EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0068

Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για την τροποποίηση του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. 560/2014 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, της 6ης Μαΐου 2014, σχετικά με την κοινή επιχείρηση βιομηχανιών βιοπροϊόντων

COM/2017/068 final - 2017/024 (NLE)

Βρυξέλλες, 22.2.2017

COM(2017) 68 final

2017/0024(NLE)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. 560/2014 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, της 6ης Μαΐου 2014, σχετικά με την κοινή επιχείρηση βιομηχανιών βιοπροϊόντων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1.ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ

Αιτιολόγηση και στόχοι της πρότασης

Η κοινή επιχείρηση βιομηχανιών βιοπροϊόντων («κοινή επιχείρηση BBI») είναι οργανισμός στον οποίο έχει ανατεθεί η υλοποίηση της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα 1 και του οποίου τα μέλη είναι, αφενός, η Ένωση εκπροσωπούμενη από την Επιτροπή και, αφετέρου, η κοινοπραξία βιομηχανιών βιοπροϊόντων (Bio-based Industries Consortium Aisbl / «BIC») 2 . Η κοινή επιχείρηση BBI συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 560/2014 του Συμβουλίου («ο κανονισμός του Συμβουλίου») για την υλοποίηση της κοινής τεχνολογικής πρωτοβουλίας για τις βιομηχανίες βιοπροϊόντων («πρωτοβουλία κοινής επιχείρησης BBI»), έως την 31η Δεκεμβρίου 2024. Το καταστατικό της κοινής επιχείρησης ΒΒΙ παρατίθεται στο παράρτημα του κανονισμού 560/2014 του Συμβουλίου («το καταστατικό»).

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του κανονισμού του Συμβουλίου, η μέγιστη συνεισφορά της Ένωσης για τις διοικητικές και επιχειρησιακές δαπάνες της κοινής επιχείρησης BBI θα πρέπει να ανέρχεται στο ποσό των 975 εκατ. EUR. Η εν λόγω συνεισφορά θα κατανέμεται ως εξής:

-29,25 εκατ. EUR κατ’ ανώτατο όριο, που αφορούν χρηματοδοτικές 3 συνεισφορές για τις διοικητικές δαπάνες της κοινής επιχείρησης BBI 4 και

-τουλάχιστον 945,75 εκατ. EUR, που αφορούν χρηματοδοτικές συνεισφορές για τις επιχειρησιακές δαπάνες της κοινής επιχείρησης BBI4 (εφεξής καλούμενη «η συνεισφορά της ΕΕ»).

Σύμφωνα με το άρθρο 4 του κανονισμού του Συμβουλίου, η συνεισφορά της BIC ή των οντοτήτων που την απαρτίζουν για τις διοικητικές και επιχειρησιακές δαπάνες της πρωτοβουλίας κοινής επιχείρησης BBI θα πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο ποσό των 2 730 εκατ. EUR. Η εν λόγω συνεισφορά θα κατανέμεται ως εξής:

-29,25 εκατ. EUR κατ’ ανώτατο όριο, που αφορούν χρηματοδοτικές συνεισφορές για τις διοικητικές δαπάνες της κοινής επιχείρησης BBI 5 ·

-τουλάχιστον 182,5 εκατ. EUR, που αφορούν χρηματοδοτικές συνεισφορές για τις επιχειρησιακές δαπάνες της κοινής επιχείρησης BBI 6 ·

-απροσδιόριστο ποσό 7 που αφορά συνεισφορές σε είδος 8 κατά την υλοποίηση έμμεσων δράσεων 9 (αναφέρονται και ως συνεισφορές σε είδος για επιχειρησιακές δαπάνες, εφεξής καλούμενες «IKOP»)· και

-τουλάχιστον 1 755 εκατ. EUR, που αφορούν συνεισφορές σε είδος κατά την υλοποίηση συμπληρωματικών δραστηριοτήτων (εφεξής καλούμενες «IKAA») 10 .

Η παρούσα πρόταση τροποποίησης αφορά τις νομικές ιδιαιτερότητες της χρηματοδοτικής συνεισφοράς που αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 3 στοιχείο β) και το άρθρο 12 παράγραφος 4 του καταστατικού που παρατίθεται στο παράρτημα του κανονισμού 560/2014 του Συμβουλίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 3 στοιχείο β) και το άρθρο 12 παράγραφος 4 του καταστατικού, η χρηματοδοτική συνεισφορά για τις επιχειρησιακές δαπάνες, ύψους τουλάχιστον 182,50 εκατ. EUR, θα πρέπει να καταβληθεί από την BIC 11  έως την 31η Δεκεμβρίου 2024 12 . Επιπλέον, όπως προκύπτει από το άρθρο 12 παράγραφος 3 στοιχείο β) σε συνδυασμό με το άρθρο 12 παράγραφος 5 του καταστατικού, η εν λόγω χρηματοδοτική συνεισφορά της BIC θα πρέπει να εγγράφεται στον προϋπολογισμό της κοινής επιχείρησης BBI (σε επίπεδο προγράμματος). Πράγματι, σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 5 του καταστατικού, οι χρηματοδοτικές συνεισφορές των μελών για τις λειτουργικές δαπάνες αποτελούν πόρους που πρέπει να εγγράφονται στον προϋπολογισμό της κοινής επιχείρησης BBI. Σύμφωνα δε με το άρθρο 12 παράγραφος 3 στοιχείο β) του καταστατικού, μέρος των λειτουργικών δαπανών της κοινής επιχείρησης BBI πρέπει να καλύπτεται από τη χρηματοδοτική συνεισφορά των άλλων μελών πλην της Ένωσης. Στην τελευταία αυτή διάταξη δεν γίνεται μνεία στις οντότητες που απαρτίζουν τα άλλα μέλη πλην της Ένωσης, οι οποίες είναι εκείνες που συμμετέχουν στην υλοποίηση έμμεσων δράσεων που χρηματοδοτούνται από την κοινή επιχείρηση BBI και θα μπορούσαν να παρέχουν χρηματοδοτικές συνεισφορές απευθείας στις εν λόγω έμμεσες δράσεις (σε επίπεδο έργου).

Από το σημείο 3.2.5 του νομοθετικού δημοσιονομικού δελτίου που συνοδεύει την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με την κοινή επιχείρηση BBI, της 10ης Ιουλίου 2013 13 , συνεπάγεται ότι ο νομοθέτης αναμένει την εγγραφή σε ετήσια βάση ποσού ύψους 17,5 εκατ. EUR ως χρηματοδοτικών συνεισφορών από τη βιομηχανία για τις επιχειρησιακές δαπάνες στον προϋπολογισμό της κοινής επιχείρησης BBI.

Παρά το γεγονός ότι η BIC έχει αναγνωρίσει την υποχρέωσή της για καταβολή χρηματοδοτικής συνεισφοράς ύψους τουλάχιστον 182,5 εκατ. EUR έως την 31η Δεκεμβρίου 2024, βρέθηκε αντιμέτωπη με δυσκολίες όσον αφορά τον τρόπο καταβολής 14 . Για πολλά μέλη της BIC, η καταβολή χρηματοδοτικής συνεισφοράς σε επίπεδο προγράμματος αποτελεί μη βιώσιμη πρακτική από εμπορική άποψη, καθώς δεν παρέχει εγγυημένο όφελος σε αντάλλαγμα (π.χ. αποτελέσματα έργων και σχετικά δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας) και θα μπορούσε να αποβεί επωφελής για τους ανταγωνιστές που συμμετέχουν σε έργα που χρηματοδοτούνται από την κοινή επιχείρηση BBI 15 . Ως εκ τούτου, η BIC πρότεινε έναν εναλλακτικό τρόπο καταβολής της χρηματοδοτικής συνεισφοράς: τη δυνατότητα των μελών της να καταβάλλουν τη χρηματοδοτική συνεισφορά απευθείας σε επίπεδο έργου 16 . Ο συγκεκριμένος τρόπος καταβολής θα ενθάρρυνε τη χρηματοδοτική συμμετοχή των μελών της BIC, καθώς θα μπορούσε να τους παράσχει πρόσβαση στα αποτελέσματα των έργων, τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για τους συμμετέχοντες στο εκάστοτε έργο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολόγησε την πρόταση της BIC, εξετάζοντας κατά πόσον (και σε ποιο βαθμό) θίγεται το συμφέρον της Ένωσης από την προβαλλόμενη δυσχέρεια της BIC ως προς την εκπλήρωση της υποχρέωσής της να συνεισφέρει χρηματοδοτικά στην κοινή επιχείρηση BBI. Εν πρώτοις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε απλώς να απορρίψει τα επιχειρήματα της BIC με την αιτιολογία ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Επιτροπής η εξυπηρέτηση των συμφερόντων μέλους της κοινής επιχείρησης από τον ιδιωτικό τομέα, ότι η συμμόρφωση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι υποχρεωτική και ότι, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα επιβάλλονταν οι κυρώσεις που προβλέπει ο κανονισμός του Συμβουλίου 17 . Ωστόσο, αυτό θα είχε αρνητική επίπτωση στον στόχο της κοινής επιχείρησης BBI, ο οποίος συνίσταται στην υλοποίηση δραστηριοτήτων μέσω συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων από ολόκληρο το φάσμα των αξιακών αλυσίδων του κλάδου των βιοπροϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, των κέντρων έρευνας και τεχνολογίας και των πανεπιστημίων 18 . Ως εκ τούτου, οι υπηρεσίες της Επιτροπής αποφάσισαν να υιοθετήσουν προορατική στάση και προέβησαν σε ενδελεχή αξιολόγηση του ζητήματος, προσδιορίζοντας τα βέλτιστα διαθέσιμα περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε ανάλυση των δυνητικών νομοθετικών και μη νομοθετικών μέτρων, η οποία οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ήταν αναγκαία η επίσημη τροποποίηση του νομικού πλαισίου.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εν λόγω τροποποίηση δεν θα έχει επίπτωση στους αρχικούς στόχους του κανονισμού του Συμβουλίου, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προσδιόρισαν τους απώτερους στόχους βάσει των οποίων θεσπίστηκε η υποχρέωση καταβολής χρηματοδοτικής συνεισφοράς: 1) εξασφάλιση της καταβολής ελάχιστης ιδιωτικής χρηματοδοτικής συνεισφοράς για τις επιχειρησιακές δαπάνες της πρωτοβουλίας κοινής επιχείρησης BBI μέσω της ανάληψης υποχρεώσεων από πλευράς του μέλους της από τον ιδιωτικό τομέα· 2) εξασφάλιση ελάχιστου αποτελέσματος μόχλευσης των συνεισφορών της Ένωσης· και, το σημαντικότερο, 3) στήριξη της ανάπτυξης του τομέα της βιοοικονομίας μέσω της διάθεσης χρηματοδότησης για δράσεις έρευνας και καινοτομίας («ΔΕΚ») στον συγκεκριμένο τομέα. Όσον αφορά τον πρώτο στόχο, η ανάληψη υποχρέωσης χρηματοδοτικής συμμετοχής αφορούσε κυρίως μέλη της BIC που προέρχονται από τον κλάδο της δασοκομίας και τα οποία, λόγω του επιχειρηματικού τους μοντέλου 19 , δεν μπορούν να παρέχουν συνεισφορές σε είδος για επιχειρησιακές δαπάνες (IKOP) αλλά μόνο να συμμετέχουν χρηματοδοτικά στην κοινή επιχείρηση BBI. Σε ό,τι αφορά τον τρίτο στόχο, ποσό ύψους 150 εκατ. EUR (από το σύνολο της αναμενόμενης χρηματοδοτικής συνεισφοράς της BIC ύψους 182,5 εκατ. EUR) δεσμεύτηκε ειδικά για επενδύσεις σε δράσεις έρευνας και καινοτομίας 20 (στις οποίες κύριοι δικαιούχοι είναι πανεπιστήμια και ΜΜΕ).

Λαμβανομένου υπόψη του σκεπτικού στο οποίο βασίζεται η υποχρέωση καταβολής της χρηματοδοτικής συνεισφοράς, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιδόθηκαν στον προσδιορισμό πιθανών τρόπων καταβολής της εν λόγω χρηματοδοτικής συνεισφοράς. Η συγκριτική ανάλυση του κανονισμού του Συμβουλίου με τα νομικά πλαίσια που διέπουν άλλες κοινές επιχειρήσεις 21 απεδείχθη εποικοδομητική προς τον σκοπό αυτό. Πρόβλεψη για χρηματοδοτική συνεισφορά των άλλων μελών πλην της Ένωσης διαπιστώθηκε μόνο στον κανονισμό για τη σύσταση της κοινής επιχείρησης της πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα 2 («ΠΚΦ2») 22 . Σε αντίθεση με τον κανονισμό σχετικά με την κοινή επιχείρηση BBI, ο κανονισμός για την κοινή επιχείρηση ΠΚΦ2 δεν προβλέπει την υποχρέωση καταβολής χρηματοδοτικής συνεισφοράς, αλλά μόνο τη σχετική δυνατότητα για τα άλλα μέλη πλην της Ένωσης. Η εν λόγω χρηματοδοτική συνεισφορά προς την κοινή επιχείρηση ΠΚΦ2 μπορεί να καταβάλλεται τόσο σε επίπεδο προγράμματος όσο και σε επίπεδο έργου. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στην πράξη η καταβολή σε επίπεδο προγράμματος ΠΚΦ2 πραγματοποιείται από καταπιστεύματα και φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα οποία λειτουργούν, από τη φύση τους, ως δημόσιοι χρηματοδότες (π.χ. «Bill & Melinda Gates Foundation», «Welcome Trust»), ενώ οι οντότητες που απαρτίζουν την EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations / Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων) και οι συνδεδεμένες οντότητές τους (δηλ. οι αντίστοιχες οντότητες στην ΠΚΦ2 με τα μέλη της BIC) καταβάλλουν χρηματοδοτικές συνεισφορές σε επίπεδο έργου. Συνεπώς, τα συμπεράσματα της παραπάνω συγκριτικής ανάλυσης είναι τα εξής: 1) η απαίτηση καταβολής χρηματοδοτικής συνεισφοράς αποκλειστικά σε επίπεδο προγράμματος ισχύει μόνο στην περίπτωση της κοινής επιχείρησης BBI· 2) το υφιστάμενο μοντέλο της κοινής επιχείρησης BBI επαρκεί για την ενίσχυση της συνεργασίας με καταπιστεύματα και φιλανθρωπικά ιδρύματα· και, ιδίως, 3) το πλαίσιο της κοινής επιχείρησης BBI θα πρέπει να προσαρμοστεί ούτως ώστε να είναι επίσης δυνατή η συνεργασία με εμπορικές εταιρείες.

Ως αρμόδιο όργανο για την προαγωγή του γενικού συμφέροντος της Ένωσης και την ανάληψη των κατάλληλων πρωτοβουλιών για τον σκοπό αυτόν 23 , και λαμβανομένης υπόψη της δυσκολίας που αντιμετωπίζει η BIC όσον αφορά την καταβολή της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της με τον τρόπο που προβλέπει ο κανονισμός του Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει την προσαρμογή του αρχικού κειμένου του κανονισμού του Συμβουλίου με τη θέσπιση της δυνατότητας καταβολής χρηματοδοτικών συνεισφορών σε επίπεδο έργου, πέραν του υφιστάμενου τρόπου καταβολής σε επίπεδο προγράμματος. Η λύση αυτή αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κατάσταση και συμβάλλει στην επίτευξη των αρχικών στόχων του κανονισμού του Συμβουλίου, παρέχοντας στα μέλη της BIC τη δυνατότητα να συμμορφωθούν με τις αρχικές υποχρεώσεις που ανέλαβαν. Η προτεινόμενη λύση είναι παρεμφερής με αυτή που προκρίθηκε για την κοινή επιχείρηση ΠΚΦ 2, σύμφωνα με την οποία τα άλλα μέλη πλην της Ένωσης μπορούν να πραγματοποιούν χρηματοδοτικές συνεισφορές είτε σε επίπεδο προγράμματος, πρακτική που εφαρμόζουν συνήθως τα καταπιστεύματα και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, είτε σε επίπεδο έργου, πρακτική που χρησιμοποιούν οι εμπορικές εταιρείες.

Η προτεινόμενη τροποποίηση δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα REFIT (Πρόγραμμα βελτίωσης της καταλληλότητας και της αποδοτικότητας του κανονιστικού πλαισίου).

Συνοχή με ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής

Η παρούσα πρόταση αποσκοπεί, αφενός, στη βελτίωση των διατάξεων του κανονισμού του Συμβουλίου και, αφετέρου, στον εξορθολογισμό τους με γνώμονα την επίτευξη των στόχων του. Ως εκ τούτου, η παρούσα πρόταση τροποποίησης συνάδει πλήρως με τους αρχικούς στόχους της κοινής επιχείρησης BBI και τις ισχύουσες διατάξεις στον τομέα πολιτικής.

Συνοχή με άλλες πολιτικές της Ένωσης

Η κοινή επιχείρηση ΒΒΙ αναπτύσσει «στενές συνέργειες με άλλα προγράμματα της Ένωσης σε τομείς όπως η εκπαίδευση, το περιβάλλον, η ανταγωνιστικότητα και οι ΜΜΕ, και με τα ταμεία για την πολιτική συνοχής και την πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη, τα οποία μπορούν να συμβάλουν ειδικά στην ενίσχυση της εθνικής και περιφερειακής ικανότητας έρευνας και καινοτομίας στο πλαίσιο στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης» 24 .

Η σημασία της (σύστασης) σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) βιομηχανιών βιοπροϊόντων με τη μορφή κοινής τεχνολογικής πρωτοβουλίας επισημάνθηκε σε διάφορες ανακοινώσεις της Επιτροπής, όπως στις εξής: «Καινοτομία για βιώσιμη ανάπτυξη: μια βιοοικονομία για την Ευρώπη» 25 , «Για μια ευρωπαϊκή βιομηχανική αναγέννηση» 26 , «Συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο του προγράμματος "Ορίζοντας 2020": ένα ισχυρό εργαλείο για την καινοτομία και την ανάπτυξη στην Ευρώπη» 27  και «Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για την "γεωργική παραγωγικότητα και βιωσιμότητα"» 28 .

2.ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ, ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ

Νομική βάση

Νομική βάση της παρούσας πρότασης τροποποίησης είναι τα άρθρα 187 και 188 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΣΛΕΕ»).

Επικουρικότητα (σε περίπτωση μη αποκλειστικής αρμοδιότητας)

Η πρωτοβουλία δεν εμπίπτει σε καμία από τις αποκλειστικές αρμοδιότητες που εκχωρούνται ρητά στην ΕΕ. Ωστόσο, μόνο η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να τροποποιεί το νομικό πλαίσιο κοινών επιχειρήσεων που συστήνονται σύμφωνα με τα άρθρα 187 και 188 της ΣΛΕΕ. Τα κράτη μέλη δεν έχουν τη δυνατότητα να ενεργούν μόνα τους για την αλλαγή του νομικού πλαισίου οργάνων της ΕΕ.

Αναλογικότητα

Ο προβλεπόμενος στόχος της παρούσας πρότασης τροποποίησης είναι η προσαρμογή των διατάξεων του κανονισμού του Συμβουλίου ούτως ώστε να παρέχουν στα μέλη της BIC την πρακτική δυνατότητα να εκπληρώνουν την υποχρέωσή τους για καταβολή της χρηματοδοτικής συνεισφοράς. Η παρούσα πρόταση δεν επιφέρει πρόσθετες επιπτώσεις πέραν αυτών που προβλέπονταν αρχικά από τον κανονισμό του Συμβουλίου. Συνεπώς, η προτεινόμενη δράση δεν υπερβαίνει τα απαιτούμενα για την επίτευξη των στόχων της κατά τρόπο ικανοποιητικό, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου όσο και μορφής και, ως εκ τούτου, συμμορφώνεται με την αρχή της αναλογικότητας.

Επιλογή του νομικού μέσου

Πραγματοποιήθηκε ανάλυση κανονιστικών και μη κανονιστικών μέτρων, η οποία κατέδειξε την ανάγκη επίσημης τροποποίησης του κανονισμού του Συμβουλίου. Συνεπώς, ελλείψει οποιασδήποτε δυνατότητας ερμηνείας του κανονισμού του Συμβουλίου κατά τρόπο που να καθιστά δυνατή την καταβολή της χρηματοδοτικής συνεισφοράς σε επίπεδο έργου, η μόνη διαθέσιμη εναπομένουσα επιλογή είναι η τροποποίηση του ίδιου του κανονισμού του Συμβουλίου.

3.ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ, ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΕΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ

Εκ των υστέρων αξιολογήσεις / έλεγχοι καταλληλότητας ισχύουσας νομοθεσίας

Ο κανονισμός του Συμβουλίου άρχισε να ισχύει τον Ιούνιο του 2014 και η ενδιάμεση αξιολόγηση της κοινής επιχείρησης BBI αναμένεται έως τις 30 Ιουνίου 2017. Ως εκ τούτου, δεν έχουν διενεργηθεί ακόμα εκ των υστέρων αξιολογήσεις ή έλεγχοι καταλληλότητας αναφορικά με τον κανονισμό του Συμβουλίου.

Διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει συνεχείς επιχειρησιακές ανταλλαγές με την BIC, τα μέλη της και το γραφείο προγράμματος της κοινής επιχείρησης BBI στο πλαίσιο της υλοποίησης της κοινής επιχείρησης BBI. Ο τρόπος καταβολής της χρηματοδοτικής συνεισφοράς των μελών της BIC αποτέλεσε αντικείμενο πολλαπλών γύρων διαβουλεύσεων και συζητήσεων.

Συλλογή και χρήση εμπειρογνωσίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν βασίστηκε στη χρήση εξωτερικής εμπειρογνωσίας κατά την εξέταση του ζητήματος της χρηματοδοτικής συνεισφοράς των μελών της BIC.

Εκτίμηση των επιπτώσεων

Ο προβλεπόμενος στόχος της παρούσας πρότασης τροποποίησης είναι η προσαρμογή του κανονισμού του Συμβουλίου με γνώμονα την πλήρη επίτευξη του αρχικά προσδοκώμενου αντικτύπου του. Συνεπώς, η παρούσα πρόταση τροποποίησης δεν έχει πρόσθετες επιπτώσεις πέραν αυτών που αναμένονταν να επιτευχθούν από τον αρχικό κανονισμό του Συμβουλίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Εργαλειοθήκη για τη Βελτίωση της Νομοθεσίας (Better Regulation Toolbox 29 ), η εκτίμηση των επιπτώσεων δεν είναι απαραίτητη όταν οι επιλογές στη διάθεση της Επιτροπής είναι πολύ λίγες ή δεν υφίστανται καθόλου. Όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι περιορισμένες, καθώς ουσιαστικά απλώς τροποποιεί «τεχνικά» προηγούμενη απόφαση πολιτικής που έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο εκτίμησης επιπτώσεων, καθορίζοντας τεχνικές λεπτομέρειες με περιορισμένη διακριτική ευχέρεια. Ως εκ τούτου, δεν είναι αναγκαία η διεξαγωγή εκτίμησης των επιπτώσεων της παρούσας πρωτοβουλίας.

Καταλληλότητα του κανονιστικού πλαισίου και απλούστευση

Η προτεινόμενη τροποποίηση δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα REFIT.

Προκειμένου να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις της στην κανονιστική και διοικητική επιβάρυνση, είναι σημαντικό να περιγραφεί, αφενός, το πλαίσιο που διαμορφώθηκε από τον αρχικό κανονισμό του Συμβουλίου και, αφετέρου, το πλαίσιο που προβλέπεται στην παρούσα πρόταση.

Για τη συμμόρφωσή τους με τις απαιτήσεις του κανονισμού του Συμβουλίου, τα μέλη της BIC πρέπει να καταβάλλουν επιμέρους χρηματοδοτικές συνεισφορές στην BIC, σύμφωνα με τους συμφωνηθέντες κανόνες της κοινοπραξίας. Η BIC εισπράττει τις επιμέρους χρηματοδοτικές συνεισφορές των μελών της, τις εγγράφει στους λογαριασμούς της και καταβάλλει τις χρηματοδοτικές συνεισφορές 30 στην κοινή επιχείρηση BBI. Η κοινή επιχείρηση BBI εγγράφει τις συνεισφορές στους λογαριασμούς της ως προϋπολογισμό για επιχειρησιακές δαπάνες 31 , από κοινού με τη συνεισφορά που λαμβάνει από την Ένωση (η οποία συνιστά τη συνεισφορά της κοινής επιχείρησης BBI σε έμμεσες δράσεις).

Στο πλαίσιο των καθημερινών επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της, η κοινή επιχείρηση BBI προβαίνει σε αξιολόγηση των δαπανών που επωμίζονται και αναφέρουν οι δικαιούχοι των έργων που χρηματοδοτούνται από την κοινή επιχείρηση BBI. Μετά την έγκριση των επιλέξιμων δαπανών (σύμφωνα το εφαρμοστέο νομικό πλαίσιο, ιδίως τους κανόνες συμμετοχής του προγράμματος-πλαισίου «Ορίζων 2020» 32 και τις συμφωνίες επιχορήγησης που συνάπτονται μεταξύ της κοινής επιχείρησης BBI και των δικαιούχων των έργων), η κοινή επιχείρηση BBI κατανέμει τη συνεισφορά της κοινής επιχείρησης BBI στα επιμέρους έργα. Οι δικαιούχοι εγγράφουν τη ληφθείσα συνεισφορά της κοινής επιχείρησης BBI στους λογαριασμούς τους, σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία και τις συνήθεις λογιστικές πρακτικές.

Σύμφωνα με την παρούσα πρόταση, τα μέλη της BIC θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα καταβολής χρηματοδοτικών συνεισφορών σε επίπεδο προγράμματος, όπως περιγράφεται ανωτέρω. Πέραν αυτού, τα μέλη της BIC που συμμετέχουν σε έργα της κοινής επιχείρησης BBI θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν τη χρηματοδοτική συνεισφορά απευθείας σε έτερο συμμετέχοντα στο ίδιο έργο, όπως παρουσιάζεται στην περιγραφή της δράσης, σύμφωνα με τους κοινά αποδεκτούς κανόνες από αμφότερα τα μέρη (συμφωνία της κοινοπραξίας) και το εφαρμοστέο νομικό πλαίσιο. Οι συμμετέχοντες εγγράφουν τις χρηματοδοτικές συνεισφορές στους λογαριασμούς τους, σύμφωνα με την οικεία εθνική νομοθεσία και τις συνήθεις λογιστικές πρακτικές.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται συγκριτική σύνοψη των δύο πλαισίων:

Υφιστάμενο πλαίσιο

Προτεινόμενη εναλλακτική επιλογή

μεταφορά πόρων από τα μέλη της BIC στην BIC

μεταφορά πόρων από τα μέλη της BIC στους δικαιούχους των έργων

λογιστική παρακολούθηση από την BIC

μεταφορά πόρων από την BIC στην κοινή επιχείρηση BBI

λογιστική παρακολούθηση από την κοινή επιχείρηση BBI

(κατόπιν αξιολόγησης των επιλέξιμων δαπανών)

μεταφορά πόρων από την κοινή επιχείρηση BBI στους δικαιούχους των έργων

λογιστική παρακολούθηση από τους δικαιούχους σύμφωνα με την οικεία εθνική νομοθεσία και τις συνήθεις λογιστικές πρακτικές

λογιστική παρακολούθηση από τους δικαιούχους σύμφωνα με την οικεία εθνική νομοθεσία και τις συνήθεις λογιστικές πρακτικές

Η παρούσα πρόταση μειώνει τη διοικητική επιβάρυνση για την BIC και την κοινή επιχείρηση BBI όσον αφορά τον διαμεσολαβητικό τους ρόλο μεταξύ των μελών της BIC που υποχρεούνται να καταβάλλουν χρηματοδοτικές συνεισφορές και των συμμετεχόντων στα έργα. Εντούτοις, η BIC θα εξακολουθεί να φέρει την τελική ευθύνη για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τον συνολικό αριθμό των χρηματοδοτικών συνεισφορών των μελών της, όπως προβλέπεται στο άρθρο 4 παράγραφος 3 του κανονισμού σχετικά με την κοινή επιχείρηση BBI.

Παράλληλα, θα θεσπιστούν οι δέουσες τροποποιήσεις στην πρότυπη συμφωνία επιχορήγησης της κοινής επιχείρησης BBI βάσει ανάλογης λύσης που εφαρμόστηκε στην πρότυπη συμφωνία επιχορήγησης της κοινής επιχείρησης ΠΚΦ 2.

Το προτεινόμενο σύστημα εφαρμόστηκε ήδη για πρώτη φορά από την κοινή επιχείρηση ΠΚΦ 33 και χρησιμοποιείται επίσης επί του παρόντος στο πλαίσιο της κοινής επιχείρησης ΠΚΦ 2.

Θεμελιώδη δικαιώματα

Η παρούσα πρόταση τροποποίησης δεν έχει επιπτώσεις στην προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

4.    ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Η παρούσα πρόταση τροποποίησης δεν έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις.

Όπως επεξηγήθηκε ανωτέρω, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δυσχεραίνει ιδιαίτερα τη συμμόρφωση των μελών της BIC με αυτό και, συνεπώς, η μη υποβολή πρότασης τροποποίησής του θα είχε δημοσιονομικές επιπτώσεις. Πιο συγκεκριμένα, η μη συμμόρφωση των άλλων μελών πλην της Ένωσης με το νομικό πλαίσιο θα επέφερε την επιβολή των οικονομικών κυρώσεων που προβλέπονται στο άρθρο 4 παράγραφος 5 του κανονισμού του Συμβουλίου, ήτοι, μεταξύ άλλων, τη μείωση της χρηματοδοτικής συνεισφοράς της Ένωσης για την πρωτοβουλία κοινής επιχείρησης BBI. Η περικοπή του προϋπολογισμού θα επηρέαζε κυρίως την πανεπιστημιακή κοινότητα και τις σχετικές ΜΜΕ, δεδομένου ότι η εν λόγω χρηματοδοτική συνεισφορά προοριζόταν ειδικά για δράσεις έρευνας και καινοτομίας (στις οποίες η πανεπιστημιακή κοινότητα και οι ΜΜΕ είναι οι κύριοι δικαιούχοι που λαμβάνουν χρηματοδότηση 34 ).

5.ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σχέδια εφαρμογής και ρυθμίσεις παρακολούθησης, αξιολόγησης και υποβολής εκθέσεων

Για την παρούσα τροποποίηση δεν απαιτείται ειδικό σχέδιο εφαρμογής, καθώς ο τροποποιημένος κανονισμός του Συμβουλίου θα εφαρμοστεί – όπως ακριβώς και ο αρχικός κανονισμός – μέσω έργων που θα επιλέγονται από την κοινή επιχείρηση BBI κατόπιν ανοικτών και ανταγωνιστικών προσκλήσεων υποβολής προτάσεων. Σχέδιο εφαρμογής άλλωστε δεν είχε καταρτιστεί ούτε κατά την αρχική θέσπιση του κανονισμού του Συμβουλίου.

Επεξηγηματικά έγγραφα (για οδηγίες)

Η παρούσα πρόταση τροποποίησης αφορά κανονισμό του Συμβουλίου ο οποίος είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος. Συνεπώς, δεν απαιτούνται επεξηγηματικά έγγραφα.

Αναλυτική επεξήγηση των επιμέρους διατάξεων της πρότασης

Η παρούσα πρόταση τροποποίησης περιλαμβάνει ένα ουσιώδες άρθρο που θα έχει τα εξής αποτελέσματα:

-θέσπιση νέου τρόπου καταβολής της χρηματοδοτικής συνεισφοράς που αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 3 στοιχείο β) του καταστατικού που παρατίθεται στο παράρτημα του κανονισμού του Συμβουλίου, πέραν του υφιστάμενου τρόπου καταβολής·

-η καταβολή των χρηματοδοτικών συνεισφορών θα μπορεί να πραγματοποιείται με δύο τρόπους: μέσω της μεταφοράς τους από την BIC στην κοινή επιχείρηση BBI (όπως προηγουμένως) και/ή μέσω της μεταφοράς τους απευθείας από μέλος της BIC σε άλλον δικαιούχο έργου·

-διεύρυνση του φάσματος των ενδιαφερόμενων μερών που μπορούν να καταβάλλουν τη χρηματοδοτική συνεισφορά που αναφέρεται στο άρθρο 12 παράγραφος 3 στοιχείο β) του καταστατικού που παρατίθεται στο παράρτημα του κανονισμού του Συμβουλίου. Πέραν του «άλλου μέλους πλην της Ένωσης» (ήτοι της BIC μεμονωμένα), δυνατότητα καταβολής της χρηματοδοτικής συνεισφοράς θα έχουν επίσης και οι «οντότητες που την απαρτίζουν» (ήτοι τα μέλη της BIC)·

-διατήρηση της ανάληψης υποχρεώσεων ως προς τον συνολικό χρηματοδοτικό στόχο που καθορίζεται στο άρθρο 12 παράγραφος 4 του καταστατικού που παρατίθεται στο παράρτημα του κανονισμού του Συμβουλίου·

-παροχή στα μέλη της BIC της δυνατότητας υποβολής εκθέσεων μέσω της BIC σχετικά με τις χρηματοδοτικές συνεισφορές που καταβάλλουν σε επίπεδο έργου προς την κοινή επιχείρηση BBI.

2017/0024 (NLE)

Πρόταση

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

για την τροποποίηση του ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ (ΕΕ) αριθ. 560/2014 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, της 6ης Μαΐου 2014, σχετικά με την κοινή επιχείρηση βιομηχανιών βιοπροϊόντων

(Κείμενο που παρουσιάζει ενδιαφέρον για τον ΕΟΧ)

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ,

Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ιδίως το άρθρο 187 και το άρθρο 188 πρώτο εδάφιο,

Έχοντας υπόψη την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 35 ,

Έχοντας υπόψη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής 36 ,

Εκτιμώντας τα ακόλουθα:

(1)Με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 560/2014 του Συμβουλίου( 37 ) συστάθηκε η κοινή επιχείρηση βιομηχανιών βιοπροϊόντων (εφεξής «κοινή επιχείρηση ΒΒΙ»).

(2)Το άρθρο 12 παράγραφος 4 του καταστατικού της κοινής επιχείρησης BBI, που παρατίθεται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 560/2014 («το καταστατικό»), ορίζει ότι η χρηματοδοτική συνεισφορά των μελών της κοινής επιχείρησης BBI πλην της Ένωσης για τις επιχειρησιακές δαπάνες ανέρχεται σε τουλάχιστον 182 500 000 EUR για το διάστημα που προβλέπεται στο άρθρο 1 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 560/2014, ήτοι από τη σύσταση της κοινής επιχείρησης BBI έως την 31η Δεκεμβρίου 2024.

(3)Η κοινοπραξία βιομηχανιών βιοπροϊόντων (Bio-based Industries Consortium Aisbl / «BIC»), η οποία είναι μέλος της κοινής επιχείρησης BBI πλην της Ένωσης, εξακολουθεί να είναι σε θέση να στηρίξει τις επιχειρησιακές δαπάνες της κοινής επιχείρησης BBI για το ποσό που ορίζεται στο άρθρο 12 παράγραφος 4 του καταστατικού. Εντούτοις, υπέβαλε πρόταση για εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης μέσω χρηματοδοτικών συνεισφορών από τις οντότητες που την απαρτίζουν σε επίπεδο έμμεσων δράσεων.

(4)Ο στόχος της πρωτοβουλίας BBI για την υλοποίηση δραστηριοτήτων μέσω συνεργασίας μεταξύ ενδιαφερόμενων φορέων από ολόκληρο το φάσμα των αξιακών αλυσίδων του κλάδου των βιοπροϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των ΜΜΕ, των κέντρων έρευνας και τεχνολογίας και των πανεπιστημίων, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την παροχή στην BIC και τις οντότητες που την απαρτίζουν της δυνατότητας να καταβάλλουν τη χρηματοδοτική συνεισφορά όχι μόνο με τη μορφή πληρωμών στην κοινή επιχείρηση BBI, αλλά και με τη μορφή χρηματοδοτικών συνεισφορών για έμμεσες δράσεις που χρηματοδοτούνται από την κοινή επιχείρηση BBI.

(5)Συνεπώς, είναι απαραίτητο να τροποποιηθεί το καταστατικό προκειμένου να δοθεί στην BIC και τις οντότητες που την απαρτίζουν η δυνατότητα να καταβάλλουν τη χρηματοδοτική συνεισφορά για το συνολικό ποσό του άρθρου 12 παράγραφος 4 του καταστατικού, κατά τρόπο ώστε οι εν λόγω συνεισφορές αφενός να καταβάλλονται όχι μόνο με τη μορφή πληρωμών στην κοινή επιχείρηση BBI, αλλά και με τη μορφή χρηματοδοτικών συνεισφορών για έμμεσες δράσεις που χρηματοδοτούνται από την κοινή επιχείρηση BBI και, αφετέρου, να συμπεριλαμβάνονται στη σχετική έκθεση που υποβάλλεται στην κοινή επιχείρηση BBI,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:

Άρθρο 1

Το άρθρο 12 του καταστατικού της κοινής επιχείρησης βιομηχανιών βιοπροϊόντων, όπως παρατίθεται στο παράρτημα του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 560/2014 του Συμβουλίου, τροποποιείται ως εξής:

στην παράγραφο 3, το στοιχείο β) αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«β) χρηματοδοτικές συνεισφορές των άλλων μελών πλην της Ένωσης ή των οντοτήτων που τα απαρτίζουν·»

η παράγραφος 4 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο:

«4. Οι χρηματοδοτικές συνεισφορές των μελών πλην της Ένωσης ή των οντοτήτων που τα απαρτίζουν για τις επιχειρησιακές δαπάνες που αναφέρονται στην παράγραφο 3 στοιχείο β) ανέρχονται σε τουλάχιστον 182 500 000 EUR για το διάστημα που προβλέπεται στο άρθρο 1 του παρόντος κανονισμού.

Οι εν λόγω χρηματοδοτικές συνεισφορές καταβάλλονται ως πληρωμές στην κοινή επιχείρηση BBI ή ως χρηματοδοτικές συνεισφορές για έμμεσες δράσεις που χρηματοδοτούνται από την κοινή επιχείρηση BBI.»

Άρθρο 2

Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.

Βρυξέλλες,

   Για το Συμβούλιο

   Ο/Η Πρόεδρος

(1) Άρθρο 1 του κανονισμού 560/2014 του Συμβουλίου.
(2) Άρθρο 2 του καταστατικού που παρατίθεται στο παράρτημα του κανονισμού 560/2014 του Συμβουλίου.
(3) Ο όρος «χρηματοδοτικές» αναφέρεται σε συνεισφορές που καταβάλλονται σε χρήμα.
(4) Άρθρο 3 παράγραφος 1 του κανονισμού 560/2014 του Συμβουλίου σε συνδυασμό με το άρθρο 12 παράγραφος 2 του καταστατικού που παρατίθεται στο παράρτημα του κανονισμού 560/2014 του Συμβουλίου.
(5) Άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού 560/2014 του Συμβουλίου σε συνδυασμό με το άρθρο 12 παράγραφος 2 του καταστατικού που παρατίθεται στο παράρτημα του κανονισμού 560/2014 του Συμβουλίου.
(6) Άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού 560/2014 του Συμβουλίου σε συνδυασμό με το άρθρο 12 παράγραφος 3 στοιχείο β) και το άρθρο 12 παράγραφος 4 του καταστατικού που παρατίθεται στο παράρτημα του κανονισμού 560/2014 του Συμβουλίου.
(7) Μολονότι το ποσό δεν προσδιορίζεται ρητά, το ελάχιστο απαιτούμενο όριό του θα καθοριστεί στο τέλος της κοινής επιχείρησης BBI με την αφαίρεση από το ελάχιστο όριο των 2 730 εκατ. EUR όλων των λοιπών συνεισφορών που καταβλήθηκαν.
(8) Ο όρος «σε είδος» αναφέρεται σε συνεισφορές που καταβάλλονται υπό μορφή αγαθών και/ή υπηρεσιών και όχι σε χρήμα.
(9) Άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο α) του κανονισμού 560/2014 του Συμβουλίου σε συνδυασμό με το άρθρο 12 παράγραφος 3 στοιχείο γ) του καταστατικού που παρατίθεται στο παράρτημα του κανονισμού 560/2014 του Συμβουλίου.
(10) Οι συνεισφορές σε είδος για συμπληρωματικές δραστηριότητες ορίζονται στο άρθρο 4 παράγραφος 2 στοιχείο β) του κανονισμού 560/2014 του Συμβουλίου.
(11) Η BIC συνιστά το μοναδικό άλλο «μέλος πλην της Ένωσης».
(12) Το διάστημα που προβλέπεται στο άρθρο 1 είναι «έως την 31η Δεκεμβρίου 2024».
(13) Πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου σχετικά με την κοινή επιχείρηση βιομηχανιών βιοπροϊόντων (COM(2013) 496)
(14) Κατά τα οικονομικά έτη 2014, 2015 και 2016, καταβλήθηκε από την BIC ποσό ύψους 0,75 εκατ. EUR σε επίπεδο προγράμματος.
(15) Η απαγόρευση της συμμετοχής των ανταγωνιστών των μελών της BIC σε έργα που χρηματοδοτούνται από την κοινή επιχείρηση BBI δεν είναι δυνατή, καθώς μια τέτοια πρακτική θα αντέβαινε στον ανοικτό και διαφανή χαρακτήρα των προσκλήσεων υποβολής προτάσεων της κοινής επιχείρησης BBI.
(16) Επιστολή της 31ης Μαρτίου 2015 από το Διοικητικό Συμβούλιο της BIC προς τη ΓΔ RTD F.2.
(17) Βλ. άρθρο 4 παράγραφος 5 του κανονισμού 560/2014 του Συμβουλίου.
(18) Βλ. αιτιολογική σκέψη 14 του κανονισμού 560/2014 του Συμβουλίου.
(19) Γενικά, τα μέλη του κλάδου της δασοκομίας δεν διαθέτουν εσωτερική ερευνητική ικανότητα και βασίζονται, κατά κανόνα, στον εξωπορισμό των ερευνητικών δραστηριοτήτων τους σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και ΜΜΕ.
(20) Βλ. σελίδα 46 του στρατηγικού προγράμματος καινοτομίας και έρευνας του Μαρτίου 2013 ( Strategic Innovation and Research Agenda - SIRA ), όπου το συνολικό ποσό που προορίζεται κατά προτεραιότητα για σκοπούς έρευνας και ανάπτυξης (π.χ. δράσεις έρευνας και καινοτομίας) ανέρχεται σε 600 εκατ. EUR (εκ των οποίων 150 εκατ. EUR αντιστοιχούν στη χρηματοδοτική συνεισφορά των μελών της BIC, 150 εκατ. EUR στη συνεισφορά τους σε είδος και 300 εκατ. EUR στη συνεισφορά της ΕΕ).
(21) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 559/2014 του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2014, για τη σύσταση της κοινής επιχείρησης «Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνο 2» · κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 558/2014 του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2014, σχετικά με την κοινή επιχείρηση Clean Sky 2 · κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 561/2014 του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2014, για τη σύσταση της κοινής επιχείρησης ECSEL · κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 642/2014 του Συμβουλίου, της 16ης Ιουνίου 2014, για τη σύσταση της κοινής επιχείρησης Shift2Rail .
(22) Συστάθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 557/2014 του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2014.
(23) Βλ. άρθρο 17 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
(24) Βλ. αιτιολογική σκέψη 17 του κανονισμού 560/214 του Συμβουλίου.
(25) Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο COM(2012) 60 final .
(26) Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο COM(2014) 14 final .
(27) Ανακοίνωση της Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο COM(2013) 494 final .
(28) Ανακοίνωση της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο COM(2012) 79 final .
(29) Βλ. σ. 33 της Εργαλειοθήκης για τη Βελτίωση της Νομοθεσίας (Better Regulation ‘ Toolbox ’).
(30) Σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 3 στοιχείο β) σε συνδυασμό με το άρθρο 12 παράγραφος 4 του καταστατικού που παρατίθεται στο παράρτημα του κανονισμού του Συμβουλίου.
(31) Σύμφωνα με το άρθρο 12 παράγραφος 5 στοιχείο β) σε συνδυασμό με το άρθρο 12 παράγραφος 3 στοιχείο α) και το άρθρο 12 παράγραφος 3 στοιχείο β) του καταστατικού που παρατίθεται στο παράρτημα του κανονισμού του Συμβουλίου.
(32) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Δεκεμβρίου 2013, σχετικά με τη θέσπιση των κανόνων συμμετοχής και διάδοσης του «Ορίζων 2020 – Πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και καινοτομίας (2014-2020)»
(33) Η κοινή επιχείρηση ΠΚΦ συστάθηκε αρχικά με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 73/2008 του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2007, για τη σύσταση της κοινής επιχείρησης με σκοπό την υλοποίηση της κοινής τεχνολογικής πρωτοβουλίας για τα καινοτόμα φάρμακα.
(34) Κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 623/2014 της Επιτροπής, της 14ης Φεβρουαρίου 2014, για τη θέσπιση παρέκκλισης από τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1290/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τη θέσπιση των κανόνων συμμετοχής και διάδοσης του «Ορίζων 2020 — Πρόγραμμα-πλαίσιο έρευνας και καινοτομίας (2014-2020)» όσον αφορά την κοινή επιχείρηση βιομηχανιών βιοπροϊόντων.
(35) ΕΕ C της , σ. .
(36) ΕΕ C της , σ. .
(37) Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 560/2014 του Συμβουλίου, της 6ης Μαΐου 2014, σχετικά με την κοινή επιχείρηση βιομηχανιών βιοπροϊόντων (ΕΕ L 169 της 7.6.2014, σ. 130).
Top