Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AE2780

    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση του προγράμματος “Fiscalis” για τη συνεργασία στον τομέα της φορολογίας» [COM(2018) 443 final — 2018/0233 (COD)]

    EESC 2018/02780

    ΕΕ C 62 της 15.2.2019, p. 118–120 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.2.2019   

    EL

    Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

    C 62/118


    Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση του προγράμματος “Fiscalis” για τη συνεργασία στον τομέα της φορολογίας»

    [COM(2018) 443 final — 2018/0233 (COD)]

    (2019/C 62/19)

    Εισηγητής: ο κ.

    Krister ANDERSSON

    Αίτηση γνωμοδότησης

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 14.6.2018

    Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, 4.7.2018

    Νομική βάση

    Άρθρα 114 και 304 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

     

     

    Αρμόδιο τμήμα

    Οικονομική και νομισματική ένωση, οικονομική και κοινωνική συνοχή

    Υιοθετήθηκε από το τμήμα

    3.10.2018

    Υιοθετήθηκε από την ολομέλεια

    17.10.2018

    Σύνοδος ολομέλειας αριθ.

    538

    Αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

    (υπέρ/κατά/αποχές)

    194/2/0

    1.   Συμπεράσματα και συστάσεις

    1.1.

    Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση ενός νέου προγράμματος «Fiscalis». Οι εθνικές φορολογικές αρχές εξακολουθούν να πάσχουν από ανεπαρκή ικανότητα και ανεπαρκή συνεργασία και η ΕΟΚΕ συμφωνεί ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για βελτίωση της λειτουργίας της φορολογικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της διοικητικής συνεργασίας, και για στήριξη των φορολογικών αρχών.

    1.2.

    Η ΕΟΚΕ συμφωνεί ότι η αύξηση της αποδοτικότητας μεταξύ των φορολογικών αρχών είναι σημαντική για τη συνοχή και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και η ΕΟΚΕ προσυπογράφει ότι αυτή η συνεργασία και ο αντίστοιχος συντονισμός μπορούν να επιτευχθούν μόνο σε επίπεδο ΕΕ.

    1.3.

    Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ανησυχία ότι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός των 270 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να είναι επαρκής, λαμβανομένου υπόψη του εκτενούς προγράμματος που προτάθηκε από την Επιτροπή και της ταχείας συνεχιζόμενης ψηφιοποίησης. Η ΕΟΚΕ συνιστά, συνεπώς, μια ενδιάμεση επανεξέταση της επάρκειας της χρηματοδότησης.

    1.4.

    Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η ψηφιακή ανάπτυξη και εκφράζει την ικανοποίησή της για τον στόχο που θέτει η Επιτροπή να διασφαλίσει τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων με άλλες σχετικές δράσεις που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε επίπεδο ΕΕ.

    1.5.

    Η ΕΟΚΕ προτρέπει την Επιτροπή να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη μιας κοινής σειράς μαθημάτων βασικής εκπαίδευσης για τις φορολογικές αρχές προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι μια κοινή προσπάθεια εκπαίδευσης θα μπορούσε, ενδεχομένως, να οδηγήσει στη δημιουργία μιας μελλοντικής ευρωπαϊκής φορολογικής ακαδημίας για τις φορολογικές αρχές.

    1.6.

    Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι, βάσει των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, οι δράσεις για τους κοινούς λογιστικούς ελέγχους, τις ομάδες έργου, τις επισκέψεις εργασίας και τις ομάδες εμπειρογνωμόνων για τη συνεργασία στον τομέα των ΤΠ συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον επιτυχημένων εργαλείων και καλεί την Επιτροπή να δώσει προτεραιότητα στις δράσεις αυτές στο πλαίσιο του νέου προγράμματος Fiscalis.

    1.7.

    Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την καθιέρωση πολυετών προγραμμάτων εργασίας προκειμένου να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος τόσο για την Επιτροπή όσο και για τα κράτη μέλη.

    1.8.

    Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι είναι σημαντικό η κοινωνία των πολιτών, στο σύνολό της, να καταστεί ενεργό μέρος του προγράμματος Fiscalis.

    2.   Εισαγωγή και ιστορικό πλαίσιο

    2.1.

    Στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων για το επόμενο Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027 (1), που εγκρίθηκε στις 2 Μαΐου 2017, η Επιτροπή δημοσίευσε την πρόταση για μια ανανεωμένη οικονομική δέσμευση για το πρόγραμμα Fiscalis.

    2.2.

    Η πρόταση της Επιτροπής αφορά την επέκταση του εν εξελίξει προγράμματος Fiscalis 2020, που θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1286/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και εκτελείται από την Επιτροπή σε συνεργασία με τα κράτη μέλη και τις συνδεδεμένες χώρες.

    2.3.

    Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσκοπεί να διευκολύνει τις απλουστεύσεις και τις προσαρμογές: (1) εκτεταμένη χρήση κατ’ αποκοπή ποσών ή μοναδιαίου κόστους, (2) απλούστευση και μείωση στην τυπολογία των δράσεων για την εξασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας, (3) βελτιωμένος ορισμός των κοινών στοιχείων και των εθνικών στοιχείων ώστε να αντικατοπτρίζονται καλύτερα η πραγματικότητα των σχεδίων ΤΠ και η ενσωμάτωση των χαρακτηριστικών τους και (4) δυνατότητα έγκρισης πολυετών προγραμμάτων εργασίας ώστε να αποφεύγεται ο ετήσιος διοικητικός φόρτος της επιτροπολογίας.

    2.4.

    Το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος προτείνεται επίσης να προσαρμοστεί και να είναι ανοικτό για συμμετοχή στα κράτη μέλη, στις προσχωρούσες χώρες, στις υποψήφιες και τις δυνάμει υποψήφιες χώρες, καθώς και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και στις τρίτες χώρες, εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

    2.5.

    Η Επιτροπή προτείνει προϋπολογισμό ύψους 270 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 για το πρόγραμμα Fiscalis, ενώ, για την περίοδο 2014-2020 η δημοσιονομική πρόταση ανέρχεται σε 223,2 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, στη συντριπτική πλειονότητά του, ο προϋπολογισμός προτείνεται να διατεθεί σε δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων ΤΠ.

    2.6.

    Γενικός στόχος του προγράμματος είναι η στήριξη των φορολογικών αρχών και της φορολογίας για την ενίσχυση της λειτουργίας της ενιαίας αγοράς, τόνωση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης και προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και των κρατών μελών της.

    2.7.

    Η Επιτροπή είναι της άποψης ότι το προτεινόμενο πρόγραμμα θα στηρίξει τη φορολογική πολιτική και τις φορολογικές αρχές μέσω δραστηριοτήτων ανάπτυξης διοικητικών ικανοτήτων και ικανοτήτων τεχνολογίας πληροφοριών (ΤΠ) και μέσω επιχειρησιακής συνεργασίας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα παράσχει άμεσες και κοινές απαντήσεις σε αναδυόμενα προβλήματα όπως η φορολογική απάτη, η φοροδιαφυγή και η φοροαποφυγή, η ψηφιοποίηση και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, ενώ παράλληλα θα αποτρέψει τον περιττό διοικητικό φόρτο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στις διασυνοριακές συναλλαγές.

    3.   Γενικές παρατηρήσεις

    3.1.

    Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την πρόταση της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση ενός νέου προγράμματος «Fiscalis». Οι εθνικές φορολογικές διοικήσεις εξακολουθούν να πάσχουν από ανεπαρκή ικανότητα και ανεπαρκή συνεργασία —τόσο εντός της ΕΕ όσο και με τρίτες χώρες—, και η ΕΟΚΕ συμφωνεί ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για βελτίωση της λειτουργίας της φορολογικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της διοικητικής συνεργασίας, και για στήριξη των φορολογικών αρχών.

    3.2.

    Η ΕΟΚΕ συμφωνεί ότι η αύξηση της αποδοτικότητας μεταξύ των φορολογικών αρχών είναι σημαντική για τη συνοχή και τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και η ΕΟΚΕ προσυπογράφει ότι αυτή η συνεργασία και ο αντίστοιχος συντονισμός μπορούν να επιτευχθούν μόνο σε επίπεδο ΕΕ. Η ΕΟΚΕ πιστεύει, επίσης, ότι ένα ενωσιακό πλαίσιο πιθανόν να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής και, κατά συνέπεια, να ενισχύσει το δυναμικό και την ανταγωνιστικότητα της ενιαίας αγοράς.

    3.3.

    Η ΕΟΚΕ συμμερίζεται την άποψη ότι μια προσέγγιση σε επίπεδο Ένωσης με νέο προσανατολισμό που θα εστιάζεται στην παροχή στήριξης στις εθνικές φορολογικές αρχές θα συμβάλλει στην πρόληψη και καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής και, ταυτόχρονα, στη μείωση του περιττού διοικητικού φόρτου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στις διασυνοριακές συναλλαγές. Η ΕΟΚΕ συμφωνεί με την άποψη ότι το προτεινόμενο πρόγραμμα θα ενισχύσει επίσης τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της Ένωσης και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης και των κρατών μελών της.

    3.4.

    Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ανησυχία ότι ο προτεινόμενος προϋπολογισμός των 270 εκατ. ευρώ δεν μπορεί να είναι επαρκής, λαμβανομένου υπόψη του εκτενούς προγράμματος που προτάθηκε από την Επιτροπή και της ταχείας συνεχιζόμενης ψηφιοποίησης. Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ συνιστά μια ενδιάμεση επανεξέταση της επάρκειας της χρηματοδότησης.

    3.5.

    Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι είναι σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη η ψηφιακή ανάπτυξη και εκφράζει την ικανοποίησή της για τον στόχο που θέτει η Επιτροπή να διασφαλίσει τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων με άλλες σχετικές δράσεις που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε επίπεδο ΕΕ.

    3.6.

    Η ΕΟΚΕ σημειώνει ότι, βάσει των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος, οι δράσεις για τους κοινούς λογιστικούς ελέγχους, τις ομάδες έργου, τις επισκέψεις εργασίας και τις ομάδες εμπειρογνωμόνων για τη συνεργασία στον τομέα των ΤΠ συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον επιτυχημένων εργαλείων. Ως εκ τούτου, η ΕΟΚΕ επιθυμεί να δοθεί προτεραιότητα στις εν λόγω δράσεις στο πλαίσιο του νέου προγράμματος Fiscalis.

    3.7.

    Η ΕΟΚΕ προτρέπει την Επιτροπή να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη για την ανάπτυξη μιας κοινής σειράς μαθημάτων βασικής εκπαίδευσης για τις φορολογικές αρχές προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι μια κοινή προσπάθεια εκπαίδευσης θα μπορούσε, ενδεχομένως, να οδηγήσει στη δημιουργία μιας μελλοντικής ευρωπαϊκής φορολογικής ακαδημίας για τις φορολογικές αρχές.

    3.8.

    Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την καθιέρωση πολυετών προγραμμάτων εργασίας προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της ενιαίας αγοράς και να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος τόσο για την Επιτροπή όσο και για τα κράτη μέλη.

    3.9.

    Η ΕΟΚΕ έχει επίγνωση του γεγονότος ότι, επί του παρόντος, η ανταλλαγή πληροφοριών αφορά μόνο την αποστολή πληροφοριών και όχι την επεξεργασία τους. Για την επίτευξη βαθιάς και επιτυχημένης συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών όσον αφορά την ανάπτυξη ικανοτήτων ΤΠ, η ΕΟΚΕ θεωρεί ότι η λειτουργία επεξεργασίας της ανταλλαγής πληροφοριών πρέπει να αναπτυχθεί περαιτέρω.

    3.10.

    Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι είναι σημαντικό η κοινωνία των πολιτών, στο σύνολό της, να καταστεί ενεργό μέρος του προγράμματος Fiscalis προκειμένου να συνεργαστεί ενεργά στην υλοποίησή του και να παρακολουθεί την πρόοδο που επιτυγχάνεται κατά την εξέλιξη του προγράμματος.

    3.11.

    Η ΕΟΚΕ αναγνωρίζει και επικροτεί θερμά την καινοτομία που δρομολογείται με το τρέχον πρόγραμμα και παρέχει έναν ευκολότερο και πιο απλό μηχανισμό για την προσαρμογή ή επέκταση των ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων για τη συνεργασία με τρίτες χώρες μη συνδεδεμένες με το πρόγραμμα, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς.

    3.12.

    Η ΕΟΚΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι η παρούσα πρόταση συνάδει με τα άλλα προτεινόμενα προγράμματα δράσης της ΕΕ, τα οποία θέτουν παρεμφερείς στόχους και αποσκοπούν στον περιορισμό της δόλιας συμπεριφοράς, στην οικοδόμηση αποτελεσματικότερων θεσμών και στην εφαρμογή υποστηρικτικών μέτρων προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

    3.13.

    Η ΕΟΚΕ συμμερίζεται την άποψη, ο προτεινόμενος προϋπολογισμός, στη συντριπτική πλειονότητά του, να διατεθεί σε δραστηριότητες ανάπτυξης ικανοτήτων ΤΠ. Η ΕΟΚΕ συναινεί, επίσης στην επιλογή ενός μοντέλου αρχιτεκτονικής ΤΠ το οποίο συνδυάζει κοινά και εθνικά στοιχεία έναντι ενός μοντέλου εξολοκλήρου κεντρικής αρχιτεκτονικής ΤΠ. Ένα ευρωπαϊκό ηλεκτρονικό μοντέλο με βάση τις εθνικές προτιμήσεις, τις απαιτήσεις και τους περιορισμούς θα διευκολύνει την επίτευξη, κατά αναλογικό τρόπο, της διαλειτουργικότητας και της διασυνδεσιμότητας προς το συμφέρον της εσωτερικής αγοράς.

    3.14.

    Η ΕΟΚΕ τονίζει ότι η κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών συνιστά μια σημαντική αρχή προκειμένου να διασφαλιστεί από κοινού η ανάπτυξη και η λειτουργία των ευρωπαϊκών ηλεκτρονικών συστημάτων. Αυτό διευκολύνει την εξεύρεση κατάλληλης λύσης τόσο για τη διαμόρφωση μιας περισσότερο ολιστικής άποψης της ΕΕ όσο και για να προσδιοριστεί ό,τι είναι εφαρμόσιμο και λειτουργικό για το εκάστοτε κράτος μέλος, με την ελπίδα να βελτιστοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα.

    3.15.

    Οι φορολογικές διοικήσεις δεν θα είναι οι μόνες που θα επωφεληθούν από τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης. Η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι ένα ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον θα ενισχύσει επίσης την επιχειρηματική κοινότητα της ΕΕ και θα τονώσει την ανάπτυξη. Με τη μείωση του κόστους συμμόρφωσης και του διοικητικού φόρτου, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να επικεντρώνονται στις κύριες δραστηριότητές τους, δημιουργώντας ανάπτυξη και ευκαιρίες απασχόλησης.

    Βρυξέλλες, 17 Οκτωβρίου 2018.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

    Luca JAHIER


    (1)  COM(2018) 321 final.


    Top