Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016DC0774

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ σχετικά με τη συγκριτική αξιολόγηση των πρακτικών πολυμορφίας στο πλαίσιο της οδηγίας 2013/36/ΕΕ

    COM/2016/0774 final

    Βρυξέλλες, 8.12.2016

    COM(2016) 774 final

    ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    σχετικά με τη συγκριτική αξιολόγηση των πρακτικών πολυμορφίας στο πλαίσιο της οδηγίας 2013/36/ΕΕ


    I.ΕΙΣΑΓΩΓΗ

    Έχει αναγνωριστεί ευρέως ότι οι αδυναμίες που παρουσίαζαν οι ρυθμίσεις διακυβέρνησης και η παρακολούθηση των αποφάσεων διαχείρισης συνέβαλαν στη λιγότερο συνετή συμπεριφορά που επέδειξαν τα πιστωτικά ιδρύματα ως προς την ανάληψη κινδύνων κατά την περίοδο πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2008.

    Για την επίλυση του προβλήματος αυτού, η οδηγία για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (ΟΚΑ) 1 επιδιώκει να ενισχύσει την ικανότητα των διοικητικών οργάνων 2 των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων επενδύσεων (στο εξής «ιδρύματα»), με σκοπό την αποτελεσματική εποπτεία και λήψη αποφάσεων μέσω μιας σειράς μέτρων, όπως με την εξασφάλιση επαρκώς διαφοροποιημένης σύνθεσης όσον αφορά τα διοικητικά όργανα.

    Σύμφωνα με το άρθρο 161 παράγραφος 5 της ΟΚΑ, η Επιτροπή πρέπει να επανεξετάζει τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί στο πλαίσιο της συγκριτικής αξιολόγησης της πολυμορφίας, περιλαμβανομένης της καταλληλότητας των σχετικών πρακτικών, και να υποβάλλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η παρούσα έκθεση συντάσσεται προς ικανοποίηση αυτής της απαίτησης.

    II.ΙΣΤΟΡΙΚΟ

    Η απαίτηση περί πολυμορφίας των διοικητικών οργάνων καθιερώθηκε με σκοπό να εξασφαλιστεί ότι τα εν λόγω όργανα θα στελεχώνονται με άτομα από ποικίλα περιβάλλοντα και με ευρύ φάσμα δεξιοτήτων. Αυτό διευκολύνει τη διατύπωση ανεξάρτητων γνωμών και τη διεξαγωγή εποικοδομητικών συζητήσεων και, με τον τρόπο αυτό, αποφεύγεται το φαινόμενο της αγελαίας σκέψης, που θεωρείται ότι είχε ως συνέπεια την ανεπαρκή εποπτεία που ασκήθηκε από τα διοικητικά όργανα κατά το παρελθόν.

    Όπως διευκρινίζεται στην αιτιολογική σκέψη 60 της ΟΚΑ, τα διοικητικά όργανα πρέπει «να είναι επαρκώς διαφοροποιημένα όσον αφορά την ηλικία, το φύλο, τη γεωγραφική καταγωγή και το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό υπόβαθρο των μελών τους». Η εκπροσώπηση των εργαζομένων θεωρείται άλλος ένας θετικός τρόπος ενίσχυσης της πολυμορφίας, αφού παρέχει σημαντική οπτική και πραγματική γνώση του τρόπου λειτουργίας του εκάστοτε οργάνου.

    Σύμφωνα με την ΟΚΑ, τα κράτη μέλη ή οι αρμόδιες αρχές πρέπει να απαιτούν από τα ιδρύματα να λαμβάνουν υπόψη ένα ευρύ φάσμα προσόντων και δεξιοτήτων κατά την πρόσληψη των μελών των διοικητικών τους οργάνων και να εφαρμόζουν προς τον σκοπό αυτό μια πολιτική που να προωθεί την πολυμορφία των διοικητικών οργάνων 3 . 

    Επιπλέον, η ΟΚΑ, αναγνωρίζοντας 4 ότι η «ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων είναι ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να υπάρχει επαρκής εκπροσώπηση του πληθυσμού», απαιτεί από τα «σημαντικά» 5 ιδρύματα να θεσπίζουν επιτροπή ανάδειξης υποψηφίων, η οποία πρέπει i) να αποφασίζει ως προς τον καθορισμό στόχου για την εκπροσώπηση του ανεπαρκώς εκπροσωπούμενου φύλου στο διοικητικό όργανο, και ii) να καταρτίζει πολιτική για την αύξηση του αριθμού των ατόμων του ανεπαρκώς εκπροσωπούμενου φύλου στο διοικητικό όργανο προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος αυτός 6 . 

    Τα ιδρύματα πρέπει να δημοσιοποιούν την πολιτική πολυμορφίας που εφαρμόζουν, τους μακροπρόθεσμους και τυχόν άλλους στόχους αυτής της πολιτικής, καθώς και τον βαθμό στον οποίο οι στόχοι αυτοί έχουν επιτευχθεί, στο πλαίσιο των τακτικών δημοσιοποιήσεων εταιρικής διακυβέρνησης που επιβάλλει το άρθρο 435 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του κανονισμού για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις (ΚΚΑ) 7 .

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απαιτήσεις της ΟΚΑ σχετικά με την πολιτική πολυμορφίας είναι παρόμοιες με εκείνες της οδηγίας 2014/95/ΕΕ όσον αφορά τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών και πληροφοριών για την πολυμορφία 8 , η οποία απαιτεί από τις εισηγμένες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται τα πιστωτικά ιδρύματα και οι επιχειρήσεις επενδύσεων, να υποβάλλουν –με βάση την αρχή «συμμόρφωση ή αιτιολόγηση»– έκθεση η οποία να περιλαμβάνει «περιγραφή της πολιτικής σχετικά με την πολυμορφία που εφαρμόζεται για τα διοικητικά, διαχειριστικά και εποπτικά όργανα της επιχείρησης όσον αφορά πτυχές όπως, για παράδειγμα, η ηλικία, το φύλο ή το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό ιστορικό των μελών, οι στόχοι της εν λόγω πολιτικής για την πολυμορφία, ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόστηκε και τα αποτελέσματα κατά την περίοδο αναφοράς».

    Η ΟΚΑ 9 απαιτεί επίσης από τις αρμόδιες αρχές να συλλέγουν τις πληροφορίες για την πολυμορφία που δημοσιοποιούν τα ιδρύματα και να τις χρησιμοποιούν για τη συγκριτική αξιολόγηση των πρακτικών πολυμορφίας. Οι αρμόδιες αρχές πρέπει επίσης να διαβιβάζουν τις εν λόγω πληροφορίες στην Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ), η οποία πρέπει να τις χρησιμοποιεί για τη συγκριτική αξιολόγηση των πρακτικών πολυμορφίας σε επίπεδο ΕΕ.

    Το άρθρο 161 παράγραφος 5 της ΟΚΑ, βάσει του οποίου υποβάλλεται η παρούσα έκθεση, επιβάλλει στην Επιτροπή την υποχρέωση να επανεξετάσει και να υποβάλει έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 σχετικά με τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν βάσει του άρθρου 91 παράγραφος 11 της ΟΚΑ, συμπεριλαμβανομένης της καταλληλότητας της συγκριτικής αξιολόγησης των πρακτικών πολυμορφίας και λαμβανομένων υπόψη όλων των σχετικών ενωσιακών και διεθνών εξελίξεων. Το άρθρο 161 παράγραφος 5 της ΟΚΑ προβλέπει επίσης τη δυνατότητα υποβολής της έκθεσης μαζί με νομοθετική πρόταση, εάν κρίνεται σκόπιμο.

    Κατά τη διενέργεια της επανεξέτασης η Επιτροπή βασίστηκε στα πορίσματα της πρώτης έκθεσης συγκριτικής αξιολόγησης 10 που εκδόθηκε από την ΕΑΤ. Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε με βάση τις πληροφορίες που διαβίβασαν τα κράτη μέλη το 2015, δημοσιεύθηκε στις 8 Ιουλίου 2016.

    Η παρούσα έκθεση, ανταποκρινόμενη στη νομική απαίτηση, σταθμίζει τις σχετικές διεθνείς εξελίξεις (μέρος III), εξετάζει τα αποτελέσματα της πρώτης συγκριτικής αξιολόγησης των πρακτικών πολυμορφίας (μέρος IV) και εκτιμά την καταλληλότητα της διαδικασίας συγκριτικής αξιολόγησης (μέρος V). Με βάση τα στοιχεία αυτά, καταλήγει σε συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα της συγκριτικής αξιολόγησης και για τη χρησιμότητα που μπορεί να έχει ως μέσο για τη συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων στον τομέα της πολυμορφίας στην ΕΕ (μέρος VI).

    III.ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΛΑΙΣΙΟ

    Οι διάφορες πρωτοβουλίες για την πολυμορφία των διοικητικών οργάνων αφορούν κυρίως τις εισηγμένες εταιρείες διαφόρων τομέων δραστηριότητας. Ως εκ τούτου, αυτή η ενότητα δεν αφορά ειδικά τα πιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις επενδύσεων.

    Οι περισσότερες πρωτοβουλίες με γνώμονα την πολυμορφία στοχεύουν στην ίση εκπροσώπηση των φύλων. Όπως προκύπτει από σημαντικό αριθμό μελετών, η παρουσία γυναικών στα διοικητικά συμβούλια είναι επωφελής για τη βελτίωση των επιδόσεων των επιχειρήσεων 11 , και διαρκώς περισσότερες πρωτοβουλίες πολιτικής έχουν ως στόχο να προωθήσουν τη δικαιότερη εκπροσώπηση των φύλων στα ανώτατα όργανα λήψης αποφάσεων των επιχειρήσεων.

    Για παράδειγμα, το 2013 ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς τα κράτη μέλη του, συστήνοντάς τους να αυξήσουν την εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια και τα διευθυντικά κλιμάκια των εισηγμένων εταιρειών. Οι χώρες εφαρμόζουν διάφορα μέτρα πολιτικής για να επιτύχουν τον στόχο της αυξημένης εκπροσώπησης των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια: από νομοθετικές ποσοστώσεις και οικειοθελείς στόχους μέχρι απαιτήσεις δημοσιοποίησης σχετικά με την πολυμορφία και κρατικές πρωτοβουλίες για τις δημόσιες εταιρείες.

    Ορισμένες χώρες έχουν επιλέξει υποχρεωτικά ελάχιστα ποσοστά εκπροσώπησης των γυναικών και επιτυγχάνουν σχετικά υψηλά επίπεδα εκπροσώπησης (π.χ. στην Ισλανδία και τη Νορβηγία τα διοικητικά συμβούλια πρέπει να αποτελούνται κατά 40 % από γυναίκες· στη Γαλλία, μέχρι το 2017, το 40 % των θέσεων μη εκτελεστικών διευθυντών σε μεγάλες εισηγμένες και μη εισηγμένες εταιρείες θα πρέπει να καταλαμβάνεται από γυναίκες· στην Ιταλία, μέχρι το 2015 οι γυναίκες θα έπρεπε να κατέχουν το 33 % των θέσεων εκτελεστικών και μη εκτελεστικών διευθυντών σε εισηγμένες εταιρείες και κρατικές επιχειρήσεις). Ορισμένες άλλες χώρες έχουν εμφανίσει ενθαρρυντικά –αν και χαμηλότερα– ποσοστά όσον αφορά την εκπροσώπηση των φύλων, χωρίς να έχουν εφαρμόσει υποχρεωτικές ποσοστώσεις. Στην Αυστραλία, π.χ., οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 22 % των μελών των διοικητικών συμβουλίων των εισηγμένων εταιρειών 12 , ενώ στις ΗΠΑ οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 19 % του συνόλου των διοικητικών στελεχών σε εταιρείες του δείκτη S&P 500 13 . Στο άλλο άκρο του φάσματος υπάρχουν χώρες, π.χ. στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου το ποσοστό των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό, περίπου στο 3 % 14 .

    Άλλες παράμετροι πολυμορφίας στην ΕΕ 15 που αποτυπώνονται στις απαιτήσεις της ΟΚΑ (η ηλικία, η γεωγραφική προέλευση, το εκπαιδευτικό και επαγγελματικό επίπεδο) ήταν λιγότερο εντοπίσιμες στις διεθνείς πολιτικές και πρακτικές για την πολυμορφία των διοικητικών οργάνων.

    IV.ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΑΤ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ ΒΑΣΕΙ ΤΗΣ ΟΚΑ

    Στις αρχές του τρέχοντος έτους, η ΕΑΤ ανέλυσε τις πρακτικές πολυμορφίας αντιπροσωπευτικού δείγματος 16 ιδρυμάτων της ΟΚΑ, για τα οποία συλλέχθηκαν στοιχεία από τις αρμόδιες εθνικές αρχές. Η συγκριτική αξιολόγηση κάλυπτε δύο πτυχές: i) τις πολιτικές πολυμορφίας τις οποίες η ΟΚΑ απαιτεί να εφαρμόζουν τα ιδρύματα) (καθώς και τους πιθανούς στόχους που θέτουν στο πλαίσιο αυτών των πολιτικών) και ii) τις ισχύουσες πρακτικές πολυμορφίας των ιδρυμάτων της ΟΚΑ 17 .

    Πολιτικές πολυμορφίας

    Με βάση τα στοιχεία που συλλέχθηκαν το 2015, η ΕΑΤ διαπίστωσε ότι μόνο το 35 % περίπου των ιδρυμάτων τού υπό εξέταση δείγματος εφάρμοσε πολιτική πολυμορφίας. Η Δανία ήταν το μόνο κράτος μέλος στο οποίο όλα τα ιδρύματα του δείγματος ακολουθούσαν πολιτική πολυμορφίας. Το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 93,3 % στη Σουηδία και ξεπερνούσε το 60 % μόνο σε τρία άλλα κράτη μέλη: την Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Λετονία 18 . 

    Ως προς τις παραμέτρους πολυμορφίας που έχουν εξεταστεί, τα τρία τέταρτα των πολιτικών πολυμορφίας καλύπτουν την επαγγελματική πείρα, και περίπου τα δύο τρίτα καλύπτουν την ίση εκπροσώπηση των φύλων και το μορφωτικό επίπεδο. Μόνο οι μισές πολιτικές καλύπτουν την ηλικία, και το 40 % των πολιτικών καλύπτει τη γεωγραφική προέλευση (με την επισήμανση ότι η γεωγραφική διάσταση είναι σημαντική κυρίως για τα ιδρύματα που δραστηριοποιούνται διεθνώς).

    Ορισμένα από τα ιδρύματα του δείγματος είχαν θέσει συγκεκριμένους στόχους για την πολυμορφία των διοικητικών τους οργάνων όσον αφορά μία ή περισσότερες παραμέτρους της πολυμορφίας 19 . Η συγκριτική αξιολόγηση έδειξε ότι πάνω από το ένα τρίτο των ιδρυμάτων του δείγματος είχε θέσει στόχο σχετικά με την εκπροσώπηση των φύλων. Ωστόσο, στο ένα τρίτο περίπου των εν λόγω ιδρυμάτων 20 , ο στόχος αυτός ορίστηκε στο μηδέν τοις εκατό, με αποτέλεσμα την ακύρωσή του. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι στόχοι σχετικά με την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί 21 , και τα περισσότερα ιδρύματα δεν παρουσίασαν χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου σκοπεύουν να τους υλοποιήσουν 22 . 

    Όσον αφορά την ηλικία και τη γεωγραφική προέλευση, οι στόχοι πολυμορφίας επιτυγχάνονται επί του παρόντος μόνο σε λιγότερο από το ένα τρίτο των περιπτώσεων στις οποίες έχουν τεθεί. Για το μορφωτικό επίπεδο και την επαγγελματική πείρα, οι στόχοι που έχουν τεθεί υλοποιούνται περίπου στο 42 % και στο 52 % των περιπτώσεων αντίστοιχα. Τα καλύτερα αποτελέσματα θα μπορούσαν να συνδέονται με τις απαιτήσεις καταλληλότητας που εισάγει η ΟΚΑ, η οποία ορίζει ότι τα μέλη των διοικητικών οργάνων πρέπει να διαθέτουν, τόσο μεμονωμένα όσο και συλλογικά, επαρκείς γνώσεις, δεξιότητες και πείρα, ώστε να μπορούν να κατανοήσουν τις δραστηριότητες του ιδρύματος, καθώς και τους κυριότερους κινδύνους 23 . 

    Γενικά, τα αποτελέσματα της συγκριτικής αξιολόγησης δείχνουν ότι τα περισσότερα ιδρύματα δεν έχουν ακόμα λάβει μέτρα για να συμμορφωθούν με την απαίτηση της ΟΚΑ και να εφαρμόσουν πολιτική πολυμορφίας, καθώς και να επιτύχουν τους στόχους που τίθενται όσον αφορά μία ή περισσότερες παραμέτρους της πολυμορφίας των διοικητικών τους οργάνων. Αυτό μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η απαίτηση αυτή τέθηκε σε ισχύ σχετικά πρόσφατα, το 2014.

    Πρακτικές πολυμορφίας

    Η συγκριτική αξιολόγηση της υφιστάμενης πολυμορφίας εντός των διοικητικών οργάνων των ιδρυμάτων του δείγματος αποτύπωσε μια μεικτή εικόνα και αποκάλυψε ότι υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω ενέργειες, σε διαφορετικό βαθμό, όσον αφορά όλες τις διαστάσεις της πολυμορφίας.

    Από τα στοιχεία προκύπτει ότι στα διοικητικά όργανα διαπιστώνεται άνιση εκπροσώπηση των φύλων: μόνο το 13,63 % των διευθυντικών στελεχών στα ιδρύματα του δείγματος είναι γυναίκες. Επιπλέον, σε περισσότερα από τα δύο τρίτα των ιδρυμάτων του δείγματος τα εκτελεστικά διοικητικά στελέχη δεν είναι γυναίκες, και μόνο το 11 % έχει γυναίκα επικεφαλής εκτελεστικό στέλεχος. Ωστόσο, η τάση φαίνεται να είναι θετική: το ποσοστό των γυναικών όσον αφορά τα νεοπροσληφθέντα εκτελεστικά διοικητικά στελέχη αυξήθηκε σε 19,39 % το 2014, από 15,17 % την περίοδο 2010-2013.

    Όσον αφορά την εποπτική λειτουργία, το ποσοστό των γυναικών σε θέσεις μη εκτελεστικών διευθυντών είναι 18,90 % 24 , και στο 39,18 % των ιδρυμάτων του δείγματος καμία γυναίκα δεν κατέχει θέση μη εκτελεστικού διευθυντή. Θετική είναι η τάση που ακολουθεί το ποσοστό των γυναικών όσον αφορά τα νεοπροσληφθέντα μη εκτελεστικά διοικητικά στελέχη, το οποίο αυξήθηκε σε 22,15 % το 2014, από 18,52 % την περίοδο 2010-2013.

    Όλα τα παραπάνω αριθμητικά στοιχεία είναι συνολικές τιμές για το σύνολο των καλυπτόμενων χωρών· σε επίπεδο κρατών μελών, η εκπροσώπηση των γυναικών τόσο στο εκτελεστικό όσο και στο εποπτικό σκέλος μπορεί να παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις (κυμαίνεται από 2,63 % έως 40,35 % για τα εκτελεστικά καθήκοντα, και από 6,38 % έως 28,57 % για τα μη εκτελεστικά καθήκοντα).

    Με βάση τα στοιχεία που υποβλήθηκαν, η ΕΑΤ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είναι δυνατόν να αυξηθεί η εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά όργανα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν είναι μόνο ευθύνη των ιδρυμάτων αλλά και των κρατών μελών να εφαρμόσουν ένα κοινωνικό πλαίσιο που να υποστηρίζει την ισότητα των ευκαιριών για γυναίκες και άνδρες.

    Όσον αφορά την παράμετρο της ηλικίας, η ηλικιακή κατηγορία «κάτω των 40 ετών» εκπροσωπείται σχετικά ελάχιστα μεταξύ των εκτελεστικών διευθυντών, και ιδίως μεταξύ των μη εκτελεστικών διευθυντών. Σχεδόν το ένα τρίτο των μη εκτελεστικών διευθυντών είναι άνω των 60 ετών, και σχεδόν το ένα τέταρτο των ιδρυμάτων του δείγματος είχαν μη εκτελεστικούς διευθυντές που ανήκαν μόνο σε μία ή δύο ηλικιακές κατηγορίες. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κρατών μελών και μεταξύ των διαφόρων μεγεθών και τύπων ιδρυμάτων (τα μικρότερα πιστωτικά ιδρύματα και οι μικρότερες επιχειρήσεις επενδύσεων έχουν μεγαλύτερο αριθμό διευθυντικών στελεχών από τις χαμηλότερες ηλικιακές ομάδες από ό,τι τα μεγαλύτερα πιστωτικά ιδρύματα). Η ΕΑΤ, αναγνωρίζοντας ότι η μεγαλύτερη εκπροσώπηση των μεγαλύτερων ηλικιών σχετίζεται με πιο μακρόχρονη επαγγελματική πείρα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ιδρύματα πρέπει να στοχεύουν στη διαφοροποίηση της ηλικιακής σύνθεσης των διοικητικών συμβουλίων τους, ώστε να εξασφαλίζουν την απαραίτητη πολυφωνία και ποικιλία επαγγελματικής πείρας.

    Όσον αφορά τη γεωγραφική προέλευση, η ΕΑΤ επισήμανε ότι τα ιδρύματα που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο θα πρέπει να έχουν διοικητικά όργανα με γεωγραφική πολυμορφία, ώστε να εξασφαλίζουν επαρκείς γνώσεις σχετικά με την κουλτούρα, τις ιδιαιτερότητες της αγοράς και τα νομικά πλαίσια των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιούνται τα ιδρύματα. Ωστόσο, από τη συγκριτική αξιολόγηση προκύψει ότι η σύνθεση των διοικητικών οργάνων της πλειονότητας των μεγαλύτερων πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων που αναλύθηκαν δεν αντικατοπτρίζει όλες τις γεωγραφικές περιοχές 25 στις οποίες το ίδρυμα ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα. Όσον αφορά τα μικρότερα ιδρύματα που αναλύθηκαν, περισσότερα από τα μισά δηλώνουν ότι καλύπτουν όλους τους επιχειρηματικούς τομείς τους, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το ίδρυμα δραστηριοποιείται μόνο σε μία γεωγραφική περιοχή.

    Όσον αφορά την επαγγελματική πείρα, η ΕΑΤ εξέτασε τον αριθμό των ετών πείρας και τον τομέα στον οποίο αυτή έχει αποκτηθεί. Δεν προξενεί έκπληξη το γεγονός ότι τα περισσότερα εκτελεστικά διευθυντικά στελέχη των ιδρυμάτων του δείγματος διέθεταν πείρα στον χρηματοοικονομικό τομέα και στη διαχείριση, και τα περισσότερα μη εκτελεστικά διευθυντικά στελέχη διέθεταν πείρα στον χρηματοοικονομικό και ακαδημαϊκό τομέα. Η πείρα στον χρηματοοικονομικό τομέα τείνει να είναι μακρόχρονη (άνω των 20 ετών)· αυτό ίσχυε για σημαντικό αριθμό εκτελεστικών και μη εκτελεστικών διευθυντικών στελεχών.

    Όσον αφορά το μορφωτικό επίπεδο, η κυρίαρχη ειδίκευση είναι στη διοίκηση επιχειρήσεων και τα οικονομικά. Στα περισσότερα ιδρύματα, μόνο ένα ή δύο μορφωτικά επίπεδα εκπροσωπούνται μεταξύ των εκτελεστικών διευθυντικών στελεχών, ενώ το εποπτικό σκέλος παρουσιάζει, γενικά, μεγαλύτερη πολυμορφία.

    Τα παραπάνω αποτελέσματα πρέπει να ερμηνευθούν υπό το πρίσμα των εκτιμήσεων σχετικά με την αναλογικότητα και τη διαφορά μεγέθους μεταξύ του εκτελεστικού και του εποπτικού σκέλους. Επομένως, όπως αναφέρεται στην έκθεση της ΕΑΤ, οι μικρότερες επιχειρήσεις (και ιδίως ορισμένα είδη επιχειρήσεων επενδύσεων) με ολιγομελή διοικητικά όργανα θα αντιμετωπίσουν περισσότερες δυσκολίες για να επιτύχουν υψηλό επίπεδο ποικιλομορφίας απ’ ό,τι οι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Επιπλέον, η πολυμορφία, σε όλες τις πτυχές της, μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα μεταξύ των μη εκτελεστικών διευθυντών, δεδομένης της συνήθως ευρύτερης σύνθεσης του διοικητικού οργάνου κατά την άσκηση των εποπτικών του καθηκόντων.

    Τα αποτελέσματα της πρώτης συγκριτικής αξιολόγησης σχετικά με την πολυμορφία θα πρέπει επίσης να εξεταστούν υπό το πρίσμα της πρόσφατης έναρξης ισχύος των κανόνων της ΟΚΑ περί πολυμορφίας και με βάση το γεγονός ότι οι αλλαγές στη σύνθεση των διοικητικών οργάνων χρειάζονται συνήθως χρόνο για να υλοποιηθούν. Καθώς θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις αυτών των σχετικά νέων απαιτήσεων περί πολυμορφίας, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον τομέα αυτό μέσω τακτικών συγκριτικών αξιολογήσεων της ΕΑΤ.

    V.ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

    Μπορούν να γίνουν διάφορες παρατηρήσεις και συστάσεις όσον αφορά ορισμένες πτυχές της συγκριτικής αξιολόγησης σχετικά με τις πρακτικές πολυμορφίας με βάση την πρώτη τέτοια διαδικασία που διενεργήθηκε, προκειμένου οι περιοδικές δραστηριότητες συγκριτικής αξιολόγησης να ληφθούν υπόψη στο μέλλον.

    Πεδίο εφαρμογής της συγκριτικής αξιολόγησης

    Όσον αφορά τα ιδρύματα της ΟΚΑ που περιλαμβάνονται στη διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης, η ΕΑΤ επιδίωξε να καλύψει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα φορέων: η συλλογή δεδομένων κάλυπτε τουλάχιστον το 10 % των ιδρυμάτων σε κάθε κράτος μέλος, και το δείγμα αποτελούνταν από διάφορα μεγέθη και είδη φορέων. Το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε φαίνεται ότι είναι κατάλληλο ως προς το μέγεθος και τη σύνθεσή του. Αντανακλά τη χρυσή τομή που πρέπει να εξευρεθεί ανάμεσα, αφενός, στην ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι το δείγμα είναι επαρκώς μεγάλο και αντιπροσωπευτικό ώστε να καταστεί δυνατή η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων και, αφετέρου, στη μέριμνα να μη δημιουργηθεί υπερβολικός φόρτος για τους ενδιαφερομένους (ιδρύματα, αρμόδιες αρχές και ΕΑΤ).

    Όσον αφορά τις παραμέτρους της πολυμορφίας που αναλύθηκαν, η συγκριτική αξιολόγηση κάλυψε τις κυριότερες διαστάσεις ενός πολύμορφου διοικητικού οργάνου, όπως ορίζεται στην ΟΚΑ: το φύλο, την ηλικία, τη γεωγραφική προέλευση, το μορφωτικό επίπεδο και την επαγγελματική πείρα. Ωστόσο, μία παράμετρος που, σύμφωνα με την ΟΚΑ, θεωρείται θετικός τρόπος βελτίωσης της πολυμορφίας και μιας σειράς προοπτικών του διοικητικού οργάνου –δηλ. η εκπροσώπηση των εργαζομένων– δεν καλύπτεται από αυτή την πρώτη διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης. Για να αντικατοπτρίζονται πλήρως όλες τις πτυχές της πολυμορφίας όπως ορίζεται στην ΟΚΑ, οι μελλοντικές αξιολογήσεις θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν στοιχεία σχετικά με τον βαθμό στον οποίο τα διοικητικά όργανα ωφελούνται από την εκπροσώπηση των εργαζομένων, σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική νομοθεσία.

    Διαδικασία συλλογής δεδομένων

    Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ΕΑΤ μετά την πρώτη συγκριτική αξιολόγηση σχετικά με την πολυμορφία βάσει της ΟΚΑ, ορισμένα ζητήματα θα μπορούσαν να βελτιωθούν στο πλαίσιο μελλοντικών διαδικασιών προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη ποιότητα των δεδομένων. Η ΕΑΤ προσδιόρισε τους τομείς οι οποίοι θα μπορούσαν να βελτιωθούν με βάση τα διδάγματα που αποκομίστηκαν από την πρώτη διαδικασία συγκριτικής αξιολόγησης. Οι τομείς αυτοί είναι οι εξής:

    Ορισμένες έννοιες θα μπορούσαν να διευκρινιστούν, και η διατύπωση ορισμένων ερωτημάτων θα μπορούσε να βελτιωθεί ώστε να διευκολυνθεί η ενιαία κατανόηση των θεμάτων αυτών, π.χ. της έννοιας «γεωγραφική προέλευση».

    Η συλλογή δεδομένων θα μπορούσε να διευκολυνθεί με τη χρήση εργαλείων ΤΠ.

    Θα μπορούσαν να διενεργούνται επιπλέον έλεγχοι της ποιότητας των δεδομένων σε όλα τα επίπεδα συλλογής δεδομένων ώστε να εξασφαλίζεται ότι τα στοιχεία που συγκεντρώνονται χαρακτηρίζονται από πληρότητα και συνοχή.

    Η Επιτροπή παροτρύνει την ΕΑΤ να βασιστεί σ’ αυτά τα πρώτα διδάγματα προκειμένου να βελτιώσει τις μελλοντικές διαδικασίες και την καλεί να εξακολουθήσει να εντοπίζει τα εμπόδια και τους πιθανούς τομείς βελτίωσης όσον αφορά τις μελλοντικές συγκριτικές αξιολογήσεις σχετικά με την πολυμορφία.

    Η ΕΑΤ, προκειμένου να προωθήσει την εναρμόνιση της συλλογής δεδομένων για τους σκοπούς της συγκριτικής αξιολόγησης σχετικά με την πολυμορφία, μπορεί να θελήσει να εξετάσει κατά πόσον η ανάπτυξη δικών της κατευθυντήριων γραμμών θα μπορούσε να διευκολύνει περαιτέρω τη διαδικασία συλλογής δεδομένων.

    Παρουσίαση των πορισμάτων

    Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία και οι πληροφορίες που συλλέγονται από την ΕΑΤ αποτυπώνουν ικανοποιητικά την υφιστάμενη κατάσταση, φαίνεται, ωστόσο, ότι ορισμένες πτυχές παρουσίασης θα μπορούσαν να επανεξεταστούν στο πλαίσιο μελλοντικών διαδικασιών συγκριτικής αξιολόγησης, ώστε τα στοιχεία να παρέχουν ακόμα περισσότερες πληροφορίες.

    Σύμφωνα με μία σύσταση, η ΕΑΤ πρέπει να αντικατοπτρίζει πιο συγκεκριμένα τα πορίσματα της συγκριτικής αξιολόγησης για το υποσύνολο των «σημαντικών» ιδρυμάτων. Ειδικότερα, θα ήταν χρήσιμο εάν οι μελλοντικές εκθέσεις συγκριτικής αξιολόγησης μπορούσαν να εκτιμήσουν τον βαθμό στον οποίο τα «σημαντικά» ιδρύματα συμμορφώνονται με την απαίτηση να θέτουν ως στόχο την ίση εκπροσώπηση των φύλων, και κατά πόσον τα ιδρύματα που έχουν θέσει ρητό στόχο για την εκπροσώπηση των φύλων επιτυγχάνουν καλύτερα αποτελέσματα από τα ιδρύματα που δεν έχουν συγκεκριμένο στόχο.

    Όσον αφορά τα στοιχεία που αφορούν τη γεωγραφική προέλευση των διευθυντών των ιδρυμάτων, προτείνεται να περιλαμβάνονται επίσης πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των γεωγραφικών περιοχών στις οποίες δραστηριοποιήθηκαν τα υπό ανάλυση ιδρύματα. Εάν δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες, είναι δύσκολο να αξιολογηθεί, π.χ., πόσα από τα ιδρύματα που καλύπτουν όλες τις γεωγραφικές περιοχές τις καλύπτουν μόνο επειδή δραστηριοποιούνται σε έναν μόνο τομέα.

    Η παρουσίαση των πορισμάτων θα μπορούσε επίσης να βελτιωθεί μέσω σαφέστερης διαφοροποίηση μεταξύ των ιδρυμάτων που έχουν πολιτικές πολυμορφίας, στόχους πολυμορφίας ή και τα δύο. Σε όλες τις συγκρίσιμες ενότητες, τα δεδομένα θα πρέπει να εμφανίζονται στις ίδιες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των μέσων όρων της ΕΕ, και όλοι οι δείκτες και οι έννοιες που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να έχουν καθοριστεί σαφώς.

    Κατάλληλος χρόνος διενέργειας της συγκριτικής αξιολόγησης

    Η πρώτη έκθεση συγκριτικής αξιολόγησης εκπονήθηκε από την ΕΑΤ, με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2015. Ωστόσο, οι απαιτήσεις της ΟΚΑ σχετικά με την πολυμορφία των διοικητικών οργάνων των ιδρυμάτων τέθηκαν σε ισχύ μόλις από το 2014 και μετά, κάτι που σημαίνει ότι είχε παρέλθει μόνο ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα από την έναρξη ισχύος τους.

    Κατά συνέπεια, σύμφωνα με την ΕΑΤ, ορισμένα ιδρύματα παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις προγραμματισμένες, αλλά όχι ακόμα υιοθετημένες, πολιτικές τους για την πολυμορφία, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο οι πολιτικές που πράγματι εγκρίθηκαν και τέθηκαν σε εφαρμογή να διαφέρουν από όσα είχαν αναφερθεί μέχρι τότε. Μια άλλη συνέπεια του σύντομου χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε από τη θέσπιση των κανόνων είναι ότι το χρονικό σημείο ενδέχεται να αποδειχθεί υπερβολικά πρώιμο για να παρατηρηθούν οι συνέπειες των διατάξεων της ΟΚΑ σχετικά με την πολυμορφία.

    Το άρθρο 91 παράγραφος 11 της ΟΚΑ δεν αναφέρει ρητά με ποια συχνότητα θα πρέπει να διενεργείται η συγκριτική αξιολόγηση. Ωστόσο, για να συνεχιστούν η παρακολούθηση της συμμόρφωσης των ιδρυμάτων με τις απαιτήσεις περί πολυμορφίας και ο προσδιορισμός των τάσεων στις πρακτικές πολυμορφίας, η συγκριτική αξιολόγηση πρέπει να διενεργείται τακτικά. Η περιοδική συγκριτική αξιολόγηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιοποιούνται, μπορεί επίσης να συμβάλει σημαντικά στην παροχή κινήτρων προς τα πιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις επενδύσεων προκειμένου να βελτιώσουν τις πρακτικές πολυμορφίας που εφαρμόζουν, με αποτέλεσμα να ασκούν αμοιβαία πίεση μεταξύ των ομοτίμων.

    Με βάση τη συνήθη διάρκεια που έχουν οι εντολές των μελών των διοικητικών οργάνων, η Επιτροπή θεωρεί περιττό να πραγματοποιείται η συγκριτική αξιολόγηση κάθε χρόνο. Ωστόσο, εκτιμά ότι το χρονικό διάστημα μεταξύ των μελλοντικών αξιολογήσεων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα τρία έτη.

    VI.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

    Σύμφωνα με την υποχρέωση που προβλέπεται στο άρθρο 161 παράγραφος 5 της ΟΚΑ, η Επιτροπή εξέτασε τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν βάσει του άρθρου 91 παράγραφος 11 της ΟΚΑ και αξιολόγησε την καταλληλότητα της συγκριτικής αξιολόγησης των πρακτικών πολυμορφίας.

    Η επανεξέταση των αποτελεσμάτων της συγκριτικής αξιολόγησης έδειξε ότι υπάρχει ακόμη σημαντικό περιθώριο για βελτίωση, όσον αφορά τόσο την εφαρμογή πολιτικών πολυμορφίας όσο και την επίτευξη μεγαλύτερης πολυμορφίας των διοικητικών οργάνων των ιδρυμάτων. Όσον αφορά τη συμμόρφωση με τις διατάξεις της ΟΚΑ, η συγκριτική αξιολόγηση έδειξε ότι τα περισσότερα από τα ιδρύματα του δείγματος δεν συμμορφώνονται επί του παρόντος με την απαίτηση που αφορά την εφαρμογή πολιτικής που προωθεί την πολυμορφία των διοικητικών τους οργάνων. Ο βαθμός συμμόρφωσης των «σημαντικών» ιδρυμάτων με την απαίτηση της ΟΚΑ να τεθεί στόχος για την εκπροσώπηση των φύλων δεν μπορούσε να αξιολογηθεί. Ωστόσο, η συγκριτική αξιολόγηση έδειξε ότι τα περισσότερα ιδρύματα που είχαν θέσει στόχο για την εκπροσώπηση των φύλων, είτε σε οικειοθελή είτε σε υποχρεωτική βάση, δεν τον έχουν ακόμα επιτύχει και/ή δεν έχουν ορίσει χρονοδιάγραμμα για την επίτευξή του. Αν και τα αποτελέσματα αυτά μπορούν τουλάχιστον εν μέρει να αποδοθούν στην πρόσφατη θέση σε ισχύ των κανόνων, τονίζουν την ανάγκη τόσο τα ιδρύματα όσο και οι εποπτικές αρχές να καταβάλουν περαιτέρω προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή των αναγκαίων πολιτικών πολυμορφίας.

    Από την εξέταση της καταλληλότητας της συγκριτικής αξιολόγησης φάνηκε ότι ορισμένες πτυχές θα μπορούσαν να βελτιωθούν ενόψει των μελλοντικών διαδικασιών. Ειδικότερα, η συγκριτική αξιολόγηση και η παρουσίαση των πορισμάτων θα πρέπει να διευκολύνουν την κατανόηση του επιπέδου συμμόρφωσης των «σημαντικών» ιδρυμάτων με την απαίτηση να τεθεί στόχος σχετικά με την εκπροσώπηση των γυναικών. Η συγκριτική αξιολόγηση θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να καλύπτει και την εκπροσώπηση των εργαζομένων. Η συγκριτική αξιολόγηση θα πρέπει να διεξάγεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και τουλάχιστον ανά τριετία.

    Γενικά, από την εξέταση που διενήργησε η Επιτροπή φάνηκε ότι η συγκριτική αξιολόγηση είναι πολύτιμη πηγή πληροφοριών σχετικά με τον βαθμό συμμόρφωσης των ιδρυμάτων προς τις απαιτήσεις πολυμορφίας της ΟΚΑ. Πρόκειται επίσης για ένα χρήσιμο μέσο αποτύπωσης, το οποίο παρέχει μια εικόνα της κατάστασης και των πολιτικών πολυμορφίας των ιδρυμάτων της ΟΚΑ σε διάφορες χρονικές στιγμές.

    Ως εκ τούτου, η συγκριτική αξιολόγηση των πρακτικών πολυμορφίας αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για την αξιολόγηση του αντικτύπου και της αποτελεσματικότητας των απαιτήσεων πολυμορφίας της ΟΚΑ με την πάροδο του χρόνου. Οι τακτικές συγκριτικές αξιολογήσεις θα επιτρέψουν τη συνεχή παρακολούθηση της συμμόρφωσης με τις σχετικές διατάξεις και τον εντοπισμό των μελλοντικών τάσεων στον τομέα της πολυμορφίας, καθώς αποκτάται μεγαλύτερη εμπειρία με αυτές τις σχετικά πρόσφατες απαιτήσεις. Επιπλέον, με την ενίσχυση της διαφάνειας όσον αφορά τις πρακτικές πολυμορφίας των ιδρυμάτων, η συγκριτική αξιολόγηση θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει καλύτερες τομεακές πρακτικές, με αποτέλεσμα την αμοιβαία πίεση μεταξύ ομοτίμων.

    Ως εκ τούτου, η Επιτροπή είναι ικανοποιημένη με τη συνολική προστιθέμενη αξία της συγκριτικής αξιολόγησης των πρακτικών πολυμορφίας και θεωρεί το εργαλείο –με τις ήσσονος σημασίας προσαρμογές που σκιαγραφούνται στην παρούσα έκθεση– σημαντικό προκειμένου να εντοπιστούν στο μέλλον οι συνέπειες των διατάξεων περί πολυμορφίας της οδηγίας ΟΚΑ. Κατά συνέπεια, επί του παρόντος η Επιτροπή δεν θεωρεί ότι είναι χρήσιμο να εξεταστεί το ενδεχόμενο υποβολής νομοθετικής πρότασης για την τροποποίηση των εν λόγω διατάξεων.

    (1)

    Οδηγία 2013/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με την πρόσβαση στη δραστηριότητα πιστωτικών ιδρυμάτων και την προληπτική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων.

    (2)

    Σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 1 σημείο 7 της ΟΚΑ, ως «διοικητικό όργανο» νοείται το όργανο ή τα όργανα ενός ιδρύματος, που ορίζονται δυνάμει του εθνικού δικαίου, τα οποία εξουσιοδοτούνται να καθορίζουν τη στρατηγική, τους στόχους και τη γενική κατεύθυνση του ιδρύματος και τα οποία επιβλέπουν και παρακολουθούν τη λήψη αποφάσεων από τη διοίκηση και περιλαμβάνουν τα πρόσωπα που πράγματι διευθύνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδρύματος.

    (3)

    Άρθρο 91 παράγραφος 10 της ΟΚΑ.

    (4)

    Άρθρο 60 της ΟΚΑ.

    (5)

    Το άρθρο 88 παράγραφος 2 της ΟΚΑ αναφέρεται σε ιδρύματα που είναι «σημαντικά» από πλευράς μεγέθους, εσωτερικής οργάνωσης και φύσεως, πεδίου εφαρμογής και πολυπλοκότητας των δραστηριοτήτων τους.

    (6)

    Άρθρο 88 παράγραφος 2 στοιχείο α) της ΟΚΑ.

    (7)

    Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 575/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας για πιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις επενδύσεων.

    (8)

    Η προθεσμία μεταφοράς της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο λήγει στις 6 Δεκεμβρίου 2016.

    (9)

    Άρθρο 91 παράγραφος 11 της ΟΚΑ.

    (10)

    Έκθεση σχετικά με τη συγκριτική αξιολόγηση των πρακτικών πολυμορφίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης· διατίθεται στη διεύθυνση http://www.eba.europa.eu/-/eba-publishes-a-report-on-the-benchmarking-of-diversity-practices-at-european-union-level .

    (11)

    Για παράδειγμα, ένα πρόσφατο έγγραφο εργασίας του ΔΝΤ («Gender diversity and firm performance in senior positions: Evidence from Europe», Μάρτιος 2016) διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση ενός άνδρα με μία γυναίκα στα διευθυντικά κλιμάκια ή στο διοικητικό συμβούλιο των εταιρειών επιφέρει αύξηση των στοιχείων ενεργητικού κατά 8-13 μονάδες βάσης.

    (12)

    Korn Ferry Diversity Scorecard 2016 — Building Diversity in Asia Pacific Boardrooms.

    (13)

    Edward Kamonjoh, ISS, «Boardroom Refreshment. A Review of Trends at U.S. Firms», 2015.

    (14)

    Korn Ferry Diversity Scorecard 2016 — Building Diversity in Asia Pacific Boardrooms.

    (15)

    Επιπλέον, σε μια πρόσθετη πτυχή των πολιτικών πολυμορφίας, η ΕΕ και σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της (27) είναι συμβαλλόμενα μέρη της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία στο άρθρο 31 (Στατιστικά δεδομένα και συλλογή στοιχείων) απαιτεί τη συλλογή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των στατιστικών και ερευνητικών στοιχείων, ώστε να καταστούν δυνατές η διαμόρφωση και η εφαρμογή πολιτικών.

    (16)

    Καλύπτουν περίπου το 14 % του συνολικού αριθμού των ιδρυμάτων της ΟΚΑ σε 27 κράτη μέλη της ΕΕ και σε δύο χώρες του ΕΟΧ (Ισλανδία και Νορβηγία) που συμμετείχαν στη διαδικασία συλλογής δεδομένων.

    (17)

    864 ιδρύματα έδωσαν στοιχεία σχετικά με τις πολιτικές πολυμορφίας που εφαρμόζουν, και 873 ιδρύματα έδωσαν πληροφορίες σχετικά με την πραγματική κατάσταση που επικρατεί όσον αφορά την πολυμορφία.

    (18)

    Πλήρη αποτελέσματα ανά κράτος μέλος διατίθενται στις σελίδες 6-7 της έκθεσης της ΕΑΤ σχετικά με τη συγκριτική αξιολόγηση των πρακτικών πολυμορφίας.

    (19)

    Από αυτές τις παραμέτρους πολυμορφίας, η ΟΚΑ απαιτεί μόνο στόχους για την εκπροσώπηση του υποεκπροσωπούμενου φύλου, και αυτό μόνο στην περίπτωση των πιστωτικών ιδρυμάτων που είναι σημαντικά από πλευράς μεγέθους, εσωτερικής οργάνωσης, και φύσης, πεδίου εφαρμογής και πολυπλοκότητας των δραστηριοτήτων τους.

    (20)

    92 από τα ερωτηθέντα ιδρύματα.

    (21)

    Μόνο 90 από τα ερωτηθέντα ιδρύματα δήλωσαν ότι έχουν ήδη επιτύχει τους στόχους εκπροσώπησης των φύλων.

    (22)

    Μόνο 83 από τα ερωτηθέντα ιδρύματα δήλωσαν ότι έχουν ήδη καταρτίσει χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων εκπροσώπησης των φύλων.

    (23)

    Άρθρο 91 παράγραφοι 1 και 7 της ΟΚΑ.

    (24)

    Ωστόσο, αυτός ο συνολικός αριθμός περιλαμβάνει έκτοπες τιμές, δηλ. την Ισλανδία και τη Νορβηγία, στις οποίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΤ, η εκπροσώπηση των γυναικών ανέρχεται στο 52,38 % και στο 35 % αντίστοιχα.

    (25)

    Για τη συγκριτική αξιολόγηση της ΕΑΤ καθορίστηκαν οι ακόλουθες γεωγραφικές περιοχές: ΕΕ/ΕΟΧ, Ευρώπη εκτός ΕΕ/ΕΟΧ, Αφρική, Αμερική, Ασία και Αυστραλία.

    Top