εκ τούτου, αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα των οικονομιών των κρατών μελών εντός της Ευρωζώνης και της Ένωσης.

Ποιο είναι το κόστος της προτιμώμενης επιλογής (εάν υπάρχει, ειδάλλως των κυριότερων επιλογών); 

Ο σχεδιασμός του προγράμματος είναι τέτοιος ώστε να ελαχιστοποιεί το διοικητικό κόστος και το κόστος συναλλαγών τόσο για την Επιτροπή όσο και για τα κράτη μέλη. Ο διάλογος μεταξύ των κρατών μελών και της Επιτροπής σχετικά με τις προτάσεις μεταρρυθμίσεων θα αποσκοπεί στην πρόβλεψη και τον μετριασμό ενδεχόμενων αρνητικών επιπτώσεων που θα μπορούσαν να προκύψουν (π.χ. πιθανές αρνητικές κοινωνικές ή περιβαλλοντικές επιπτώσεις ή αναδιανεμητικές επιπτώσεις), μέσω συνοδευτικών μέτρων ή δράσεων άμβλυνσης του κινδύνου. Η χρηματοδοτική στήριξη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιστάθμιση των δυνητικών αρνητικών επιπτώσεων.

 

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, τις ΜΜΕ και τις μικροεπιχειρήσεις;

Η ενισχυμένη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ανάπτυξης και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αναμένεται να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες για τη διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και συνεπώς να έχει θετικό αντίκτυπο στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στους εθνικούς προϋπολογισμούς και στις εθνικές διοικήσεις; 

Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να επιβάλουν βραχυπρόθεσμο κόστος στους εθνικούς προϋπολογισμούς και τις διοικητικές αρχές. Η χρηματοδοτική στήριξη θα συμβάλει στην αντιστάθμιση των αρνητικών επιπτώσεων πριν από την υλοποίηση των μακροπρόθεσμων οφελών. Η τεχνική υποστήριξη θα μπορούσε να επικεντρωθεί κυρίως στις μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της διαχείρισης των εσόδων ή στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, με αποτέλεσμα να προκύψει θετικό αντίκτυπο στους εθνικούς προϋπολογισμούς. Το πρόγραμμα θα στοχεύει επίσης στη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας των κρατών μελών.

Πώς θα διασφαλιστεί η συμπληρωματικότητα με άλλα ταμεία της Ένωσης; 

Το Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων προβλέπει τη συμπληρωματικότητα και τις συνέργειες με άλλα προγράμματα της Ένωσης, ιδιαίτερα μέσω της συμπλήρωσης των πολιτικών κατευθύνσεων που παρέχονται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και της συμβολής στην αξιοποίηση της χρήσης των ΕΔΕΤ.

Παρότι τα ΕΔΕΤ έχουν ως στόχο την παροχή χρηματοδότησης για επενδύσεις που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, το μελλοντικό Εργαλείο Υλοποίησης Μεταρρυθμίσεων θα έχει ως στόχο την παροχή κινήτρων για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και, συνεπώς, τη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου των επενδύσεων. Ο αντίκτυπος των επενδύσεων μπορεί να ενισχυθεί σημαντικά με τη δημιουργία του κατάλληλου ρυθμιστικού πλαισίου. Παράλληλα, οι επενδύσεις στο πλαίσιο των ΕΔΕΤ μπορούν να στηρίξουν μια συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. Κατά συνέπεια, τα ΕΔΕΤ και το Πρόγραμμα Στήριξης Μεταρρυθμίσεων θα αλληλοενισχύονται.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δράσεις που προτείνονται για εφαρμογή στο πλαίσιο του προγράμματος είναι συμπληρωματικές και δεν συμπίπτουν με άλλα προγράμματα και ταμεία της Ένωσης (τα μελλοντικά ενωσιακά ταμεία), θα διασφαλιστεί ο συντονισμός και των τριών μέσων στο πλαίσιο των εσωτερικών εργασιακών ρυθμίσεων της Επιτροπής.

Δ. Παρακολούθηση

Πότε θα επανεξεταστεί η πολιτική;

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εφαρμογή του συνόλου του προγράμματος και θα μετρά την επίτευξη των γενικών και ειδικών στόχων μέσω ενός πλαισίου παρακολούθησης και των κατάλληλων δεικτών. Το αργότερο τέσσερα έτη μετά την έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί ενδιάμεση αξιολόγηση και εκ των υστέρων αξιολόγηση για κάθε μέσο. Οι αξιολογήσεις θα διεξαχθούν έγκαιρα ώστε να συμβάλουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και στην προετοιμασία του επόμενου προγράμματος. Η Επιτροπή θα κοινοποιήσει τα συμπεράσματα των αξιολογήσεων, μαζί με τις παρατηρήσεις της, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και στην Επιτροπή των Περιφερειών.

Top