EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017XG1222(01)

Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τις διασυνοριακές πτυχές της πολιτικής για το οινόπνευμα — αντιμετώπιση της επιβλαβούς χρήσης οινοπνεύματος

ΕΕ C 441 της 22.12.2017, p. 3–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

22.12.2017   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 441/3


Συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τις διασυνοριακές πτυχές της πολιτικής για το οινόπνευμα — αντιμετώπιση της επιβλαβούς χρήσης οινοπνεύματος

(2017/C 441/04)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

1.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ότι σύμφωνα με το άρθρο 168 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), κατά τον καθορισμό και την εφαρμογή όλων των πολιτικών και δράσεων της Ένωσης θα πρέπει να εξασφαλίζεται υψηλού επιπέδου προστασία της υγείας του ανθρώπου και ότι η δράση της Ένωσης θα πρέπει να συμπληρώνει τις εθνικές πολιτικές, χωρίς ωστόσο να θίγονται οι ευθύνες των κρατών μελών όσον αφορά τη διαμόρφωση της πολιτικής τους στον τομέα της υγείας, καθώς και την οργάνωση και την παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και ιατρικής περίθαλψης.

2.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ τις αρχές της εσωτερικής αγοράς, όπως προβλέπονται στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στη ΣΛΕΕ.

3.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ τις διάφορες πρωτοβουλίες που ενέκρινε το Συμβούλιο σχετικά με τις βλάβες που προκαλούνται από την επιβλαβή χρήση του οινοπνεύματος και, ιδίως, τα πλέον πρόσφατα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με μια στρατηγική της ΕΕ για να περιοριστούν οι βλάβες που οφείλονται στην κατανάλωση οινοπνεύματος, που εγκρίθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2015 (1)  (2).

4.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ το ψήφισμα που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 29 Απριλίου 2015 σχετικά με μια «στρατηγική για το οινόπνευμα» (3) όπου καλεί την Επιτροπή να επεξεργαστεί μια νέα στρατηγική για το οινόπνευμα (2016-2022), στο πλαίσιο της οποίας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «τονίζει την ανάγκη να αναγράφεται σαφώς στις ετικέτες των αλκοολούχων ποτών τουλάχιστον το θερμιδικό περιεχόμενό τους το συντομότερο δυνατό», και όπου «ζητεί από την Επιτροπή να αξιολογήσει και, εάν χρειαστεί, να αναμορφώσει το ρόλο και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού φόρουμ για το οινόπνευμα και την υγεία (EAHF)» (4) και να ενισχύσει τη συνεργασία με την επιτροπή για τις εθνικές πολιτικές και δράσεις για το οινόπνευμα (CNAPA) (5) σε επίπεδο ΕΕ.

5.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ την ανακοίνωση της Επιτροπής με τίτλο «Μια στρατηγική της ΕΕ για τη στήριξη των κρατών μελών στην προσπάθειά τους να μειώσουν τις βλαβερές συνέπειες του οινοπνεύματος» (2007-2012) (6), ιδίως όταν οι διασυνοριακές πτυχές, για παράδειγμα σχετικά με την επισήμανση ή τη διαφήμιση, θα ωφεληθούν από την προστιθέμενη αξία της δράσης σε επίπεδο ΕΕ, και ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ για την ανάληψη δεσμεύσεων από την Επιτροπή να υλοποιήσει περαιτέρω και να στηρίξει αυτές τις δράσεις, ιδίως στο πλαίσιο της επιτροπής CNAPA και του Ευρωπαϊκού φόρουμ για το οινόπνευμα και την υγεία.

6.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ την έκθεση που υπέβαλε η Επιτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, στις 13 Μαρτίου 2017, σχετικά με την υποχρεωτική επισήμανση των αλκοολούχων ποτών με κατάλογο συστατικών και διατροφική δήλωση (7).

7.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ τη γνωμοδότηση που εξέδωσε η Επιτροπή των Περιφερειών στις 9 Φεβρουαρίου 2017 με θέμα «Η πορεία προς μια αναγκαία στρατηγική της ΕΕ για θέματα που σχετίζονται με την κατανάλωση οινοπνεύματος» (8), όπου ζητείται μια νέα στρατηγική της ΕΕ για το οινόπνευμα, υιοθετώντας την πρόσκληση από το Συμβούλιο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ανάληψη ισχυρού ηγετικού πολιτικού ρόλου για το ζήτημα και όπου επισημαίνονται συγκεκριμένοι τομείς δράσης, όπως η μείωση της έκθεσης των παιδιών και των νέων στη διαφήμιση και την εμπορική προώθηση του οινοπνεύματος καθώς και η βελτίωση της επισήμανσης του οινοπνεύματος σε επίπεδο ΕΕ και η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

8.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για το περιβάλλον και την υγεία (9), όπου αναγνωρίζεται, μεταξύ των αρχών για τη δημόσια πολιτική, ότι η υγεία των ατόμων και των κοινοτήτων θα πρέπει να λάβουν σαφή προτεραιότητα έναντι των εκτιμήσεων για την οικονομία και το εμπόριο.

9.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ την Παγκόσμια στρατηγική για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης του οινοπνεύματος (10), που εγκρίθηκε, στις 21 Μαΐου 2010, από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), καθώς και το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης της ΠΟΥ για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης του οινοπνεύματος 2012-2020 (11), που εγκρίθηκε, στις 15 Σεπτεμβρίου 2011, από το σύνολο των 53 κρατών μελών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια της ΠΟΥ. Και τα δύο έγγραφα υπογραμμίζουν την ανάγκη να υιοθετηθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και να δραστηριοποιηθούν κατάλληλα τομείς όπως η ανάπτυξη, οι μεταφορές, η δικαιοσύνη, η κοινωνική πρόνοια, η δημοσιονομική πολιτική, το εμπόριο, η γεωργία, η πολιτική για τους καταναλωτές, η εκπαίδευση και η απασχόληση, καθώς και η κοινωνία των πολιτών και οικονομικοί φορείς (12).

10.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ το Παγκόσμιο σχέδιο δράσης για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδιδόμενων ασθενειών (ΜΜΑ) 2013-2020 (13) που εγκρίθηκε από την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του 2013, όπου τίθεται ο στόχος της επίτευξης μιας σχετικής μείωσης, τουλάχιστον κατά 10 %, της επιβλαβούς χρήσης του οινοπνεύματος μέχρι το 2025.

11.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που εγκρίθηκαν από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2015, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται ο στόχος της ενίσχυσης της πρόληψης και της θεραπείας για την κατάχρηση ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της επιβλαβούς χρήσης του οινοπνεύματος (14).

12.

ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ για την πρόοδο που σημείωσαν τα κράτη μέλη, με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στις οικείες ευρείες εθνικές στρατηγικές και σχέδια δράσης που αποσκοπούν στη μείωση της επιβλαβούς χρήσης του οινοπνεύματος.

13.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί την περιοχή με την πλέον βαριά κατανάλωση οινοπνεύματος στον κόσμο. Η μέση κατανάλωση είναι σχεδόν διπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο (15). Οι βλάβες που προκαλεί το οινόπνευμα είναι επίσης οι μεγαλύτερες στον κόσμο, είτε εμφανίζονται με τη μορφή πολυάριθμων παθήσεων τις οποίες είναι γνωστό ότι προκαλεί το οινόπνευμα (16) είτε ως δαπάνες, μεταξύ άλλων σε βάρος της κοινωνίας λόγω της εγκληματικότητας, της βίας, της μειωμένης ικανότητας προς εργασία ή της πρόκλησης βλάβης σε παιδιά και οικογένειες (17).

14.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ότι η μείωση της επιβλαβούς χρήσης του οινοπνεύματος συμβάλλει ταυτόχρονα στη βιώσιμη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας και στην ευημερία του πληθυσμού. Η μείωση της επιβλαβούς χρήσης του οινοπνεύματος αποφέρει οικονομικά και δημοσιονομικά οφέλη σε όλα τα κράτη μέλη και τους πολίτες τους, για παράδειγμα μέσω της συμβολής στη βιωσιμότητα των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης σύμφωνα με τους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» (18).

15.

ΤΟΝΙΖΕΙ ότι η επιβλαβής χρήση του οινοπνεύματος αποτελεί σημαντικό παράγοντα που συντελεί στην ύπαρξη ανισοτήτων στον τομέα της υγείας μεταξύ των κρατών μελών και στο εσωτερικό αυτών (19).

16.

ΤΟΝΙΖΕΙ ότι η μείωση των επιβλαβών συνεπειών του οινοπνεύματος απαιτεί δράσεις σε ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής και εμπλέκει πολλούς τομείς της κοινωνίας σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, προκειμένου να επιτευχθούν τα ανθρώπινα και κοινωνικά όσο και τα οικονομικά και χρηματοδοτικά οφέλη για το σύνολο των κρατών μελών και τους πολίτες τους.

17.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ότι σύμφωνα με την επιστημονική γνωμοδότηση της επιστημονικής ομάδας του Ευρωπαϊκού φόρουμ για το οινόπνευμα και την υγεία (20) καθώς και με πιο πρόσφατες μελέτες (21), η εμπορική προώθηση αλκοολούχων ποτών έχει αντίκτυπο στη συμπεριφορά των καταναλωτών, και ιδίως των παιδιών και των νέων, οι οποίοι είναι πιο εκτεθειμένοι στη διαφήμιση μέσω των νέων επιγραμμικών μέσων επικοινωνίας και είναι περισσότερο πιθανό να σχηματίσουν θετική εντύπωση για εταιρικά σήματα που είναι χορηγοί αθλητικών δραστηριοτήτων.

18.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ότι στην έκθεσή της σχετικά με την υποχρεωτική επισήμανση των αλκοολούχων ποτών με κατάλογο συστατικών και διατροφική δήλωση (22), η Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει λόγος να απουσιάζουν οι πληροφορίες αυτές από τα αλκοολούχα ποτά και καλεί τον κλάδο να υποβάλει, εντός ενός έτους, πρόταση για την αυτορρύθμιση ολόκληρου του κλάδου των αλκοολούχων ποτών.

19.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ότι, παρόλο που ο κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1169/2011 εξαιρεί τα αλκοολούχα ποτά από την υποχρεωτική διατροφική δήλωση για τα συστατικά και τη θρεπτική αξία, ορισμένα κράτη μέλη έχουν διατηρήσει ή θεσπίσει εθνικά μέτρα για την επιβολή απαιτήσεων επισήμανσης ή προειδοποιήσεων για την υγεία, ενώ ορισμένοι παραγωγοί αλκοολούχων ποτών παρέχουν οικειοθελώς τις σχετικές πληροφορίες στους καταναλωτές.

20.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ότι, ενώ η τιμή της αλκοόλης είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που διέπουν τη συνολική κατανάλωση οινοπνεύματος και ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιούν οι χώρες για την πρόληψη της επιβλαβούς χρήσης του οινοπνεύματος (23), οι στόχοι πολλών κρατών μελών για την υγεία μπορούν να αμφισβητηθούν λόγω της μεταφοράς υπερβολικά μεγάλων ποσοτήτων αλκοολούχων από τη μια χώρα στην άλλη, για υποτιθέμενη προσωπική χρήση.

21.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ότι η φυσική διαθεσιμότητα και η ευκολία πρόσβασης στο οινόπνευμα έχει αντίκτυπο στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και ότι, στο πλαίσιο αυτό, η ανάπτυξη των διαδικτυακών πωλήσεων παρουσιάζει νέες προκλήσεις για τα κράτη μέλη ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος, ιδίως σε σχέση με τη διαθεσιμότητα αλκοολούχων ποτών σε ανηλίκους.

22.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ότι η αποτελεσματικότητα των κανονισμών και των σχεδίων των κρατών μελών με στόχο τη θέσπιση μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την πρόληψη της επιβλαβούς χρήσης του οινοπνεύματος μπορεί να αποδυναμωθεί από την έκθεση στη διασυνοριακή διαφήμιση, όπως και την επιγραμμική διαφήμιση καθώς και το διασυνοριακό εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών πωλήσεων. Ως εκ τούτου, η πολυμερής συνεργασία στην οποία θα συμμετέχουν διάφοροι τομείς πολιτικής, μεγιστοποιεί τα οφέλη των εθνικών μέτρων που σχετίζονται με προβλήματα υγείας που οφείλονται στην κατανάλωση οινοπνεύματος.

23.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ότι τα συγκρίσιμα στοιχεία για την κατανάλωση οινοπνεύματος και τις βλαβερές του συνέπειες που έχουν συγκεντρωθεί με βάση μια κοινή μεθοδολογία, αποτελούν πολύτιμο στοιχείο για την ανάπτυξη μέτρων πολιτικής που λαμβάνονται στον τομέα του οινοπνεύματος εντός της ΕΕ, όπως επίσης και για την αξιολόγηση του αντίκτυπού τους, και, στο πλαίσιο αυτό, ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ για τις εργασίες που έχουν ήδη αναληφθεί στο πλαίσιο της κοινής δράσης για τη μείωση των βλαβερών συνεπειών του οινοπνεύματος (JARARHA) (24).

ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ:

24.

Να συνεχίσουν να ενισχύουν την εφαρμογή του παγκόσμιου σχεδίου δράσης για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών νοσημάτων 2013-2020, με σκοπό να επιτευχθεί ο στόχος της σχετικής μείωσης κατά 10 % της επιβλαβούς χρήσης του οινοπνεύματος μέχρι το 2025.

25.

Να συνεχίσουν να ενσωματώνουν το στόχο της μείωσης των βλαβερών συνεπειών του οινοπνεύματος σε όλες τις σχετικές εθνικές πολιτικές, όπως τις πολιτικές που ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στις τιμές των αλκοολούχων ποτών καθώς και τις πολιτικές που αποσκοπούν στη ρύθμιση της εμπορικής προώθησης και πώλησης αλκοολούχων ποτών, σύμφωνα με τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την υγεία σε όλες τις πολιτικές (25).

26.

Να εξετάσουν τη δυνατότητα θέσπισης μέτρων για τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης του οινοπνεύματος σε εθνικό επίπεδο και στο πλαίσιο της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας, σεβόμενα ταυτόχρονα την εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς, όπως είναι τα μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία των παιδιών και των νέων από την έκθεση στη διασυνοριακή διαφήμιση εντός της ενιαίας αγοράς, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων πληροφοριών μέσω της επισήμανσης των αλκοολούχων ποτών, καθώς και για την αποτροπή παράνομων δραστηριοτήτων που συνδέονται με τη διασυνοριακή μεταφορά αλκοολούχων ποτών.

27.

Να παρακολουθούν στενά την τήρηση των εθνικών και ενωσιακών μέτρων που αποσκοπούν στην πρόληψη της επιβλαβούς χρήσης του οινοπνεύματος, όπως η ελάχιστη ηλικία για την αγορά αλκοολούχων ποτών και οι προϋποθέσεις για τη διασυνοριακή μεταφορά αλκοολούχων ποτών.

28.

Να διερευνήσουν τις δυνατότητες, μεταξύ άλλων μέσω διμερών και πολυμερών συμφωνιών, για την πρόληψη του ενδεχόμενου αρνητικού αντίκτυπου διασυνοριακών ζητημάτων στην αποτελεσματικότητα των εθνικών μέτρων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της επιβλαβούς χρήσης του οινοπνεύματος.

ΚΑΛΕΙ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

29.

Να συνεχίσουν τη συλλογή και την ανταλλαγή πληροφοριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τα εθνικά μέτρα που θεσπίζονται στο πλαίσιο της πολιτικής για το οινόπνευμα καθώς και για την εφαρμογή των εθνικών μέτρων για τα αλκοολούχα ποτά.

30.

Να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τη συνεργασία και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών με στόχο τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης του οινοπνεύματος εντός της ΕΕ, όπου αυτό είναι δυνατό, ιδίως μέσω της καλύτερης εποπτείας των δραστηριοτήτων που ενδέχεται να αποδυναμώνουν την αποτελεσματικότητα των εθνικών πολιτικών για το οινόπνευμα σε άλλα κράτη μέλη, όπως η διασυνοριακή μετάδοση διαφημιστικών μηνυμάτων και οι διασυνοριακές αγορές αλκοολούχων ποτών.

31.

Να υποστηρίξουν την εκπόνηση μελετών και επιστημονικών ερευνών με στόχο τον προσδιορισμό των πλέον αποτελεσματικών μέτρων και πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της επιβλαβούς χρήσης του οινοπνεύματος, και να κοινοποιήσουν τα αποτελέσματα, ώστε, μεταξύ άλλων, να βελτιστοποιήσουν τον αντίκτυπο των παρεχόμενων πληροφοριών για τα αλκοολούχα ποτά, π.χ. μέσω της επισήμανσης.

32.

Με βάση τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν από την ΠΟΥ, να αναπτύξουν, στο πλαίσιο της κοινής δράσης της ΕΕ σχετικά με την επιβλαβή χρήση του οινοπνεύματος και, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και άλλους οργανισμούς της ΕΕ (26), μια κοινή μεθοδολογία για τη συλλογή και την ανάλυση σχετικών δεδομένων για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του αντίκτυπου των εθνικών και ενωσιακών διατομεακών μέτρων σχετικά με τη μείωση της επιβλαβούς χρήσης του οινοπνεύματος, συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών και άλλων στοιχείων σχετικά με τις διασυνοριακές αγορές, ώστε να εκτιμηθεί ο όγκος, το περιεχόμενο και ο αντίκτυπος της εμπορικής προώθησης των αλκοολούχων ποτών στα νέα μέσα, και ιδίως οι επιπτώσεις για τα παιδιά και τους νέους.

ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

33.

Να εγκρίνει μια στρατηγική για τη μείωση των βλαβερών συνεπειών του οινοπνεύματος, όπως αναφέρεται στην παράγραφο 21 των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με μια στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των βλαβερών συνεπειών του οινοπνεύματος (27), η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις επιστημονικές, τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της επιβλαβούς χρήσης του οινοπνεύματος και τις εξελίξεις στους διάφορους τομείς πολιτικής της ΕΕ που έχουν αντίκτυπο στις βλαβερές συνέπειες του οινοπνεύματος και που έχουν επέλθει από το 2012 και μετά.

34.

Να συνεχίσει την ενσωμάτωση των στόχων για τη μείωση των βλαβερών συνεπειών του οινοπνεύματος σε όλες τις σχετικές πολιτικές της ΕΕ, σύμφωνα με τις συστάσεις που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την υγεία σε όλες τις πολιτικές.

35.

Σεβόμενη πλήρως τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας καθώς και τις τοπικές και περιφερειακές κοινωνικές και πολιτισμικές παραδόσεις, να συνεχίσει να στηρίζει τις πολιτικές πρόληψης των κρατών μελών προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση οινοπνεύματος, να αποτραπεί η κατάχρηση οινοπνεύματος και να αντιμετωπιστούν οι βλαβερές του συνέπειες.

36.

Να διερευνήσει όλες τις δυνατότητες για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των πρωτοβουλιών όλων των ενδιαφερομένων στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος δράσης στον τομέα της δημόσιας υγείας (28), και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της CNAPA. Να δρομολογήσει και να εφαρμόσει νέα κοινή δράση σχετικά με την επιβλαβή χρήση του οινοπνεύματος, με βάση το έργο που έχει ξεκινήσει η επιτυχημένη JARARHA που έληξε το 2016, κατ' αντιστοιχία με το πρόγραμμα για την υγεία.

37.

Να συνεχίσει να παρακολουθεί την ανάπτυξη των νέων μέσων και την επάρκεια των υφιστάμενων μέτρων με στόχο τη μείωση της έκθεσης, ιδίως των παιδιών και των νέων, στις διαφημίσεις αλκοολούχων ποτών που μεταδίδονται μέσω ψηφιακών μέσων, συμπεριλαμβανομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

38.

Να λάβει υπόψη, κατά την αξιολόγηση των προτάσεων για την αυτορρύθμιση σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα συστατικά και τη θρεπτική αξία των αλκοολούχων ποτών, την οποία θα υποβάλει ο κλάδος έως τα τέλη Μαρτίου 2018 (29), την ανάγκη των καταναλωτών για πληροφόρηση και τη δυνατότητα να προβαίνουν σε ενημερωμένες επιλογές, τα οφέλη των προτεινόμενων μέτρων για την πρόληψη της επιβλαβούς χρήσης του οινοπνεύματος, τον εθισμό και την ανάγκη να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της ενιαίας αγοράς και το θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο των προτεινόμενων μέτρων σε όλους τους τομείς.

Σε περίπτωση που η προσέγγιση της αυτορρύθμισης δεν κριθεί ικανοποιητική, να δρομολογήσει χωρίς καθυστέρηση μια αξιολόγηση αντίκτυπου με σκοπό να υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, έως τα τέλη του 2019, κατάλληλα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η παροχή των σχετικών πληροφοριών για τα συστατικά και τη θρεπτική αξία για ολόκληρο τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών.

Να εξασφαλίσει τη διαφάνεια της αξιολόγησης και των επακόλουθων μέτρων, καθιστώντας διαθέσιμους στο κοινό με ευκόλως προσβάσιμο και λεπτομερή τρόπο τους λόγους καθώς και όλες τις σχετικές πληροφορίες.

39.

Να συνεχίσει να υποβάλλει στο Συμβούλιο εκθέσεις ανά διετία σχετικά με τα αποτελέσματα των εργασιών της και την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς τη μείωση των βλαβερών συνεπειών του οινοπνεύματος (30), τηρώντας παράλληλα ανοικτό στο κοινό ηλεκτρονικό ενιαίο μητρώο όλων των πρωτοβουλιών και των δράσεων που αναλαμβάνονται από την Επιτροπή σχετικά με τις διάφορες πολιτικές, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της επιβλαβούς χρήσης του οινοπνεύματος.


(1)  ΕΕ C 418 της 16.12.2015, σ. 6.

(2)  Βλέπε επίσης: σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με την κατανάλωση οινοπνεύματος από νέους, και ιδιαίτερα από τα παιδιά και τους εφήβους (ΕΕ L 161 της 16.6.2001, σ. 38), συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με μια κοινοτική στρατηγική για να περιοριστούν οι βλάβες που οφείλονται στην κατανάλωση οινοπνεύματος (ΕΕ C 175 της 20.6.2001, σ. 1), συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με το οινόπνευμα και τους νέους (9507/04), συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για να περιοριστούν οι βλάβες που οφείλονται στην κατανάλωση οινοπνεύματος (16165/06), συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη μείωση του άχθους του καρκίνου (10414/08), συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με το οινόπνευμα και την υγεία (ΕΕ C 302 της 12.12.2009, σ. 15), συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με την κάλυψη των χασμάτων στον τομέα της υγείας στην ΕΕ μέσω εναρμονισμένης δράσης για την προαγωγή συμπεριφορών που εντάσσονται σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής (ΕΕ C 359 της 9.12.2011, σ. 5).

(3)  ΕΕ C 346 της 21.9.2016, σ. 32.

(4)  Ευρωπαϊκό φόρουμ για το οινόπνευμα και την υγεία: https://ec.europa.eu/health/alcohol/forum/forum_details_en#fragment0.

(5)  https://ec.europa.eu/health/alcohol/committee_en.

(6)  14851/06.

(7)  7303/17.

(8)  ΕΕ C 207 της 30.6.2017, σ. 61.

(9)  Ευρωπαϊκός Χάρτης για το περιβάλλον και την υγεία, που εγκρίθηκε στις 7 και 8 Δεκεμβρίου 1989 από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Υγείας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας της ΠΟΥ και από την Επιτροπή, η οποία ενεργεί εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ως κατευθυντήριας γραμμής για τη μελλοντική δράση της Κοινότητας σε τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Κοινότητας.

(10)  Ψήφισμα WHA63.13, σ. 27.

(11)  Ψήφισμα EUR/RC61/R4.

(12)  Βλέπε σημείο 6 στοιχείο β) στη σελίδα 6 της συνολικής στρατηγικής, http://www.who.int/substance_abuse/activities/gsrhua/en/.

(13)  http://www.who.int/nmh/events/ncd_action_plan/en/.

(14)  Βλέπε για το στόχο 3 http://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/.

(15)  Βλέπε Alcohol in the European Union – Consumption, harm and policy approaches, World Health Organisation Regional Office for Europe and the European Union, 2012.

(16)  Όπως υπενθυμίζει η ΠΟΥ στο έγγραφο Πολιτική στην πράξη – Ένα εργαλείο για τη μέτρηση της υλοποίησης της πολιτικής για το οινόπνευμα (2017), «στην Ευρώπη καταγράφεται παγκοσμίως η μεγαλύτερη κατανάλωση οινοπνεύματος και η μεγαλύτερη επιβάρυνση λόγω παθήσεων για τις οποίες ευθύνεται η κατανάλωση οινοπνεύματος».

(17)  Βλέπε Alcohol in the European Union – Consumption, harm and policy approaches, World Health Organisation Regional Office for Europe and the European Union, 2012.

(18)  https://ec.europa.eu/info/strategy/european-semester/framework/europe-2020-strategy_en.

(19)  Το Συμβούλιο είχε ήδη επισημάνει από το 2009 ότι οι «ανισότητες στην υγεία βασίζονται σε κοινωνικούς παράγοντες και συνδέονται έντονα, μεταξύ άλλων, με την κατανάλωση οινοπνεύματος, τόσο ως αιτία όσο και ως αποτέλεσμα. Η επιβλαβής χρήση του οινοπνεύματος αποτελεί γνωστό κίνδυνο ή αιτιώδη παράγοντα για ορισμένες μεταδοτικές και μη μεταδοτικές ασθένειες και έχει αντίκτυπο στην υγεία του εργατικού δυναμικού» (Βλέπε τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με το οινόπνευμα και την υγεία, που αναφέρονται στην υποσημείωση 2).

(20)  http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/alcohol/Forum/docs/science_o01_en.pdf.

(21)  Για τις μελέτες αυτές, βλέπε τα αποτελέσματα της μελέτης που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 από τη RAND Europe, κατόπιν αιτήματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, https://ec.europa.eu/health//sites/health/files/alcohol/docs/alcohol_rand_youth_exposure_marketing_en.pdf.

Για τις πλέον πρόσφατες μελέτες, βλέπε Jernigan, D., Noel, J., Landon, J., Thornton, N. and Lobstein, T. (2017) Alcohol marketing and youth alcohol consumption: a systematic review of longitudinal studies, που δημοσιεύτηκαν το 2008. Εθισμός, 112: 7-20. doi: 10.1111/add.13591.

(22)  Έκθεση που αναφέρεται στην παράγραφο 5.

(23)  Βλέπε Global Strategy to Reduce the Harmful Use of Alcohol, WHO, 2010.

(24)  Στο http://www.rarha.eu/Pages/default.aspx, και ειδικότερα την έκθεση «Comparative monitoring of alcohol epidemiology across the EU».

(25)  Συμπεράσματα του Συμβουλίου που εγκρίθηκαν στις 30 Νοεμβρίου 2006 (16167/06).

(26)  Για παράδειγμα, Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ), Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (ΟΑΥΕ - ΕΕ).

(27)  Αναφέρονται στην παράγραφο 2.

(28)  Βλέπε τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 282/2014 του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014, σχετικά με τη θέσπιση τρίτου Προγράμματος για τη δράση της Ένωσης στον τομέα της υγείας (2014-2020) και την κατάργηση της απόφασης αριθ. 1350/2007/ΕΚ (ΕΕ L 86 της 21.3.2014, p. 1).

(29)  Βλέπε τα συμπεράσματα της έκθεσης της Επιτροπής σχετικά με την υποχρεωτική επισήμανση των αλκοολούχων ποτών με κατάλογο συστατικών και διατροφική δήλωση (7303/17 - COM(2017) 58 final).

(30)  Όπως ζητείται στην παράγραφο 22 των συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με μια στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των βλαβερών συνεπειών του οινοπνεύματος (2015), που αναφέρονται στην παράγραφο 2.


Top