Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AR3592

    Γνωμοδότηση της ΕυρωπαϊκήςΕπιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Εξορθολογισμός της υλοποίησηςτου ΔΕΔ-Μ»

    COR 2018/03592

    ΕΕ C 168 της 16.5.2019, p. 91–100 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    16.5.2019   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 168/91


    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών με θέμα «Εξορθολογισμός της υλοποίησης του ΔΕΔ-Μ»

    (2019/C 168/11)

    Εισηγητής:

    Michiel SCHEFFER (NL/ALDE), μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της επαρχίας Χέλντερλαντ

    Έγγραφο αναφοράς:

    Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μέτρα εξορθολογισμού για την προώθηση της υλοποίησης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών

    COM (2018) 277 — final

    I.   ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

    Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με μέτρα εξορθολογισμού για την προώθηση της υλοποίησης του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών

    COM(2018) 277 final

    Τροπολογία 1

    Αιτιολογική σκέψη 1

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    Στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1315/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [1] θεσπίζεται κοινό πλαίσιο για τη δημιουργία των πλέον προηγμένων διαλειτουργικών δικτύων με σκοπό την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς. Η δομή του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) έχει δύο επίπεδα: το εκτεταμένο δίκτυο εξασφαλίζει τη συνδεσιμότητα όλων των περιφερειών της Ένωσης, ενώ το κεντρικό δίκτυο αποτελείται από εκείνα τα στοιχεία του δικτύου που είναι ύψιστης στρατηγικής σημασίας για την Ένωση . Στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1315/2013 τίθενται δεσμευτικοί στόχοι ολοκλήρωσης της υλοποίησης, βάσει των οποίων το κεντρικό δίκτυο θα ολοκληρωθεί έως το 2030 και το εκτεταμένο δίκτυο έως το 2050.

    Στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1315/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου [1] θεσπίζεται κοινό πλαίσιο για τη δημιουργία των πλέον προηγμένων διαλειτουργικών δικτύων με σκοπό την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς και την ενίσχυση της κοινωνικής, οικονομικής και εδαφικής συνοχής της Ένωσης. Η δομή του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) έχει δύο επίπεδα: το εκτεταμένο δίκτυο εξασφαλίζει τη συνδεσιμότητα όλων των περιφερειών της Ένωσης, καθώς και τις αναγκαίες διακλαδώσεις για την τροφοδότηση του κεντρικού δικτύου , ενώ το κεντρικό δίκτυο αποτελείται από εκείνα τα στοιχεία του δικτύου που αφενός είναι ύψιστης στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ και αφετέρου πρέπει να λειτουργούν ως καταλύτες για την επιτάχυνση της διασυνοριακής και διατροπικής διάστασης με σκοπό έναν ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο μεταφοράς και κινητικότητας . Στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1315/2013 τίθενται δεσμευτικοί στόχοι ολοκλήρωσης της υλοποίησης, βάσει των οποίων το κεντρικό δίκτυο θα ολοκληρωθεί έως το 2030 και το εκτεταμένο δίκτυο έως το 2050. Επίσης, ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1315/2013 δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην υλοποίηση των διασυνοριακών συνδέσεων που θα βελτιώσουν τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφορετικών τρόπων μεταφοράς και θα συμβάλουν στην ενοποίηση των πολυτροπικών μεταφορών της ΕΕ.

    Αιτιολογία

    Το ΔΕΔ-Μ εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς, μεταξύ άλλων, αυτόν της ενίσχυσης της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής. Η διασυνοριακή συνεργασία χρειάζεται να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή και εύκολη για τη βελτίωση της διασυνοριακής κινητικότητας χαμηλών εκπομπών, όπως ορίζεται στο σημείο 18 των πολιτικών συστάσεων.

    Τροπολογία 2

    Αιτιολογική σκέψη 2

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    Παρά την αναγκαιότητα του δικτύου και τις δεσμευτικές προθεσμίες, από την πείρα προκύπτει ότι πολλές επενδύσεις που αποσκοπούν στην ολοκλήρωση του ΔΕΔ-Μ έρχονται αντιμέτωπες με σύνθετες διαδικασίες χορήγησης αδειών, διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων σε διασυνοριακό επίπεδο και άλλες διαδικασίες. Η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο την έγκαιρη υλοποίηση των έργων και σε πολλές περιπτώσεις συνεπάγεται σημαντικές καθυστερήσεις και αυξημένο κόστος. Για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά και να καταστεί δυνατή η συγχρονισμένη ολοκλήρωση του ΔΕΔ-Μ, είναι αναγκαία η ανάληψη εναρμονισμένης δράσης σε επίπεδο Ένωσης.

    Παρά την αναγκαιότητα του δικτύου και τις δεσμευτικές προθεσμίες, από την πείρα προκύπτει ότι πολλές επενδύσεις που αποσκοπούν στην ολοκλήρωση του ΔΕΔ-Μ έρχονται αντιμέτωπες με σύνθετες διαδικασίες χορήγησης αδειών, διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων σε διασυνοριακό επίπεδο και άλλες διαδικασίες. Εξάλλου, συχνά παραμελούνται οι στόχοι της συμμετοχής των πολιτών από νωρίς και της επίτευξης συναίνεσης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την έλλειψη υποστήριξης από τους πολίτες λόγω έλλειψης διαφάνειας. Η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο την έγκαιρη υλοποίηση των έργων και σε πολλές περιπτώσεις συνεπάγεται σημαντικές καθυστερήσεις και αυξημένο κόστος. Για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα αυτά και να καταστεί δυνατή η συγχρονισμένη ολοκλήρωση του ΔΕΔ-Μ είναι αναγκαία η ανάληψη απλουστευμένης και έγκαιρης εναρμονισμένης δράσης σε επίπεδο Ένωσης.

    Αιτιολογία

    Οι διαδικασίες αδειοδότησης δεν είναι ο μόνος λόγος που καθυστερούν τα έργα· δύο άλλες αιτίες καθυστερήσεων είναι η μη συμμετοχή του κοινού από νωρίς και η μη επίτευξη συναίνεσης.

    Τροπολογία 3

    Αιτιολογική σκέψη 3

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    Στα νομικά πλαίσια πολλών κρατών μελών παρέχεται μεταχείριση κατά προτεραιότητα σε ορισμένες κατηγορίες έργων με βάση τη στρατηγική σημασία τους για την οικονομία . Η κατά προτεραιότητα μεταχείριση αυτή χαρακτηρίζεται από συντομότερες προθεσμίες, ταυτόχρονες διαδικασίες ή περιορισμένες προθεσμίες για προσφυγές, ενώ διασφαλίζει παράλληλα την επίτευξη των στόχων άλλων οριζόντιων πολιτικών. Όταν υφίσταται ένα τέτοιο πλαίσιο εντός του εθνικού νομικού πλαισίου, θα πρέπει να εφαρμόζεται αυτομάτως στα ενωσιακά έργα που αναγνωρίζονται ως έργα κοινού ενδιαφέροντος βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1315/2013.

    Στα νομικά πλαίσια πολλών κρατών μελών παρέχεται μεταχείριση κατά προτεραιότητα σε ορισμένες κατηγορίες έργων με βάση τη στρατηγική σημασία τους για την εδαφική, οικονομική και κοινωνική συνοχή της ΕΕ και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Η κατά προτεραιότητα μεταχείριση αυτή χαρακτηρίζεται από συντομότερες προθεσμίες, ταυτόχρονες διαδικασίες ή περιορισμένες προθεσμίες για προσφυγές, ενώ διασφαλίζει παράλληλα την επίτευξη των στόχων άλλων οριζόντιων πολιτικών. Όταν υφίσταται ένα τέτοιο πλαίσιο εντός του εθνικού νομικού πλαισίου, θα πρέπει να εφαρμόζεται αυτομάτως στα ενωσιακά έργα που αναγνωρίζονται ως έργα κοινού ενδιαφέροντος βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1315/2013. Όταν αυτό το πλαίσιο δεν υφίσταται, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην εναρμόνιση των διοικητικών διαδικασιών για την έκδοση αδειών και την υλοποίηση των έργων ή, κατά περίπτωση, να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για τη διευκόλυνση της δημιουργίας ενός κοινού φορέα διαχείρισης.

    Αιτιολογία

    Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις στόχους της πολιτικής μεταφορών της ΕΕ.

    Τροπολογία 4

    Αιτιολογική σκέψη 4

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    Για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των εκτιμήσεων περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να εξορθολογιστεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων, στις περιπτώσεις στις οποίες η υποχρέωση διενέργειας εκτιμήσεων σχετικών με περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τα έργα του κεντρικού δικτύου προκύπτει ταυτόχρονα από την οδηγία 2011/92/ΕΕ, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2014/52/ΕΕ, και από άλλες νομοθετικές πράξεις της Ένωσης, όπως η οδηγία 92/43/ΕΟΚ, η οδηγία 2009/147/ΕΚ, η οδηγία 2000/60/ΕΚ, η οδηγία 2008/98/ΕΚ, η οδηγία 2010/75/ΕΕ, η οδηγία 2012/18/ΕΕ και η οδηγία 2011/42/ΕΚ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν την ύπαρξη κοινής διαδικασίας η οποία να πληροί τις απαιτήσεις των εν λόγω οδηγιών.

    Για να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα των εκτιμήσεων περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να εξορθολογιστεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων, στις περιπτώσεις στις οποίες η υποχρέωση διενέργειας εκτιμήσεων σχετικών με περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν τα έργα του κεντρικού δικτύου προκύπτει ταυτόχρονα από την οδηγία 2011/92/ΕΕ, όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία 2014/52/ΕΕ, και από άλλες νομοθετικές πράξεις της Ένωσης, όπως η οδηγία 92/43/ΕΟΚ, η οδηγία 2009/147/ΕΚ, η οδηγία 2000/60/ΕΚ, η οδηγία 2008/98/ΕΚ, η οδηγία 2010/75/ΕΕ, η οδηγία 2012/18/ΕΕ και η οδηγία 2011/42/ΕΚ, τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν την ύπαρξη κοινής διαδικασίας η οποία να πληροί τις απαιτήσεις των εν λόγω οδηγιών, χωρίς απαραιτήτως να πρέπει να καθιερωθούν νέες διαδικασίες, εφόσον υφίστανται ήδη οι κατάλληλες .

    Αιτιολογία

    Ορισμένα κράτη μέλη διαθέτουν ήδη ολοκληρωμένες διαδικασίες και άρα η θέσπιση νέων διαδικασιών θα αποτελέσει επιπρόσθετο διοικητικό φόρτο.

    Τροπολογία 5

    Αιτιολογική σκέψη 8

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της ολοκλήρωσης του κεντρικού δικτύου του ΔΕΔ-Μ, η απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης αδειών θα πρέπει να συνοδευτεί από προθεσμία εντός της οποίας οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν εμπεριστατωμένη απόφαση σχετικά με την κατασκευή του έργου. Η προθεσμία αυτή θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαδικασιών και, σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τα υψηλά πρότυπα της Ένωσης όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμμετοχή του κοινού.

    Δεδομένου του επείγοντος χαρακτήρα της ολοκλήρωσης του κεντρικού δικτύου του ΔΕΔ-Μ, η απλούστευση των διαδικασιών χορήγησης αδειών θα πρέπει να συνοδευτεί από προθεσμία εντός της οποίας οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν εμπεριστατωμένη απόφαση σχετικά με την κατασκευή του έργου. Η προθεσμία αυτή θα πρέπει να αποτελεί κίνητρο για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των διαδικασιών και, σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τα υψηλά πρότυπα της Ένωσης όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμμετοχή του κοινού. Ωστόσο, η προθεσμία θα πρέπει να ορίζεται μόνο κατόπιν αρχικής και έγκαιρης δημόσιας διαβούλευσης, αλλά και με τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές, με θέμα το σχεδιαζόμενο έργο.

    Αιτιολογία

    Αυτονόητη. Οι διαδικασίες αδειοδότησης δεν είναι ο μόνος λόγος που καθυστερούν τα έργα· δύο άλλες αιτίες καθυστερήσεων είναι η μη συμμετοχή του κοινού από νωρίς και η μη επίτευξη συναίνεσης.

    Τροπολογία 6

    Αιτιολογική σκέψη 11

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    Οι διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων σε διασυνοριακά έργα κοινού ενδιαφέροντος θα πρέπει να διεξάγονται σύμφωνα με τη Συνθήκη και με τις οδηγίες 2014/25/ΕΕ και/ή 2014/24/ΕΕ. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποδοτική ολοκλήρωση των διασυνοριακών έργων κοινού ενδιαφέροντος του κεντρικού δικτύου , οι διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων που διενεργούνται από κοινό φορέα θα πρέπει να διέπονται από μία εθνική νομοθεσία. Κατά παρέκκλιση από την ενωσιακή νομοθεσία στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων, οι εφαρμοστέοι εθνικοί κανόνες θα πρέπει καταρχήν να είναι οι κανόνες του κράτους μέλους στο οποίο βρίσκεται η έδρα του κοινού φορέα. Θα πρέπει να εξακολουθήσει να παρέχεται η δυνατότητα προσδιορισμού της εφαρμοστέας νομοθεσίας με διακρατική συμφωνία.

    Οι διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων σε διασυνοριακά έργα κοινού ενδιαφέροντος θα πρέπει να διεξάγονται σύμφωνα με τη Συνθήκη και με τις οδηγίες 2014/25/ΕΕ και/ή 2014/24/ΕΕ. Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποδοτική ολοκλήρωση των διασυνοριακών έργων κοινού ενδιαφέροντος του ΔΕΔ-Μ , οι διαδικασίες σύναψης δημόσιων συμβάσεων που διενεργούνται από κοινό φορέα διαχείρισης θα πρέπει να διέπονται, κατόπιν κοινής συμφωνίας μεταξύ των μερών, από μία ενιαία νομοθεσία της ΕΕ ή, κατά περίπτωση , από μία εθνική νομοθεσία. Κατά παρέκκλιση από την ενωσιακή νομοθεσία στον τομέα των δημόσιων συμβάσεων, οι εφαρμοστέοι εθνικοί κανόνες θα πρέπει καταρχήν να είναι οι κανόνες του κράτους μέλους στο οποίο βρίσκεται η έδρα του κοινού φορέα. Θα πρέπει να εξακολουθήσει να παρέχεται η δυνατότητα προσδιορισμού της εφαρμοστέας νομοθεσίας με διακρατική συμφωνία.

    Αιτιολογία

    Αυτό θα διευκολύνει τη διασυνοριακή συνεργασία σύμφωνα με το σημείο 18 των πολιτικών συστάσεων.

    Τροπολογία 7

    Άρθρο 1

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

    Ο παρών κανονισμός καθορίζει τις εφαρμοστέες απαιτήσεις στις διοικητικές διαδικασίες τις οποίες ακολουθούν οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών για την έγκριση και την υλοποίηση όλων των έργων κοινού ενδιαφέροντος στο κεντρικό δίκτυο του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών.

    Αντικείμενο και πεδίο εφαρμογής

    Ο παρών κανονισμός καθορίζει τις εφαρμοστέες απαιτήσεις στις διοικητικές διαδικασίες τις οποίες ακολουθούν οι αρμόδιες αρχές των κρατών μελών (εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές αρχές ή άλλοι φορείς υλοποίησης έργων) για την έγκριση και την υλοποίηση όλων των συνιστωσών και προδιαγραφών υποδομών όλων των έργων κοινού ενδιαφέροντος στο κεντρικό δίκτυο του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών, σε καθεστώς προτεραιότητας όπως ορίζεται στο άρθρο 3.

    Αιτιολογία

    Αντί να προβλέπει την εφαρμογή της προτεινόμενης διαδικασίας σε όλα τα έργα του ΔΕΔ-Μ, ο κανονισμός θα πρέπει να διευκρινίζει ποια έργα πρέπει να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του, έτσι ώστε να δίνεται έμφαση στα σημαντικότερα εξ αυτών και να επιταχύνεται η εκτέλεσή τους. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφασίζουν ποια έργα προτεραιότητας εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού.

    Τροπολογία 8

    Άρθρο 2 στοιχείο ε)

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    «διασυνοριακό έργο κοινού ενδιαφέροντος»: έργο κοινού ενδιαφέροντος σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1315/2013 το οποίο καλύπτει ένα διασυνοριακό τμήμα, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 στοιχείο ιγ) του εν λόγω κανονισμού και το οποίο υλοποιείται από κοινό φορέα.

    «διασυνοριακό έργο κοινού ενδιαφέροντος»: έργο κοινού ενδιαφέροντος σύμφωνα με το άρθρο 7 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1315/2013 το οποίο καλύπτει ένα διασυνοριακό τμήμα, στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας ή οποιωνδήποτε άλλων συμφωνιών μεταξύ των κρατών μελών ή μεταξύ των κρατών μελών και τοπικών ή περιφερειακών αρχών ή μεταξύ των περιφερειακών ή τοπικών αρχών σε διαφορετικά κράτη μέλη ή μεταξύ των κρατών μελών και τρίτων χωρών, με σκοπό τον σχεδιασμό και την υλοποίηση υποδομών μεταφορών , και το οποίο υλοποιείται από κοινό φορέα διαχείρισης.

    Αιτιολογία

    Είναι σημαντικό να εκτιμάται το δυναμικό των τοπικών και των περιφερειακών αρχών (ΤΠΑ) στο πλαίσιο των διασυνοριακών έργων.

    Τροπολογία 9

    Άρθρο 3

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    «Καθεστώς προτεραιότητας»για έργα κοινού ενδιαφέροντος

    1.

    Κάθε έργο κοινού ενδιαφέροντος του κεντρικού δικτύου του ΔΕΔ-Μ υπόκειται σε ενοποιημένη διαδικασία χορήγησης αδειών την οποία διαχειρίζεται ενιαία αρμόδια αρχή που ορίζεται από κάθε κράτος μέλος σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6.

    2.

    Όταν στο εθνικό δίκαιο προβλέπεται καθεστώς προτεραιότητας, στα έργα κοινού ενδιαφέροντος χορηγείται το καθεστώς που παρέχει τη μέγιστη δυνατή εθνική προτεραιότητα και τα εν λόγω έργα τυγχάνουν της μεταχείρισης που συνεπάγεται το καθεστώς αυτό κατά τις διαδικασίες χορήγησης αδειών, όπου και όπως προβλέπεται τέτοιου είδους μεταχείριση στο εθνικό δίκαιο που εφαρμόζεται στα αντίστοιχα είδη υποδομών μεταφορών.

    3.

    Για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των διοικητικών διαδικασιών που αφορούν έργα κοινού ενδιαφέροντος, οι φορείς υλοποίησης έργου και όλες οι εμπλεκόμενες αρχές εξασφαλίζουν ότι τα έργα αυτά τυγχάνουν της ταχύτερης νομικά εφικτής μεταχείρισης, μεταξύ άλλων όσον αφορά τους διατιθέμενους πόρους.

    «Καθεστώς προτεραιότητας»για έργα κοινού ενδιαφέροντος

    1.

    Τα κράτη μέλη καθορίζουν τα στοιχεία προτεραιότητας του ΔΕΔ-Μ. Τα έργα κοινού ενδιαφέροντος που υπάγονται στην κατηγορία προτεραιότητας έχουν καθεστώς προτεραιότητας και υπόκεινται σε ενοποιημένη διαδικασία χορήγησης αδειών την οποία διαχειρίζεται ενιαία αρμόδια αρχή που ορίζεται από κάθε κράτος μέλος σύμφωνα με τα άρθρα 5 και 6.

    2.

    Όταν στο εθνικό δίκαιο προβλέπεται καθεστώς προτεραιότητας, στα έργα κοινού ενδιαφέροντος χορηγείται το καθεστώς που παρέχει τη μέγιστη δυνατή εθνική προτεραιότητα και τα εν λόγω έργα τυγχάνουν της μεταχείρισης που συνεπάγεται το καθεστώς αυτό κατά τις διαδικασίες χορήγησης αδειών, όπου και όπως προβλέπεται τέτοιου είδους μεταχείριση στο εθνικό δίκαιο που εφαρμόζεται στα αντίστοιχα είδη υποδομών μεταφορών.

    3.

    Για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των διοικητικών διαδικασιών που αφορούν έργα κοινού ενδιαφέροντος, οι φορείς υλοποίησης έργου και όλες οι εμπλεκόμενες αρχές εξασφαλίζουν ότι τα έργα αυτά τυγχάνουν της ταχύτερης νομικά εφικτής μεταχείρισης, μεταξύ άλλων όσον αφορά τους διατιθέμενους πόρους.

    Αιτιολογία

    Βλέπε τροπολογία 7.

    Τροπολογία 10

    Άρθρο 4 παράγραφος 1

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    Για την τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται στο άρθρο 6 και για τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης που συνδέεται με την ολοκλήρωση έργων κοινού ενδιαφέροντος, όλες οι διοικητικές διαδικασίες που απορρέουν από το εφαρμοστέο δίκαιο, τόσο το εθνικό όσο και το ενωσιακό, ενοποιούνται και καταλήγουν σε μία και μόνη εμπεριστατωμένη απόφαση.

    Για την τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται στο άρθρο 6 και για τη μείωση της διοικητικής επιβάρυνσης που συνδέεται με την ολοκλήρωση έργων κοινού ενδιαφέροντος, όλες οι διοικητικές διαδικασίες που απορρέουν από το εφαρμοστέο δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των σχετικών περιβαλλοντικών αξιολογήσεων, καθώς και οι εκστρατείες ενημέρωσης και συμμετοχής των πολιτών , τόσο σε εθνικό όσο και σε ενωσιακό επίπεδο , ενοποιούνται και καταλήγουν σε μία και μόνη εμπεριστατωμένη απόφαση.

    Αιτιολογία

    Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις στόχους της πολιτικής μεταφορών της ΕΕ.

    Τροπολογία 11

    Άρθρο 5 παράγραφος 1

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    Έως … (Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η ημερομηνία που αντιστοιχεί σε ένα έτος μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού), κάθε κράτος μέλος ορίζει μία ενιαία αρμόδια αρχή η οποία είναι υπεύθυνη για τη διευκόλυνση της διαδικασίας χορήγησης αδειών, συμπεριλαμβανομένης της λήψης της εμπεριστατωμένης απόφασης.

    Έως … (Υπηρεσία Εκδόσεων: να προστεθεί η ημερομηνία που αντιστοιχεί σε ένα έτος μετά την έναρξη ισχύος του παρόντος κανονισμού), κάθε κράτος μέλος ορίζει μία ή περισσότερες ενιαίες αρμόδιες αρχές που είναι υπεύθυνη /ες για τη διευκόλυνση μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας χορήγησης αδειών, συμπεριλαμβανομένης της λήψης της εμπεριστατωμένης απόφασης. Εάν ένα κράτος μέλος έχει ήδη ορίσει μία ή περισσότερες ενιαίες αρμόδιες αρχές, το εν λόγω κράτος μέλος μπορεί να επιβεβαιώσει τον ορισμό της/των εν λόγω αρχής/αρχών.

    Αιτιολογία

    Ορισμένα κράτη μέλη διαθέτουν ήδη ολοκληρωμένες διαδικασίες ή τις ορισθείσες αρμόδιες αρχές και, συνεπώς, η θέσπιση νέων διαδικασιών ή ο ορισμός νέων αρμόδιων αρχών θα αποτελέσει επιπρόσθετο διοικητικό φόρτο.

    Τροπολογία 12

    Άρθρο 5 παράγραφος 2

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    Η ευθύνη της ενιαίας αρμόδιας αρχής που αναφέρεται στην παράγραφο 1 και/ή τα συναφή με αυτή καθήκοντα μπορούν να ανατεθούν σε άλλη αρχή ή να εκτελούνται από άλλη αρχή στο κατάλληλο διοικητικό επίπεδο, ανά έργο κοινού ενδιαφέροντος ή ανά συγκεκριμένη κατηγορία έργων κοινού ενδιαφέροντος, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις :

    α)

    μία μόνο αρχή είναι αρμόδια ανά έργο κοινού ενδιαφέροντος·

    β)

    η αρχή αποτελεί το μοναδικό σημείο επαφής για τον φορέα υλοποίησης του έργου στο πλαίσιο της διαδικασίας που οδηγεί στην έκδοση της εμπεριστατωμένης απόφασης για ένα δεδομένο έργο κοινού ενδιαφέροντος, και

    γ)

    η αρχή συντονίζει την υποβολή όλων των συναφών εγγράφων και πληροφοριών.

    Η ενιαία αρμόδια αρχή μπορεί να διατηρήσει την αρμοδιότητα καθορισμού προθεσμιών, με την επιφύλαξη των προθεσμιών που ορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 6.

    Τα κράτη μέλη μπορούν να αναθέτουν την ευθύνη της ενιαίας αρμόδιας αρχής που αναφέρεται στην παράγραφο 1 και/ή τα συναφή με αυτή καθήκοντα σε μια ήδη υπάρχουσα ή άρτι συσταθείσα αρχή στο κατάλληλο διοικητικό επίπεδο — δεδομένων των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρμοδιοτήτων —, ανά έργο κοινού ενδιαφέροντος ή ανά συγκεκριμένη κατηγορία έργων κοινού ενδιαφέροντος, αρκεί :

    α)

    μία μόνο αρχή να είναι αρμόδια ανά έργο κοινού ενδιαφέροντος·

    β)

    η αρχή να αποτελεί το μοναδικό σημείο επαφής για τον φορέα υλοποίησης του έργου στο πλαίσιο της διαδικασίας που οδηγεί στην έκδοση της εμπεριστατωμένης απόφασης για ένα δεδομένο έργο κοινού ενδιαφέροντος, και

    γ)

    η αρχή να συντονίζει την υποβολή όλων των συναφών εγγράφων και πληροφοριών.

    Αιτιολογία

    Ο κανονισμός δεν πρέπει να υπεισέρχεται στα της συνταγματικής δομής των κρατών μελών, πρωτίστως επειδή, σε ορισμένα κράτη μέλη, τα διάφορα επίπεδα δημόσιας διοίκησης είναι επιφορτισμένα με τα εν λόγω καθήκοντα.

    Οι προθεσμίες θα πρέπει να καθορίζονται σε στενή συνεργασία με τον φορέα υλοποίησης του έργου, έτσι ώστε να είναι δυνατόν να υπάρχει ένα ειδικά προσαρμοσμένο χρονοδιάγραμμα για τα έργα. Με τη μέριμνα για τη συμμετοχή από νωρίς όλων των συναρμοδίων, και άρα την ύπαρξη επαρκούς χρονικού διαστήματος για την επίτευξη συναίνεσης μεταξύ όλων, θα βελτιωθεί σημαντικά η εκτέλεση των έργων.

    Τροπολογία 13

    Άρθρο 5 παράγραφος 5

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    Εάν για ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος απαιτούνται αποφάσεις από δύο ή περισσότερα κράτη μέλη, οι αντίστοιχες αρμόδιες αρχές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποδοτική και αποτελεσματική μεταξύ τους συνεργασία και συντονισμό. Με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων που απορρέουν από το εφαρμοστέο ενωσιακό και διεθνές δίκαιο, τα κράτη μέλη καταβάλλουν προσπάθειες για τη θέσπιση κοινών διαδικασιών, ιδιαίτερα όσον αφορά την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

    Εάν για ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος απαιτούνται αποφάσεις από δύο ή περισσότερα κράτη μέλη, οι αντίστοιχες αρμόδιες αρχές λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποδοτική και αποτελεσματική μεταξύ τους συνεργασία και συντονισμό. Με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων που απορρέουν από το εφαρμοστέο ενωσιακό και διεθνές δίκαιο, τα κράτη μέλη καταβάλλουν προσπάθειες για τη θέσπιση κοινών διαδικασιών, ιδιαίτερα όσον αφορά την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ιδίως σε περιπτώσεις όπου δημιουργείται ένας κοινός φορέας από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη ή τις αρμόδιες τοπικές και περιφερειακές αρχές, ο εν λόγω φορέας θα ωφελείται από τις κοινές διαδικασίες και τον συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών και θα πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με μία μόνο αρμόδια αρχή χορήγησης αδειών.

    Αιτιολογία

    Τροπολογία 14

    Άρθρο 6 παράγραφος 2

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    Διάρκεια και εφαρμογή της διαδικασίας χορήγησης αδειών

    1.

    Η διαδικασία χορήγησης αδειών περιλαμβάνει το στάδιο που προηγείται της υποβολής αίτησης και το στάδιο της αξιολόγησης της αίτησης και της λήψης απόφασης από την ενιαία αρμόδια αρχή.

    2.

    Το στάδιο που προηγείται της υποβολής αίτησης, το οποίο καλύπτει την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας χορήγησης αδειών έως την υποβολή του πλήρους φακέλου της αίτησης στην ενιαία αρμόδια αρχή, δεν υπερβαίνει καταρχήν τα δύο έτη.

    3.

    Για την κίνηση της διαδικασίας χορήγησης αδειών, ο φορέας υλοποίησης του έργου αποστέλλει γραπτή κοινοποίηση σχετικά με το έργο στην ενιαία αρμόδια αρχή των εμπλεκόμενων κρατών μελών, στην οποία περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή του έργου. Το αργότερο εντός δύο μηνών από τη λήψη της ανωτέρω κοινοποίησης, η ενιαία αρμόδια αρχή είτε αποδέχεται την κοινοποίηση ή, εάν θεωρεί ότι το έργο δεν διαθέτει επαρκή βαθμό ωριμότητας για να περάσει στη διαδικασία χορήγησης αδειών, την απορρίπτει εγγράφως. Εάν η ενιαία αρμόδια αρχή αποφασίσει να απορρίψει την κοινοποίηση, αιτιολογεί την απόφασή της. Η ημερομηνία υπογραφής της αποδοχής της κοινοποίησης από την αρμόδια αρχή σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας χορήγησης αδειών. Εάν εμπλέκονται δύο ή περισσότερα κράτη μέλη, η ημερομηνία αποδοχής της τελευταίας κοινοποίησης από την αρμόδια αρχή αποτελεί την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας χορήγησης αδειών.

    4.

    Εντός τριών μηνών από την έναρξη της διαδικασίας χορήγησης αδειών, η ενιαία αρμόδια αρχή, σε στενή συνεργασία με τον φορέα υλοποίησης του έργου και άλλες εμπλεκόμενες αρχές και λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που υποβάλλονται από τον φορέα υλοποίησης του έργου βάσει της κοινοποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 3, καταρτίζει και κοινοποιεί στον φορέα υλοποίησης του έργου αναλυτικό σχεδιάγραμμα αίτησης, το οποίο περιλαμβάνει:

    α)

    το ουσιαστικό πεδίο εφαρμογής και το επίπεδο λεπτομέρειας των πληροφοριών που πρέπει να υποβάλει ο φορέας υλοποίησης του έργου, στο πλαίσιο του φακέλου της αίτησης για την έκδοση εμπεριστατωμένης απόφασης

    β)

    πρόγραμμα της διαδικασίας χορήγησης αδειών, στο οποίο προσδιορίζονται τουλάχιστον τα ακόλουθα:

    i)

    οι αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις που πρέπει να εξασφαλιστούν·

    ii)

    οι αρχές, τα ενδιαφερόμενα μέρη και οι πολίτες τους οποίους ενδέχεται να αφορά το έργο ·

    iii)

    τα επιμέρους στάδια της διαδικασίας και η διάρκειά τους·

    iv)

    οι βασικοί ενδιάμεσοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν και οι αντίστοιχες προθεσμίες για την έκδοση της εμπεριστατωμένης απόφασης·

    v)

    οι προγραμματισμένοι πόροι από τις αρχές και οι πιθανές επιπλέον ανάγκες σε πόρους.

    Διάρκεια και εφαρμογή της διαδικασίας χορήγησης αδειών

    1.

    Η διαδικασία χορήγησης αδειών περιλαμβάνει το στάδιο που προηγείται της υποβολής αίτησης και το στάδιο της αξιολόγησης της αίτησης και της λήψης απόφασης από την ενιαία αρμόδια αρχή.

    Στην ενιαία αρμόδια αρχή συμμετέχουν, σύμφωνα με το αντίστοιχο θεσμικό και νομικό πλαίσιο του εκάστοτε κράτους μέλους, οι τοπικές και οι περιφερειακές αρχές, η εδαφική επικράτεια των οποίων θίγεται από τα έργα, στο πλαίσιο μιας συμμετοχικής διαδικασίας η οποία αποσκοπεί στην προκαταρκτική αξιολόγηση του έργου πριν από την τελική έγκριση.

    2.

    Το στάδιο που προηγείται της υποβολής αίτησης, το οποίο καλύπτει την περίοδο από την έναρξη της διαδικασίας χορήγησης αδειών έως την υποβολή του πλήρους φακέλου της αίτησης στην ενιαία αρμόδια αρχή, δεν υπερβαίνει καταρχήν τα δύο έτη. Η ενιαία αρμόδια αρχή μπορεί να δίνει περισσότερο χρόνο στον φορέα υλοποίησης του έργου σε ειδικές περιστάσεις, που σχετίζονται με το μέγεθος και τη φύση του έργου, ή/και να δίνουν αρκετό χρόνο για να μπορούν να συμμετέχουν καταλλήλως και οι απλοί πολίτες. Οι εν λόγω δημόσιες διαβουλεύσεις και συμμετοχή πρέπει να ξεκινούν πριν από το στάδιο που προηγείται της υποβολής της αίτησης. Η διάρκεια της φάσης που προηγείται της υποβολής της αίτησης θα είναι συνάρτηση του αποτελέσματος της συμμετοχής των απλών πολιτών —υπό τη μορφή συμβιβασμών που θα επηρεάζουν άμεσα την εκτέλεση των υποδομών—, καθώς και των σχεδιαζόμενων περαιτέρω μέτρων διαβούλευσης με τους πολίτες.

    3.

    Για την κίνηση της διαδικασίας χορήγησης αδειών, ο φορέας υλοποίησης του έργου αποστέλλει γραπτή κοινοποίηση σχετικά με το έργο στην ενιαία αρμόδια αρχή των εμπλεκόμενων κρατών μελών, στην οποία περιλαμβάνει αναλυτική περιγραφή του έργου. Το αργότερο εντός δύο μηνών από τη λήψη της ανωτέρω κοινοποίησης, η ενιαία αρμόδια αρχή είτε αποδέχεται την κοινοποίηση ή, εάν θεωρεί ότι το έργο δεν διαθέτει επαρκή βαθμό ωριμότητας για να περάσει στη διαδικασία χορήγησης αδειών, την απορρίπτει εγγράφως. Εάν η ενιαία αρμόδια αρχή αποφασίσει να απορρίψει την κοινοποίηση, αιτιολογεί την απόφασή της. Η ημερομηνία υπογραφής της αποδοχής της κοινοποίησης από την αρμόδια αρχή σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας χορήγησης αδειών. Εάν εμπλέκονται δύο ή περισσότερα κράτη μέλη, η ημερομηνία αποδοχής της τελευταίας κοινοποίησης από την αρμόδια αρχή αποτελεί την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας χορήγησης αδειών.

    4.

    Εντός τριών μηνών από την έναρξη της διαδικασίας χορήγησης αδειών, η ενιαία αρμόδια αρχή, σε στενή συνεργασία με τον φορέα υλοποίησης του έργου και άλλες εμπλεκόμενες αρχές και λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που υποβάλλονται από τον φορέα υλοποίησης του έργου βάσει της κοινοποίησης που αναφέρεται στην παράγραφο 3, καταρτίζει και κοινοποιεί στον φορέα υλοποίησης του έργου αναλυτικό σχεδιάγραμμα αίτησης, το οποίο περιλαμβάνει:

     

    α)

    το ουσιαστικό πεδίο εφαρμογής και το επίπεδο λεπτομέρειας των πληροφοριών που πρέπει να υποβάλει ο φορέας υλοποίησης του έργου, στο πλαίσιο του φακέλου της αίτησης για την έκδοση εμπεριστατωμένης απόφασης

    β)

    πρόγραμμα της διαδικασίας χορήγησης αδειών, στο οποίο προσδιορίζονται τουλάχιστον τα ακόλουθα:

    i)

    οι αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις που πρέπει να εξασφαλιστούν, συμπεριλαμβανομένων ειδικά, και σύμφωνα με το αντίστοιχο θεσμικό και νομικό πλαίσιο του εκάστοτε κράτους μέλους, των γνωμοδοτήσεων των τοπικών και των περιφερειακών αρχών ·

    ii)

    τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών και των απλών πολιτών στη διαδικασία και την επιλογή του τρόπου με τον οποίο αυτή θα συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου·

    iii)

    οι αρχές, συμπεριλαμβανομένων, σύμφωνα με το αντίστοιχο θεσμικό και νομικό πλαίσιο του εκάστοτε κράτους μέλους, των τοπικών και των περιφερειακών αρχών οι οποίες είναι απαραίτητο να συμμετέχουν·

    iv)

    τα επιμέρους στάδια της διαδικασίας και η διάρκειά τους·

    v)

    οι βασικοί ενδιάμεσοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν και οι αντίστοιχες προθεσμίες για την έκδοση της εμπεριστατωμένης απόφασης·

    vi)

    οι προγραμματισμένοι πόροι από τις αρχές και οι πιθανές επιπλέον ανάγκες σε πόρους.

    Αιτιολογία

    Με την πρόκριση μιας ειδικά προσαρμοζόμενης σε κάθε έργο προσέγγισης και την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών από τα αρχικά στάδια της διαδικασίας, θα είναι δυνατόν να μειώνονται σημαντικά οι καθυστερήσεις στη χορήγηση αδειών, λόγω των λιγότερων δικαστικών προσφυγών κατά των αποτελεσμάτων της διαδικασίας σχεδιασμού. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να ορίζεται γενικά το απαιτούμενο χρονικό πλαίσιο για την επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των συναρμοδίων. Αντιθέτως, πρέπει να ορίζεται σε συνάρτηση με ποσοτικοποιήσιμους παράγοντες που συνδέονται με την εκτέλεση των έργων και διαφόρους συμβιβασμούς που θα γίνονται κατά τη διαδικασία επίτευξης συναίνεσης με όλους τους συναρμοδίους. Με μια τέτοια ελαστική και ειδικά προσαρμοζόμενη μέθοδο θα επιταχύνεται η εκτέλεση των έργων σε σύγκριση με ένα πιο αυστηρό χρονοδιάγραμμα.

    Τροπολογία 15

    Άρθρο 7 παράγραφος 1

    Κείμενο που προτείνει η Επιτροπή

    Τροπολογία της ΕτΠ

    Για έργα στα οποία συμμετέχουν δύο ή περισσότερα κράτη μέλη, οι αρμόδιες αρχές των εμπλεκομένων κρατών μελών εναρμονίζουν τα χρονοδιαγράμματά τους και συμφωνούν επί κοινού προγράμματος.

    Για έργα στα οποία συμμετέχουν δύο ή περισσότερα κράτη μέλη, οι αρμόδιες αρχές των εμπλεκομένων κρατών μελών εναρμονίζουν τα χρονοδιαγράμματά τους και συμφωνούν επί κοινού προγράμματος. Εάν ένας κοινός φορέας, ο οποίος έχει συσταθεί από τα συμμετέχοντα κράτη μέλη, υποβάλλει αίτηση για τη χορήγηση άδειας, θα πρέπει να επικοινωνεί μόνο με μία αρμόδια αρχή. Στη συνέχεια, η αρμόδια αρχή θα συντονίζεται με την άλλη ενδιαφερόμενη αρχή/τις άλλες ενδιαφερόμενες αρχές, προκειμένου να εξασφαλίσουν την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από το εφαρμοστέο δίκαιο σε όλα τα κράτη μέλη τα οποία αφορά το έργο, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5, παράγραφος 5.

    Αιτιολογία

    Σκοπός είναι να διευκολυνθεί η χορήγηση διασυνοριακών αδειών μέσω μιας μονοαπευθυντικής προσέγγισης των κοινών οντοτήτων.

    II.   ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ

    Κύρια μηνύματα

    1.

    υπογραμμίζει ότι η ολοκλήρωση του κεντρικού και εκτεταμένου διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) είναι καθοριστικής σημασίας για την εξασφάλιση εδαφικής συνοχής, καθότι έτσι καθίστανται όλες οι περιφέρειες πιο ευπρόσιτες και τονώνεται η οικονομική ανάπτυξη των απόκεντρων και παραμεθόριων περιφερειών·

    2.

    επισημαίνει ότι η ανάπτυξη των μεταφορικών υποδομών αποτελεί συχνά αρμοδιότητα των περιφερειακών αρχών, οι οποίες έχουν την ευθύνη του χωροταξικού σχεδιασμού, της έκδοσης των εγγράφων έγκρισης των σχεδίων και της χορήγησης αδειών εντός των διοικητικών ορίων τους·

    3.

    υπενθυμίζει ότι στον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη»και στον κανονισμό περί ΔΕΔ-Μ έχουν τεθεί φιλόδοξοι στόχοι για την ανάπτυξη υποδομών στην Ευρώπη. Στόχος είναι το κεντρικό δίκτυο ΔΕΔ-Μ να έχει ολοκληρωθεί έως το 2030, αλλά θα είναι δύσκολο να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες για την επίτευξη αυτών των φιλόδοξων επιδιώξεων·

    4.

    αναγνωρίζει ότι, μαζί με την ενίσχυση της «δεξαμενής έργων», τη διεύρυνση της χρηματοδότησης (μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη») και τη δημιουργία ευνοϊκού για τις επενδύσεις περιβάλλοντος, ο εξορθολογισμός αποτελεί σημαντικό πυλώνα της πολιτικής ΕΕ για το ΔΕΔ-Μ·

    5.

    επιδοκιμάζει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως μέρος της προσπάθειας επιτάχυνσης της υλοποίησης του δικτύου ΔΕΔ-Μ και επίτευξης των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να υπάρξει εναρμόνιση των διαδικασιών και των τεχνικών προτύπων, καθώς και να ενισχυθεί η διαλειτουργικότητα·

    6.

    υπενθυμίζει τις εν λόγω τρεις θεμελιώδεις αρχές:

    μέριμνα για τον συντονισμό των διαδικασιών από τόπο σε τόπο, τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και στο εσωτερικό τους·

    μέριμνα για τον συντονισμό των διαφόρων νομικών υποχρεώσεων όπως αυτές που απορρέουν από τις οδηγίες περί οικοτόπων, υδάτων και βιοποικιλότητας·

    διατήρηση και βελτίωση της συμμετοχής των απλών πολιτών·

    7.

    επιθυμεί να υπογραμμίσει τη σημασία του εξορθολογισμού των διαδικασιών κ.λπ. στις παραμεθόριες περιοχές. Ως εκ τούτου, η απλούστευση έκδοσης διοικητικών αδειών, οι διαδικασίες χορήγησης αδειών και άλλες κανονιστικές διαδικασίες θα αποσκοπούν στη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης του ΔΕΔ-Μ·

    8.

    τονίζει ότι, εάν τα κράτη μέλη διαθέτουν απλουστευμένες διαδικασίες, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να τις επιλέγουν·

    9.

    θεωρεί ότι, αντί της εφαρμογής της προτεινόμενης διαδικασίας σε όλα τα έργα του ΔΕΔ-Μ, στον κανονισμό θα πρέπει να διευκρινίζονται τα έργα που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του. Τα κράτη μέλη θα πρέπει, για παράδειγμα, να έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν ποια έργα εμπίπτουν στον παρόντα κανονισμό·

    10.

    αναγνωρίζει ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση του δικτύου ΔΕΔ-Μ υπονομεύεται από καθυστερήσεις που προκαλούν οι σχοινοτενείς διαδικασίες αδειοδότησης. Ωστόσο, οι άδειες αυτές χορηγούνται στο ολοκληρωμένο πλαίσιο των εθνικών διοικήσεων, με σεβασμό προς το ενωσιακά και εθνικά νομικά πλαίσια που ρυθμίζουν τα του χωροταξικού σχεδιασμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των πολιτών. Είναι δύσκολο να εφαρμοστεί αυτή η περίπλοκη διαδικασία με μία και μοναδική προσέγγιση και, άρα, μια εξατομικευμένη προσέγγιση κρίνεται καταλληλότερη·

    11.

    υπενθυμίζει ότι η απλούστευση και η μείωση του διοικητικού φόρτου αποτελούν έναν από τους βασικούς στόχους της τρέχουσας σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μολονότι τούτο αποτυπώνεται σε κάποιο βαθμό στην πρόταση κανονισμού, η απλούστευση και μείωση του διοικητικού φόρτου δεν πρέπει να υλοποιείται σε βάρος των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας. Πρέπει να είναι δυνατό να ακολουθούνται ειδικές προσεγγίσεις, εάν σε ένα κράτος μέλος υφίστανται ήδη απλουστευμένες διαδικασίες·

    12.

    υπενθυμίζει ότι για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, είναι ανάγκη να επιταχυνθεί η ανάπτυξη των σιδηροδρομικών υποδομών, να δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση προβλημάτων κυκλοφοριακής συμφόρησης και την κάλυψη ελλειπόντων κρίκων, αλλά και να υποστηριχθούν οι διασυνοριακές υποδομές που επιτρέπουν τις οικολογικές μεταφορές, σύμφωνα και με τις γνωμοδοτήσεις με τίτλο «Αποκατάσταση των ελλειπόντων συνδετικών κρίκων των μεταφορών στις παραμεθόριες περιφέρειες»και «Επίτευξη των στόχων όσον αφορά την κινητικότητα χαμηλών εκπομπών». Η ΕΕ θα μπορούσε να συμβάλει περαιτέρω στην οικονομική βιωσιμότητα της πράσινης κινητικότητας υποστηρίζοντας ενεργά ένα διεθνές σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών (ΣΕΔΕ), καθώς και ένα σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ με σταθερά υψηλές τιμές άνθρακα που δεν παρουσιάζουν διακυμάνσεις λόγω κερδοσκοπίας, όπως προτείνει η ΕτΠ στη γνωμοδότησή της με θέμα «Οικονομικά αποδοτικές μειώσεις των εκπομπών και επενδύσεις χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών»·

    13.

    υπενθυμίζει την ανάγκη εξισορρόπησης των —γενικά αλλά μη ρητά εκφρασμένων— συμφερόντων των χρηστών (πολιτών και οικονομικών φορέων εκμετάλλευσης), στο πνεύμα της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων και εμπορευμάτων, με τα συμφέροντα των θιγόμενων από την ανάπτυξη των υποδομών·

    Διασυνοριακές πτυχές

    14.

    επαναλαμβάνει ότι πρέπει να συνεχιστεί η προαγωγή της διασυνοριακής, διεθνικής και διαπεριφερειακής συνεργασίας για λόγους ενίσχυσης της εδαφικής συνεργασίας, όπως αυτή περιγράφεται στο άρθρο 174 της ΣΛΕΕ·

    15.

    επισημαίνει ότι είναι ακόμη επίκαιρες ορισμένες από τις διαπιστώσεις της ΕτΠ όσον αφορά τους περιορισμούς που προέκυψαν εξαιτίας διάφορων διαδικαστικών ή οργανωτικών προσεγγίσεων που ακολουθήθηκαν σε διασυνοριακά έργα (βλέπε π.χ. τη γνωμοδότηση με θέμα «Αποκατάσταση των ελλειπόντων συνδετικών κρίκων των μεταφορών στις παραμεθόριες περιφέρειες»). Επομένως, ζητεί την άρση των νομικών και διοικητικών αυτών φραγμών στην ανάπτυξη των διασυνοριακών μεταφορικών υποδομών (π.χ. γνωμοδότηση με θέμα «Ώθηση της ανάπτυξης και της συνοχής σε παραμεθόριες περιφέρειες της ΕΕ»)·

    16.

    επικροτεί την πρόθεση της πρότασης για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής συνεργασίας στα της ανάπτυξης των μεταφορικών συνδέσεων με σκοπό την αποκατάσταση των ελλειπόντων συνδετικών κρίκων. Ωστόσο, τα διασυνοριακά έργα και τα αμιγώς εθνικά έργα υπάγονται σε διαφορετικές προϋποθέσεις και μια προσέγγιση από την κορυφή προς τη βάση ενδέχεται να μην είναι κατάλληλη για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους·

    17.

    υπενθυμίζει ότι, μολονότι το δίκτυο ΔΕΔ-Μ είναι ένα μέσο προγραμματισμού για την ανάπτυξη πανευρωπαϊκών μεταφορικών συνδέσεων, πρέπει να διατηρηθεί η προσέγγιση με γνώμονα κάθε τόπο στα επιμέρους έργα ΔΕΔ-Μ. Ο χωροταξικός σχεδιασμός, καθώς και η συμμετοχή των απλών πολιτών και των λοιπών συναρμοδίων, πρέπει να πραγματοποιούνται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο·

    18.

    προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενθαρρύνει τη λήψη μέτρων που στοχεύουν στη διευκόλυνση της υλοποίησης των διασυνοριακών έργων ΔΕΔ-Μ και της επίλυσης των προβλημάτων κυκλοφοριακής συμφόρησης με τον εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών και απαιτήσεων.

    Βρυξέλλες, 7 Φεβρουαρίου 2019.

    Ο Πρόεδρος

    της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών

    Karl-Heinz LAMBERTZ


    Top