EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0330

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Δέκατη τρίτη έκθεση σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επαναγκατάσταση

COM/2017/0330 final

Στρασβούργο, 13.6.2017

COM(2017) 330 final

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δέκατη τρίτη έκθεση σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επαναγκατάσταση



x0009


1Εισαγωγή

Η δέκατη τρίτη έκθεση σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση περιγράφει τις επείγουσες δράσεις που πρέπει ακόμη να αναληφθούν, προκειμένου να μετεγκατασταθούν, τους προσεχείς μήνες, όλα τα άτομα που είναι επιλέξιμα και βρίσκονται επί του παρόντος στην Ιταλία και την Ελλάδα, καθώς και να επιτευχθούν οι στόχοι της επανεγκατάστασης.

Τους πρώτους πέντε μήνες του 2017 ο ρυθμός της μετεγκατάστασης σημείωσε σημαντική αύξηση. Από τον Ιανουάριο έχουν μετεγκατασταθεί σχεδόν 10 300 άτομα. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει πενταπλάσια και πλέον αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016, κατά την οποία είχαν μετεγκατασταθεί μόνο 1 600 άτομα. Η αύξηση αυτή οφείλεται, αφενός, στο γεγονός ότι οι διαδικασίες τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του 2016 και ότι η πλειονότητα των κρατών μελών αναλαμβάνει επί του παρόντος δεσμεύσεις σε τακτική βάση, και, αφετέρου, στις συνεχείς προσπάθειες των δύο δικαιούχων κρατών μελών για τη βελτίωση της αμοιβαίας συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

Κατά συνέπεια, τον Μάιο του 2017 μετεγκαταστάθηκαν από την Ιταλία περισσότερα από 1 000 άτομα, ο υψηλότερος αριθμός μέχρι σήμερα, ο οποίος πλησιάζει τους μηνιαίους στόχους που έχουν τεθεί, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν μετεγκατασταθεί από την Ιταλία σε 6 896. Ωστόσο, απαιτείται να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες από την Ιταλία, προκειμένου να ταυτοποιηθούν και να καταγραφούν για μετεγκατάσταση όλοι όσοι βρίσκονται στην Ιταλία, καθώς και να διοχετευθούν για μετεγκατάσταση οι νέοι επιλέξιμοι νεοαφιχθέντες. Στην Ελλάδα, όπου ο αριθμός των προς μετεγκατάσταση ατόμων αναμένεται να παραμείνει σταθερός (27 208 άτομα έχουν καταγραφεί για μετεγκατάσταση), οι μηνιαίες μετεγκαταστάσεις έχουν σταθεροποιηθεί σε 1 300, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ατόμων που έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα σε 13 973. Περίπου 11 000 πρέπει ακόμη να μετεγκατασταθούν. Για τον σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη συμφώνησαν συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό και αναμένεται ότι, βάσει του εν λόγω σχεδιασμού και με τον σημερινό ρυθμό ανάληψης δεσμεύσεων, ο στόχος των 3 000 μετεγκαταστάσεων ανά μήνα θα επιτευχθεί τον Ιούλιο και θα διατηρηθεί έως τον Σεπτέμβριο.

Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν μετεγκατασταθεί πάνω από 20 000 άτομα. Ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη συνεισφέρουν πλέον με δίκαιο και αναλογικό τρόπο στην εφαρμογή του προγράμματος, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία, κατά παράβαση των νομικών τους υποχρεώσεων, ούτε αναλαμβάνουν δεσμεύσεις ούτε προβαίνουν σε μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η μετεγκατάσταση εξακολουθεί να αποτελεί καθοριστικό μέτρο για τη μείωση της πίεσης που δέχονται η Ελλάδα και η Ιταλία, μέσω του καταμερισμού της ευθύνης όσον αφορά τους αιτούντες που χρήζουν σαφώς διεθνούς προστασίας. Τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να μειώσουν τις προσπάθειές τους, δεδομένου ότι ο σημερινός ρυθμός μετεγκατάστασης εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής για τη μετεγκατάσταση όλων όσοι είναι επιλέξιμοι έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Ωστόσο, οι νομικές υποχρεώσεις των κρατών μελών δεν παύουν τότε· οι αποφάσεις του Συμβουλίου εφαρμόζονται στα πρόσωπα που φθάνουν στο έδαφος της Ιταλίας και της Ελλάδας έως τις 26 Σεπτεμβρίου 2017. Ως εκ τούτου, η διαδικασία μετεγκατάστασης πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται από τα κράτη μέλη για τους επιλέξιμους αιτούντες εντός εύλογου χρονικού πλαισίου και μετά το συγκεκριμένο χρονικό σημείο.

Η εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ιουλίου 2015 για την επανεγκατάσταση 22 504 ατόμων εξακολουθεί να προχωρεί κανονικά, καθώς πάνω από τα δύο τρίτα του συμφωνηθέντος αριθμού ατόμων έχουν ήδη επανεγκατασταθεί.

2Μετεγκατάσταση

Ο ρυθμός των μετεγκαταστάσεων εξακολουθεί να παρουσιάζει θετική τάση. Πρόσθετες προσπάθειες από όλα τα κράτη μέλη μετεγκατάστασης θα καθιστούσαν δυνατή την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Επιτροπή. Με τους εν λόγω στόχους επιδιώκεται να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και έγκαιρη μετεγκατάσταση όλων των επιλέξιμων ατόμων που βρίσκονται επί του παρόντος στην Ιταλία και την Ελλάδα, καθώς και να αποφευχθούν τυχόν εμπόδια σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε επίπεδο διοικητικής υποστήριξης, τα οποία ενδέχεται να προκύψουν αν οι περισσότερες από τις εναπομένουσες μεταφορές πραγματοποιηθούν μόνο τις τελευταίες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου.

Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη πραγματοποιούν πλέον μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία και την Ελλάδα. Η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία εξακολουθούν να είναι τα μόνα κράτη μέλη που δεν έχουν αλλάξει τη θέση τους και που συνέχισαν να μην αναλαμβάνουν δεσμεύσεις και να μην προβαίνουν σε μετεγκαταστάσεις ούτε από την Ελλάδα ούτε από την Ιταλία, κατά παράβαση των νομικών τους υποχρεώσεων 1 .

Συγκεκριμένα, η Ουγγαρία και η Πολωνία παραμένουν τα μόνα κράτη μέλη που δεν έχουν προβεί σε καμία μετεγκατάσταση, η δε Πολωνία δεν έχει αναλάβει καμία δέσμευση από τις 16 Δεκεμβρίου 2015. Επιπλέον, η Τσεχική Δημοκρατία δεν έχει αναλάβει δεσμεύσεις από τον Μάιο του 2016 και δεν έχει προβεί σε καμία μετεγκατάσταση από τον Αύγουστο του 2016.

Επίσης, η Αυστρία δεν έχει ακόμη προβεί σε καμία μετεγκατάσταση, αλλά ανέλαβε πρόσφατα δέσμευση για 50 πρόσωπα που θα μετεγκατασταθούν από την Ιταλία τον Μάιο. Η εν λόγω δέσμευση πρέπει πλέον να μεταφραστεί σε μετεγκαταστάσεις στην πράξη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

2.1    Ελλάδα: Η μετεγκατάσταση αποτελεί καθιερωμένη διαδικασία στην Ελλάδα, αλλά εξακολουθεί να απαιτείται σημαντική επιτάχυνση των μεταφορών με στόχο τη μετεγκατάσταση όλων όσοι είναι επιλέξιμοι

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την καταγραφή («υποβολή αίτησης διεθνούς προστασίας») όλων εκείνων που καλύπτονταν από τη διαδικασία προκαταγραφής 2 , συμπεριλαμβανομένων όσων είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση. Συνολικά, στις 9 Ιουνίου, 27 208 άτομα είχαν υποβάλει τις αιτήσεις τους στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης· 13 973 άτομα έχουν ήδη μετεγκατασταθεί, ενώ απομένουν ακόμα να μετεγκατασταθούν 10 923 άτομα 3 . Μολονότι περισσότεροι υποψήφιοι για μετεγκατάσταση θα μπορούσαν ακόμα να καταγραφούν πριν από τις 26 Σεπτεμβρίου 2017 και ορισμένοι θα μπορούσαν να αποκλεισθούν από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που είναι καταγεγραμμένα για μετεγκατάσταση αναμένεται να παραμείνει σταθερός.

Ο ρυθμός της μετεγκατάστασης: τα έγγραφα σχεδιασμού πρέπει να οριστικοποιηθούν και να τεθούν σε εφαρμογή

Όλα σχεδόν τα κράτη μέλη αναλαμβάνουν πλέον δεσμεύσεις και προβαίνουν σε μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα σε μηνιαία ή διμηνιαία βάση. Μόνο η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Αυστρία δεν εκπληρώνουν ακόμη τις νομικές υποχρεώσεις τους. Η Μάλτα έχει προβεί στη μετεγκατάσταση του συνολικού αριθμού που της αναλογεί 4 , η Λετονία πρόκειται να το πράξει και η Νορβηγία είναι έτοιμη να τηρήσει τη δέσμευσή της. Η Εσθονία, η Φινλανδία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Πορτογαλία προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.

Παρά τις επανειλημμένες συστάσεις σε προηγούμενες εκθέσεις και αρκετές διμερείς ανταλλαγές σε διάφορα επίπεδα, η Σλοβακία συνεχίζει την πολιτική των αυστηρών προτιμήσεων που οδηγούν σε δυσανάλογα υψηλά ποσοστά απορρίψεων. Η εν λόγω πολιτική δεν συνάδει με τις αποφάσεις του Συμβουλίου σχετικά με τη μετεγκατάσταση, οι οποίες επιτρέπουν την απόρριψη για λόγους που αφορούν την εθνική ασφάλεια ή τη δημόσια τάξη. Είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη αλλαγής της εν λόγω πολιτικής. Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφεύγουν να αποκλείουν από τις προτιμήσεις τους τους ευάλωτους αιτούντες διότι αυτοί πρέπει να μετεγκαθίστανται κατά προτεραιότητα. Επίσης είναι ζωτικής σημασίας να δημιουργήσουν τα κράτη μέλη την ικανότητα υποδοχής ιδιαίτερα ευάλωτων αιτούντων. Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να έτοιμα να υποδεχτούν κάθε είδος αιτούντων άσυλο (μεγάλες οικογένειες, άνδρες μόνους) και το μερίδιο ευάλωτων αιτούντων που τους αναλογεί, συμπεριλαμβανομένων των ασυνόδευτων ανηλίκων και των ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο ρυθμός της μετεγκατάστασης έφθασε τις 1 300 μεταφορές ανά μήνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, αριθμός που δεν επαρκεί ακόμη για τη μετεγκατάσταση όλων όσοι είναι επιλέξιμοι έως τον Σεπτέμβριο του 2017. Η Επιτροπή διοργάνωσε, από κοινού με την ελληνική Υπηρεσία Ασύλου και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ειδική συνάντηση, προκειμένου να ξεπεραστούν τα υλικοτεχνικά προβλήματα συντονισμού χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το σουηδικό έγγραφο σχεδιασμού. Πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις με τα κράτη μέλη που έχουν αναλάβει υψηλές μηνιαίες δεσμεύσεις, προκειμένου να σχεδιαστούν τα διάφορα στάδια της διαδικασίας μετεγκατάστασης. Έγγραφα σχεδιασμού έχουν συμφωνηθεί με τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Βάσει του εν λόγω σχεδιασμού, και του υφιστάμενου ρυθμού μηνιαίων δεσμεύσεων από όλα τα κράτη μέλη, οι μεταφορές για λόγους μετεγκατάστασης θα ανέλθουν σε 2 500 τον Ιούνιο και σε 3 000 τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Με στόχο την αποτελεσματική εφαρμογή του εν λόγω σχεδιασμού, όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα σε κάθε στάδιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, η δε Επιτροπή είναι έτοιμη να διευκολύνει αυτή τη διαδικασία. Τα κράτη μέλη με περιορισμούς στην ικανότητα υποδοχής (Ιρλανδία, Φινλανδία και Πορτογαλία) κατέβαλαν προσπάθειες για την επίλυση των προβλημάτων.

Ασυνόδευτοι ανήλικοι η ικανοποιητική πρόοδος συνεχίζεται

Έως τις 6 Ιουνίου είχαν μετεγκατασταθεί 365 από τους 574 ασυνόδευτους ανηλίκους που είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση. Μετά την τελευταία έκθεση, περισσότερα κράτη μέλη έχουν προσφέρει θέσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία ευάλωτων αιτούντων. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να παρέχουν θέσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες 5 , προκειμένου να μετεγκατασταθούν οι καταγεγραμμένοι ανήλικοι που έχουν χωριστεί από τις οικογένειές τους.

Αναγκαίες επείγουσες δράσεις:

·Η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Αυστρία θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως την ανάληψη δεσμεύσεων και τη μετεγκατάσταση από την Ελλάδα, προκειμένου να εκπληρώσουν τις νομικές υποχρεώσεις τους.

·Τα έγγραφα σχεδιασμού για τις μεταφορές θα πρέπει να οριστικοποιηθούν και να τεθούν σε εφαρμογή. Τα κράτη μέλη που δεν το έχουν πράξει, θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα εκείνων που έχουν καταρτίσει έγγραφα σχεδιασμού.

·Στο παρόν τελικό στάδιο της εφαρμογής, τα κράτη μέλη θα πρέπει να βελτιώσουν την ικανότητά τους να διεκπεραιώνουν αιτήσεις μετεγκατάστασης, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας, να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις κατά τη διαδικασία μεταφοράς και, όταν απαιτείται, να καταβάλλονται προσπάθειες για επίλυση των προβλημάτων σχετικά με την ικανότητα υποδοχής, όσον αφορά, μεταξύ άλλων, και τους ευάλωτους αιτούντες.

·Η Σλοβακία καλείται, εντός των προσεχών εβδομάδων, να αναθεωρήσει την πολιτική προτιμήσεων για αιτούντες μετεγκατάσταση, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου και να αρχίσει τις μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα το συντομότερο δυνατόν.

2.2    Ιταλία: απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η μετεγκατάσταση όλων των επιλέξιμων αιτούντων που βρίσκονται στην Ιταλία 

 

Ταυτοποίηση και καταγραφή μεταναστών για μετεγκατάσταση: η Ιταλία πρέπει να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες προκειμένου να επισπεύσει τις μετεγκαταστάσεις

Μέχρι σήμερα, στην Ιταλία έχουν καταγραφεί για μετεγκατάσταση 8 600 άτομα, εκ των οποίων 6 896 έχουν ήδη μετεγκατασταθεί. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, περίπου 700 άτομα επιπλέον βρίσκονται στο στάδιο της καταγραφής . Επιπλέον, το 2017 έχουν φτάσει μέχρι σήμερα στην Ιταλία περισσότεροι από 2 500 Ερυθραίοι, οι οποίοι θα πρέπει επίσης να καταγραφούν γρήγορα για μετεγκατάσταση. Ωστόσο, μόνο το 2016 έφτασαν στην Ιταλία περίπου 20 700 Ερυθραίοι και, επομένως, είναι σαφές ότι μόνο οι μισοί περίπου από αυτούς έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Ως εκ τούτου, προέχει να ταυτοποιήσει η Ιταλία και να καταγράψει γρήγορα για μετεγκατάσταση, το συντομότερο δυνατό, όλους τους υπόλοιπους επιλέξιμους υποψηφίους που βρίσκονται επί του παρόντος στο έδαφός της. Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), προκειμένου να προσεγγίσει τους εν λόγω αιτούντες, είναι έτοιμη να δρομολογήσει, με τη στήριξη της Επιτροπής, στοχοθετημένη ενημερωτική εκστρατεία (μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευρύτερη διανομή του φυλλαδίου της EASO για τη μετεγκατάσταση, ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή της EASO, πανό, ενεργή παρουσία των κινητών ομάδων της EASO), ώστε να καταστεί δυνατή η αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων επιλέξιμων αιτούντων. Η Ιταλία θα πρέπει να παράσχει την αναγκαία στήριξη για την υλοποίηση αυτής της ενημερωτικής εκστρατείας και την αύξηση της ευαισθητοποίησης για το πρόγραμμα μετεγκατάστασης στις Prefetture/Questure και στα κέντρα υποδοχής.

 

Είναι επίσης κρίσιμης σημασίας να επιταχύνει η Ιταλία τις προσπάθειες για να συγκεντρώσει τη διαδικασία μετεγκατάστασης (ιδίως τα τελευταία στάδιά της) σε λίγα ειδικά κέντρα και να μεταφέρει όλους τους αιτούντες μετεγκατάσταση 10 ημέρες πριν από την αναχώρησή τους σε κέντρα υποδοχής στη Ρώμη ή κοντά σε αυτή. Η τρέχουσα πρακτική βάσει της οποίας οι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση μετανάστες διασπείρονται σε ολόκληρη την ιταλική επικράτεια, ενώ τα ειδικά καθορισμένα κέντρα μετεγκατάστασης συχνά δεν αξιοποιούνται πλήρως επειδή στεγάζουν κυρίως μετανάστες με μη επιλέξιμες ιθαγένειες, περιπλέκει τη διαδικασία μετεγκατάστασης και δημιουργεί υλικοτεχνικά προβλήματα, κυρίως στα τελευταία στάδια της διαδικασίας μετεγκατάστασης, ιδίως όσον αφορά την εξασφάλιση των κατάλληλων υγειονομικών ελέγχων πριν από την πραγματοποίηση της μεταφοράς.

Ο ρυθμός της μετεγκατάστασης: να διατηρηθεί η ικανοποιητική πρόοδος 

Ο ρυθμός της μετεγκατάστασης από την Ιταλία συνιστά σταθερή θετική τάση και η μετεγκατάσταση όλων των επιλέξιμων υποψηφίων που βρίσκονται επί του παρόντος στην Ιταλία είναι ρεαλιστικός στόχος, δεδομένου ότι οι στόχοι που έχει θέσει η Επιτροπή τηρούνται γενικά από τα κράτη μέλη.

Η Φινλανδία και η Μάλτα σύντομα θα ολοκληρώσουν τη μετεγκατάσταση του συνολικού αριθμού που τους αναλογεί για την Ιταλία 6 και άλλα κράτη μέλη (η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες) σημειώνουν ικανοποιητική πρόοδο με βάση τις τακτικές μηνιαίες δεσμεύσεις και μετεγκαταστάσεις, ενώ η Κροατία και η Πορτογαλία άρχισαν πρόσφατα εκ νέου την ανάληψη δεσμεύσεων. Από την άλλη πλευρά, η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Αυστρία παραμένουν τα μόνα κράτη μέλη που δεν έχουν προβεί σε καμία μετεγκατάσταση από την Ιταλία. Η Αυστρία πραγματοποίησε τον Μάιο την πρώτη της ανάληψη δέσμευσης για 50 άτομα από την Ιταλία και θα πρέπει πλέον να διασφαλίσει ότι η μετεγκατάσταση όντως θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η Ιταλία θα πρέπει να αποστείλει εγκαίρως αιτήσεις μετεγκατάστασης, ώστε να καλυφθεί η αυστριακή δέσμευση.

Η Εσθονία και η Ιρλανδία δεν έχουν ακόμα προβεί σε μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία λόγω της αυστηρής πολιτικής αναφορικά με τις πρόσθετες συνεντεύξεις ασφαλείας από τα κράτη μέλη μετεγκατάστασης, ενώ η Βουλγαρία και η Σλοβακία δεν έχουν προβεί σε μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία λόγω των πολύ αυστηρών πολιτικών προτιμήσεων (η Βουλγαρία δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί Ερυθραίους, ενώ η Σλοβακία δέχεται μόνο μόνες γυναίκες με παιδιά και άτομα με ταξιδιωτικά έγγραφα), γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατο να βρεθούν από την Ιταλία αιτούντες που πληρούν τις εν λόγω προτιμήσεις. Προκειμένου να διασφαλιστεί η μετεγκατάσταση όλων των επιλέξιμων αιτούντων κατά τους προσεχείς μήνες, θα πρέπει να βρεθεί λύση για τη διεξαγωγή πρόσθετων συνεντεύξεων ασφαλείας από τα κράτη μέλη μετεγκατάστασης. Επιπλέον, η Κύπρος, η Γαλλία και η Λετονία δεν έχουν ακόμα αναλάβει δεσμεύσεις για την Ιταλία για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM), με σκοπό να συνεχίσει τη βελτίωση της παρεχόμενης ενημέρωσης, θα διοργανώσει ειδική κατάρτιση στις 16 Ιουνίου για τους αξιωματικούς συνδέσμους στην Ιταλία, με στόχο τη βελτίωση της παροχής μαθημάτων πολιτιστικού προσανατολισμού. Η EASO έχει επίσης ολοκληρώσει ένα νέο βίντεο σχετικά με τη μετεγκατάσταση στην Πορτογαλία.

Η μετεγκατάσταση ασυνόδευτων ανηλίκων έχει αρχίσει, αλλά εξακολουθούν να απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες

Κατά την περίοδο αναφοράς δύο ασυνόδευτοι ανήλικοι μετεγκαταστάθηκαν από την Ιταλία στη Νορβηγία, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ασυνόδευτων ανηλίκων που έχουν μετεγκατασταθεί από την Ιταλία σε πέντε (εκ των οποίων ένας ανήλικος που έχει χωριστεί από την οικογένειά του). Ο συγκεκριμένος ανήλικος μπόρεσε να μεταφερθεί με επιτυχία χάρη στην αυξημένη συνεργασία σε τοπικό επίπεδο. Ορισμένες άλλες αιτήσεις τελούν υπό εξέταση.

Όπως αναφέρεται στη δωδέκατη έκθεση, η Ιταλία θα πρέπει πλέον να αξιοποιήσει την πείρα από αυτές τις πρώτες μετεγκαταστάσεις και να τυποποιήσει τις διαδικασίες, ώστε να δοθεί σε όλους τους επιλέξιμους ασυνόδευτους ανηλίκους η δυνατότητα μετεγκατάστασης, αν αυτό είναι προς το συμφέρον τους. Χάρη σε συνάντηση που διοργανώθηκε την 1η Ιουνίου από την Επιτροπή με όλους τους σχετικούς φορείς κατέστη δυνατός ο περαιτέρω εξορθολογισμός των διαδικασιών. Από την πλευρά τους, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να διαθέτουν θέσεις για ασυνόδευτους ανηλίκους στις δεσμεύσεις τους και να παρέχουν στις ιταλικές αρχές συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τις ειδικές συνθήκες υποδοχής που προβλέπονται για αυτούς. Λαμβανομένου υπόψη ότι οι διαδικασίες μπορεί να είναι περισσότερο χρονοβόρες σε σύγκριση με εκείνες που αφορούν τους ενήλικες, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να διατηρούν διαθέσιμες θέσεις για ανηλίκους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (δηλαδή να ανανεώνουν τη διαθεσιμότητά τους να υποδεχτούν ανηλίκους σε μεταγενέστερες δεσμεύσεις).

Αναγκαίες επείγουσες δράσεις:

·Η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Πολωνία θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως την ανάληψη δεσμεύσεων και τη μετεγκατάσταση από την Ιταλία, προκειμένου να εκπληρώσουν τις νομικές υποχρεώσεις τους.

·Η Βουλγαρία και η Σλοβακία καλούνται, εντός των προσεχών εβδομάδων, να αναθεωρήσουν την πολιτική προτιμήσεων για τις αιτήσεις μετεγκατάστασης, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις αποφάσεις του Συμβουλίου και να αρχίσουν τις μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία το συντομότερο δυνατόν.

·Η Ιταλία καλείται, κατά τις προσεχείς εβδομάδες, να παρουσιάσει αμοιβαία αποδεκτή λύση για τη διεξαγωγή πρόσθετων συνεντεύξεων ασφαλείας, τις οποίες ζητούν ορισμένα κράτη μέλη προκειμένου να αξιολογούν τους κινδύνους που συνδέονται με την ασφάλεια σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου.

·Η Ιταλία θα πρέπει να επιταχύνει, κατά προτεραιότητα, την καταγραφή των επιλέξιμων αιτούντων για μετεγκατάσταση, να συνεργαστεί με την EASO για την υλοποίηση της ενημερωτικής εκστρατείας και να επιταχύνει τις προσπάθειές της για συγκέντρωση της διαδικασίας μετεγκατάστασης, ιδίως των τελευταίων σταδίων.

·Όλα τα άλλα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν την ανάληψη δεσμεύσεων και τη μετεγκατάσταση από την Ιταλία σε μηνιαία βάση κατ’ αναλογία προς τις δεσμεύσεις τους, να αυξήσουν την ικανότητά τους να διεκπεραιώνουν αιτήσεις μετεγκατάστασης, να αποφεύγουν τις υπερβολικά περιοριστικές προτιμήσεις, να περιορίσουν τις απαιτήσεις που προκαλούν καθυστερήσεις στη διαδικασία μεταφοράς και να δώσουν προτεραιότητα στις αιτήσεις που αφορούν ευάλωτους αιτούντες, ιδίως ασυνόδευτους ανηλίκους.

3Επανεγκατάσταση

Εξακολουθεί να σημειώνεται πρόοδος στην εφαρμογή των συμπερασμάτων της 20ής Ιουλίου 2015, καθώς πάνω από τα δύο τρίτα των 22 504 επανεγκαταστάσεων που συμφωνήθηκαν έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Από τις 12 Μαΐου 2017, 256 άτομα έχουν ήδη επανεγκατασταθεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Δεδομένου ότι πολλά κράτη μέλη με υψηλές ποσοστώσεις έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους σύμφωνα με τα συμπεράσματα και έχουν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016, οι περισσότερες πρόσφατες επανεγκαταστάσεις έχουν πραγματοποιηθεί από την Τουρκία, αν και εξακολουθεί σε μικρότερη κλίμακα η επανεγκατάσταση από την Ιορδανία και τον Λίβανο.

Στις 9 Ιουνίου 2017, είχαν επανεγκατασταθεί 16 419 άτομα σε 21 χώρες επανεγκατάστασης (Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Γαλλία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Κάτω Χώρες, Νορβηγία, Αυστρία, Πορτογαλία, Ισπανία, Φινλανδία, Σουηδία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο). Επτά κράτη μέλη (Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο), καθώς και τρεις συνδεδεμένες χώρες (Ισλανδία, Λιχτενστάιν και Ελβετία) έχουν ήδη τηρήσει τις δεσμεύσεις τους. Παρόλο που περισσότερα κράτη μέλη πραγματοποιούν επανεγκαταστάσεις σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, δέκα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη προβεί σε επανεγκαταστάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού 7 . Καθίσταται όλο και πιο αμφίβολο αν τα κράτη μέλη με μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των δεσμεύσεών τους και της υλοποίησής τους στην πράξη θα είναι σε θέση να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Η εφαρμογή των συμπερασμάτων της 20ής Ιουλίου 2015 περιλαμβάνει τις προσπάθειες που καταβάλλουν τα κράτη μέλη για επανεγκατάσταση Σύρων από την Τουρκία στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Από τις 4 Απριλίου 2016 έχουν επανεγκατασταθεί από την Τουρκία 6 254 Σύροι, σύμφωνα με το σκέλος περί επανεγκατάστασης της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Μετά την τελευταία περίοδο αναφοράς, επανεγκαταστάθηκαν 559 Σύροι στο πλαίσιο του μηχανισμού αυτού και ο εναπομένων αριθμός όλων των δεσμεύσεων ανέρχεται πλέον σε 24 461. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί επανεγκαταστάσεις σύμφωνα με τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας στην Αυστρία, το Βέλγιο, την Εσθονία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Επιπλέον, από τις 4 Απριλίου 2016 μέχρι σήμερα η Νορβηγία έχει επανεγκαταστήσει 563 Σύρους από την Τουρκία.

Τα κράτη μέλη που πραγματοποιούν επανεγκαταστάσεις σύμφωνα με τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας προετοιμάζουν νέες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων αποστολών στην Τουρκία για τη διενέργεια συνεντεύξεων με υποψηφίους για επανεγκατάσταση. Η Ρουμανία έχει πλέον δώσει συνέχεια στην προηγούμενη ανακοίνωσή της να ξεκινήσει πολύ σύντομα επανεγκαταστάσεις, δεχόμενη 11 Σύρους. Η αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα υπογράμμισε στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ τη σημασία που έχει η αποστολή νέων αιτήσεων υποψηφίων και στα κράτη μέλη με μικρότερες δεσμεύσεις.

Μεταξύ των κρατών μελών που δεν έχουν ακόμη προβεί σε επανεγκαταστάσεις από την Τουρκία 8 , η Μάλτα προετοιμάζει την αποστολή της στην Τουρκία και η Κύπρος έχει πλέον προσεγγίσει επίσημα την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, εκφράζοντας την ετοιμότητά της για επανεγκατάσταση 5 ατόμων στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Υπάρχουν, ωστόσο, κράτη μέλη που έχουν λάβει φακέλους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ήδη από το καλοκαίρι του 2016, αλλά στη συνέχεια δεν ανέλαβαν δράση (Βουλγαρία και Τσεχική Δημοκρατία), και τα οποία ενθαρρύνονται να δράσουν άμεσα.

Η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Άγκυρα, με στόχο να στηρίξει την επανεγκατάσταση βάσει της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και να συμβάλει στη συζήτηση των εν εξελίξει επιχειρήσεων, συνέχισε τις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις με τη Γενική Διεύθυνση Διαχείρισης της Μετανάστευσης (DGMM) της Τουρκίας. Η Αντιπροσωπεία της ΕΕ πραγματοποιεί επίσης σε εβδομαδιαία βάση συνεδριάσεις με τα κράτη μέλη, καθώς και με την Ύπατη Αρμοστεία και τον ΔΟΜ, προκειμένου να συγκρίνουν στατιστικά στοιχεία και να συζητήσουν την πορεία των επιχειρήσεων.

Η Αντιπροσωπεία της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις και να δώσει συνέχεια σε σύσταση που διατυπώθηκε στην προηγούμενη έκθεση, πρότεινε στα κράτη μέλη αναθεωρημένη εκδοχή του εγγράφου ερωτήσεων και απαντήσεων (Ε&A) που χρησιμοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία για να εξασφαλίζεται η ολοκληρωμένη ενημέρωση των Σύρων υποψηφίων σχετικά με τις συνθήκες υποδοχής και τα πολιτισμικά, κοινωνικά και νομικά πρότυπα στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η αναθεωρημένη εκδοχή του εγγράφου αυτού έχει εγκριθεί από την Ύπατη Αρμοστεία, καθώς και από την πλειονότητα των κρατών μελών, και 13 κράτη μέλη έχουν ήδη αποστείλει τα επικαιροποιημένα Ε&A.

Παράλληλα με την υλοποίηση των υφιστάμενων δεσμεύσεων επανεγκατάστασης από την Τουρκία, προχωρούν οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τις τυποποιημένες επιχειρησιακές διαδικασίες για το εθελοντικό ανθρωπιστικό πρόγραμμα εισδοχής με τα συμμετέχοντα κράτη και με την Τουρκία και ο στόχος είναι να επιτευχθεί συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα.

Συστάσεις:

·Τα κράτη μέλη τα οποία δεν έχουν ακόμη προβεί σε επανεγκατάσταση ατόμων στο πλαίσιο των εν εξελίξει προγραμμάτων σε επίπεδο ΕΕ (Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Κροατία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία), καθώς και εκείνα που δεν έχουν σημειώσει καμία πρόοδο και απέχουν ακόμη πολύ από την υλοποίηση των στόχων τους (Τσεχική Δημοκρατία, Δανία, Πορτογαλία), θα πρέπει να εντείνουν άμεσα τις προσπάθειές τους ώστε να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους δυνάμει των συμπερασμάτων της 20ής Ιουλίου 2015.

·Η Βουλγαρία και η Τσεχική Δημοκρατία, που έχουν λάβει φακέλους από την Ύπατη Αρμοστεία στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας ήδη από το καλοκαίρι του 2016, θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεγκατάστασης από την Τουρκία όσο το δυνατόν συντομότερα.

·Η παροχή πληροφοριών προς τους Σύρους υποψηφίους, δυνάμει της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, σχετικά με τις χώρες επανεγκατάστασης θα πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω από τα κράτη μέλη μέσω της επικαιροποίησης του αναθεωρημένου εγγράφου ερωτήσεων και απαντήσεων (Ε&A) που χρησιμοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία, προκειμένου οι υποψήφιοι να μπορούν να λαμβάνουν τεκμηριωμένη απόφαση ώστε να μειωθούν οι διαρροές σε μεταγενέστερα στάδια της διαδικασίας επανεγκατάστασης.

4Μελλοντική πορεία

Οι Ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν αναγνωρίσει επανειλημμένα την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κατάσταση στην Ευρώπη και έχουν ζητήσει να αναληφθεί περαιτέρω δράση για την επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης ως βασικής έκφρασης αλληλεγγύης και δίκαιης κατανομής ευθυνών προς την Ελλάδα και την Ιταλία.

Με βάση τα υφιστάμενα αριθμητικά στοιχεία για την Ελλάδα και την Ιταλία, είναι δυνατό και εφικτό να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2017 η μετεγκατάσταση όλων των ατόμων που προβλέπεται να είναι επιλέξιμα. Αυτός θα πρέπει να είναι ο κοινός μας στόχος, στην επίτευξη του οποίου θα πρέπει να συμβάλουν όλα τα κράτη μέλη δίκαια και αναλογικά. Συνεπώς, τα κράτη μέλη θα πρέπει να καταβάλουν επειγόντως επιπλέον προσπάθειες και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, όπως αναφέρεται στην παρούσα έκθεση, ώστε να επιτευχθεί ο εν λόγω στόχος. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρέχει βοήθεια στα κράτη μέλη για τον συντονισμό των εν λόγω εντατικοποιημένων προσπαθειών.

Η μετεγκατάσταση, όπως προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου, αποτελεί και νομική υποχρέωση. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή μέσω της υποβολής μηνιαίων εκθέσεων και της τακτικής συνεργασίας με τα κράτη μέλη υποστηρίζει σταθερά τις προσπάθειές τους να συμβάλουν με δίκαιο και αναλογικό τρόπο στο εν λόγω πρόγραμμα. Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν αποδείξει ότι είναι δυνατή και εφικτή η μετεγκατάσταση μεγάλου αριθμού ατόμων σε σύντομο χρονικό διάστημα, εφόσον βέβαια υπάρχει η βούληση και αναληφθεί αποφασιστική δράση προς τον σκοπό αυτό. Ως αποτέλεσμα αυτής της κοινής προσπάθειας, έχει σημειωθεί σημαντική αύξηση των μεταφορών για λόγους μετεγκατάστασης· αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί για να εξασφαλιστεί ότι όλοι όσοι είναι επιλέξιμοι μπορούν να μετεγκατασταθούν γρήγορα σε αυτό το τελικό στάδιο υλοποίησης.

Τους τελευταίους μήνες η Επιτροπή έχει επανειλημμένα υπενθυμίσει στα κράτη μέλη τις νομικές τους υποχρεώσεις που απορρέουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου και έχει καλέσει τα κράτη μέλη που οφείλουν ακόμη να αναλάβουν δεσμεύσεις και να προβούν σε μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα και από την Ιταλία, να το πράξουν αμέσως. Καθώς πλησιάζει η προθεσμία του Σεπτεμβρίου 2017, τα εν λόγω κράτη μέλη έχουν στη διάθεσή τους περιορισμένο χρονικό περιθώριο για να συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους και να συμβάλουν με τρόπο δίκαιο και αναλογικό.

Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ουγγαρία και η Πολωνία, κατά παράβαση των νομικών τους υποχρεώσεων που απορρέουν από τις αποφάσεις του Συμβουλίου και τις δεσμεύσεις τους προς τα υπόλοιπα κράτη μέλη, δεν έχουν ακόμη λάβει τα αναγκαία μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, και όπως αναφέρεται στην προηγούμενη έκθεση για τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες επί παραβάσει κατά των τριών αυτών κρατών μελών.

Παράλληλα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για επανεγκαταστάσεις, ιδίως όσα δεν έχουν ακόμη προβεί σε καμία επανεγκατάσταση, ενώ και όσα εξακολουθούν να υπολείπονται κατά πολύ του οικείου στόχου τους θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους.

(1)

     Η Ουγγαρία και η Σλοβακία, υποστηριζόμενες από την Πολωνία, αμφισβήτησαν τη νομιμότητα της δεύτερης απόφασης του Συμβουλίου σχετικά με τη μετεγκατάσταση. Ωστόσο, τυχόν προσφυγή ακυρώσεως δεν έχει ανασταλτική ισχύ. Η συζήτηση των υποθέσεων ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαΐου.

(2)

     Η Επιτροπή, προκειμένου να βοηθήσει περαιτέρω τις ελληνικές αρχές στον σχεδιασμό και την παροχή συμπληρωματικής στήριξης, καλεί επίσης τις ελληνικές αρχές να διευκρινίσουν τον συνολικό αριθμό μεταναστών που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά.

(3)

     2 312 υποψήφιοι για μετεγκατάσταση απορρίφθηκαν από τα κράτη μέλη μετεγκατάστασης, παραπέμφθηκαν στη διαδικασία του Δουβλίνου ή στην εθνική ελληνική διαδικασία (π.χ., λόγω ανάκλησης της υποβολής από την Ελλάδα για διοικητικούς λόγους, αρνητικού ελέγχου ασφαλείας από την Ελληνική Αστυνομία πριν από την υποβολή, κ.λπ.), ή, ένας πολύ περιορισμένος αριθμός υποψηφίων απεβίωσε.

(4)

     Εκτός από τα ειδικά κονδύλια στο πλαίσιο των υπόλοιπων 54 000.

(5)

     Μολονότι, καταρχήν, χρειάζονται μόνον 24 πρόσθετες δεσμεύσεις, η ανάγκη για περαιτέρω δεσμεύσεις μπορεί να αυξηθεί, αν απορριφθούν ορισμένες από τις αιτήσεις που υποβάλλονται σε άλλα κράτη μέλη δυνάμει του κανονισμού του Δουβλίνου για ασυνόδευτους ανηλίκους.

(6)

     Εκτός από τα ειδικά κονδύλια στο πλαίσιο των υπόλοιπων 54 000.

(7)

     Αυτή η ομάδα κρατών μελών περιλαμβάνει το Λουξεμβούργο και τη Ρουμανία, αν και αμφότερα τα κράτη μέλη έχουν ήδη επανεγκαταστήσει Σύρους από την Τουρκία στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

(8)

   Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Δανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Top

Στρασβούργο, 13.6.2017

COM(2017) 330 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δέκατη τρίτη έκθεση σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση


Παράρτημα 1: Μετεγκαταστάσεις από την Ελλάδα έως τις 9 Ιουνίου 2017

Κράτος μέλος

Επίσημες δεσμεύσεις 1

Mετεγκατασταθέντες στην πράξη

Δέσμευση που προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου 2

Αυστρία 3

1 491

Βέλγιο

790

502

2 415

Βουλγαρία

570

47

831

Κροατία

90

36

594

Κύπρος

145

55

181

Τσεχική Δημοκρατία

30

12

1 655

Εσθονία

332

130

204

Φινλανδία

1 349

987

1 299

Γαλλία

4 970

3 148

12 599

Γερμανία

4 740

2 943

17 209

Ουγγαρία

988

Ισλανδία

Ιρλανδία

943

459

240

Λετονία

363

290

295

Λιχτενστάιν

10

10

Λιθουανία

670

290

420

Λουξεμβούργο

260

216

309

Μάλτα

117

90

78

Κάτω Χώρες

1 550

1 295

3 797

Νορβηγία

685

533

Πολωνία

65

4 321

Πορτογαλία

1 630

1 075

1 778

Ρουμανία

1 222

589

2 572

Σλοβακία

50

16

652

Σλοβενία

205

164

349

Ισπανία

1 275

742

6 647

Σουηδία 4

2 378

2 378

Ελβετία

630

344

ΣΥΝΟΛΟ

25 069

13 973

63 302

(1)

Στοιχεία που διαβιβάστηκαν μέσω DubliNet δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφος 2 της απόφασης του Συμβουλίου.

(2)

Δεν περιλαμβάνονται περίπου 8 000 άτομα που δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί σύμφωνα με την πρώτη απόφαση του Συμβουλίου και τις κατανομές των 54 000 ατόμων.

(3)

     Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/408 του Συμβουλίου, της 10ης Μαρτίου 2016, σχετικά με την προσωρινή αναστολή της μετεγκατάστασης ποσοστού 30 % των αιτούντων που έχουν κατανεμηθεί στην Αυστρία σύμφωνα με την απόφαση (ΕΕ) 2015/1601 για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Ιταλίας και της Ελλάδας.

(4)

     Απόφαση (ΕΕ) 2016/946 του Συμβουλίου, της 9ης Ιουνίου 2016, για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Σουηδίας σύμφωνα με το άρθρο 9 της απόφασης (ΕΕ) 2015/1523 και το άρθρο 9 της απόφασης (ΕΕ) 2015/1601, για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Top

Στρασβούργο, 13.6.2017

COM(2017) 330 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δέκατη τρίτη έκθεση σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση


Παράρτημα 2: Μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία έως τις 9 Ιουνίου 2017

Κράτος μέλος

Επίσημες δεσμεύσεις 1

Μετεγκατασταθέντες στην πράξη

Δέσμευση που προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου 2

Αυστρία 3

 50

462

Βέλγιο

340

121

1 397

Βουλγαρία

140

471

Κροατία

46

18

374

Κύπρος

45

34

139

Τσεχική Δημοκρατία

20

1 036

Εσθονία

8

125

Φινλανδία

779

653

779

Γαλλία

970

330

7 115

Γερμανία

4 510

2 715

10 327

Ουγγαρία

 

306

Ισλανδία

 

Ιρλανδία

20

360

Λετονία

105

27

186

Λιχτενστάιν

Λιθουανία

140

17

251

Λουξεμβούργο

160

110

248

Μάλτα

47

47

53

Κάτω Χώρες

725

612

2 150

Νορβηγία

815

812

Πολωνία

35

1 861

Πορτογαλία

588

299

1 173

Ρουμανία

800

45

1 608

Σλοβακία

 

250

Σλοβενία

75

35

218

Ισπανία

225

144

2 676

Σουηδία 4

1 399

228

1 388

Ελβετία

900

649

ΣΥΝΟΛΟ

12 942

6 896

34 953

(1)

Στοιχεία που διαβιβάστηκαν μέσω DubliNet δυνάμει του άρθρου 5 παράγραφος 2 της απόφασης του Συμβουλίου.

(2)

Δεν περιλαμβάνονται περίπου 8 000 άτομα που δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί σύμφωνα με την πρώτη απόφαση του Συμβουλίου και τις κατανομές των 54 000 ατόμων.

(3)

     Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/408 του Συμβουλίου, της 10ης Μαρτίου 2016, σχετικά με την προσωρινή αναστολή της μετεγκατάστασης ποσοστού 30 % των αιτούντων που έχουν κατανεμηθεί στην Αυστρία σύμφωνα με την απόφαση (ΕΕ) 2015/1601 για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Ιταλίας και της Ελλάδας.

(4)

     Απόφαση (ΕΕ) 2016/946 του Συμβουλίου, της 9ης Ιουνίου 2016, για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Σουηδίας σύμφωνα με το άρθρο 9 της απόφασης (ΕΕ) 2015/1523 και το άρθρο 9 της απόφασης (ΕΕ) 2015/1601, για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Top

Στρασβούργο, 13.6.2017

COM(2017) 330 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δέκατη τρίτη έκθεση σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επανεγκατάσταση


Παράρτημα 3: Μετεγκαταστάσεις από την Ιταλία και την Ελλάδα έως τις 9 Ιουνίου 2017

Κράτος μέλος

Μετεγκατασταθέντες στην πράξη από την Ιταλία

Μετεγκατασταθέντες στην πράξη από την Ελλάδα

Συνολικός αριθμός μετεγκατασταθέντων στην πράξη

Δέσμευση που προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου 1

Αυστρία 2

1953

Βέλγιο

121

502

623

3 812

Βουλγαρία

47

47

1 302

Κροατία

18

36

54

968

Κύπρος

34

55

89

320

Τσεχική Δημοκρατία

12

12

2 691

Εσθονία

130

130

329

Φινλανδία

653

987

1 640

2 078

Γαλλία

330

3 148

3 478

19 714

Γερμανία

2 715

2 943

5 658

27 536

Ουγγαρία

1 294

Ισλανδία

Ιρλανδία

459

459

600

Λετονία

27

290

317

481

Λιχτενστάιν

0

10

10

Λιθουανία

17

290

307

671

Λουξεμβούργο

110

216

326

557

Μάλτα

47

90

137

131

Κάτω Χώρες

612

1 295

1 907

5 947

Νορβηγία

812

533

1 345

Πολωνία

6 182

Πορτογαλία

299

1 075

1 374

2 951

Ρουμανία

45

589

634

4 180

Σλοβακία

16

16

902

Σλοβενία

35

164

199

567

Ισπανία

144

742

886

9 323

Σουηδία 3

228

228

3 766

Ελβετία

649

344

993

ΣΥΝΟΛΟ

6 896

13 973

20 869

98 255

   

(1)

Δεν περιλαμβάνονται περίπου 8 000 άτομα που δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί σύμφωνα με την πρώτη απόφαση του Συμβουλίου και τις κατανομές των 54 000 ατόμων.

(2)

     Εκτελεστική απόφαση (ΕΕ) 2016/408 του Συμβουλίου, της 10ης Μαρτίου 2016, σχετικά με την προσωρινή αναστολή της μετεγκατάστασης ποσοστού 30 % των αιτούντων που έχουν κατανεμηθεί στην Αυστρία σύμφωνα με την απόφαση (ΕΕ) 2015/1601 για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Ιταλίας και της Ελλάδας.

(3)

     Απόφαση (ΕΕ) 2016/946 του Συμβουλίου, της 9ης Ιουνίου 2016, για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Σουηδίας σύμφωνα με το άρθρο 9 της απόφασης (ΕΕ) 2015/1523 και το άρθρο 9 της απόφασης (ΕΕ) 2015/1601, για τη θέσπιση προσωρινών μέτρων στον τομέα της διεθνούς προστασίας υπέρ της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Top

Στρασβούργο, 13.6.2017

COM(2017) 330 final

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

στην

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δέκατη τρίτη έκθεση σχετικά με τη μετεγκατάσταση και την επενεγκατάσταση


Παράρτημα 4: Πορεία των εργασιών επανεγκατάστασης, στις 12 Μαΐου 2017, βάσει των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 20ής Ιουλίου 2015
και του «μηχανισμού 1:1» με την Τουρκία (που εφαρμόζεται από τις 4 Απριλίου 2016)

Κράτος μέλος /
Συνδεδεμένο κράτος

Δεσμεύσεις βάσει του προγράμματος της 20ής Ιουλίου 2015

Συνολικός αριθμός επανεγκατασταθέντων βάσει του προγράμματος της 20ής Ιουλίου 2015, συμπεριλαμβανομένου και του μηχανισμού 1:1 με την Τουρκία

Τρίτη χώρα από την οποία έγινε η επανεγκατάσταση

Αυστρία

1 900

1 730

Λίβανος: 886· Ιορδανία: 609· Τουρκία: 234 (εκ των οποίων 57 σύμφωνα με τον «μηχανισμό 1:1)· Ιράκ: 1

Βέλγιο

1 100

892

Λίβανος: 448· Τουρκία: 311 βάσει του μηχανισμού 1:1 (εκ των οποίων 242 στο πλαίσιο του προγράμματος της 20ής Ιουλίου και 69 εκτός του προγράμματος της 20ής Ιουλίου 1 Τουρκία: 8 Ιορδανία: 170· Αίγυπτος: 24·

Βουλγαρία

50

0

Κροατία

150

0

Κύπρος

69

0

Τσεχική Δημοκρατία

400

52

Λίβανος: 32· Ιορδανία: 20

Δανία

1 000

481

Λίβανος, Ουγκάντα

Εσθονία

20

20

Τουρκία: 20 βάσει του μηχανισμού 1:1

Φινλανδία

293

293 2

Τουρκία: 504 3 βάσει του «μηχανισμού 1:1», εκτός του προγράμματος της 20ής Ιουλίου· Λίβανος: 282· Αίγυπτος: 7· Ιορδανία: 4

Γαλλία

2 375

1 664

Τουρκία: 803 βάσει του μηχανισμού 1:1 (εκ των οποίων 228 στο πλαίσιο του προγράμματος της 20ής Ιουλίου και 575 εκτός του προγράμματος της 20ής Ιουλίου 4 Λίβανος: 834· Ιορδανία: 478· Ιράκ: 8· άλλες: 116

Γερμανία

1 600

1 600

Τουρκία: 2 270 βάσει του μηχανισμού 1:1 (εκ των οποίων 1 600 στο πλαίσιο του προγράμματος της 20ής Ιουλίου και 670 εκτός του προγράμματος της 20ής Ιουλίου)·

Ελλάδα

354

0

Ουγγαρία

Ισλανδία

50

50 5

Λίβανος

Ιρλανδία

520

520 6

Λίβανος

Ιταλία

1 989

1 006

Λίβανος: 596· Τουρκία: 257 βάσει του μηχανισμού 1:1· Ιορδανία: 53· Συρία: 52· Σουδάν: 48·

Λετονία

50

10

Τουρκία: 10 βάσει του μηχανισμού 1:1

Λιχτενστάιν

20

20

Τουρκία

Λιθουανία

70

25

Τουρκία: 25 βάσει του μηχανισμού 1:1

Λουξεμβούργο

30

0 7

Τουρκία: 98 βάσει του μηχανισμού 1:1, εκτός του προγράμματος της 20ής Ιουλίου

Μάλτα

14

0

Κάτω Χώρες

1 000

1 000

Τουρκία: 1 411 βάσει του μηχανισμού 1:1 (556 στο πλαίσιο του προγράμματος της 20ής Ιουλίου και 855 εκτός του προγράμματος)· Τουρκία 7· Λίβανος: 341· Κένυα: 70· Αιθιοπία: 8· Ιορδανία: 7· Λιβύη: 4· Ισραήλ: 2· Ιράκ, Μαρόκο, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Συρία: 1

Νορβηγία

3 500

3 416

Λίβανος: 2 619· Τουρκία: 540· Ιορδανία: 257·

Πολωνία

900

0

Πορτογαλία

191

12

Τουρκία: 12 βάσει του μηχανισμού 1:1

Ρουμανία

80

0

Τουρκία: 11 βάσει του μηχανισμού 1:1, εκτός του προγράμματος της 20ής Ιουλίου

Σλοβακία

100

0

Σλοβενία

20

0

Ισπανία

1.449

418

Λίβανος: 232· Τουρκία: 186 βάσει του μηχανισμού 1:1·

Σουηδία

491

491

Τουρκία: 279 βάσει του μηχανισμού 1:1 (εκ των οποίων 269 στο πλαίσιο του προγράμματος της 20ής Ιουλίου)· Σουδάν: 124· Κένυα: 80· Λίβανος: 8· Ιράκ: 8· Αίγυπτος: 1· Ιορδανία: 1 

Ελβετία

519

519

Λίβανος: 431· Συρία: 88

Ηνωμένο Βασίλειο

2.200

2.200

Ιορδανία, Λίβανος, Τουρκία, Αίγυπτος, Ιράκ και άλλες χώρες

ΣΥΝΟΛΟ

22.504

16.419

 

Συνολικά 6 254 άτομα επανεγκαταστάθηκαν από την Τουρκία βάσει του μηχανισμού 1:1, εκ των οποίων τα 3 462 μέσω του προγράμματος της 20ής Ιουλίου 2015

(1)

69 Σύριοι που επανεγκαταστάθηκαν από την Τουρκία εκτός του προγράμματος της 20ής Ιουλίου πρέπει να συνυπολογιστούν σύμφωνα με την απόφαση 2016/1754.

(2)

Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τους 504 Σύριους που επανεγκαταστάθηκαν από την Τουρκία βάσει του μηχανισμού 1:1.

(3)

 Από τους 504 Σύριους που επανεγκαθίστανται από την Τουρκία στο πλαίσιο του μηχανισμού 1:1, οι 11 έχουν επανεγκατασταθεί στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος επανεγκατάστασης και 493 πρέπει να συνυπολογιστούν

σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου 2016/1754/ΕΚ.

(4)

575 Σύριοι που επανεγκαταστάθηκαν από την Τουρκία εκτός του προγράμματος της 20ής Ιουλίου πρέπει να συνυπολογιστούν σύμφωνα με την απόφαση (ΕΕ) 2016/1754.

(5)

Η Ισλανδία έχει επανεγκαταστήσει συνολικά 97 άτομα, όλα από τον Λίβανο.

(6)

Επιπλέον, η Ιρλανδία δέχθηκε κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου 259 άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας από τον Λίβανο στο πλαίσιο του εθνικού της προγράμματος επανεγκατάστασης.

(7)

Ενώ δεν πραγματοποιήθηκε ακόμη επανεγκατάσταση σύμφωνα με τα συμπεράσματα της 20ής Ιουλίου 2015, 98 Σύριοι επανεγκαταστάθηκαν δυνάμει του εθνικού προγράμματος του Λουξεμβούργου στο πλαίσιο του μηχανισμού 1:1 και πρέπει να συνυπολογιστούν σύμφωνα με την απόφαση (ΕΕ) 2016/1754 του Συμβουλίου.

Top